پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت به بهره برداری رسمی رسید

وزیر نفت: برای توسعه استارت آپ ها دریغ نمی کنم

مشعل     پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت که با حمایت وزارت نفت و با هدف توسعه فناوری ها و گسترش همکاری های سازنده میان نقش آفرینان زیست بوم نوآوری و فناوری مرتبط با این صنعت ایجاد شده است، روز دوشنبه(24 خرداد) با حضور وزیر نفت و معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و جمعی از معاونان و مدیران ارشد صنعت نفت به بهره برداری رسمی رسید. در ادامه مراسم نیز ۵ موافقت نامه همکاری میان پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت با وزارت علوم، شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان و دانشگاه های صنعتی شیراز، علم و صنعت و صنعتی امیرکبیر امضا شد. موافقت نامه نخست، موافقت نامه گرنت فناورانه بود که میان پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری امضا شد. موافقت نامه ایجاد پردیس مشترک میان پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت با شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان و در ادامه، سه موافقت نامه با موضوع ایجاد مرکز نوآوری و رشد مشترک، میان پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت با دانشگاه صنعتی شیراز، دانشگاه علم و صنعت و دانشگاه صنعتی امیرکبیر به امضا رسید.

پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت در زمینی به مساحت ۳۲ هکتار در محل سابق استقرار پژوهشگاه صنعت نفت (منطقه باقرشهر، جنب پالایشگاه تهران) ایجاد شده و قرار است عامل ارتباط و توسعه فناوری های مرتبط با صنعت نفت در میان دانشگاه ها، مؤسسه های تحقیق و توسعه، شرکت های خصوصی و بازار باشد و فرآیندهای زایشی شرکت های متکی بر نوآوری را از طریق کانون های خلاقیت و شکوفایی، مراکز رشد، شتاب دهنده ها و مراکز نوآوری دنبال کند. این پارک، مؤسسه ای پژوهشی و فناوری مشمول ماده ۱ قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور است که با فعالیت در حوزه ارتقا و تعمیق فناوری، توسعه بازار، اقتصاد دانش بنیان و اشتغال زایی تخصصی می کوشد فضایی کیفی برای استقرار و هم افزایی حرفه ای بین شرکت های فناور کوچک و متوسط، مراکز فناوری شرکت های پیشرو، نمایندگان تخصصی نهادهای پژوهشی و فناوری دانشگاهی و غیردانشگاهی، مراکز رشد و شتابدهی، سرمایه گذاران خطرپذیر، کارگزاران نوآوری باز و مشاوران خبره صنعتی (منتورها) ایجاد کند و مکمل ظرفیت های موجود در زیرساخت علم و فناوری کشور در حوزه نفت و گاز باشد.

بیژن زنگنه، وزیر نفت روز دوشنبه(24 خرداد) در آیین گشایش رسمی پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت گفت: استارت آپ ها از کارهای مهم کشور، ملت و آینده ایران هستند و من با همه توان برای توسعه این فکر و جوانانی که سرمایه آینده هستند، تلاش می کنم.  زنگنه با تاکید بر اینکه مهم ترین عامل موفقیت در توسعه صنعتی، خدماتی و اقتصادی در کشور کارآفرین است نه دانشگاه تصریح کرد: جایگاه کارآفرین و انسان خلاق از مدیریت بالاتر است، کارآفرین می تواند عامل موفقیت یا موفق نشدن یک مجموعه باشد. به طور معمول جوانان، کارآفرین و خلاق هستند، البته در موضوع جوان بودن، سن مهم نیست، نگاه مهم است. وی با اشاره به اینکه جوانان به جای گذشته از آینده صحبت می کنند و برای به سرانجام رسیدن کارها تلاش می کنند، تصریح کرد: مقام معظم رهبری درباره جوان گرایی صحبت کردند، اما وقتی می خواهیم کاری را به جوان محول کنیم، عده ای حمله می کنند و می گویند باید سابقه داشته باشد، با سابقه که کارآفرینی، خلاقیت و تحول درست نمی شود! داشتن روحیه خلاق، تحول و تغییر بسیار مهم است. وزیر نفت با یادآوری اینکه در سال هایی که در نفت حضور داشتم، برای توسعه فناوری مجموعه ای از کارهایی انجام دادم، اظهار کرد: مهم ترین مسئله نگرش مدیریتی است که چطور فناوری و توسعه آن را می بینید، ما در نخستین گام برای توسعه فناوری در صنعت نفت با دانشگاه معتبری همانند صنعتی شریف، شیراز و ... مذاکره کردیم تا رشته بالادستی صنعت نفت که اصل موضوع در آن افزایش تولید مبتنی بر افزایش بازیافت است را توسعه دهند  و اکنون نیز در بخش آموزش مشکلی وجود ندارد و نیروهای خوبی تربیت شده‎اند.

