مدیرعامل کیمیای پارس خاورمیانه در گفت و گو با مشعل:

مشتری هاصف کشیده اند

وقتی سود پتروشیمی به جیب معلمان هم می رسد

صنعت پتروشیمی در حداقل یک دهه اخیر با وجود شرایط سخت اقتصادی و تحریم های همه جانبه توانسته است شعار معروف آوردن پول نفت بر سفره های مردم را تا حد زیادی محقق کند. شروع فعالیت مجتمع های بزرگ یکی پس از دیگری زمینه ای پایدار برای توسعه و اشتغال را فراهم کرده و همزمان ، درآمد حاصل از فروش محصولات در داخل و خارج از کشور، سود سرشار و منابع ارزی قابل توجهی را برای شرکت ها و هلدینگ ها و در ادامه دولت به همراه داشته است. در همین سالها چند هلدینگ مختلف توانسته اند این با تجمیع سرمایه های خود، پروژه های مهمی را از روی زمین بلند کنند و پروژه های جدیدی را شروع کنند و در ادامه این سهامدارانشان بودند که از این سود بهره مند شدند.  موسسه صندوق ذخیره فرهنگیان در سال 1387 با هدف سرمایه گذاری در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، شرکت پتروفرهنگ را تاسیس کرد. این شرکت، هم اکنون یکی از بزرگترین هلدینگ ها در حوزه پتروشیمی کشور است که پس از راه اندازی و بهره برداری از 4پروژه متانول در سال های آتی، به یکی از مهم ترین تولیدکنندگان متانول خاورمیانه تبدیل می شود. مجتمع های مروارید، خراسان، کیمیای پارس خاورمیانه، از جمله مجتمع های تولیدی این هلدینگ هستند که به تولید رسیده اند و همزمان حداقل سه پروژه جدید سبلان، دنا و سیراف را در دست اجرا دارد که با تکمیل آنها به یک قطب جذاب در حوزه متانول تبدیل می شود. اما نکته قابل توجه درباره این مجموعه های اجرایی این است که بخش زیادی از هزینه اجرایی آنها از طریق صندوق ذخیره فرهنگیان تامین شده و درآمد حاصل از فروش نیز برای بازنشستگان و جامعه فرهنگیان به کار گرفته شده است. نمود این موضوع را می توان در اظهارات وزیر آموزش و پرورش پیش از افتتاح رسمی پروژه کیمیا پارس خاورمیانه اشاره کنیم. محسن حاجی میرزایی - وزیر آموزش و پرورش از پیش بینی سود ۳۵ هزار میلیارد ریالی در صندوق ذخیره فرهنگیان برای سال مالی منتهی به ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ خبر داد و گفت: با افتتاح مجتمع پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه، بهره برداری از سایر طرح های پتروشیمی موسسه و بهبود روند سودآوری شرکت های تابعه، شاهد افزایش سودآوری صندوق خواهیم بود. صندوق ذخیره فرهنگیان ۱۱هزار میلیارد ریال از سود سال مالی ۱۳۹۸ را به حساب فرهنگیان عضو و بیش از ۱۰۶ میلیارد ریال به حساب فرهنگیان بازنشسته ای که به عضویت خود در صندوق ادامه داده اند، منظور کرده است. او با اشاره به افتتاح مجتمع پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه در مرداد ۱۳۹۹ گفت: با این افتتاح و بهره برداری از سایر طرح های پتروشیمی موسسه و بهبود روند سودآوری شرکت های تابعه، شاهد افزایش سودآوری سالانه هزار میلیارد تومانی خواهیم بود.

دنبال تکمیل زنجیره متانول هستیم

 پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه، در مدت زمان چهار سال و براساس برنامه زمان بندی استاندارد عملیاتی شد و با ظرفیت تولید یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن متانول ۱۶ مردادماه سال 99 به بهره برداری رسید. این مجتمع روزانه ۴.۵ میلیون مترمکعب گاز طبیعی دریافت می کند و براساس برنامه ریزی های انجام شده، سالانه ۳۰۰ میلیون دلار درآمد از محل صادرات محصول این واحد نصیب کشور می شود. ۵۰ درصد از کل سرمایه گذاری انجام شده در پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه از مهندسی، مشاوره تا ساخت و نصب و تجهیزات از توانمندی های داخلی بوده و برای ۷۰۰ نفر شغل ایجاد کرده است. این مجتمع که از شرکت های تابع هلدینگ پتروفرهنگ به شمار می رود با سرمایه گذاری حدود ۶۰۰ میلیون دلار در زمینی به مساحت حدود ۸ هکتار در فاز دوم پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی عسلویه اجرا شده و ارائه دهنده دانش فنی آن هالدور تاپسو دانمارک است.

