زیرساخت های پیشرفت در سازمان برای بانوان فراهم است

گذر از مرزهای فرهنگی؛ پیش به سوی موفقیت

مشعل  ریاست بانوان در سازمان ها و نهادها در همه جای دنیا در حال افزایش است. به نظر می رسد کشورها و شرکت ها در حال پی بردن به ارزش هایی هستند که یک بانو در موقعیت مدیریت و ریاست می تواند به ارمغان بیاورد. امروزه درک بالایی از اهمیت و نقش موثر بانوان در محیط های کاری وجود دارد؛ نقش هایی مانند خلاقیت و راه حل هایی که می تواند همه سازمان ها را به موفقیت برساند. زنان پیشگام در حال گذر از مرزها و محدودیت های فرهنگی و پیشرفت به سمت آینده ای موفق هستند. وزارت نفت نیز از این قاعده مستثنی نیست و ما بانوانی را شاهد هستیم که علاوه بر کارمند بودن در جایگاه ریاست نشسته اند. در ادامه، گفت وگو با منصوره رام، رئیس امور مطالعات و بررسی اقتصادی مدیریت برنامه ریزی شرکت ملی گاز ایران را می خوانیم.

 به عنوان نخستین سوال، لطفا پیشینه ای از فعالیت کاری خود را بیان کنید؟

تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی ارشد رشته اقتصاد انرژی در دانشگاه تهران ادامه دادم و هم اکنون دانشجوی دکترا هستم. با معرفی اساتید توانستم کار خود را به عنوان پژوهشگر در واحد پژوهش اداره کل روابط عمومی وزارت نفت آغاز کنم.

تقریبا 6 ماه از کارم در واحد پژوهش می گذشت که سال 84 موسسه مطالعات بین المللی انرژی برای استخدام نیرو فراخوان داده بود و من موفق شدم به عنوان پژوهشگر ارشد در آنجا استخدام شوم. فعالیت خود را تا سال 89 در موسسه مطالعات بین المللی انرژی ادامه دادم و در این فاصله توانستم مدرک کارشناسی ارشد خود را دریافت کنم، ضمن آنکه به شرکت های زیرمجموعه نفت نیز درخواست همکاری دادم، اما دعوت به مصاحبه نشدم.

اردیبهشت سال 89 پس از مصاحبه و طی کردن مراحل اداری، فعالیت خود را در واحد امور مطالعات و بررسی اقتصادی مدیریت برنامه ریزی شرکت ملی گاز ایران آغاز کردم و 11 سال است که در این واحد مشغول به کار هستم. ابتدا به عنوان کارشناس، سپس کارشناس ارشد و تقریبا سه سال است که به عنوان رئیس این واحد مشغول فعالیت هستم.

   علاوه بر صنعت گاز، از دیگر سازمان و نهادها نیز دعوت به کار شده اید؟ چرا صنعت گاز را انتخاب کردید؟

با توجه به اینکه تحصیلات دانشگاهی من در رشته اقتصاد انرژی بود، ترجیح دادم کارم نیز همسو با رشته تحصیلی ام باشد؛ از این رو پیشنهادهای سازمان ها و نهادهای دیگر را رد کردم.

   فعالیت در صنعت گاز چه تفاوتی با دیگر مشاغل دارد؟

صنعت گاز نسبت به مشاغل دیگر سخت تر و حساس تر است. حجم کاری که در این صنعت وجود دارد، نسبت به دیگر مشاغل بسیار بیشتر است، زیرا ما بحث گازرسانی به کل کشور را داریم؛ از این رو ملاحظات و عدالت محوری باید در خصوص گازرسانی به شهرها و روستاها صورت بگیرد. شرکت ملی گاز ایران، درخواست های زیادی در زمینه گازرسانی دارد که باید تمام این درخواست ها بررسی و برنامه ریزی شود. در این چند سال تمام مدیران و همکاران در بخش های مختلف صنعت گاز تلاش کرده اند که کار به نحو احسن صورت بگیرد، زیرا کوچک ترین تعلل در کارهای عملیاتی باعث خدشه جبران ناپذیر خواهد شد.

