پروژه های مسئولیت اجتماعی منطقه 10 راه اندازی شد

12 سال مهربان با محیط زیست

مهدی مهرابی منطقه 10 عملیات انتقال گاز ایران که تازگی 12 ساله شده است، هم اکنون 85 درصد از انرژی گاز کشور را از طریق خطوط دوم، سوم، چهارم، پنجم، ششم، هفتم، هشتم و دهم سراسری از پالایشگاه های فجرجم، پارسیان و فازهای دهگانه پارس جنوبی دریافت کرده و نقش حیاتی و سازنده ای را با انجام فرآیند تراکم و انتقال آن به مناطق یک، 5 و 6 عملیات انتقال گاز و مصرف کننده های محدوده حوزه استحفاظی خود ایفا کرده است. استان بوشهر و بخش هایی از استان های فارس، هرمزگان و خوزستان از محدوده های عملیاتی این منطقه به شمار می روند. این منطقه با بیش از 1900 کیلومتر خط لوله انتقال گاز، 6 تاسیسات تقویت فشار گاز و 5 مرکز بهره برداری در حال اجرای برنامه های تکلیفی شرکت انتقال گاز ایران است. منطقه 10 عملیات انتقال گاز ایران افزون بر فعالیت های عملیاتی، در حوزه های خودکفایی و محفظ محیط زیست نیز کارنامه ای قابل دفاع دارد که از آن جمله می توان به ساخت و راه اندازی سیستم تصفیه پساب گیاه پالایی و جمع آوری و دفع استاندارد 49 تن از پسماندهای حاصل از پیگرانی خطوط لوله های انتقال گاز اشاره کرد.در ادامه، گفت وگو با علی نصیحت کن، سرپرست منطقه 10 عملیات انتقال گاز ایران را می خوانیم.

 لطفا خود را معرفی  کنید و کوتاه درباره پیشینه کاری خود توضیح دهید.

اردیبهشت ماه سال 74 در صنعت نفت استخدام و مشغول به کار شده ام. دارای مدرک تحصیلی مهندسی شیمی و مهندسی نفت (کارشناسی ارشد) و سابقه کار در شرکت های نفت و گاز آغاجاری و منطقه 10 عملیات انتقال گاز ایران را در کارنامه شغلی خود دارم.

  چند کیلومتر خط لوله گاز، تاسیسات تقویت فشار و مرکز بهره برداری در سطح منطقه فعال است؟

در حال حاضر منطقه 10 عملیات انتقال گاز ایران با بهره برداری و نگهداشت بیش از 1921.9 کیلومتر خطوط انتقال، 6 تاسیسات تقویت فشار گاز، 5 مرکز بهره برداری  بالغ بر 85 درصد از انرژی گاز کشور را از طریق خطوط دوم، سوم، چهارم، پنجم، ششم، هفتم، هشتم، و دهم سراسری از پالایشگاه های فجرجم، پارسیان و فازهای دهگانه پارس جنوبی دریافت کرده و نقش حیاتی و سازنده ای را با انجام فرآیند تراکم و انتقال آن به مناطق 1، 5، 6 عملیات انتقال گاز و مصرف کننده های محدوده حوزه استحفاظی خود ایفا کرده است.

    سال گذشته در مجموع چند میلیارد مترمکعب گاز از منطقه منتقل شده است؟ لطفا گزارشی از حجم نشت یابی و پیگرانی نیز ارائه کنید. آیا در حوزه های یاد شده، نسبت به سال 98 افزایشی ثبت شده است؟

سال گذشته باوجود محدودیت های کرونا، توانستیم با بهره گیری از نیروهای متخصص و جوانان خلاق بیش از 243 میلیارد استاندارد مترمکعب گاز را از طریق خطوط لوله فشار قوی به سراسر کشور انتقال دهیم که با رشد 6.3 درصدی حجم انتقال گاز نیز همراه بوده است. همچنین 871 کیلومتر پیگرانی در سال گذشته انجام شده است که از این مقدار، 438 کیلومتر پیگرانی تمیزکننده و 432 کیلومتر پیگرانی هوشمند بوده است. بیش از 4هزار و 200 کیلومتر نیز نشت یابی در مسیر خطوط لوله سراسری انجام شده  که در این میان 573 مورد نشتی جزیی شریان های انتقال گاز مشاهده و برای رفع آن اقدام لازم انجام شده است.

