حفر و تکمیل ۲۲ حلقه چاه  در عملکرد ۳ ماه شرکت ملی حفاری

شرکت ملی حفاری ایران به منظور حفظ، نگهداشت و افزایش تولید، ۲۲ حلقه چاه نفت و گاز را در سه ماه نخست امسال در مناطق خشکی و دریایی کشور حفر و تکمیل کرد. مسعود افشار، معاون مدیرعامل این شرکت در عملیات حفاری گفت: از این تعداد چاه، سه حلقه توسعه ای، دو حلقه اکتشافی و ۱۷ حلقه تعمیری تکمیلی بوده است. وی افزود: ۱۸ حلقه از این چاه ها در گستره عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، دو حلقه در شرکت نفت فلات قاره ایران و دو حلقه در حوزه فعالیت مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران حفاری و تکمیل نهایی شد. معاون مدیرعامل این شرکت در عملیات حفاری با اشاره به اینکه از ابتدای امسال تاکنون متراژ حفاری چاه ها به ۱۶ هزار و ۷۹۷ متر رسیده است، اظهار کرد: در مدت پیش گفته، حفاری سه حلقه چاه ۱۴ روز زودتر از زمان تعیین شده پایان یافت. افشار تصریح کرد: ۲۵ دستگاه حفاری در حال جابه جایی در موقعیت های عملیاتی قرار دارد.

 

طرح «شیرین سازی برش سبک» پتروشیمی بوعلی سینا در آستانه گشایش رسمی

طرح شیرین سازی برش سبک پتروشیمی بوعلی سینا، پنجشنبه این هفته با دستور رئیس جمهوری به بهره برداری می رسد و به این ترتیب، ‏یکی از مهم ترین گلوگاه های تولید در قطب پتروشیمی ماهشهر رفع می شود.‏ این طرح که به منظور شیرین سازی برش سبک و تبدیل آن ‏به محصولات با ارزش ‏افزوده بالاتر همچون رافینیت و ‏گاز مایع (ال پی جی) طراحی و ساخته شده روز پنجشنبه (سوم تیرماه) از سوی رئیس جمهوری به صورت ویدئوکنفرانس به طور رسمی به بهره برداری می رسد. ‏

بهره برداری از این طرح، افزون بر امکان تولید با ۱۱۰ درصد ظرفیت اسمی بوعلی، سالانه ۳۵۰ هزارتن برش سبک را به محصولاتی همچون گاز مایع و رافینیت تبدیل می کند.

پتروشیمی های امیرکبیر و بندر امام از خوراک تولیدشده در این طرح بهره مند می شوند.‏

 

صرفه جویی ۸۰ مگاواتی برق در نفت و گاز آغاجاری

شرکت بهره برداری شرکت نفت و گاز آغاجاری با انجام اقدام های اصلاحی برای کاهش برق مصرفی در اداره ها، تأسیسات و منازل سازمانی بیش از ۸۰ مگاوات صرفه جویی کرد. پژمان قضایی پور، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری گفت: با هدف جلوگیری از خاموشی های مکرر مناطق همجوار تأسیسات عملیاتی با توجه به گرمای شدید هوا و رشد مصرف برق در استان خوزستان، بیش از ۸۰ مگاوات در مصرف برق تأسیسات عملیاتی، اداره ها و منازل شرکتی صرفه جویی شد.

وی افزود: این شرکت همگام با دیگر شرکت های تابع مناطق نفت خیز جنوب، برای همکاری با مجموعه وزارت نیرو با انجام اقدام های اصلاحی نظیر به کارگیری توربین های گازی به جای الکتروموتور در تأسیسات عملیاتی، کاهش روشنایی در ادارات و ساختمان های صنعتی، افزایش درجه حرارت تنظیمی سیستم های خنک کننده، استفاده از بانک های خازنی موجود و انتقال بار به ساعات کم مصرف موفق به کاهش و مدیریت مصرف برق شد. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری اعلام کرد: این اقدام های اصلاحی در تأسیسات کرنج، تلمبه خانه های نفت شماره ۱ و ۲، ایستگاه تزریق گاز آغاجاری، تأسیسات گاز و گاز مایع ۵۰۰ و منازل شرکتی انجام شد و بیش از ۸۰ مگاوات در ساعات اوج مصرف صرفه جویی شد.

