پژوهشگاه صنعت نفت

طراحی، ساخت و راه اندازی واحد بازیافت گوگرد در پالایشگاه ایلام

طراحی، ساخت و راه اندازی واحد بازیافت گوگرد (SRU) با دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت در پتروشیمی ایلام آغاز شد.

حمید گنجی، مدیرگروه فناوری های بازیابی و تبدیل آلاینده های گازی پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به فرآیندهای بازیافت گوگرد یاسولفور ریکاوری گفت:خوراک ورودی پالایشگاه ها معمولا دارای ترکیبات گوگردی است که از طریق فرآیندهای هیدروتریتینگ، ترکیبات گوگردی به سولفید هیدروژن تبدیل و با استفاده ازحلال آمین، سولفید هیدروژن، در فرآیندهای شیرین سازی از ترکیبات موجود جدا می شود.

وی همچنین با اشاره به خطرهای سولفید هیدروژن برای محیط زیست افزود: در همین زمینه قوانین زیست محیطی سخت گیرانه ای برای جلوگیری از انتشار آن اعمال می شود.

گنجی با بیان این که گازاسیدی تولید شده از سوی پالایشگاه ها را درفرآیندهای بازیافت گوگرد به گوگرد عنصری تبدیل می کنند، تصریح کرد: کاربرد این نوع گوگرد در صنایع شیمیایی، کشاورزی و بهداشتی است و افزون برایجاد ارزش افزوده درجلوگیری از آلودگی زیست محیطی نیز تاثیر بسزایی دارد.

مدیر گروه فناوری های بازیابی و تبدیل آلاینده های گازی پژوهشگاه صنعت نفت با تاکید بر این که پژوهشگاه صنعت نفت بیش از 10 سال است که در زمینه فناوری بازیافت گوگرد فعالیت می کند، اظهار کرد: پیش از بومی سازی این فرآیند در کشور، همه دانش های فنی و طراحی پایه این واحدها متعلق به شرکت های خارجی بود؛ بر همین اساس و با توجه به اهمیت مسائل زیست محیطی، پژوهشگاه صنعت نفت، بومی سازی دانش فنی فرآیند SRU از سال ها پیش در برنامه های خود قرار داده است.

وی به اهمیت بومی سازی این فرآیند توسط پژوهشگاه صنعت نفت اشاره و تصریح کرد: پژوهشگاه صنعت نفت نه تنها به دانش فنی فرآیند SRU دست یافته، بلکه ساخت کاتالیست های مرتبط با این فرآیند را به خوبی انجام داده  و دانش فنی ساخت آنها را با هدف تجاری سازی به شرکت های سازنده واگذار کرده است.

مدیر گروه فناوری های بازیابی و تبدیل آلاینده های گازی پژوهشگاه صنعت نفت با تاکید بر اینکه پژوهشگاه تاکنون پنج واحد صنعتی SRU را طراحی کرده است، گفت: این مجموعه قادر است با همکاری پالایشگاه ها واحدهای متعدد گوگرد را با ظرفیت و درصد مختلف طراحی کند.

به گفته گنجی پروژه طراحی واحد SRU پتروشیمی ایلام نیز بر همین اساس در دستور کار این مجموعه قرار گرفته است.

به گفته وی، خوراک واحد الفین شرکت پتروشیمی ایلام یک خوراک ترش است و در واحد شیرین سازی آن گاز اسیدی تولید می شود، از این رو این شرکت به دنبال جداسازی ترکیبات گوگردی است و برهمین اساس نیاز به واحد SRU برای تبدیل گاز اسیدی به گوگرد در این پتروشیمی الزامی است.

 

  پخش فرآورده های نفتی منطقه بوشهر

 تامین سوخت شناورهای استان بوشهر در فصل صید میگو

رئیس روابط عمومی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه بوشهرگفت: همزمان با فصل صید میگودر استان بوشهر، تمهیدات لازم برای تامین و توزیع سوخت 870 شناور ددر مرداد ماه پیش بینی شده است.

رئیس روابط عمومی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه بوشهر گفت: از این شمار شناور 480 قایق دارای مجوز صیــد و 390 لنج است که سهمیه بنزین روزانه قایــق ها 120 لیترو سهمیه بنزین لنج ها نـــیز براساس فــرمول فائو( قدرت موتور، نوع صید و تلاش دریانوردی) تعیین می شود.

