با افتتاح پتروشیمی های سبلان ، مسجد سلیمان و اکسیر حلال عسلویه ؛

پرونده تعهدات98 بسته شد

مشعل  صنعت پتروشیمی یک سال طلایی و پرکار را در سال 99 پشت سر گذاشت. تعداد زیادی از پروژه های تعهد شده از جهش دوم در سال 99 با وجود محدودیتهای اقتصادی، تحریمهای همه جانبه و کرونا،  افتتاح و به بهره برداری رسمی رسیدند؛ با وجود این افتتاح رسمی تعدادی از طرح های آماده بهره برداری باقی مانده بود که آن هم در همین هفته های اخیر بهاری انجام شد و به این ترتیب سهم 17 طرح در سال 99 تکمیل شد.  طرح های پتروشیمی سبلان، فاز یک مسجدسلیمان، پارسیان سپهر، فاز یک آرتا انرژی و فاز نخست طرح پتروکیمیای ابن سینا از جمله پروژه های باقی مانده از سال 99 هستند که همین هفته گذشته فاز یک مسجد سلیمان  ، پتروشیمی سبلان و اکسیرحلال عسلویه به بهره برداری رسمی رسیدند. علاوه بر اینها در فروردین ماه هم پروژه پارسیان سپهر و دو طرح کاتالیستی به بهره برداری رسیدند. تا اینجای کار تعهدات سال 99 و تعهد افزایش ۲۵ میلیون تنی ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی به طور کامل محقق شده و تنها فاز نخست پتروکیمیای ابن سینا باقی مانده است و بعد باید به سراغ لیست افتتاح های 1400 برویم. تعهداتی که در میانه یک تغییر مهم یعنی تغییر دولت نباید به تاخیر بیفتند یا برنامه کاریشان متوقف بماند. 

سهم افتتاح های بهاری 1400

جان دوباره پس از اکتشاف نفت

بعد از افتتاح های پتروپالایشی پارسیان سپهر و دو طرح تولید کاتالیست پلی پروپیلن و طرح تولید پلی اتیلن سنگین (CX) هفته گذشته (30 اردیبهشت ماه) پتروشیمی مسجد سلیمان ، سبلان و اکسیرحلال عسلویه هم به دستور رییس جمهوری به بهره برداری رسمی رسیدند.

پتروشیمی مسجدسلیمان با ظرفیت تولید سالانه یک میلیون و ۷۵۵ هزار تن اوره و آمونیاک با دستور رئیس جمهوری به بهره برداری رسمی رسید. طرح اوره و آمونیاک مسجدسلیمان به عنوان یکی از طرح های جهش دوم صنعت است که عملیات آن از اسفندماه ۱۳۹۳ در منطقه هفت شهیدان مسجدسلیمان استان خوزستان اجرا و در 1400 تکمیل شد. ارزش فروش محصولات این مجتمع بالغ بر ۲۶۸ میلیون دلار در سال پیش بینی شده است و شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری با ۶۶.۵۵ درصد سهم و بخش خصوصی با ۳۳.۴۵ درصد و سهامداران پتروشیمی مسجدسلیمان از جمله سهامداران آن هستند. همچنین سرمایه ۸۵۰ میلیون دلاری این مجتمع از محل آورده سهامداران و خط اعتباری چین تأمین شده است. پتروشیمی مسجدسلیمان در دوران ساخت برای ۵ هزار نفر و در دوران بهره برداری برای ۱۵۰۰ نفر اشتغال زایی داشته است. واحد آمونیاک این مجتمع لیسانس کازاله سوئیس و واحد اوره و دانه بندی نیز لیسانس تویو ژاپن را دارد. پیمانکار اصلی شرکت مهندسی ووهان چین، مشاور مدیریت پروژه شرکت مهندسی پرآور، نماینده صاحبان لیسانس شرکت طراحی و مهندسی صنایع پتروشیمی است. شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری با ۶۶.۵۵ درصد سهم و بخش خصوصی با ۳۳.۴۵ درصد، سهامداران پتروشیمی مسجدسلیمان هستند و سرمایه ۸۵۰ میلیون دلاری این مجتمع از محل آورده سهامداران و خط اعتباری چین تأمین شده است. پتروشیمی مسجدسلیمان در دوران ساخت برای ۵ هزار نفر و در دوران بهره برداری برای ۱۵۰۰ نفر اشتغال زایی داشته است.  اکبر افتخاری ، مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری در مراسم افتتاح آنلاین این مجموعه از صادرات محصولات پتروشیمی مسجدسلیمان در هفته های پیش رو خبر داد و گفت: پس از اکتشاف نفت، طرح دیگری در این سطح در این منطقه اجرا نشده بود و می تواند زمینه توسعه بزرگی در منطقه باشد.