   با توجه به اینکه شما خود دارای سمت هستید، فکر می کنید کار بانوان تا به امروز تا چه میزان مورد توجه سازمان ها قرار گرفته است؟

در دهه اخیر نقش خانم ها در صنعت نفت و گاز پررنگ تر شده است. سختی کار در این حوزه برای خانم ها چندین برابر است زیرا پا به پای آقایان کار می کنند و برای اینکه کارشان بیشتر به چشم بیاید، تلاش زیادی می کنند، ضمن اینکه بانوان مسوولیت پذیری بسیار بالایی دارند  و این موضوع باعث شده است با تمام توانایی خود تلاش کنند. البته دید صنعت نسبت به کار بانوان خیلی تغییر کرده است و خانم ها در این چند سال توانسته اند عناوین و سمت هایی را به خودشان اختصاص دهند که این موضوع نشانه بسیار خوبی است. خانم ها در حوزه هایی که وارد شده اند، توانسته اند توانایی خودشان را ثابت کنند. به عنوان مثال در حال حاضر خانم های بسیار توانمندی در واحد برنامه ریزی داریم که به عقیده بنده حیف است این توانایی ها نادیده گرفته شود. به جرات می توان گفت هر کدام به نوبه خودشان می توانند مسوولیتی را به عهده بگیرند. نکته جالبی که در این واحد وجود دارد این است که سه دوره از ریاست این واحد به عهده خانم ها بوده یعنی قبل از بنده هم دو نفر از روسای این واحد خانم بوده اند.

   آیا در حوزه های کاری و علمی مقاله ای چاپ یا طرحی ارائه کرده اید؟

هفت، هشت مقاله علمی و یک کتاب چاپ کرده ام. موضوع کتاب، صنعت ال ان جی است. این کتاب به عنوان کتاب منتخب سال مجموعه وزارت نفت لوح دریافت کرد. تمام مقالات بنده مربوط به روش های صادرات گاز، ارزیابی و اقتصادی، پیش بینی قیمت گاز و... است. در خصوص طرح هم باید بگویم به دلیل اینکه دانشجوی دکترای اقتصاد نفت و گاز هستم، هم اکنون روی موضوع پیشنهاد قیمت گذاری گاز صادراتی کار می کنم.

   در حوزه دانشگاهی تدریس داشته اید؟

سال 83 با آقای دکتر رهبر همکاری داشتم و دو ترم رشته اقتصاد تدریس کردم، اما ترجیح دادم تمرکز خود را در یک حوزه صرف کنم.

   امور مطالعات و بررسی اقتصادی مدیریت برنامه در چه حوزه هایی فعالیت می کند؟

واحد مطالعات اقتصادی تمام طرح ها و پروژه های شرکت ملی گاز ایران را مورد بررسی اقتصادی قرار می دهد. ابتدا ارزیابی اقتصادی و در نهایت اولویت بندی می کنیم. در سطح صنعت گاز، هر طرحی که قرار است اجرا شود، مصوبه آن را باید شرکت ملی گاز ایران صادر کند. روند کلی کار به این صورت است که درخواست از سوی شرکت ها ارایه می شود؛ ابتدا واحد مهندسی بررسی و در نهایت واحد اقتصادی نظر نهایی را می دهد که آیا اجرای طرح، امکان پذیر است یا خیر. صرفه اقتصادی دارد یا خیر؟ و در پایان برای اخذ مصوبه هیات مدیره اقدام و در نهایت به شرکت درخواست کننده اعلام می کنیم که برای اجرای طرح، اقدام های لازم را انجام دهند. این واحد در حوزه های انتقال، پالایش، ذخیره سازی، توزیع و فناوری های جدید فعالیت می کند.

