از سوی معاون اول رئیس جمهوری

آیین نامه اجرایی عرضه گاز طبیعی در بورس انرژی ابلاغ شد

معاون اول رئیس جمهوری، آیین نامه اجرایی عرضه گاز طبیعی در بورس انرژی را ابلاغ کرد.

هیئت وزیران به پیشنهاد وزارت نفت (با همکاری وزارتخانه های نیرو و امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه کشور) و به استناد بند (ک) تبصره (۱) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور، آیین نامه اجرایی بند یادشده درخصوص عرضه گاز طبیعی در بورس انرژی را تصویب کرد.

به موجب این آیین نامه، شرکت ملی گاز ایران مکلف است در سال ۱۴۰۰، با در نظر داشتن تراز تولید و مصرف گاز طبیعی، زیرساخت های فیزیکی و نرم افزاری لازم را برای عرضه و انجام معامله تا سقف حداکثر ۱۰ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در بورس ایجاد کند.

همچنین به منظور تجاری سازی و افزایش سهم بخش خصوصی در حوزه انرژی، دیگر عرضه کنندگان که صلاحیت آنها به تأیید شرکت گاز و بورس می رسد، در سال ۱۴۰۰ می توانند گاز طبیعی را از یکی از منابع گازهای بازیافتی از مشعل واحدهای عملیاتی، گاز صرفه جویی شده در قالب گواهی های صرفه جویی در بازار بهینه سازی مصرف انرژی و طرح های بهینه سازی مصرف انرژی ماده (۱۲) قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، تأمین و در بورس انرژی عرضه کنند.

روش انجام معامله، مراحل و اقدام های لازم پیش از عرضه، حین عرضه و پس از عرضه، حدود وظایف و مسئولیت های کارگزاران، شرایط انجام معامله، امور مربوط به تسویه پایاپای و تحویل کالا، تسویه و تحویل با تأخیر و شکایت درباره کمیت و کیفیت کالاهای معامله شده و دیگر موارد مربوط به معاملات گاز طبیعی، مطابق با مقررات بازار سرمایه خواهد بود.

شرکت ملی گاز ایران و بورس انرژی ایران همچنین موظف اند در اجرای این آیین نامه، هر سه ماه یک بار گزارش عملکرد درباره معاملات گاز طبیعی را به وزارت نفت، سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت امور اقتصادی و دارایی ارائه کنند.

 

سخنگوی دولت:

زیرساخت های عظیمی در بخش پتروشیمی و خودکفایی بنزین ایجاد شد

سخنگوی دولت گفت: توانستیم با استفاده از فضای تحریم شکنی اولیه، زیرساخت های عظیمی در بخش پتروشیمی و خودکفایی بنزین ایجاد کنیم.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، علی ربیعی، در نشست خبری که به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، گفت: در حالی که کشور پس از چند سال طوفانی، با تدابیر دولت در مسیر ثبات و رونق قرار داشت، یک باره از نیمه دوم سال ۹۳، جهان با افت شدید و به نوعی بی سابقه قیمت جهانی نفت روبه رو شد. قیمت نفت که برای حدود یک دهه، در محدوده ۸۰ تا ۱۰۰ دلار در نوسان بود، به یک باره و در عرض چند ماه به ۳۰ دلار برای هر بشکه سقوط کرد. بسیاری از کشورهای نفتی نتوانستند در برابر این شوک مقاومت کنند و بسیاری دچار رکود اقتصادی و برخی دچار تورم شدید شدند.

وی افزود: سال ۹۴ برای دولت که در کوران مذاکرات هسته ای قرار داشت، سال بسیار سختی بود، با این حال، با تدابیری که اتخاذ شد، موفق شدیم با کمترین آثار رکودی و تورمی، از این بحران جدید نیز عبور کنیم و در عمل این فشار سنگین در سال ۹۴ را فقط دولت احساس کرد.

سخنگوی دولت تصریح کرد: میانگین صادرات غیرنفتی در دولت دهم ۲۶.۶۷۸ میلیارد دلار، دولت یازدهم ۳۱.۳۱۷ و دولت دوازدهم ۳۰.۱۸ میلیارد دلار بوده است. آیا این یک کارآمدی نیست که صادرات غیرنفتی ما متوسط چهار سال بیش از زمان بی هیچ مسئله و محدودیتی بوده، این یعنی افزایش تولید واقعی، چرا تحریف می کنید؟ در مرحله پساترامپی با اذعان به شکست دولت آمریکا این بار نیز دولت با نظریه تعامل عزتمندانه با جهان با استفاده از ظرفیت ها و بی نظیرترین افرادی که دانش و فهم جهانی بالایی دارند، تحریم ها را تا امروز به اندازه بسیار خوبی به عقب رانده ایم.