زنگنه گام بعدی در توسعه، فناوری در صنعت نفت را توجه به ظرفیت های عملیاتی برشمرد و گفت: فعال شدن مهندسان مشاور، سازندگان، تاسیس شرکت پیمانکاری عمومی (GC) و شرکت های اکتشاف و تولید، نتیجه توجه به ظرفیت های عملیاتی است که جزو دارایی فناوری کشور هستند. گام پایانی توسعه فناوری، استفاده از ایده های نو در دنیاست؛ کاش ایده تاسیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت سه سال زودتر به ذهنمان رسیده بود، دیر شده است، اما تلاشمان را کردیم. وزیر نفت تصریح کرد: برنامه ام این است که بخش عمده ای از زندگی آینده خود را به عنوان یک خبره یا منتور (مشاوره) برای توسعه واحدهای استارت اپ و فناور اختصاص دهم، زیرا برای کشور و صنعت نفت بسیار مهم است، البته فهم از این مراکز بسیار ضعیف است. زنگنه گفت: اخیرا یک دستگاه نظارتی به من نامه نوشته است که اگر پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت را راه بیندازید، شما را به دادگاه می بریم، زود آن را متوقف کنید، چون شما هم دانشگاه نفت و هم پژوهشگاه نفت دارید. من چکارش کنم؟! چطوری بگویم هر چه شما می فرمایید، خلاف همه دستورها و سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری است اگرچه زورتان زیاد است؛ البته ما به کارمان ادامه می دهیم. وی با تاکید بر اینکه پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت در طرف تقاضا ایجاد شده نه در طرف عرضه تصریح کرد: ما برای فعال کردن این شرکت ها (استارت اپ) طرح ۵۰۰ میلیون دلاری احیای چاه های کم بازده یا بی بازده را تعریف کردیم که هزاران شغل ایجاد می کند. وزیر نفت یکی از ضعف های بزرگ کشور را خدمات درون چاهی همانند حفاری افقی برشمرد و با بیان اینکه هم اکنون دو کشور درجه یک در جهان در این زمینه فعال هستند، اظهار کرد: تنها راهی که به ذهنم برای تقویت این موضوع رسید، تقویت واحدهای کوچک استارت آپ هستند که بزرگ می شوند، این موضوع زمان زیادی نمی خواهد و ظرف ۸ تا ۱۰ سال می توانیم در سطح منطقه و آسیا به جایگاه نخست دست یابیم.