وی یادآور شد: توزیع سوخت شناورها در فصل صید به قیمت یارانه ای برای هر لیتر بنزین 1500تومان و نفت گاز 300 تومان،از سوی 26 فروشندگی عرضه سوخـــت در اســکله های صــیادی انجام می شود.

بیوکی ادامه داد:درچهارماه ابتدایی پارسال، 208 میلیون و874 هزارلیتر گازوییل مصرف شد که امسال این رقم با یک درصد کاهش به 228 میلیون و 334 هزار لیتر در بخش های کشاورزی، حمل و نقل، صید و صیادی، صنایع و دیگر بخش ها رسیده است.

 

     پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان

تخصیص 18میلیون لیتر نفت گاز به بخش کشاورزی

مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان گفت: از ابتدای امسال وبا آماده سازی اراضی شالیکاری، 18 میلیون لیتر نفتگاز به کشاورزان استان تحویل شده است. کوروش بالادست افزود: تخصیص سهمیه سوخت به ماشین آلات کشاورزی بر اساس سطح زیرکشت و پس از تایید سازمان جهاد کشاورزی انجام می شود. وی با اشاره به این که از لحاظ ذخیره سازی و تامین سوخت بخش کشاورزی هیچ مشکلی وجود ندارد، اعلام کرد: از ابتدای امسال تاکنون 18 میلیون لیتر سوخت به بخش کشاورزی اختصاص یافته که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، دو میلیون لیتر افزایش داشته است. وی ثبت نام ادوات کشاورزی در سامانه سدف و دریافت به موقع سوخت را از مهم ترین علت این افزایش عنوان کرد. به گفته بالادست بااشاره به این که بیش از هشت هزار و284 دستگاه انواع ادوات کشاورزی در استان گیلان وجود دارد، تصریح کرد:از این تعداد  سه هزارو 47 دستگاه از این پلاک گذاری شده اند و پنج هزار و 237 دستگاه دیگر نیز باید برای پلاک گذاری اقدام کنند.

 بالادست ادامه داد: ادوات کشاورزی دارای پلاک به راحتی با ثبت درخواست خود در سامانه سدف به آدرس NEWTEJARATASAN.NIOPDC.IR می توانند نسبت به دریافت سهمیه سوخت خود از نواحی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی اقدام کنند. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان تصریح کرد: ادوات کشاورزی بدون پلاک نیز به صورت موقت وبا تشکیل پرونده پلاک گذاری و با ثبت درخواست در سامانه سدف و بررسی فعالیت و سطح زیرکشت توسط سازمان جهاد کشاورزی، می توانند سهمیه خود را دریافت کنند.

 

   پالایشگاه نفت اصفهان

آغاز تعمیرات اساسی در 3واحد عملیاتی مهم

تعمیرات اساسی واحدهای تقطیر، کاهش گرانروی و گاز مایع شماره یک شرکت پالایش نفت اصفهان آغاز شد.

علیرضا قزوینی زاده، مدیر نگهداری و تعمیرات شرکت پالایــش نــفت اصفهان گــفت: با توجه به راه اندازی واحــد تقطیر 3، این واحد در کنار واحد تقطــیر شــماره 2 بــــرای  تأمین خوراک و تولید محصولات فعال خواهند بود.

وی با اشاره به آغاز عملیات تعمیرات اساسی این واحدها از سوم مردادماه امسال افزود: پیش بینی می شود این عملیات تا دوم شهریورماه پایان یابد.

مدیر نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت اصفهان تأکید کرد: این تعمیرات که در فصل گرما،وجود بیماری کرونا و شرایط بحرانی آب انجام می شود،با همکاری کارکنان شرکت و رعایت پروتکل های بهداشتی وبه همراه 1300نفر نیروی پیمانکاری بی وقفه ادامه خواهد داشت.

قزوینی زاده بابیان این که دراین تعمیرات اساسی،ادارات نگهداری وتعمیرات، بهره برداری، بازرسی فنی، اچ اس ای، مهندسی، روابط عمومی، حراست، خدمات اداری و رفاهی و... همکاری دارند، اظهار کرد: تعمیرات اساسی 24 ساعته و با کل نفرات و تجهیزات اداره تعمیرات انجام می شود.

