قدردانی وزیر نفت از مدیر بازرگانی شرکت ملی پالایش و پخش
افقی روشن تر پیش پای نفت ایران
گازرسانی به سیستان و بلوچستان در گام پایانی
10 برابر شدن تعداد پرداخت علی الحساب به بازنشستگان صنعت نفت
در مسیر تحقق اهداف نگهداشت و افزایش تولید
افتتاح طرح های بهاری در راه است
ضرورت تقویت ساختار و جذب نیروی انسانی کارآمد
سرعت بهبود تقاضا با افزایش عرضه همگام است
تشدید اقدامهای پیشگیرانه برای مقابله با شیوع کرونا
بومیسازی 4هزار قطعه اقلام مصرفی
از دراکولای خنده آور تا آن شب وحشتناک
روزهای خوش صنعت نفت دوباره فرامیرسد
نفت مسجدسلیمان را به جایگاه واقعی میرسانم
دوری و دلتنگی کرونا ادامه دارد
وظیفه ما هواداری برای قهرمانی فرزندان است
وزیر نفت از مدیر بازرگانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان مدیر نمونه منتخب این شرکت برای افزایش خیره کننده صادرات فراورده های نفتی در سال ۹۸ قدردانی کرد. با توجه به مجموعه تلاش ها و اجرای اقدام های مقتضی و پایدار ازسوی مدیریت بازرگانی شرکت ملی پالایش و پخش که به افزایش خیره کننده صادرات فراورده های نفتی کشور در سال ۹۸ منجر شده است. منصور خسروی، مدیر بازرگانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی به عنوان مدیر نمونه در مجموعه پالایش و پخش انتخاب شد و بیژن زنگنه، وزیر نفت با اهدای لوح سپاس از وی قدردانی کرد. در متن پیام بیژن زنگنه آمده است: «جناب آقای منصور خسروی، مدیر محترم بازرگانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، آنچه امروز با اراده مصمم، اندیشه برتر و تلاش هدفمند شما در عرصه خدمتگزاری محقق شد، یقیناً پیام آور افتخار و سرافرازی میهن اسلامی و صنعت نفت خواهد بود. موفقیت شما را به عنوان مدیر نمونه درون دستگاهی سال ۱۳۹۸ صنعت نفت ارج می نهیم. این لوح سپاس در سالی که مزین به نام جهش تولید است، به پاس کوشش های خستگی ناپذیر شما که با اعتماد به نفس و اراده در توسعه و ارتقای صنعت نفت نقش داشته اید، تقدیم حضورتان می شود. از ایزد منان توفیق روزافزونتان را در عرصه های مختلف زندگی آرزو می کند.»
دومین نشست کارگروه بلندپایه بازبینی راهبرد بلندمدت اوپک با حضور نمایندگان کشورهای عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت عصر روز دوشنبه( ۲۳ فروردین ماه ) به ریاست امیرحسین زمانی نیا، نماینده ایران در هیأت عامل اوپک برگزار شد. امیرحسین زمانی نیا در این نشست با یادآوری خلاصه ای از مباحث مطرح شده در نشست نخست این کارگروه (بهمن ماه ۱۳۹۹) و نشست مشترک نمایندگان کشورهای عضو اوپک و برخی صاحب نظران برجسته بازار نفت و انرژی از شرکت ها و مؤسسه های معتبر بین المللی در زمینه راهبرد بلندمدت اوپک، به تغییر و تحولات اتفاق افتاده در صحنه نفت و انرژی جهان از جمله پیشرفت ها در بخش حمل ونقل و خودروهای الکتریکی، رشد منابع انرژی تجدیدپذیر و آثار همه گیری کرونا بر سرمایه گذاری در صنعت نفت جهان و تغییر روش های سنتی انجام فعالیت ها و مشاغل مختلف اشاره و بر اهمیت این تحولات و شناخت پیامدهای آنها در فرایند بازبینی راهبرد بلندمدت اوپک تأکید کرد. در این نشست همچنین گزارش دبیرخانه اوپک مشتمل بر بررسی اهداف و چالش های مندرج در سند راهبرد و بلندمدت اوپک منطبق با تحولات جدید نفت و انرژی جهان پس از تصویب دستور کار نشست از سوی نمایندگان حاضر ارائه شد و نمایندگان کشورهای عضو اوپک به بیان ملاحظه ها و دیدگاه های خود همسو با محورها پرداختند. راهبرد بلندمدت اوپک، یکی از اسناد بالادستی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) است که نخستین نسخه آن در سال ۲۰۰۵ به تصویب نشست وزارتی اوپک رسید. در این سند، برنامه ها، اهداف، چالش ها و خط مشی های بلندمدت سازمان منطبق با شرایط و تحولات بازارهای جهانی نفت و انرژی در چارچوب سناریوهای مختلف و با در نظر گرفتن نقش عوامل و مؤلفه های مختلف حاکم بر عرصه نفت و انرژی جهان تعیین شده است. بر اساس مصوبه نشست وزارتی اوپک در سال ۲۰۰۵، سند راهبرد بلندمدت اوپک هر پنج سال یک بار بازبینی می شود. در این زمینه، بازبینی پیشین راهبرد بلندمدت اوپک در سال ۲۰۱۶ انجام شد و پس از گذشت پنج سال، این بازبینی دوباره در سال ۲۰۲۱ و طی هفت نشست انجام می شود.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب با اشاره به برنامه این شرکت برای تعمیرات نقاط آسیب پذیر در منطقه نفت شهر به منظور دستیابی به تولید حداکثری گفت: توسعه میدان های نفتی سومار، سامان و دلاوران نیز در دستور کار قرار دارد. علی رضایی در جریان بازدید از منطقه عملیاتی نفت شهر اظهار کرد: با توجه به مشترک بودن تعدادی از میدان های غرب کشور، بخصوص منطقه عملیاتی نفت شهر، باید تولید حداکثری و صیانتی در اولویت کاری قرار گیرد و به همین منظور نیز برنامه ریزی مدونی برای تعمیرات نقاط آسیب پذیر آماده شده است و بر اساس اولویت بندی در کمترین زمان ممکن این تعمیرات پایان می یابد. وی درباره آمادگی برای تولید بیشتر از منطقه نفت شهر و توسعه میدان های مجاور آن افزود: عملیات توسعه ای این منطقه با حفر یک حلقه چاه جدید و تعمیر سه حلقه چاه موجود انجام خواهد شد که مراحل اجرایی آن از سال ۱۳۹۸ شروع شد و تاکنون حفاری یک حلقه چاه و تعمیر دو حلقه چاه انجام شده و عملیات تعمیر چاه سوم نیز بزودی آغاز می شود. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب درباره توسعه میدان های نفتی سومار، سامان و دلاوران نیز اظهار کرد: با همکاری و همراهی شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، طرح توسعه ای این میدان ها در دستور کار قرار گرفته و مصوبات قانونی آن نیز اخذ شده و انشاالله در سال های آینده این میدان ها نیز به بهره برداری می رسند.
همزمان با ثبت رکورد تاریخی و بی سابقه تولید یک میلیون و ۱۰۴ هزار تن محصول در پتروشیمی شهیدتندگویان در سال ۹۹، مدیریت امور هماهنگی و کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی، با ارسال لوحی از واحد کنترل این شرکت به عنوان واحد نمونه در سال «جهش تولید» قدردانی کرد.
نفت و دانشگاه فردوسی مشهد سند همکاری پژوهشی امضا کردند
نشست گزارش روند کار و اقدام های انجام شده درباره پروژه «توسعه فناوری های بهبود تصویرسازی زیرسطحی در اکتشاف منابع هیدروکربنی در حوزه رسوبی کپه داغ» با حضور سیدصالح هندی، مدیر اکتشافات شرکت ملی نفت ایران؛ ابراهیم طالقانی، مدیر پژوهش و فناوری این شرکت؛ محمد کافی، رئیس دانشگاه فردوسی مشهد و احمدرضا بهرامی، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه به منظور ارائه گزارش روند کار مدیران پروژه برگزار شد. در حاشیه این نشست، الحاقیه قرارداد میدان نفتی بینک با عنوان «انجام مطالعات پژوهشی و فناورانه به منظور توسعه فناوری ها به منظور بهینه سازی فرایندهای تولید و افزایش ضریب برداشت در میدان بینک» میان شرکت ملی نفت ایران و دانشگاه فردوسی مشهد امضا شد.
تعمیرات اساسی شرکت پتروشیمی بوعلی سینا با بهره گیری از توان نیروهای داخلی با موفقیت انجام شد و تولید این مجتمع آروماتیکی به ۱۰۰ درصد ظرفیت اسمی رسید. علی قاسمی، رئیس بهره برداری این شرکت با اعلام این خبر گفت: درپی توقف تولید یکی از شرکت های ذی نفع پتروشیمی بوعلی سینا به منظور انجام تعمیرات اساسی، با تکمیل مخازن شرکت از محصولات، پتروشیمی بوعلی سینا نیز تصمیم به انجام بخشی از تعمیرات خود در این بازه زمانی گرفت.
استاندار ایلام با اهدای لوح سپاس به مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام از عملکرد این مجموعه قدردانی کرد. در متن لوح سپاس محمد نوذری به عباس شمس اللهی، مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام آمده است: «تلاش ها و خدمات بی شائبه جنابعالی در راستای انجام وظایف شغلی و مسؤولیت های قانونی، به عنوان عضو فعال کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید در سال ۱۳۹۹ با بهره گیری از دانش و تجربه مفید، ارائه مشاوره و طرح نظرات ارزشمند با هدف توسعه پایدار و شکوفایی همه جانبه استان، فضیلت ها و برکات ارزشمندی را به ثمر نشانده که شایسته سپاسگزاری است. به پاس همکاری در رفع مشکلات مجموعه فعالان اقتصادی استان، این لوح سپاس تقدیم می شود و خالصانه از درگاه خداوند رحمان،کامیابی و موفقیت روزافزون، توأم با سلامت و بهروزی را برایتان مسألت می نمایم.»
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران نسبت به نقض حریم خط لوله نفت صادراتی ازسوی شهرداری گناوه هشدار داد. هوشنگ صیدالی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، ضمن بازدید از محل احداث جاده دسترسی به ساحل دریا در حریم خط لوله صادراتی مناطق نفت خیز جنوب، نسبت به عواقب این اقدام غیرقانونی هشدار جدی داد. شهرداری گناوه با احداث جاده ای به طول تقریبی یک کیلومتر از میدان امام علی (ع) گناوه تا ساحل دریا، حریم این خط لوله را نقض کرده که این اقدام برخلاف مقررات و دستورعمل های ایمنی صنعت نفت بوده و در صورت بروز حادثه، عواقب غیرقابل جبران انسانی به دنبال خواهد داشت. شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران به طور مکرر عواقب این اقدام غیرقانونی را به مسؤولان شهرستان گناوه و استان بوشهر یادآور شده؛ اما تاکنون شهرداری گناوه برای اصلاح موارد یادشده اقدامی نکرده است.
آیین گشایش صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت برگزار شد
مشعل آیین گشایش صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت روز دوشنبه (22 فروردین) در حالی برگزار شد که وزیر نفت، مدیرعامل شرکت ملی نفت و مدیرعامل این صندوق، در سخنانی ضمن تایید بر اهمیت راهبردی فعالیت های صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت، نکاتی درباره آینده و افق پیش روی صنعت نفت ایران مطرح کردند. اهم مطالب مطرح شده در این آیین را می خوانید.
وزیر نفت در آیین گشایش صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت، ضمن تأکید بر ضرورت همکاری با جهان برای تقویت توان ملی گفت: با توجه به ظرفیت فناور مطمئنم که ایران می تواند حرف های بااهمیتی بیش از خود نفت و منابع طبیعی برای گفتن در منطقه داشته باشد. بیژن زنگنه با بیان اینکه قراردادهایی که امروز امضا می شود، حاصل ماه ها تلاشِ تعداد زیادی از مدیران و کارشناسان برای توسعه فناوری با توجه به ظرفیت دانش بنیان است، تصریح کرد: هیچ شکی نیست که آینده کشور نه در گرو تولیدهای سنتی، بلکه در گرو توجه به ظرفیت های دانش بنیان و توسعه فناوری ملی است که البته این کار جز در همکاری با جامعه جهانی اتفاق نمی افتد. وی با تأکید بر اینکه همکاری های جهانی سبب تقویت توان ملی می شود، گفت: اگر می خواهیم تیم ملی فوتبال قوی داشته باشیم، به طور حتم باید با تیم های درجه نخست جهان مسابقه دهیم. اگر هم می خواهیم کشتی گیران تراز نخست در سطح جهانی پرورش دهیم، باید چنین مسابقاتی داشته باشیم. وزیر نفت افزود: بدون حضور در جریان رقابت های طبیعی جهان، ما نمی توانیم از یک سطح ملی فراتر و به سطح جهانی برویم. امروز همکاری با جهان یک اصل است و ما به طور حتم باید به آن توجه کنیم.
زنگنه با اشاره به اینکه وزارت نفت سال هاست به موضوع شرکت های دانش بنیان (پیش از آنکه با نام دانش بنیان شناخته شود) توجه داشته، یادآوری کرد: شرکت پتروپارس، مپنا و فرآب دانش بنیان هایی هستند که آثاری شگرف و تعیین کننده در توسعه صنایع برق و نفت برجای گذاشتند و امروز خیلی ها بحق به این شرکت ها افتخار می کنند.وی به نهادسازی در دانشگاه ها و امضای قراردادهای متعدد با دانشگاه ها در هشت سال گذشته با هدف حمایت از ظرفیت فناور اشاره کرد و گفت: ساخت ۱۰ قلم خانواده کالایی برای حمایت از ظرفیت سازندگان داخلی همانند مته، لوله های بدون درز، تجهیزات درون چاهی و سرچاهی و ... برنامه ریزی و اجرایی شده است. وزیر نفت با اشاره به شعار امسال (تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها) اظهار کرد: نشست های متعددی برای تحقق این شعار برگزار شد که بر اساس آن، تصمیم گرفتیم از شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها حمایت کنیم و موانع را از سر راه آنها برداریم.
زنگنه با بیان اینکه صنعت نفت برای حمایت از شرکت های فناور دو کار مهم را انجام داده است، ادامه داد: نخستین آن تأسیس پارک فناوری و نوآوری نفت بوده، اساسنامه اش تأیید، ارکان آن مستقر و مکانش مشخص شده و در حال فعالیت است. وی تصریح کرد: تاکنون چند پارک فناوری و نوآوری با همت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تأسیس شده؛ اما پارک نفت جزو نخستین موارد تأسیس شده از سوی بخش تقاضاست. وزیر نفت، دومین اقدام وزارت نفت را تأسیس صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت برشمرد و گفت: این صندوق هم جزو نخستین صندوق هایی است که از سوی تقاضا ایجاد شده، به این معنا که شکار به دنبال شکارچی بوده و طرف تقاضا با طرح تقاضای خود طرف عرضه را به فعالیت و حضور در صحنه تحریک می کند.
زنگنه افزود: این بسیار مهم است، بویژه در صنعت نفت که بزرگ ترین سرمایه گذاری کشور در آن انجام می شود و می تواند بزرگ ترین محرک برای اقتصاد در بخش مهمی از فناوری باشد. وی گفت: همیشه تأسیس پارک یا صندوق از سوی عرضه بوده و صنعتگران یا دانشگاه ها آن را تأسیس کردند.
وزیر نفت به تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ که به شرکت های تابع وزارت نفت اجازه داده ۸۰۰ میلیارد تومان از محل منابع داخلی را برای پشتیبانی از شرکت های دانش بنیان و استارت آپ هزینه کند، اشاره و تصریح کرد: با این مجوز ما می توانیم باز هم به صندوق پژوهش و فناوری نفت کمک کنیم.
زنگنه با بیان اینکه امسال طرح های پرشماری برای اجرا از طریق پارک فناوری و نوآوری و صندوق پژوهش و فناوری نفت با کمک دیگر اجزا اجرا خواهد شد، گفت: احیای چاه های کم بازده و ایجاد تقاضا برای شرکت های دانش بنیان، خرید خدمات از شرکت های فناور برای نمک زدایی از طریق ساخت واحد فراورش سیار (Skid Mounted)، طرح های بهینه سازی مصرف انرژی و خرید تضمینی کالا (یک رکن آن همان گواهی کیفیت است که انجمن نفت محور آن شده است)، حمایت مالی از استارت آپ ها، مراکز نوآوری در دانشگاه ها و... بعضی از این کارهاست.
وی با بیان اینکه ایده خرید تضمینی کالا بیش از یک سال است مطرح شده و خوشبختانه در حال به نتیجه رسیدن است، یادآوری کرد: شرکت ملی نفت ایران مطابق قانون مناقصه ها و قوانین، در صورتی می تواند اقدام به خرید کالا کند که مطمئن باشد سازنده، توانایی ساخت دارد و کیفیت و زمان بندی هم در ساخت کالا رعایت شده است؛ اما در صندوق پژوهش و فناروی چنین محدودیتی وجود ندارد. وزیر نفت ادامه داد: در خرید تضمینی کالا رابطه بین کارفرما یا خریدار نهایی با سازنده قطع شده و یک سازنده با تأیید یک گروه خبره می تواند در صورت داشتن توانایی، کالا تولید کند و اگر این کالا توانست گواهی کیفیت را بگیرد، ما تضمین می کنیم آن را بخریم و جلوی واردات آن را هم می گیریم. زنگنه تأکید کرد: هر شرکتی در کشور که ادعا می کند می تواند کالای مورد نیاز صنعت نفت را بسازد، بدون اینکه نیاز به کارفرما داشته باشد، می تواند در سامانه ای که در صندوق پژوهش و فناوری نفت طراحی شده، مراجعه کند و قرارداد ببندد، بانک تجارت هم وام می دهد. امیدواریم صنعتگران از این کار مهم استقبال کنند. وی در پایان با قدردانی از بانک تجارت، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی، معاون مهندسی و پژوهش و فناوری، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی صنعت نفت و دستیار ارشد وزیر نفت گفت: امضای قراردادهای امروز را به همه طرف های تفاهم نامه و قراردادها تبریک می گویم و برای آنها آرزوی موفقیت می کنم. امیدوارم این طرح ها بموقع به نتیجه برسد و سبب افزایش قدرت ایران و سربلندی مردم شود.
مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز در آیین گشایش صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت گفت: اقتصاد فناورانه این صنعت، شاهد تحولات جدیدی شده است. سنگ بنای این تحولات به نخستین بازدید زنگنه از انبار ری برمی گردد. براساس مصوبه هیأت دولت، قرار بود این انبار که بالغ بر ۲۰ هکتار مساحت دارد، فروخته و ساختمانی برای شرکت ملی نفت ایران احداث شود؛ اما با صلاحدید وزیر نفت، تشخیص داده شد که این زمین در اختیار پارک فناوری قرار گیرد. وی با بیان اینکه بزودی اقدام های خوب انجام شده در این پارک اطلاع رسانی خواهد شد، گفت: صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت هم با هدف ارائه حمایت های مالی در این زمینه شکل گرفت. این صندوق ۲۰ سرمایه گذار دارد که چهار سرمایه گذار آن از شرکت های زیرمجموعه نفت است و الباقی، شرکت های خصوصی هستند. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: این صندوق که با حمایت وزارت نفت ایجاد شده است، در آینده هم می تواند افزایش سرمایه داشته باشد و هم می تواند سرمایه های جدید جذب کند. کرباسیان از همراهی بانک تجارت و صندوق نوآوری و شکوفایی نیز در این مسیر قدردانی کرد و افزود: در بحث کالا با ابلاغیه وزیر نفت که اجرای آن در دستور کار معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری قرار گرفته است، با اعطای وام کم بهره (سود بانکی متوسط ۸ درصد) از تولیدکنندگان ایرانی حمایت و پس از تولید کالا، محصول یا مستقیم به بازار عرضه می شود یا در صورتی که محصول به نفت واگذار شود، نفت اقساط را خواهد پرداخت. وی به توافق هزار میلیارد تومانی در حوزه صندوق های جسورانه نیز اشاره و اظهار کرد: مجموع اقدام های انجام شده با ابتکار شخص آقای زنگنه مطرح و عملیاتی شده و امیدواریم در آینده، شاهد توسعه روزافزون شرکت های دانش بنیان در کشور باشیم.
مسعود جعفری اصطهباناتی، مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی صنعت نفت نیز در این آیین گشایش، از اقدام های گسترده این صندوق برای تأمین مالی شرکت های فعال و استارت آپ های حوزه صنعت نفت خبر داد و گفت: تأمین منابع مالی 100 در صد مشارکتی است و در قبال آن هیچ گونه وثیقه ای از فعالان صنعت نفت دریافت نخواهد شد. وی ضمن ارائه گزارشی خلاصه از عملکرد این صندوق اظهار کرد: صندوق پژوهش و فناوری نفت مرداد پارسال با حضور ۱۲ سهامدار فعال صنعت و با ۱۰۳ میلیارد تومان سرمایه تأسیس شد، این صندوق به عنوان نهاد مالی شبه بانک سرمایه گذار و سرمایه گذاری خطرپذیر اقدام به ارائه خدمات مالی خواهد کرد. وی بر ضرورت تسهیل تأمین مالی شرکت های فعال فناور و استارت آپ های حوزه صنعت نفت تأکید و از آن به عنوان مهم ترین ویژگی تأسیس صندوق پژوهش و فناوری نفت یاد کرد و افزود: خرید تضمینی تولید بار اول، تضمین تسهیلات سرمایه در گردش، تضامین قراردادی نظارتی و بسته اعتباری مشارکتی از جمله اقدام های این صندوق است که برای تسهیل و ارائه خدمات مالی به ذی نفعان و فعالان این حوزه درنظر گرفته شده است. مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی صنعت نفت به موضوع خرید تضمینی بار نخست که همواره جای خالی آن در صنعت نفت احساس می شد، اشاره کرد و گفت: از دغدغه های مرسوم میان تولیدکنندگان که برای بار نخست اقدام به تولید محصول جدید در صنعت نفت می کنند یا تولیدکنندگان محصولی که کشور با کمبود آن روبه روست، نبود تضمین خرید برای محصولاتشان در بازار است و از طرفی کارفرمایان تمایل به خرید از شرکت هایی دارند که در وندورلیست (فهرست بلند) صنعت نفت باشند. صندوق پژوهش و فناوری با لحاظ کردن موضوع خرید تضمینی بار نخست، این دغدغه را برطرف کرده و به جای کارفرما، قرارداد خرید تضمینی را با تولیدکننده منعقد می کند. به گفته جعفری، قرارداد خرید تضمینی، در واقع قراردادی است که به تولیدکننده اطمینان می دهد می تواند این محصول را حتماً در بازار بفروشد و اگر به هر دلیلی نتوانست به کارفرمایان یا مصرف کنندگان تحویل دهد، صندوق این کالا را با آنها تسویه خواهد کرد، از این رو می تواند به واسطه این قرارداد تضمینی امکان تأمین مالی از بانک های تجاری را نیز داشته باشد. وی در ادامه به قراردادهای خرید تضمینی تولید بار نخست به ارزش تقریبی ۱۰ میلیون یورو اشاره کرد و گفت: امروز قرارداد خرید تضمینی ۱۰ پمپ درون چاهی (EPC) میان این صندوق و شرکت فناوران پارسیان و قرارداد خرید تضمینی ۳۰ مته حفاری PDC بین صندوق و شرکت آسماری امضا می شود.
در ادامه برگزاری آیین گشایش صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت، علی وحدت، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی نیز در سخنانی گفت: اکنون وضع شرکت های دانش بنیان به گونه ای تغییر کرده که اصلاً قابل مقایسه با سال های قبل نیست. به همت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارتخانه های علوم و تحقیقات، بهداشت و درمان و ارتباطات و فناوری اطلاعات، مراکز رشد و نوآوری در بخش های مختلف کشور تأسیس شد که ماحصل این مراکز، شرکت های دانش بنیان است. وی افزود: قانون شرکت های دانش بنیان سال ۸۹ در مجلس تصویب و در سال ۹۲ اجرایی شد و امروز تعداد شرکت های دانش بنیان از ۵۵ مورد در ابتدای دولت، به ۵ هزار و۸۰۰ شرکت تبدیل شده است که از رشد و بالندگی خیره کننده این دسته از شرکت ها در کشور حکایت دارد. رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی با بیان اینکه یک زیست بوم نوآوری در کشور شکل گرفته که در دنیا بی نظیر است، تصریح کرد: برای توسعه هر نوع کسب وکاری، تأمین مالی حرف نخست را می زند که صندوق نوآوری و شکوفایی به عنوان متولی این موضوع تلاش می کند. این اجزا بدرستی به وجود آید. وحدت افزود: بیش از هشت بانک با سرمایه ای بالغ بر ۵ هزار میلیارد تومان برای تأمین مالی شرکت های دانش بنیان به ما کمک می کنند.
وزیر نفت از توسعه گازرسانی در دومین استان پهناور کشور بازدید کرد
گازرسانی به زاهدان به عنوان آخرین مرکز استان بدون گاز، خبری بود که در دولت یازدهم، محرومیت زدایی از این شهر را نوید داد؛ مسیری که در دوره های قبل برای تحقق آن تلاش شد؛ اما بدون نتیجه ماند.
اواخر سال 84 بود که شرکت ملی گاز ایران طرح انتقال گاز به مناطق شرقی و جنوب شرقی کشور را با عنوان خط انتقال گاز هفتم سراسری در دستور کار قرار داد.
این خط انتقال گاز اهداف چندگانه ای را در خود جای داده که می توان به گازرسانی به نیروگاه ها، صنایع پتروشیمی، واحدهای صنعتی و احداث خطوط فرعی و شبکه های شهری برای مصارف خانگی، تجاری و صنعتی در استان های واقع در طول مسیر، بخصوص گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان اشاره کرد.
فاز نخست این طرح بزرگ، حدفاصل پارس جنوبی تا ایرانشهر در دوره قبلی اجرا شده بود و فازهای بعدی آن به دلایل مختلف مسکوت مانده بود تا اینکه در دولت یازدهم به طور ویژه در دستور کار وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران قرار گرفت.
10 اسفندماه 95 بود که با حضور رئیس جمهوری، پروژه خط لوله انتقال گاز ایرانشهر_ زاهدان به بهره برداری رسید و شعله های گاز پس از سال ها در این شهر روشن شد.
دیری نپایید که زیرساخت های گازرسانی در دیگر مناطق این استان نیز توسعه یافت و بزودی شاهد تکمیل بخش قابل توجهی از پروژه های گازرسانی سطح این استان پهناور خواهیم بود.
در ادامه پیگیری ها برای تحقق برنامه های وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران در سطح استان، بیژن زنگنه، وزیر نفت با همراهی استاندار سیستان و بلوچستان، مدیران ارشد صنعت گاز و نمایندگان مجلس، از فعالیت های انجام شده برای توسعه گازرسانی به طور میدانی بازدید کرد.
وزیر نفت در این بازدید که روز پنجشنبه (19 فروردین ماه) انجام شد، گفت: گازرسانی به منطقه سیستان بزودی تکمیل و تلاش می شود اگر موانعی هم وجود دارد، رفع شود. بیژن زنگنه افزود: خط لوله انتقال اصلی گاز به منطقه سیستان و بسیاری از شهرهای آن، در پایان کار است و این خط انتقال بزودی در بیشتر این شهرها افتتاح می شود.
وی با بیان اینکه بخش مهمی از زابل شبکه دارد و از طریق سی ان جی (گاز طبیعی فشرده) تأمین می شود، اظهار کرد: بی شک این گاز برای مردم، بویژه صنایع و گلخانه ها برای کشت اهمیت دارد و به امید خدا در مرحله بعد از آن برای صادرات به افغانستان استفاده خواهیم کرد.
وزیر نفت همچنین با بیان اینکه تاکنون اقدام های خوبی در این حوزه انجام شده است، اظهار کرد: امروز با کمک استاندار سیستان و بلوچستان، نمایندگان و مقام های استان از نزدیک مشکلات را پیگیری می کنیم و با توجه به فرمایش رهبر انقلاب اگر موانعی هم وجود دارد، رفع می شود تا در همین سه یا چهار ماهه این کار به انجام برسد.
زنگنه تأکید کرد: پس از ماه مبارک رمضان سفری به جنوب استان هم خواهیم داشت تا از نزدیک مشکلات و موضوعات مربوط به روند گازرسانی در این حوزه بررسی شود.
سرمایه گذاری ۲۰ هزار میلیارد تومانی برای گازرسانی به سیستان و بلوچستان
وزیر نفت همچنین در نشست پیگیری طرح های گازرسانی در سیستان و بلوچستان از سرمایه گذاری ۲۰ هزار میلیارد تومانی برای گازرسانی به سیستان و بلوچستان خبر داد و بر شتاب بخشی در تکمیل این پروژه ها تأکید کرد.
