مسیر مشتریان نفت ایران کوتاه شد

زنگنه با ابراز امیدواری از اینکه این طرح به عنوان مهم ترین طرح پایه ای، زمینه ساز توسعه منطقه مکران و کلید توسعه اقتصادی این منطقه باشد، اعلام کرد: مجوز اجرای سه طرح پالایشگاهی با ظرفیت پالایش روزانه ۹۰۰ هزار بشکه نفت خام در این منطقه صادر شده و در حال انجام است که این طرح ها می تواند صنایع پایین دستی هم داشته باشد.

 وی ادامه داد: پروژه ساخت ۱۰ میلیون بشکه مخازن ذخیره سازی نفت خام بر پایه روش قراردادی ساخت، بهره برداری و واگذاری (BOT) با سرمایه گذاری بیش از ۲۳۰ میلیون دلار از سوی بخش خصوصی در حال ساخت است. وزیر نفت افزود: ما به دنبال این هستیم که در این منطقه یک هنرستان صنعتی بسازیم که بتوانیم نیروهای ماهر موردنیاز طرح های کنونی و آینده منطقه را از مردم استان هرمزگان تأمین کنیم که این توسعه انسانی نیز اثری ماندگار در بلندمدت خواهد داشت.

زنگنه با بیان اینکه بیش از ۵ هزار هکتار زمین در جاسک تحصیل شده است که بتازگی قرار شد ۱۱۰۰ هکتار آن به سازمان بنادر و دریانوردی برای ایجاد یک اسکله تجاری عظیم اختصاص یابد، گفت: در واقع ما هم اکنون یک پایانه صادراتی داریم که برای نخستین بار نفت را از دریای عمان صادر می کند و این موضوع سبب افزایش ظرفیت صادرات ایران، تنوع و انعطاف در پایانه های صادراتی به منظور کاهش ریسک های عملیاتی و امنیتی می شود.

وی با اشاره به اینکه بهره برداری از این خط لوله سبب کوتاه تر شدن مسیر رفت و برگشت مشتریان نفت کشور حدود یکهزار مایل دریایی می شود، گفت: هزینه انتقال نفت به جاسک از ۶۰ سنت با نفتکش به حدود ۴۰ سنت با خط لوله کاهش می یابد. وی تصریح کرد: در این طرح بیش از ۲۵۰ شرکت بزرگ و کوچک داخلی، ظرفیت تولید خود را به این طرح اختصاص داده اند و نزدیک ۱۰ هزار نفر فعالیت کردند. وزیر نفت در پایان با تشکر از جمعی از مدیران نفت اظهار کرد: این خط لوله، ایرانی ترین و سریع ترین خط لوله ای بود که ساخته شده است و امروز مرحله نخست بهره برداری را داریم، همچنین این پروژه یکی از راهبردی ترین طرح های این دولت بود که شکر خدا به بهره برداری رسید. به ملت ایران و جنابعالی (رئیس جمهوری) تبریک می گویم و امیدوارم مأموریتمان را در یکی از راهبردی ترین طرح های دولت بخوبی انجام داده باشیم.

    نقش 95 درصدی سهم شرکت های داخلی در تکمیل طرح

 تورج دهقانی، مدیرعامل شرکت متن در مراسم بهره برداری رسمی از خط لوله انتقال نفت خام گوره - جاسک با ارائه گزارشی به حسن روحانی، رئیس جمهوری گفت: امروز با افتخار به نمایندگی از همه همکاران در شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) اعلام می کنم، همان گونه که وعده داده بودیم، راهبردی ترین، ایرانی ترین و سریع ترین مگاپروژه تاریخ صنعت نفت کشور در دوران حدود دو ساله رویارویی با بی رحمانه ترین جنگ اقتصادی اجرا و آماده بهره برداری شد و نفت کشور به سواحل دریای عمان رسید. او  با تأکید بر نقش ۹۵ درصدی سهم شرکت های داخلی در تکمیل طرح گوره- جاسک گفت: راهبردی ترین، ایرانی ترین و سریع ترین مگاپروژه صنعت نفت در در دوران حدود دو ساله رویارویی با بی رحمانه ترین جنگ اقتصادی اجرا شده است. دهقانی افزود: این طرح در بخش خشکی که به عهده این شرکت بوده، شامل یکهزار کیلومتر خط لوله ۴۲ اینچ، پنج ایستگاه پمپاژ، دو ایستگاه عملیاتی بین راهی، یک ایستگاه پایانه انتهایی، ۲۰ مخزن ذخیره سازی، ۱۱ پست برق و ۳۰۰ کیلومتر خط انتقال برق است. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران تصریح کرد: هدف از اجرای کل این طرح، انتقال روزانه یک میلیون بشکه نفت خام از منطقه گوره در استان بوشهر به جاسک در استان هرمزگان بوده که امروز با ۸۵ درصد پیشرفت در بخش خشکی طرح و تکمیل یکهزار کیلومتر خط لوله، ایستگاه شماره ۲ در شهر اهرم، دو ایستگاه عملیاتی بین راهی و یک ایستگاه پایانی همچنین پست های برق انتقال برق مرتبط با این ایستگاه ها به طور کامل آماده بهره برداری است و این بخش در مرحله نخست با هدف انتقال روزانه حدود ۳۰۰ هزار بشکه طراحی شده است. دهقانی با اشاره به نقش ۹۵ درصدی سهم داخل در این طرح تأکید کرد: امروز در حالی شاهد آغاز بهره برداری از آن هستیم که تا اوایل سال ۹۸ به دلیل نبود امکان تأمین ورق و لوله ناشی از تحریم های اقتصادی و به دلیل امتناع طرف های خارجی از تعهدهای خود، ساخت لوله آغاز نشده بود و با همکاری همکاران فنی و مهندسی این شرکت با شرکت های داخلی و پس از ۶ ماه تلاش، در خرداد ۹۸ امکان تولید لوله ترش ۱۰۰ درصد ایرانی فراهم و مقدمه ای برای خلق اعتماد به نفس و اطمینان به امکان تأمین دیگر اقلام از سازندگان داخلی ممکن شد. وی یادآور شد: با ۹۵ درصد سهم داخل در اجرا و تکمیل این طرح، می توان آن را پیشران تحرک دیگر صنایع وابسته و مصداق بارز خنثی سازی تحریم ها دانست.