 وی اظهارکرد:تلاش می شود این عملیات سنگین،با به کارگیری نیروهای متخصص، کار آزموده واستفاده حداکثری از زمان،با رعایت اصول ایمنی و زیستی محیطی در کوتاه ترین زمان ممکن پایان یابد. مدیر نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت اصفهان گفت: خوراک واحد تقطیر شماره یک این شرکت،به طورمتوسط روزانه 90 هزار بشکه است که تولیدات آن گاز مایع، بنزین سبک، بنزین خام، گازوئیل سبک و سنگین و خوراک واحدهای آیزوماکس، شرکت نفت سپاهان و شرکت نفت جی است.  وی در ادامه افزود: واحد گاز مایع شماره یک نیز با دریافت خوراک حدود 8 هزار بشکه در روز، گاز مایع تولید می کند.

 

   پالایشگاه تهران

ثبت رکورد تازه در مدیریت مصرف انرژی

مدیرعامل شــــرکت پـــالایش نفت تهران ازکاهش1.1 درصدی مصرف انرژی در این مجموعه و صرفه جویی ســه هزار و 714میلیارد ریالی آن در سال 1399 خبر داد.

حامد آرمان فر با بیان این که پارسال از انتشار نزدیک به دو هزار و500 تن آلاینده 2SO و حدود 50 هزار تن آلاینده CO2 به اتمسفر در پالایشگاه نفت تهران جلوگیری شده است، افزود: نتیجه این اقدام مهم زیست محیطی، کاهش هزینه های اجتماعی معادل سالانــه هزار و 20 میلیارد ریال بوده است.

وی گفت: استفاده بهینه انرژی در فرآیند توسعه اقتصادی همواره به عنوان هدفی مهم در توسعه پایدار مدنظر شـــرکت پالایش نفت تهران قرار داشته است.

 آرمان فردرباره اقـــدام های سال گذشته پالایشگاه نفت تهران که سبب کاهش خیره کننده مصرف انرژی شده است نیز گفت: جایگزینی برق واحدهای کنترل یک شمالی از STG به GTG، تشکیل نشست های کارگروه عالی مدیریت انرژی به مـــنظور پایـــش مــــداوم عملکرد انرژی شرکت،همچنین پیگیری وبررسی پروژه های بهینه سازی انرژی و بررسی هزینه های انرژی و سود ناخالص شرکت پالایش نفت تهران، بخشی از این اقدام ها بوده است.

آرمان فر،پایش مداوم سوخت مایع مصرفی با هدف استفاده حداکثری از گاز طبیعی و حذف سوخت مایع،همچنین ارتقای داشبورد عملیات روزانه برای پایش های مداوم و روزانه شاخص های کلیدی عملکرد انرژی درسطح کلان و درسطح واحدهای عملیاتی را دیگر فعالیت های مهم پالایشگاه نفت تهران در سال گذشته عنوان کرد.

مدیرعامل شـــرکت پـــالایش نفت تهران افزود:ایجاد مشوق های انگیزشی به منظور بهینه  سازی مصرف انرژی در واحدهای عملیاتی به صورت ماهانه و پیاده سازی سامانه مدیریت انرژی بر اساس ویرایش تازه از سوی کارکنان، از دیگراقدام های انجام شده برای کاهش مصرف انرژی است.

 

   مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران

بررسی زمینه های همکاری اکتشاف و پژوهشگاه بیوفناوری کشاورزی

 هیئت نمایندگان مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران از پژوهشگاه بیوفناوری کشاورزی و بانک ملی ژن گیاهی ایران بازدید و راه های همکاری مشترک بین طرف ها را بررسی کردند. پیرو فراخوان مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران درسال 98برای شناسایی ظرفیت های داخلی و همکاری با مجموعه شرکت ملی نفت و برگزاری جلسه مشترک موسسات تحقیقاتی و دانشگاه های کشور با این مجموعه، پژوهشگاه بیوفناوری کشاورزی به سرپرستی دکتربابک ناخدا، رئیس بخش تحقیقات فیزیولوژی مولکولی پژوهشگاه بیوفناوری کشاورزی با تشکیل گروه تحقیقاتی متشکل از تخصص های مختلف به ارائه طرح پژوهشی ژئوبوتانی با پنج زیرپروژه با همکاری بخش های مختلف تحقیقاتی پژوهشگاه صنعت نفت ،بانک ملی ژن گیاهی ایران و پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری اقدام کردند. در ادامه و پس از برگزاری نشست های متعدد حضوری و مجازی، همکاران طرح با مجموعه مدیریت اکتشاف ودانشگاه شهید چمران اهواز، در خردادماه 1400،طرح پیشنهادی ژئوبوتانی پژوهشگاه مورد تایید کارفرما قرار گرفت و قرارداد همکاری پژوهشی برای بررسی و امضا به پژوهشگاه ارسال شد.