  هر ساله شاهد افزایش تولید از بالادست هستیم. برای افزایش تولید سال 1400 از پارس جنوبی آمادگی دارید؟ چه اقدامات و تغییراتی را برای پاس کردن اضافه تولید اجرایی کرده اید؟

 بله. در این باره نیز تدابیر لازم اندیشیده شده است، به طوری که برنامه های  تعمیراتی در حوزه خطوط لوله و ایستگاه های تقویت فشار منطقه برنامه ریزی و در حال انجام است. همچنین راه اندازی تاسیسات خیرگو 8 و واحد یک خورموج نیز در دستور کار قرار دارد.

  آیا در سال 99 خطوط لوله جدید، تاسیسات تقویت فشار گاز (واحد یدک) به منطقه تحویل شده است؟ در سال 1400 چه برنامه ای در این حوزه تعریف شده است؟

بله. مواردی که در سال 99 تحویل موقت/دائم شده اند شامل، خط لوله 40 اینچ اتان، خط لوله 56 اینچ ارتباطی بین سایت 1 و 2 پارس جنوبی، انشعاب گاز شهری پارسیان - بستک - لاور خشت - بریو - بیرم - مجموعه روستاهای خیرگو از توابع علامرودشت، ایستگاه تقویت فشار گاز آبپخش و ارتباطی بین خط لوله پنجم سراسری به ایستگاه آبپخش و خط لوله انشعای متانول و سیراف انرژی می شود.

  تعمیرات اساسی سال 1400 منطقه از چه زمانی آغاز شده و براساس برنامه زمان بندی چه زمانی به پایان می رسد؟ در حال حاضر چند درصد پیشرفت دارد؟ در مجموع چند دستور کار تعریف شده است؟

تعمیرات اساسی تاسیسات این منطقه از فروردین ماه امسال آغاز شده است. تاکنون نیز تعمیرات سطح A توربین 1 و تعمیرات سطح B واحد 4 تاسیسات آبپخش، تعمیرات 24000 ساعته کمپرسور گاز واحد 4 تاسیسات خیرگو و همچنین بازرسی اسکرابرها، کولرهای هوایی، تجهیزات مرکز تقلیل فشار و سایر مخازن ذخیره در ایستگاه های یادشده به انجام رسیده است. همچنین در ادامه این برنامه تعمیراتی، تعمیرات سطح B توربین های واحد 1، 2 و 3 تاسیسات خیرگو در دستور کار قرار دارد که در تلاش هستیم تا قبل از آغاز فصل سرما تمامی مراحل به نحواحسن انجام شود.

