از جاذبه های پرنده نگری غافل نشوید

مشعل   پرنده نگری یکی از شاخه های جذاب و پر طرفدار طبیعت گردی است که علاقه مندان زیادی در کشورمان دارد. بسیاری از افرادی که به طبیعت و گردشگری علاقه دارند ، به شکل تخصصی گونه های مختلف پرندگان را در آن منطقه  رصد می کنند. مسئله قابل توجه درباره پرندگان و پرنده نگری این است که چند الزام اصلی دارد؛ اول از همه باید گونه های پرندگان مناطق مختلف را بشناسید  بعد تجهیزات لازم را داشته باشید و در ادامه لازم است در فاصله مناسب با صبوری و سکوت منتظر بمانید. ممکن است تصور کنید که این کار کسل کننده باشد اما تجربه افرادی که در این عرصه وارد شده اند نشان می دهد که یکی از بهترین راه ها برای کاهش استرس و فشار شغلی و محیط شهری است و می تواند با کمترین هزینه کمی از حال و هوای شلوغ شهر و زندگی روزمره کم کند و به جایش تصاویر زیبا و صدای خواندن و آواز پرندگان را بگذارد. معمولا کسانی که تجربه و سابقه فعالیت های طبیعت گردی دارند در هر یک از شاخه های طبیعت گردی اطلاعات و تخصصی هم پیدا می کنند و ممکن است پس از مدتی یکی از شاخه های آن مثل طبیعت گردی را انتخاب کنند. این جاذبه گردشگری از آن موارد است که فصل خاصی هم ندارد و در هر آب و هوایی پرندگان آن فصل را می توان دید. اما با توجه به فضای شهرنشینی و شرایط آلودگی صوتی و آلودگی هوا و محیط و احساس امنیت و تامین غذا ، پرندگان در محیطهای بومی خود و در پوشش گیاهی مناسب، بیشتر حضور دارند و دیده می شوند. به همین دلیل است که برای دیدن پرندگان خاص لازم است از محیط زندگی خود بیرون برویم و با سکوت و پوشش لازم به مشاهده آنها بنشینیم.

پرنده ها را کجا ببینیم ؟

در بسیاری از شهرها و مناطق گردشگری سایت های مخصوص پرنده نگری ایجاد شده است و می توان بدون مزاحمت و با استتار مناسب ساعت ها به شاهده پرندگان و جریان زندگی عادی آنها پرداخت. در محیط شهری هم هنوز پارک های بزرگ و پارکهای ملی زنده و پایدار هستند و اگر فرصت خروج از شهر ندارید ، می توان برای دیدن پرنده ها به این پارک ها هم رفت. به عنوان مثال پارک های لویزان ، چیتگر ، سرخه حصار و برخی دیگر از پارک های بزرگ در تهران فرصت دیدن پرندگان بومی را دارند. البته برخی از پارک ها مثل پارک پرندگان و پارک شهر هم هستند که پرندگان در درون فضایی بسته نگه داشته شده اند و می توان آنها را از نزدیک دید. اما در بیشتر مناطق حفاظت شده امکان حضور و پرنده نگری با هماهنگی اداره محیط زیست آن منطقه وجود دارد. محدوده های طبیعی و حفاظت شده ای مثل تالاب میقان، آبیک قزوین، سایت پرنده نگری تالاب قره قشلاق، جزیره قشم، مرداب انزلی، تالاب زریوار در مریوان کردستان و دشت پرور در استان سمنان و … هم برای پرنده نگری مناسب هستند.

 برای پرنده نگری نیاز به چه چیزهایی داریم ؟

چند مورد اصلی یعنی کتاب راهنما، دوربین دوچشمی و لباس استتار را باید مد نظر داشته باشید. علت اینکه روی این موارد تاکید می کنیم این است که اگر یکی از این سه مورد را نداشته باشید ممکن است با یک پرنده بسیار زیبا و کمیاب از نزدیک مواجه شوید اما به دلیل عدم استتار، نشناختن و نداشتن دوربین ، نتوانید به اندازه کافی از دیدنش لذت ببرید.