به گفته وی، منطقه سیستان (شهرهای شمالی استان سیستان و بلوچستان) با همت مدیران به آرامی راه توسعه خود را پیدا و خود را از اسارت در هیرمند رها کرده و در این میان دانشگاه ها، نیروهای تحصیلکرده و فکرهای تولیدشده زیربناهای بسیار خوبی برای این منطقه شده اند.
وی افزود: توسعه به زیرساخت نیاز دارد و آنچه عامل این توسعه بوده، عقل و انسان توسعه یافته است و باید در منطقه سیستان به مسائلی فراتر از موضوع آب پرداخته شود.
وزیر نفت با بیان اینکه شرکت ملی، انتقال و استانی گاز زحمات زیادی برای توسعه در این استان کشیده اند، تصریح کرد: برای تکمیل پروژه ها حداکثر زمان انتهای تیرماه است، بنابراین سعی کنید تا خردادماه پروژه ها را تکمیل کنید؛ زیرا در شهریور و مهر نه ما هستیم و نه شما؛ اما کار باید برای مردم انجام شود و دوباره در دور تصمیم ها نیفتد.
وی اظهار کرد: طرح رزاق، ابتکار سپاه پاسداران قرارگاه قدس است و به نظر من با نیت بسیار خوب، واقع بینانه و معقولانه کار کردند و از این رو باید کمکشان کرد که همسو با این موضوع، تاکنون حدود ۶۰ میلیون لیتر مواد سوختی به این طرح تخصیص داده شده است.
وزیر نفت با بیان اینکه مطالعه خط انتقال گاز چابهار - کنارک و خاش - سراوان حتماً باید دنبال شود و پس از ماه مبارک رمضان سفر به مناطق جنوبی و مرکز سیستان و بلوچستان برای همین موضوع انجام خواهد شد، تأکید کرد: پارسال ۲۲۱ میلیون لیتر گاز مایع و نفت سفید در زابل توزیع شد که حدود ۳۰ درصد نسبت به سال ۹۸ بیشتر بود و به طور کل توزیع نفت سفید در کل کشور ۴.۷ میلیون لیتر در روز است که ۲.۲ میلیون لیتر آن در این استان توزیع شده است.
زنگنه در پایان با اشاره به بهره مندی ۹۵ درصدی جمعیت کشور از گاز طبیعی گفت: اکنون حدود ۵ میلیون نفر در کشور گاز طبیعی ندارند که این تعداد، شامل یک میلیون و ۲۰۰ هزار خانوار می شود که کپسول گاز مایع به آنها تحویل می شود.
دولت توجه ویژه ای به سیستان و بلوچستان دارد
در ادامه، احمدعلی موهبتی، استاندار سیستان و بلوچستان نیز در سخنانی در این نشست گفت: برای اقدام های خوب گازرسانی در استان با معین سازی و شتابی که گرفته است، از وزیر نفت قدردانی می کنیم و امید می رود این روند برای دیگر شهرهای منطقه که مطالعات آن نیز انجام شده، عملی شود.
وی با اشاره به توجه ویژه دولت به سیستان و بلوچستان افزود: در موضوع بودجه بالاترین رشد بودجه ۱۴٠٠ برای این استان در نظر گرفته شده است، به طوری که با توجه دولت و مجلس ۳۰۰ درصد رشد در بودجه امسال داریم.
استاندار سیستان و بلوچستان با بیان اینکه توجه به بندر شهید بهشتی و دو کلیدواژه رهبر انقلاب با عنوان تنگه احد و سواحل مکران به عنوان گنج پنهان مورد توجه دولت است، تصریح کرد: طرح ۴۶ هزار هکتاری منطقه سیستان که ۸۵۰ میلیون دلار هزینه آن شده، سرسبزی کنونی منطقه را رقم زده که بی شک اگر این طرح نبود، چالش های فراوانی در این منطقه به وجود می آمد.
موهبتی همچنین با بیان اینکه در بخش وزارت نفت، اتفاق بزرگی در گازرسانی به شهرها افتاده و حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان در این زمینه هزینه شده است، افزود: این گازرسانی غیر از رفاه یک ضرورت جدی در حوزه عدالت است و توسعه را به دنبال دارد.
به گفته وی، موضوع ایجاد مخازن و ذخیره مشتقات نفتی در بندر شهید بهشتی چابهار می تواند آرامش ایجاد کند که در شرایط بحرانی حمل ونقل با چالش روبه رو نشویم و جایگاه های عرضه سوخت و مجموعه سی ان جی (گاز طبیعی فشرده) می تواند تحریک کننده توسعه خدمات مطلوب در جاده ها برای استفاده از ظرفیت استان به منظور تردد بیشتر باشد؛ زیرا مهم ترین مزیت سیستان و بلوچستان ترانزیت، تجارت و معدن است که حمل ونقل در آن نقش آفرینی بسیاری دارد.
معاون وزیر نفت در امور گاز نیز با بیان اینکه تاکنون ۱۲ هزار میلیارد تومان برای گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان هزینه شده است، تأکید کرد: گازرسانی به چابهار در سواحل مکران رونق صنعتی ایجاد می کند. حسن منتظر تربتی افزود: موضوع گازرسانی به سیستان و بلوچستان از ابتدای تشکیل دولت یازدهم به عنوان یکی از مسائل مورد توجه ریاست جمهوری و وزارت نفت مطرح شد، در حالی که به دلیل فاصله طولانی آن از پارس جنوبی نسبت به انجام آن ناامیدی ها و اما و اگرهایی وجود داشت. وی اظهار کرد: خط لوله هفتم سراسری هم با محوریت اینکه گاز از عسلویه برای صادرات به پاکستان بیاید اجرا شده بود؛ اما هم موضوع پاکستان به دلایلی متوقف بود و هم اینکه گازرسانی در سیستان و بلوچستان مطرح نبود تا اینکه بحث گازرسانی به زاهدان دنبال شد و خوشبختانه در اسفند سال ۱۳۹۵ با حضور رئیس جمهوری نخستین بخش خط لوله ایرانشهر به زاهدان به بهره برداری رسید، پیش از آن هم ایرانشهر به شبکه گاز متصل شده بود. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: در مجموع در استان سیستان و بلوچستان، به دلیل پهناوری ۲ هزار خط لوله گاز طراحی و برنامه ریزی کرده ایم که مقدار زیادی است؛ ۳۰۰ کیلومتر آن تا شهر زاهدان اجرا شده و ۷۷۰ کیلومتر خطوط لوله در حال اجراست و توسعه در سه محور شمال (زاهدان و زابل)، جنوب (ایرانشهر و چابهار) و شرق استان (پالیزان و میرجاوه) برنامه ریزی شده و اجرایی می شود که گازرسانی در محور جنوبی استان به دلیل رونق صنعتی که در سواحل مکران ایجاد می کند، بسیار راهبردی است. تربتی با بیان اینکه سرمایه پیش بینی شده برای اجرای این خطوط لوله با شبکه گازرسانی داخل شهرها بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان است که تأمین ورق و لوله آنها انجام شده است، گفت: تاکنون بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان در مجموع پروژه های گازرسانی استان هزینه شده است. وی با اشاره به بهره گیری از پنج استان دیگر به عنوان استان معین در گازرسانی به این استان اظهار کرد: خطوط لوله ۳۶ اینچ و ۲۴ اینچ در استان سیستان و بلوچستان تا شهریور امسال راه اندازی می شوند.معاون وزیر نفت در امور گاز یادآور شد: هم اکنون شبکه توزیع گاز در زهک ۲۳ درصد، در محمدآباد ۵۴ درصد، در دوست محمد ۲۲ درصد و در ادیمی ۹۰ درصد پیشرفت داشته و خطوط تغذیه نیز بزودی در این شهرها اجرایی می شود.
وزیر نفت همچنین از ایستگاه PRU شهرستان زابل بازدید کرد و بازدید از ایستگاه سی ان جی در شهر زابل، خط ٢٤ اینچ دشتک - زابل، شبکه توزیع شهرستان زهک و حضور در نشست بررسی طرح های انتقال گاز سیستان و بلوچستان در محل فرمانداری شهرستان زابل از مهم ترین برنامه های وزیر نفت در این سفر بود.
در گفت وگوی «مشعل» با رئیس صندوق بازنشستگی صنعت نفت عنوان شد
مشعل صنعت نفت، افزون بر دارا بودن ابعاد فنی کلان در فعالیت های پیچیده صنعتی، از ابعاد اجتماعی گسترده ای نیز برخوردار است و صندوق بازنشستگی صنعت نفت، مهم ترین نهاد اجتماعی آن است که قشری فرهیخته و خاص از خانواده نفت را تحت پوشش خدمات خود دارد. رویکرد مدیریتی صندوق هم بیشتر مبتنی بر اهداف اجتماعی است و ورود آن به مباحث مالی و سرمایه گذاری به همین زمینه مربوط می شود.
در ادامه، گفت وگوی «مشعل» را با افخم زروانی، رئیس صندوق بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت می خوانیم.
پیش از بیان هر مطلبی، سال نو را تبریک می گویم و امیدوارم برای همه ما سال خوبی باشد و کشورمان به حرکت در مسیر سربلندی اش ادامه دهد. ما هم هر کاری که می کنیم، تنها با آرمان قوی تر شدن ایران است. درباره پرسش تان باید بگویم که بخشی از آن، به ویژگی شخصی بنده برمی گردد و بخشی دیگر نیز به ماهیت کار در صندوق مربوط است؛ چرا که حجم کار در صندوق و تنوع خدمات آن، به گونه ای است که فرصت برای گفت وگوهای رسانه ای کمتر باقی می ماند و عمده وقت مدیران به حل و فصل امور معطوف است. دوم اینکه در صندوق یک رسم داریم که خدماتمان را بلافاصله در سایت رسمی بیان می کنیم و اصولاً مدیران به ندرت در سایر رسانه ها دیده می شوند؛ البته همیشه از سوی خبرنگاران حوزه های مختلف صنعت نفت و بیرون از آن، درخواست گفت وگو بوده که لطف داشته اند.
اگر بگویم کاملاً متفاوت است، شاید سخنی دور از واقعیت نباشد! سال ها در وزارت نفت، شرایط آن را درک کرده ام؛ اما باید به عنوان یک واقعیت بگویم که صندوق به واسطه کارکردهایش، کاملاً متفاوت است. اینجا - منظور در صندوق و نه در شرکت های تابعه - خبری از تأسیسات پیچیده و برداشت و تولید و پالایش نیست؛ اما با انسان هایی شریف و متفاوت از نظر ویژگی های فردی، ارتباط داریم. به نظرم ویژگی های هر انسانی به اندازه قابل توجهی، متفاوت از دیگری است؛ همین امر، ویژگی خاصی به کار در صندوق ها می دهد و خاطرات خوبی را هم با وجود سختی هایش رقم می زند. من فکر می کنم که کار کردن برای همکاران بازنشسته، در واقع یک سعادت است که آسان به دست نمی آید و اصولاً کار در بخش هایی که خدمات رسانی به عموم انجام می شود، نسبت به کارهای صنعتی، متفاوت است و ویژگی های خاص خود را دارد.
فکر می کنم سال گذشته برای همه متفاوت بود و البته این تفاوت هنوز ادامه دارد که ناشی از شیوع ویروس کروناست. برای ما از این نظر سخت تر بود که باید خدمات را بدون وقفه ارائه می کردیم و خوشبختانه خدمات ما در بیش از 40 نمایندگی صندوق در سراسر کشور، بدون کوچک ترین خللی، استمرار یافت. صندوق در روز نخستِ اعلام شیوع ویروس کرونا که اسفند 98 بود، تدابیر جدی را اجرا کرد که آن زمان حتی گفته می شد سختگیرانه است؛ اما خوشبختانه به دلیل اینکه صندوق، یک معاونت تخصصی درمان، بهداشت و سلامت دارد، از همان ابتدا تدابیر لازم اتخاذ شد، اما چون همکاران ما ارتباط رودر رو با مراجعه کنندگان داشتند، در مقایسه با افراد عادی جامعه، بیشتر در معرض ابتلا بودند؛ البته به محض پیدایش علایم یا حتی وجود احتمال ابتلا در هر کدام از نیروها، آن فرد به قرنطینه فرستاده می شد تا بازنشستگان و سایر همکاران در معرض خطر قرار نگیرند. همین امر، تراکم کار را برای دیگران بیشتر می کرد. به عنوان مثال، در نمایندگی شیراز، بخش زیادی از کارکنان در یک بازه زمانی یکسان، برای احتیاط به قرنطینه رفتند و وظایف کاری آنها به معدود همکاران باقیمانده محول شد. با این حال، سال گذشته تنها در یک مورد از خدمات صندوق، حدود یک میلیون و 500 هزار نسخه درمانی در پیشخوان های صندوق در سراسر کشور، پذیرش و سندرسی شد و امکان ارائه حدود هشت خدمت صندوق به بازنشستگان و خانواده آنان، از طریق فناوری اطلاعات و به شکل الکترونیکی فراهم شد که در این حوزه، بستر پرداخت وام ها از تحولی شگرف برخوردار شد و البته اقدام مهم دیگری که در سال 99 انجام شد، پرداخت منظم مستمری و مقرری بود.
نخستین وظیفه ذاتی و اساسی صندوق ها، پرداخت مستمری است و دومین رسالت این نهاد، انجام کار درمان به نیابت از کارفرماست. نمی خواهم به ذکر جزییات بپردازم؛ اما بنا به آمار و ارقام، در این حوزه سال های موفق و خوبی را طی کرده ایم. دور از واقعیت نیست اگر اقدام های انجام شده در حوزه مددکاری را هم از کارهای بسیار با ارزش سال 99 بدانیم، افزون بر اقدام های حمایتی بالغ بر 4 هزار و 100 فقره کمک بلاعوض مددکاری که پرداخت شد.
نکته ای که همیشه تمایل داشتم در فرصتی آن را بیان کنم، افزایش دارایی های صندوق هاست. گاهی شنیده می شود که چرا با وجود اعلام افزایش دو برابری دارایی های صندوق ها، مستمری مثلاً 20 درصد افزایش می یابد؟! باید تصریح کنم که صندوق ها تعهداتی در آینده دارد، بنابراین منطقی و بدیهی است که برای امور جاری نباید نسبت به فروش دارایی ها و منابع اقدام کرد. به پشتوانه همین منابع است که می گوییم صندوق ها برای انجام تعهدات کنونی و آینده اش، در شرایط عادی هیچ مشکلی ندارد.
اول عرض کنم که هر نوع خدمتی که ارائه می کنیم، وظیفه ماست و باید بهترین ها را به بازنشستگان و بازماندگان عزیز صنعت نفت تقدیم کنیم. در خصوص مستمری، باید بگویم که کف مستمری و میانگین مستمری ها، مبالغ خوبی هستند.
توسعه فناوری برای ارائه خدمات، به نحوی که با رعایت تعهدات، از مسیر دسترسی آسان به خدمات و شتاب بخشی به ارائه آنها رفاه مطلوب تری ایجاد شد. در همین زمینه تعداد پرداخت مبالغ علی الحساب در سال 99 تقریبا 10 برابر سال 98 شد. حدود 20 هزار معرفی پرداخت وام از طریق خدمات الکترونیکی جدید انجام شد که این مقدار در حالی تحقق یافت که در بازه ای از زمان، با محدودیت ناشی از مصوبه ها مواجه بودیم. افزون بر این، ابتدای سال 99 بود که سامانه پرداخت مستمری و مقرری صندوق ها که بخشی از سامانه سما بود، راه اندازی شد. از این رو سال گذشته همه پرداخت ها از جمله مستمری ها، از طریق سامانه سما صندوق و جدا از سامانه شرکت ملی نفت ایران انجام شد.
پرداخت سرانه ورزش و گردشگری و سرانه غذای باشگاهی، از این نظر که عدالت در پرداخت و بهره مندی ایجاد کرده، از خاص ترین اقدام های صندوق در سال گذشته محسوب می شود. تا قبل از اجرای این طرح، شاید حدود 20 درصد از افراد، از کل این سرانه ها بهره مند می شدند؛ اما با اجرای طرح مذکور، سرانه هر فرد به همراه مستمری، به خودش داده می شود. ایده تبدیل منابع قابل پرداخت به سرانه، مورد استقبال قرار گرفت؛ چرا که بازنشستگان در مدیریت مبالغ، اختیار بیشتری یافتند.
فعالیت ها و وظایف صندوق ها خاص نیست؛ همه آنها را قوانین و ضوابط تعیین و پیش بینی کرده است؛ اما تصویر و انتظاری که از صندوق ها وجود دارد، گاهی بیش از حقیقت وجودی آن است! برخی افراد به دلیل آگاهی کامل نداشتن از چگونگی خدمات، گمان می کنند که رفع هرگونه مشکلات فردی آنها که گاه ناشی از تصمیم گیری های اشتباه خودشان بوده نیز به عهده صندوق هاست! به نظر می رسد که اگر بتوان در دو سال آخر اشتغال کارکنان، به مرور آنها را با وظایف و تعهدات صندوق آشنا کرد، انتظارات و برداشت های نادرست هم کاهش خواهد یافت. به هر حال صندوق تا جایی که حقوق و قوانین اجازه می دهد، کارگشایی خواهد کرد؛ همانگونه که تا به حال هم در مواردی، بیش از عرف معمول به متقاضی یاری رسانده است.
آنچه که من دیدم و باید بگویم، این است که بازنشستگان صنعت نفت اعم از آقایان و خانم ها، بعد از بازنشستگی همچنان فعال هستند. نمی خواهم بگویم که مشکلات اقتصادی ندارند؛ اما بیشتر آنها همچنان در عرصه های مختلف اجتماعی فعال هستند، کارآفرینی می کنند، کتاب می نویسند، کارهای هنری انجام می دهند، سفر می روند و... مهم تر اینکه ورزش و گردشگری خوبی هم تا پیش از کرونا داشته اند. حضور بانوان ما در المپیادهای ورزشی به گونه ای بوده که صندوق، بخشی جداگانه برای بانوان اختصاص داده و بخشی از مدال های المپیادها همیشه سهم بانوان بوده است. شور و اشتیاق آنان برای حضور و شرکت در برنامه های فرهنگی- ورزشی نیز نه تنها کمتر از شاغلان نبوده؛ بلکه با اطمینان می گویم که بیشتر هم بوده است.
تقریباً به همه شهرهایی که صندوق ها در آنها نمایندگی دارد، سفر و از تعدادی از آن ها بازدید کرده ام. هر کدام، ویژگی های خاص خودشان را دارند. در شاهین شهر، اهواز، مشهد، اصفهان، شیراز، بندرعباس، ماهشهر، آبادان، کرمانشاه، تبریز، چالوس، نمایندگی های استان تهران و البرز و... هر کجا که به فراخور مأموریت عازم می شدیم، با بازنشستگان عزیزمان دیدار و گفت وگو داشتیم؛ البته در سال 99 این مسافرت ها و بازدیدها بسیار کم شد؛ چرا که با محدودیت اجتماعی کرونا مواجه بودیم که انشالله پس از خاتمه این همه گیری، روند بازدید از مراکزمان در سراسر کشور ادامه خواهد یافت؛ اما یکی از بهترین لحظات، لحظه دیدار و گفت و گو با بازنشستگان در شهرهای خود آنهاست. وقتی موضوعی را برای آنها خوب توضیح بدهیم، به دلیل آنکه از سطح سواد بالا و درک مدیریتی برخوردار هستند، آن موضوع را بسرعت متوجه می شوند که بسیار لذت بخش است؛ اما چالش های اقتصادی و فراز و نشیب های زندگی به همه فشار می آورد و این قابل درک است. من خود نیز گاه که فردی در فضای مجازی یا حتی به شکل حضوری، تند برخورد می کند، سعی می کنم در کسوت یک بازنشسته قرار بگیرم و او را درک کنم، نه اینکه به عنوان رئیس صندوق، مسائل حقوقی و مقرراتی را بیان کنم. به همین دلیل است که معمولاً در اتاق کارم، تلفنی یا حضوری با بازنشستگان گفت وگو دارم. یک نکته جالب بگویم؛ شاید ما بیش از هر سازمانی، از نظرات بازنشستگان برای بهبود کارها استفاده می کنیم؛ نامه ها ودیدگاه های آنها را می خوانیم و حتی برخی، دستورکار جلسات شده و به مصوبه نیز تبدیل می شوند.
ابتدای سال مالی 99 منابع خوبی برای وام ها تخصیص داده شد که پس از مصوبه مهرماه 99 هیأت امنا، پرداختی ها با مبالغ جدید شروع شد. تقریباً همه بودجه این حوزه مصرف شده و نزدیک به 27 هزار نفر، موفق شدند که وام دریافت کنند. این تعداد، برای اولین مرتبه است که در یک سال گذشته از وام برخوردار می شوند. تنها وام معطل، وام مسکن است که منتظر مهیا شدن شرایط بانک عامل هستیم و صندوق در این زمینه، محدودیت ندارد.
در حال برنامه ریزی هستیم تا امکان ارسال نسخه های پزشکی از طریق اپلیکیشین هم فراهم شود. در این صورت، بازنشستگان می توانند از راه دور نسخ خود را برای بازپرداخت هزینه های درمانی ارسال کنند. همچنین عقد قرارداد با داروخانه ها را در برنامه داریم تا به فهرست یک هزار و 50 مرکز تشخیصی و درمانی طرف قرارداد با صندوق بازنشستگی صنعت نفت، اسامی داروخانه ها را نیز بیفزاییم. ضمن اینکه موضوع های مهمی در هیأت رئیسه به تصویب رسیده که پس از اصلاح مقررات اداری و استخدامی، قابلیت اجرایی دارند.
مناطق نفت خیز جنوب؛ مرجع تخصصی آزمایشگاه خاک صنعت نفت
مشعل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، به عنوان بزرگترین شركت تابع شركت ملی نفت ایران با ۴۵ میدان و ۶۵ مخزن هیدروكربوری بزرگ و كوچك در گستره ای افزون بر ۴۰۰ هزار كیلومتر مربع از استان بوشهر تا شمال خوزستان، حدود ۸۰ درصد نفت خام و ۱۶ درصد گاز كشور را تولید می كند. در این قلمرو وسیع نفتی، میدان های بزرگی همچون اهواز، گچساران، مارون، آغاجاری، كرنج و پارسی و بی بی حكیمه قرار دارند. اگر بخواهیم نگاهی گذرا به اهداف و برنامه های كلان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب داشته باشیم، مواردی همچون تولید صیانتی از مخازن، حفظ كیفیت نفت خام تولیدی، مدیریت یكپارچه منابع هیدروكربوری، جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه نفت، اقدام های مؤثر در جلوگیری از آلودگی محیط زیست، برنامه ریزی برای حفظ حریم تاسیسات استراتژیك، تامین وضعیت ایمن تولید نفت صادراتی و پالایشگاهی، بهینـه سـازی تاسیسـات فراورشی، كنترل و انـدازه گیری، برنامه ریزی و انجام عملیات حفاری چاه های جدید نفت و گاز و تعمیر چاه های موجود و استحصال حداكثر مایعات گازی و تامین اتان مورد نیاز واحدهای پایین دستی و گاز مورد نیاز تزریق قابل ذکر است؛ مواردی که همواره زیاد درباره آن شنیده ایم؛ اما در این میان بخش های مهم دیگری هم وجود دارند که تلاش و فعالیت آنها اطلاع رسانی کمتری شده است. همچون آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب که شاید تاکنون اسم آن را هم نشنیده باشید. در این گزارش به معرفی کامل و فعالیت هایی که در این زمینه در حال انجام است، پرداخته شده است. آزمایشگاهی که اگر بخواهید از اهمیت آن بهتر بدانید، این را به خاطر بسپارید که مرجع تخصصی آزمایشگاه خاک، صنعت نفت است و اهم خدمات آزمایشگاهی این مجموعه شامل آزمایش های بتن، آزمایش های خاک، آزمایش های قیر و آسفالت و آزمایش های مصالح ساختمانی است.
آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با قدمتی 35 ساله مسؤول کنترل کیفیت پروژه های صنعتی و غیرصنعتی این شرکت در گستره 5 استان جنوب غرب کشور، مطابق با نشریات و استاندارد های ملی و بین المللی است که در مسیر تحقق اهداف نگهداشت و افزایش تولید نفت کشور گام بر می دارد. این آزمایشگاه زیرمجموعه معاونت طرح های راه و ساختمان مدیریت مهندسی و ساختمان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و تنها آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک در ساختار سازمانی شرکت ملی نفت ایران است که به عنوان اولین آزمایشگاه مکانیک خاک در جنوب غرب کشور، موفق به اخذ گواهینامه تایید صلاحیت مدیریت کیفیت شده است. کارکنان سختکوش، متعهد و با دانش این مجموعه، همواره در سخت ترین شرایط آب و هوایی و با وجود اپیدمی ویروس کرونا تلاش دارند تا تمامی آزمایش های مختلف فنی و مکانیکی خاک را با دقت و درصد اطمینان بالا با هدف افزایش سطح کیفیت طرح ها و پروژه ها انجام دهند. احمدرضا دستان که ریاست آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب را عهده دار است، در این گزارش به بیان تاریخچه، وظایف، ویژگی ها و عملکرد این آزمایشگاه پرداخته است. وی درباره تاریخچه تشکیل آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک می گوید: این آزمایشگاه در سال 1364 از تجمیع آزمایشگاه های مستقر در پروژه های کرنج، کریت کمپ (شرکت های ایران ژاپن، دایلم و سایپم)، احداث شهرک مسکونی نفت اهواز و احداث بیمارستان بزرگ نفت اهواز تاسیس شد و تا پیش از تغییر ساختار سازمانی شرکت ملی نفت ایران تا اواخر دهه 70، به تمام مناطق خشکی کشور از خارک تا سرخس خدمات تخصصی ارائه می کرد. به گفته دستان، در جریان سال های جنگ تحمیلی، بخش تحقیق و توسعه آزمایشگاه با انجام تحقیقات گسترده، موفق به تهیه بتن فوق سبک شد که در ساخت پل های شناور کاربرد داشت و نقشی هر چند کوچک در پیروزی رزمندگان اسلام ایفا کرد.
رئیس آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب یادآور می شود: این آزمایشگاه با بهرمندی از کارکنان با تجربه، متخصص و متعهد، همچنین امکانات و تجهیزات روزآمد آزمایشگاهی، به صورت شبانه روزی، به مدیریت مهندسی و ساختمان مناطق نفت خیز جنوب و پنج شرکت بهره برداری تابعه این شرکت در منطقه ای با وسعت بیش از 70 هزار کیلومتر مربع در 5 استان و بیش از 70 مجری طرح، خدمات فنی و مهندسی ارائه می کند. این آزمایشگاه طی 5 سال گذشته، بیش از 2200 آزمون فنی خاک را با هدف ارتقای کیفی پروژه های در دست اقدام در این امور انجام داده است. مهم ترین خدمات آزمایشگاهی این مجموعه، شامل آزمایش های بتن، آزمایش های خاک، آزمایش های قیر و آسفالت و آزمایش های مصالح ساختمانی است.
وی می گوید: اگر بخواهید اطلاعات دقیق تری از تجهیزات و امکانات آزمایشگاه داشته باشید، باید بدانید که از مهم ترین تجهیزات و امکانات آزمایشگاه می توان به دستگاه جک هیدرولیکی مقاومت فشاری، تراکم خاک و آسفالت، مارشال، تجهیزات پایش شرایط محیطی، تجهیزات مرجع و فضای ویژه نگهداری نمونه های بتن مطابق با استاندارد اشاره کرد.
این واحد، همواره با تهیه تجهیزات جدید، سرویس و نگهداری وکالیبراسیون سالانه در مسیر ارتقای توانایی های خود تلاش و با هدف حمایت از تولید ملی در چند سال اخیر، بسیاری از تجهیزات مورد نیاز را از تولید کنندگان داخلی خریداری کرده است.
در این زمینه الزام سازندگان تجهیزات به رعایت استانداردهای ملی و بین المللی، ضوابط کالیبراسیون و پذیرش سختگیرانه در بعضی موارد، باعث ارتقای کیفیت محصول این تولید کنندگان شده است.
رئیس آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در ادامه به فعالیت های آموزشی که در این آزمایشگاه برگزار شده، اشاره می کند و می گوید: نکته مهم که نباید از آن غافل بود، اینکه این مجموعه مهم از مساله آموزش غافل نمانده و با برگزاری دوره های مختلف و دعوت از استادان برجسته کشور در حوزه استانداردها، همچنین ایجاد فضای آموزشی مناسب در آزمایشگاه برای ارتقای دانش فنی کارکنان خود تلاش کرده است.
