پیشرفت 80درصدی طرح گوره جاسک

مشعل  با پیشرفت 95 درصدی فاز اول و همچنین پیشرفت 80 درصدی کل   طرح ملی انتقال نفت خام گوره- جاسک، تصویر ارسال نفت خام از دریای عمان در 1400 دور از ذهن نخواهد بود؛ تصویری که بیش از همه، نمایانگر قدرت ژئوپلیتیکی ایران در انرژی جهان خواهد بود. رییس جمهور در این زمینه اعلام کرده است: «صادرات نفت ایران از امسال به بعد، توأمان از خلیج فارس و دریای عمان انجام می شود، آنهایی که اهل سیاست، راهبرد و مسائل امنیت ملی هستند، می دانند که معنای این حرف چیست و تا چه حد طرح انتقال نفت خام گوره - جاسک مهم است.»

 باید بدانید که با پیشرفت 95 درصدی فاز اول  این طرح، مرحله نخست آن روزهای پایانی خود را سپری می کند و بر اساس برنامه ریزی ها، بزودی به بهره برداری می رسد.

طرح انتقال نفت خام گوره - جاسک از مهمترين طرح های در دست اقدام وزارت نفت در مسير توسعه همه جانبه صنعت نفت است. نخستین بار خبر احداث پایانه صادراتی نفت خام جاسک در اسفند سال ۹۲ و در سفر استانی هیات دولت به هرمزگان از سوی رییس جمهوری مطرح شد و از همان ابتدا به دلیل اهمیت استراتژیک آن، در زمره برنامه های اولویت دار وزارت نفت قرار گرفت.

 اين طرح پراهميت با هدف انتقال يك ميليون بشكه نفت خام سبك و سنگين صادراتي در روز از طريق يك خط لوله 42 اينچ با طول تقريبي 1000 كيلومتر و با استفاده از پنج تلمبه خانه بين راهي و 2 ايستگاه توپکراني، همچنين 11 پست برق و خطوط انتقال برق به طول تقريبي 180 كيلومتر، در دستور كار شركت ملي نفت ايران قرار دارد. اين طرح شامل پايانه دريافت نفت، 20 مخزن به ظرفيت مجموع 10 ميليون بشكه و تاسيسات جانبي شامل 3 عدد گوي شناور و اسكله صادراتي است.

اقدامی مهم در دوره تحریم

اجرای طرح ملی انتقال نفت خام از گوره به جاسک در دوران تحریم را باید دیپلماسی مهم نفتی کشور تلقی کرد. در دوره ای که سخت ترین تحریم ها از سوی آمریکا بیش از همه صنعت نفت را نشانه رفته، با تدبیر مهم دولت این طرح استراتژیک با قدرت و سرعت تمام در حال اجراست تا در کنار دیپلماسی، نمایش توان داخلی صنعتگران ایرانی و در سطحی کلان تر استقلال و خودکفایی ایران را به رخ کشد.  طرح ملی انتقال نفت خام از گوره به جاسک به ارزش 2 ميليارد دلار از محل اعتبارات مصوب وزارت نفت و سرمايه گذاری هاي پيش بيني شده در حال اجراست و پيش‎بيني می‎شود، به يکي از بالاترين رکوردهای سهم ساخت داخل در ميان طرح‎های عمده صنعت نفت دست ‎يابد. براساس اعلام شرکت مهندسی و توسعه نفت در بخش تولید کالاها و تجهیزات، بیش از۲۵۰ شرکت داخلی در این طرح نقش آفرینی کردند که در نوع خود بی نظیر است. از این رو از طرح انتقال نفت خام گوره - جاسک به عنوان نماد و طرح ملی متکی بر توانمندی داخلی نام برده می شود که از مصادیق آن می توان به قرارداد ساخت مخازن ذخيره‎سازي نفت خام و تاسيسات جانبي در بندرجاسک با ظرفيت 10 ميليون بشکه، در قالب روش ساخت، بهره برداري و واگذاري (BOT)، قراردادهاي ساخت 50 پمپ مورد نياز طرح راهبردي انتقال نفت خام گوره- جاسک با شرکت هاي خصوصي ايراني پمپ هاي صنعتي ايران، پمپيران و پتکو و ساخت خط لوله 42 اينچ انتقال نفت طرح نيز از سوي شرکت هاي ايراني فولاد مبارکه، فولاد اکسين و لوله سازي اهواز خوزستان اشاره کرد. با اجرای این طرح، امکان انتقال روزانه يک ميليون بشکه نفت خام از پايانه نفتي گوره در استان بوشهر به منطقه جاسک در ساحل درياي عمان فراهم مي شود و جاسک به عنوان دومين پايانه صادراتی نفت خام کشور، اهميتی راهبردی می يابد.