 

تأمین پایدار یوتیلیتی های مورد نیاز پتروشیمی بندر امام

آب نیروی پتروشیمی بندرامام با چهار واحد تولیدی که وظیفه تأمین یوتیلیتی (آب، برق، هوا، ازت) مجتمع پتروشیمی بندر امام را به عهده دارد، پارسال با وجود چالش های مختلف، به طور پیوسته و بی وقفه یوتیلیتی های مورد نیاز واحدهای عملیاتی و تولیدی این شرکت را تأمین کرد. مجمع سالانه آب نیروی پتروشیمی بندر امام با حضور مدیران شرکت برگزار و حوزه های مختلف عملکردی این مدیریت در سال ۱۳۹۹ بررسی و دستاوردهای آن تشریح شد. آب نیرو دارای چهار واحد تولیدی است که وظیفه تأمین یوتیلیتی (آب، برق، هوا، ازت) مجتمع پتروشیمی بندرامام را به عهده دارد و پارسال با وجود چالش های مختلف، به صورت پیوسته و بدون وقفه یوتیلیتی های مورد نیاز واحدهای عملیاتی و تولیدی مجتمع را تأمین کرد. از اقدام های ویژه پتروشیمی بندر امام در آب نیرو برای تولید حداکثری، می توان به رفع اشکال از دمنده های دیگ های بخار (بویلرهای F، G) و به ظرفیت رساندن دیگ های بخار (بویلرهای F، G) پس از چند سال، ارتقای سیستم کنترل درایرهای واحد هوا، انجام تعمیرات اساسی به موقع در واحدها، راه اندازی سیستم برق اضطراری موازی پست برق و تعمیر سیستم تحریک ژنراتور واحد D اشاره کرد. مدیریت آب نیرو با ساخت قطعات نیروگاه با قابلیت کار در دمای بالا مانند پره های ثابت و متحرک توربین، سگمنت ها، متالیک تایل ها، پره های ثابت و متحرک بخش کمپرسور هوا و متعلقات مربوط به آنها، ساخت روتور توربین و کمپرسور و بازسازی دیگر پره های ثابت و متحرک توانست موانع تولید را رفع و در بخش تجهیزات، کمک های مؤثری به خطوط تولید کند. تعمیرات اساسی گسترده ای روی توربین های گازی واحد برق از جمله تعویض روتورها، تعویض بلیدهای ثابت و متحرک کمپرسورها و توربین ها صورت گرفت که از فعالیت های شاخص آب نیرو در این واحد به شمار می رود و نتیجه آن، بیش از ۱۶۵ هزار ساعت کار بوده است. در اقدامی دیگر، پارسال مدیریت آب نیرو نزدیک به هزار تن روغن های ضایعاتی صنعتی را بازیافت کرد و فروخت. پتروشیمی بندر امام پارسال به منظور حمایت از تولید کشور، بیش از یک هزار تن ازت مایع به شرکت ملی نفت در مناطق خشکی تحویل داد.

 

 اجرای پروژه های ازدیاد  برداشت در دستور کار پژوهشگاه نفت

پروژه های ازدیاد برداشت در شرکت های بزرگ نفتی، مطابق نقشه راه مشخص و مدونی انجام می شود و پژوهشگاه صنعت نفت نیز همانند دیگر شرکت های معتبر دنیا در اجرای پروژه های ازدیادبرداشت از این نقشه راه استفاده می کند.

عباس شهرآبادی، رئیس پژوهشکده مهندسی نفت این پژوهشگاه به پروژه ای که بتازگی با همکاری شرکت نفت فلات قاره و با هدف ازدیاد برداشت به روش نانو سیال در میدان بلال در حال اجراست، اشاره کرد و گفت: این پروژه با هدف تولید نفت باقی مانده در یکی از مخازن میدان بلال تعریف شد که کاری مشترک بین پردیس پایین دستی و بالادستی پژوهشگاه به شمار می آید که خوشبختانه همه مراحل را بخوبی پشت سر گذاشته و تزریق این نانو سیال در میدان بلال هم اکنون در حال اجراست.

وی افزود: با توجه به اینکه اجرای پروژه های ازدیاد برداشت در میدان، پیچیده و وابسته به پارامترهای متنوعی مرتبط با خصوصیات سنگ، سیال و شرایط ترمودینامیکی مخزن است که هریک از این پارامترها به نوبه خود دارای عدم قطعیت هستند، از این رو پیگیری این نقشه راه به صورت مرحله به مرحله سبب به حداقل رساندن ریسک انجام پروژه و به تبع آن، کاهش هزینه ها و کاهش مشکلات و چالش های ناشی از انجام پروژه می شود.

رئیس پژوهشکده مهندسی نفت پژوهشگاه صنعت نفت تصریح کرد: مطابق این نقشه راه، پس از غربالگریِ روش ازدیاد برداشت و مشخص شدن روش مناسب که قرار است در میدان به کار برده شود، نیاز است مجموعه ای از تست ها، طراحی و در مقیاس کوچک تر در آزمایشگاه با همان شرایط دما و فشار مخزن و با استفاده از نمونه های سنگ و سیال مخزن در الگوی فیزیکی - شبیه سازی شوند.

شهرآبادی با بیان اینکه انجام این آزمایش ها بیشتر با هدف بررسی سازگاری، تزریق پذیری و ظرفیت ازدیادبرداشت در مقیاس مغزه انجام می شوند، گفت: شناسایی مشکلات و چالش های احتمالی ناشی از تزریق نانوسیالات سنتزشده و ارائه راهکار مناسب برای مقابله با این مشکل و ارزیابی نانوسیالات، با هدف افزایش برداشت از مخزن، از نتایج مورد نظر در انجام این آزمایش هاست.