عباس دولتی زاده – مدیرعامل کیمیای پارس خاورمیانه درباره این مجموعه که حالا سهم قابل توجهی در بازار متانول دارد، به مشعل گفت: کیمیای پارس خاورمیانه یکی از پروژه های مهم در میان پروژه های جهش دوم صنعت پتروشیمی بود که مرداد 99 افتتاح شد. پروژه بعدی هلدینگ پتروفرهنگ پتروشیمی سبلان است که در نوبت افتتاح رسمی است و امیدواریم این مجموعه هم مثل کیمیای پارس راه اندازی و به بهره برداری رسمی برسد.

او درباره بازار متانول در داخل و خارج کشور هم گفت: در مورد مازاد محصول در بازار و ارتباط با رقبای ایرانی حساسیت زیادی داریم. به همین دلیل انجمنی بین تولید کنندگان متانول وجود دارد که هرچند وقت یکبار برگزار می شود تا به شکل هماهنگ عمل کنند و در بازار جهانی متضرر نشوند. اما باید توجه داشت که هلدینگ پتروفرهنگ با توجه به پروژه هایی که در دست اجرا دارد به زودی به افق تولید 6.5 میلیون تن متانول در هر سال می رسد و به بزرگترین تولید کنندگان متانول تبدیل خواهد شد.

دولتی زاده با بیان اینکه متانول یک محصول میانی است و باید به سمت زنجیره تکمیلی متانول برویم، افزود:  در حال اخذ مجوزهایی از هلدینگ هستیم تا بتوانیم پلنت های پایین دست متانول را اجرا کنیم و بیشتر وارد حوزه  MTO و MTP شویم. تاکنون امور مربوط به زمین و مجوزهای زیست محیطی انجام شده و در مرحله مقدماتی هستیم و ادامه آن در بخش سرمایه گذاری به صندوق ذخیره فرهنگیان بستگی دارد.

او با بیان اینکه مجوز تاسیس این واحد اخذ شده و نیاز به فاینانس خارجی دارد، گفت: این واحد نیاز به 800 تا 900 میلیون دلار سرمایه گذاری نیاز دارد که رقم قابل توجهی است. در این مورد یا باید مشارکت خارجی فراهم شود یا از منابع داخلی هلدینگ استفاده کنیم.

در همین شرایط تحریمی سرمان خیلی شلوغ است

 دولتی زاده با اشاره به تبادلات تجاری که با کشورهای مختلف دارند اما به دلیل شرایط تحریمی امکان بیان جزئیات درباره آنها نیست، افزود: در مدت اخیر که احتمال شروع مذاکرات وجود دارد، اشتیاق و توجه زیادی برای خرید محصولاتمان را شاهد بوده ایم و متقاضی زیادی برای پلنت های ما وجود دارد. به دلیل اینکه خودمان تولید کننده متانول هستیم، به نفع ماست که با ایجاد و تکمیل زنجیره متانول سود بیشتری هم از این چرخه ببریم.  او افزود: درعین حال بسیاری از نیازهای صنعت پتروشیمی در داخل تولید می  شود و نسبت به گذشته محدودیت های بسیار کمتری داریم و می توان گفت که بیش از 50 درصد نیازهای ما توسط تولید کنندگان داخلی تامین می شود و به نفع ما است که نیازهایمان را از داخل کشور تامین کنیم چون خدمات پس از فروش خوبی دارند و قیمت ها بسیار کمتر است. البته شرکتهای داخلی هم باید بدانند که اگر کیفیت را رعایت نکنند، در این بازار نمی توانند بمانند. در حال حاضر اکثر کاتالیست های متانول در داخل تولید می شود و به همین دلیل ما نگرانی از این بابت نداریم.  مدیرعامل کیمیای پارس خاورمیانه تصریح کرد: به همین نسبت که تولید متانول در کشور افزایش پیدا کرده ، ساخت پلنت های MTO  و  MTP هم افزایش داشته است و میزان فروش ما از تولید جلو است و در همین شرایط تحریمی و رقابتی هرگز مشکلی برای فروش نداشته ایم و حتی مشتری ها بالای سرمان منتظر تحویل محصول هستند و صف کشیده اند. به عبارتی در همین دوران که بازار جهانی محدودیت داشته ما هیچ مشکلی برای فروش نداشته ایم.  او همچنین تاکید دارد که متانول ها جزو صنایع پاک هستند و از نظر آلودگی آب و خاک و هوا کمترین میزان را دارند. دولتی زاده افزود: در امور مسئولیت اجتماعی و زیست محیطی تابع شورای منطقه که در آن عضویت داریم، هستیم و قدرالسهم خودمان را پرداخت می کنیم . البته اقدامات دیگری هم با مجوز مدیرهلدینگ به شکل موردی انجام می شود، اما اصل هزینه ها از همین موارد است.