اولویت را به خودمان بدهیم

مشعل یکی از موضوعاتی که برای بسیاری از افراد در طول زندگی پیش می آید، عدم رضایت از خود یا بی توجهی به خود است. معمولا در یکی از مراحل زندگی افراد با این سوال مواجه می شوند که چقدر به نیازها و خواسته ها و علایق خودشان در مقابل دیگران توجه کرده اند و آنها را در اولویت قرار داده اند. مساله مهم تر این است که میزان توجه به خود و احترام قائل شدن برای علایق خودمان نوع رفتار دیگران و میزان احترام و توجه آنها را هم تعیین می کند.  اما بسیاری از افراد موضوع توجه به خود و علایق را با موضوع هایی همچون فروتنی، فداکاری برای دیگران یا اولویت وظایف پدری و مادری و همسری اشتباه می گیرند. تصور اشتباه این است که باید همه نیازها و خواسته های زندگی را فدای فرزندان یا والدین کنند و سهمی برای خودشان در زندگی نگذارند؛ به همین دلیل لازم است یادآوری کنیم انجام وظایف پدر، مادری و فرزندی یا وظایف دیگر با رفتن دنبال خواسته ها و اهداف و نیازهای زندگی خودمان فرق دارند و بهتر است به جای بهانه گرفتن و توجیه به دنبال اصلاح شرایط باشیم. در ادامه برخی موضوعات را مرور می کنیم که در این تغییر رفتار موثر است.

  برای اینکه دیگران با ما و نیازهای ما محترمانه رفتار کنند، اول باید خودمان به علایقمان احترام بگذاریم. اینکه اطرافیان بدانند که ما برای زندگی و اهدافمان برنامه ریزی داریم تکلیف آنها را هم برای برنامه های مشترک روشن می کند.

  برای برنامه های شخصی و اهدافی که مربوط به خودمان است، زمانبندی مشخص و دقیق بگذاریم و به آن وفادار بمانیم تا اطرافیان هم بدانند که این موضوعات اهمیت دارند.

   ممکن است برنامه، خواسته یا اهداف ما با اهداف و خواسته سایر اعضای خانواده و دوستان در تناقض یا ناهماهنگ باشد و گاهی مجبور شویم برنامه را تغییر دهیم یا از اهدافمان چشم پوشی کنیم، اما مساله مهم این است که باید این تفاوت و اختلاف را اعلام کنیم تا بدانند ما از برنامه خودمان گذشته ایم.

   حتی اگر برنامه ها و آنچه در ذهنمان است با مخالفت و اعتراض دیگران مواجه می شود، از بیان آن نترسیم و خواسته هایمان را بیان کنیم. این موضوع حتی اگر موفق به اجرا نشویم، به ما حس بهتری نسبت به خودمان می دهد.

  بیان مودبانه و همراه با آداب و به موقع خواسته ها و نیازها اهمیت زیادی دارد. بهتر است علایق و خواسته هایمان را با لحنی آرام و منطقی و در شرایطی آرام مطرح کنیم تا طرف مقابل هم بتواند در شرایطی مناسب برای واکنش قرار داشته باشد.

  بسیاری از ما از کودکی  برای نوع پوششی که داریم و رنگ و مدل آن ، تحت تاثیر والدین یا بزرگسالانی دیگر در زندگیمان هستیم و این عادت تا بزرگسالی همراهمان است و شاید کمتر به این فکر می کنیم که خودمان یک طرح و رنگی را دوست داریم  یا نه ! توجه به خواسته هایمان در چیزهای کوچک مثل رنگ لباس می تواند روی روحیه ما برای پیگیری خواسته هایمان هم اثر بگذارد.

  موضوع مهم دیگر این است که نباید در مسیر دنبال کردن خواسته ها و علایق زندگی خودمان از راه و روش و نیازهای دیگران تقلید کنیم. ممکن است درباره نیازها و خواسته هایمان اطلاعات اندکی داشته باشیم اما بهتر است با همین اطلاعات اندک، خواسته منحصربه فرد خودمان را داشته باشیم تا خواسته کپی شده دیگران را !

  باید اینگونه رفتار کنیم که مسوولیت کامل اهداف و خواسته ها را گردن می گیریم و دقیقا می دانیم چه می خواهیم. این مهم است که بدانیم و به دیگران نشان دهیم که خودمان باعث تغییرات هستیم، نه اینکه همه چیز را رها کرده ایم و منتظریم سرنوشت ما را دیگران رقم بزنند.

  همه ما در مسیر زندگی اشتباهاتی داشته ایم، اما قرار نیست این اشتباهات عاملی برای توقف ادامه خواسته ها و علاقه مندی هایمان باشد. بهتر است افکار و تجربه های منفی را کنار بگذاریم و به خواسته های جدیدمان فکر کنیم.

   ممکن است در مسیر پیگیری علائق و نیازهایمان در موقعیت هایی قرار بگیریم که دیگران از ما درخواست هایی داشته باشند و به همین دلیل لازم است توانایی نه گفتن را بیاموزیم. یادمان باشد که نه گفتن به معنای عدم همراهی یا بی توجهی نیست، فقط احترام و اولویت بیشتری برای خودمان قائل شده ایم.