وی عنوان کرد: محققان گروه فناوری های نانو پژوهشگاه صنعت نفت، در همین زمینه، نانوساختارهای بسیار زیادی را با توجه به شرایط میدان مورد نظر طراحی و سنتز کرده و آزمایش های اولیه، نظیر پایداری و اثبات کارایی نانو سیالات در کاهش فشار مویینگی را روی نانو ساختارهای انتخابی انجام داده و در نهایت چند نانوساختار انتخاب و برای انجام آزمون های مورد نظر به پژوهشکده مهندسی نفت پژوهشگاه ارسال شد.

رئیس پژوهشکده مهندسی نفت پژوهشگاه صنعت تصریح کرد: خوشبختانه بر اثر تزریق سیالات مورد نظر، چالشی به وجود نیامد و ضریب بازیافتی که در این آزمایش ها به دست آمد، قابل ملاحظه بود، بنابراین با استفاده از نتایج حاصل، پایلوت، طراحی و هم اکنون در میدان بلال آغاز به کار کرده است.

شهرآبادی به روش های موجود در دنیا برای افزایش ضریب برداشت نیز اشاره کرد و افزود: تزریق آب، از ساده ترین روش هایی است که در این زمینه استفاده می شود؛ اما این روش تنها در افزایش بازدهی ماکروسکوپیک مؤثر است و بازده بالایی در جابه جایی نفت باقی مانده مخازن از طریق افزایش بازدهی میکروسکوپیک که به وسیله تغییر ترشوندگی سنگ مخزن یا بهبود خواص سیال تزریقی حاصل می شود، ندارد و با سنگین تر شدن نفت، این مسأله حادتر می شود، بنابراین برای افزایش بازدهی این فرایند، نیاز به متأثر ساختن بازده ماکروسکوپیک و میکروسکوپیک، با استفاده از مواد شیمیایی نظیر مواد پلیمری، سورفکتانت ها، آلکالین ها یا مواد نانوساختار است.

 

بهره مندی از توان دانش بنیان ها در بازسازی توربین های رستون

شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، با هم افزایی و همکاری با شرکت های دانش بنیان، موفق به ساخت و مهندسی معکوس قطعات اساسی و مهم توربین های گازی رستون TB۴۰۰۰ شد. امید کیانی، مدیر تعمیرات، تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به اینکه از این نوع توربین ها ۱۷ دستگاه در ایستگاه های تقویت فشار گاز و کارخانجات گاز مایع اطراف کلانشهر اهواز وجود دارد، گفت: با توجه به تحریم ها، با تکیه بر خودباوری کارکنان، استفاده از دانش و تخصص بومی و بهره گیری از توان شرکت های دانش بنیان داخلی توانستیم قطعات قسمت های داغ و حساس این توربین ها را بسازیم و تولید کنیم و این دستگاه ها را با اطمینان خاطر در محل کارخانه ها نصب کنیم. وی با اشاره به اینکه قطعات توربین های موجود پیش از این از کشورهای اروپایی وارد می شد، افزود: همه این توربین ها کارکردهای بیش از ۱۰۰ هزار ساعت دارند و در عمل از تعمیرات دوره ای (اورهال) خارج شده اند و هم اکنون بازسازی می شوند. مدیر تعمیرات، تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ادامه داد: از طرف دیگر امکان خرید و جایگزینی این توربین ها به دلیل تحریم ها وجود نداشته، بنابراین با افتخار می توان گفت که به همت کارشناسان بخش فنی/ مهندسی (مهندسی تعمیرات و بازرسی فنی) و واحدهای اجرایی (تعمیرات اساسی و کارگاه مرکزی) مناطق نفت خیز جنوب (مدیریت تعمیرات) و با کمک سازندگان داخلی، قطعات این توربین ها بازطراحی و ساخته می شود. کیانی با اشاره به استفاده حداکثری از امکانات و ظرفیت های شرکت و بهره گیری از توان علمی شرکت های دانش بنیان اظهار کرد: با تکیه بر توان علمی و عملی بخش فنی و مهندسی و ارتباط با سازندگان داخلی اکنون بخش قابل توجهی از قطعات قسمت های داغ توربین ها در داخل کشور تهیه می شود.

به گفته وی، بازسازی و به کارگیری این توربین ها بخصوص برای مردم کلانشهر اهواز نویدبخش خواهد بود؛ زیرا استفاده از این توربوکمپرسورها حجم بالای گازهای همراه نفت را که به مشعل ها (فلر) انتقال داده می شد، کاهش می دهد و ضمن تأثیرگذاری در کاستن از آلاینده های موجود در هوا و بالتبع محیط زیست، زمینه تأمین خوراک مجتمع های پتروشیمی را فراهم می آورد که این موضوع از دو جنبه حفاظت محیط زیست و افزایش درآمدهای ارزی حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی بسیار حائز اهمیت است.