سالانه 70 میلیارد دلار یارانه بخش انرژی

زنگنه به موضوع بهینه سازی هم اشاره کرد و با بیان اینکه طبق محاسباتی که به تازگی با همکارانم انجام دادیم، مشخص شد ما سالانه ۷۰ میلیارد دلار یارانه بخش انرژی به قیمت امروز می دهیم، در تشریح جزئیات آن اظهار کرد: مصرف داخلی فرآورده های مایع روزانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه و سالانه ۵۴۰ میلیون بشکه می شود که اگر قیمت هر بشکه را ۶۵ دلار برای محاسبه کنیم، حدود ۳۵ میلیارد دلار می شود. وی ادامه داد: تولید سالانه گاز خام ۳۰۰ میلیارد مترمکعب است که پس از تصفیه و شیرین سازی ۲۴۰ میلیارد مترمکعب می شود اگر قیمت هر مترمکعب آن را ۱۶ تا ۱۷ سنت در نظر بگیریم، بیش از ۳۷ میلیارد دلار می شود. وزیر نفت بر ضرورت حضور استارت آپ در موضوع بهینه سازی مصرف انرژی اشاره کرد و گفت: با انجام این کار ده ها هزار شغل به صورت مستقیم و غیرمستقیم ایجاد می شود که همه اعم از دولت، سازندگان، مصرف کنندگان در آن برنده هستند، همانند موضوع گازرسانی که همه از آن منتفع شدند.  زنگنه با اشاره به اینکه صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت با ۱۰۰ میلیارد تومان راه اندازی شده است و دوستان در حال تلاش هستند تا سرمایه این صندوق را به ۵۰۰ میلیارد تومان برسانند، یادآوری کرد: در مصوبه امسال مجلس شورای اسلامی آمده است ۸۰۰ میلیارد تومان منابع برای حمایت از استارت آپ ها اختصاص یابد. وی به سخنان مقام معظم رهبری در پنجم آذرماه ۹۹ اشاره کرد و گفت: اگر صندوق توسعه هنوز جانی دارد، به خاطر  مقام معظم رهبری است وگرنه هیچ چیزی از آن نمانده بود.  وزیر نفت توضیح داد: در سیاست های ابلاغی سال ۱۳۷۷ کشور آمده است افزایش تولید نفت نه فقط برای ایجاد درآمد بلکه برای افزایش قدرت اقتصادی، امنیتی و سیاسی در منطقه است، وقتی ما یک میلیون صادر کنیم وکشور بغل دستی مان ۱۰ میلیون صادر کند، تعادل به هم می خورد. ما فرصت زیادی برای این کار (افزایش تولید نفت) نداریم و باید سریع آن را انجام دهیم. البته ما ریل گذاری آن را انجام دادیم، گزارش های آن را تهیه کردیم،  هر کسی بخواهد می تواند از آن استفاده کند. زنگنه با اشاره اینکه ما یک ماه تا یک ماه و نیم آینده هستیم و سپس کار را دوستان دیگر ادامه خواهند داد، گفت:  تغییرات یک ضرورت است و من دیگر علاقه ای ندارم در این سن و سال چنین کارهای سنگینی انجام دهم. وزارت در نفت مثل رانندگی تریلی در جاده هراز است یعنی باید تمام ایام حواست جمع باشد، هوشیار باشید چون یک خطای کوچک منجر به سقوط به دره می شود. رانندگی کردن در جاده های داخل، خطرش بیشتر از جاده های خارج است.

باید یک زیست بوم برای توسعه پژوهش داشته باشیم

سورنا ستاری،  معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری نیز در آیین گشایش رسمی پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت به ضرورت سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه پژوهش در صنعت نفت اشاره کرد و گفت: از بخش دولتی نباید انتظار داشته باشیم که محصول بدهد، هیچ کجای دنیا این گونه نیست، امروز سرمایه گذاری بخش خصوصی در پژوهش های مرتبط با صنعت نفت ضروری است. در جایی که بخش خصوصی باید سرمایه گذاری کند ما نباید مجری پژوهش باشیم، امروز سرمایه گذاری بخش خصوصی در پژوهش های مرتبط با صنعت نفت امری ضروری است. ستاری با تأکید بر اینکه محصول حاصل سرمایه گذاری بخش خصوصی در پژوهش است و پول دولتی در پژوهش محصول تولید نمی کند، گفت: باید یک زیست بوم برای توسعه پژوهش داشته باشیم. نیروی انسانی اکوسیستم باید از استارت آپ ها تأمین شود. وی عنوان کرد: باید فضایی آماده شود تا استارت آپ ها، نوآوری خود را شکوفا کنند و شرکت های فناوری این فرصت را فراهم می کنند. معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری با اشاره به اینکه ۱۰ برابر پولی که بخش دولتی در این پارک (فناوری و نوآوری) هزینه کرده باید توسط بخش خصوصی تأمین شود، افزود: پژوهشگاه صنعت نفت می تواند پلتفرم عالی باشد، اما نمی توان از یک محقق در پژوهشگاه صنعت نفت انتظار داشت محصول ارائه کند.