این آموزش ها شامل دوره های فنی و تخصصی مرتبط با استاندارد های مدیریت کیفیت نظیرSIO/IEC 17025، ISO 9001و روش های آزمون مرتبط با نیاز شغلی کارکنان بوده، به نحوی که برخی کارشناسان این واحد در جهت نیاز سازمان و با هماهنگی اداره آموزش، اقدام به برگزاری دوره های تخصصی در آزمایشگاه کرده اند.
دستان، به موفقیت های کسب شده از سوی این مجموعه نیز اشاره می کند و ادامه می دهد: آزمایشگاه در سال1394 با همت مدیریت وقت و تلاش کارکنان، با هدف ارائه خدمات با کیفیت، کاهش خطاهای محاسباتی، قابلیت ردیابی، حصول اطمینان از اعتبار نتایج و افزایش رضایتمندی مشتریان، به عنوان اولین آزمایشگاه مکانیک خاک در جنوب غرب کشور، موفق به اخذ گواهینامه تایید صلاحیت مدیریت کیفیت (ISO/IEC 17025) از مرکز ملی تایید صلاحیت ایران (NACI) در شش آزمون شد. همچنین آزمایشگاه دارای گواهینامه های ISO 45001, ISO/TS 29001, ISO 9001, ISO 14001 است.
سال گذشته نیز با اتکا به دانش فنی کارشناسان، آزمایشگاه اقدام به روزآمد کردن استاندارد از نسخه 2005 به 2017 و همچنین افزایش دامنه کاری از 6 به 17 آزمون کرده است.
وی یادآور می شود: طی سالیان گذشته، مجموعه ای از فعالیت های فناورانه و تحقیقاتی در مسیر منافع سازمان و با هدف بالا بردن بهره وری و پیاده سازی استاندارد (ISO/IEC 17025) از سوی نیرو های متخصص انجام شده که از جمله آنها طراحی و ساخت اپلیکیشن آزمایشگاه با قابلیت انجام سریع محاسبات آزمون دانسیته صحرایی و گزارش دهی آنلاین نتایج آزمون و نیز دسترسی سریع و آسان به روش های آزمون است.
رئیس آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ادامه می دهد: طراحی و ساخت سنگدانه های هوشمند برای رهگیری دقیق نمونه های بتنی و جلوگیری از هرگونه خدشه به فرایند نمونه برداری با کمک شرکت های دانش بنیان، طراحی و استقرار نرم افزار گزارش گیری و سامانه ثبت اطلاعات درخواست ها و ماموریت ها برای گزارش دهی دقیق و دسترسی سریع به اطلاعات آزمون ها در کمترین زمان و به روز رسانی فرایند کالیبراسیون و محاسبات تضمین کیفیت و عدم قطعیت مطابق با استاندارد ها از دیگر اقدام های شاخص آزمایشگاه در حوزه تحقیقات و فناوری است. در این خصوص مکاتبه، رایزنی و برگزاری جلسه حضوری با تدوین کنندگان آیین نامه های ملی مانند نشریه 101 (مشخصات فنی و عمومی راه) در سازمان برنامه و بودجه کشور به منظور محفوظ داشتن منافع شرکت ملی نفت در ویرایش های آتی نشریات و با هدف تدوین نشریه ویژه احداث جاده و محل چاه نیز انجام شده است.
وی با اشاره به برنامه های آتی آزمایشگاه می گوید: اقدام ها و فعالیت های آزمایشگاه، تنها به موارد یادشده محدود نمی شود و فعالیت های آن با توجه به ماموریت های مهم تعریف شده ادامه خواهد داشت. با توجه به اینکه رویکرد اصلی سازمان، نگهداشت و افزایش تولید است، برای دستیابی به این مهم آزمایشگاه در نظر دارد با توسعه دانش فنی نیروی انسانی، افزایش دامنه کاری و خرید تجهیزات مناسب، در این زمینه نقش خود را ایفا کند.
به گفته دستان، اگر بخواهیم مروری بر مهم ترین برنامه ها داشته باشم، موارد متعددی قابل ذکر است که از جمله آن می توان به توسعه آزمایش های ژئوتکنیک، توسعه آزمایش های قیر و آسفالت، توسعه آزمایش های تخصصی بتن، آزمایش های مربوط به میلگرد، نقش آفرینی بیشتر در مسیر افزایش بهره وری پروژه های 28 مخزن، توسعه فضای آزمایشگاهی، جذب نیروی انسانی متخصص با توجه به نمودار سازمانی اشاره کرد. این مجموعه امیدوار است بتواند نقشی پر رنگ تر در ارتقای سطح کیفی پروژه ها برای تحقق برنامه ها و اهداف تولید ایفا کند.
مشعل با پیشرفت 95 درصدی فاز اول و همچنین پیشرفت 80 درصدی کل طرح ملی انتقال نفت خام گوره- جاسک، تصویر ارسال نفت خام از دریای عمان در 1400 دور از ذهن نخواهد بود؛ تصویری که بیش از همه، نمایانگر قدرت ژئوپلیتیکی ایران در انرژی جهان خواهد بود. رییس جمهور در این زمینه اعلام کرده است: «صادرات نفت ایران از امسال به بعد، توأمان از خلیج فارس و دریای عمان انجام می شود، آنهایی که اهل سیاست، راهبرد و مسائل امنیت ملی هستند، می دانند که معنای این حرف چیست و تا چه حد طرح انتقال نفت خام گوره - جاسک مهم است.»
باید بدانید که با پیشرفت 95 درصدی فاز اول این طرح، مرحله نخست آن روزهای پایانی خود را سپری می کند و بر اساس برنامه ریزی ها، بزودی به بهره برداری می رسد.
طرح انتقال نفت خام گوره - جاسک از مهمترين طرح های در دست اقدام وزارت نفت در مسير توسعه همه جانبه صنعت نفت است. نخستین بار خبر احداث پایانه صادراتی نفت خام جاسک در اسفند سال ۹۲ و در سفر استانی هیات دولت به هرمزگان از سوی رییس جمهوری مطرح شد و از همان ابتدا به دلیل اهمیت استراتژیک آن، در زمره برنامه های اولویت دار وزارت نفت قرار گرفت.
اين طرح پراهميت با هدف انتقال يك ميليون بشكه نفت خام سبك و سنگين صادراتي در روز از طريق يك خط لوله 42 اينچ با طول تقريبي 1000 كيلومتر و با استفاده از پنج تلمبه خانه بين راهي و 2 ايستگاه توپکراني، همچنين 11 پست برق و خطوط انتقال برق به طول تقريبي 180 كيلومتر، در دستور كار شركت ملي نفت ايران قرار دارد. اين طرح شامل پايانه دريافت نفت، 20 مخزن به ظرفيت مجموع 10 ميليون بشكه و تاسيسات جانبي شامل 3 عدد گوي شناور و اسكله صادراتي است.
اجرای طرح ملی انتقال نفت خام از گوره به جاسک در دوران تحریم را باید دیپلماسی مهم نفتی کشور تلقی کرد. در دوره ای که سخت ترین تحریم ها از سوی آمریکا بیش از همه صنعت نفت را نشانه رفته، با تدبیر مهم دولت این طرح استراتژیک با قدرت و سرعت تمام در حال اجراست تا در کنار دیپلماسی، نمایش توان داخلی صنعتگران ایرانی و در سطحی کلان تر استقلال و خودکفایی ایران را به رخ کشد. طرح ملی انتقال نفت خام از گوره به جاسک به ارزش 2 ميليارد دلار از محل اعتبارات مصوب وزارت نفت و سرمايه گذاری هاي پيش بيني شده در حال اجراست و پيشبيني میشود، به يکي از بالاترين رکوردهای سهم ساخت داخل در ميان طرحهای عمده صنعت نفت دست يابد. براساس اعلام شرکت مهندسی و توسعه نفت در بخش تولید کالاها و تجهیزات، بیش از۲۵۰ شرکت داخلی در این طرح نقش آفرینی کردند که در نوع خود بی نظیر است. از این رو از طرح انتقال نفت خام گوره - جاسک به عنوان نماد و طرح ملی متکی بر توانمندی داخلی نام برده می شود که از مصادیق آن می توان به قرارداد ساخت مخازن ذخيرهسازي نفت خام و تاسيسات جانبي در بندرجاسک با ظرفيت 10 ميليون بشکه، در قالب روش ساخت، بهره برداري و واگذاري (BOT)، قراردادهاي ساخت 50 پمپ مورد نياز طرح راهبردي انتقال نفت خام گوره- جاسک با شرکت هاي خصوصي ايراني پمپ هاي صنعتي ايران، پمپيران و پتکو و ساخت خط لوله 42 اينچ انتقال نفت طرح نيز از سوي شرکت هاي ايراني فولاد مبارکه، فولاد اکسين و لوله سازي اهواز خوزستان اشاره کرد. با اجرای این طرح، امکان انتقال روزانه يک ميليون بشکه نفت خام از پايانه نفتي گوره در استان بوشهر به منطقه جاسک در ساحل درياي عمان فراهم مي شود و جاسک به عنوان دومين پايانه صادراتی نفت خام کشور، اهميتی راهبردی می يابد.
طرح ملی انتقال نفت خام گوره-جاسک با توجه به اهمیت راهبردی اش در اولویت وزارت نفت قرار گرفت و با تامین کل لوله های موردنیاز از سازندگان داخلی، روند پیشرفت آن شتاب یافت و رکورد پیشرفت ۵۰ درصدی در سال ۹۹ ثبت شد.
آخرین روند پیشرفت این طرح به روایت تورج دهقانی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن)، در بخش خط لوله که لوله های مورد نیاز این طرح را سازندگان داخلی تامین و به کارگاه ارسال کردند و جوشکاری خط لوله به پایان نزدیک شده و هم اکنون مراحل یکپارچه سازی سپری می شود. خبر مسرت بخش، نتایج موفق آزمایش های انجام شده در خطوط لوله به لحاظ کیفی است؛ با توجه به اینکه این لوله ها در نوع خود برای نخستین بار آن هم به دست جوانان توانمند ایرانی تولید شده اند، نتیجه آزمایش ها بیانگر آن است که در کل ساخت، نظارت کیفی قابل ملاحظه ای بر فرایند تولید چه در مقطع تولید تختال و چه در مرحله تبدیل آن به ورق و سرانجام تولید لوله حاکم بوده است. در حال حاضر، حدود هزار کیلومتر لوله تامین و به سایت ارسال شده و جوشکاری، یکپارچه سازی و اتصالات لوله مراحل نهایی را طی می کند. در بخش آزمون نهایی و هیدورتست لوله ها بیش از ۷۰ درصد پیشرفت مشاهده می شود و مراحل نهایی را طی می کند. در بخش ایستگاه ها در ایستگاه شماره (۲) با ۸۰ درصد پیشرفت مراحل نهایی آزمون ها و راه اندازی را می گذراند و در دیگر ایستگاه ها وضعی مشابه مشاهده می شود و همگی مراحل نهایی را پشت سر می گذارند. همچنین در بخش برق رسانی ۱۱ پست برق در گستره هزار کیلومتری و حدود ۲۰۰ کیلومتر خط برق قرار دارد با هماهنگی دیسپچینگ شرکت ملی برق، آزمون های نهایی برق رسانی در ایستگاه (2) در حال طی شدن است. افزون بر آن در بخش انتهایی هم اتصالات به تأسیسات جاسک در جریان است و مراحل پایانی را سپری می کند که بر این اساس، پیشرفت کل طرح حدود ۸۰ درصد است.
آخرین بخش از عملیات لوله گذاری گستره (1) قطعه (1) خط لوله انتقال نفت خام از گوره به جاسک ۱۰ فروردین پایان یافت. طبق اعلام صمد آذرپیک، مدیر اجرایی گستره (1) قطعه (1)خط لوله انتقال نفت از گوره به جاسک عملیات جوشکاری در این گستره به طور کامل به پایان رسید و ۱۱۰۰ متر باقی مانده از عملیات لوله گذاری این خط لوله در گستره کنونی پایان یافت. گستره (1) قطعه (1) به طول ۱۴۸ کیلومتر از تلمبه خانه شماره (1) در شهرستان گناوه و در ۵ کیلومتری تلمبه خانه گوره آغاز می شود و در شهرستان بنگستان در نزدیکی شهر اهرم در محل احداث تلمبه خانه شماره (2) خاتمه می یابد که عملیات راه اندازی و تزریق نفت از این گستره آغاز می شود.
طرح خط لوله انتقال نفت خام از گوره به جاسک از منطقه گوره از توابع شهرستان گناوه در استان بوشهر آغاز می شود و با عبور از استان های بوشهر، فارس و هرمزگان، از غرب جاسک به پایانه و تاسیسات دریایی صادرات و واردات نفت خام و در آینده، فراورده های نفتی ختم می شود. این طرح با ظرفیت انتقال روزانه یک میلیون بشکه نفت خام متشکل از ساخت خط لوله ۴۲ اینچی به طول هزار کیلومتر به همراه ساخت پنج تلمبه خانه، دو ایستگاه توپکرانی و پایانه و ۲۰ مخزن ۵۰۰ هزار بشکه ای به ظرفیت ۱۰ میلیون بشکه نفت و تاسیسات دریایی برای صادرات نفت خام است.
1400؛ سال پرفراز و نشیب صنعت پتروشیمی
مشعل صنعت پتروشیمی یک سال سخت و پرکار را پشت سر گذاشته و وارد سال پرکار دیگری می شود که هم زمان با تغییر دولت و احتمال باز شدن فضای باز پس از تحریم هاست. با وجود اینکه نشانه های زیادی برای شروع مجدد مذاکرات برجام و حذف تحریم ها و گشایشی در شرایط اقتصادی وجود دارد، اما صنعت نفت و صنعت پتروشیمی بدون توجه به این شرایط برنامه های قبلی خود را پیش می برد. در سال 99 به عنوان سال طلایی صنعت پتروشیمی 11 واحد پتروشیمی شامل پتروشیمی های میاندوآب، کاوه، واحد تولید کاتالیست پتروشیمی لرستان، کیمیا پارس خاورمیانه، بوشهر، لردگان، ارومیه، هگمتانه، واحدهای الفین و گوگردزدایی پتروشیمی ایلام، بید بلند خلیج فارس و واحد بازیابی اتان پتروپالایش کنگان به بهره برداری رسمی رسید. همچنین عملیات اجرایی طرح پتروشیمی اسلام آباد غرب و پتروشیمی کیان نیز آغاز شد. این تلاش قابل تقدیر در سال 99 منجر به افزایش تولید قابل توجه و بی سابقه در صنعت پتروشیمی شد و ظرفیت تولید این صنعت از ۶۶ میلیون تن در ابتدای سال 99 به بیش از ۸۰ میلیون تن تا پایان سال رسید.
اگرچه بیژن زنگنه، وزیر نفت در ابتدای سال 99 قول افتتاح 17 واحد پتروشیمی را داده بوده، اما به دلیل کرونا و شرایط اقتصادی کشور تعدادی از این واحدها آماده بهره برداری در سال 99 نبودند و بهره برداری از آنها به 1400 موکول شد. از میان 17 پروژه پیش بینی شده آماده افتتاح پنج طرح که جزو سبد طرح های جهش دوم صنعت پتروشیمی هستند، قرار است در همین بهار افتتاح شوند. این پنج طرح شامل طرح های پتروشیمی سبلان، فاز یک مسجدسلیمان، پارسیان سپهر، فاز یک آرتا انرژی و فاز نخست طرح پتروکیمیای ابن سیناست که آماده بهره برداری رسمی هستند. پتروشیمی سبلان به عنوان یکی از طرح های جهش دوم صنعت پتروشیمی در منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی با هدف تولید سالانه ۱.۶ میلیون تن متانول با سرمایه گذاری 490 میلیون دلاری احداث شده است. خوراک مورد نیاز این طرح سالانه 1340 میلیون مترمکعب گاز طبیعی به عنوان خوراک و 149 میلیون مترمکعب گاز طبیعی به عنوان سوخت است و ارزش محصول تولیدی سالانه 305 میلیون دلار خواهد بود. بهره برداری طرح پتروشیمی سبلان سبب ایجاد اشتغال برای ۳۵۰ نفر به صورت مستقیم و ۱۲۰۰ نفر به صورت غیرمستقیم در منطقه می شود.پتروشیمی مسجدسلیمان در زمینی به مساحت ۴۰۰ هکتار و در منطقه زیلایی شهرستان مسجدسلیمان قرار دارد. فاز اول این پروژه با بیش از ۲میلیارد دلار و فاز دوم آن با اعتباری بالغ بر 5/4 میلیارد دلار ساخته شده است. با بهره برداری از پروژه پتروشیمی مسجدسلیمان یک هزار و ۵۰۰ نفر اشتغال زایی در این منطقه ایجاد خواهد شد. طرح پالایش پارسیان سپهر در دو بخش مجتمع پالایش پارسیان سپهر در سایت عسلویه و طرح استحصال اتان در سایت مُهر به منظور رفع نیاز صنعت پتروشیمی به اتان به عنوان یکی از مهم ترین خوراک های گازی تعریف شده است. بهره برداری از این طرح نقش مهمی در افزایش تولید اتان و متنوع سازی سبد تولید محصولات پایه و نهایی خواهد داشت. این طرح با سرمایه گذاری یک هزار میلیون دلاری، روزانه 82.5 میلیون مترمکعب گاز غنی به عنوان خوراک مصرف خواهد کرد که سالانه 16 میلیون تن متان برگشتی، 1.3 میلیون تن اتان، 612 هزار تن پروپان، 450 هزار تن بوتان، 970 هزار تن برش پنج کربنه و سنگین تر تولید خواهد داشت که بیش از یکهزار میلیون دلار برای کشور درآمدزایی دارد. اجرای این طرح در دوران ساخت برای 4 هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم و در دوران بهره برداری برای 2400 نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغال ایجاد خواهد کرد.فاز یک آرتا انرژی در زمینی به مساحت ۸ هکتار در شهرستان نمین اردبیل ساخته شده و قرار است سالانه ۱۳۲ هزار تن متانول گرید AA و ۲۸۳ هزار تن فرمالدئید تولید کند. همچنین بخش خصوصی برای احداث پروژه پتروشیمی آرتا انرژی ۲۹۵ میلیارد تومان به اضافه ۱۱۲ میلیون یورو هزینه کرده است این طرح در زمان اجرا برای ۵۰۰ نفر به طور مستقیم و بیش از یک هزار نفر به طور غیرمستقیم اشتغالزایی داشته است. شرکت پتروکیمیای ابن سینا در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی بندر ماهشهر و در سایت ۲ مستقر است که در قالب دومین جهش توسعه پتروشیمی در مدار بهره برداری قرار می گیرد. با بهره برداری از این طرح، برای نخستین بار امکان تولید تجاری سه محصول «انیدرید مالئیک»، «ایزو بوتان» و «نرمال بوتان» در ماهشهر فراهم می شود که این محصولات در صنایع تکمیلی همچون ساخت و تولید انواع رزین های پلی استر، صنایع خودروسازی، دریایی، الکترونیک، انواع الیاف ها و ... دارای کاربردهای متنوع و متعددی است.
نکته قابل توجه درباره طرح های جدید در آستانه بهره برداری این است که این طرح ها در مجموعه طرح های جهش دوم صنعت پتروشیمی قرار دارند و تلاش شده مساله زنجیره ارزش به عنوان یک راهبرد مورد توجه ویژه ای قرار گیرد تا افزون بر جلوگیری از خام فروشی، تنوع سبد محصولات پتروشیمی و ارزش افزوده بالاتری ایجاد شود. صنعت پتروشیمی هم اکنون جهش دوم خود را پشت سر می گذارد، جهشی که میزان تولید محصولات پتروشیمی در کشور را از 56 میلیون تن در سال 1392 به 100 میلیون تن در سال 1400 خواهد رساند. افزایش میزان تولیدات محصولات پتروشیمی، صرفا برای صادرات نیست و تکمیل زنجیره ارزش نیز در آن مورد توجه قرار گرفته است. به همین منظور طرح های پیشران صنایع پایین دست در پتروشیمی تعریف شده تا محصولات تولید شده در واحدهای پتروشیمی بالادستی به محصولاتی تبدیل شوند که مورد استفاده صنایع پایین دستی هستند و در حال حاضر بعضا از طریق واردات تأمین می شوند. ویژگی مهم این طرح ها، امکان احداث با حجم نسبتا پایین سرمایه گذاری است که هم زمان می تواند موجب توسعه متوازن و پایدار صنعت پتروشیمی، رفع نیاز صنایع داخلی، ایجاد ارزش افزوده بیشتر در زنجیره تولید محصولات، ایجاد رونق در صنایع پایین دستی، کاهش وابستگی به واردات و ایجاد اشتغال شود. بدین ترتیب بخشی از محصولات کم ارزش صادراتی به محصولاتی با ارزش موردنیاز بازار داخلی تبدیل و از واردات آن ها و خروج ارز از کشور جلوگیری خواهد شد.
با تحقق طرح های جهش دوم و سوم صنعت پتروشیمی که تا سال 1404 پیش بینی شده اند، به طور هم زمان طرح های پیشران نیز در چهار شاخه متانول، پروپیلن، اتیلن و بنزن، اجرایی می شود. در حال حاضر از میان طرح های پیشران موجود در جهش دوم و سوم صنعت پتروشیمی تعداد هفت طرح به عنوان طرح های پیشران صنایع پایین دست پتروشیمی شناخته شده و تسریع در تکمیل این طرح ها جزو سیاست های وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی است. با این وجود طرح های پیشران در چهار زنجیره در دستور کار قرار دارد که البته در دولت و دوره جدید باید برای آنها برنامه ریزی صورت گیرد. طرح های پیش بینی شده با توجه به مازاد تولید در متانول، کمبود شدید و نیاز فراوان پروپیلن، افزایش بی رویه تولید در اتیلن و کمبود شدید در مورد بنزن است که هر کدام حداقل تا افق 1404 پیش بینی شده اند.
مدیر امور حقوقی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی تاکید کرد :
مشعل مدیریت امور حقوقی، بازوی مشورتی و تصمیم گیری در صنعت نفت کشور به شمار می رود و زبان گویای صنعت نفت در مجامع و محاکم، امور حقوقی است. از این رو هر کدام از شرکت های اصلی و فرعی وزارت نفت این مدیریت را در ساختار خود دارند تا بتوانند خط مشي شركت را براساس آخرين قوانين و مقررات جاري كشور و قوانين بین المللی ترسیم کنند و نظارت بر تهيه، تنظيم و تدوين لوايح و دعاوي حقوقي و محاكم و مراجع قضایي داخلي و خارجي، نظارت بر تمامی امور اراضي و ثبتي شركت، نظارت بر تهيه و تنظيم تمامی قراردادهاي داخلي و خارجي داشته باشند. از دیگر وظایف امور حقوقی می توان به شركت در جلسات و كميسيون هاي مختلف، شركت در جلسات هيات مديره و در صورت لزوم هدايت و راهنمايي روساي امور حقوقي و مديريت هاو شركت هاي فرعي اشاره کرد. در ادامه، گزارشی از فعالیت های مدیریت امور حقوقی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی را می خوانید:
همانطور که می دانید امور حقوقی شرکت ها علاوه بر دادرسی و بررسی حقوقی و قانونی، وظیفه تقویت ساختار سازمانی و جذب نیروی انسانی این مدیریت را به عهده دارد. در این زمینه سید علیرضا طاهایی نژاد، رئیس امور حقوقی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران می گوید: «پرونده هایی که مجموع ارزش آنها بیش از چند هزار میلیارد تومان بوده است، با حضور نیروی انسانی متخصص و زبده در امور حقوقی و همچنین با نگارش لوایح قوی و مستند، به نتایج مطلوب و مثبتی رسیده اند. »
به گفته او، «با توجه به نبود تعادل در به کارگیری تعداد نیروی متخصص و مشاور و با توجه به مسؤولیت ها و ماموریت های محوله در سال های گذشته، در این واحد یک بازسازی اساسی انجام شد و اساس کار برمبنای رفع خلأ نیروی انسانی در سال های 91 و 92 قرار گرفت، به این ترتیب به جای جذب مشاور حداکثری، نیروهای جوان، متخصص و متبحر در این واحد مشغول به کار شدند.»
رئیس امور حقوقی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با تاکید براینکه با سمت و سو یافتن روند کار به سمت جوانگرایی و اعتماد به این قشر، نتایج مطلوبی در واحد امور حقوقی کسب شد، می افزاید: «خوشبختانه با حساسیتی که وجود داشت، نیروهای ساعی و مسلط بر امر مشاوره امور قراردادها و همچنین با هوشیاری که نسبت به مقررات داشتند، به فعالیت پرداختند و این موضوع باعث شد پویایی بیشتری در کارها شکل بگیرد. به گونه ای که تا پیش از این، پرونده هایی که در اختیار وکلای دادگستری بود، با اعتماد به نیروهای این واحد در اختیارشان گذاشته شد و در ادامه با کار مضاعف، روند پرونده ها مسیر خوبی را طی کرد.»
طاهایی نژاد ادامه می دهد: «یکی از گلوگاه هایی که زمینه ساز فساد می شود، ضعف ساختاری و کمبود نیروی انسانی در بخش امور حقوقی است که مهم ترین دلیل آن، بازار کار حقوقی پر رونق این رشته در خارج از چارت دولتی بوده و به تعبیری، زمینه حضور افراد شاغل در صنعت نفت در خارج از این محیط، براحتی و با شرایطی به مراتب بهتر، مهیاست.»
به گفته او، «تقویت ساختار و جذب نیروی انسانی کارآمد، نخستین گامی است که باید وزارت نفت و شرکت های زیرمجموعه به انجام آن مبادرت کنند؛ امری که در شرکت ملی پالایش و پخش لحاظ شده است.»
رئیس امور حقوقی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به شاخص ها و عوامل مهم در جریان رسیدگی به پرونده ها می گوید:«علاوه بر ضرورت وجود دانش حقوقی و تسلط کافی و وافی بر قوانین و مقررات اعم از مدنی، جزایی، آیین دادرسی و بویژه قوانین و مقررات صنعت نفت، باید پیگیری مستمر و نظارت در پرونده ها تداوم داشته باشد.»
طاهایی نژاد می گوید: «یک کارشناس حقوقی نباید پرونده ها را رها کند؛ بلکه باید پس از ثبت لایحه و انجام مقدمات پیگیر ماجرا باشد؛ امری که در واحد امور حقوقی به جد محقق شد و با پیگیری های مکرری که درمراحل پیشبرد پرونده ها صورت گرفت، اکثریت قریب به اتفاق پرونده ها به نتایج مطلوبی رسیدند.»
او می افزاید: «از سال 93 تا کنون در پرونده های مربوط به دیوان عدالت اداری و حقوقی بیش از ۹۵ درصد، کیفری ۱۰۰ درصد و دیوان محاسبات که با مدیریت مالی مشترک است، بیش از ۹۵ درصد به موفقیت رسیده اند.»
رئیس امور حقوقی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به پیچیدگی بسیاری از پرونده ها می گوید: «در پرونده های مربوط به اراضی، نتایج بسیار مطلوبی کسب شد که تعداد آن، به بیش از 150 پرونده می رسد. در این مسیر بسیاری از پرونده هایی که با پیچیدگی های بسیاری همراه شده بودند، با پیگیری های مکرر و به واسطه حضور کارشناسان زبده، به سرانجام رسیدند.»
طاهایی نژاد با بیان اینکه پرونده های متعددی با ارقام بسیار بالا و هنگفت و با راهنمایی ها و کمک معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش و همکاری مدیر مالی و این امور، نتایج موفقیت آمیزی را کسب کرده اند، می افزاید: «تعامل امور حقوقی با واحدهای دیگر، به صورت مطلوب شکل گرفته است و با این تعامل، بیشتر پرونده های دیوان محاسبات از طریق اعاده دادرسی به نتیجه رسیده اند.»
رئیس امور حقوقی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، با اشاره به ایجاد یک سامانه برای ساماندهی به امور بایگانی در این واحد می گوید:«یکی از مهم ترین موارد در امور حقوقی، براین مبناست که ورودی و خروجی پرونده ها مشخص و منظم آرشیو شوند؛ این کار در گذشته به صورت دستی (سنتی) انجام می شد؛ اما در حال حاضر با توجه به اهمیت این موضوع، سامانه بایگانی به صورت منسجم و از طریق سامانه آرشیو، کلاس بندی و دسته بندی می شود.»
به گفته طاهایی نژاد، «تمام آمار و اطلاعات این سامانه، قابل رصد و مشاهده است. این نکته بسیار پر اهمیتی محسوب می شود؛ زیرا روند نظارت و کنترل بهتر را تسریع و تسهیل می کند. باید کارشناسان متخصص در حوزه های بیمه تامین اجتماعی، امور مالیاتی، دیوان محاسبات و بازرسی کل کشور، تربیت و ساختار این بخش ها تقویت شود؛ چراکه پرونده های مربوط به این بخش ها ارزش مالی بسیار بالایی دارند.»