  آیا علاوه بر تعمیرات اساسی امسال، برنامه مهم و کلان تعمیراتی در برنامه دارید؟ 

مهم ترین برنامه های تعمیرات در حوزه عملیات خطوط لوله، انجام تعمیرات خط لوله سوم و چهارم سراسری بر اساس نتایج پیگرانی هوشمند است. علاوه بر برنامه تعمیراتی، ایجاد ابنیه در چندین نقطه از خطوط لوله چهارم و هفتم برنامه ریزی شده است. همچنین انجام عملیات های تعویض پوشش نقاط باقیمانده خط دوم سراسری (خط دوم حدفاصل کیلومتر صفر تا 17)، تعویض دو عدد شیر 42 اینچ خط تغذیه پالایشگاه فجر(کیلومتر صفر و 19خط 42 اینچ)، دو شیر کردن بلودان لانچر کیلومتر صفر خط دوم(کیلومتر صفرخط دوم)، تعویض شیر 6 اینچ نیروگاه تشان(کیلومتر 13 خط دوم در محل انشعاب نیروگاه تشان)، دو شیر کردن بلودان کیلومتر 300+49 خط دهم(خط دهم)، دو شیر کردن بلودان کیلومتر 0034+34 خط دهم (خط دهم)، تعویض شیر 2 اینچ درین لانچر کیلومتر 78 خط هفتم سراسری(کیلومتر 78 خط هفتم)، نصب لانچر روی کیلومتر صفر خط مایعات پارسیان، نصب رسیور بر روی کیلومتر 47خط مایعات پارسیان، تعویض دو عدد IJ در ایستگاه کنگان (خط سوم و دهم)(قبل از رسیور خط سوم و حوضچه تقلیل فشار خط دهم )، انجام عملیات پیگرانی در محدوده خطوط لوله دوم، دهم و هشتم سراسری نیز در برنامه تعمیراتی امسال تعریف شده است.

  با توجه به تداوم شیوع کرونا، چه اقداماتی برای مدیریت فعالیت های عملیاتی تعریف شده است؟

این منطقه نیز از همان روزهای نخست شیوع ویروس کرونا با تشکیل کمیته های سلامت اقدامات مختلفی را جهت پیشگیری از ویروس کرونا در سطح منطقه در نظر گرفت. از جمله  این اقدامات می توان به ارتقای بهداشت فردی و عمومی همکاران، ایجاد گروه های مجازی توسط نمایندگان HSE  پیمانکاران جهت ارتقای فرهنگ سازی، فرهنگ سازی موازین بهداشتی در مکان های عمومی شامل آسانسور، دستگاه عابر بانک، اتاق راننده ها، افزایش فرهنگ خود مراقبتی و دیگر مراقبتی، افزایش و گسترش فرهنگ دورکاری، آموزش بهداشت عمومی مستمر به نیروهای خدماتی، اطلاع رسانی کاهش تعداد حضور نفرات به صورت برید و ارسال پیامک، الزام به استفاده وسایل شخصی نظیر لیوان، فلاسک و...، تعامل با مرکز بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و ویزیت همکاران مبتلا و مشکوک به کرونا ویروس، انجام عملیات گندزدایی ساختمان به صورت روزانه با محلول های ضدعفونی کننده، تجهیز کل منطقه به دستگاه تب سنج لیزری، تهیه و توزیع پکیج های بهداشتی نظیر ماسک، دستکش، محلول ضدعفونی کننده دست و سطوح و...، گندزدایی روزانه ساختمان اداری، خودروهای استیجاری و...، کاهش ماموریت ها و حذف ماموریت های غیرضروری، رعایت فاصله 1.5 متر نظارت بر حسن اجرای دستورعمل فاصله گذاری، نظارت بر روند اجرای عدم حضور نفرات پر ریسک (داشتن بیمارهای زمینه ای، سن بالای 60 سال و ...)، الزام به انجام کارها با حداقل نفرات در صورت امکان، کاهش ساعات کاری کارکنان شاغل در منطقه اشاره کرد.

 منطقه 10 عملیات انتقال گاز ایران موفق به ساخت و دریافت گواهینامه اختراع نوپدید دستگاه نوارپیچ اتوماتیک شده است. لطفا توضیحاتی درباره فرآیند ساخت و بومی سازی این تجهیز ارائه دهید؟

