آیا تابستان امسال  نفت  80  دلاری  را می بینیم ؟

هند، سومین واردکننده بزرگ نفت جهان، به تازه ترین نقطه شیوع گسترده ویروس کرونا بدل شده و بتازگی رکوردی جدید از موارد ابتلای روزانه به ویروس عالم گیر کووید-19 (کرونا) را ثبت کرده؛ آماری که تقاضای جهانی نفت خام را کاهش داده و قیمت این کالای راهبردی را تحت فشار گذاشته است. ائتلاف تولیدکنندگان عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) برای کاهش مازاد عرضه ناشی از افت شدید تقاضای جهانی نفت خام و در پی آن، سقوط قیمت های این ماده، تصمیمی تاریخی برای بهبود اوضاع بازار نفت گرفتند.

 کرونا، مانع بهبود سریع قیمت

با وجود موفقیت نسبی ائتلاف اوپک پلاس در مهار مازاد عرضه و سطح بالای ذخیره سازی های نفت خام به منظور بازگرداندن توازن به بازارهای جهانی این ماده و کمک به بهبود قیمت های این کالای راهبردی، افزایش موارد ابتلا به ویروس همه گیر کرونا مانع بهبود سریع قیمت های جهانی نفت خام شده است. این شرایط نیز ائتلاف اوپک پلاس را در مسیر برآورده کردن انتظارهای بازار، زیر فشار بیشتری می گذارد؛ اما تردیدی وجود ندارد که بازار نفت با تغییر و تحول روبه رو بوده است.  در واقع، قیمت های جهانی نفت خام در ماه های اخیر تا حدودی بهبود یافته است و بیشتر کارشناسان و تحلیلگران بازار نفت بر این باورند که این روند ادامه خواهد داشت. اکنون پرسش این نیست که آیا بازارهای جهانی نفت خام بهبود می یابد یا خیر؟ بلکه پرسشی که مطرح می شود، این است که سرعت بهبود قیمت های جهانی نفت خام به چه اندازه خواهد بود و اوج قیمت ها کجاست؟ قرنطینه ها، اعمال محدودیت ها و مقررات منع رفت و آمد در اروپا، عامل ناشناخته دیگری است که قیمت های جهانی نفت خام را تحت تاثیر می گذارد. یک ماه پیش، اروپا دوباره بسیاری از محدودیت ها را تمدید کرد و این شرایط تا حدودی روند بهبود قیمت های جهانی نفت خام را به تأخیر انداخت؛ اما اکنون که هند با موج شدیدی از شیوع ویروس کرونا دست و پنجه نرم می کند، اروپا در حال آماده شدن برای برداشتن محدودیت ها و بازگشت تدریجی به شرایط عادی است.

 مقام های اتحادیه اروپا هفته گذشته پیشنهادی را به منظور کاهش محدودیت ها برای سفر های تابستانی در 27 کشور زیرمجموعه خود ارائه کرده اند، این موضوع سبب افزایش تقاضا برای سوخت جت، یکی از عوامل بسیار اثرگذار بر تقاضای جهانی نفت خام می شود. موارد ابتلا به ویروس کرونا در ایالات متحده آمریکا با توجه به تسریع روند واکسیناسیون در حال کاهش است. در نتیجه، چند ایالت آمریکا از جمله نیویورک از شدت محدودیت ها کاسته اند. همه این موارد تأثیر عمیقی بر قیمت های جهانی نفت خام خواهد داشت؛ اما به این معنا نیست که همه تحلیلگران بر سر روند تقاضای نفت و آینده آن اجماع دارند، چه برسد به اینکه درباره تاثیر شرایط بر قیمت نفت توافق نظر داشته باشند.

گزارش آژانس بین المللی انرژی

آژانس بین المللی انرژی در گزارش 14 آوریل امسال خود، چشم انداز تقاضای جهانی نفت خام برای سال 2021 میلادی را بازنگری کرد. بر اساس برآوردهای این آژانس، تقاضای جهانی نفت خام امسال با افزایش روزانه پنج میلیون و 700 هزار بشکه ای به 96 میلیون و 700 هزار بشکه در روز می رسد. این بازنگری افزایشی، تحت تاثیر افزایش پیش بینی آژانس بین المللی انرژی برای تقاضای نفت در ایالات متحده آمریکا و چین، به عنوان بزرگترین واردکنندگان نفت جهان بوده است.

اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز در گزارش چشم انداز کوتاه مدت انرژی خود که روز ششم آوریل امسال منتشر شد، پیش بینی کرد که تقاضای جهانی برای نفت خام، امسال به 97 میلیون و 700 هزار بشکه در روز می رسد.