او در پایان تاکید می کند: «اگر ساختاری قوی و منسجم برای جذب و مداومت در نگهداری نیروهای نخبه و متخصص در صنعت نفت شکل گیرد، بسیاری از شرکت ها از درگیری با پرونده های قضایی و غیرقضایی مصون می شوند. این مستلزم آن است که چارت سازمانی امورحقوقی مناسب با مسؤولیت ها و وظایف ارتقا پیدا کند.»
گزارش «مشعل» از طرح های ماده 12 شرکت بهینه سازی مصرف سوخت
سمیه راهپیما هیأت وزیران در سال 1394 به پیشنهاد مشترک وزارتخانه های امور اقتصاد و دارایی، نفت و نیرو و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و به استناد ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور – مصوب 1394- آیین نامه اجرایی ماده یاد شده را مصوب کردند.
بخشی از ماده 12 قانون رفع موانع تولید و رقابت پذیر نظام مالی کشور به وزارت نفت اختصاص دارد که بر اساس آن راهبردهایی برای کاهش هزینه و بهینه سازی مصرف سوخت ارائه شده است و طرح هایی همچون جایگزینی 17هزار اتوبوس فرسوده دیزلی درون شهري با اتوبوس گازسوز، جایگزینی 140هزار دستگاه تاکسی فرسوده با تاکسی تمام گازسوز با پیمایش بالا، توسعه حمل ونقل بار و مسافر راه آهن ج.ا.ایران، توسعه حمل ونقل مسافر با قطار شهري در تهران و هشت کلانشهر، طرح تولید قواي محرکه کم مصرف در خودروهاي داخلی، برق دار کردن چاه ها و تلمبه هاي آب کشاورزي دیزلی، ارتقای کارایی 600هزار موتورخانه ساختمان هاي مسکونی، تجاري /اداري، جایگزینی و اسقاط یک میلیون دستگاه بخاري مرسوم (گازي و نفتی) با بخاري هاي گازسوز دودکش دار راندمان بالا(هرمتیک هوشمند) را در بخش های حمل ونقل ، صنعت و ساختمان در دستور کار دارد. بند ق تبصره 2 ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور به صنعت نفت اختصاص دارد که در ادامه می خوانید.
شرکت بهینه سازی مصرف سوخت از سوی وزارت نفت متولی اجرای طرح های ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور است که در سه بخش حمل ونقل، صنعت و ساختمان پروژه هایی را در دستور کار دارد. بخش حمل ونقل؛ جایگزینی 17هزار اتوبوس فرسوده دیزلی درون شهري با اتوبوس گازسوز، جایگزینی 129هزار دستگاه تاکسی فرسوده با تاکسی تمام گازسوز با پیمایش بالا، توسعه حمل ونقل ریلی، توسعه حمل ونقل مسافر با قطار شهري در تهران و هشت کلانشهر، طرح تولید قواي محرکه کم مصرف در خودروهاي داخلی را در برنامه دارد که باید بر اساس مدت زمان تعیین شده این پروژه ها را به اتمام برساند. به گفته ساسان کاظمي نژاد، مدير بخش حمل ونقل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت «طرح هاي ماده 12 در بخش حمل ونقل نسبت به ديگر طرح هاي بهینه سازی مصرف سوخت از نظر رقم سرمايه گذاري بسيار بالاتر است، به گونه اي که از حدود 20 ميليارد دلار طرح هاي ماده 12 حدود 16 ميليارد دلار به بخش حمل ونقل اختصاص داده شده است.» هدف کلان طرح «جایگزینی 17هزار اتوبوس فرسوده دیزلی درون شهري با اتوبوس گازسوز» ارتقای راندمان، افزایش کیفیت اتوبوس های موجود با فناوری روز دنیا و افزایش سهم حمل ونقل همگانی در سفرهای درون شهری، کاهش مصرف گازوییل و کاهش سطح انتشار آلاینده های متناظر آن است، از دیگر اهداف این طرح می توان به ارتقای راندمان و پیمایش اتوبوس های فرسوده موجود از جمله گازوییل یا دوگانه سوز از طریق جایگزینی اتوبوس های جدید پایه گاز سوز طی 7 سال (1404-1395) اشاره کرد. در طول اجرای این طرح، شاهد کاهش 4 میلیون تن معادل کربن گازهای گلخانه ای خواهیم بود و در بخش نفت/ گاز کشور 5.7 میلیارد متر مکعب صرفه جویی خواهد شد.
هدف از اجرای طرح «جایگزینی 129هزار دستگاه تاکسی فرسوده با تاکسی تمام گازسوز با پیمایش بالا»، افزایش سهم حمل ونقل عمومی، ارتقای سطح کیفی خدمات رسانی در سفرهای درون شهری، کاهش انتشار سطح انتشار آلاینده های ناشی از مصرف بنزین، کاهش مصرف بنزین و ارتقای راندمان و پیمایش تاکسی ها از طریق جایگزینی تاکسی های جدید پایه گازسوز/هیبریدی مشتمل بر تاکسی صندوق دار و تاکسی ون با تاکسی های فرسوده بنزینی است. مدت زمان در نظر گرفته شده برای اجرای این طرح 14 سال(1407-1395) است. در طول اجرای این طرح شاهد 7 میلیون تنی کاهش انتشار گازهای گلخانه های خواهیم بود و در صنعت بنزین کشور صرفه جویی/جایگزینی 7 میلیارد لیتر /میلیارد متر مکعب خواهیم داشت. ضمن آنکه 13.9میلیارد لیتر بنزین در طول عمر مفید طرح (1407-1395) جایگزین می شود.
طرح «توسعه حمل ونقل بار و مسافر راه آهن ج.ا.ایران» در سال 1395 آغاز شده و در سال 1402 پایان می یابد. هدف از اجرای این طرح، کاهش حمل ونقل بار و مسافر جاده اي از طریق توسعه راه آهن وکاهش مصرف سوخت و آلودگی هاي محیطی متناظر است. میزان صرفه جویی در طول دوره اجراي طرح 10.5میلیارد لیتر نفت گاز خواهد بود، که کاهش 28.3میلیون تن معادل کربن انتشار گازهاي گلخانه اي در طول دوره اجراي طرح را شاهد خواهیم بود.
هدف از اجرای طرح «توسعه حمل ونقل مسافر با قطار شهري در تهران و هشت کلانشهر (اصفهان، تبریز، شیراز، اهواز، کرمانشاه، مشهد، کرج و قم)» بهبود و ارتقای حمل ونقل مسافر درون شهری، دستیابی به اهداف قانون توسعه حمل ونقل عمومی و مدیریت سوخت، کاهش مصرف سوخت و آلودگی های محیطی متناظر با آن است.
در این باره ساسان کاظمي نژاد، مدير بخش حمل ونقل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت می گوید: «در طرح توسعه حمل ونقل مسافر با قطار شهري در تهران و هشت کلانشهر، با شهرداري هاي اين مناطق قراردادهايي منعقد شده است؛ اما بخشي از اين قراردادها از سوي سرمايه گذارها ايراد گرفته شده که بازنگري شد و مصوبه هيأت مديره شرکت ملي نفت ايران را دريافت کرديم.
قراردادها به روز و نمونه آنها به شرکت هاي سرمايه گذار ارسال شده است. مي توان گفت کار متروي تهران به طور کامل تمام شده و متروي مشهد، اصفهان و شيراز نيز در مرحله امضاي قرارداد است.» دامنه کاربرد این طرح توسعه حمل ونقل مسافر درون شهري با خرید هزار دستگاه واگن جدید براي تهران و هزار واگن جدید براي سایر کلان شهرهاست.
میزان صرفه جویی در طول دوره اجرای طرح ( 1409-1396) به شرح زیر است:
در تهران 9.49 میلیارد لیتر بنزین، 4.09 میلیارد متر مکعب سی ان جی، 0.406 میلیارد لیتر گازوییل صرفه جویی خواهد شد.
در هشت کلانشهر نیز شاهد صرفه جویی 7.877 میلیارد لیتر بنزین، 3.38 میلیارد متر مکعب سی ان جی و 0.337 میلیارد لیتر گازوییل خواهیم بود. ضمن آنکه در طول اجرای طرح 25.7 میلیون تن معادل کربن در تهران و 21.4 میلیون تن معادل کربن در هشت کلانشهر کاهش گازهای گلخانه ای خواهیم داشت.
در طرح «تولید قواي محرکه کم مصرف در خودروهاي داخلی» نیز شاهد صرفه جویی در مصرف بنزین موتور، کاهش آلاینده هاي زیست محیطی ناشی از احتراق بنزین موتور، بهبود شرایط اقتصاد انرژي با کاهش واردات بنزین یا امکان صادرات آن خواهیم بود.
میزان صرفه جویی در طول دوره اجرای طرح (1396 تا 1405) نیز 2 میلیارد لیتر بنزین خواهد بود و در این مدت زمان 4.2 میلیون تن معادل کربن در گازهای گلخانه ای کاهش خواهد داشت. دامنه کاربرد این طرح نیز 500 هزار خودرو بنزینی است.
مدير بخش حمل ونقل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت درباره نقاط قوت و ضعف این طرح می گوید: «اجراي اين طرح، گام بلندي در ارتقا و پيشرفت فناوري هاي توليد قواي محرکه در کشور به شمار مي رود و باعث ايجاد تحرک در صنعت خودرو، استفاده از ظرفيت هاي دانشگاهي، بومي سازي فناوري هاي روز دنيا و نيز ارتقاي سطح علمي و صنعتي کشور مي شود؛ اما با توجه به ايستا بودن صنعت خودرو، ايجاد تحول در طراحي و توليد قواي محرکه، مهم ترين چالش اين طرح بود که خوشبختانه با نظر مساعد مديران صنعت خودرو، اين چالش برطرف شده و انتظار داريم اجراي اين طرح، با سرعت بيشتري صورت گیرد.»
بخش ساختمان شرکت بهینه سازی مصرف سوخت نیز همسو با ماده 12 رفع موانع تولید طرح «جایگزینی و اسقاط یک میلیون دستگاه بخاری مرسوم(گازی و نفتی) با بخاری های گاز سوز و دودکش دار راندمان بالای هوشمند» را در دستور کار دارد.
هدف از اجرای این طرح، جایگزینی و اسقاط یک میلیون دستگاه بخاری گازی/نفتی مرسوم با بخاری های گاز سوز کم مصرف هرمتیک هوشمند دارای رده برچسب انرژی A با اولویت مدارس کشور در مناطق سردسیر به منظور کاهش مصرف حامل های انرژی است. دامنه کاربرد نیز طرح نیز برای یک میلیون دستگاه بخاری گاز سوز و نفتی سنتی مستعمل با رده برچسب انرژی D. پایین تر در مدارس، دانشگاه ها، نیروی نظامی، انتظامی و سایر اماکن دولتی و غیر دولتی است. در طول اجرای این طرح (1402- 1396) 3.1 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی صرفه جویی خواهد شد و شاهد کاهش 6.08 میلیون تن معادل کربن گاز گلخانه ای در طول اجرای این طرح خواهیم بود.
در بخش صنعت شرکت بهینه سازی مصرف سوخت نیز طرح «برق دار کردن چاه ها و تلمبه های آب کشاورزی» جزء طرح های ماده 12 قانون رفع موانع تولید قرار دارد.
هدف از اجرای این طرح، حذف سوخت گاز مصرفی چاه های کشاورزی و صادرات آن به منظور افزایش درآمدهای دولت، کنترل میزان برداشت آب و برق مصرفی با استفاده از کنتور هوشمند و کاهش مشقت کشاورزان با حذف ژنراتور، بهینه سازی مصرف انرژی با استفاده از الکتروپمپ های شناور است. بر اساس اعلام شرکت مدیریت آب، در حال حاضر حدود 229 هزار حلقه چاه کشاورزی دیزلی دارای پروانه بهره برداری معتبر در کشور وجود دارد که از سوخت مایع (گازوییل یا نفت سفید) برای تامین انرژی پمپ های خود استفاده می کنند؛ اما با توجه به اولویت بندی های اعلام شده از سوی شرکت مذکور، فقط حدود 130 هزار چاه اولویت برقی شدن دارند که همه این تعداد، برای این طرح هدف گذاری شده است. در این طرح سرمایه گذاران عامل صرفه جویی، به منظور برق دار کردن چاه های کشاورزی دیزلی دارای پروانه بهره برداری معتبر، با استفاده از انرژی های تجدیدپذیر یا اتصال به شبکه سراسری برق یا ژنراتورهای گازسوز می توانند اقدام و از محل صرفه جویی سوخت تحقق یافته، حداکثر به مدت 8 سال (حداکثر تا پایان سال 1406) یارانه صرفه جویی دریافت کنند. به گفته محمدرضا خطاطی، مدیر صنعت شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، « با وجود آنکه طرح های مصوب ماده 12 به سرمایه گذاران متقاضی ارائه شده، متاسفانه هنوز طرح های ماده 12 قانون بهینه سازی مصرف سوخت در بخش های تبدیل، انتقال و توزیع انرژی که زیر نظر وزارتخانه های نفت و نیرو هستند و خود حجم قابل توجهی از مصارف انرژی و پتانسیل کاهش را دارند، مورد توجه جدی نهادهای عالی و تصویب شورای اقتصاد کشور قرار نگرفته است. در این خصوص تاکنون طرح های پیشنهادی ماده 12 برای مجتمع های پتروشیمی، پالایشگاه های نفت و برخی صنایع نفتی دیگر و همچنین واحدهای صنعت آهن و فولاد، سیمان و مرغداری ها با همکاری دستگاه های دولتی و بخش خصوصی تهیه شده که هنوز مصوبات لازم را از شورای اقتصاد نگرفته اند. برخی فعالیت ها نیز با همکاری شرکت های خارجی، برای اجرای طرح های بهینه سازی و کاهش فلرینگ در مناطق نفت خیز جنوب، شرکت نفت و گاز پارس و... به منظور اجرا در قالب استفاده از تسهیلات ماده 12 انجام شد که با توجه به وضعیت فعلی، رویکرد ما به سمت استفاده بیشتر از توان شرکت های داخلی به عنوان جانشین شرکت های خارجی رفته است.»
شرط بندی اوپک پلاس
اقدام تولیدکنندگان عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) موسوم به ائتلاف اوپک پلاس برای تسهیل توافق کاهش عرضه و محدودیت های تولید از ماه مه سال 2021 به بعد، در واقع نوعی شرط بندی بر سر این است که روند نسبتا رو به رشد کنونی تقاضای نفت همگام با سرعت بازگشت عرضه نیز بهبود می یابد. اگر به تاریخ به مثابه یک نقشه راه و راهنما بنگریم، می توان دریافت که همگام کردن سرعت روند دو مولفه عرضه و تقاضای نفت و برقرار کردن توازن بین آنها کاری بس دشوار است، به ویژه که بازارهای جهانی نفت خام اکنون با اختلال بزرگی به نام شیوع ویروس همه گیری جهانی کرونا دست و پنجه نرم می کند. با توجه به آثار شیوع ویروس کرونا، هنوز نمی توان نظر داد که آیا تصمیم اعضای ائتلاف اوپک پلاس برای اضافه کردن مجموع عرضه موثر روزانه 2 میلیون و 100 هزار بشکه ای نفت خام تا ماه ژوئیه سال جاری میلادی تصمیمی شجاعانه به نظر می آید یا خیر؟
۲۳ تولیدکننده عضو اوپک پلاس یکم آوریل 2021 (۱۲ فروردین ماه 1400) در پانزدهمین نشست وزیران نفت و انرژی این ائتلاف از طریق ویدیوکنفرانس با افزایش تولید روزانه ۳۵۰ هزار بشکه ای تولید برای ماه مه، ۳۵۰ هزار بشکه ای برای ماه ژوئن و ۴۵۰ هزار بشکه ای برای ماه ژوئیه موافقت کردند. بر اساس این تصمیم، مقدار کاهش تولید اعضای اوپک پلاس در ماه مه ۲۰۲۱ به ۶ میلیون و ۵۵۰، در ماه ژوئن امسال به ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه و در ماه ژوئیه سال جاری میلای به ۵ میلیون و ۷۵۰ هزار بشکه در روز می رسد. افزون بر این، در نشست پانزدهم وزارتی اوپک پلاس نیز اعلام شد کاهش داوطلبانه روزانه یک میلیون بشکه ای عربستان به صورت تدریجی در سه ماه مه، ژوئن و ژوئیه به ترتیب ۲۵۰ هزار بشکه در روز، ۳۵۰ هزار بشکه در روز و ۴۰۰ هزار بشکه در روز وارد بازار می شود و در ماه ژوئیه رقم کاهش داوطلبانه تولید این کشور به صفر می رسد، اقدامی که روزانه یک میلیون بشکه به عرضه نفت در بازارهای جهانی می افزاید. نشست یکم آوریل (12 فروردین ماه) وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس برای بازارهای جهانی نفت خام که تا پیش از دقایق پایانی نشست انتظار داشت سهمیه های کاهش تولید اعضا برای ماه مه نیز تمدید شود، بسیار تعجب آور بود. با این حال، افزایش روزانه 350 هزار بشکه ای عرضه تولیدکنندگان عضو ائتلاف اوپک پلاس ناچیز است و با توجه به اینکه بیشتر پالایشگران برنامه های خرید خود در ماه مه امسال را نهایی کرده اند، این بخش از تصمیم اعضای اوپک پلاس تاحدودی قابل چشم پوشی است. افزایش روزانه 350 هزار بشکه ای برای ماه ژوئن امسال هم ممکن است تأثیر محدودی بر بازار داشته باشد زیرا احتمال دارد بسیاری از پالایشگاه ها به ویژه در کشورهای خریدار عمده نفت در آسیا، نیازها و برنامه های بارگیری خود را بررسی کرده باشند. با این حال، با فرا رسیدن ماه ژوئیه، روزانه یک میلیون و 400 هزار بشکه نفت خام دیگر افزون بر آنچه در ماه های مه و ژوئن به بازار تزریق شده بود، وارد بازارهای جهانی نفت خام می شود. حال این پرسش مطرح می شود که آیا پیش بینی اوپک پلاس مبنی بر اینکه تقاضا با سرعتی بهبود می یابد که بازارهای جهانی هم قادر به جذب بشکه های اضافی خواهد بود، درست از آب در می آید یا خیر؟
باوجود برخی فشارها ازسوی دولت جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا با هدف مهار هزینه های فزاینده انرژی و افزایش ناراحتی هند، دومین واردکننده بزرگ نفت خام آسیا پس از چین، درباره سطح کنونی قیمت های جهانی نفت خام، ائتلاف اوپک پلاس هم نمی خواهد قیمت ها بیش از حد عقب نشینی کند.
قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال در روز دوشنبه هفته گذشته (16 فروردین ماه) با اندکی عقب نشینی به 62 دلار و 15 سنت برای هر بشکه رسید، در حالی که این رقم در یکم آوریل (12 فروردین ماه 1400) یعنی همزمان با روز برگزاری نشست وزارتی اوپک پلاس 64 دلار و 86 سنت برای هر بشکه معامله شد؛ قیمت این شاخص نفتی نیز در مقایسه با اوج قیمت ثبت شده در هشتم مارس امسال یعنی71 دلار و 38 سنت، افت 12.9 درصدی را نشان می دهد.
شواهدی وجود دارد که روند تقاضای آسیا برای نفت خام در حال بازگشت به سطوح مشاهده شده پیش از تاثیر شیوع ویروس کرونا در اواخر سه ماه نخست سال 2020 میلادی است. براساس بررسی های موسسه ریفینیتیو اویل ریسرچ (Refinitiv Oil Research)، انتظار می رود مقدار واردات نفت خام به آسیا در ماه مارس حدود روزانه 25 میلیون و 200 هزار بشکه باشد که در مقایسه با رقم روزانه 25 میلیون و 750 هزار بشکه ماه فوریه، اندکی کاهش نشان می دهد با این حال از رقم های روزانه 24 میلیون و580 هزار بشکه و 23 میلیون و 210 هزار بشکه ثبت شده به ترتیب در ماه های ژانویه 2021 و دسامبر 2020 فراتر رفته است. مقدار واردات نفت خام آسیا در ماه مارس سال 2020 میلادی 26 میلیون و 600 هزار بشکه در روز بود، در حالی که در فوریه پارسال 26 میلیون و 700 هزار بشکه نفت خام در پایانه های آسیا تخلیه شد. به طور کلی، به نظر می رسد در حالی که تقاضای آسیا برای نفت خام در حال بهبود است، اما به طور کامل به سطح پیش از آغاز شیوع ویروس همه گیری جهانی کرونا باز نگردد. عامل دیگری که ممکن است سبب پیچیده شدن شرایط شود این است که بهبود تقاضا در آسیا همگن به نظر نمی آید و عملکرد بنزین بهتر از فرآروده های میان تقطیر مانند گازوئیل و سوخت جت است. این شرایط نشان می دهد که وضع حمل و نقل وسایل نقلیه سبک در حال بهبود، اما تقاضای صنعتی و سفرهای هوایی هنوز پایین تر از حد معمول است. حاشیه سود هر بشکه سوخت جت در سنگاپور روز 16 فروردین ماه سه دلار و 63 سنت برای هر بشکه بود، در حالی که در 11 فروردین ماه این رقم 2 دلار و 23 سنت برای هر بشکه بود، اما هنوز این رقم بسیار پایین تر از 15 دلار ثبت شده پیش از آغاز شیوع ویروس همه گیری کروناست. در مقابل، حاشیه سود حاصل از تولید هر بشکه بنزین در 16 فروردین ماه هفت دلار و 20 سنت بود، که این رقم مشابه ماه های پیش از شیوع ویروس کرونا در آغاز سال 2020 میلادی است.
پالایشگاه ها ممکن است به جای پالایش انواع نفت خام سنگین که فرآورده های میان تقطیر بیشتری تولید می کند، به انواع نفت خام سبک که بنزین بیشتری تولید می کنند، روی آورند.
این مزیت می تواند سود بالقوه بیشتری را برای بعضی از پالایشگران به همراه داشته باشد، به ویژه پالایشگران هند که به دنبال تنوع بخشیدن به واردات نفت خام به غیر از کشورهای عضو اوپک پلاس هستند، با توجه به اینکه گزینه های دیگر نفت خام شامل نفت خام آفریقای غربی، ایالات متحده آمریکا، آمریکای جنوبی و اروپا از انواع نفت خام خاورمیانه سبک تر هستند.
منبع : رویترز
مترجم : امیر دشتی
شرکت نفت خزر
رئیس ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت نفت خزر از تشدید اقدام های پیشگیرانه این شرکت برای مقابله با موج چهارم کرونا درمحیط های اداری ستاد و منطقه عملیاتی خزر خبر داد.
امیرمسعود قاسمی گفت: با توجه به اعلام وزارت بهداشت مبنی بر آغازخیز چهارم بیماری کووید-19 درسطح کشور وافزایش ریسک ابتلا درمحیط های کاری،پیش بینی های لازم برای اقدام های پیشگیرانه برای مقابله با این بیماری در شرکت نفت خزر از سوی واحد اچ اس ای صورت گرفته است.
وی بااشاره به نشست مدیریت شرایط اضطراری شرکت نفت خزر در اواخراسفند سال 99 اظهارکرد: دراین نشست باتوجه به پیش بینی افزایش شدت شیوع کرونا پس ازتعطیلات نوروز،برنامه ریزی منسجمی باهدف افزایش سطح آمادگی دراین دوران به منظورپیشگیری از گسترش ابتلا همکاران به کووید-19 در دستور کار قرار گرفت.
رئیس ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت نفت خزر اظهار کرد: براین اساس،به منظور مقابله باویروس کرونا،رویکردپیشگیرانه ای از سوی اچ اس ای این شرکت درجهت تشدید نظارت ها و تأمین منابع لازم پیش از آغاز سال جدید برای مقابله با خیز چهارم این بیماری در نظر گرفته شد. قاسمی افزود: باتوجه به تمرکز تجهیزات وبخش صنعتی شرکت نفت خزر درمنطقه عملیاتی واقع درشهرستان بهشهر،همچنین اهمیت حیاتی جلوگیری ازشیوع بیماری در سطح منطقه و ناوگان دریایی، در نوروز 1400 نیزنشستی باحضور رئیس منطقه عملیاتی نفت خزر و رئیس ایمنی،بهداشت ومحیط زیست این منطقه عملیاتی با هدف همفکری و ارتقای اثر گذاری روش های پایش سلامت کارکنان برگزار شد. وی باتاکید برتأمین منابع لازم برای مقابله با ویروس کرونا پیش ازخیزچهارم درباره اقدام های مدیریتی واحد اچ اس ای شرکت نفت خزردرحوزه غیرصنعتی اظهار کرد:توزیع اقلام بهداشتی شامل ماسک ومواد ضدعفونی کننده شخصی وعمومی، گان، شیلد و...، ضدعفونی کردن اماکن اداری،سرویس های ایاب وذهاب، تب سنجی، اندازه گیری اکسیژن خون و کاهش تعداد کارکنان در محیط کار و دورکاری از جمله مواردی است که درجهت افزایش ایمنی کارکنان و محیط کاری آنها انجام شده است.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت
سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت برای نخستین باردریافت خدمات پزشکی غیر حضوری را با استفاده از اپلیکیشن پتروویزیت اجرایی کرد.
با توجه به شرایط بحران کرونا ومشکلات زندگی شهرنشینی ازجمله ترافیک،ویزیت های غیرحضوری گامی مؤثر برای مراقبت و کنترل بیماری های مزمن است.
هم اکنون امکان استفاده از خدمات ویزیت غیرحضوری برای 20 هزار نفر ازجمعیت طبی زیر پوشش تهران ایجاد شده است.
در گام نخست برای همه افراد زیر پوشش پیامکی به منظور نصب و راه اندازی اپلیکیشن ارسال می شود تا بتوانند از امکانات ویزیت آنلاین، ارسال پیامک، صوت و تصویر استفاده کنند.
با ارتقای اپلیکیشن،ارائه خدمات تخصصی در قالب سیستم ارجاع پزشک خانواده، استفاده ازاین خدمت برای همکاران جنوب کشور در اولویت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت قرار دارد.
از ابتدای سال 100 تا روز یازدهم فروردین ماه، 72 ویزیت به صورت آنلاین ازسوی 9پزشک ثبت شده و رضایتمندی بیماران در استفاده از این نرم افزار مشهود است.
کارکنان صنعت نفت برای دریافت اطلاعات بیشتر و نصب برنامه می توانند به نشانی www.petrovisit.ir مراجعه کنند.
پخش فرآورده های نفتی منطقه تربت حیدریه
پروژه صادرات نفت ازتاسیسات و عملیات انبار نفت منطقه تربت حیدریه با حضورعلیرضا صادق آبادی معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی از طریق ویدئوکنفرانس افتتاح شد.
جواد بلندی مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تربیت حیدریه درآئین افتتاح این پروژه گفت: درجهت اجرای منویات مقام معظم رهبری درسال تولید ،پشتیبانی ها ومانع زدایی ها وتحقق سیاست های دولت،،زیرساخت های صادراتی با اتکا به تخصص و تجربه نیروهای بومی تربت حیدریه با حداقل هزینه ودر کمترین زمان ممکن ایجاد شده است. وی برآمادگی حداکثری شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه برای توسعه خدمات با هدف افزایش صادرات فرآورده های نفتی وکمک به اقتصاد کشوراز سوی این مجموعه تاکید کرد. بلندی با قدردانی ازپیگیری های نماینده مردم شهرستان های تربت حیدریه ،مه ولات وزاوه درمجلس شورای اسلامی و دیگر مقام های محلی (استاندار، فرماندار و اعضای شورای تامین و رئیس اداره کل نظارت بر مبادلات نفتی شمال شرق) برای فراهم شدن بستر صادرات فرآورده های نفتی در این منطقه تصریح کرد: این پروژه بادریافت مجوز صادرات فرآورده های نفتی نفت گاز و بنزین ازسوی وزیر نفت به ثمر نشسته است. وی صادرات فرآورده های نفتی منطقه تربت حیدریه را زمینه حضور تجار و مراودات تجاری،تردد ناوگان حمل ونقل وپویایی کسب وکارهای مرتبط برشمرد و افزود: بهره برداری از پروژه صادرات فرآورده های نفتی در تربت حیدریه رونق اقتصادی خوبی را برای این شهرستان خواهدداشت.
پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان گفت: استان گیلان با مصرف 30 میلیون و 280 هزار مترمکعب سی ان جی دراسفندماه پارسال و56 درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن، رتبه نخست کشوری را به خود اختصاص داد. کورش بالادست گفت: هم اکنون میانگین مصرف روزانه گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) در استان گیلان حدود یک میلیون مترمکعب است که ازطریق یکصد جایگاه عرضه سی ان جی فعال (38 باب دومنظوره و 62 باب تک منظوره) توزیع می شود. وی افزود: استان گیلان دربهمن ماه 99 نیزبا مصرف 30 میلیون و 480 هزارمترمکعب سی ان جی درمقایسه با مدت مشابه سال پیش از آن حایز رتبه رتبه سوم کشوری شد. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان همچنین ازگازسوزشدن رایگان 3700هزار خودرو در این استان از زمان اجرای طرح دوگانه سوزکردن خودروهای عمومی خبر داد. کوروش بالادست با بیان این که بیشتر خودروهای عمومی استان گازسوزشده اند و بقیه نیز درحال انجام است،افزود:هم اکنون نیز555 دستگاه خودروعمومی تأیید شده اند ودر نوبت انتظار گازسوزشدن قرارگرفته اند.
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان ازمالکان خودروهایی که تاکنون برای ثبت نام اقدام نکرده اند ومتقاضی گازسوز کردن خودروی خود هستند،خواست هرچه زودتر فرآیند ثبت نام خود درسامانه GCR.NIOPDC.IR را انجام دهند.
بالادست با تشکر از همراهی سازمان هایی که برای اطلاع رسانی به موقع اجرای طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی با این شرکت همکاری داشتند، اظهار کرد: اطلاع رسانی در سطح استان به ویژه در میدان های اصلی،مکان های پرتردد خودروها و جایگاه های عرضه سوخت انجام شده است و همچنان ادامه دارد.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
مدیر تولید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از بازتولید حدود سه میلیارد مترمکعب گاز و ثبت رکورد بی سابقه درطرح های ذخیره سازی گاز طبیعی درمخازن شوریجه دی و سراجه قم در یک دهه گذشته خبر داد. احمدرجبی گفت:باذخیره سازی دومیلیارد و870 میلیون مترمکعب گاز در هشت ماه پارسال وبازتولید حدود سه میلیارد مترمکعب گاز، ذخیره سازی گاز24درصد و باز تولید آن 15درصد نسبت به سال 98 رشد داشته اند. وی بااشاره به افزایش مصرف گاز درسبد انرژی کشور وسیاست های کلان وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران درتأمین پایدار سوخت زمستانی، مصارف خانگی وصنعتی،همچنین بی نیازی از واردات گاز به ویژه درشمال شرق کشور، تصریح کرد:سرعت بخشی به اجرای طرح های توسعه ای ذخیره سازی گازبه عنوان طرح های راهبردی صنعت نفت،ازجمله موارد ی است که همواره بر آن تاکید می شود.مدیرتولید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران اظهارکرد: به منظورافزایش ظرفیت ذخیره سازی و بازتولید گاز درمخازن شوریجه دی وسراجه قم در سال جاری،راه اندازی پنج حلقه چاه مشتمل برسه حلقه چاه تعمیری ودو حلقه چاه جدید برنامه ریزی شده است که با اجرای آن پیش بینی می شود روزانه سه میلیون مترمکعب گاز به ظرفیت ذخیره سازی اضافه شود. رجبی به تحقق تعهد تولید تکلیفی سال 99 در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران اشاره و تصریح کرد: پارسال باوجود فشار تحریم و شیوع گسترده بیماری کرونا این شرکت توانسته با تکیه بر توان متخصصان داخل،موفق به تولید حدود 70میلیارد مترمکعب گاز شود.
شرکت مهندسی و توسعه گاز
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تأکید کرد که بهره برداری پروژه های گاز در سیستان و بلوچستان سبب اشتغال زایی برای جوانان می شود. بهرام صلواتی با اشاره به روند اجرایی پروژه های صنعت گاز دراستان سیستان و بلوچستان گفت: در این استان پهناور،بیش از دوهزارکیلومتر خط انتقال گاز درقطرهای 6تا 56اینچ در دستور کار شرکت ملی گازایران قراردارد که بسیاری ازآنها امسال به بهره برداری می رسند وموجب می شود تا هموطنان بیشتری دراین استان از گازطبیعی بهره مند می شوند. وی با بیان این که اجرا و بهره برداری این پروژه ها دراین استان پهناور،تعبیرخوداتکایی در صنعت گاز وباور توانستن نیروهای متعهد ومتخصص صنعت گازباتکیه برتوان مشاوران، پیمانکاران وسازندگان توانمند داخلی است،تصریح کرد:بهره برداری ازطرح های گازرسا نی،افزون برانتقال انرژی پاک وتأمین خوراک صنایع،نیروگاه ها، کارخانه ها و بخش خا نگی، سبب شغل آفرینی برای جوانان این مرز و بوم نیز خواهد شد.
شرکت نفت و گاز پارس
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس گفت: در زمستان سال پارسال روزانه حدود ۱۵ میلیون مترمکعب مازاد بر برنامه مصوب وزارت نفت، ازمیدان مشترک پارس جنوبی گاز غنی برداشت شد.
محمد مشکین فام درنشست بامدیران معاونت عملیات وپشتیبانی، تحقق تولید تکلیفی گاز از پارس جنوبی درسال 99 را مایه سربلندی کارکنان شرکت نفت و گازپارس خواند و افزود: خوشبختانه،زمستان سال گذشته باتلاش بخش عملیات وپشتیبانی روزانه حدود15میلیون متر مکعب گازغنی،مازاد بربرنامه مصوب وزارت نفت،ازمیدان مشترک پارس جنوبی برداشت شد.
وی بااشاره به تدوین سند چشم انداز20ساله پارس جنوبی در بخش توسعه و نگهداشت تولید، افزود: دربخش عملیات تولید نیزلازم است با تشکیل کارگروهی،سند راهبری تولید پایدار گاز از پارس جنوبی دربازه های زمانی کوتاه مدت وبلندمدت تدوین شود.
مشکین فام گفت:این سند راهبردی به منزله نقشه راه بخش عملیات درشناسایی مشکلات و رفع گلوگاه های تولید پایدار و مستمر گاز ازمیدان مشرک پارس جنوبی خواهد بود.مدیرعامل شرکت نفت و گازپارس با بیان این که حدود 70 درصد گاز مصرفی کشور از میدان گازی پارس جنوبی تأمین می شود، تاکید کرد: مشکلاتی مانند شیوع بیماری کرونا، تغییرات درسطوح مدیریتی وتنگناهای منابع مالی نباید مانعی دردستیابی به تولید وتأمین 70درصدی گاز کشور ایجاد کند.مشکین فام همچنین با اشاره به موضوع نگهداشت تولید گاز ازمخزن گازی پارس جنوبی، گفت: شرکت نفت و گازپارس درسال 1399 توانست در حوزه نگهداشت تولید به خوبی عمل کند و انتظار می رود در سال پیش جدید نیز به مراتب مطلوب تر از پارسال عمل شود.وی بابیان این که اکنون هشت سکوی گازی تولیدی دراختیار پیمانکاران طرح های توسعه پارس جنوبی قراردارد،اظهارکرد:لازم است به گونه ای برنامه ریزی شودکه این سکوها تا خردادماه امسال دراختیارمعاونت عملیات و پشتیبانی شرکت نفت و گاز پارس قرار گیرد.
معاون عملیات و پشتیبانی شرکت نفت وگازپارس از استقرار مرکز پشتیبانی سکوهای ناحیه 2 پارس جنوبی در خلیج فارس خبر داد.یحیی رشیدی دربازدید ازبارج 3000 تنی سی پد گفت:بااستقرار این بارج، به منظور رعایت دستورعمل های ایمنی ابلاغی از سوی مدیریت اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران، از شمار کارکنان مستقر روی سکوهای گازی پارس جنوبی کاسته می شود وضمن تخلیه ظرفیت مازاد سکوی SPQ1، ایمنی این سکو افزایش خواهد یافت.وی برپایی این مرکز پشتیبانی را عامل مهمی در افزایش قابلیت های عملیاتی و پشتیبانی از تولید ایمن و پایدار در پارس جنوبی خواند و افزود: کارکنان مستقر روی بارج پشتیبانی به منظور انجام فعالیت های تعمیراتی عازم سکوها شده و پس از پایان کار تعمیرات، به بارج باز می گردند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگاز زاگرس جنوبی گفت: درسال گذشته،چهارهزار قطعه از اقلام مصرفی مورد نیاز این شرکت به وسیله سازندگان داخلی بومی سازی شده است.
سیدابوالحسن محمدی افزود: به منظورآشنایی هرچه بیشتربخش خصوصی بانیازهای شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی نیز اجرای طرح راه اندازی نمایشگاه دائمی اقلام پر مصرف در شهرک های صنعتی در دستور کار قرار گرفته است. وی با اشاره به ضرورت توانمندسازی بخش خصوصی، اظهار کرد: با توجه به رویکرد تقویت و توسعه ساخت داخل، همه فعالیت های درون و برون سازمانی مرتبط با این حوزه و چگونگی تأمین کالا، محدودیت های مربوط به قراردادها، تقویت بانک اطلاعاتی سازندگان، ارتباط با شرکت های همجوار،شناسایی شرکت های دانش بنیان وهمکاری مؤثر با آنها ازسوی متخصصان زاگرس جنوبی بررسی شده است. وی اصلاح فرآیندهای کاری درحوزه مناقصات،کمیته های فنی بازرگانی،مناطق عملیاتی و ستاد،تخصیص معیارها و وزن دهی متناسب برای گروه های مختلف کالایی وخدماتی بر اساس تجارب کاری،پیگیری روند کارها درسامانه ستاد،همچنین فراهم کردن شرایط حضور حداکثری پیمانکاران درمناقصات وکاهش تعداد مناقصات محدود، تقسیم بندی دقیق مناقصات براساس گروه های خدماتی،تعمیراتی وکالایی راازجمله مواردی مهم در توانمند سازی بخش خصوصی برشمرد. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی ازتشکیل کارگروه نخبگان این شرکت در زمینه تقویت ساخت داخل خبر داد و گفت: کارگروه خودکفایی در تولید داخل و اقتصاد مقاومتی باهدف شناسایی موانع وارائه راهکارهایی برای پشتیبانی از تولید وسازند گان داخلی تشکیل شده است که در پیشبرد برنامه های آینده این حوزه مؤثر خواهد بود.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس
معاون عملیات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس از ارسال بیش از 662 میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی از این حوزه عملیاتی به استان های همجوار خبرداد.
نادرسلحشورگفت:در15روز نخست امسال 662 میلیون و300هزار لیترانواع فرآورده نفتی ازجمله بنزین معمولی،بنزین یورو،نفت سفید،نفت گاز ونفت گاز یورو ازطریق خطوط لوله این حوزه عملیاتی به مرکزکشور ارسال شده است.وی اظهارکرد:ارسال فرآورده های نفتی ازحوزه عملیاتی شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خلیج فارس باوجود شرایط ناشی ازشیوع ویروس کرونا بی هیچ خللی انجام و فرآورده های نفتی پیش گفته،در زمان مشخص به مرکز کشور واستان های همجوارارسال شد.
معاون عملیات شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خلیج فارس تأکید کرد: در بین فرآورده های ارسال شده بنزین موتور بیشترین حجم ارسالی را به خود اختصاص داده است.
منطقه 8 عملیات انتقال گاز
مدیرمنطقه 8 عملیات انتقال گاز ازتحقق 53درصدی برنامه های نگهداری و تعمیرات این منطقه در سال 99 خبر داد. فیروزخدایی گفت:درسایه مشارکت،همدلی وپایبندی به مسئولیت های اجتماعی،این منطقه عملیاتی موفق شده است که با تحقق 53درصدی اهداف وبرنامه های خود دربخش نگهداری وتعمیرات گام مؤثری درمسیرحرکت به خوداتکایی وتعالی سازمانی درسال 99 بردارد.وی افزود: این منطقه باافزایش بهره وری در زمینه انتقال ایمن،پاک وپایدار گازطبیعی، 1100مترتعویض کلاس لوله،همچنین انجام سه مورد عملیات هات تپ و73کیلومتر پیگ رانی در سال پیش، عملکرد مناسبی داشته است. مدیرمنطقه 8عملیات انتقال گاز تصریح کرد: تعویض کلاس خط لوله 20 اینچ تبریز- میاندوآب،اجرای سیستم آنتی آیسینگ واحد 1تأسیسات هشترود،بازسازی قطعات آسیب دیده گیربکس واحد6 تأسیسات تبریز،همچنین ساخت ابنیه فنی و دیوارحائل درمحل رانش خط لوله چلوند– اردبیل، ازجمله پروژه های انجام شده این منطقه در سال 99 است.خدایی نصب و راه اندازی گیربکس الکتروکمپرسور واحد 6 تأسیسات تبریز، تعمیرات توربین گاز واحد1،2 و3 تأسیسات تبریزبا 48 هزارساعت کارکرد، بازرسی فنی تجهیزات مکانیک و برق تأسیسات منطقه، تعمیرات توربین گاز واحد 1و 2 تأسیسات زنجان با 40 هزار ساعت کارکرد،نصب سیستم آنتی آیسینگ واحد 2 و3تأسیسات هشترود، همچنین نصب سیستم آنتی آیسینگ واحد 2، 3 و4 تأسیسات مرگنلر را بخش دیگری از پروژه های انجام شده در سال گذشته عنوان کرد.
پخش فرآورده های نفتی منطقه اردبیل
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اردبیل ازکاهش 64میلیون لیتری مصرف انواع فرآورده نفتی درسال 99 خبر داد.سیدحجت مدنی در نشست تجزیه و تحلیل مصرف مواد نفتی این منطقه عملیاتی گفت: سال گذشته بیش از 853میلیون لیترانواع فرآورده نفتی در استان اردبیل توزیع شد که این میزان از 64 میلیون لیتر کاهش در مقایسه با مدت مشابه سال پیش از آن حکایت دارد.وی با اعلام آمادگی کامل و ذخیره سازی مناسب در انبارهای نفت منطقه، برتأمین و توزیع به موقع سوخت به مراکز صنعتی، تولیدی، مجاری عرضه سوخت، کشاورزان و ناوگان حمل ونقل تاکید کرد..مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اردبیل با بیان این که سال گذشته درمقایسه باسال 98 مصرف بنزین 19درصد و نفت سفید 27 درصد کاهش داشته است،افزود: مصرف نفت گازغیرنیروگاهی نیزکاهش یک درصدی را درمدت یادشده تجربه کرده است.
شرکت نفت فلات قاره ایران
تعمیرات سالانه ایستگاه تقویت فشار گاز جزیره کیش برای تأمین سوخت پایدار نیروگاه های برق این جزیره به پایان رسید.
تعمیرات سالانه ایستگاه تقویت فشار گازجزیره با دریافت PIG ارسالی از منطقه عملیاتی سیری در اسفندماه پارسال طبق برنامه زمان بندی شده آغاز شد. همه تعمیرات لازم دربخش های برق وتهویه،ابزار دقیق، کنترل و مکانیک،جداسازی تکنیکا ل روم ازاتاق کنترل،بااستفاده ازظرفیت های موجود(نیروی انسانی وتجهیزات) بدون استفاده از خدمات فنی ومهندسی شرکت های پیمانکاری، زودتر از زمان بندی پیش بینی شده پایان یافت وگازرسانی به نیروگاه های برق جزیره کیش بدون فشارافزایی کمپرسورها پس از 72 ساعت قطع گازانجام شد.
همچنین باتوجه به کارکرد 60هزار ساعته Dry Seal Gas هر دوکمپرسور ایستگاه تقویت فشارگاز،تعمیرآنهابه منظورتأمین انرژی نیروگاه های جزیره کیش پس ازانجام عملیات تعمیرات زمستانی، در دستور کارقرار گرفت. تعمیرقبلی Dry Gas Seal درسال 1391باحدود 20 هزارساعت کارکرد برای هر کمپرسورانجام شد که بادرایت و ظرافت درحفظ، نگهداشت وپایش به موقع ازآن سال تاکنون نیازی به تعمیر آنها نبود. باپایان تعمیرات Dry Gas Seal و راه اندازی کمپرسورها عملیات گازرسانی به نیروگاه های برق در ابتدای فروردین ماه امسال آغاز شد.تعمیر و راه اندازی Dry Gas Seal کمپرسورها با استفاده از ظرفیت های داخلی کشور و با کمترین هزینه ممکن و صرفه جویی قابل ملاحظه ارزی انجام شده است.از جمله نکات برجسته در تعمیرات زمستانی ایستگاه تقویت فشارگاز جزیره کیش می توان به مواردی همچون ساخت تعدادی ابزار تخصصی ازسوی واحد تعمیرات، استفاده از ظرفیت های موجود در منطقه، بالا رفتن توان فنی کارکنان و فرصت به دست آمده برای انجام تعمیرات اشاره کرد.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرخدمات فنی حفاری شرکت ملی حفاری ایران از روند افزایشی کاربست دستگاه لوله مغزی سیار و انجام اسیدکاری گسترده در عملیات تعمیر و تکمیل چاه های نفتی ازسوی این شرکت خبر داد.
فرشید قاسمی بااشاره به روند افزایشی کاربست لوله مغزی سیار واسیدکاری گسترده در عملیات تعمیرچاه های نفتی،گفت:این روند افزایشی بنابردرخواست های شرکت های متقاضی از بهمن ماه پارسال آغاز شد و همچنان ادامه دارد.
وی با بیان این که تعدادعملیات لوله مغزی سیار پارسال درمجموع 215 مورد بوده است، تصریح کرد: 52مورد این عملیات ها در بهمن و اسفند پارسال محقق شده است. قاسمی افزود:ارائه خدمات فنی دربخش اسیدکاری گسترده نیزدرسال گذشته به همین منوال بوده است به طوری که ازمجموع 25 عملیات انجام شده، هشت مورد آن به دو ماه پایانی بهمن و اسفندماه مربوط می شود. لوله مغزی سیار (Coiled tubing) ازفناوری های مهم درحفاری چاه های نفت و گاز است که در عملیات تعمیر و تکمیل چاه های نفت استفاده می شود و جایگزینی برای دستگاه های حفاری تعمیراتی است.
مدیرخدمات فنی حفاری شرکت ملی حفاری ایران همچنین بااشاره به بازنگری وتأمین برخی تجهیزات کاربردی به منظورتقویت ناوگان این مدیریت درارائه خدمات گفت:این خدمات شامل سیمان کاری،اسیدکاری گسترده و ویژه،تزریق پذیری،لوله مغزی سیار،آزمایش چاه باساق مته وحفاری با هوا(به روش فروتعادلی) لوله گذاری چاه، نصب آویزه و آزمایش بهره دهی چاه است. قاسمی به ظرفیت های مدیریت خدمات فنی حفاری از نظر منابع انسانی متخصص و مجرب و تجهیزات و ماشین آلات کاربردی در زمینه ارائه خدمات تخصصی یکپارچه فنی و مهندسی اشاره و بر آمادگی مدیریت خدمات فنی حفاری شرکت ملی حفاری برای همکاری با شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران و بخش خصوصی فعال در این عرصه تاکید کرد.
شرکت انتقال گازایران
سرپرست مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت انتقال گاز ایران گفت: ضوابط تازه پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان پیمانکاری به طور کامل در ستاد و مناطق عملیاتی شرکت انتقال گاز اجرایی شده است.
محمدرضا فخرایی اظهارکرد: وزارت نفت بخشنامه نظام جدید طبقه بندی مشاغل و پرداخت حقوق و مزایا را با رویکرد شغل محور برای بهبود معیشت نیروهای شاغل در شرکت های پیمانکاری طرف قرارداد(پیمان های مستمر غیرپروژه ای) در اسفندماه 1398 به شرکت های اصلی/ فرعی ابلاغ کرد.
وی با بیان این که پس از ابلاغ بخشنامه مزبور، اطلاعات مربوط به سوابق شغلی نیروهای پیمانکاری درستاد ومناطق عملیاتی روزآمد و تحویل مشاورشده است،افزود: پس از مطالعه و بررسی های انجام شده، 4600نفر ازنیروهای پیمانکاری مستمر غیرپروژه ای که از بودجه جاری استفاده می کنند،براساس سوابق،مدرک وشغل طبقه بندی ومابه تفاوت حقوق، مزایای آنها از ابتدای پارسال محاسبه و دراسفندماه 99 واریزشده است.
سرپرست مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت انتقال گاز تصریح کرد: این طرح شامل احصای مشاغل پیمانکاری صنعت نفت برای فعالیت های مستمر، احصای عناوین شغلی، تعیین گروه های شغلی، تدوین شناسنامه شغلی، جدول مزدی و فوق العاده هاست.
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گازآغاجاری گفت: ظرفیت ایستگاه تزریق گاز 700 پارسی باراه اندازی یک دستگاه توربوکمپرسور، 40درصد افزایش یافت و تزریق در میدان پرنج نیز امکانپذیر شد.
پژمان قضایی پوربا بیان این که این تجهیز تنها توربین سه محوره در مناطق نفت خیزجنوب است،تصریح کرد:راه اندازی وبه کارگیری این توربوکمپرسور به واسطه تحریم ها میسر نشده بود وبسیاری ازسیستم ها و بخش های آن نواقصی داشت،به نحوی که امکان راه اندازی و کارکرد مستمر آن بدون پشتیبانی فنی وقطعات سازنده اصلی بسیار مشکل به نظر می رسید. وی بااشاره به بازطراحی یاتغییر درطراحی بسیار ازقطعات این توربوکمپرسور با تکیه بر دانش فنی ومهندسی موجود درسطح مناطق نفت خیزجنوب،تصریح کرد:این توربوکمپرسور درابتدای سالی که مزین به نام تولید،پشتیبانی هاومانع زدایی هاست،راه اندازی شده و هم اکنون نیز بدون مشکل در سرویس عملیاتی قرار دارد. قضایی پورگفت:راه اندازی این توربوکمپرسور بااستفاده ازتوانمندی و دانش کارشناسان و متخصصان شرکت بهره برداری نفت وگازآغاجاری دربخش های تعمیرات مکانیک،برق، ابزاردقیق،راه اندازی وفرآیند،همچنین مشارکت مدیریت تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، بدون حضور شرکت سازنده، در کوتاه ترین زمان ممکن انجام شده است. به گفته مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری،این عملیات با استفاده از توان داخلی وباحدود 100میلیارد ریال صرفه جویی مستقیم انجام شده است. وی عنوان کرد: ایستگاه تزریق گاز 700 پارسی از راهبردی ترین ایستگاه های تزریق گاز درشرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که امکان تزریق گاز در میدان نفتی پارسی را فراهم می آورد.
برنامه غذایی در ماه مبارک رمضان از منظر آموزه های اسلامی (بخش اول)
ماه مبارک رمضان فرصتی مغتنم براي تزکيه روح و پاک شدن از آلودگي هاست. روزه داري يکي از اعمال عبادي مسلمانان است که با قصد قربت و نيت انجام مي شود و در آن بر هر فرد مکلفي واجب است از اذان صبح تا اذان مغرب از چند چيز خودداري کند، از جمله آنها خوردن و آشاميدن است. پرداختن به تغذيه و آداب آن در ايام روزه داري از اهميت و جايگاهی ويژه برخوردار است. تغذيه براي روزه داران در اين ماه به دليل تغيير عادات و وعده هاي غذايي بسيار مهم تلقي مي شود. در مطلب پیش رو کوشیده ایم تا از منظر آموزه های اسلامی توصیه های تغذیه ای برای این ماه مبارک داشته باشیم. با ما همراه باشید.
روزه داري کامل و با نشاط معنوي در سايه اجراي برنامه غذايي صحيح امکان پذير است. رعايت اصول تغذيه سالم در اين ايام و پرهيز از برخي خوراک ها و داشتن وعده هاي غذايي سرشار از همه گروه ها از اهميت بسیار بالایی برخوردار است. توجه به وضعيت جسماني شخص و شرايط و ويژگي هاي خاص فردي و مزاج شخص از شاخص هاي الگوي تغذيه در ماه مبارک رمضان است. در اين نوشتار پس از مفهوم شناسي و ارزش شناسي تغذيه در اين ماه بابرکت، اصول تغذيه سالم و نمونه هايي از وعده هاي غذايي سالم و پرانرژي برای روزه داران گرامی ارائه شده است.
رشد و سلامت جسم و روح در گرو تغذيه صحيح است. نداشتن تغذيه مناسب، باعث مي شود جسم انسان دچار اختلال در همه اندام ها و روان فرد با مشکلاتي روبه رو شود. رمضان از بهترين ماه هاي خداست، ماهي که در آن انسان ها با روزه داري تمرين دوري از گناه مي کنند. در اين روزهاي مبارک، انسان علاوه بر آنکه روح خود را با روزه جلا مي دهد و به تمرين تقوا و پرهیزگاری مي پردازد، از خوردن و آشاميدن نيز اجتناب مي کند. پژوهش هاي علمی جديد نشان داده که روزه مقاومت سلول هاي مغزي در برابر هيپوکسي و حالاتي را که در سکته مغزي رخ مي دهد، افزايش مي دهد و نقش مؤثري در پيشگيري از بيماري هاي مغزي دارد؛ به طور مثال روند آلزايمر را کند مي کند. تغذيه براي فرد روزه دار داراي جايگاهی ويژه است. مطالعات پزشکان و صاحب نظران تغذيه نيز، نشانگر اين جايگاه و اهميت است، به گونه ای که آنها نيز به رعايت برنامه غذايي صحيح در طول روزه داري سفارش کرده اند. شیوه مصرف موارد خوراکی در ماه رمضان بيش از هر زمان ديگري اهميت پيدا مي کند؛ زيرا خوراک روزه داران در اين ايام با تغيير وعده هاي غذايي همراه است و سيستم بدن با نوعي ناهماهنگي مواجه مي شود که اگر تدبير مناسبي صورت نگيرد، مومنان دچار مشکلات زيادي مانند بي حالي، ضعف، بوي بد دهان و بسياري از بيماري هاي شايع ديگر مي شود.برخلاف باور عمومي درباره کاهش وزن روزه داران در ماه رمضان، بسياري به دليل تغذيه نامناسب حتي دچار اضافه وزن نيز مي شوند که اين مسئله خود منشا بسياري از مشکلات جسمي است. پژوهش ها نشان داده است که روزه براي بيماري هاي بسياري از قبيل چربي خون، ديابت نوع دوم و اضافه وزن مفيد است. بنابراين با رعايت رژيم غذايي سالمي مي توان سلامت بدن را به دست آورد و عادات غذايي نادرستي را که در طول سال وجود داشته است، اصلاح کرد و از برکات معنوي و جسمي روزه ماه بهره برد.
اصول تغذيه در ماه رمضان
از منظر آموزه هاي اسلامي، بهره مندی از خوردني ها و آشاميدني ها داراي اصولي است که به کارگيري آنها، موجب سلامت و شادابي فرد و جامعه مي شود. در دانش هاي تغذيه؛ پزشکي مدرن، طب سنتي و ديگر علوم و دانش هاي هم تراز نيز اثربخشي و کارايي اين آموزه ها از نظر تجربي اثبات شده است. اين اصول با توجه به موقعيت خاص و اهميت روزه داري در ماه رمضان از جايگاه ویژه ای برخوردار هستند. برخي از مهم ترین اين اصول عبارتند از:
1- توجه به حلال يا حرام بودن غذا
يکي از مهم ترین اصول تغذيه، توجه به حلال يا حرام بودن مواد غذايي است که با واژگاني همچون حلال، پاکيزه، پرهيز از غذاي حرام، پليد و نجس در آموزه هاي ديني به آنها اشاره شده است. ارتباط تنگاتنگ عمل صالح با تغذيه پاکيزه که در آيه 51 سوره مومنون آمده است: «از طيبات و غذاهاي پاکيزه بخوريد و عمل صالح انجام دهيد»، نشانگر سفارش به غذاي طيب يعني حلال و پاکيزه است. اگر مسلمان با نيت تأمين نياز بدن براي انجام تکاليف الهي - نه صرفا براي لذت و اشتها - غذاي حلال و طيب بخورد، غذا خوردن وي نيز رنگ عبادت به خود مي گيرد.
2- بهره گيري از گروه هاي غذايي
تغذيه صحيح در ماه مبارک رمضان نيز مانند ساير اوقات، به معناي رعايت سه اصل تنوع، تعادل و کفايت در برنامه غذايي است.
