انتقال گاز در فهرست برترین های آزمون گواهینامه صلاحیت حرفه ای قرار گرفت

نسلی  نو از  مدیران  صنعت نفت  تربیت می شوند

مشعل مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، مرداد سال ۹۴ و با هدف تربیت و معرفی مداوم نسلی نو از مدیران برای صنعت نفت تشکیل شد. این مرکز همسو با هدف اصلی خود، اقدام به طراحی گواهینامه های صلاحیت حرفه ای در مشاغل مهم صنعت نفت از قبیل مدیریت پروژه، مدیریت عمومی (مدیران عامل)، مدیریت حقوقی و قراردادها، مدیریت اچ اس ای، کمیسیون های مناقصات و... کرده است.  گواهینامه صلاحیت حرفه ای درواقع مجوزی است مبنی بر اینکه دارنده این گواهینامه در یک شغل خاص، صلاحیت لازم برای پذیرش مسؤولیت و مدیریت آن شغل را دارد. در همین حال، شرکت انتقال گاز ایران به عنوان یکی از موفق ترین مجموعه های صنعت نفت، عملکردی بی نظیر در فرایند دریافت گواهینامه صلاحیت حرفه ای داشته است. شهرام سروری، رئیس اچ اس ای شرکت انتقال گاز ایران از جمله افرادی که در این مسیر، موفق به دریافت گواهینامه صلاحیت حرفه ای شده است. وی دارای مدرک کارشناسی ارشد مهندسی نفت بوده و از سال 79 در زیرمجموعه های مختلف وزارت نفت (پتروشیمی، فلات قاره و انتقال گاز) حضور داشته و هم اکنون به عنوان رئیس اچ اس ای شرکت انتقال گاز ایران در حال فعالیت است.

سروری که در بخش اچ اس ای، حائز سطح 4 حرفه مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست از وزارت نفت (کانون مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت) موفق به کسب گواهینامه صلاحیت حرفه ای شده است، تاکید می کند: برای دریافت گواهینامه، مراحلی را در بازه زمانی مختلف طی کردم و با توجه به طرحی که برای شاغلان حوزه اچ اس ای (رؤسای ایمنی، آتش نشانی و اچ اس ای) وزارت نفت در سال 94 در دانشگاه صنعت نفت، به مدت دو هفته و به صورت متمرکز با همکاری دانشگاه هایی مانند صنعتی شریف و شهید بهشتی به انجام رسید و در پایان، آزمون جامع از همه شرکت کنندگان به عمل آمد؛ حائز رتبه اول شدم. این در حالی است که از مجموع 345 شرکت کننده، تنها 25 نفر توانستند این گواهینامه را کسب کنند که 12 نفر آنها از زیر مجموعه های مختلف شرکت ملی گاز بودند و سهم شرکت انتقال گاز 5 نفر بود که به عنوان موفق ترین شرکت تابعه قلمداد می شود. رئیس اچ اس ای شرکت انتقال گاز ایران یادآور می شود: این گواهینامه نیاز به تمدید ندارد و به عنوان حداقل صلاحیت لازم برای تصدی سمت های ذیربط است.

 تخصیص سمت های مدیریتی بر اساس صلاحیت ها

وی در پاسخ به این سؤال که دریافت گواهینامه صلاحیت حرفه ای، چه تاثیری بر افزایش دانش علمی و فنی کارکنان دارد؟ می گوید: همانطور که در شرکت های نفت و گاز دنیا، در آگهی های جذب نیرو مشاهده می شود، همواره موارد استخدامی یا جذب و به کارگیری افراد، مواردی فراتر از مدرک تحصیلی هستند. با توجه به سخنان وزیر نفت در آیین اهدای این گواهینامه ها، وزارت نفت نیز همسو با رشد و توسعه تکنولوژی، باید این تغییر پارادایم بنیادی در جذب افراد را مد نظر قرار دهد و این مهم با ایجاد مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت کلید خورده است. بنابراین، رویکرد وزارت نفت در جذب افراد، تنها به مدرک تحصیلی خلاصه نمی شود، بخصوص در رده های مدیریتی و سرپرستی، تلاش بر آن است تا تخصیص سمت بر اساس صلاحیت ها باشد. وی می افزاید: در حوزه اچ اس ای نیز در عرف بین المللی، شاهد گواهینامه های تخصصی شناخته شده ای مانند NEBOSH, IOSH, OSHACADEMY و نظایر آنها هستیم که همواره مبنای به کار گیری افراد قرار گرفته و بنده در این زمینه ها نیز گواهینامه های لازم را دریافت کرده ام. رئیس اچ اس ای شرکت انتقال گاز ایران با اشاره به اینکه مدرک تحصیلی ممکن است به عنوان بخشی از صلاحیت، نقش داشته باشد، می گوید: همانطور که برای رانندگی، نیازمند کسب مهارت های خاص و تجربه و مهارت هستیم، به طور قطع، راهبری یک محیط صنعتی با خطرات و پیچیدگی های عملیاتی، نیازمند کسب صلاحیت های لازم خواهد بود. سروری ادامه می دهد: متاسفانه، به دلیل نبود یک سیستم یکپارچه، این گواهینامه ها حداقل به صورت رسمی، نقشی در تخصیص سمت نداشته اند، مگر آنکه بر اساس ساختار سازمانی و روال اداری صحیح یک شرکت در حوزه منابع انسانی، مورد توجه واقع شده باشند و نتایج مطلوب به دست آمده باشد؛ البته این احتمال نیز وجود دارد که با توجه به آنکه بتازگی این گواهینامه ها اعطا شده اند، هنوز بستر مناسب برای استفاده از آن فراهم نشده باشد.

     لزوم آشنایی با مفاهیم اچ اس ای از دوران کودکی

 وی یادآور می شود: انجام وظیفه در وزارت نفت را از واحدهای فرایندی و عملیاتی شروع کردم و سپس جذب اچ اس ای شدم، بنابراین با اتمسفر عملیاتی و محدودیت های آن و از سوی دیگر، دغدغه های اچ اس ای آشنا هستم. همواره آرزو داشته ام، اچ اس ای را به عنوان یک فرهنگ در سطح سازمان مشاهده کنم. در تعریف فرهنگ، عبارات مختلفی نقل شده که آنچه برایم قابل هضم تر بوده، این تعریف است: «رفتار یک انسان، بدون آنکه چشمی ناظر وی باشد. (فارغ از آنکه خدا، در همه حال به احوال بندگان آگاه و ناظر است). از این رو امیدوارم زمان آشنا شدن ما با مفاهیم ایمنی، بهداشت، محیط زیست و مدیریت شرایط اضطراری، در سنین میانسالی نباشد و از همان کودکی و در محیط خانواده و مدرسه با مفاهیمی چون آلوده نکردن محیط زیست، داشتن رفتار صحیح در هنگام رانندگی، رعایت بهداشت فردی، اقدام لازم در شرایط اضطراری و نظایر آنها آشنا شویم، سپس آن را در صنایع مختلف وارد کرده و توسعه بخشیم. وی در پایان می گوید: قطعا، فردی که قوانین بدیهی راهنمایی و رانندگی را رعایت نمی کند، با ورود به یک فنس پالایشگاه یا تاسیسات نفتی، نمی توان تاثیر بسزایی بر نگرش (Attitude) او داشت و به جای آنکه یکی از حس های لازم برای حیات تلقی شود، مانع کار قلمداد خواهد شد. از حق نگذریم، بنده نیز ممکن است سرپرست یا مدرس خوبی در توسعه و اشاعه این فرهنگ نباشم.