طرح پژوهشی ژئوبوتانی با پنج پروژه زیرمجموعه آن در قالب طرح های سفارشی سازمان و با حمایت مالی و لجستیکی مدیریت اکتشاف و دانشگاه شهید چمران اهواز در فاز نخست در مدت 18 ماه با بودجه ای بالغ بر 3.3میلیارد ریال و اعتبار ارزی معادل 30هزار یورو با مشارکت مشاوران بین المللی اجرایی می شود.

نتایج به دست آمده در مرحله نخست این طرح، در یک پایلوت 30ماهه در مناطق عملیاتی اکتشاف به کار گرفته خواهد شد.

 

   شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران

 ارزش اقتصادی «سدف» معادل ساخت یک پالایشگاه 150هزار بشکه ای است

مـدیربرنامه ریزی شرکـت مـــلی پخش فرآورده هــای نفتی گفـت:ارزش اقتصادی سامــــانه در خواست فرآورده هــــای نفتی (سدف)از مـــــحل صرفه جویی در مصرف انواع فرآورده نفتی در بازه زمانی سال های 97 تا 99،معادل هزینه ساخت یک پالایشگاه با ظرفیت پالایش روزانه 150 هزار بشکه بوده است.

فائزه منتظری گفت: سامانه درخواست فرآورده های نفتی از سال 89 ایجاد شده اما تکمیل و اصلاحات اساسی آن به طور ویژه از سال 97 به بعد حاصل شده است.

وی افزود: ارزش اقتصادی این طرح طبق محاسبات موسسه مطالعات بین المللی انرژی در بازه زمانی سه ساله (ابتدای سال 97 تا پایان 99) معادل هزینه ساخت یک پالایشگاه با ظرفیت پالایش روزانه 150 هزار بشکه ای در کشور، دو برابر یارانه نقدی خانوارها در سال 1400، نصف بودجه عمرانی کشور در سال 1400 و 25 درصد بیشتر از ارزش صادرات بنزین کشور در سال 99 بوده است.

مدیر برنامه ریزی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی تاکید کرد: سه میلیون و 400 هزار نفر کاربر فعال در این سامانه وجود دارد که انواع درخواست سوخت مربوط به حوزه های زمینی، دریایی، هوایی، ریلی، کارخانه ها، اصناف، واحدهای تولیدی، چاه ها، کشاورزی، مرغداری و ... را در این سامانه ثبت می کــنند. منتظری بااشـــاره به ثبت درخواست سوخت مصرف کنندگان درپروژه های عمرانی و نیروگاه ها از طریق سدف گفت:سوخت گرمایشی و حرارتی خانوارها،عشایر و اتباع خارجی نیز از طریق این سامانه ثبت درخواست می شود.

وی همچنین بااشـــاره بـــه ثـــبت سفارش سوخت سازمان های فعال در نقاط فاقد گازرسانی، حوزه های انتظامی و...از طریق سدف افزود: هم اکنون یک هزار کاربر فعـــال همزمان در این سامانه داریم و حدود دو میلیون درخواست در این سامانه در سال 98 ثبت شده است.

مدیر برنامه ریزی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با تاکید بر این که در حوزه خانوارها، نیازی به ثبت درخواست دائمی وجود ندارد و تخصیص سوخت به روال عادی انجام می شود،اشاره کرد: در دو - سه سال گذشته، 12هزار نفر- ساعت فعالیت دراین سامانه انجام شده است.

منتظری با تاکید براین که پارسال 203 میلیون لیتر توزیع روزانه سوخت از طریق این سامانه ثبت سفارش و توزیع شده است، گفت: به دنبال مشکلاتی که پیش تر در حوزه جعل اسناد کاغذی، تخصیص سوخت مازاد به واحدهای غیرفعال این سامانه طراحی و اجرا شد، سامانه دریافت فرآورده های نفتی راه اندازی شد.

مدیر برنامه ریزی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی نبود فرآیند تخصیص سوخت مبتنی بر عملکرد و احراز هویت فرد وابسته به افراد را ازجمله چالش های سامانه قدیم برشمرد و گفت: با راه اندازی این سامانه وشفافیت در توزیع فرآورده کشور،صرفه جویی قابل توجهی در مصرف فرآورده رخ داد و فرآیند پیشگیری از عرضه خارج از شبکه محقق شد.