روزه داری  در روزهای کرونایی

روزه داری نه تنها فرصتی برای تهذیب نفس است، بلکه زمان مناسبی هم برای ریکاوری اندام های مختلف بدن محسوب می شود.  ماه مبارک رمضان 1400 در حالی آغاز شده که کشورمان همچنان با ویروس کرونا درگیر است و موج چهارم این بیماری را پشت سر می گذارد و بسیاری از شهرهای ایران در وضعیت قرمز قرار گرفته اند؛ از این رو روزه داری زیر سایه کرونا اگرچه بار دیگر باعث ایجاد نگرانی هایی شده است، اما با رعایت برخی نکات می توان با خیال راحت هم روزه گرفت و هم از این ماه مبارک بیشترین بهره را برد.

همان طور که گفتیم، در این روزهای کرونایی خیلی ها این سوال برایشان پیش آمده است که روزه داری باعث تضعیف سیستم ایمنی یا افزایش خطر ابتلا به بیماری کرونا می شود یا نه؟

ساده ترین پاسخی که می توان به این سوال داد، این است که با رعایت پروتکل های بهداشتی بیش از پیش و توجه به نکات ایمنی در بهداشت مواد غذایی و بهداشت فردی و همچنین استفاده از همه گروه های غذایی به صورت متنوع و متعادل و به اندازه نیاز در فاصله افطار تا سحری، مشکلی برای سیستم ایمنی بدن ایجاد نمی شود؛ بنابراین با رعایت اصول تغذیه ای که مناسب ماه مبارک رمضان است، علاوه بر اینکه می توانیم به اندام های بدن کمی استراحت و به کبد برای پاکسازی بدن از سموم فرصت بدهیم، می توانیم سیستم ایمنی بدن خود را هم تقویت کنیم.

اما آنچه برای تقویت سیستم ایمنی در پیشگیری از ابتلا به بیماری ها، به خصوص بیماری های تنفسی مانند کرونا دارای اهمیت است؛ دریافت کافی ویتامین و آنتی اکسیدان ها از منابع غذایی است.

میوه ها و سبزیجات بهترین منبع غذایی دریافت ویتامین هستند و زمان مناسب مصرف میوه در میان وعده های بین افطار تا شام و همچنین شام تا قبل از خواب است. مصرف خود میوه به جای آبمیوه های طبیعی نیز می تواند بخشی از فیبر مورد نیاز بدن را تامین کند؛ بنابراین عدم دریافت ویتامین های تعیین شده به میزان لازم باعث تضعیف سیستم ایمنی می شود و کاهش انرژی، ایجاد ضعف، خستگی و عدم توانایی در تحمل گرسنگی و روزه داری را به دنبال خواهد داشت.

مصرف سبزیجات به میزان لازم را هم نباید نادیده گرفت، چراکه این گروه از مواد غذایی، تامین کننده ویتامین های مورد نیاز بدن هستند و باعث حفظ سلامت در ماه مبارک رمضان می شوند و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند.

مصرف پروتئین ها را هم نباید فراموش کرد، از آن جهت که احتمال کمبود دریافت آن در ماه رمضان بیش از دیگر گروه های غذایی است، به همین دلیل اهمیت بیشتری پیدا می کند. سلول های ایمنی، پادتن ها، آنزیم ها و بسیاری از هورمون های دخیل در ایمنی سلولی ماهیت پروتئینی دارند؛ از این رو کمبود پروتئین هم می تواند بر عملکرد ایمنی فرد تاثیر بگذارد. برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن باید در وعده های افطار، شام و سحری از گروه های غذایی پروتئینی مانند حبوبات، گوشت قرمز، مرغ، ماهی یا تخم مرغ به صورت متنوع استفاده شود.

علاوه بر اینها رساندن آب و مایعات مورد نیاز بدن در ایام روزه داری هم از اهمیت زیادی برخودار است.

با توجه به آنچه آوردیم، متوجه شده اید که توصیه های مختلفی برای تقویت سیستم ایمنی وجود دارد که با استفاده از آنها می توان به راحتی و در سایه کرونا روزه گرفت و  هم به تهذیب نفس پرداخت و هم بدن را ریکاوری کرد.

***

توجه به این نکات و همچنین رعایت مواردی که در ادامه می آوریم، می تواند روزه داری را برایتان آسان کند و ریسک ابتلا به انواع بیماری از جمله کرونا را کاهش دهد:

 در طول شبانه روز به میزان کافی بخوابید (حداقل 8 ساعت).

   ساعات خوابتان را تنظیم کنید و شب ها تا دیروقت بیدار نمانید تا ریتم شبانه روزی بدنتان بهم نریزد.

   استرس را از خودتان دور کنید.

   یادتان نرود که در ماه مبارک رمضان سحری وعده اصلی است، پس آن را حذف نکنید.

   از ادویه جات به میزان لازم در غذاهایتان استفاده کنید.

   از مواد غذایی که حاوی فلاوونوئیدها هستند مانند چای سبز به اندازه استفاده کنید، چراکه مصرف بیش از حد آن به دلیل خاصیت ادرارآوری، بدن را با کم آبی مواجه می کند.

  مصرف سبزیجات یا سالاد به همراه آب لیمو و آب نارنج را فراموش نکنید.

   مصرف قندهای ساده مثل زولبیا، بامیه، کیک و شیرینی را کم کنید.

   به هیچ عنوان غذاهای چرب و شور مصرف نکنید.

   از نوشیدن نوشابه های گازدار، ماءالشعیر و آبمیوه های صنعتی بپرهیزید.

این نکات می تواند هم به حفظ سلامتتان در ماه مبارک رمضان کمک کند و هم بدنتان را از شر سموم رسوب شده خلاص.

  توصیه

افرادی که به ویروس کرونا مبتلا شده و بهبود یافته اند، حداقل تا شش هفته پس از بیماری نباید روزه بگیرند.