به همین دلیل لازم است در ابتدای کار کتاب راهنمای پرندگان را خریداری کرده و بخوانید تا با گونه های مختلف پرندگان ، رنگ و اندازه و محل زندگیشان آشنا شوید. با آمدن تلفن هوشمند، برنامه های کاربردی زیادی در دسترس است و می توانید با کمک این برنامه ها و نام بومی و بین المللی ، تفاوت گونه نر و ماده ، نوع لانه سازی و ترانه و صدایی ای که دارد و ... را هم بدانید. گام مهم بعدی این است که برای دیدن پرندگان دوربین دو چشمی خریداری کنید. پرندگان حساسیت زیادی  به صدای محیط و به خصوص ما انسان ها دارند و با کوچکترین صدا و حرکتی پریده و فرار می کنند و فرصت دیدنشان از دست می رود. به همین دلیل لازم است از فاصله ای دورتر به نظاره آنها بنشینیم و برای این کار به دوربین دو چشمی نیاز داریم. دوربین دوچشمی ساختار ساده ای دارد و متناسب با کیفیت ، می تواند کار شما را ساده کند. البته این دوربین ها قیمت زیادی دارند و اگر یکی از آنها را دارید بهتر است خوب از آن مراقبت کنید.  نیاز مهم دیگر لباس مناسب برای قرار گرفتن در محیط طبیعی است تا هم دیده نشوید و هم در شرایط و راحتی کافی باشید. نکته قابل توجه این است که لباس مناسب برای پرنده نگری و به طور کلی حضور در طبیعت باید همرنگ با طبیعت باشد تا کمک کند بتوانیم  به بهترین شکل ممکن در طبیعت استتار کنیم.  رنگ های تند و غیر طبیعی با محیط طبیعی سازگار نیستند و می توانند بازتاب کننده نور و هر نوع حرکت باشند و در نتیجه پرندگان و جانداران از فاصله بسیار دور متوجه حضور ما شده و فرار کنند.  اما مسئله دیگر در انتخاب لباس این است که باید با توجه به محیط طبیعی که در آن قرار می گیریم راحتی خودمان را هم در نظر داشته باشیم؛ مثلا اگر در نور آفتاب و گرما هستیم لباسمان خنک باشد و اگر در آب و تلاب هستیم چکمه های بلند و کاور داشته باشیم. در همین راستا لازم است از انواع کلاه های نقاب دار هم استفاده کنید. کلاه جلوی آفتاب سوختگی را می گیرد و سایه مناسبی هم برای دید لازم در طبیعت به ما می دهد و در استتار هم اثرگذار است.

چند مورد دیگر هم برای طبیعت گردی و به خصوص  پرنده نگری لازم است که بهتر است به همراه داشته باشید؛ دفترچه یادداشت و دوربین عکاسی با قدرت زوم بالا. تجربه نشان داده که روزها ماندن در طبیعت و در فضایی بدون آنتن ، احتمال خاموش شدن و بدون شارژ ماندن تلفن همراه را زیاد می کند. پس از شیوه قدیمی یادداشت برداری کمک بگیرید تا خیالتان راحت باشد همه چیز را ثبت کرده اید. مسئله مهم دیگر ثبت زیبایی هایی است که با دوربین دو چشمی می بینیم. اگر بتوانیم با دوربین مناسبی که قابلیت زوم کردن بالا دارد از پرندگان عکاسی و تصاویرشان را ثبت کنیم ، لذت پرنده نگری چندین برابر می شود. البته این دوربین ها هم قیمت زیادی دارند و افراد حرفه ای در حوزه پرنده نگری و یا دانشجویان محیط زیست و برخی محیط بانان مجهز به این دوربینها هستند.

اگر علاقه مند به پرنده نگری هستید و یا فرزندتان این علاقه را دارد می توانید در کلاس های آموزشی مختلفی که موسسه های مربوطه برگزار می کنند شرکت کنید و پس از یادگیری مهارت های مورد نیاز در یک باشگاه پرنده نگری عضو شوید و پس از طی دوره های مختلف آنوقت به شکل انفرادی مشغول به پرنده نگری شوید. البته برای حضور در بسیاری از مناطق حفاظت شده نیاز به مجوز دارید و برای حضور در این محیط ها خوب است که با این موسسه ها و باشگاه های پرنده نگری در ارتباط باشید.

 

شعر

تا عشق تو دلرباست ما را

بیداد تو جانفزاست ما را

چون لاله دل به خون تپیده

با داغ تو، آشناست ما را

گستاخ به سنبلت وزیده

صد عربده با صباست ما را

صد میکده خون به ساغر دل

زان لعل کرشمه زاست ما را

صد شور به جیب داغ ناسور

زان طرّه مشکساست ما را

دل بی تو چو شیشه شکسته

در گریه های هاست ما را

گل گوش نمی دهد به بلبل

تا خامه سخن سراست ما را

جمشید جهان متاع فقریم

دل جام جهان نماست ما را

از کاوش غمزه، شکوه ای نیست

داد از دل بی وفاست ما را

بخروش حزین که ناله تو

با گوش، خوش آشناست ما را

* حزین لاهیجی

 

خانه به دوش

 مجید اخشابی خواننده موسیقی پاپ و سنتی، آهنگساز، تنظیم کننده، و نوازنده سنتور است. او در سال ۱۳۸۰ با خوانندگی در تیتراژ مجموعه تلویزیونی گم گشته شهرت یافت و در ادامه برای مجموعه های تلوزیونی زیادی قطعاتی را ساخت که مورد توجه قرار گرفت. او قطعاتی را برای سریالهایی همچون همراز، عروج، مهتاب، محله بنده نواز، مسافری از هند، یک وجب خاک، خانه به دوش، متهم گریخت و... ساخته است.  گمگشته ، همراز و پریزاد سه آلبوم او هستند که قطعاتی از میان آنها طرفدار زیادی دارد. قطعه خانه به دوش که برای سریالی به همین عنوان ساخته شده است از جمله قطعات معروف و پرتکرار اخشابی است.

 

 

کجا می روی؟

کجا می روی؟ رمانی تاریخی از نویسنده لهستانی، هنریک سینکیویچ است که به خاطر آن در سال ۱۹۰۵ موفق به دریافت جایزه نوبل ادبیات شد. شخصیت مرکزی کتاب حاضر کلادیوس سزار دروسوس گرمانیکوس معروف به «نرون» است که سینکیویچ پس از سال ها تحقیق و پژوهش درباره اتفاقات تاریخی بخشی از زندگی او را روایت می کند؛ بخشی که باعث شده است نرون به نماد جنون و بی رحمی در غرب تبدیل شود. به گفته تاریخ نویسان نرون یکی از بی رحم ترین و ستمکارترین مردان روزگار است. گفته می شود در طول ۱۴ سال فرمانروایی او، روزی نبود که خون بی گناهی به خاک ریخته نشود. این کتاب را حسن شهباز ترجمه و انتشارات ماهی منتشر کرده است.

 

زخم کاری

سریال زخم کاری، سریالی نوآر و اجتماعی با داستانی پر فراز و نشیب و ملتهب است که اولین تجربه سریال سازی «محمدحسین مهدویان»، کارگردان سرشناس آثار محبوبی همچون «ایستاده در غبار»، «ماجرای نیمروز» و «لاتاری» در شبکه نمایش خانگی است. از بازیگران این سریال می توان به «جواد عزتی»، «رعنا آزادی ور»، «هانیه توسلی» اشاره کرد. سریال زخم کاری از خرداد ماه در شبکه نمایش خانگی پخش می شود و گفته شده که اقتباسی از رمان بیست زخم کاری نوشته محمود حسینی زاد است که نگاهی به تراژدی مکبث اثر ویلیام شکسپیر دارد.