  بهتر است در مسیر خواسته ها منتظر اتفاقات بزرگ نمانیم و از تغییراتی کوچک شروع کنیم. اگر قرار است کوهنوردی را شروع کنیم، لازم نیست حتما در هفته اول به قله برسیم، پیاده روی روزانه در ساعت های بیکاری یک تغییر کوچک است که می تواند ما را به خواسته هایمان نزدیک کند.

  یکی از راه های شناخت اولویت ها در زندگی و موضوعاتی که برای ما مهم است، بررسی دلیل و چرایی هر موضوع و دادن امتیاز است. بهتر است در ذهنمان همه ویژگی هایی که برایمان مهم است را مرور کنیم و بپرسیم آیا واقعا می خواهیم این کار را انجام دهیم یا به خاطر دیگران مجبوریم این کار را انجام دهیم؟

  روان شناسان می گویند همه ما باید همه آبی را که در لیوانمان است، خودمان سر بکشیم و از سرریز آن برای دیگران خرج کنیم. یعنی در وقت گذاشتن، بها دادن به خواسته دیگران یا توجه به نیازهایشان این قانون را باید بگذاریم که اول خودم سیراب شوم و بعد سهمی به دیگران برسد.

 

فانوس جادویی زمان

اگر کتاب در جست وجوی زمان از دست رفته را خوانده باشید و با پیچیدگی قلم نویسنده آن آشنا باشید، می دانید که درک ابعاد این رمان کاری ساده نیست. فانوس جادویی زمان کتاب ارزشمندی در نقد و تفسیر رمان در جست وجوی زمان از دست رفته اثر مارسل پروست است که داریوش شایگان در اختیار عاشقان پروست قرار داده است. کتابی که بدون تردید یکی از بهترین موارد برای فهم هرچه بهتر کتاب مارسل پروست است.

به شکل دقیق تر، کتاب فانوس جادویی زمان شامل شش فصل «مارسل پروست پیش از آفرینش رمان در جست وجوی زمان از دست رفته»، «خواب -  خاطره»، «روان شناسی در فضا، حلقه من - زمان - مکان»، «جست وجو: حکایت یک سیر و سلوک»، «هنر و جوهر»، «زمان بازیافته» می شود. این کتاب را انتشارات فرهنگ معاصر منتشر کرده است.

 

مهربان من

علی زندوکیلی خواننده، نوازنده، آهنگساز و مدرس موسیقی است. او با بازخوانی قطعه «رفته» و چند سال بعد با انتشار قطعه «لالایی» به شهرت و محبوبیت رسید. از جمله کارهای شاخص وی می توان به تیتراژ مجموعه های دزد و پلیس، پژمان (آخر قصه)، شاهگوش (زهره) و زیر پای مادر (آخرین رویا) اشاره کرد. او در زمستان ۱۳۹۲ آلبومی را تحت عنوان «عبور از مه» در سبک سنتی با اشعاری از حافظ، زهرا پناهی، حسین منزوی و وحشی بافقی در ۱۴ قطعه منتشر کرد. تماشای صبا، چون رقص آب و رویای بی تکرار، سه آلبوم آخر علی زند وکیلی هستند. او تک آهنگ های معروفی هم دارد که «مهربان من» یکی از آنهاست.

 

شعر

عقل بیهوده سر طرح معما دارد

بازی عشق مگر شاید و اما دارد

با نسیم سحری دشت پر از لاله شکفت

سر سربسته چرا این همه رسوا دارد

در خیال آمدی و آینه قلب شکست

آینه تازه از امروز تماشا دارد

بس که دلتنگم اگر گریه کنم می گویند

قطره ای قصد نشان دادن دریا دارد

تلخی عمر به شیرینی عشق آکنده است

چه سرانجام خوشی گردش دنیا دارد

عشق رازی ست که تنها به خدا باید گفت

چه سخن ها که خدا با من تنها دارد

*فاضل نظری

 

آن شب

آن شب اولین فیلم تولید شده ایرانی در امریکاست که با دریافت مجوز نمایش از ایران، به صورت همزمان در دو کشور اکران می شود. این فیلم معمایی به نویسندگی کوروش اهری و میلاد جرموز محصول سال ۲۰۲۰ است. داستان فیلم در مورد زوج جوانی است که به همراه دختر یک ساله شان خود را محبوس در هتلی قدیمی می یابند. باوجود تلاششان برای اقامتی دلپذیر در این هتل عجیب و وهم آور، نیرویی خارجی آن دو را وادار به ابراز راز های درونی شان که از یکدیگر پنهان نگه داشته اند، می کند. آنها با دقت همه چیز و هر کسی را که در مسیرشان قرار دارد، زیر سوال می برند. در این فیلم جورج مگوایر نیز به عنوان بازیگر در کنار شهاب حسینی و نیوشا جعفریان نیز حضور دارد.