نقطه پایان واردات هگزان و پنتان

اکسیر حلال عسلویه یکی دیگر از افتتاح های هفته گذشته بود که با شروع به کار آن ایران از واردات هگزان و پنتان بی نیاز می شود.  به عبارتی طرح اکسیر حلال عسلویه با ایجاد نخستین واحد تولید پنتان و هگزان صنعت پتروشیمی با مجموع ظرفیت تولید سالانه ۵۰ هزار تن به بهره برداری رسمی رسید. این پروژه به عنوان یکی از طرح های جهش دوم صنعت پتروشیمی از سال ۹۷ با هدف تولید سالانه ۴۰ هزار تن هگزان و ۱۰ هزار تن پنتان در عسلویه آغاز و اجرا شده است. ارزش فروش محصولات این شرکت سالانه ۴۰ میلیون دلار پیش بینی شده و ۴۸ میلیون دلار سرمایه طرح اکسیر حلال عسلویه از محل آورده نقدی شرکت پتروشیمیایی تخت جمشید پارس عسلویه به عنوان سهامدار این طرح تأمین شده است. در واقع این پروژه از جمله نمونه های تامین مالی از داخل صنعت پتروشیمی است که مجتمع های تولیدی ، منابع مالی پروژه های در حال اجرا را بر عهده می گیرند و تاکنون روشی موفق بوده است.

اکسیر حلال عسلویه برای تولید محصولات پنتان و هگزان به ۲۶۰ هزار تن رافینت نیاز دارد که از پتروشیمی نوری دریافت می شود؛ هگزان در واحدهای تولید پلی اتیلن سنگین با سیستم اسلری، واحدهای روغن کشی و دارویی و صنعتی و پنتان نیز در صنایع پتروشیمی به عنوان عامل پف زا در پلی استایرن انبساطی، حشره کش ها و صنایع تولید شوینده مصرف می شود.

اجرای طرح اکسیر حلال عسلویه در دوران ساخت برای ۶۰۰ نفر و در دوران بهره برداری برای ۱۲۰ نفر اشتغال ایجاد کرده است. محمدرضا اخوان ، مدیرعامل پتروشیمی تخت جمشید پارس عسلویه در مراسم افتتاح این مجموعه به رفع دغدغه پتروشیمی های کشور برای تأمین هگزان و پنتان با بهره برداری از طرح اکسیر حلال عسلویه اشاره کرد و گفت: ایران از واردات این دو محصول اساسی برای پتروشیمی ها بی نیاز شد.

وی با بیان اینکه واحد اکسیر حلال عسلویه با هدف رفع حلقه مفقوده صنعت پتروشیمی برای حلال های پلی اتیلن و پلی استایرن ها طراحی شده است، افزود: اکسیر حلال عسلویه یک واحد پیشران است؛ تاکنون هگزان و پنتان از کره و هند و کشورهای دیگر وارد می شد که با احداث این واحد وارداتی نداریم و نگاه بزرگی به صادرات هم شده است.

افق روشن بازار پایین دستی متانول

پتروشیمی سبلان یکی دیگر از تعهدات سال 99 و طرح های جهش دوم صنعت پتروشیمی بود که هفته گذشته با دستور رئیس جمهور و با ظرفیت تولید سالانه یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن متانول به ارزش ۴۱۲ میلیون دلار به بهره برداری رسمی رسید.  پتروشیمی سبلان با مجموع ۴۰۶ میلیون دلار سرمایه گذاری فاز ۲ پتروشیمی در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس احداث و این میزان سرمایه از محل آورده سهامداران، فاینانس خط اعتباری چین و تسهیلات کوتاه مدت تأمین شده است؛ شرکت انرژی سپهر با ۹۹.۹۶ درصد سهامدار اصلی و پتروشیمی دنا، شرکت سرمایه گذاری سیراف انرژی، شرکت تجارت بین الملل سکو و شرکت قطب پتروشیمی سپهر لاوان دیگر سهامداران این شرکت هستند. خوراک مورد نیاز پتروشیمی سبلان یک میلیون تن گاز طبیعی در سال است که از طریق خط سراسری گاز از سوی شرکت پتروشیمی دماوند تأمین می شود و ارزش فروش محصولات این مجتمع سالانه ۴۱۲ میلیون دلار پیش بینی شده است، همچنین اجرای پتروشیمی سبلان برای ۴۲۰۰ نفر در دوران ساخت و ۸۳۴ نفر در دوران بهره برداری اشتغال ایجاد کرده است. اما ورود به دنیای جذاب چرخه پایین دستی متانول یکی از اهداف مهم هلدینگ پتروفرهنگ به عنوان سهامدار اصلی پتروشیمی سبلان است. مرضیه شاهدایی، مدیرعامل هلدینگ پتروفرهنگ با تأکید بر اینکه متانول برای پتروفرهنگ نقطه پایانی نیست، گفت: این هلدینگ امسال با اخذ مجوزهای لازم به صنایع پایین دستی ورود خواهد کرد. او در مراسم افتتاح پتروشیمی سبلان گفت: اگرچه این مجتمع از فناوری هالدور تاپسوی دانمارک بهره می برد، اما بخش قابل توجهی از تجهیزات طرح از تولیدکنندگان داخلی تأمین شده است، همچنین در این مجتمع برای نخستین بار از کاتالیست بومی سنتز متانول ساخت شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی استفاده شده است. شاهدایی به دو مجموعه متانولی دیگر که توسط این هلدینگ در دست اجراست اشاره کرد و گفت:  با بهره برداری از آنها طی دو سال آینده، می توان پتروفرهنگ را در زمره بزرگ ترین تولیدکنندگان و عرضه کنندگان متانول در دنیا قرار داد که این موضوع مزیتی برای ما فراهم می کند تا بتوان نقش پررنگی برای سیاست گذاری جهانی صادرات این محصول داشته باشیم و در تعیین قیمت جهانی متانول به همراه دیگر همکاران تأثیرگذار باشیم.