راه های پیشگیری از فراموشی

تغذیه مناسب به سلامت مغز کمک می کند

یکی از عوارض افزایش سن، فراموشی است. یک نوع اختلال عملکرد مغزی که به تدریج باعث تحلیل رفتن توانایی های ذهنی افراد می شود. بارزترین تظاهر زوال عقل اختلال حافظه است یا همان فراموشی است که کم کم ایجاد می شود و پس از آن پیشرفت می کند.

تحقیقات انجام شده نشان می دهد که روش های متعددی برای جلوگیری و پیشرفت فراموشی وجود دارد. روش هایی که انجام دادن آنها به راحتی امکان پذیر است و باعث تقویت حافظه و پیشگیری از فراموشی می شود. در ادامه به برخی از این روش ها اشاره کرده ایم.

 ورزش

یکی از راه های پیشگیری از فراموشی، فعالیت بدنی و ورزش کردن منظم است. محققان ثابت کرده اند که فعالیت فیزیکی منظم، نقش مهم و تاثیرگذاری در حفظ سلامت مغز و تقویت حافظه دارد، به طوری که ورزش می تواند موادی را که سلول های مغزی را تغذیه می کنند، افزایش و احتمال بروز سکته مغزی را تا حد زیادی کاهش دهد. ورزش کردن خطر ابتلا به بیماری هایی مثل فشارخون بالا، کلسترول بالا، دیابت و سکته مغزی را که به از دست دادن حافظه منجر می شوند، کاهش می دهد. همچنین ورزش برای سلامت ریه مفید است و ثابت شده افراد مسنی که فعالیت های ذهنی منظمی را پیگیری می کنند، ریه های سالم و قدرتمندی دارند. یکی از روش های پیشگیری از فراموشی، ورزش کردن است. افرادی که پا به سن گذاشته اند، بهتر است در بین کارهای روزانه خود، ورزش را فراموش نکنند. البته شدت ورزش و فعالیت بدنی نباید زیاد باشد، اما باید به طور منظم انجام شود. پیاده روی، حضور در کلاس های ورزشی، شنا یا دوچرخه سواری منظم از فعالیت های فیزیکی مناسب محسوب می شوند که می توانند در پیشگیری از فراموشی مفید باشند.

ترک سیگار

احتمال ابتلای به بیماری هایی مانند سکته مغزی، فشارخون بالا و افسردگی در افراد سیگاری بسیار بالاست و این بیماری ها می توانند به از دست دادن حافظه منجرشوند. سیگار کشیدن به شش ها آسیب می رساند و سلامت ریه با حافظه قوی در سنین بالا ارتباط تنگاتنگی دارد. سیگار در اکسیژن رسانی به مغز اختلال ایجاد می کند، باعث تنگ شدن رگ های خونی می شود و به سلول های عصبی آسیب می رساند. تحقیقات نشان می دهد افراد غیرسیگاری نسبت به افراد سیگاری، حافظه قوی تری دارند؛ بنابراین سیگاری ها اگر می خواهند از فراموشی پیشگیری کنند و گرفتار آلزایمر نشوند، چاره ای جز ترک سیگار ندارند.

 تغذیه مناسب

داشتن یک رژیم غذایی مناسب که سرشار از مواد مغذی باشد هم یکی دیگر از عوامل مهم حفظ سلامت مغز است و می تواند راهی برای پیشگیری از فراموشی باشد. مصرف انواع میوه، سبزی و چربی های سالم بو گنجاندن غلات سبوس دار، ماهی و میوه در برنامه غذایی در پیشگیری از بیماری های مختلف و حفظ سلامت مغز مؤثر است.

داشتن وزن متعادل نیز از اهمیت زیادی برخوردار است، چراکه باعث کاهش احتمال ابتلا به دیابت و فشارخون بالا می شود، بیماری هایی که ابتلا به آنها می تواند به حافظه آسیب برساند.

 فعالیت های جدید

براساس یک گزارش، سطح تحصیلات تنها خصوصیتی است که ارتباط نزدیکی با عملکرد قوی ذهن در افراد مسن دارد. برخی از متخصصان بر این باورند که افراد می توانند از طریق تحصیلات پیشرفته، ذهنی قوی داشته باشند، چراکه تحصیلات به فعال بودن ذهن کمک قابل توجهی می کند. با این حال، یادگیری های کوچک و محدود مانند یادگیری یک سرگرمی جدید یا انجام بازی های محرک ذهن هم تاثیر زیادی در پیشگیری از فراموشی دارد.

  ساعت خواب

محققان بر این باورند که ۶ تا ۸ ساعت خواب شبانه برای تقویت حافظه و سلامت عمومی بدن بسیار مناسب است. از نظر سلامت حافظه، کیفیت خواب نسبت به میزان خواب مهم تر است. برای بهبود عادت های خواب بهتر است چند نکته را رعایت کنید از جمله اینکه چند ساعت قبل از رفتن به رختخواب، ورزش نکنید، در ساعات پایانی روز از مصرف غذاهای کافئین دار بپرهیزید و در طول روز چرت نزنید.  هیچ وقت برای کاهش سرعت از دست دادن حافظه یا پیشگیری از آن، دیر نیست و انجام اقدام های پیشگیرانه، توجه به عادت های سالم و تغییر سبک زندگی می تواند از بروز این مشکل وحشتناک زمانی که شما پا به سن می گذارید، جلوگیری کند.

 مصرف مواد غذایی ضدفراموشی

 بررسی ها نشان داده که مصرف برخی مواد غذایی می تواند از بروز فراموشی جلوگیری کند که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد.

 مواد غذایی سرشار از فولات یا اسیدفولیک:

کمبود فولات اختلالاتی در توانایی و قدرت درک انسان ها ایجاد می کند.

 مواد غذایی سرشار از ویتامین های C و E: مصرف مواد غذایی که منبع غنی از ویتامین های C و E هستند، مثل توت فرنگی و بادام می تواند خطر ابتلا به فراموشی را کاهش دهد.

  منابع غذایی دارای امگا 3:

ماهی های چرب، گردو و روغن زیتون به کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر کمک می کند.

  مواد غذایی یا نوشیدنی های سرشار از فلاوونوئیدها: 

سیب، گندم، زغال اخته و گریپ فروت منابع غنی فلاوونوئیدها هستند. سبزیجاتی مثل مارچوبه، پیاز، کلم بروکسل، سیر، لوبیا، پیاز، نخودفرنگی و اسفناج نیز منبع غنی از فلاوونوئیدها محسوب می شوند.