  چگونه فعالیت خود را در محل کار و منزل مدیریت می کنید؟ در طول این سال ها چه همکاری از سوی خانواده با شما انجام شده است؟

خانم های شاغل معمولا برنامه ریزی بسیار قوی دارند، زیرا مدیریت کار منزل و اداره را باید به درستی انجام دهند؛ به همین خاطر معمولا از روز قبل کارهای روز بعد منزل را تقریبا انجام می دهند. مسلما کار راحتی نیست که مسوولیت دو بخش متفاوت را به عهده بگیریم، اما اگر به شغلمان عشق داشته باشیم، خستگی معنایی ندارد و بنده هم از این قاعده مستثنی نیستم و تمام تلاشم را خواهم کرد که تمام کارها چه در منزل و چه در شرکت بدون کوچک ترین نقصی صورت بگیرد. من سه فرزند دختر دارم که فرزند ارشدم پشت کنکوری، فرزند دوم و سومم به ترتیب 11 ساله و سه ماهه هستند. فرزند آخرم بهمن ماه دنیا آمد که بنده بعد از 15 روز مرخصی استعلاجی مجدد به اداره بازگشتم، زیرا احساس می کنم سازمان به من اعتماد کرده و مسوولیتی را به من داده است که وظیفه خود می دانم در کنار مسوولیت مادر بودنم به کارم نیز وفادار باشم و نباید این اعتماد را خدشه دار کنم؛ به همین خاطر بیشتر سعی کردم تعادل را در کار منزل و اداره برقرار کنم. همسر بنده استاد دانشگاه است و در تمام این سال ها که شاغل بودم، علاوه بر همراهی، با بنده همفکری لازم نیز داشته اند و من بسیار از ایشان سپاسگزارم. قطعا اگر همکاری و حمایت اهالی منزل نبود، هیچ خانم شاغلی در محیط کارش نمی توانست پیشرفت کند. اگر امروزه روز خانم موفقی را در محیط کار می بینم، حمایت و همکاری همسر، فرزندان و پدر و مادرش را دارد.

 چه توصیه هایی برای موفقیت در حوزه کاری به بانوانی دارید که در ابتدای مسیر هستند؟

اولین قدم تلاش است. ممکن است در یک برهه زمانی کارشان دیده نشود یا دلسرد شوند اما به هیچ عنوان نباید دست از تلاش بردارند. مطمئنا روزی خواهد رسید که نتیجه تلاششان را خواهند گرفت. به هر حال همه این دوران را می گذرانند. پیشنهاد بنده این است که با کلاس های موجود در حوزه کاری خودشان را به روز کنند.

   آیا برای خود نقشه راهی تعریف و ترسیم کرده بودید؟ تصور می کردید به جایگاه امروز دست یابید؟

هرگز فکر نمی کردم در این جایگاه قرار گیرم. قطعا لطف خداوند متعال بوده که مرا در مسیری قرار داده که امروز در خدمت هموطنانم باشم. در زمانی که استخدام شدم، مدیران خانم خیلی کم داشتیم؛ به همین دلیل چنین تصوری را هیچ وقت نداشتم.

   به نظر شما آیا بانوان در صنعت گاز آینده ای دارند و زیرساخت ها برای پیشرفت آنها فراهم است؟

به نظر بنده زیرساخت پیشرفت برای بانوان در سازمان فراهم است، زیرا چندین سال است که نگاه مدیران نسبت به کار خانم ها تغییر کرده است و من فکر می کنم با توجه به مسوولیت پذیری خانم ها در سازمان می توان به آنها اعتماد کرد و مسوولیت بیشتری را به آنها واگذار کرد.

    در پایان اگر نکته ای باقی مانده، بیان بفرمایید؟

از تمام مدیرانی که از بانوان حمایت می کنند، کمال تشکر را دارم.