فعالیت شرکت های فناور در صنعت نفت تسهیل می شود

آیدین ختلان، سرپرست پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت هم در این مراسم با تاکید بر اینکه فعالیت شرکت های فناور فعال در حوزه های مرتبط با صنعت نفت با استقرار در این پارک آسان می شود، افزود: پارک مؤسسه ای پژوهشی، دولتی و غیرانتفاعی و در واقع چهارمین سازمان مستقل ستادی وزارت نفت پس از پژوهشگاه صنعت نفت، دانشگاه صنعت نفت و مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی است که همانند این مجموعه ها، مالکیت و تأمین منابع آن با شرکت ملی نفت ایران و مطابق ابلاغیه وزارت علوم، ریاست هیئت امنا به عهده وزیر نفت است، همچنین تلاش شده با توجه به ماهیت پارک، از حضور مدیران عامل بزرگ ترین متقاضیان فناوری صنعت نفت در هیئت امنا استفاده شود و نمایندگان وزارت علوم و سازمان برنامه و بودجه نیز از اعضای حقوقی هیئت امنا هستند. سرپرست پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت درباره اراضی پارک گفت: بیشتر زمین های اختصاص یافته به پارک تا پیش از این بلااستفاده بوده و مالکیت آن در اختیار شرکت ملی نفت ایران است.

ختلان به سابقه شکل گیری پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت اشاره کرد و گفت: فاصله بین آغاز بررسی، امضای قراردادها و مجوزها و در کار اجرایی حدود دو سال به طول انجامید و بررسی مراحل کار کاملا گویاست که این مجموعه و افتتاح آن موضوعی نیست که تنها مرتبط با روزهای پایانی کار دولت باشد.

دستیار ویژه وزیر نفت با اشاره به امتیازها و امکانات پارک نوآوری و فناوری تصریح کرد: ۴۴ پارک در کشور وجود دارد که از این تعداد، ۴۲ پارک سمت عرضه فناوری و دو پارک سمت تقاضای فناوری قرار دارند. دو پارکی که در سمت تقاضای فناوری هستند، شامل پارک ICT مربوط به وزارت ارتباطات و پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت مربوط به وزارت نفت است که به دلیل وجود نیازهای فناورانه تأسیس شده اند.

ختلان با بیان اینکه پارک ها به عنوان نهادهای مکمل پژوهشگاه ها و دانشگاه ها و مؤسسه های مطالعاتی ایفای نقش می کنند و پل میان نتایج پژوهش و مطالعات با بازار هستند، افزود: پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت متعلق به این صنعت نفت است. به عبارت دیگر، یکی از وجوه ممتاز اصلی پارک این است که به وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران تعلق دارد و شرکت ملی نفت، رکن مؤسس پارک است.

وی پارک را محملی برای ارائه نیازهای فناورانه شرکت های تابع وزارت نفت و شرکت هلدینگ خلیج فارس و پالایشگاه ها و پتروشیمی ها و... خواند و گفت: کمک به رفع موانع شرکت های فناور برای تولید از طریق رفع مشکلات در زمینه تأمین مالی، اعطای استاندارد، ایجاد آزمایشگاه مرجع، دسترسی بهتر و ارزان تر به کارگاه های نمونه سازی و آزمایشگاه ها در دستور کار پارک قرار دارد.

دستیار ویژه وزیر نفت ادامه داد: عده ای هستند که ایده، فکر و توان تولید دارند، اما توان مالی، امکان گرفتن دفتر یا کارگاه، ساخت نمونه، آزمایش های لازم، مذاکره با خریداران اصلی و نفوذ به بوروکراسی نفت را ندارند. پارک این خلأ را برای این افراد پر می کند و زمینه را برای خودباوری و توانستن جوانان و فناوران و اتصال آنان به نیازهای فناورانه صنعت فراهم می کند. نخست کارکرد معمول پارک ها مبنی بر پذیرش واحدهای فناور است، دوم ایجاد شبکه اقماری از مراکز در پارک ها و دانشگاه های استان های مختلف و حمایت از حرکت های سراسر کشور است و سوم هم که بعد کاملاً نرم افزاری پارک و تلاش برای تجاری سازی نمونه محصول هاست.

او با تاکید بر اینکه «پارک در تلاش است بگوید جوانان بسیار بیشتری می توانند در صنعت نفت فعال شوند، بسازند و سطح فناوری را بالا ببرند» ، افزود: پارک می خواهد راه هایی را پیش روی فناوران قرار دهد که تا دیروز یا بسته بودند و یا اگر باز بودند، فردی از آن اطلاع نداشته است. پارک می خواهد بن بست های صنعت نفت را شناسایی و با صدای بلند به جوانان ایرانی عرضه و نقاط کوری را که منجر به ایجاد انحصار برای برخی از کارفرمایان و واردکنندگان شده است برطرف کند. این کار هزینه هایی دارد که مدیریت ارشد امروز صنعت نفت مثل بسیاری دیگر از تغییر پارادایم های دیگر، آن را پذیرفته است. سرپرست پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت یادآور شد: مقام معظم رهبری شهریورماه پارسال در دیدار با اعضای هیئت دولت تأکید کردند که سال آخر دولت خیلی مهم است و این آخرین فرصتی است که دولت باید در حد امکان از آن استفاده کند. فرمایش های رهبر معظم انقلاب انگیزه ما را برای به ثمر رساندن این مجموعه که ایجاد آن در تطابق کامل با سیاست های اقتصاد مقاومتی است دوچندان کرد و پیرو تأکیدات معظم له تا لحظه آخر فعالیت دولت از هیچ تلاشی برای خدمتگزاری و کار در چارچوب سیاست های تعریف شده نظام فروگذار نخواهیم کرد. ان شاءالله ادامه این روند هم از سوی وزارت نفت دولت آینده پیگیری شود.