       نقش کلیدی پایانه جاسک در آینده تجارت انرژی ایران

 محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در مراسم  بهره برداری رسمی از خط لوله انتقال نفت خام گوره - جاسک با اشاره به اینکه پایانه صادراتی نفت خام جاسک، آخرین حلقه از راهبردی ترین طرح ملی وزارت نفت در دولت دوازدهم به شمار می آید، تصریح کرد: عملیات اجرایی این طرح  از سوی شرکت نفت و گاز پارس به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران، در برهه ای خاص از تاریخ صنعت نفت کشور اجرا شده است. او با تأکید بر نقش کلیدی پایانه جاسک در آینده تجارت انرژی کشور گفت: نخستین عملیات بارگیری نفت از دریای عمان در تاریخ صنعت نفت ایران امروز انجام می شود. مشکین فام با یادآوری اینکه اجرای این پروژه در روزهای پایانی سال ۹۸ در شرایط محدودیت ها و فشارهای جهانی برای به صفر رساندن درآمدهای نفتی ایران آغاز شد، افزود: این طرح با سرمایه ای بیش از ۳۰۰ میلیون دلار در قالب قراردادهای ای پی سی و با ایجاد فضایی برای محک زدن توانمندی ها و ظرفیت های داخلی صنعتگران ایرانی در فرایندی رقابتی به دو شرکت ایرانی واگذار شد و امروز مرحله نخست آن به بهره برداری رسمی می رسد. مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با بیان اینکه طرح پایانه نفتی جاسک، با هدف صادرات میانگین روزانه یک میلیون بشکه نفت خام سبک و سنگین با خطوط لوله زیردریایی و سه سامانه گوی شناور (SPM) در فاصله حدود ۶ کیلومتری از سواحل دریای عمان تعریف شده است، اظهار کرد: در مرحله نخست این طرح، یک مجموعه سامانه اندازه گیری و خطوط انتقال خشکی و دریا، یک سامانه گوی شناور و متعلقات زیردریایی و تأسیسات روسطحی راه اندازی شده است. مشکین فام با تأکید بر اینکه امروز نخستین عملیات بارگیری نفت از دریای عمان در تاریخ صنعت نفت ایران انجام می شود که به آن افتخار می کنیم، تصریح کرد: در مرحله نهایی، تکمیل هر سه ردیف انتقال، اندازه گیری و بارگیری نفت خام و ساختمان ها، بناهای جدید صنعتی و اسکله پشتیبانی برای پایان امسال، هدف گذاری شده است که افزون بر متنوع سازی جغرافیای انتقال انرژی و افزایش ظرفیت ذخیره سازی، با جذب سرمایه و ایجاد اشتغال زمینه ساز ساخت پالایشگاه مکران و صنایع پایین دست خواهد بود.   

وی با اشاره به اینکه در یک سال گذشته دو شرکت داخلی «مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران» و «گاما» به عنوان پیمانکاران اصلی با همراهی ده ها شرکت کوچک و بزرگ به عنوان مشاور، سازنده تأسیسات، پیمانکاران اجرایی در این پروژه فعالیت کردند، افزود: در زمان اجرای این طرح با اولویت به کارگیری نیروهای بومی منطقه به طور مستقیم برای حدود ۱۲۰۰ نفر و در زمان بهره برداری برای حدود ۳۰۰ نفر اشتغال پایدار ایجاد شده است.مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با تأکید بر نقش کلیدی پایانه جاسک در آینده تجارت انرژی کشور تصریح کرد: این پایانه می تواند با متنوع سازی مبادی صادراتی کشور، مسیری جدید، ایمن و با مزیت های اقتصادی بالا از منظر کاهش مسافت، زمان تقاضا تا عرضه، هزینه های بیمه و حمل ونقل برای مشتریان نفتی ایران در خارج از گلوگاه خلیج فارس فراهم کند.مشکین فام گفت: هم اکنون یک فروند کشتی نفتکش اقیانوس پیما با ظرفیت ۱۰۰ هزار تن (۷۰۰ بشکه) که به گوی شناور متصل شده و در حال بارگیری نفت خام سنگین است، تاکنون ۵۰ هزار تن نفت خام (۳۰۰ هزار بشکه) دریافت و به مقصد صادراتی حرکت می کند.