دستور وزیر نفت برای رسیدگی فوری به آسیب دیدگان حادثه چشمه خوش

 وزیر نفت در پی بروز حادثه برای تعدادی از کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب، ضمن اظهار تسلیت به خانواده و همکاران درگذشتگان، طی نامه ای به مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران خواستار انجام اقدام های فوری برای رسیدگی به دیگر آسیب دیدگان شد. متن نامه بیژن زنگنه خطاب به مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به این شرح است:«با سلام، بنا بر اطلاع واصله، در حین انجام عملیات تعمیرات در تأسیسات چشمه خوش، حادثه ای رخ داده که منجر به فوت سه تن از همکاران و زخمی شدن عده ای دیگر شده است. ضمن تسلیت درگذشت همکاران گرامی به خانواده های محترم ایشان و همکارانشان، لازم است دستور فرمایید اقدامات زیر به انجام برسد:

۱)بهداشت و درمان صنعت نفت به وضع حال افراد زخمی به فوریت و با جدیت تمام رسیدگی کند و از هر اقدامی برای بهبود آنها دریغ نشود.

۲)مسؤولان نفت مناطق مرکزی نسبت به ابلاغ پیام تسلیت و دلجویی اینجانب به خانواده های سه تن از همکاران عزیز درگذشته اقدام کنند و از هر اقدامی نیز برای کاهش آلام ایشان دریغ نورزند.

۳)همین امشب و به فوریت روابط عمومی شرکت ملی نفت یا شرکت نفت مناطق مرکزی این حادثه و ابعاد آن را به روشنی و با سادگی برای عموم توضیح دهند.

۴) به منظور بررسی علل حادثه، گروهی از اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران به همراه افرادی از اچ اس ای وزارت نفت به منطقه اعزام شوند تا بررسی لازم را صورت داده و نتیجه را گزارش کنند.» مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت و رامین حاتمی، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی نیز در پیام های جداگانه ای این حادثه غم بار را تسلیت گفتند. همچنین مدیرعامل شرکت ملی حفاری در پی بروز حادثه در مسیر خط لوله انتقال نفت چشمه خوش که سبب جان باختن سه نفر و مصدوم شدن چهار نفر از کارکنان صنعت نفت و حفاری در موقعیت عملیاتی شرکت نفت و گاز غرب شد، دستور داد گروهی ویژه برای بررسی موضوع تشکیل و در همکاری با شرکت نفت مناطق مرکزی، گزارش پیگیری و اقدام های لازم به فوریت انجام شود.

 

معاون پارلمانی وزارت نفت:

تصمیم گیری درباره صنعت نفت باید مبتنی بر درک صحیح باشد

معاون پارلمانی وزارت نفت با اشاره به خواسته های منطقی کارکنان صنعت نفت ویژگی های منحصربه فرد این صنعت، گفت: هرگونه تصمیم گیری درباره صنعت نفت باید مبتنی بر شناخت و درک اصولی و صحیح باشد. شجاع الدین بازرگانی که نمایندگان کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی را در سفر به منطقه عملیاتی خارک همراهی می کرد، گفت: صنعت نفت صنعتی تخصصی و حرفه ای است و مسائل و مشکلات مطرح از سوی کارکنان این صنعت منطقی و خواسته های آنان بحق است. وی افزود: صنعت نفت ویژگی های منحصربه فردی دارد و ضرورت دارد هرگونه تصمیم در این حوزه با شناخت و درک اصولی و صحیح نسبت به صنعت نفت اتخاذ شود. معاون پارلمانی وزیر نفت در این سفر ضمن بازدید میدانی از اسکله های صادراتی منطقه عملیاتی خارک با کارکنان این پایانه دیدار و گفت وگو کرد.

