صنعت نفت  در سال سخت کرونا و تحریم های اقتصادی نمره قبولی گرفت

از بهار تا بهار با کارکنان نفت

مشعل «صنعت نفت، کرونا را شکست داد.» شعاری که به راستی نه می توان آن را مبالغه آمیز تلقی کرد و نه دور از ذهن و واقعیت. مرور فعالیت های انجام شده در صنعت مهم و راهبردی نفت، فهرستی از بی سابقه ترین و مهم ترین اقدام ها و فعالیت ها در بخش های مختلف توسعه ای و تولیدی، اکتشافی، زیست محیطی، پژوهشی، مسئولیت اجتماعی و... در دوره شیوع ویروس کرونا را پیش رو قرار می دهد؛ به گونه ای که می توان آن را در تاریخ این صنعت یگانه خواند. کسب جایگاه نخست در بین شرکت های بزرگ نفتی دنیا اعم از شرکت های ملی نفت و بین المللی از نظر مجموع حجم اکتشافات نفت و گاز در سال ۲۰۱۹ با کشف ۴.۹۷۳ میلیارد بشکه معادل هیدروکربن مایع ذخیره قابل برداشت را تاکنون درهیچ دوره ای از عمر این صنعت سراغ نداشته ایم؛ رکوردی مهم و بی سابقه در برداشت از میدان های مشترک نفت و گاز را برای نخستین بار شاهد بودیم که در این میان نام میدان نفتی آذر به عنوان پیچیده ترین میدان نفتی مشترک با کشور عراق برای اولین بار به تولید موردنظرمان رسید. طرح احداث خط لوله راهبردی و ملی انتقال نفت خام از گوره به جاسک و پایانه صادراتی در منطقه مکران برای اولین بار در تاریخ صنعت نفت این فرآورده را از دریای عمان به مقاصد صادراتی منتقل می کند و بسیاری از فعالیت های دیگری که با مرور چهار فصل 99 به آن می پردازیم.

بهار  بی قرنطینه نفت

 نوروز 99 با روزهای قرنطینه را که به خاطر دارید؛ بهاری متفاوت که حاصل حضور مهمانی ناخوانده کرونا از زمستان 98 بود. با این حال در همان ایام کارکنان عملیاتی صنعت نفت پای کار بودند تا چرخه تولید انرژی تداوم داشته باشد که نتیجه آن را در اخبار مختلف از جمله تولیدی شدن چاه شماره ۶ میدان کبود در مخزن بنگستان به عنوان نخستین حلقه چاه حفاری شده در طرح نگهداشت و افزایش توان تولید این شرکت موسوم به طرح توسعه ۲۸ مخزن و یا آغاز عملیات حفاری نخستین حلقه چاه اکتشافی – تحدیدی در سازندهای کنگان و دالان بخش شرقی میدان گازی پارس جنوبی (ساختمان یلدا) و افزایش تولید میدان یاران جنوبی با راه اندازی 6 حلقه چاه و نمونه های دیگری از این اخبار که در فروردین ماه شاهد آن بودیم.

با این حال با شیوع ویروس کرونا در کشور، نشست های کمیته مدیریت شرایط اضطراری سطح ۳ شرکت ملی نفت ایران در بالاترین سطح مدیریتی و با هدف ایجاد فرماندهی واحد و اتخاذ تصمیم های یکپارچه و هماهنگ برای مقابله با این بحران آغاز شد و شرکت های تابعه ملی نفت نیز راهبردهای اتخاذشده را متناسب با نوع مسئولیت ها و شرایط پیرامونی خود دنبال کردند.

وزیر نفت در ابلاغیه ای بر ضرورت حضور مدیران عملیاتی در محل کار خود تا زمان مهار بیماری ویروس کرونا تأکید و یادآوری کرد مردم از ما به عنوان کسانی که بار مسئولیت اداره امور خود را به ما سپرده اند، بحق انتظار دارند. وزیر نفت همچنین دستورعمل دورکاری در شرایط ویژه کارکنان را ابلاغ کرد.

کرونا باعث شد تا نشست اوپک و غیراوپک هم به شکل مجازی برگزار شود که نتیجه آن توافق کاهش تولید روزانه ۹.۷ میلیون بشکه ای برای ماه های مه و ژوئن بود و در این میان کشورهای ایران، لیبی و ونزوئلا از این توافق کاهش معاف شدند و ۲۰ کشور دیگر عضو این توافق متعهد شدند تولید خود را از یکم ماه مه سال ۲۰۲۰ میلادی (۱۲ اردیبهشت ماه) اجرایی کنند.

بهار 99 با خبری تلخ برای صنعت نفت همراه بود. حسین کاظم پور اردبیلی، دیپلمات ایرانی که از هفت سال پیش تاکنون نماینده ایران در سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) بود، در بیمارستان لاله تهران درگذشت.

حاج رضا طاهری، چهره نام آشنا و خوشنام روابط عمومی صنعت نفت هم که سال ها در روابط عمومی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب مشغول به فعالیت بود، در بهار 99 به دلیل ابتلا به کرونا درگذشت.

بهار که به نیمه رسید، خبر خوش آغاز عملیات نصب نخستین جکت آخرین فاز پارس جنوبی (فاز ۱۱) با پیام رئیس جمهوری حکایت از پویایی صنعت نفت با وجود روزهای سخت کرونا داشت. رئیس جمهوری در آیین آغاز عملیات اجرایی این جکت با قدردانی از کارکنان صنعت نفت گفت: آمریکا نمی تواند ملت ما را به زانو در بیاورد، دلیلش طرح هایی است که در سال ۹۹ پس از دو سال و چند ماه از تحریم شدید اجرا و پیاده می کنیم.