ربیعی گفت: در کنار تلاش دولت با استفاده از فضای تحریم شکنی اولیه و سرمایه گذاری های  صورت داده، زیرساخت های عظیمی در راه، تولیدات صنعتی از قبیل فولاد، پتروشیمی و خودکفایی بنزین و پروژه عظیم انتقال آب خلیج فارس و هزاران پروژه عظیم دیگر را سامان داده است. بدون تردید آثار این سرمایه گذاری ها در سال های آینده بر وضع اشتغال و بهبود اقتصاد ایران تأثیر خواهد گذاشت.

ارزیابی ۸ ساله دولت، بدون توجه به آثار جنگ اقتصادی مثل آن است که اداره کشور و مدیریت کشور در دهه ۶۰ را بدون آثار جنگ تحمیلی ارزیابی کنیم.

آغاز به کار دولت با رکود تورمی بی سابقه و انزوای مطلق در عرصه بین المللی همراه بود، به طوری که رشد اقتصادی در سال ۹۱ و ۹۲ به ترتیب ۷.۷ منفی و منفی ۰.۳ درصد و نرخ تورم به ترتیب به ۳۰.۶ و ۳۴.۷ درصد رسیده بود. تدابیر دولت یازدهم در همان شش ماه اول باعث شد تا سال ۱۳۹۳ ، سال خروج از رکود همراه با افت شدید نرخ تورم باشد؛ به طوری که در آن سال، نرخ تورم به ۱۵.۶ درصد و نرخ رشد اقتصادی به ۳.۲ رسید. این در حالی بود که مذاکرات هسته ای در جریان بود و هنوز توافق هسته ای به سامان نهایی نرسیده بود.

در حالی که کشور پس از چند سال طوفانی، با تدابیر دولت در مسیر ثبات و رونق قرار داشت ، یکباره از نیمه دوم سال ۹۳ ، جهان با افت شدید و به نوعی بی سابقه قیمت جهانی نفت روبرو شد. قیمت نفت که برای قریب به یک دهه ، در محدوده ۸۰ تا ۱۰۰ دلار در نوسان بود، به یک باره و در عرض چند ماه به ۳۰ دلار در هر بشکه سقوط کرد. بسیاری از کشورهای نفتی نتوانستند در برابر این شوک مقاومت کنند و بسیاری دچار رکود اقتصادی و برخی دچار تورم شدید شدند.

 

وزیر نفت خواستار بررسی علل آتش سوزی پالایشگاه تهران شد

وزیر نفت با انتشار مطلبی در حساب کاربری توئیتر خود خواستار بررسی دلایل حادثه آتش سوزی مخازن پالایشگاه نفت تهران، مستندسازی و جلوگیری از تکرار این قبیل حوادث شد.

بیژن زنگنه، وزیر نفت، پس از خاموش شدن آتش مخازن پالایشگاه نفت تهران و ازسرگیری تولید در این مجموعه پالایشی در حساب کاربری توئیتر خود نوشت: «آتش سوزی در مخزن ضایعات نفتی ‎پالایشگاه تهران با موفقیت مهار شد و این پالایشگاه به مدار تولید بازگشت.

شغل آتش نشانی سراسر از خودگذشتگی، ایثار و فداکاریست از تلاش دست اندرکاران این عملیات به خصوص آتش نشان های فداکار تشکر می کنم.

جا دارد از نقش مؤثر مدیران شرکت پالایش و پخش و همکاران پالایشگاه تهران که در این حادثه به خوبی به انجام وظایف خود پرداختند و  نیز از همکاران انتظامی، امنیتی و قضایی که فضای مناسبی را در شرایط آتش سوزی برای مسئولان فراهم کردند نیز صمیمانه تشکر کنم.

‏باید در اسرع وقت علل این حادثه بررسی و مستندسازی و از تکرار این قبیل حوادث جلوگیری شود.»

 

پیام وزیر نفت برای درگذشت یکی از مدیران عرصه فرهنگ و هنر

 وزیر نفت در پیامی درگذشت علی مرادخانی را به خانواده وی و جامعه فرهنگی کشور تسلیت گفت.

متن پیام بیژن زنگنه به شرح زیر است:

 «بسمه تعالی

درگذشت مدیر توانمند عرصه فرهنگ و هنر جناب آقای علی مرادخانی موجب تأثر و تألم فراوان شد. از سال ۱۳۵۹ که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با مرحوم مرادخانی آشنا و همکار شدم او را انسانی فرهیخته، اخلاق مدار و علاقه مند به فرهنگ و هنر ناب و اصیل ایرانی و اسلامی دیدم. حضور مستمر و مسئولانه در حوزه فرهنگی کشور در کنار حسن خلق، مردم داری و درایت از ویژگی های بارز و متمایزکننده مرحوم مرادخانی بود.

اینجانب به سهم خود ضایعه درگذشت این انسان فرهیخته را به خانواده ارجمند مرادخانی و جامعه فرهنگی کشور تسلیت عرض کرده و از درگاه خداوند بزرگ برای آن مرحوم آمرزش و علودرجات و برای بازماندگان شکیبایی و اجر مسئلت دارم.»