 

۲ قرارداد میان نفت خیز جنوب و دانش بنیان ها امضا می شود

شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از امضای دو قرارداد مهم ساخت بار نخست با شرکت های دانش بنیان در آینده نزدیک خبر داد. صادق فتح الهی، مدیر امور فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: باتوجه به قانون حمایت از تولید بار نخست در معامله با شرکت های دانش بنیان، برخی نیازهای فناورانه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از این طریق در حال پیگیری است. وی افزود: عمده این نیازها شامل کالا، قطعات، مواد، تجهیزات، خدمات و نرم افزار در حوزه های حفاری، مهندسی بهره برداری، فرآورش، زمین شناسی و مواد شیمیایی است. مدیر امور فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به دو قرارداد نهایی شده در این باره اشاره کرد و گفت: «بومی سازی مواد جلوگیری کننده از هرزروی سیال حفاری» و «طراحی، ساخت داخل و ارائه خدمات پلاگ متورم شونده قابل نصب و برداشت» دو قراردادی هستند که مجوز عقد قرارداد آنها صادر شده است. فتح الهی مجموع ارزش این دو قرارداد را حدود ۵٠٠ میلیارد ریال دانست و ادامه داد: بومی سازی، حمایت از ساخت داخل، تقویت شرکت های دانش بنیان، ارتقای سطح ریسک پذیری دستگاه های اجرایی و صرفه جویی چشمگیر حاصل از این تولیدات از مهم ترین مزیت های این قراردادها به شمار می رود. وی اظهار کرد: از دیگر برنامه های تحت پیگیری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از طریق مصوبه تولید بار نخست می توان به تهیه نرم افزار جامع اسیدکاری، تهیه دستورعمل ارزیابی و شاخص های مورد نیاز ماده سیال تکمیلی و استفاده از سیمان سبک با استفاده دستگاه لوله مغزی سیار به صورت Plug Back و توپک هوشمند اشاره کرد که در حال سپری کردن مراحل کارشناسی هستند. مصوبه تولید بار نخست از سوی معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری به پشتوانه مجوز ستاد مقابله با تحریم شورای عالی امنیت ملی به منظور تسهیل فعالیت شرکت های دانش بنیان در زمینه تولید محصولات فناورانه و توسعه بازار تدوین شده که براساس شیوه نامه آن در صورت اعلام نیاز دستگاه های اجرایی به کالا و خدمات تولیدشده ازسوی شرکت های یادشده، بدون تشریفات مناقصه قابل انجام خواهد بود.

 

روایتی از یکصدوهشتادویکمین نشست سازمان اوپک و هجدهمین نشست اوپک پلاس

نخستین روز ماه ژوئیه برابر با ۱۰ تیرماه یک صد و هشتاد و یکمین نشست سازمان اوپک و هجدهمین نشست اوپک پلاس به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد. ۱۳ کشور عضو اوپک در این نشست ضمن بررسی گزارش های مالی و حسابرسی سال ۲۰۲۰ در نشستی پشت درهای بسته در جریان صدوسی وپنجمین نشست هیأت کمیسیون اقتصادی اوپک (ECB) و همچنین تازه ترین گزارش محمد سانوسی بارکیندو، دبیرکل اوپک از شرایط بازار نفت قرار گرفتند.

در میانه برگزاری جلسه، سازمان اوپک با پخش یک نماهنگ از وزیر نفت ایران نیز قدردانی کرد. محمد سانونی بارکیندو، دبیر کل اوپک درباره وزیر نفت ایران گفت: «دانش علمی و تخصص صنعتی شما بسیاری از نشست های وزیران، سمینارهای اوپک و رویدادهای صنعتی را که در آنها شرکت کرده اید تحت تأثیر قرار داده و غنی کرده است. موفقیت ما بدون فداکاری، احساس کار گروهی و ذکاوت دیپلماتیک شما، چیزی که امروز هست، نبود. همه ما از دانش و چشمه خرد شما بهره مند شدیم». همچنین محمد بن حمد الرمحی، وزیر نفت و گاز عمان نیز در بخشی از این نماهنگ درباره وزیر نفت ایران گفت:«من هنگامی که تازه وزیر شده بودم، با شما قدم زدن را آغاز کردم و شما هرگز برای حمایت از من فروگذار نکردید. شما نه تنها به اوپک، بلکه به بسیاری از ما که به صادرات نفت خام خود به بازار وابسته هستیم، کمک کرده اید. خرد شما، آرامش شما، ارزیابی شما از شرایط دشوار به واقع بسیار تأثیرگذار بوده است و من آن را کمکی بسیار گرانبها می نامم.» در این جلسه همچنین عبدالعزیز بن سلمان وزیر انرژی عربستان، ، جیامانچینو آزودو، رئیس نشست اوپک و وزیر معادن و نفت آنگولا نیز در سخنانی از وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران تقدیر کردند.

