زندگی را بـر مـدار احتـیاط پیش ببریم

فعلا رفتنی نیست، آن را کر ونا جدی بگیرید

 شبنم اعماری - کرونا، این ویروس هزاررنگ خطرناک که پس از ماه ها همچنان می تازد، امروز بیش از هر زمان دیگری سلامت خودمان و اطرافیانمان را تهدید می کند، چراکه هر روز خبری از جهش و نوع جدیدی از آن در رسانه ها منتشر می شود که همین مساله نیز ثابت می کند، حالا حالا ها رفتنی نیست.اولین بار که خبر شیوع ویروس کرونا را شنیدیم، فکرش را هم نمی کردیم که اپیدمی آن تا این اندازه طولانی شود. آن روزها تصورمان بر این بود که این ویروس می آید، پس از مدتی ضعیف و در نهایت مهار می شود و از بین می رود، اما کرونا موذی تر از آن چیزی است که فکر می کردیم.

امروز پس از شیوع گسترده این ویروس در جهان و ماه ها مبارزه با آن و ساخت انواع و اقسام واکسن، اما کرونا همچنان به تاخت  و تاز خود ادامه می دهد و  به هر شکلی که می خواهد، درمی آید.

 کرونا ثابت کرده که فعلا رفتنی نیست، گواه این ادعا هم این است که هر روز در قامت ویروسی جدید خود را نشان می دهد، از چینی و انگلیسی گرفته تا آفریقایی و دلتا و نوع جهش یافته ای به نام لامبدا که گفته می شود از سیستم ایمنی فرار می کند و قدرت سرایت و کشندگی بالایی دارد. شاید همین چرخش ها و جهش های غیرقابل پیش بینی است که باعث از بین رفتن تاثیر واکسن های موجود شده، واکسنی که امیدمان به آن بود تا با زدنش از شر کرونا خلاص شویم و پس از ماه ها مبارزه و تلاش به زندگی عادی برگردیم، اما امروز بیش از هر زمان دیگری متخصصان و مسئولان بهداشت و درمان هشدار می دهند و عنوان می کنند که فریب این ویروس را نخورید؛ همچنان ماسک بزنید، فاصله گذاری را رعایت کنید، سفر نروید و هزار و یک درخواست عاجزانه دیگر که بی توجهی به آنها در این شرایط بحرانی می تواند ما و اطرافیانمان را در گرداب سهمگین این ویروس فرو برد و به کام مرگ بفرستد.

  جهش های غیرقابل پیش بینی و خطرناک

وقتی ویروسی از یک ویروس دیگر تکثیر می شود، تغییراتی پیدا می کند که به آن جهش می گویند. به گفته سازمان بهداشت جهانی، وقتی ویروسی «یک یا چند جهش جدید» داشته باشد، گونه جدیدی از آن ایجاد می شود که معمولا خطرناک تر و کشنده تر است. از این رو پس از شیوع گسترده ویروس کرونای چینی(تب بالا، سرفه، تنگی نفس و... از علائم کرونای چینی بودند) در جهان، این ویروس جهش یافت و شیوع کرونای انگلیسی(سرفه، خستگی، دردهای عضلانی، گلو درد و تب از شایع ترین علائم این گونه هستند) را بر سر زبان ها انداخت. ویروسی که گفته می شد، خطرناک تر از نوع چینی است. بعد از آن هم جهش های زیادی را از این ویروس مرگبار شاهد بودیم، به طوری که امروز با نوع دلتا (علائمی شبیه به سرماخوردگی دارد مثل سردرد، گلودرد و آبریزش بینی) و لامبدا مواجه هستیم. ویروس های جدیدی که از دو نوع دیگر خطرناک تر و کشنده تر هستند و سرعت انتشار و شیوع آنها بسیار بالاتر است. براساس بررسی های انجام شده روی ویروس دلتا، در صورت عدم رعایت فاصله فیزیکی و عدم استفاده از ماسک، امکان انتقال این نوع ویروس در کمتر از یک دقیقه وجود دارد و قدرت سرایت آن باعث می شود که تعداد بیشتری از افراد به آن مبتلا شوند. در این نوع جهش یافته زنجیره انتقال سریع تر پیش می رود و در کمین افرادی است که مستعد فوت هستند.  همانطور که گفتیم، لامبدا هم که نوع جهش یافته دیگری است، این توانایی را دارد که از سیستم ایمنی فرار کند، ضمن اینکه قدرت سرایت و کشندگی بالاتری نسبت به دلتا دارد. به بیان دیگر می توان گفت، ویروس های جهش یافته جدید به سرعت وارد بدن می شوند و ضعیف ترین نقطه بدن افراد را پیدا می کنند و از همانجا ضربه کاری خود را می زند، به طوری که مبتلایان در عرض چند روز از پای درمی آیند.

 با توجه به آنچه آوردیم برای ریشه کنی کرونا، همچنان ماسک بهترین محافظ است و جدی گرفتن پروتکل های بهداشتی می تواند تا واکسیناسیون سراسری بسیار موثر باشد. از این رو با در نظر گرفتن این موضوع که کرونا فعلا رفتنی نیست و در کمین مان نشسته تا ما را به هر شکل ممکن از پای درآورد، باید زندگی مان را بر مدار آن و با احتیاط پیش ببریم. باید نگران جان خود و عزیزانمان باشیم و باور کنیم که کرونا به هیچ کس رحم نمی کند. پس همه با هم برای بازگشت به زندگی عادی و خلاصی از شر کرونا باید به توصیه ها توجه و پروتکل ها را به بهترین شکل ممکن رعایت کنیم تا شاهد ریشه کنی این ویروس منحوس باشیم. ویروسی که از هر فرصتی برای تغییر استفاده می کند تا افراد زیادی را مبتلا و به کام مرگ بفرستد.

بستری که خودمان فراهم می کنیم

همانطور که گفتیم کرونا؛ ویروسی موذی، هزاررنگ و خطرناک است که هر لحظه می تواند شکل جدیدی از خود را نشان دهد. با این حال هنوز هستند کسانی که آن را جدی نگرفته اند و خود را ضدکرونا می دانند. کسانی که متوجه نیستند، بی توجهی آنها نسبت به این ویروس کشنده تا چه حد می تواند به قیمت جان خودشان، اطرافیانشان و دیگران تمام شود.  به جرات می توان گفت، این افراد هستند که بستر مناسب تکثیر و انتشار ویروس کرونا را فراهم می کنند. عده ای که با وجود اخبار منتشر شده درباره مرگبار بودن انواع گونه های کرونا، هنوز باور نکرده اند که این ویروس منحوس می تواند به شکلی غیرقابل پیش بینی غافلگیر و زمین گیرشان کند.

 وقتی ویروسی از یک ویروس دیگر تکثیر می شود، تغییراتی پیدا می کند که به آن جهش می گویند. به گفته سازمان بهداشت جهانی بهداشت وقتی ویروسی «یک یا چند جهش جدید» داشته باشد گونه جدیدی از آن ایجاد می شود که معمولا خطرناک تر است.

انگلیس یکی از نخستین کشورهایی بود که گونه ای از کرونا را که مسری تر بود، شناسایی کرد.