چند مجموعه شعر دلنشین از شاعران نوگرای ایرانی

کلمات  در دنیایی از رنگ و آهنگ اند

علی بهرامی یادتان است نوجوان و جوان تر که بودیم، هر وقت صحبت و سخنی از شعر می شد، سریع می گفتند: «بچه جان فکر نان باش که خربزه آب است» یا می شنیدم که «با یک خروار شعر، یک دانه نان هم نمی دهند» و خلاصه از این حرف ها زیاد بود. با همه ممانعت هایی که درباره رجوع به دنیای شعر و انس گرفتن با آن وجود داشت، بعضی هایمان پیِ شعر و شاعری را گرفتیم و بعضی ها هم فقط خواننده و مخاطب شعر ماندیم. به هر حال، اگر شما هم هنوز اندکی در دنیای شعر به سر می برید و شاعران فارسی زبان را دنبال می کنید، سه پیشنهاد خوب برایتان داریم؛ سه پیشنهادی که هر کدام حال و هوای خاص خودشان را دارند و شاعران نوگرای ایرانی آنها را سروده اند. نمی دانیم شما هم تجربه دارید یا نه؟ اما اگر سری به دنیای شعر بزنید، خستگی هایتان حسابی در می شود و جان تازه ای می گیرید.

ضد؛ فاضل نظری

نام فاصل نظری را حتما شنیده اید. شاعری نوگرا و توانا که کم کم برخی ابیاتِ اشعارش دارد ورد زبان ها می شود. اشعارِ نظری طرفداران زیادی دارد، بخصوص در میان جوانان و نوجوانان. بیشتر آثار فاضل نظری، بارها و بارها پرفروش ترین کتاب های شعر فارسی شده اند و بسیاری از شاعران جوان ایرانی، تلاش دارند تا از اشعار او الگو بگیرند. شعر نظری، لطافت خاصی دارد که علاوه بر نو بودن، رنگ و بویِ سبک قدمایی هندی را نیز می توان بر فضای آن دید. شاید در شعرِ کمتر شاعری این همه مضامین کهنه، در قالبی نو یافت شود؛ قالبی که جذابیت های بسیار بالایی برای مخاطب امروز دارد؛ اما شعر نو و سپید هم نیست. خلاصه اینکه نظری، نقش پررنگی در احیای غزل معاصر ما دارد. مجموعه شعر «ضد» شامل 51 غزل است و در سال 1392 منتشر شده و به گواه بسیاری از کارشناسان ادبیات و منتقدان شعر، یکی از بهترین مجموعه شعرهای این شاعر معاصر ایرانی محسوب می شود. با خواندن اشعار این شاعر جوان، پی به قوت شعر ایرانی و زنده بودن بسیار جدی شاعری در زمانه مان خواهید برد.

هی شعر تر انگیزد؛ سعید بیابانکی

روحیه طنز و طنازی در ادبیات و شعر ایرانی، قدمتی بسیار بالا دارد. از عبید زاکانی تا سعدی و از ابوالقاسم حالت تا سعید بیابانکی، راهی دراز و طولانی طی شده تا مطایبه و طنازی شعر ایرانی همچنان زنده و پویا باشد. سعید بیابانکی از جمله شاعران معاصر ایرانی است که نمی توان اشعار طنزش راخواند و لذت نبرد. شاید در این میانه کرونازدگی، یکی از لطیف ترین و دلچسب ترین انواع شعرها، شعر طنز باشد. امتحان کنید، مطمئن باشید ارزشش را دارد. ما مجموعه شعر «هی شعر تر انگیزد» سعید بیابانکی را به شما معرفی می کنیم. مجموعه ای که تقریبا تمامی شعرهای طنز این شاعر را در بر می گیرد و در قالب های مختلفی چون مثنوی، غزل، چهارپاره و رباعی سروده شده اند؛ البته بیابانکی، شعرهای غیر طنز هم دارد که بسیاری از آنها بخصوص اشعاری که در قالب چهارپاره سروده، به گواه بسیاری از منتقدان و کارشناسان ادبی، از بهترین اشعار شعر فارسی پس از انقلاب اسلامی محسوب می شود. «هی شعر ترانگیزد» را که بخوانید، تبسم و تفکر توأمان را تجربه خواهید کرد.

از تو چه پنهان؛ مجید ترکابادی

مجید ترکابادی، یکی از شاعران تازه کار؛ اما بسیار با استعداد شعر ایرانی است. مجموعه شعر «از تو چه پنهان» نخستین مجموعه شعر اوست؛ اما در عین حال، بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. این شاعر، سابقه بسیار طولانی و حرفه ای در هنر عکاسی دارد و به نظر می رسد خصلت تصویرسازی درون کلماتش برگرفته و متاثر از همین سابقه کاری او در این هنر باشد. ترکابادی، سی و دو غزلش را در «از تو چه پنهان» گنجانده و مخاطب را مختصر و مفید به دنیای نوین غزل هایش دعوت می کند. دنیایی نوین که اندکی با نظری و بیابانکی متفاوت است. بهره مندی از کلمات بسیار جدیدتر و مدرن تر در غزل ها، توجه تمام و کمال مفهومی به عشق از مهم ترین ویژگی های «از تو چه پنهان» است. شاید عشق را تجربه کرده باشید. شاید هم نه؛ اما اگر تجربه کرده اید و الان از عشق فقط آه و حسرت داشتنش به دل شماست؛ از «تو چه پنهان» با شما حرف های بسیاری دارد. یکی از منتقدان درباره شعر ترکابادی نوشته است: «بیشتر ابیات کتاب، عاشقانه است و داستان بی وفایی معشوق را روایت می کند. میان این ابیات، گاه بیت هایی با درونمایه فلسفی هم به چشم می خورد.»

