چرا هنگام خواب دست ها خواب می روند؟

بیشتر ما این تجربه را داشته ایم که نیمه شب از خواب بیدار می شویم و احساس می کنیم دستمان بی حس شده یا به اصطلاح خواب رفته است. علاوه بر این گاهی حالتی مانند سوزن سوزن شدن را هم حس می کنیم، به گونه ای که انگار سوزن های ریزی در پوستمان فرو می کنند. در پزشکی به این حالت پارستزی یا خواب رفتگی گفته می شود، اما اینکه چرا چنین اتفاقی رخ می دهد، همیشه برایمان سوال و گاهی نیز نگران کننده بوده است. حالا اگر شما هم چنین تجربه ای را داشته اید و به دنبال جواب آن می گردید، این مطلب را تا پایان بخوانید تا به جواب سوال هایتان برسید.

به گفته مختصصان، خواب رفتگی در قسمت های مختلفی از بدن می تواند هرازگاهی اتفاق بیفتد که البته این حالت بدون هیچ نشانه قبلی، ممکن است هشدار دهنده باشد از آن جهت که معمولا در اثر فشار ممتد به عصب ها اتفاق می افتد؛ بنابراین خواب رفتگی اگر زودگذر باشد، خطری ندارد و مشکلی ایجاد نمی کند، اما اگر زیاد دچار این حالت می شوید، باید آن را جدی بگیرید، چراکه می تواند نشان از یک بیماری پنهان داشته باشد. خواب رفتگی معمولا به دلایل مختلفی ایجاد می شود که از جمله آنها می توان به این موارد اشاره کرد:

 کمبود ویتامین ب ۱۲

ویتامین ب ۱۲ که به طور طبیعی در گوشت قرمز، ماهی، ماکیان و لبنیات وجود دارد، باعث حفظ سلامت عصب ها و سلول های خونی می شود. کمبود این ویتامین اما می تواند باعث بروز مشکلات عصبی شود که ممکن است با سوزن سوزن شدن یا کم شدن حس خود را نشان دهد.

 حالت خوابیدن

خوابیدن روی شکم و گذاشتن دست ها زیر بدن، خوابیدن به پشت و قرار دادن دست ها زیر سر یا خوابیدن به پهلو حالت های نامناسبی برای خواب هستند که می توانند به عصب ها فشار اضافه وارد کنند. این امر به مختل شدن گردش خون منجر می شود، از این رو دستگاه عصبی بدن با حسی مانند سوزن سوزن شدن به آن واکنش نشان می دهد.

 وارد شدن فشار به عصب ها

عصب زند زیرین یا اولنار از کتف تا آرنج امتداد دارد و کارش حس بخشی به دست هاست. در ناحیه مچ دست، کم شدن قدرت چنگ زنی و بی حسی دست ها، نشانه های احتمالی وارد شدن فشار به عصب اولنار هستند. معمولا درد ناشی از این حالت به خودی خود رفع می شود، اما اگر بیشتر از دو روز ادامه یابد، حتما باید به پزشک مراجعه شود.

 اضطراب و نگرانی

هنگامی که مضطرب یا نگرانیم، بدنمان وارد حالت جنگ یا گریز می شود، اتفاقی که در آن هورمون های اضطراب در نقاط خاصی از بدن ترشح می شوند تا بتوانیم از عهده تهدیدهای موجود برآییم. فیزیولوژیکال جریان خون در این واکنش به سمت اندام هایی هدایت می شود که از اهمیت بیشتری برای بقای ما برخوردار هستند. کاهش گردش خون در برخی قسمت های بدن هم باعث خواب رفتگی و ایجاد حس سوزن سوزن شدن می شود. اضطراب هم جزو مواردی است که می تواند باعث ایجاد تنش در عضلات شود، اتفاقی که در پی آن حس سوزن سوزن شدن بروز می کند.

 مشکلات زمینه ای

خواب رفتگی مزمن اما گاهی نشانه وجود یک مشکل پزشکی است که دستگاه عصبی بدن را تحت تأثیر قرار می دهد. اگر بی حسی با ضعف عضلانی یا دیگر نشانه ها همراه باشد، در این صورت هم باید فورا به پزشک مراجعه کرد.

اما بعد از شناخت مواردی که باعث ایجاد خواب رفتگی می شود، باید بدانید که می توان با انجام برخی کارها این حس را به حداقل برسانیم:

 بالا بردن دست ها

به گفته متخصصان به محض برداشته شدن فشار گزگز شدن و خواب رفتگی به سرعت از بین می رود، اما تکان دادن دست ها می تواند به افزایش گردش خون کمک کند.با بالا بردن دست ها بالای سرت و بالا و پایین کردن شانه ها می توان از فشار وارده به گردن کاست و عصب ها را شل کرد. حرکاتی که خواب رفتگی دست ها را به حداقل می رساند.

 استفاده از مچ بند یا حوله

اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که نمی توانید مچ تان را صاف نگه دارید، بهتر است از آتل یا مچ بند کمک بگیرید، چراکه به صاف ماندن مچ دست کمک می کنند. علاوه بر این می توانید یک حوله را هم دور آرنجتان ببندید و با یک بانداژ آن را محکم کنید تا آرنج خم نشود.

 عوض کردن حالت خوابیدن

با تغییر حالت خواب از وارد شدن فشار به عصب هایتان جلوگیری کنید. به شکلی بخوابید که دست هایتان به جای اینکه بالای سرتان باشد، دو طرف بدنتان قرار گیرد تا در جریان خون به سمت دست ها خللی ایجاد نشود. همچنین از خوابیدن به حالت جنینی بپرهیزید، چراکه خم کردن دست و آرنج ممکن است باعث وارد آمدن فشار به عصب ها شود.

  نشانه های هشداردهنده

نشانه های هشداردهنده حکایت از لزوم توجه فوری دارند، به همین دلیل باید آنها را جدی گرفت. بی حسی ناگهانی گاهی نشانه سکته مغزی است، بنابراین اگر خواب رفتگی دست ها با سرگیجه، فلج شدن، دشواری در صحبت کردن، از دست دادن تعادل و سردرد شدید همراه بود، باید از دوروبری هایتان کمک بگیرید و فوری خود را به مراکز درمانی برسانید.

  داشتن سبک زندگی سالم

ورزش منظم، باعث بهبود سلامت قلب و عروق می شود و به گردش خون کمک می کند. داشتن عادات غذایی مناسب هم مانع از کمبود ویتامین های مورد نیاز بدن می شود و دردهای عصبی را به حداقل می رساند.