تنوع: تنوع در تغذيه به معناي بهره گيري از همه گروه هاي غذايي و اکتفا نکردن به گروه خاصي از آنها، مثلاً ميوه و سبزيجات است. سلول هاي بدن ما متفاوت است و نيازهاي گوناگوني دارند و تنها با ايجاد تنوع در مواد غذايي، فرد مي تواند پاسخگوی اين نيازها باشد. سفره بي همتاي طبيعت در خلق انواع گياهان، سبزي ها، صیفی جات، دانه ها، ميوه ها، حيوانات و... با رنگ ها، مزه ها و عطرهاي گوناگون اين امکان را براي ما فراهم کرده است تا انواع ويتامين ها، املاح و ساير مواد مورد نياز ميليون ها سلول در حال رشد بدنمان را از اين سفره پربرکت تأمين کنيم. گروه هاي غذايي که در آموزه هاي دين به آنها اشاره شده است، عبارتند از: نان و غلات، ميوه ها و سبزيجات، شير و لبنيات، گوشت و تخم پرندگان، حبوبات، مغزها، روغن ها، شيريني ها، سرکه، نمک و آب.
تعادل: تعادل در برنامه غذايي يعني مصرف انواع مختلفي از مواد غذايي متناسب با نياز بدن به طوری که موجب اضافه وزن نشود؛ به اين معنا که انرژي دريافتي به اندازه اي باشد که به اصطلاح سوخته يا مصرف شود. کفايت: تأمين تمام مواد مغذي مورد نياز در مقادير کافي؛ يعني مواد غذايي مصرفي، تأمین کننده نيازهاي ضروري بدن باشد. شخص روزه دار باید متناسب با نياز بدن از انواع گوناگون گروه هاي غذايي بهره برد و در اين يکسان سازي، رعايت مقدار کفايت بين نياز سلولي و مواد مصرفي نيز ضروري است؛ يعني انرژي دريافتي به اندازه اي باشد که مصرف شود (بسوزد). همه ما بايد بدانيم غذايي که مي خوريم، چقدر انرژي به بدن ما می رساند. به طور مثال پروتئين ها و مواد نشاسته اي و قندي در هر گرم 4 کيلوکالري به بدن مي رسانند؛ ولي چربي ها و روغن ها (مرئي و نامرئي) در هر گرم 9 کيلوکالري يعني دو برابر پروتئين ها و قندها به بدن انرژي مي رسانند.
3- داشتن وعده غذايي معين
سفارش اسلام به استفاده از همه گروه هاي غذايي را نبايد دليلي بر خوردن بي ضابطه مواد غذايي جورواجور و يا نداشتن وعده غذايي مشخص قلمداد کرد. اين اصل را متخصصان طب سنتي و پزشکان جديد نيز تاييد کرده اند. در آيات و روايات اسلامي، براي تداوم سلامت و شادابي انسان در اوقات عادي سال، خوردن دو وعده غذا در صبح و شام توصيه شده است. اهل بهشت که در دارالسلام جاويدند، در همين دو وعده غذا مي خورند. خداوند در آیه 62 سوره مریم در این باره فرموده است:«وَ لَهُمْ رِزْقُهُمْ فيها بُکْرَهً وَ عَشِيًّا؛ و روزی شان صبح و شام در آنجا [ آماده ] است».
شخصي نزد امام صادق(ع) از دردها و سوء گوارش ابراز ناراحتي کرد، امام صادق(ع) فرمود: «صبحانه و شام بخور و در فاصله ميان آنها چيزي مخور؛ زيرا موجب تباهي تن است».
در ماه رمضان و ايام روزه داري نيز توجه به وعده هاي غذايي گرچه تا حدودي معين و مشخص است؛ باز هم توجه و دقت ويژه در تعيين وعده ها از اهميت خاص برخوردار است. در نگاهي تلفيقي ميان آموزه هاي قرآني و روايي و دانش طب سنتي و پزشکي نوين، دو نسخه «دو وعده اي» و «سه وعده اي» در ايام روزه داري سفارش مي شود. بدين صورت که متناسب با فصول سال و به حسب مزاج و توانمندي هاي گوارشي اشخاص، اين وعده هاي غذايي تنظيم مي شود؛ يعني در ماه رمضان و در فصول سرد سال يعني پائيز و زمستان و در مزاج هایي با توانمندي گوارش بالا، سه وعده افطار، شام و سحري پيشنهاد مي شود و در فصول گرم يعني بهار و تابستان و در اشخاص با توانمندي گوارش پایين، دو وعده افطار و سحري که در فرض سه وعده اي، شروع با افطاري است و شام حدود دو ساعت بعد ميل مي شود.
4-پرهيز از پرخوري و توصيه به کم خوردن
از منظر احاديث، پرخوري به شدت نکوهيده و زمينه ساز بيماري هاي جسمي و روحي، کندذهني، سختي و تاريکي دل معرفي شده و در مقابل بر کم خوري تاکيد و سفارش شده و آثاري مثل تداوم سلامت بدن، صفاي انديشه، نورانيت دل، نزديکي به خداي متعال و استفاده از عبادت پروردگار براي آن ذکر شده است.
حکم روزه ماه رمضان هنگام شیوع بیماری کرونا مطابق با فتوای حضرت آیت الله العظمی خامنه ای
پرسش: در شرایط کنونی که بیماری کرونا شیوع پیدا کرده است، روزه گرفتن در ماه رمضان چه حکمی دارد؟
پاسخ: روزه به عنوان یک تکلیف الهی در حقیقت نعمت خاص خداوند بر بندگان است و از پایه های تکامل و اعتلای روحی انسان به شمار می رود و بر امت های پیشین نیز واجب بوده است. از آثار روزه، پدید آمدن حالت معنوی و صفای باطن، تقوای فردی و اجتماعی، تقویت اراده و روحیه مقاومت در برابر سختی هاست و نقش آن در سلامت جسم انسان نیز روشن است و خداوند اجر عظیمی برای روزه داران قرار داده است. روزه از ضروریات دین و ارکان شریعت اسلام است و ترک روزه ماه مبارک رمضان جایز نیست، مگر آنکه فرد گمان عقلایی پیدا کند که روزه گرفتن موجب:
- ایجاد بیماری
- یا تشدید بیماری
- و یا افزایش طول بیماری و تاخیر در سلامت می شود.
در این موارد روزه ساقط ولی قضای آن لازم است.
بدیهی است درصورتی که این اطمینان از گفته پزشک متخصص و متدین نیز به دست آید، کفایت می کند. بنابراین اگر فردی نسبت به امور یاد شده خوف و نگرانی داشته و این خوف منشا عقلایی داشته باشد، روزه ساقط، ولی قضای آن لازم است.
منبع: دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله خامنه ای
با فضیلت ترین عمل در ماه رمضان
کدام اعمال در ماه مبارک رمضان بيشتر توصيه شده است؛ ترک گناه و انجام واجبات، توبه و استغفار از گناهان گذشته و جبران آنها در اولويت قرار دارد و درعین حال افضل اعمال است. در روايتي امام علي(ع) از پيامبر سوال می فرماید: بهترين عمل در ماه رمضان چيست، پیامبر گرامی اسلام(ص) می فرماید: «أَفْضَلُ الْأَعْمَالِ فِي هَذَا الشَّهْرِ الْوَرَعُ عَنْ مَحَارِمِ اللَّهِ: بهترین اعمال در ماه مبارک رمضان پارسایی در برابر محرمات الهی است»
منبع: وسائل الشيعه، ج۱۸، ص۳۱۳
بر این اساس باید دقت کنیم که با فضیلت ترین اعمال در اين ماه پرهيز از گناه است. درعین حال قرائت قرآن در اين ماه بسيار سفارش شده است؛ به طوری که اين ماه را بهار قرآن نیز معرفي کرده اند.
نیم نگاهی گذرا به تاریخ هفتکل، دومین میدان و شهر نفتی ایران
عموما می دانیم که نخستین میدان نفتی ایران و خاورمیانه از سوی عوامل دارسی در 5 خرداد سال 1287 خورشیدی در نفتون، حوالی شهر کنونی مسجد سلیمان کشف شد؛ اما کمتر می دانیم که دومین میدان نفتی ایران در کجا و چه زمانی به دنیا معرفی شده است. این میدان، اکنون جایی در جنوب ایران، استان خوزستان و شهری ساکت و آرام با مردمانی سختکوش و مهمان نواز به نام «هفتکل» قرار دارد. در مطلب پیش رو، نیم نگاهی داریم به تاریخ کشف این میدان و تاسیس شهر هفتکل در دل جاده های مارپیش و دامنه های رشته کوه پایدار و زیبای «زاگرس».
از اهواز به سمت شمال شرقی که بروید، براحتی می توانید سراغ شهر زیبا و آرام «هفتکِل» را بگیرید؛ البته برخی نام این شهر را «هفتگِل» می خوانند که قطعا اشتباه است؛ چرا که در کتاب های فرهنگ بومی قشقایی و بختیاری آمده است: «کِل» به معنای سنگ سر پا نگه داشته شده به منظور نشانه و علامت است و در این منطقه به مناسبتی هفت «کِل» قرار داده شده بود و بعد از کشف نفت، نام «هفتکل» مشهور شد؛ البته «هفتکل» در دشتی به نام «طوف سفید » قراردارد که صدها سال محل قشلاق بختیاری ها بوده است. پیش از کشف نفت در «هفتکل» و همزمان با بهره برداری از چاه شماره (یک)، تغییراتی از سوی انگلیسی ها در این منطقه به وجود آمده بود. در گزارش فرمانداری این شهرستان آمده است:«از روز به نفت رسیدن چاه شماره (یک) ساخت و ساز خانه های مجلل کارگری، کارمندی و مدیران انگلیسی و ایرانی در هفتکل آغاز شد و لِین های 10 فوتی برای کارگران ساده، دو اتاقه و سه اتاقه به کارگران خاص و فنی و بنگله ها (ویلاها) به مدیران و کارمندان با توجه به رده کاری شان اختصاص می یافت. دو سینمای کارگری و کارمندی، باشگاه و اماکن ورزشی و تفریحی، پارک و فضای سبز مناسب نیز از هفتکل، شهری دوست داشتنی و مناسب زندگی ساخته بود .بنا به گزارش نشریه هفتگی (هفت روز در هفتکل و نفت سفید ) به شماره ۲۹ و تاریخ 26 تیرماه 1340، هفتکل و نفت سفید روزانه 168 هزار بشکه نفت خام تولید و صادر می کردند. سال 48 شرکت نفت از هفتکل خارج شد و این شهر زیبا را به ارتش واگذار کرد.» بر اساس گزارش مستند وزارت کشور و بر اساس تقسیمات کشوری، شهر «هفتکل» تا سال 87 به عنوان بخش در تابعیت رامهرمز و چند سالی هم در تابعیت مسجد سلیمان بود و این موضوع سردر گمی مسؤولان و مردم را سبب می شد و کار خدمات رسانی به این شهر نفت خیز را با مشکل مواجه می کرد تا اینکه در اردیبهشت سال 87 در حالی که تولد 82 سالگی هفتکل نزدیک بود، به شهرستان ارتقا یافت. هفتکل از لحاظ جغرافیایی تقریباً در مرکز استان خوزستان قرار دارد. این شهر تا اهواز، مرکز استان خوزستان ۹۰ کیلومتر، تا رامهرمز ۳۵ کیلومتر تا باغملک ۳۹ کیلومتر تا مسجد سلیمان ۸۰ کیلومتر، تا ایذه 85 کیلومتر و تا شوشتر نیز ۱۰۰ کیلومتر فاصله دارد.»
یک نکته جالب توجه این است که اگر چه «هفتکل» در سال 1306 خورشیدی، یعنی حدودا 20 سال بعد از چاه شماره (یک) مسجدسلیمان به نفت رسید؛ اما همچنان حائز مقام و رتبه دوم کشف نفت در ایران و خاورمیانه است. سرزمینی که علاوه بر نفت، میزبانی منابع طبیعی بسیاری را به عهده دارد که از جمله آنها می توان به رود زرد، حضور عشایر با صلابت ایرانی، کشت برنج و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد. در کتاب «خوزستان، تمدن و نفت» در این باره آمده است:«در جنوب شرقي مسجد سليمان «مهد صنعت نفت خاورميانه» ميدان نفتي ديگري وجود دارد به نام هفتکل که هرچند 20 سال پس از مسجد سليمان کشف شد؛ اما در مدت کوتاهي به بزرگترين توليدکننده در بين ميادين نفتي ايران تبديل شد و پس از مسجدسليمان، دومين شهر نفت خيز ايران و خاورميانه لقب گرفت. هفتکل و حومه آن البته پيش از پيدايش نفت نيز مورد توجه بود و يکي از جذاب ترين مناطق قشلاقي عشاير کوچ رو و قشقايي و بختياري محسوب مي شد. دشت هاي سرسبز اين منطقه در فصل زمستان و بهار آکنده از گل هاي وحشي است. رود زرد از کنار آن عبور مي کند و زمين هاي اطراف آن هنوز نيز زير کشت برنج مي رود. آب رودخانه هاي فصلي آن در بيشتر فصل هاي سال، چرخ آسياب هاي آبي را به حرکت درمي آورد و آثار به جاي مانده از سدهاي سنگي با ملات هاي آهکي حکايت از دانش آبخيزداري از گذشته هاي دور در اين منطقه دارد؛ هرچند اين منطقه با کشف نفت شهرت يافت؛ اما قبل از آن نيز به عنوان منطقه قشلاقي مورد توجه بوده است. «کل» در گويش محلي به علامت و نشانه اي که با سنگ چين کردن مشخص مي شود، اطلاق مي شود. درباره هفتکل در فصل سوم جغرافياي مفصل ايران آمده است: «شرکت نفت انگليس و ايران توجه خود را به معادن مسجد سليمان محدود نساخت؛ بلکه به اکتشاف و کاوش در جزيره قشم، دهلران و چند نقطه ديگر از جمله هفتکل که 35 مايلي جنوب شرقي مسجد سليمان واقع است، اقدام کرد و در سال 1306 خورشیدی به حوزه نفتي عظيمي دست يافت که داراي مخازن طبيعي قابل توجهي بود.»
کوه زیبای «آسماری» با طبیعت بکر و مطبوعش نیز با نام صنعت نفت ایران در «هفتکل» پیوند خورده است. در کتاب «خوزستان، نفت و تمدن» نوشته فرشید خدادادیان دراین باره آمده است:«نکته جالب توجه در خصوص هفتکل اينکه از نظر مختصات فني نيز سازند و مخزن نفتي هفتکل هم نام کوه سر به فلک کشيده اي به نام «آسماري» است که در مسير مسجد سليمان به هفتکل واقع است. سازند آسماري، يکي از عظيم ترين قشرها يا کوهان نفتي در ايران است و علت نامگذاري اين سازند به آسماري، نوع سنگي است که براي نخستين بار در ايران در اين کوه ديده شده است. پس از نصب تجهيزات صنعتي و عملياتي، هفتکل براي سال ها بزرگترين توليدکننده نفت در ايران بود و از 25 حلقه چاه آن هر ساله ميليون ها تن نفت استخراج مي شد.»
چنانچه در شماره های پیشین درباره اهمیت مناطق نفت خیز جنوب ایران در پیروزی متفقین و انگلیسی ها در جنگ های جهانی اول و دوم گفتیم، پس از تصمیم اشغال ایران از سوی متفقین در مناطق نفت خیز جنوب از کرانه های اروند رود تا «هفتکل» اتفاقات بسیار زیادی افتاد و رشادت هایی در تاریخ ثبت و ماندگار شد. یکی از این رشادت ها، مربوط به استوار عنایت الله گنجی است که در برابر اشغال ایران و قوای انگلیسی یک تنه ایستاد و درس میهن دوستی اش زبانزد خاص و عام شد. شرح مختصری از این واقعه در کتاب «خون خاک» نوشته خسرو معتضد آمده است: «روز سوم شهریور ۱۳۲۰ خورشیدی نیروهای متفقین علی رغم اعلام بی طرفی کامل ایران در جنگ جهانی دوم، ورود به ایران را آغاز کردند و انگلیس با تنها 5 هزار سرباز توانست خاک ایران را به اشغال درآورد. اهمیت منطقه نفت خیز هفتکل و اتکای اقتصادی- نظامی دولت انگلیس به استخراج نفت آن، پای نیروهای انگلیسی را به شهر کشاند. انگلیسی ها، چاه شماره (۲۰) هفتکل را Golden Well می نامیدند، چون ۲۰ هزار بشکه نفت از آن، موتور محرکه خودروهای نظامی شان را تأمین می کرد. در برابر تهاجم متفقین بسیاری از فرماندهان لشکرها، راه فرار را در پیش گرفتند و کوچک ترین مقاومتی نشان ندادند. فقط در جنوب و غرب لشکرهای خوزستان و کرمانشاه تا حدودی مقاومت کردند؛ اما در شهر هفتکل، استوار عنایت الله گنجی که فرمانده ژاندارمری فُلوتین هفتکل بود، وقتی خبردار شد هواپیماهای متفقین قصد فرود در فرودگاه هفتکل را دارند، خود را به آنجا رساند و اجازه نشستن به هواپیماها را نداد. اطرافیان به او می گفتند شاه تسلیم شده و کشور را به متفقین سپرده، تو هم تسلیم شو و خودت را به خطر نینداز، اما گنجی گفت: «من سربازم! مملکت مال شاه نیست و من سرباز شاه نیستم، من سرباز وطنم.» استوار سوار بر اسب، خود را به فرودگاه رساند و تفنگش را به آسمان که در تسخیر جنگنده های متفقین بود، نشانه رفت و توانست بعد از چند شلیک، هواپیمای انگلیسی را که در حال فرود آمدن بود، ساقط کند. هواپیمای دوم، وقتی اوضاع را چنین دید، فرودگاه و اطراف آن را به گلوله بست که در این بین استوار گنجی کشته و پیرمردی بنام «قِلیچ» که از عشایر قشقایی بود و برای کمک به استوار آمده بود نیز زخمی شد.»
آمارهای تاریخی از میزان کشف و استخراج نفت از هفتکل و تحولات تاریخی- صنعتی آن نیز جالب توجه است. در کتاب«خوزستان، نفت و تمدن» نوشته فرشید خدادادیان در این باره اطلاعات دقیقی وجود دارد:« از زمان کشف نفت در اين ميدان در سال 1307 (1928 ميلادي) تا سال 1340 (1951 ميلادي) بيش از 130 ميليون تن نفت از اين منطقه استخراج شد. هفتکل از مهر سال 1333 پس از استقرار کنسرسيوم، از نظر توليد پس از ميدان جديد نفتي در آغاجاري و ميدان کهنسال مسجد سليمان در رديف سوم قرار گرفت که اين امر حاکي از کاهش فشار نفت ذخيره در اين ميدان بود. توليد اين منطقه پس از کشف ذخاير نفتي و بهره برداري از ذخاير نفتي آغاجاري و گچساران تنزل پيدا کرد و در سال 1346 پس از ميادين آغاجاري، گچساران، مارون، اهواز و کرنج در رديف ششم توليد نفت قرارگرفت. به همان ميزان که توليد نفت در هفتکل کاهش مي يافت، شادابي و نشاط شهر نيز کمتر مي شد. مهاجرت رونق يافت و هفتکل در مدت کوتاهي به شهري متروکه تبديل شد؛ هرچند با برنامه ريزي عمليات تزريق گاز در ميدان هفتکل از تير سال 1355 با تامين گاز مورد نياز از کلاهک گازي ميدان نفت سفيد- ميداني همجوار با هفتکل- آغاز شد. توليد نفت از اين ميدان استقرار يافت؛ اما اين مقدار توليد نتوانست در سال 1358 جايگاهي بهتر از رديف بيستم را در بين 23 منطقه فعال نفتي ايران براي هفتکل به ارمغان بياورد. هم اکنون نيز توليد نفت در ميدان نفتي هفتکل که زيرمجموعه شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان است، با استفاده از روش تزريق گاز ادامه دارد و نام آن همچنان در صنعت نفت ايران زنده است.»
منابع:
1-کتاب«خوزستان، نفت و تمدن» نوشته فرشید خدادادیان.
2- کتاب «خون خاک» نوشته خسرو معتضد.
نگاهی به چند فیلم و سریال که این روزها می توانید بیننده آنها باشید
علی بهرامی کرونا پس از 14 ماه جهان و ایران را رها نکرده و هیچکس فکرش را هم نمی کرد که بیش از یک سال سایه این ویروس منحوس بر سر جوامع امروزی سنگینی کند و تمام ابعاد زندگی بشر را تحت تاثیر خود قرار دهد. در این میان، فرهنگ و هنر اعم از سینما، تئاتر، موسیقی و ...و هر رشته ای از این مجموعه بزرگ که تصورش را کنیم، با آمدن کرونا وارد فضای جدیدی شده است. امروز دیگر نه سینما می رویم و نه حتی لازم است دی وی دی فیلم ها را تهیه کنیم؛ بلکه با ورود به سایت های پخش آنلاین و دانلود قانونی محصولات فرهنگی و هنری، خیلی راحت و با کمترین هزینه ممکن می توانیم مخاطب فیلم و سریال و برنامه های فرهنگی _ سرگرمی ایرانی باشیم. این هفته هم می خواهیم چند فیلم و سریال جدید و چند برنامه مفرح که براحتی می توانید آنها را از فضای مجازی دنبال کنید، معرفی کنیم. با ما باشید تا اوقات فراغتتان را هدفمندتر بگذرانید.
تقریبا بعد از به اصطلاح «گرفتن» برنامه «هم رفیق» که هم اجرای موسیقی زنده داشت، هم مهمان و گفت وگوی ویژه و هم فضای آن مفرح بود، دیگر مشخص شد که می توان برنامه های اینچنینی را در بیرون از قاب تلویزیون و متفاوت تر از قالب «خندوانه» رامبد جوان و «دور همی» مهران مدیری، برگزار کرد. «هم رفیق» ثابت کرد که این نوع برنامه ها، بیرون از سینما هم بیننده و طرفداران خودشان را دارند. حالا «شب آهنگی» با اجرای «حامد آهنگی» به شبکه های نمایش فیلم و سریال مجازی آمده تا جای خود را در دل و وقت تماشاگران ایرانی باز کند. این برنامه که جذاب و مفرح از آب درآمده، علاوه بر اجرای زنده موسیقی، هر بار مهمان ویژه ای دارد و ضمن اینکه خیلی بامزه و سرگرم کننده است، می کوشد تا تجربیاتی از زندگی را نیز به مخاطب خود منتقل کند. پیشنهاد می کنیم یکی دو قسمتش را ببینید و بعد برای دیدن یا ندیدن ادامه آن تصمیم بگیرید.
فرزاد فرزین، خواننده موسیقی پاپ ایرانی، چند سالی دنبال بازیگری بود تا بالاخره در چند سریال ایفای نقش کرد. او بخصوص در سریال «مانکن» در نقش بهرام، توانست نگاه مخاطبان ایرانی را به سوی بازیگری خود جلب کند. فرزاد فرزین حالا در قامت مجری، برنامه «منو بشناس» را در سایت های آنلاین پخش فیلم و سریال دارد. برنامه ای که مفرح است و مهمانان جالب توجهی دارد. به نظر می رسد «منو بشناس» که تا حالا چهار قسمت از آن منتشر شده، بتواند جایی در میان لحظات مخاطبان ایرانی برای خود باز کند. فضای صمیمی به همراه موسیقی زنده و تکه های بامزه و لحظات طنز این برنامه، حسابی شما را سرگرم خواهد کرد.
«تک خال» یک فیلم طنز است که بازیگران خوبی دارد و البته سکانس هایی از آن هم خنده دار است. شاید همه آن چیزی که درباره «تک خال» می توان گفت، همین است و البته واقعا در این شرایط کرونایی چه چیز بهتر از اندکی خنده است. پس بد نیست «تک خال» را ببینید، شاید کمی خندیدید و علاوه بر اینکه سرگرم شدید، به تقویت سیستم ایمنی بدنتان هم کمکی کرده باشید. درباره داستان فیلم «تک خال» آمده است: «این فیلم یک کمدی- موزیکال است درباره مردی گرفتار در میان بانوان متعدد؛ این مرد تلاش دارد با خویشتنداری، در مسیر راست قرار بگیرد؛ اما درستکاری در روزگار غلبه ناراستی ها، کار ساده ای نیست...». پوریا پورسرخ، سحر قریشی، یوسف تیموری، امیر کربلایی زاده و شبنم قلی خانی از بازیگران اصلی فیلم هستند.
فیلم «آن شب» را کارگردانی جوان و تازه کار به نام کوروش آهاری، کارگردانی کرده و بازیگر با سابقه و مشهوری چون شهاب حسینی نقش اصلی آن را به عهده دارد. فیلم «آن شب» در ژانر وحشت ساخته شده و واقعا دلهره آور است. بجز فیلم هایی چون «شب بیست و نهم»، «اثیری» و چند فیلم معدود دیگر که در ژانر وحشت در سینمای ایران ساخته شده اند، فیلم دیگری را به یاد نمی آوریم و به نظر می رسد مجموع فیلم های ساخته شده ایرانی در این ژانر، به تعداد انگشتان یک دست هم نرسد. اولین و بارزترین ویژگی فیلم «آن شب»، قرار گرفتن آن در ژانر وحشت است؛ اگر چه ترساندن مخاطب ایرانی خیلی سخت است؛ اما در این فیلم سکانس هایی وجود دارد که توانسته از عهده این کار برآید. ضمن اینکه بازی خوب بازیگران فیلم به خلق فضای وحشت سینمایی کمک کرده، اما داستان و طراحی صحنه و پردازش های کارگردانی از صحنه های هیجان انگیز و نقاط قوت فیلم است. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: «فیلم آن شب، درباره یک زوج ایرانی در آمریکاست که در یک هتل محبوس شده اند، در حالی که نیروهای بیگانه ای آنها را وادار می کنند با رازهایی که از هم پنهان کرده اند، روبه رو شوند.» اگر فیلم ترسناک و دلهره آور دوست دارید، حتما «آن شب» را ببینید، در غیر این صورت اصلا دیدن این فیلم را امتحان نکنید، ضمن اینکه اگر خواستید فیلم را ببینید، حتما مراقب کودکان خود باشید. شهاب حسینی، مایکل گراهام و نیوشا جعفریان از بازیگران فیلم هستند.
بعد از دیدن «بهتاش فریبا» در سریال پایتخت، عموما بدمان نمی آید فیلم های کمدی از «بهرام افشاری» ببینیم؛ بازیگری که با فیزیک جالب توجه و بیان سراسر طنزش، تقریبا هر ایرانی را حتی به اندازه چند ثانیه، به خنده واداشته است. فیلم «آقای سانسور» به کارگردانی علی جبارزاده، اگر یک ویژگی بارز و اصلی داشته باشد، حضور «بهتاش» در آن است. «آقای سانسور» سکانس های خنده آور زیادی دارد و در یک کلام می توان گفت اگر چه یک فیلم درجه یک طنز نیست؛ اما در این شرایط کرونایی می ارزد یک ساعت و نیم وقت بگذاریم و آن را ببینیم و سرگرم شویم. درباره داستان این فیلم آمده است: «تا حالا شده زندگی اطرافیانت رو بدون سانسور ببینی؟! والا آخه چیه مگه که بخوام بیینم ولی شایدم نخوام ببینم...». محمدرضا فروتن، بهرام افشاری، بهنوش بختیاری، محمود پاک نیت و بهاره رهنما بازیگران اصلی «آقای سانسور» هستند.
فیلم «زیر نور کم» را محمد پرویزی ساخته و درونمایه آن کاملا اجتماعی است. «زیر نور کم» به طبقه متوسط شهری ایران پرداخته و مشکلات و معضلات فکری، اعتقادی، ارتباطی، روحی و روانی آنها در قالب یک خانواده پیچیده را به تصویر کشیده است. این فیلم اگر چه ویژگی های بسیار خوبی دارد و امتیازات آن بالاست؛ اما یکی از اصلی ترین ویژگی هایش، بازی های بسیار خوب و روان و باور پذیر بازیگران آن است. نقش ها هر چند کوتاه هستند؛ اما خوب از آب درآمده اند و توانسته اند بیننده را با خود همراه سازند. دیدن این فیلم قطعا شما را راضی نگه خواهد داشت و احتمالا دیدن آن را به دیگران نیز توصیه کنید. درباره داستان و فضای فیلم آمده است: «من از آدم هایی که از زندگی ام رفته اند، خلاصی ندارم. نمی توانم آنها را جایی رها کنم، چون به شکل های متفاوتی بازمی گردند و با لحظه های خوبِ زندگیم ترکیب می شوند. این درهم تنیدگی آنها گاهی تکان دهنده است. سر زده کسی از راه می رسد و دور میزی که نباید باشد، حاضر می شود. شده با آنها ساعت ها یا روزها جایی دیگر بوده ام. همین وقت هاست که زندگی ام زیر و رو می شود ... به این خاطر است که جایی که هستم یا باید تاریک تاریک باشه، یا روشن روشن ... من از ماندن «زیر نورِ کم» می ترسم.» صابر ابر، لیلا زارع، حمیدرضا آذرنگ و بهناز جعفری بازیگران اصلی این فیلم هستند.