 رمز بقا و موفقیت اوپک

بیژن زنگنه، وزیر نفت نیز پس از پخش نماهنگ مذکور به راز و رمز بقای سازمان اوپک اشاره کرد و گفت: «به نظرم اوپک تنها سازمان اقتصادی جهان سوم است که در فعل و انفعالات اقتصادی جهان تأثیرگذار است. این سازمان بر اساس یک اصل طلایی تشکیل شده و به طرز بی نظیری نیز در طول عمر ۶۰ ساله خود موفق بوده است. این اصل، پذیرش ضرورت همکاری در عین رقابت و حتی اختلافات سیاسی میان اعضاست. قبول همکاری بر مبنای منافع ملی کشورها و حاکمیت عقلانیت در روابط، اصلی است که با وجود همه فراز و نشیب ها و تنش های بزرگ بین اعضا در ۶۰ سال باعث بقا و موفقیت اوپک شده است و همه هم در این روابط سود برده اند. اوپک در ۶۰ سال گذشته با رعایت این اصل، حتی در موارد زیادی سبب بهبود روابط سیاسی بین کشورها شده است و این کلام درستی است که وزیران اوپک به معنایی، وزیران خارجه دوم کشورهایشان هم هستند».

 مدیریت بازگشت به بازار پس از تحریم

بیژن زنگنه، وزیر نفت پس از پایان یکصدوهشتادویکمین نشست سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در جمع خبرنگاران گفت: فکر می کنم مهم ترین کاری که دولت آینده باید انجام دهد، مدیریت کردن بازگشت ایران به بازار نفت پس از برداشتن تحریم هاست. دیدگاه هایی را که دارم، با ریزه کاری به دوستان منتقل خواهم کرد که اگر مصلحت دانستند از آنها استفاده شود. به عنوان فردی که بیشترین سابقه وزارت را در اوپک داشته از من تجلیل شد؛ البته قدردانی از جمهوری اسلامی بود. معنا یا مفهوم کلیدی که اوپک توانسته به آن عمل کند و موفق شود، این است که در عین رقابت و اختلاف سیاسی همکاری داشته است. وزیر نفت با بیان اینکه مسأله این است که باید در عین اختلاف نظر سیاسی و حتی اختلاف های فراتر از سیاست بتوان با هم همکاری کرد. راه های این همکاری هم وجود دارد و این طور نیست که راه همکاری بسته باشد. در هر حال می توان مسیرهایی برای این همکاری پیدا کرد. در سال هایی که در اوپک بودم، همواره از این نکته دفاع کردم و همیشه این مسأله در ذهنم بوده و با توجه به این نکته کارها را جلو برده ام که الحمدلله هم به نفع جمهوری اسلامی ایران و هم به نفع مجموع کشورهای مسلمان ، غیرمسلمان تولیدکننده و مصرف کننده بوده است.

 اوپک پلاس؛ فعلا بی نتیجه

هجدهمین نشست وزیران نفت و انرژی تولیدکنندگان عضو و غیر عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) موسوم به اوپک پلاس با یک روز تاخیر، 11 تیرماه برگزار شد. این جلسه فاقد نتیجه مشخص و معنی بود و تاکنون نیز جلسه دیگری برگزار نشده است. وزیر نفت ایران پس از این جلسه بی نتیجه در سخنانی گفت: در این نشست اعلام کردم که در صورت رفع تحریم ها، نفت ایران در کوتاه ترین زمان ممکن به بازار برمی گردد؛ این تصمیم رسمی ماست. در این نشست موضع ایران را اعلام و تأکید کردم که هر تصمیمی در این نشست اتخاذ شود، تأثیری بر اراده ما ندارد. این تصمیم رسمی ماست که هر زمان تحریم ها برداشته شود، در حداقل زمان ممکن و با تولیدی حداقل به مقدار پیش از تحریم به بازار برمی گردیم. وی درباره طولانی شدن این نشست عنوان کرد: میان اعضا بر سر سهمیه اختلاف هایی وجود دارد و برخی فکر می کنند درباره سهمیه ها بی انصافی شده است و روی این موضوع بحث دارند.