به منظور بهبود شرایط تعمیرات خطوط لوله، خودکفایی، بومی سازی و اشاعه دانش فنی، پروژه پژوهشی طراحی و ساخت دستگاه نوار پیچ اتوماتیک خطوط لوله 56 اینچ در سال 94 برای اولین بار در سطح کشور در این منطقه تعریف و با همکاری پارک علم و فناوری خلیج فارس بوشهر و استفاده از نیروهای متخصص داخلی آغاز شد. این دستگاه طی مراحل مختلف مورد تست میدانی قرار گرفت و به منظور بهبود عملکرد و امکان سنجی دستیابی به مشخصات بالاتر در تولید این محصول بهینه سازی نیز انجام شد. در نهایت این دستگاه در سال 98 به عنوان محصول بومی ایرانی طبق گواهینامه پیوست ثبت اختراع شد. این دستگاه جهت انجام عملیات نوارپیچی اتوماتیک خطوط لوله انتقال گاز صرفه جویی 65 درصدی اقتصادی را فارغ از سایر شرایط کیفی بارز، در قیاس با نمونه مشابه خارجی دارد. به همین منظور و در جهت رویکرد نظام در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی، بومی سازی محصولات خارجی استراتژیک و توجه ویژه به خودکفایی با تکیه بر دانش تخصصی داخلی، تجاری سازی این دستگاه در سی و چهارمین نشست کمیته تجاری سازی شرکت ملی گاز در تاریخ 21 خردادماه 98 مورد تایید قرار گرفت. همچنین به منظور شناسایی و پشتیبانی از اختراعات صورت گرفته در سطح کشور، اطلاعات این طرح به منظور بررسی به پایگاه اطلاعاتی بنیاد نخبگان استان بوشهر ارسال شد که با ارزیابی های صورت گرفته بر اساس مقررات بنیاد ملی نخبگان، گواهینامه اختراع نوپدید برای این طرح صادر شد که به پیوست ارائه می شود. 

  آیا اقلام و تجهیزات دیگری را نیز بومی سازی کرده اید؟

بله. دستگاه پلاگ کیسه ای 56 اینچ در سال 94 با پارک علم و فناوری بوشهر عقد قرارداد شده و نتیجه تست اولیه این دستگاه نیز تایید شده ولی هنوز مراحل تجاری سازی محصول صورت نگرفته است.

در حوزه حفظ محیط زیست 2پروژه مهم در سطح منطقه اجرایی شده است. لطفا توضیحاتی درباره این پروژه ها (ساخت و راه اندازی سیستم تصفیه پساب گیاه پالایی (wetland) و جمع آوری و دفع استاندارد 49 تن از پسماندهای حاصل از پیگرانی خطوط لوله های انتقال گاز ارائه کنید.  جای بسی خرسندی است این منطقه ضمن ثبت اولین تجربه موفق در شرکت ملی گاز ایران جهت اجرای طرح امحای 49200 کیلوگرم رسوبات پیگرانی خطوط لوله گاز در کوره شرکت سیمان و صرفه جویی مالی 2 میلیارد و 214 میلیون ریال شاهد ایجاد بستر تعاملی بین ذی نفعانی نظیر سازمان حفاظت محیط زیست و شرکت سیمان بوده و برای حفظ و صیانت از محیط زیست و نیل به اهداف موجود در توسعه پایدار گام نهاده است.  جهان خلقت مالامال از نشانه های حضور خردمند موجودات پیرامونی جهت خودپالایی طبیعت پیرامونی و حذف آلاینده های ایجاد شده است. انجام پروژه گیاه پالایی به منظور استفاده از توانایی گیاه نی جهت تصفیه پساب بهداشتی از دیگر گام های این منطقه بوده که برای اولین بار در سطح شرکت ملی گاز ایران انجام شده و امید است با توسعه این طرح ضمن مصرف بهینه حامل های انرژی شاهد بازچرخانی آب و استفاده از آن در فضای سبز باشیم.  

  در پایان اگر نکته ای باقی مانده، بیان  بفرمایید.

امیدواریم در سال جاری (1400) که از سوی مقام معظم رهبری به نام تولید؛ پشتیبانی و مانع زدایی نامگذاری شده است، بتوانیم با انجام برنامه های عملیاتی تدوین شده و رفع موانع تداوم انتقال پاک، ایمن، پایدار و بهره ور گاز طبیعی را بیش از پیش داشته باشیم.