 

چند فیلم ایرانی که اگر ببینیم، هنوز هم به وقتی که می گذاریم، می ارزد

  درام ، اجتماعی و هیجان انگیز

 حالا که کروناست و یک دل سیر نمی توانیم سینما برویم، پیشنهاد می کنیم سری به گذشته سینمایی خودمان بزنید و چند فیلم را اگر دیده اید که دوباره ببینید؛ چون واقعا می ارزد که وقت بگذارید و اگر ندیده اید هم تاکید داریم که ببینید. این چند فیلم ممکن است مشهورترین فیلم های کارگردان آنها به شمار نرود یا بیشترین ستاره ها را از منتقدان سینمایی دریافت نکرده باشند؛ اما به ما اعتماد کنید، چون بهترین فیلم های سینمای ایران را به شما معرفی می کنیم. پس ببینید و لذت ببرید.

 

زیر پوست شهر؛ دویدن در رگ و پی جامعه 

رخشان بنی اعتماد را بیش از همه با فیلم «روسری آبی» می شناسیم. فیلمی خوش ساخت که در ابتدای دهه 70 نگاه منتقدان بسیار زیادی را به سوی خود جلب کرد؛ اما در میان آثار بنی اعتماد، فیلمی وجود دارد به نام «زیر پوست شهر»؛  فیلمی کاملا اجتماعی که سال 1379 در سینماها اکران شد. «زیر پوست شهر» روایتگر آرزوها، پیروزی ها و شکست های یک خانواده فقیر در حاشیه شهر تهران است. آنها به هر دری می زنند، عاشق می شوند، سرمایه گذاری می کنند، رویای رفتن به خارج از کشور را دارند و برای آن تلاش می کنند، هوای مادرشان را دارند و خشت به خشت خانه شان را با خون دل می سازند و خلاصه هر کاری می کنند تا طبقه اقتصادی و اجتماعی شان را تغییر دهند و به سطح زندگی بهتری برسند. محمدرضا فروتن، گلاب آدینه، باران کوثری و مهراوه شریفی نیا از بازیگران اصلی فیلم به شمار می روند.

 لیلا؛ سکوت مارپیچ در زندگی

سال 1375 فیلمی در سینما اکران شد که در سکوت و بدون جنجال، جریان سازی خاصی داشت. «لیلا» ساخته داریوش مهرجویی، کارگردانی که به دو اثر مهمش یعنی «گاو» و «هامون» مشهور است، خوش ساخت و بسیار دلنشین از آب درآمد. قطعا لیلا حاتمی و علی مصفا با بازی در این فیلم به ایرانیان معرفی شدند. لیلا، ماجرای زنی است که تن به خواسته های جامعه و اطرافیانش می دهد و خودش را فراموش می کند. او در دالان پر پیچ و خم سکوت پیش می رود و زندگی می کند؛ اما تاب و توان نمی آورد و همه چیز به شکل دیگری رقم می خورد. «لیلا» می خواهد زندگی اش را حفظ کند؛ اما کسی به فکرِ حفظ او از زندگی نیست. لیلا حاتمی، علی مصفا، جمیله شیخی، محمدرضا شریفی نیا و شقایق فراهانی در این فیلم ایفای نقش کرده اند.

 ارتفاع پست؛ و ناگهان آتشفشان 

ابراهیم حاتمی کیا، فیلم های خیلی خوبی در کارنامه خود دارد و بیش از هر چیز با فیلم «آژانس شیشه ای» مشهور و معروف است؛ البته از فیلم های مهم دیگر او مانند «از کرخه تا راین» و «بوی پیراهن یوسف» نیز نباید گذشت. در میان آثار پر تعداد این کارگردان، فیلمی وجود دارد به نام «ارتفاع پست» که سال 1381 اکران شده است؛ فیلمی بسیار اجتماعی، با لوکیشنی فوق العاده مشکل. بازی های درخشان همه بازیگران این فیلم، یکی از برترین نقاط قوت آن است. درباره این فیلم آمده است: همه چیز آرام پیش می رود و تعدادی فامیل و آشنا برای استخدام شدن از آبادان به سمت بندرعباس وارد یک پرواز می شوند و ناگهان آتشفشانی رخ می دهد که همه چیز را در هواپیما بر هم می زند و دگرگون می کند. لیلا حاتمی، حمید فرخ نژاد، امیر آقایی، گوهر خیراندیش و رضا شفیعی جم از بازیگران اصلی این فیلم هستند.