حضور ۳۵ شرکت فعال نفتی در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان

جعفر قیصری، رئیس شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان هم در این مراسم با اعلام اینکه هم اکنون در این شهرک علمی و تحقیقاتی، ۲۱ شرکت در فهرست سازندگان صنعت نفت و ۳۵ شرکت فعال در این بخش فعالیت دارند، افزود: قرار گرفتن ۸۰ شرکت فناور در فهرست سازندگان تجهیزات صنعت نفت، ۲۰۰ شرکت فناور فعال در زمینه صنعت نفت، ۱۰۰۰ محصول، خدمات فناورانه و دانش بنیان و ۴۰۰۰ فرصت شغلی برای دانش آموختگان، از مهم ترین اهداف پردیس مشترک نفت و گاز دانست.

وی با اعلام اینکه در پردیس مشترک نفت و گاز، ۲۱ شرکت در فهرست سازندگان صنعت نفت، ۳۵ شرکت فعال در صنعت نفت و ۸۰ شرکت مرتبط وجود دارد، افزود: شرکت هایی که در این زمینه و در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان فعال هستند، خوشبختانه توانسته اند صادرات خوبی به بسیاری از کشورها داشته باشند، هرچند تحریم موانعی ایجاد کرد، اما این شرکت ها به الگوهای جدید برای صادرات روی آوردند.

قیصری عنوان کرد: صادرات محصولات ما به کشورهایی همچون روسیه، آذربایجان، مالزی و... بوده و بیش از ۷۵۰۰ نفر متخصص دانشگاهی نیز در این شرکت ها حضور دارند و خوشبختانه با گردش مالی خوبی نیز روبه رو بوده ایم، البته جلب اعتماد صنعتگران به این شرکت ها به ویژه صنعتگران حوزه نفت و گاز بسیار حائز اهمیت است.

پارک نوآوری و فناوری توسعه یافتگی صنعت نفت را رقم می زند

 علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نیز در این مراسم با تاکید بر اینکه نظام با تأکید بر گسترش توسعه یافتگی در صنعت نفت که در مسیر ایجاد پارک نوآوری و فناوری شکل می گیرد، خواستار جذب بیشتر دانش و فناوری در صنعت نفت و گاز کشور است، تصریح کرد: دو پتروپالایشگاه با سرمایه گذاری ۶.۵ میلیون یورو در حال ساخت است.

این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه تولید نفت مساوی با خام فروشی نیست، اعلام کرد: ما به همه ظرفیت های تولید نفت و گاز در کشور به طور کامل واقف هستیم، بنابراین سرمایه گذاری در پتروشیمی های بالادست به طور کامل انجام شده و در برنامه هفتم توسعه مبنای کارمان تکمیل بخش پایین دستی این حوزه است.

وی با بیان اینکه توسعه فناوری های مرتبط با صنعت نفت در گذر زمان، حرکت جدی تر رقبا و همینطور کشورهای همسایه در عرصه تولید نفت، توسعه انرژی های تجدیدپذیر و پیش بینی کاهش تقاضای سوخت های فسیلی در آینده نه چندان دور و همین طور حرکت جمعیت ایران به سمت سالخوردگی، همه و همه بر میزان اهمیت افزایش تولید نفت و گاز افزوده و کشور را در شرایط خاصی قرار داده است، عنوان کرد: خوشبختانه تحقیقات علمی وسیع و در عین حال توجیه پذیر از سوی دانشگاهیان و نخبگان صنعت نفت انجام شده است که پاره ای از این تحقیقات ظرفیت تولید ۶.۵ میلیون بشکه در روز را برآورد کرده و تحقیقات دیگری امکان تولید ۷.۴ میلیون بشکه نفت در روز را اثبات کرده که همه این موارد هم براساس استدلال و کار علمی و کارشناسی انجام شده است.

آقامحمدی ادامه داد: بر اساس این یافته های علمی می توان گفت با سرمایه گذاری ۱۲۰ میلیارد دلار برای دستیابی به ظرفیت ۷.۴ میلیون بشکه تولید نفت در روز می توان به هزار و ۵۰۰ میلیارد دلار فناوری دست یافت و این تنها و مهم ترین منبع توسعه یافتگی آینده صنعت نفت را رقم خواهد زد، به شرطی که وارد دولت و اقتصاد دولتی نشده و صنعت نفت نیز این امکان را تضمین و فراهم کند.

وی با بیان اینکه تا ۳۰ سال آینده پنجره جمعیتی کشور وارد دوره پیری خواهد شد و مهم است که در این دورنما، به یک کشور پیر فقیر تبدیل شدیم یا کشوری پیر و ثروتمند، ادامه داد: عبور از بحران جمعیت هم بدون تامین درآمد مردم امکانپذیر نخواهد بود و تامین درآمد منوط به استفاده درست از سرمایه های کشور از جمله منابع نفت و گاز است.