حتما سریال «هیولا» را به خطر دارید؛ سریالی به کارگردانی مهران مدیری که با زبان طنز، نقش مخرب دلالان و آقازاده ها را در اقتصاد ایران بیان کرد. اواخر اسفند ماه معلوم شد که وقتی «دورهمی» تلویزیون را می ساخته، نیم نگاهی هم به ساخت هیولای 2 داشته و البته نام آن را «دراکولا» گذاشته است. سریال «دراکولا» که اشاره به دلالان و مفسدان اقتصادی دارد، ادامه ماجرای آقای کامران کامروا و دار و دسته اش است. کسانی که با دور زدن قانون و شارلاتان بازی توانسته اند در بخشی از اقتصاد ایران جا خوش کنند و کارهای شان از چشم قانون مخفی بماند. شخصیت های «هیولا» بجز آقای شرافت و خانواده اش، همگی در «دراکولا» یا همان «هیولای 2» هم حضور دارند. تجربه نشان داده که سریال های مهران مدیری عموما مفرح هستند و بشدت سرگرم کننده. پس پیشنهاد می کنیم حتما این سریال را ببینید، بخصوص که تازه به دوران رسیدگی های خانواده «مهرافزون» با بازی سیما تیرانداز و محمد بحرینی دیدنی تر از هر زمان دیگری شده است. درباره این سریال آمده است: «کامران کامروا، همسرش ژاله و پسرشان، در دنیایی مملو از ثروت و تجمل زندگی می کنند. آنها آنقدر غرق در ثروت و رفاه هستند که کوچکترین درکی از زندگی و شرایط طبقات دیگر و بخصوص طبقه فرودست جامعه ندارند! اما ناگهان، زندگی سراسر خوشبختی آنها با وقوع اتفاقی شوکه کننده از هم فرو می پاشد.» ویشکا آسایش، محمد بحرانی، سیما تیرانداز، بهنام تشکر، گلاره عباسی، اندیشه فولادوند و مهران مدیری، بازیگران اصلی سریال «دراکولا» هستند.
روزه داری نه تنها فرصتی برای تهذیب نفس است، بلکه زمان مناسبی هم برای ریکاوری اندام های مختلف بدن محسوب می شود. ماه مبارک رمضان 1400 در حالی آغاز شده که کشورمان همچنان با ویروس کرونا درگیر است و موج چهارم این بیماری را پشت سر می گذارد و بسیاری از شهرهای ایران در وضعیت قرمز قرار گرفته اند؛ از این رو روزه داری زیر سایه کرونا اگرچه بار دیگر باعث ایجاد نگرانی هایی شده است، اما با رعایت برخی نکات می توان با خیال راحت هم روزه گرفت و هم از این ماه مبارک بیشترین بهره را برد.
همان طور که گفتیم، در این روزهای کرونایی خیلی ها این سوال برایشان پیش آمده است که روزه داری باعث تضعیف سیستم ایمنی یا افزایش خطر ابتلا به بیماری کرونا می شود یا نه؟
ساده ترین پاسخی که می توان به این سوال داد، این است که با رعایت پروتکل های بهداشتی بیش از پیش و توجه به نکات ایمنی در بهداشت مواد غذایی و بهداشت فردی و همچنین استفاده از همه گروه های غذایی به صورت متنوع و متعادل و به اندازه نیاز در فاصله افطار تا سحری، مشکلی برای سیستم ایمنی بدن ایجاد نمی شود؛ بنابراین با رعایت اصول تغذیه ای که مناسب ماه مبارک رمضان است، علاوه بر اینکه می توانیم به اندام های بدن کمی استراحت و به کبد برای پاکسازی بدن از سموم فرصت بدهیم، می توانیم سیستم ایمنی بدن خود را هم تقویت کنیم.
اما آنچه برای تقویت سیستم ایمنی در پیشگیری از ابتلا به بیماری ها، به خصوص بیماری های تنفسی مانند کرونا دارای اهمیت است؛ دریافت کافی ویتامین و آنتی اکسیدان ها از منابع غذایی است.
میوه ها و سبزیجات بهترین منبع غذایی دریافت ویتامین هستند و زمان مناسب مصرف میوه در میان وعده های بین افطار تا شام و همچنین شام تا قبل از خواب است. مصرف خود میوه به جای آبمیوه های طبیعی نیز می تواند بخشی از فیبر مورد نیاز بدن را تامین کند؛ بنابراین عدم دریافت ویتامین های تعیین شده به میزان لازم باعث تضعیف سیستم ایمنی می شود و کاهش انرژی، ایجاد ضعف، خستگی و عدم توانایی در تحمل گرسنگی و روزه داری را به دنبال خواهد داشت.
مصرف سبزیجات به میزان لازم را هم نباید نادیده گرفت، چراکه این گروه از مواد غذایی، تامین کننده ویتامین های مورد نیاز بدن هستند و باعث حفظ سلامت در ماه مبارک رمضان می شوند و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند.
مصرف پروتئین ها را هم نباید فراموش کرد، از آن جهت که احتمال کمبود دریافت آن در ماه رمضان بیش از دیگر گروه های غذایی است، به همین دلیل اهمیت بیشتری پیدا می کند. سلول های ایمنی، پادتن ها، آنزیم ها و بسیاری از هورمون های دخیل در ایمنی سلولی ماهیت پروتئینی دارند؛ از این رو کمبود پروتئین هم می تواند بر عملکرد ایمنی فرد تاثیر بگذارد. برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن باید در وعده های افطار، شام و سحری از گروه های غذایی پروتئینی مانند حبوبات، گوشت قرمز، مرغ، ماهی یا تخم مرغ به صورت متنوع استفاده شود.
علاوه بر اینها رساندن آب و مایعات مورد نیاز بدن در ایام روزه داری هم از اهمیت زیادی برخودار است.
با توجه به آنچه آوردیم، متوجه شده اید که توصیه های مختلفی برای تقویت سیستم ایمنی وجود دارد که با استفاده از آنها می توان به راحتی و در سایه کرونا روزه گرفت و هم به تهذیب نفس پرداخت و هم بدن را ریکاوری کرد.
***
توجه به این نکات و همچنین رعایت مواردی که در ادامه می آوریم، می تواند روزه داری را برایتان آسان کند و ریسک ابتلا به انواع بیماری از جمله کرونا را کاهش دهد:
در طول شبانه روز به میزان کافی بخوابید (حداقل 8 ساعت).
ساعات خوابتان را تنظیم کنید و شب ها تا دیروقت بیدار نمانید تا ریتم شبانه روزی بدنتان بهم نریزد.
استرس را از خودتان دور کنید.
یادتان نرود که در ماه مبارک رمضان سحری وعده اصلی است، پس آن را حذف نکنید.
از ادویه جات به میزان لازم در غذاهایتان استفاده کنید.
از مواد غذایی که حاوی فلاوونوئیدها هستند مانند چای سبز به اندازه استفاده کنید، چراکه مصرف بیش از حد آن به دلیل خاصیت ادرارآوری، بدن را با کم آبی مواجه می کند.
مصرف سبزیجات یا سالاد به همراه آب لیمو و آب نارنج را فراموش نکنید.
مصرف قندهای ساده مثل زولبیا، بامیه، کیک و شیرینی را کم کنید.
به هیچ عنوان غذاهای چرب و شور مصرف نکنید.
از نوشیدن نوشابه های گازدار، ماءالشعیر و آبمیوه های صنعتی بپرهیزید.
این نکات می تواند هم به حفظ سلامتتان در ماه مبارک رمضان کمک کند و هم بدنتان را از شر سموم رسوب شده خلاص.
توصیه
افرادی که به ویروس کرونا مبتلا شده و بهبود یافته اند، حداقل تا شش هفته پس از بیماری نباید روزه بگیرند.
مریم نظری
آش رشته، یکی از اصیل ترین غذاهای ایرانی است که تاریخچه طبخ آن به سال های بسیار دور برمی گردد. شاید ندانید اما در ایران بیش از ۴۰۰ نوع آش وجود دارد که آش رشته از معروف ترین و پرطرفدارترین آنهاست. آش رشته را معمولا با کشک و گاهی نیز با سرکه یا ترشی سرو می کنند. این آش، غذایی کامل و مغذی است که هر کسی و در هر سنی می تواند آن را بخورد. حالا که در ماه مبارک رمضان به سر می بریم، می توانید آش رشته را که جزئی جدانشدنی از سفره افطار است، با توجه به محدودیت های کرونایی در خانه بپزید و در کنار خانواده از خوردنش لذت ببرید.
مواد لازم
رشته مخصوص آش: 400 گرم
سبزی آش (تره، جعفری، اسفناج، شوید و گشنیز): یک کیلوم
نخود، لوبیا و عدس (به مقدار مساوی): 450 گرم
نعنا خشك: 4 قاشق
پیاز: 4 عدد متوسط
كشك ساییده غلیظ: به میزان لازم
آرد: 2 قاشق
روغن: به میزان لازم
نمك و فلفل: به میزان لازم
چند نکته
* براى این آش بهتر است از رشته های مرغوب و نازك استفاده شود.
* هيچ وقت قبل از اضافه كردن رشته به آش نمك نزنيد، چراکه ممکن است نمک رشته کافی باشد.
* سيرداغ، نعنای داغ و كشك بهتر است صرفا براى تزيين و در كنار آش سرو شود، چون شاید همه دوست نداشته باشند، آنها را به آش خود اضافه کنند.
* سبزى آش را با دست و درشت خرد کنید.
* آش رشته معمولا همراه با كشك خورده مي شود، ولى خوردن آن با سركه را هم می توانید امتحان کنید، چراکه خالی از لطف نیست.
طرز تهیه
حبوبات را از شب قبل خيس کرده و چند بار آب آن را عوض می کنیم تا نفخ و مواد نگهدارنده اش از بين برود. سپس لوبيا و نخود را با كمى آب می پزیم. داخل یک قابلمه آب می ریزیم و عدس را هم اضافه کرده و اجازه می دهیم جوش بیاید. وقتى چند جوش خورد، حبوبات پخته شده و سبزى را به آن می افزاییم و می گذاریم تا عدس بپزد. در این مرحله سبزى آش را که شسته و خرد کرده ایم، اضافه می کنیم. پياز داغ را با كمى زردچوبه سرخ شده، داخل آش می ریزیم. چند جوش كه خورد، رشته ها را به قسمت هاى كوچك خرد کرده و به آش اضافه می کنیم.
بعد از باز شدن رشته ها، آش را می چشیم تا اگر نمکش کم بود، کمی نمک اضافه کنیم، سپس كمى فلفل می زنیم و اجازه می دهیم که آش رشته مان کاملا جا بیفتد.
لیلا حاتمی
این حلوا، از جمله حلواهایی است که بافتی عالی دارد و درست کردنش زمان زیادی نمی برد.
مواد لازم
آرد: یک لیوان
کره: ۵۰گرم
روغن: حدود نصف لیوان
خامه: ۱۰۰گرم
شکر: سه چهارم لیوان
زعفران دمکرده غلیظ: ۴ قاشق غذاخوری
گلاب: یک چهارم لیوان
پودر هل: یک دوم قاشق چایخوری
آب: یک لیوان
طرز تهیه
کره و روغن را در تابه ریخته و روی حرارت می گذاریم تا جایی که کره آب شود. سپس خامه را اضافه کرده و مخلوط می کنیم. آرد را الک کرده و آن را هم می افزاییم و مدام با پشت قاشق موادمان را با هم مخلوط می کنیم تا گلوله ای باقی نماند. به همزدن با حرارت کم ادامه می دهیم تا حدی که بوی آرد بلند شود و کمی تغییر رنگ بدهد. در این مرحله شهدمان را اضافه کرده و مخلوط می کنیم، وقتی حلوا داخل ظرفمان یکجا جمع شد، یعنی آماده است.
برای درست کردن شهد حلوا هم شکر و آب را با هم مخلوط کرده و روی حرارت قرار می دهیم تا شکر کاملا آب شود. سپس زعفران، پودر هل و گلاب را به آن اضافه می کنیم.
نکته: کسانی که بار اول است حلوا درست می کنند، حواسشان باشد، چراکه وقتی شهد را به آرد اضافه می کنیم، بخار زیادی بلند می شود؛ بنابراین باید فاصله دست و ظرف کمی زیاد باشد و قاشقی که برای مخلوط کردن استفاده می کنید، بهتر است بلند باشد.
این حلوای خوشمزه را در ماه مبارک رمضان درست کنید و در کنار خانواده از خوردنش لذت ببرید.
نهال توفیقی
مواد لازم
شله زرد دسری خوشمزه و شیرین است که اکثر ما آن را به عنوان نذری می پزیم. این دسر خوشمزه را که شیوه پختن و طرز تهیه آن بسیار آسان است، در ماه مبارک رمضان می توان سر سفره بسیاری از ما ایرانی ها دید.
طرز تهیه
برنج: یک پیمانه
آب: 6 پیمانه
شکر: 2 پیمانه
خلال بادام: یک قاشق سوپخوری
کره: 50 گرم
پودر زعفران آسیاب شده: به میزان لازم
گلاب: یک دوم پیمانه
هل ساییده شده: نوک قاشق چایخوری
دارچین و خلال پسته: به مقدار دلخواه
طرز تهیه
ابتدا برنج را شسته و برای ۳ تا ۴ ساعت خیس می کنیم. سپس برنج را با آب روی حرارت قرار می دهیم تا پخته شود. وقتی به قل قل افتاد و برنج ها کمی پخت، شکر و خلال بادام را اضافه می کنیم. حدود نیم تا یک ساعت زمان می دهیم تا برنج و شکر با هم بپزند و برنج تقریبا له شود. حالا کره، زعفران و هل را که از قبل آماده کرده ایم، اضافه کرده و باز کمی صبر می کنیم تا زعفران کاملا رنگ پس بدهد و شله زردمان بیشتر جا بیفتد. وقتی حس کردیم غلظتش کافی است، می توانیم گلاب را بیفزاییم و بعد از پنج دقیقه شله زرد را از روی شعله گاز برمی داریم.
نکته
برنج نیم دانه بهترین گزینه برای درست کردن شله زرد است، چراکه زودتر وا می رود و برای خیس کردن آن دو تا سه ساعت زمان کافی است، در حالی که برنج های معمولی برای نرم شدن و وا رفتن بین 12 تا 24 ساعت زمان نیاز دارند.
مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان:
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان نه تنها نیم فصل نخست را با شکست در بازی پایانی تمام کرد در شروع نیم فصل دوم هم عملکردی ضعیف داشت 2 شکست و 2 تساوی باعث شد علیه این تیم انتقادهای فراوانی از هر سو صورت بگیرد که این موضوع با واکنش مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان مواجه شد. مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان در گفت وگو با مشعل در واکنش به انتقادهای اخیر نسبت به عملکرد این تیم در چند بازی اخیر لیگ برتر گفت: همین افرادی که اکنون دایه بهتر از مادر شده اند و حرف هایی را در مورد نفت می زنند که هیچ کدام درست نیست، نباید یادشان برود که عملکرد صنعت نفت در نیم فصل اول در مخیله هیچ کسی حتی خودشان هم نمی گنجید.
علی عیسی زاده ابتدا در خصوص برخی انتقادات نسبت به عملکرد تیم صنعت نفت آبادان و اعضای هیات مدیره گفت: با توجه به شرایط نامشخص مالی و کمبود بودجه و همچنین زمان های ازدست رفته و بسته بودن پنجره نقل و انتقالات، قبول مسئولیت باشگاه صنعت نفت آبادان به جز ازخودگذشتگی با هیچ چیز دیگری قابل مقایسه نبود و هیات مدیره فعلی با آگاهی از تمام مشکلات و موانع، مجددا مسئولیت باشگاه را برعهده گرفتند و بعد هم آقای پورموسوی در همین شرایط سخت، مسئولیت هدایت تیم را پذیرفت. در ادامه نیز با تلاش های شبانه روزی هیات مدیره، پنجره نقل و انتقالات باشگاه باز شد، درحالی که همین حالا و در همسایگی ما پنجره باشگاه لیگ برتری، با وجود تلاش های فراوانشان همچنان بسته است.
عیسی زاده در ادامه با انتقاد از قیاس اشتباه می گوید: نمی دانم آنهایی که انتقاد می کنند، صنعت نفت آبادان را با چه تیم هایی قیاس می کنند، لطفا ما را با تیم های متمول لیگ برتر مقایسه نکنید و با داشته های خودمان مقایسه کنید.
ضمن اینکه یقین داشته باشید که صنعت نفت از وضعیت فعلی خارج می شود و مجددا این تیم ، روزهای خوب و خوش را خواهد دید، اما در روزهای خوب یادمان نمی رود که چه افرادی در این شرایط سخت، انتقادهای غیرکارشناسانه و از روی حب و بغض داشتند.
مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان در ادامه در دفاع از عملکرد تیمش گفت: همین افرادی که اکنون دایه بهتر از مادر شده اند و حرف هایی را در مورد نفت می زنند که هیچ کدام درست نیست، نباید یادشان برود که عملکرد صنعت نفت در نیم فصل اول در مخیله هیچ کسی حتی خودشان هم نمی گنجید؛ درحالی که صنعت نفت آبادان از همان روز اول با توجه به اینکه دو ماه دیرتر از سایر گروه های لیگ برتری تمریناتش را آغاز کرده بود، پنجره اش بسته بود و بودجه اش مشخص نبود؛ روی کاغذ از کاندیدای اول سقوط بود، اما با تلاش اعضای هیات مدیره و کادر فنی و بازیکنان، نتایجی رقم خورد که غیر قابل تصور بود.
مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان با اشاره به اینکه منتقدان باید انصاف داشته باشند گفت: بودجه تیم هایی که اولین سال حضورشان در لیگ برتر است، به صورتی بوده که بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان هزینه داشته اند و برخی از همین تیم ها نیز در نقل و انتقالات زمستانه، مبلغی که صرف جذب دو بازیکن داشته اند، به اندازه مبلغ قرارداد کل اعضای تیم صنعت نفت آبادان است. درهرصورت نقد باید منصفانه باشد و اگر می خواهند صنعت نفت را مقایسه کنند،
باید نتایج ما را با داشته هایمان و توان مالی مان ارزیابی کنند. متاسفانه افرادی که تنها انتقاد می کنند، این چیزها را نمی بینند یا نمی خواهند ببینند.
عیسی زاده با تأکید بر این که وضعیت فعلی صنعت نفت طبیعی است و ما از ابتدای فصل چنین روزهایی را پیش بینی می کردیم، گفت: می دانستیم در مقطعی به مشکل برمی خوریم زیرا در ابتدای فصل تدارکات، پشتیبانی و بدنسازی مناسبی نداشتیم و به دلیل از دست دادن زمان ابتدای فصل نیز این چنین شرایطی را متصور بودیم،
اما یقین داشته باشید ان شاءالله با درایت کادر فنی و حمایت هیات مدیره و هواداران عزیز از مجموعه، این روزهای سخت را هم پشت سر خواهیم گذاشت و در مسیر رو به رشد قرار خواهیم گرفت و جای نگرانی وجود ندارد.
باشگاه نفت و گاز گچساران سرمربی و مدیر فنی جدید تیم فوتبال این باشگاه را انتخاب و معرفی کرد.مدیرعامل تیم فوتبال نفت و گاز گچساران از انتخاب اصغر طالب نسب، بازیکن سابق تیم ملی و استقلال تهران ، به عنوان سرمربی جدید این تیم نفتی خبر داد.محمد حبیبی نژاد، مدیرعامل تیم فوتبال نفت و گاز گچساران با توضیح بیشتر در این خصوص گفت: با توجه به شرایط خاص تیم قرار شد از یک سرمربی نام آشنا در فوتبال کشور بهره ببریم و مربیان بومی در کنار ایشان فعالیت کنند.در همین راستا سرمربی جدید تیم فوتبال نفت و گاز گچساران در اردوی این تیم در کرمانشاه به سایرین اضافه شد، اما رسما کارش را از این هفته شروع خواهد کرد. گفتنی است، اصغر طالب نسب بازیکن سابق تیم ملی ایران و استقلال تهران در دوران بازی در تیم های پاس و پیکان تهران حضورداشته و با تیم سپاهان اصفهان سابقه قهرمانی در لیگ برتر و جام حذفی و در تیم استقلال تهران دو قهرمانی و یک قهرمانی جام حذفی و حضور در جام باشگاه های آسیا را در کارنامه خود دارداین سرمربی شاغل در لیگ دسته دوم سابقه مربیگری در تیم های کاوه تهران در لیگ یک و پیام (کازرون) فارس در لیگ دو استقلال جنوب تهران و صعود به لیگ یک را در کارنامه دارد.این تنها انتخاب باشگاه نفت و گاز گچساران برای بهبود وضعیت تیم فوتبال این باشگاه نبود، چراکه بعد از انتخاب و معرفی سرمربی جدید باشگاه نفت و گاز گچساران در انتخابی دیگر مدیر فنی جدید تیم فوتبال را هم انتخاب و معرفی کرد. بر همین اساس بهمن فرازمند، سرمربی سابق تیم فوتبال نفت و گاز گچساران به عنوان مدیر فنی این تیم انتخاب شد. بهمن فرازمند، سرمربی پیشین تیم فوتبال نفت و گاز گچساران بعد از انتخاب به عنوان مدیر فنی در کنار مجموعه کادر فنی در بازی مقابل آوالان کامیاران حضور داشت.بهمن فرازمند سابقه صعود به لیگ دسته اول به عنوان مربی تیم نفت و گاز گچساران را در کارنامه دارد و علاوه بر این چندین صعود به پلی آف به عنوان مربی و یک حضور در پلی آف در فصل ۹۶ را نیز به عنوان سرمربی را در کارنامه خود دارد.فرازمند به درخواست مدیریت به عنوان مدیر فنی به این تیم اضافه شده است.
گفتنی است، فرازمند ابتدای فصل به دلیل بیماری امکان ادامه همکاری به عنوان سرمربی را پیدا نکرد و چند هفته مانده به شروع فصل جهانبخش جعفری جایگزین او شد.
دور برگشت لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران هفته گذشته شروع شد و دو تیم نفتی حاضر در گروه اول این مسابقات رقابت های خود را با تساوی شروع کردند.
تیم فوتبال ملی حفاری اهواز که در گروه اول این رقابت ها قرار دارد در گناوه میهمان تیم امید گناوه بود که موفق شد این تیم را در خانه اش با نتیجه تساوی بدون گل متوقف کند.
شاگردان امین جعفری در تیم ملی حفاری اهواز با این تساوی 18 امتیازی شدند و در رده هفتم جدول قرار گرفتند.
تیم فوتبال نفت و گاز گچساران دیگر تیم نفتی حاضر در این گروه که به کامیاران کردستان رفته بود موفق شد در حضور سرمربی و مدیر فنی جدید که از روی سکوها نظاره گر بازی بودند مقابل حریف کامیارانی خود به تساوی بدون گل برسند.
نفت و گاز گچساران با این تساوی 11 امتیازی شد و کماکان در قعر جدول باقی ماند. نفتی های گچساران درصدد هستند با آمدن سرمربی جدید و کسب امتیازات لازم در 12 بازی باقیمانده از انتهای جدول جدا شوند تا ضمن بقا به لیگ دسته سوم سقوط نکنند.
کشتی گیر وزن ۷۴ کیلوگرم تیم ملی ایران مدال طلای رقابت های بین المللی کشتی آزاد جام دانکلوف در بلغارستان را از آن خود کرد.
جمال عبادی، کشتی گیر تیم نفت امیدیه که در وزن 74 کیلوگرم کشتی می گیرد در روز پایانی رقابت های بین المللی کشتی آزاد جام دانکلوف در بلغارستان بعد از پشت سر گذاشتن رقبایش در دیدار فینال توانست حریف خود را با نتیجه ۷ بر ۳ شکست دهد و مدال طلای این مسابقات را کسب کند. عبادی در دور نخست با نتیجه 5 بر یک موسابکوف از قزاقستان را شکست داد و در دور بعد نیز با نتیجه 8 بر یک از کامکرلیدزه از گرجستان را مغلوب کرد و راهی مرحله نیمه نهایی شد. او در این مرحله مقابل میهایل گئورگیف از بلغارستان با نتیجه 5 بر 2 پیروز شد و به دیدار فینال راه یافت. جمال عبادی نه تنها سابقه کشتی گرفتن برای تیم نفت امیدیه را دارد، بلکه از فرزندان کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری و همچنین شاگرد حیدر ناصری، مربی بادانش کشتی خوزستان و شهرستان امیدیه است.
گروهی از همکاران شاغل در شرکت ملی نفت ایران و ستاد وزارت نفت در تاریخ 19 فروردین ماه با رعايت پروتکل های سلامتي و بهداشتي اقدام به صعود به قله پلنگ كوه به ارتفاع 2550 متری از ارتفاعات روستاي خوزنان طالقان استان قزوين در رشته کوه البرز کردند. 14 نفر از همکاران نفتی با حضور در پلنگ کوه مسير صعود را از داخل روستا و از کنار رودخانه شاهرود شروع کردند و پس از 5 ساعت کوهپیمایی و گذر از فراز نشيب وزمه دره و رسيدن به يال اصلي به سمت قله حرکت کردند و موفق شدند درنهایت به نوک قله صعود کنند.
اسامي همکارانی كه در اين صعود شركت داشتند عبارت اند از:
سيدمصطفي احمدي نصب، مجيد خسرواني، محمود احمدي، محمدعلی كشاورز، محسن صداقت، محسن حدادي، حسن رزميان مقدم، عبدالرضا كريميان، حميد غفاري، فريدون ابوقداره، الله یار الياسي، موسی الرضا كريميان، فرامرز فرجي و حسين باقرزاده .
محمود فکری :
مشعل از میان 5 گزینه برای هدایت نفت مسجدسلیمان در ادامه راه لیگ برتر قرعه به نام محمود فکری، سرمربی سابق این تیم افتاد؛ مربی که موفق شده بود 3 فصل گذشته این تیم را از لیگ دسته یک به لیگ برتر بیاورد. محمود فکری ابتدای فصل هدایت استقلال تهران را به عهده داشت، اما در شروع نیم فصل دوم از این تیم کنار گذاشته شد. این مربی به خاطر نتایج خوبی که با نفت در لیگ یک گرفته بود، بعد از برکناری یزدی به عنوان اصلی ترین گزینه انتخاب شد که درنهایت برای هدایت نفت مسجدسلیمان با مدیران باشگاه به توافق رسید. به همین منظور با محمود فکری، سرمربی جدید نفت مسجدسلیمان در خصوص وضعیت این تیم و اینکه چه شد این تیم را برای کار انتخاب کرد، گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
من قبلا هم در نفت مسجدسلیمان کارکرده بودم و باید بگویم آن موقع سال خوبی را پشت سر گذاشتم، چراکه موفق شدم با نفت به لیگ برتر صعود کنم. حال با توجه به اینکه من شناخت خیلی خوبی نسبت به تیم نفت، نفرات و مدیریت خوب این تیم و فضای شهر مسجدسلیمان داشتم، این تیم را انتخاب کردم. البته باید بگویم مدیران باشگاه نفت هم به من لطف داشتند و صحبت های خوبی انجام دادیم و در نهایت هم به توافق رسیدیم و من هدایت نفت را قبول کردم. در حال حاضر هم کارمان را با تیم شروع کردیم و امیدوارم در ادامه کار نتایج خوبی بگیریم.
دستیارانتان در نفت چه کسانی هستند، آیا با همان اعضای کادر فنی خود در استقلال ادامه می دهید یا نفرات جدید اضافه می شوند؟
تقریبا همان همکاران در کنار من هستند، به جز صمد مرفاوی که خودش به مسجدسلیمان نیامد. البته یک یا دو مربی بومی هم به جمع ما اضافه می شوند تا بتوانیم با تشکیل یک کادر فنی قوی رقابت های لیگ را باقدرت ادامه دهیم.
جایگاه نفت در جدول زیاد خوب نیست، اما من تمام تلاشم را می کنم تا نفت مسجدسلیمان به جایگاه واقعی اش برسد. البته باید این را هم اضافه کنم که به حمایت هیات مدیره، مدیرعامل، پیشکسوتان و هواداران نفت مسجدسلیمان نیاز داریم تا یک تیم خوب را در ادامه فصل داشته باشیم. جایگاه واقعی نفت مسجدسلیمان بالاتر از جایگاه فعلی است. بنابراین باید همه دست به دست هم دهیم تا نفت مسجدسلیمان را به جایگاه واقعی اش برسانیم.
تیم نفت از نفرات خوبی سود می برد، بازیکنان جوان و باتجربه در کنار یکدیگر هستند برای همین همه تلاش می کنیم تا تیم موفق باشد. به اعتقاد من، تیم نفت مسجدسلیمان خوب بسته شده و بازیکنان باانگیزه ای در تیم وجود دارند؛ کادر فنی هم تلاش خواهد کرد که این انگیزه را بیشتر کند. این را هم باید اضافه کنم من ریسک کردن را دوست دارم. مطمئنا این ریسک جواب خواهد داد.