طرح ملی انتقال نفت خام گوره-جاسک با توجه به اهمیت راهبردی اش در اولویت وزارت نفت قرار گرفت و با تامین کل لوله های موردنیاز از سازندگان داخلی، روند پیشرفت آن شتاب یافت و رکورد پیشرفت ۵۰ درصدی در سال ۹۹ ثبت شد.

 بخوانید از آخرین وضعیت طرح گوره جاسک

آخرین روند پیشرفت این طرح به روایت تورج دهقانی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن)، در بخش خط لوله که لوله های مورد نیاز این طرح را سازندگان داخلی تامین و به کارگاه ارسال کردند و جوشکاری خط لوله به پایان نزدیک شده و هم اکنون مراحل یکپارچه سازی سپری می شود. خبر مسرت بخش، نتایج موفق آزمایش های انجام شده در خطوط لوله به لحاظ کیفی است؛ با توجه به اینکه این لوله ها در نوع خود برای نخستین بار آن هم به دست جوانان توانمند ایرانی تولید شده اند، نتیجه آزمایش ها بیانگر آن است که در کل ساخت، نظارت کیفی قابل ملاحظه ای بر فرایند تولید چه در مقطع تولید تختال و چه در مرحله تبدیل آن به ورق و سرانجام تولید لوله حاکم بوده است. در حال حاضر، حدود هزار کیلومتر لوله تامین و به سایت ارسال شده و جوشکاری، یکپارچه سازی و اتصالات لوله مراحل نهایی را طی می کند. در بخش آزمون نهایی و هیدورتست لوله ها بیش از ۷۰ درصد پیشرفت مشاهده می شود و مراحل نهایی را طی می کند. در بخش ایستگاه ها در ایستگاه شماره (۲) با ۸۰ درصد پیشرفت مراحل نهایی آزمون ها و راه اندازی را می گذراند و در دیگر ایستگاه ها وضعی مشابه مشاهده می شود و همگی مراحل نهایی را پشت سر می گذارند. همچنین در بخش برق رسانی ۱۱ پست برق در گستره هزار کیلومتری و حدود ۲۰۰ کیلومتر خط برق قرار دارد با هماهنگی دیسپچینگ شرکت ملی برق، آزمون های نهایی برق رسانی در ایستگاه (2) در حال طی شدن است. افزون بر آن در بخش انتهایی هم اتصالات به تأسیسات جاسک در جریان است و مراحل پایانی را سپری می کند که بر این اساس، پیشرفت کل طرح حدود ۸۰ درصد است.

آخرین بخش از عملیات لوله گذاری گستره (1) قطعه (1) خط لوله انتقال نفت خام از گوره به جاسک ۱۰ فروردین پایان یافت. طبق اعلام صمد آذرپیک، مدیر اجرایی گستره (1) قطعه (1)خط لوله انتقال نفت از گوره به جاسک عملیات جوشکاری در این گستره به طور کامل به پایان رسید و ۱۱۰۰ متر باقی مانده از عملیات لوله گذاری این خط لوله در گستره کنونی پایان یافت. گستره (1) قطعه (1) به طول ۱۴۸ کیلومتر از تلمبه خانه شماره (1) در شهرستان گناوه و در ۵ کیلومتری تلمبه خانه گوره آغاز می شود و در شهرستان بنگستان در نزدیکی شهر اهرم در محل احداث تلمبه خانه شماره (2) خاتمه می یابد که عملیات راه اندازی و تزریق نفت از این گستره آغاز می شود.

از ابتدا تا انتهای طرح

طرح خط لوله انتقال نفت خام از گوره به جاسک از منطقه گوره از توابع شهرستان گناوه در استان بوشهر آغاز می شود و با عبور از استان های بوشهر، فارس و هرمزگان، از غرب جاسک به پایانه و تاسیسات دریایی صادرات و واردات نفت خام و در آینده، فراورده های نفتی ختم می شود. این طرح با ظرفیت انتقال روزانه یک میلیون بشکه نفت خام متشکل از ساخت خط لوله ۴۲ اینچی به طول هزار کیلومتر به همراه ساخت پنج تلمبه خانه، دو ایستگاه توپکرانی و پایانه و ۲۰ مخزن ۵۰۰ هزار بشکه ای به ظرفیت ۱۰ میلیون بشکه نفت و تاسیسات دریایی برای صادرات نفت خام است.