 واکنش های بین المللی و منطقه ای

مایک مولر، مدیر منطقه آسیای ویتول گفت: نیاز بازارهای جهانی به نفت خام بیشتر از افزایش عرضه موردنظر سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس) تا پایان سال است. مولر، نماینده بزرگترین معامله گر مستقل نفتی جهان در این باره گفت: به طور قطع افزایش تولید اوپک پلاس (با تسهیل کاهش تولید این ائتلاف) تنها بخشی از نفت مورد نیاز برای تأمین تقاضا را فراهم خواهد کرد. اوپک به بخش عمده ای از هدف خود برای بازگرداندن ذخیره سازی جهانی نفت به سطحی قابل کنترل از دیدگاه این سازمان رسیده است. این هدف هنجار ۲۰۱۹ است و ما هنوز بازاری داریم که چشم انداز تقاضای کوتاه مدت آن بیشتر از عرضه خواهد بود.  امارات متحده عربی اعلام کرد که از افزایش تولید نفت از ماه اوت حمایت می کند؛ اما پیشنهاد کرد که تصمیم سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) درباره تمدید توافق کاهش عرضه جهانی نفت و رأی آوریل ۲۰۲۲ به نشست دیگری موکول شود. پس از شکست اوپک پلاس برای توافق بر سر افزایش عرضه نفت به دلیل مخالفت امارات با بعضی از جنبه های این توافق، این ائتلاف گفت وگوها را از سر می گیرد. خبرگزاری امارات (WMA) با اشاره به بیانیه وزارت انرژی این کشور اعلام کرد که این کشور از افزایش تولید از ماه اوت حمایت می کند؛ زیرا بازار بشدت به تولید بیشتر نیاز دارد. خبرگزاری امارات اعلام کرد که این کشور مایل است در صورت لزوم، توافق کاهش تولید را تمدید کند؛ اما خواستار بررسی دوباره خط پایه تولید (مبنایی که کاهش تولید بر اساس آن محاسبه می شود) برای اطمینان از رعایت انصاف درباره همه طرف های ائتلاف است. در این بیانیه آمده است: امارات و شریکان بین المللی اش به طور قابل توجهی در افزایش ظرفیت تولید خود سرمایه گذاری کرده اند و معتقدند که - در صورت تمدید توافق - مبنای اصلی باید ظرفیت واقعی تولید و نه مبنای تولید منسوخ این کشور در اکتبر ۲۰۱۸ را بازتاب دهد. در این میان، عراق نیز از تمدید توافق اوپک پلاس تا دسامبر ۲۰۲۲ اعلام پشتیبانی کرد. خبرگزاری رویترز از بغداد گزارش داد که احسان عبدالجبار، وزیر نفت عراق اعلام کرد که عراق از پیشنهاد سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) برای تمدید توافق کاهش تولید تا دسامبر ۲۰۲۲ پشتیبانی می کند. عراق همچنین با پیشنهاد افزایش تولید این ائتلاف به مقدار ۴۰۰ هزار بشکه در روز از ماه اوت و همسو با توافق کاهش تولید برنامه ریزی شده اوپک پلاس موافق است. الجبار در نشستی خبری در بغداد گفت: صادرات نفت عراق در ماه ژوئیه ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار بشکه در روز خواهد بود که این رقم به طور کامل مطابق توافق اوپک است.

همچنین خبرگزاری رویترز از دوبی گزارش داد که عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان اعلام کرد که توافق جهانی تعدیل تولید نفت سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس) که قرار است در آوریل ۲۰۲۲ پایان یابد، باید برای مدت طولانی تری تمدید شود. این اظهارنظر بن سلمان پس از پیشنهاد امارات متحده عربی مبنی بر به تعویق انداختن تصمیم گیری ائتلاف اوپک پلاس درباره تمدید توافق کاهش تولید مطرح شد. تلویزیون دولتی اشرق عربستان به نقل از وزیر انرژی این کشور اعلام کرد که باید تولید افزایش یابد تا انتظار کاهش عرضه نفت در تابستان را برآورده کند.