قرارداد من برای 11 بازی و تا پایان فصل است، بعد آن باید ببینیم در ادامه چه اتفاقی رخ می دهد. اگر شرایط فراهم باشد و من را بخواهند برای ادامه کار مذاکره می کنیم و اگر همه چیز خوب باشد، می مانم.
چراکه نه، من برای کمک به نفت آمده ام اگر می دانستم مفید نیستم نمی آمدم. اگر شما عاشق کارت باشی و هرجایی که بتوانی کارکنی، می توانی نتیجه بگیری. من هم در اینجا تمام تلاش خود را انجام می دهم تا در کنار سایر عوامل از بازیکن و کادر فنی و مسئولی باشگاه بتوانیم نتایج خوبی کسب کنیم و تیم را به نقطه امن برسانیم.
هیچ تیمی نیست که الان در این وضعیت مشکل نداشته باشد. شاید ۲ تیم باشند که به لحاظ ساختاری مشکلات کمتری داشته باشند. من هم به عنوان یک مربی ایرانی با این فضا آشنا هستم و با شناختی که از فضا دارم این انتخاب را کردم. امیدوارم با عملکرد خود نگاه ها را به این تیم بازگردانیم. همان طور که گفتم من برای ۱۱ بازی به اینجا آمده ام و امیدوارم امتیازهای لازم را جمع کنیم و تیم را از منطقه قرمز خارج کنیم.
من به تیم نفت مسجدسلیمان عرق دارم و به همین خاطر دوست داشتم در نفت کار کنم. از نظر فنی هم نسبت به بازیکنان شناخت دارم. ضمن اینکه خودم و خانواده ام تیم نفت مسجدسلیمان را دوست داریم. من به بازیکنانم گفتم باانگیزه کار کنید تا تیم را از شرایط فعلی اش خارج کنیم. من سعی می کنم با کسب نتایج خوب تیم را زنده کنم و یک خاطره خوب دیگر از خودم در مسجدسلیمان به یادگار بگذارم.
نفت نفرات خوبی دارد و من به تک تک این بازیکنان اعتماد دارم. متاسفانه جذب بازیکن خارجی ممنوع است، وگرنه با استفاده از سهمیه بازیکن آزاد یک بازیکن خارجی خوب جذب می کردیم.
این تیم پتانسیل خوبی دارد. من مطمئن هستم با ارائه چند بازی خوب به نیمه بالایی جدول صعود می کنیم و از این شرایط خارج می شویم. برای همین تمام سعی خودم را می کنم تا نفت مسجدسلیمان در لیگ برتر بماند.
مدیرعامل نفت مسجدسلیمان:
مدیرعامل نفت مسجدسلیمان می گوید با کادر فنی جدیدی که آمده، قرار است شرایط تیمش بهتر شود.
محمد نظری، مدیرعامل نفت مسجدسلیمان در خصوص وضعیت تیمش و حضور فکری در ادامه لیگ گفت: با توجه به اینکه ما نتایج ضعیفی در هفته های گذشته داشتیم، سعی کردیم تیم خود را احیا کنیم و تیم را به جایگاه واقعی اش برسانیم و فرصت را بیشتر از این از دست ندهیم. محمد فکری هم امتحانش را در نفت پس داده است و من فکر می کنم بهترین انتخاب بود و با او می توانیم در لیگ بمانیم و به جایگاه واقعی خودمان برسانیم. مدیرعامل نفت مسجدسلیمان در خصوص اینکه یزدی، سرمربی قبلی این تیم که گفته استعفا نکرده، گفت: ایشان در بازی آخر تیم، با بازیکنان خداحافظی کرد و من از زحمات ایشان تشکر می کنم. اینکه ایشان خداحافظی می کنند، دیگر نمی دانم اسمش را چه بگذاریم. نظری درباره حل مشکلات مالی گفت: ما در این فصل وضعیت بهتری داشتیم و ۵۰ درصد پرداختی داشتیم که در لیگ برتر بسیار خوب بوده است. ما برای ۲ کادر قبلی حدود ۵۰ درصد پرداختی داشتیم و امیدوارم در نیم فصل دوم برنامه های خود را جلو ببریم و با اسپانسرهای خود بتوانیم منابع لازم را تأمین کنیم. مدیرعامل نفت مسجدسلیمان درباره شکایت از مجتبی حسینی و رفتن این مربی به تیم ذوب آهن گفت: ایشان بدون خداحافظی از تیم رفتند و شکایت ما هم به فدراسیون رفت و پیگیری می شود. اگر ایشان با ما توافق کنند، از شکایت خود می گذریم. نظری درباره اهداف تیم گفت: با توجه به اینکه در نیم فصل دوم بازی های سخت تری داریم، باید تیم را تقویت می کردیم و با توجه به اینکه کادر خوبی به تیم آوردیم، هدف ما این است تیم در لیگ برتر بماند و در وهله بعد رتبه تک رقمی کسب کنیم. ما تا انتهای فصل با آقای فکری قرارداد داریم و بعدازآن اگر طرفین رضایتمند باشند، برای فصول بعد برنامه ریزی لازم را انجام می دهیم. نظری در خصوص حمایت هواداران نفت مسجدسلیمان گفت: در شهرستان مسجدسلیمان و شهرهای هم جوار و در خارج از کشور طرفداران زیادی برای این تیم وجود دارد و ما هم این روند را پیش گرفتیم که جواب مثبت به هواداران بدهیم و بتوانیم هواداران را خوشحال کنیم و به نحو مطلوب کار را پیش ببریم.
تیم نفت امیدیه با پیروزی در بازی عقب افتاده خود در لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران موفق شد با صدرنشینی و قهرمانی نیم فصل نخست را به پایان برساند. علیرضا آلبوغبیش، سرمربی نفت امیدیه پس از دیدار برابر سردار بوکان درحالی که تیمش با یک گل از حریف پیش بود، ابتدا در خصوص نیمه تمام ماندن این بازی گفت: ما برای برد در این بازی و کسب مقام قهرمانی نیم فصل برنامه ریزی کرده بودیم، یکسری اتفاقات در حین بازی رخ داد که پس از گل زودهنگام ما بازی دچار افت محسوسی شد، ولی رفته رفته شرایط خودمان را بهبود دادیم که از این بابت خدا را شاکرم. آلبوغبیش در ادامه گفت: در نیمه دوم یک پنالتی به نفع ما اعلام شد که کاملاً صحیح بود، ولی مربی تیم حریف به دلیل اعتراض به پنالتی تیمش را بیرون کشید. حال اینکه تیم مقابل نسبت به عملکرد داوری معترض بود و تیم را از زمین بیرون کشید، در فوتبال چنین اتفاقاتی طبیعی و معمول است . برای ما در بجنورد دو پنالتی نگرفتند و دو گل سالم ما را مردود اعلام کردند، اما ما اعتراض نکردیم چراکه اگر قرار باشد برای هر سوت داور این طور تیم را بیرون بکشیم، فصل به اتمام نمی رسد. سرمربی نفت امیدیه در مورد قهرمانی نیم فصل گفت: خدا را شاکرم که با پیروزی در این دیدار قهرمان نیم فصل شدیم و به اعتمادی که باشگاه به ما کرده بود، با قهرمانی شان جواب دادند. آلبوغیش در پاسخ به این سوال که چه برنامه ای برای نیم فصل دوم خواهند داشت و آیا بازیکنی جذب این تیم خواهد شد یا خیر، گفت: ما ناچار هستیم با توجه به وسع مالی مان اقدام به جذب بازیکن کنیم. این موضوع ما را بسیار اذیت می کند، چراکه شما می دانید بودجه امسال تیم های نفتی به مشابه سال های قبل چگونه بوده و به چه شکل و شیوه ای پیش می رود. با وجود این با خرج کردن اعتبارمان یک سری مهره های خوبی را جذب می کنیم تا به مجموعه کمکی بکنند. ما ابتدای فصل نیز بودجه ای در دست نداشتیم، اما بازیکنانی گرفتیم که توانستند به ما کمک کنند.
لیگ برتر فوتسال بانوان
تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز با پیروزی در هفته یازدهم رقابت های لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران به صدر جدول گروه اول رسید.
در گروه اول این مسابقات تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز مقابل شهروند ساری به میدان رفت و با 4 گل پیروز شد. حفاری با توجه به استراحت سایپا در هفته یازدهم به صدر جدول صعود کرد. در گروه اول ملی حفاری اهواز، سایپا به ترتیب با ۳۰ و۲۷ امتیاز تیم های اول و دوم هستند که کارشان برای صعود به مرحله نیمه نهایی تقریباً تمام شده است و فقط برای تیم اول و دوم باهم رقابت می کنند. در گروه دوم و درحالی که هیات فوتبال خراسان رضوی صدرنشین استراحت داشت، پالایش نفت آبادان و مس رفسنجان برابر هم به میدان رفتند و در نهایت مس با حساب دو گل به برتری رسید. پالایش در صورت پیروزی می توانست به صدر جدول این گروه برسد. هیات فوتبال خراسان رضوی، پالایش نفت آبادان و مس رفسنجان به ترتیب با ۲۷، ۲۵ و ۲۱ امتیاز تیم های اول تا سوم گروه دوم هستند. هر سه تیم برای رسیدن به مرحله نیمه نهایی شانس دارند و پالایشی ها باید در دیدارهای بعدی حتماً به پیروزی برسند تا به نیمه نهایی صعود کنند.
چطور ارتباط با والدین را در دوران کرونا حفظ و تقویت کنیم ؟
مشعل اختلاف بین نسل ها همیشه به عنوان یکی از موضوعات چالش برانگیز بین والدین مطرح بوده و همچنان نیز وجود دارد. عمده والدین در سنین نوجوانی فرزندان، با آنها دچار اختلافاتی می شوند که گاه در سنین نوجوانی ترمیم می شود و گاه تا سال ها بعد باقی می ماند؛ اما از یک دهه گذشته تاکنون، تحولات و تغییرات در شرایط اجتماعی و فضای مجازی، فاصله بین والدین و فرزندان را بیشتر کرده و بسیاری از فرزندان، زمان زیادی را به دلیل تحصیل یا اشتغال و یا دلایل دیگر دور از خانواده خود هستند. از سوی دیگر، کرونا در یک سال و اندی گذشته، فاصله بین فرزندان و والدین را بیشتر کرده و فرزندانی که ارتباط و شرایط تعامل با خانواده و والدین را داشتند هم با محدودیت رو به رو شده اند. در این شرایط دو گزینه وجود دارد: یا فرزندان جدای از خانواده هستند یا با خانواده زندگی می کنند که در هر دو حالت، زندگی کرونایی که این یک سال و اندی گذرانده ایم، شرایط و محدودیت های خودش را اعمال کرده است.
در میان بسیاری از خانواده ها فرزندان محصل یا شاغل در سنین مختلف در کنار خانواده خود که عموما سالمند هستند، زندگی می کنند و این تعامل و همنشینی روزانه در دوران کرونا و در حالی که فرزندان یا والدین شاغل هستند، کار را بسیار سخت و پر استرس کرده است. بسیاری از مشاغل در دوران کرونا محدود یا دورکار کامل شده اند؛ اما بسیاری دیگر با شیفت بندی یا محدودیت زمانی کماکان فعال هستند و کارمندان باید چند روز در هفته در محل کار خود حاضر شوند و دوباره عصر یا شب به خانه برگردند و کنار والدین خود غذا بخورند و معاشرت کنند. حتی اگر هر دو طرف فاصله اجتماعی را رعایت کنند؛ اما در مدت زمانی بیش از یک سال زندگی در یک فضای مشترک و تنفس در یک فضا، نگرانی از انتقال ویروس بین فرزندان و والدین را افزایش داده است. بسیاری از افراد در همان روزهای ابتدایی شیوع کرونا، حتی در خانه و کنار والدین خود هم ماسک می زدند و شب ها با عذاب وجدان از اینکه مبادا عامل انتقال ویروس و بیماری و خدای نکرده فوت والدینشان باشند، می خوابیدند. این حساسیت و نگرانی هنوز هم وجود دارد و مراقبت و حساسیت خانواده هایی که والدین و فرزندان با هم زندگی می کنند، بیش از فرزندانی است که والدینشان همراه آنها نیستند. در عین حال این خانواده ها از امکان همراهی و ارتباط روزانه و مشترک بین والدین و فرزندان برخوردارند و دلتنگی دیدن فرزندان یا والدین به دلشان نمی ماند.
اما گروهی از فرزندان و والدین هم هستند که به دلایل مختلف از جمله ازدواج، تحصیل، مهاجرت و ... دور از هم هستند و اگر قبلا گاهی یکدیگر را می دیدند، حالا و در شرایط کرونا همان گاه به گاه هم وجود ندارد. بسیاری از خانواده ها در این شرایط، سختی و تلخی فاصله و محدودیت ندیدن یکدیگر و دلتنگی را با فضای مجازی و تماس های تصویری و دیدارهای دور از هم جبران کرده اند؛ اما هنوز هم بوسیدن و در آغوش کشیدن والدین و فرزندان، یکی از مواردی است که امکانپذیر نیست و باید تا پایان کرونا و تزریق واکسن جلوی آن را گرفت.
پیشنهادها برای دور زدن محدودیت های کرونایی و کاهش اثرات دوری و دلتنگی بین اعضای خانواده، قابل مقایسه با محدودیت ها نیست؛ اما مواردی وجود دارد که می توان در همین دوران به کار گرفت تا فشار عصبی و بی قراری را کمتر کرد. از جمله اینکه هر روز تماس تلفنی و تصویری داشته باشید. اگر ازدواج کرده اید و فرزند دارید، هر روز تماس بگیرید و بگذارید بچه ها با پدر بزرگ و مادربزرگشان صحبت کنند. معمولا ارتباط آنها با نوه ها زیاد است و دلتنگی زیادی برای نوه هایشان دارند. اگر هم سرتان شلوغ است، به همان تماس روزانه خودتان بسنده کنید تا هم خیال آنها از بابت سلامتتان راحت شود و هم شما خیالتان راحت باشد که آنها در خانه جایشان امن است.
اگر در خانه با والدین خود زندگی می کنید، علاوه بر تلاش برای رعایت همه پروتکل ها، لازم است قبل از ورود به خانه و حین ورود، نسبت به ضدعفونی دست ها و تغییر دادن لباس و در صورت لزوم حمام کردن اقدام شود تا خیالتان بابت هر نوع احتماع انتقال ویروس راحت باشد؛ اما اگر والدین شما شاغل نیستند و زمان زیادی را در خانه می مانند، بهتر است زمانی را به معاشرت با آنها اختصاص دهید؛ چراکه در این یک سال و اندی آنها اعضای دیگر خانواده، فامیل، دوستان، آشنایان و همسایه های خود را ندیده اند و شما تنها افراد در تعامل با آنها هستید. در مورد هر دو گروه، یعنی خانواده های جدا از فرزندان یا همراه با فرزندان لازم است زمان هایی را برای حضور در فضای باز (حیاط خانه و پشت بام) و ورزش های سبک و همگانی ترتیب دهید. بی تحرکی برای افراد سالمند، خطرناک است، به همین دلیل اگر در خانه با آنها زندگی می کنید یا جدا از آنها هستید، بهتر است یا با آنها همراه شوید و یک پیاده روی امن و سالم داشته باشید یا آنها را هر روز با یک تماس به انجام این کار تشویق کنید.
اگر هم که با والدین زندگی می کنید و دورکاری دارید، بهتر است که محل انجام کار خود را 100درصد از خانواده جدا نکنید تا ارتباطتان با آنها قطع نشود. هم صحبتی و معاشرت روزانه برای افراد سالمند و حتی خود شما لازم است و از هر نوع افسردگی جلوگیری می کند.
کتاب «در جاده» در سال ۱۹۵۱ نوشته شده است؛ اما تا سال ۱۹۵۷ هیچ ناشری حاضر نبود آن را چاپ کند. رمانی که در اصل روی طوماری بلند و ۱۲۰ فوتی (هر فوت حدود ۳۰ سانتی متر) تایپ شد؛ طوماری که هم اکنون در موزه لاوِل واقع در ایالت ماساچوسِت که زادگاه کِروآک است، نگهداری می شود و می توان آن را شمایلی از جاده در نظر گرفت. رمان «در جاده» به شکل زندگینامه است و بر اساس خاطراتی نگاشته شده که جک کِروآک به همراه دوست دیوانه اش، نیل کَسِیدی طی سفرهایی که در اواخر دهه ۴۰ و اوایل دهه ۵۰ به سرتاسر آمریکا داشتند، خلق کردند.
کتاب «در جاده»، تنها یک رمان نیست؛ بلکه نقشه ای از جغرافیای آمریکاست؛ چرا که به جرأت می توان گفت در هیچ رمانی، به این اندازه از شهرها و مناطق مختلف آمریکا یاد نشده است؛ اما کروآک در این مسیر، همسفر مهم تری نیز دارد و او کسی نیست جز خواننده کتابش. راوی، روایتش را به صورت گفتمانی دو سویه با مخاطب نوشته و به شکلی تمام عیار او را در سفرها و چالش های ذهنی خویش شریک ساخته است. این کتاب را یاشین آزادبیگی ترجمه و انتشارات کوله پشتی هم آن را منتشر کرده است.
شهاب مظفری، خواننده سبک پاپ کشورمان است که اولین آهنگش را با آهنگسازی خودش به نام «از وقتی رفتی» در سال ۱۳۸۷ منتشر کرد و در سال ۱۳۹۶ به یک خواننده مجاز تبدیل شد و کنسرت برگزار کرد. وی تاکنون چند تک آهنگ معروف و تیتراژ سریال های تلوزیونی داشته است. ترانه تیتراژ سریال هایی همچون «بوم و بانو»، «دل» و «ستایش 3» از جمله کارهای معروف شهاب مظفری است.
شرمنده ام كه همت آهو نداشتم
شصت و سه سال راه به اين سو نداشتم
اقرار می كنم كه من اين های و هوی گنگ -
ها داشتم هميشه ولی هو نداشتم
جسمی معطر از نفسی گاه داشتم
روحی به هيچ رايحه خوشبو نداشتم
فانوس بخت گم شدگان هميشه ام
حتی برای ديدن خود سو نداشتم
وايا به من كه با همه ی هم زبانی ام
در خانواده نيز دعاگو نداشتم
شعرم صراحتی ست دل آزار، راستش
راهی به اين زمانه ی نه تو نداشتم
نيشم هميشه بيشتر از نوش بوده است
باور نمی كنيد كه كندو نداشتم؟!
می شد كه بندگی كنم و زندگی كنم
اما من اعتقاد به تابو نداشتم
آقا شما كه از همه كس باخبرتريد
من جز سری نهاده به زانو نداشتم
خوانده و يا نخوانده به پابوس آمدم؟
ديگر سوال ديگری از او نداشتم
محمدعلی بهمنی
«خورشید» نام آخرین اثر ستاره دار مجید مجیدی است که در فضایی اجتماعی ساخته شده است. علی نصیریان، جواد عزتی و بازیگر نوجوان روح الله زمانی بازیگران اصلی این فیلم هستند. «خورشید» توانست سیمرغ بلورین بهترین فیلم و بهترین فیلمنامه را در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر از آن خود کند و به عنوان نماینده سینمای ایران در بخش مسابقه اصلی (رقابتی) شیر طلایی در هفتاد و هفتمین دوره جشنواره بین المللی فیلم ونیز انتخاب و برنده جایزه فانوس جادویی این جشنواره شود. این فیلم به عنوان نماینده سینمای ایران در اسکار ۲۰۲۱ معرفی شد و روح الله زمانی بازیگر این فیلم توانست در جشنواره فیلم ونیز جایزه استعدادهای نوظهور این جشنواره را دریافت کند. داستان فیلم درباره علی - کودک کار 12 ساله ای است که به همراه دوستانش با دزدی قطعات و کار در یک انبار لاستیک، زندگیشان را می گذرانند تا اینکه با پیشنهاد جدیدی از سوی خلافکاران محل مواجه می شوند. این فیلم در حال اکران است و می توانید از سایت های اکران آنلاین آن را مشاهده کنید.
گفت و گو با خانواده فرزند نفتی و قهرمان تکواندو
مشعل یکی از اتفاقات همیشگی در خانواده صنعت بزرگ نفت، خبر موفقیت فرزندان کارکنان است که پایانی ندارد و هیچ وقت خبر آن تکراری نمی شود. برای هر موفقیتی زمینه ها و تلاش های مختلفی از سوی افراد و خانواده ها صورت می گیرد که هر کدام در نوع خود منحصر به فرد بوده؛ اما در یک مورد یعنی تلاش و اعتماد به نفس همسان هستند. در مورد خانواده آقای احمدی هم نکته قابل توجه همین تلاش والدین و بچه ها برای رسیدن به سکوی قهرمانی است. حمید احمدی، پدر آیلین احمدی ، همان دختر تکواندوکاری که چند هفته قبل مقام سومی جهان در رشته تکواندو را کسب کرد، از همکاران نفتی و آتشنشان منطقه ویژه اقتصادی انرژی ماهشهر است که به همراه همسرش و برای پیشرفت تحصیلی و ورزشی دختر و پسرشان در اهواز زندگی می کنند. آقای احمدی به دلیل شیفت کاری و اطلاع بیشتر همسرش از برنامه ها و موضوعات مرتبط با فرزندان خواست تا گفت و گوی «مشعل» با همسر او انجام شود .آیلین و آرین هم راحت تر بودند که مادرشان درباره آنها توضیحاتی ارائه کندکه به این ترتیب ما با ماهرخ شاکری، مادر دو ورزشکار تکواندو گفت و گو کردیم.
او همسر حمید احمدی، آتش نشان منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر است که از سال 81 در واحد آتش نشانی منطقه ویژه ماهشهر فعال است و در حادثه آتش سوزی پتروشیمی بوعلی جزو اولین گروه های آتش نشان حاضر در محل حادثه بوده که از ناحیه دست و صورت مجروح هم شده است. دو فرزند حمید احمدی در رشته تکواندو پس از کسب مقامهای استانی و کشوری با وجود شرایط کرونایی و هزینه های سنگین ، به مقام های جهانی رسیده اند. آیلین و آیدین از کودکی به رشته ورزشی تکواندو علاقه مند بوده اند و والدینشان هم این علاقه را مورد حمایت قرارداده اند.
خانم شاکری ، مادر آیلین احمدی می گوید دخترش آیلین که حالا 15 سال دارد، از سال 94 با علاقه خود رشته تکواندو را شروع کرده و آنها هم از او حمایت و هواداری کرده اند و سالن های ورزشی مناسب و مربی های برجسته به این موفقیت کمک می کند. او می افزاید: ابتدا تنها به عنوان یک علاقه در سن نوجوانی پیگیری می شد اما به مرور وقتی قهرمانی های همسالان خود را می دیدند ، آنها هم علاقه مند شدند تا این ورزش را در سطح قهرمانی دنبال کنند. خانم شاکری می افزاید: مربیان آیلین با توجه به قدرت بدنی که دارد، شاخه «کیوروگی» را که مبارزه در تکواندو است، پیشنهاد دادند و برای آرین رشته «پومسه» را پیشنهاد دادند که خوشبختانه هر دو در رشته ورزشی خودشان موفق ظاهر شدند. مادر این دختر قهرمان در رشته تکواندو درباره موفقیت های او می گوید: مقام اول در مسابقات استانی رده خردسالان و نونهالان در سال 97 و مقام اول فستیوال ورزشی المپیکی میپا (اروند) در سال 98 از جمله موفقیتهای آیلین است. مسابقات جهانی تکواندو به میزبانی ایران هم چند هفته قبل به شکل آنلاین – مجازی در کرج و با حضور کشورهای خارجی برگزار شد که آیلین در این مسابقات مقام سوم را کسب کرد. او می گوید آرین ، پسرش نیز در مسابقات جهانی که در سال 99 به صورت مجازی – آنلاین برگزار شد مقام اول را کسب کرده است و حالا همراه با خواهرش هر دو قهرمان جهان هستند. خانم شاکری که زمان بیشتری را با فرزندانشان و تمرینات آنها می گذراند، می گوید: دختر و پسرم حتما باید سه روز در هفته تمرینات اصلی خود را داشته باشند اما در برخی موارد هم با رعایت پروتکل ها تمرین اختصاصی و انفرادی با مربی خود دارند. در یک سال و اندی اخیر هم که شرایط کرونایی بوده، تمرینات را در فضای ورزشگاه یا فضای باز و پارک ادامه داده ایم. در تمام این موارد اگر همسرم حضور داشته باشد، او برای تمرینات و یا خرید و نیازهای دیگر کمک می کند، اما در بیشتر موارد این برنامه های روزانه و رفت و آمد و هماهنگی کلاسها و دیگر موارد را خودم انجام می دهم. خانم شاکری می گوید خودش و همسرش آقای احمدی هم ورزش می کنند اما بیشتر وقتشان صرف برنامه های دو فرزند ورزشکارشان می شود و می افزاید: دختر و پسرم هر دو انگیزه و انرژی زیادی برای ادامه این ورزش قهرمانی دارند و با توجه به شرایط ورزش تکواندو در کشور زمینه برای رشدشان وجود دارد و ما با وجود هزینه های سنگین و عدم حمایتی که وجود دارد ، تلاش می کنیم تا آنها مدارج بعدی قهرمانی را طی کنند.
با توجه به گسترش ویروس کرونا و همچنین بنا بر نظر ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر تعطیلی ده روزه، به منظور پیشگیری از شیوع گسترده این ویروس، بازار بزرگ و همچنین اصناف و مشاغلی که در گروهای دوم، سوم، چهارم و غیرضرور در تهران قرار دارند، از روز شنبه ۲۱ فروردین۱۴۰۰ تعطیل شدند.
عکس: محمدرضا عباسی / مهر
Endomondo
Endomondo برای افرادی که فعالیت های مختلف تناسب را انجام می دهند، شامل دویدن، یک اپلیکیشن کامل است. برخلاف دیگر اپلیکیشن ها که تنها می توانید برای دویدن از آنها استفاده کنید، Endomondo یک برنامه ساده و روان است که کار با آن راحت بوده و به شما اجازه می دهد بیشتر از ۴۰ نوع فعالیت ورزشی(دویدن، دوچرخه سواری، پیاده روی، کایاک سواری، دوچرخه سواری کوهستان و ….) را دنبال کنید. فقط یک فعالیت انتخاب کنید، یک هدف را تعیین کنید و به Endomondo اجازه دهید تا مربی صوتی اش شما را راهنمایی کند. اپلیکیشن جزئیات همه فعالیت هایتان را ثبت کرده، و به شما اجازه می دهد تا عملکرد مسافتی خودتان مانند میانگین سرعت و زمان هر فعالیت را تحلیل کنید.
RunGo جدا از ضبط و ثبت زمان، سرعت، مسافت و ارتفاع، ناوبری همراه با راهنمای صوتی آنی را فراهم آورده و بهترین مسیرهای منطقه نزدیک شما را پیشنهاد می کند، پس نگرانی بابت اینکه مسیر شلوغی را اشتباها برای دویدن انتخاب کنید و یا در مکانی ناآشنا، گم شوید نخواهید داشت. فقط مانند گوگل مپس که به شما اجازه می دهد تا نقشه هایتان را آفلاین ذخیره کنید، می توانید مسیرهای دلخواهتان را بر روی گوشی هوشمندتان دانلود کنید و اپلیکیشن حتی در نبود اینترنت هم کار خواهد کرد. RunGo همچنین یک اپلیکیشن عالی برای افرادی است که به شهرهای مختلفی سفر می کنند و می خواهند مکان های ایمن وخوش منظره را انتخاب کنند.
Wikiloc
یکی از قابلیت های مفید این برنامه، امکان اشتراک گذاری مسیرها با دیگر ورزشکاران است. همچنین در هر مسیر می توانید تصاویری را برای آشنایی هرچه بیشتر دیگر ورزشکاران بر روی نقشه پین کنید و خلاصه ای را نیز درباره آن مسیر ذکر کنید. با این اپلیکیشن می توانید، مسیرهایی را که کاربران به اشتراک گذاشته اند، برای فعالیت خود انتخاب و آن مسیر را دنبال کنید. همچنین از اپلیکیشن می توانید در حالت آفلاین نیز استفاده کنید. اپلیکیشن با استفاده از GPS اطلاعات موقعیت مکانی شما و مسیرتان را ذخیره می کند تا بعدا در صورت دسترسی به اینترنت، بتوانید با استفاده از نقشه ها و تصاویر گوگل ارث، مسیر خود را بر روی زمین به اشتراک بگذارید. این اپلیکیشن به شما امکان ثبت سرعت، ارتفاع، بیشینه و کمینه سرعت و همچنین مسافت و زمان صرف شده برای انجام آن را می دهد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات