سرمایه انسانی؛ ستون اصلی توسعه اقتصادی   

در ادامه، امیر سالار آبادی، معاون عملیات پالایشگاه گاز ایلام درباره اینکه چه اقدام هایی به صورت روتین و دوره ای در خصوص مهم ترین رکن اهداف کلان پالایشگاه گاز ایلام انجام می شود، می گوید: فرایندهای پالایش گاز از دریافت خوراک تا تولید محصولات در معاونت عملیات اداره بهره برداری انجام می شود که با هدف ارتقای تولید محصولات و حفظ پایداری تولید سایر واحدهای این معاونت شامل اداره تعمیرات و اداره حمل و نقل نقش مؤثری ایفا می کنند. در اداره بهره برداری تمامی فعالیت ها به صورت شبانه روزی از سوی تیم های نوبتکار انجام می شود که مسؤوليت راهبری این تیم ها و حفظ تولید به عهده مسؤولان واحدها و رؤسای عملیات نوبتکاری است.

وی می افزاید: به منظور حفظ پایداری تولید، می بایست تمامی تجهیزات، دستگاه ها و ماشین آلات به کار رفته در واحدهای بهره برداری در سطح مناسبی از قابلیت اطمینان قرار داشته باشند که این امر از طریق اداره تعمیرات و انجام تعمیرات اساسی، اصلاحی، پیشگیرانه، پيش بينانه و اضطراری در بستر سامانه نت محقق می شود.

به گفته معاونت عملیات پالایشگاه گاز ایلام، واحد حمل و نقل با تامین ادوات و خودروهای سنگین مربوطه، نقشی موثر در محقق شدن اقدام های پیش گفته دارد.

سالار آبادی، لازمه تحقق چشم انداز شرکت پالایش گاز ایلام در سال 1404 را رسیدن به هدف کلان «تولید پایدار گاز و همه محصولات جانبی در حد طراحی» می داند و اظهار می کند: حصول این امر به نوبه خود در گرو تحقق هدف استراتژیک «ارتقای پایداری تولید» است. در چند سال اخیر مشکلات مبدل های BAHX، ناکارآمدی مولکولارسیو بسترهای نم زدایی، بالا بودن مرکاپتان گاز تزریقی به خط سراسری و بالابودن نرخ تولید نمک های پایدار حرارتی در واحدهای شیرین سازی رفع شده و بخش سرماسازی واحد استحصال اتان در مدار تولید قرار گرفته و پیش بینی می شود در سال جاری با در مدار قرار گرفتن کمپرسورهای واحد تثبیت میعانات گازی، اضافه شدن چاه جدید در میدان گازی تنگ بیجار و پایداری دریافت خوراک از سوی واحدهای پتروشیمی ایلام، این هدف کلان پیش از موعد و در سال جاری محقق شود.

وی اعلام می کند: پالایشگاه گاز ایلام، دارای پنج محصول متان، اتان، گاز مایع خام، میعانات گازی و گوگرد در سه نوع کلوخه ای، پاستیلی و بنتونیتی است که کیفیت این محصولات در درجه اول به وسیله سیستم های کنترل خودکار و آنالایزرهای پیشرفته کنترل و سپس از سوی تیم های بهره برداری تحت پایش قرار گرفته و به صورت موازی و در هر نوبتکاری از طریق واحد آزمایشگاه، نمونه گیری و آزمایش می شوند. امید است در آینده نزدیک با بهبود شرایط کنترلی واحدهای تثبیت میعانات گازی و بازیافت گوگرد، کیفیت دو محصول میعانات گازی و گوگرد ارتقا یابد و تحت شرایط پایدار تری قرار گیرد.

معاون عملیات پالایشگاه گاز ایلام در خصوص اینکه تعمیرات اساسی پالایشگاه ایلام در چه حوزه هایی برنامه ریزی شده است، می گوید: صدور مجوز بهره برداری از تجهیزات، در دوره های زمانی خاص و براساس نظر امور بازرسی فنی با هدف حفظ شرایط استاندارد در تجهیزات صورت می گیرد. ذکر این نکته حائز اهمیت است که وجود خطرات بالقوه ناشی از ماهیت فرایندی واحدهای پالایشی گاز مانند بالا بودن فشار، سمی بودن، قابلیت انفجار، قابلیت اشتعال و ... باعث شده است که رعایت این موضوع از اهمیت بسزایی برخوردار باشد.

وی تاکید می کند: به همین منظور، لیست تجهیزات مورد نیاز برای انجام فرایند تعمیرات اساسی از طریق امور بازرسی فنی اعلام می شود. همچنین معاونت مهندسی و اداره بهره برداری نیز تجهیزاتی را که از نظر فرایندی عملکرد مناسبی ندارند، شناسایی و اعلام می کند. در اداره تعمیرات، اصلی ترین اقدام، یعنی برنامه ریزی برای آماده سازی، رفع عیب و در نهایت در اختیار قراردادن تجهیزات به بهره بردار انجام می شود. برنامه ریزی که از هر دوره تعمیرات اساسی تا دوره بعدی آن در حال تدوین و ایجاد مقدمات است، نقش تعیین کننده ای در بهبود شاخص در دسترس پذیری واحدهای فرایندی دارد.

سالار آبادی به روزرسانی سیستم کنترل درایو کمپرسورهای تقویت فشار را از جمله برنامه ها و اقدام های کلانی که در معاونت عملیات تعریف شده است، عنوان می کند و ادامه می دهد: راه اندازی کمپرسورهای واحد تثبیت میعانات گازی، حذف فلرینگ های روتین و رفع اشکال از سیستم های کنترلی واحدهای بازیافت گوگرد و تثبیت میعانات گازی از دیگر موارد محسوب می شود.

وی در پایان می گوید: تمامی برنامه ها، اقدام ها و دستاوردهایی که گفته شد، از طریق سرمایه های انسانی که مهم ترین سرمایه و ذی نفعان این شرکت و معاونت به شمار می رود، انجام شده که در اینجا از یکایک آنان تشکر و قدردانی می کنم.

  تلاش نیروهای جوان، برگ برنده پالایشگاه گاز ایلام

 در ادامه، عابدین زرگوشی، معاون مهندسی و توسعه پالایشگاه ایلام در خصوص اینکه اجرای فاز دوم پالایشگاه ایلام در چه مرحله ای قرار دارد؟ می گوید: فاز دوم پالایشگاه، پس از تامین بودجه از سوی شرکت ملی گاز ایران و مشخص شدن پیمانکار اجرایی در پروسه پیمان سپاری به صورت EPC از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران برگزار شده و پس از عقد قرارداد، خوشبختانه از فروردین امسال آغاز به فعالیت کرده و در حال انجام بخش های پایانی تجهیز کارگاه خود در سایت این پالایشگاه است. همزمان با این فعالیت، مباحث تکمیل اسناد فنی مهندسی برای نهایی شدن مشخصات فنی مورد نیاز در پروسه خرید تجهیزات، اقلام، لوله و اتصالات، شیرآلات، ظروف تحت فشار و مخازن و سایر ملزومات مورد نیاز در پروژه احداث فاز 2 با پیگیری و نظارت واحد طرح های پالایشی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران از سوی پیمانکار مذکور در دست اقدام است. انتظار می رود فرایند خرید پس از پایان بخش مهندسی پروژه در ماه های پایانی سال آغاز شود.

وی تاکید می کند: یکسری تجهیزات و نواقص به جا مانده از پروژه فاز یک که عمدتا در زمینه ارتقای پایداری تولید پالایشگاه است، در احجام پروژه فاز 2 به عنوان موارد تکمیلی فاز یک از قبل در پیمان پیش بینی شده که در اولویت اقدام در این پروژه ازسوی پیمانکار قرار گرفته است. امید است با تلاش همه دست درکاران و فراهم شدن منابع مورد نیاز در پایان سال 1402 با به ثمر رسیدن این پروژه، شاهد افزایش 50 درصدی همه محصولات تولیدی پالایشگاه باشیم.

معاون مهندسی و توسعه پالایشگاه ایلام می افزاید: احداث سیستم تصفیه خانه (شامل تصفیه متعارف و پیشرفته) در ورودی خط تامین آب از سد شهدای چوار(گلال) یکی از پروژه های مهم شرکت در سال جاری است که به امید خدا با تامین منابع مالی، در اوایل سال 1401 راه اندازی خواهد شد. پروژه احداث ﺳﯿﺴﺘﻢ ﻓﯿﻠﺘﺮ و ﻫﯿﺘﺮ در ﻣﺴﯿﺮ ﺧﻮراك ﻫﺎي ورودي ﭘﺎﻻﯾﺸﮕﺎه، پروژه ﮐﺎﻫﺶ دﻣﺎي ﻓﺮاﯾﻨﺪی در واحدهای شیرین سازی آمین با استفاده از کولینگ تاور، پیگیری انجام پروژه تصفیه گاز پسماند(Tail Gas) نظر به ضرورت افزایش راندمان واحدهای بازیافت گوگرد با توجه به الزام های زیست محیطی، ارتقای سیستم کنترل و تجهیزات بویلرهای فشار پایین (LP)، پیگیری و امکان سنجی پروژه استحصال ادورانت و جداسازی میعانات گازی از LPG (خالص سازی) بخشی دیگر از اقدام های کلیدی و توسعه ای است که در دستور کار معاونت مهندسی قرار دارد.

زرگوشی، در خصوص اقدام های لازم برای نصب کنتورهای هوشمند در پالایشگاه تاکید می کند: درحال حاضر با پیگیری ویژه ای که از سوی مدیریت هماهنگی و نظارت برتولید می شود، طرح استفاده از کنتورهای اولتراسونیک از سوی شرکت های توانمند و دانش بنیان مورد تایید مراجع ذیصلاح روی مسیرهای منتهی به فلر اصلی و فلر کرایو در دست بررسی است. به امید خدا چنانچه بررسی ها و مطالعات اولیه به سرانجام برسد، فرایند خرید و نصب آن در تعمیرات اساسی سال جاری در دستور کار قرار می گیرد.

وی می افزاید: مهم ترین برنامه توسعه سبد محصولات این شرکت، تولید کود بنتونیت در کارخانه دانه بندی گوگرد است. سال گذشته به همت همکاران عملیات، تولید آزمایشی آن انجام شد. امید است با رفع موانع فنی و تجهیزاتی در تولید پایدار این محصول و اخذ مجوزهای تولید این کود از مراجع ذیصلاح در سال جاری، کود بنتونیتی با ارزش افزوده بالاتر نسبت به گوگرد پاستیلی در سبد محصولات این شرکت قرار گیرد.

معاون مهندسی و توسعه پالایشگاه گاز ایلام درباره اینکه آیا در حوزه حفظ محیط زیست، طرح هایی از جمله اصلاح و ساخت تصفیه پساب صنعتی و بهداشتی و زباله سوز واحد صنعتی پساب اجرا شده است، توضیح می دهد: تصفیه خانه پساب صنعتی پالایشگاه شامل سه فرایند تصفیه پساب فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی است، خوشبختانه در چندسال اخیر با رصد آنلاین مشخصات آب خروجی آن به وسیله سازمان محیط زیست در یک وضعیت پایدار و مناسب قرار داشته و بخشی از خروجی آب تصفیه شده برای آبیاری فضای سبز و تعداد قابل توجهی اصله درخت مجاور تصفیه خانه استفاده می شود. پروژه بازچرخانی پساب تصفیه شده برای فضای سبز کل شرکت در دستور کار قرار دارد و اتفاقات بسیار مثبتی در این حوزه در راه است. با هدف امحای پساب جامد و نیمه جامد، زباله سوز واحد صنعتی پساب نصب شده و با رفع مشکلات فنی، در نیمه اول امسال راه اندازی خواهد شد و از این لحاظ در بین پالایشگاه های گازی کشور وضعیت متمایزی خواهیم داشت.

زرگوشی در پایان اشاره می کند: پالایشگاه گاز ایلام با راه اندازی واحد الفین پتروشیمی که در پایین دست قرار دارد و دریافت سه محصول اتان، میعانات گازی و گاز مایع (LPG)، به نوعی با تکمیل زنجیره ارزش گاز، در یک موقعیت خاص و ارزشمند به لحاظ درآمدزایی برای شرکت ملی گاز و کشور قرار گرفته است. نقش این پالایشگاه در کنار مجموعه های بالادست و پایین دست در توسعه پایدار استان ایلام، بی بدیل است. رفع موانع تولید مستمر وابسته به تامین منابع لازم برای اجرای پروژه های توسعه ای و به طور کلی پشتیبانی واحدهای ستادی شرکت ملی گاز و مسؤولان محلی استان در همه جنبه ها ست. امید است در سایه توجه همیشگی مسؤولان به منابع انسانی و تلاش نیروهای جوان و متخصص که برگ برنده و یکی از مزیت های این پالایشگاه محسوب می شود، شاهد رشد و شکوفایی این صنعت در این نقطه از کشور باشیم

 موفق به بومی سازی و خودکفایی

 در ادامه، منوچهر کرمیان، رئیس امور کالا پالایشگاه گاز ایلام ضمن اعلام تامین بیش از 70 درصد کالاهای خریداری شده از ظرفیت های داخلی می گوید: در حال حاضر خرید داخلی 182 تقاضا به مبلغ بیش از 163 میلیارد ریال (70 درصد کل خریدها) از ظرفیت های داخلی تامین می شود.

وی درخصوص اینکه آیا در سطح استان نیز برای توانمندسازی شرکت ها ظرفیت سازی شده است، اظهار می کند: با توجه به لزوم استفاده از