 این اداره همچنین در برآوردش از قیمت نفت خام برنت که ماه مارس امسال در بازه قیمتی 65 دلار برای هر بشکه معامله شد، تحرک قیمتی زیادی مشاهده نمی کند، به طوری که این رقم را برای سه ماهه دوم سال جاری میلادی 65 دلار برای هر بشکه، برای نیمه دوم امسال 61 دلار و حتی 60 دلار برای هر بشکه پیش بینی کرده است.

د رهمین حال، مؤسسه نروژی ریستاد انرژی در تازه ترین پیش بینی خود، تقاضای جهانی برای نفت خام را طی ماه آوریل حدود روزانه 600 هزار بشکه کاهش داد.این مؤسسه نروژی برای ماه مه، با توجه به اوج گرفتن شیوع ویروس کرونا و آثار منفی آن بر تقاضای نفت از سوی هند، تقاضای جهانی برای این کالای راهبردی را روزانه 914 هزار بشکه در روز کاهش داد، شرایطی که بی گمان سبب بالا رفتن سطح ذخیره سازی های نفت خام می شود.

 پیش بینی 80 دلاری

با این حال، همه تحلیلگران و کارشناسان تا این اندازه بدبین نیستند. مؤسسه مالی آمریکایی گلدمن ساکس شرایط را روبه جلو و مثبت می داند و پیش بینی می کند در تابستان سال جاری میلادی، قیمت های جهانی نفت خام به 80 دلار برای هر بشکه می رسد.دلیل چشم انداز مثبت گلدمن ساکس درباره قیمت های جهانی نفت خام ساده است، به این گونه که مقدار تغییر تقاضا در آینده، تغییری که مطابق عرضه نخواهد بود، را نباید نادیده گرفت.لوییز دیکسون، تحلیلگر ریستاد انرژی در این باره می گوید: تقاضای نفت باید از هم اکنون تا پایان ماه ژوئن امسال خواه مشکلات مربوط به شیوع ویروس کرونا ادامه داشته باشد یا تمام شود، روزانه 3 میلیون بشکه افزایش یابد.وی بر این باور است که قیمت های جهانی نفت خام در ماه های آینده به رقم 70 دلار برای هر بشکه می رسد.

مؤسسه یو بی اس انرژی، تولید واکسن کرونا را یکی از مهم ترین عوامل مثبت تاثیرگذار بر تحولات صنعت نفت جهان برمی شمارد.

به گفته جوانی استانوو، تحلیلگر بازار نفت، با ازسرگیری فعالیت های عادی مردم و بازگشایی کامل مشاغل، روند افزایشی تقاضای جهانی نفت، سبب می شود قمیت نفت خام شاخص برنت دریای شمال در نیمه دوم سال جاری میلادی به 75 دلار برای هر بشکه برسد.

مؤسسه اعتبارسنجی مودیز با در نظر گرفتن تقاضای رو به بهبود ازسوی مصرف کنندگان که بهبود شرایط اقتصادی جهان را نیز پیش می برد، دیدگاهی مثبت درباره زمان بهبود قیمت های جهانی نفت خام دارد؛ اما محدوده قیمت این ماده را در میان مدت، هنوز 65 دلار برای هر بشکه برآورد می کند.

این مؤسسه، بهبود شرایط اقتصادی را محرک شتاب گیری روند احیای تقاضای جهانی نفت خام تا پایان سال جاری میلادی و ابتدای سال 2022 می داند.

احتمال دارد چشم انداز نامشخص باشد؛ اما روند کنونی بی شک از کاهش سطح ذخیره سازی های جهانی نفت خام حکایت دارد و این نشان دهنده افزایش تقاضای نفت است، در حالی که تولیدکنندگان اوپک پلاس همچنان محدودیت عرضه را دارند. برای نمونه، در بازار مهم نفتی ایالات متحده آمریکا، ذخیره سازی های تجاری نفت خام، سرانجام به رقم 495 میلیون بشکه برای میانگین پنج ساله عقب نشینی کرده است.

موج شیوع ویروس کرونا در هند، مانع روند بهبود قیمت های جهانی نفت خام نمی شود؛ اما به احتمال زیاد این روند را تا نیمه دوم امسال یا حتی آغاز یا میانه سال آینده میلادی کند می کند.

اگر چنین اتفاقی بیفتد، مدت زمان محدودیت های عرضه نفت تولیدکنندگان عضو ائتلاف اوپک پلاس طولانی می شود، در حالی که تقاضا برای بازیابی زمان مطلوب خود را می طلبد.

 

منبع: اویل پرایس

نویسنده: جولیان گیگر

 مترجم: امیر دشتی