 

روند کاهشی ذخیره سازی های نفت خام ادامه دارد

دبیرکل اوپک در چشم اندازی خوش بینانه پیش بینی کرد ذخیره سازی های نفت خام همچنان روندی کاهشی خواهد داشت.

به گزارش خبرگزاری رویترز، محمد سانوسی بارکیندو در نشست بین المللی نفت نیجریه که به صورت مجازی برگزار شد، اعلام کرد ذخیره سازی های نفت خام کشورهای توسعه یافته در ماه آوریل ۶ میلیون و ۹۰۰ هزار بشکه کاهش یافت و ۱۶۰ میلیون بشکه کمتر از مدت مشابه پارسال بود. وی افزود: انتظار داریم ذخیره سازی ها در ماه های آینده بیشتر کاهش یابند. دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) تصریح کرد: بازار نفت واکنش مثبتی نسبت به تصمیم های ما، از جمله تسهیل کاهش تولید از ماه مه، نشان داده است. بارکیندو با اشاره به اینکه واکسیناسیون کرونا و محرک های مالی گسترده به چشم انداز خوش بینانه اقتصاد جهان کمک کرده است، گفت: دسترسی نابرابر به واکسن کرونا در جهان، تورم بالا و ادامه شیوع ویروس کرونا، همچنان تقاضای نفت را تهدید می کنند. وی تأکید کرد که پایبندی ائتلاف اوپک و متحدانش (اوپک پلاس) به توافق کاهش تولید در ماه آوریل ۱۱۴ درصد بوده است. دبیرکل اوپک با تأکید بر اینکه اوپک منکر تغییرات آب وهوایی نیست، افزود: اقتصاد جهان همچنان به نفت نیاز دارد. بارکیندو گفت: ما کشورهای عضو را به ادامه سرمایه گذاری در انرژی های تجدیدپذیر و در کنار آن تأمین نیاز جهان به هیدروکربن ها تشویق می کنیم.

 

قیمت سبد نفتی اوپک

 بالاتر از ۷۰ دلار ایستاد

قیمت سبد نفتی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) دیروز (دوشنبه، ۱۷ خردادماه) بالاتر از ۷۰ دلار ایستاد. به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، قیمت سبد نفتی این سازمان دیروز ۷۰ دلار و ۱۴ ثبت شد، در حالی که جمعه (۱۷ خردادماه) ۷۰ دلار و ۲۱ سنت بود. سبد نفتی اوپک شامل ۱۳ نوع نفت خام اعضای این سازمان از جمله مخلوط الجزایر، گیراسول آنگولا، سبک رابی گابن، میناس اندونزی، سنگین ایران، سبک بصره، صادراتی کویت، السدر لیبی، سبک بونی نیجریه، سبک عربی عربستان، موربان امارات، مری ونزوئلا و جنو کنگوست. قیمت نفت خام برنت و وست تگزاس اینترمدیت (WTI) نیز امروز (سه شنبه، ۱۸ خردادماه) و تا لحظه انتشار این خبر به ترتیب ۷۱ دلار و ۹ سنت و ۶۸ دلار و ۸۶ سنت به ازای هر بشکه بوده است.

 

عربستان به دنبال اجرای طرح های گاز و پتروشیمی در عراق

وزارت نفت عراق اعلام کرد که شرکت های عربستانی علاقه مند به اجرای پروژه های گازی و پتروشیمی در این کشور هستند. به گزارش خبرگزاری پلتس، وزارت نفت عراق اعلام کرد که شرکت های عربستانی برای افزایش همکاری ها بین این دو کشور بزرگ تولیدکننده سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، به دنبال اجرای پروژه های گاز، پتروشیمی و انرژی پاک هستند، زیرا بغداد در پی یافتن سرمایه گذار است. وزارت نفت عراق در بیانیه ای اظهار کرد: احسان عبدالجبار، وزیر نفت عراق و عبدالعزیز بن سلمان، همتای سعودی وی، در نشستی مجازی درباره علاقه شرکت های عربستانی به این پروژه ها گفت وگو کردند.

نمایندگان شرکت های عربستانی از جمله مقام های شرکت بزرگ پتروشیمی سابیک (SABIC)، شرکت دولتی سعودی آرامکو و شرکت آب و برق آکوا پاور در این نشست شرکت کردند. شرکت کنندگان عراقی حاضر در این نشست، وزیر برق و رئیس کمیسیون سرمایه گذاری ملی این کشور بودند.

شرکت های عربستانی علاقه ویژه ای به پروژه های مختلف از جمله توسعه میدان های گازی عکاظ و رطاوی و پروژه پتروشیمی نبراس دارند.

سخنگوی وزیر نفت عربستان از اظهارنظر در این باره خودداری کرد.