حقايق جالب توجه و باور نكردنی

مغز

مغز، يكي از پيچيده ترين اعضاي بدن انسان است كه سيستم و عملكرد شگفت انگيزي دارد، به طوری که بسیاری از انسان ها تمام طول زندگی خود را به مطالعه اين ارگان شگفت انگیز و توانایی های آن اختصاص داده اند.  به همين بهانه در ادامه در مورد مغز و کارکرد آن حقايق باورنكردني را آورده ايم كه مطمئنا با دانستن آنها به شگفت انگيز بودن اين ارگان حياتي بدن پي خواهيد برد.

 رژیم غذایی سخت

گرسنگی شدید يا رژيم هاي سخت شرايطي موسوم به خودخواری به وجود مي آورند. به باور دانشمندان افرادی که به اندازه کافی غذا نمی خورند و گرسنگی می کشند، ممکن است به نوعی بیماری موسوم به «خودخواری یا اتوفاژی ناشی از گرسنگی» در مغز مبتلا شوند. بيماري كه باعث مي شود سلول های مغز با توجه به عدم تامين انرژي كافي از غذا برای دريافت اسید های چرب مورد نیازشان، خود را بخورند. وقتي اين اتفاق مي افتد، مغز  سیگنال های افزایش اشتها و تمایل شدید برای خوردن غذا را به ديگر اعضاي بدن مخابره می کند.

كمبود آب و ايجاد اختلال در عملكرد مغز

همان طور كه مي دانيد، بیشتر حجم مغز انسان را آب تشکیل داده، به همين دليل کمبود آب در عملکرد مغز تاثيرگذار است و قوه تمرکز انسان را مختل مي كند. مغز حدود یک کیلو و ۴۰۰ گرم وزن دارد؛ بنابراين اگر تنها ۲ درصد از آب خود را از دست بدهد؛ عملکرد شناختی، حافظه و قدرت تمرکز انسان با تغییرات منفی مواجه خواهد شد.

احساس درد

شايد برايتان جالب باشد كه بدانيد برای عمل مغز نيازي به بيهوشي نيست، چراكه اين ارگان حياتي بدن درد را احساس نمي كند، در مغز انسان گیرنده های عصبی درد وجود ندارد، اين بدان معناست كه مغز هیچ وقت درد را احساس نمي كند، در حالي كه دیگر اعضای بدن به واسطه مغز درد را حس مي كنند.

حافظه کوتاه مدت

براي همه ما پيش آمده كه وسط حرفمان چند لحظه حواسمان پرت شود و پس از آن نيز فراموش كنيم كه چه مي گفتيم. این اتفاق به ظرفیت مغز برای نگه داشتن مقدار کمی اطلاعات در حافظه فعال مرتبط است. اين ارگان حياتي بدن این اطلاعات را طوري نگه مي دارد كه در دسترس باشد، البته فقط تا 20 تا 30 ثانيه مي تواند آن را نگه دارد. بیشتر افراد اعداد را حدود ۷.۳ ثانیه و کلمات را ۹.۳ ثانیه به خاطر می سپارند.

كم شدن حجم مغز انسان در طول زمان

محققان هنوز به درستي نمي دانند كه مغز انسان چرا و به چه علت با گذشت زمان کوچک می شود. با اين حال برخي دانشمندان معتقدند كه عادت ها و سبک زندگی انسان ها در این امر تاثيرگذار بوده است.

استفاده از بخش هاي مختلف

برخلاف باور عموم، انسان مي تواند از بیشتر بخش های مغز خود استفاده کند. باور غلطي وجود دارد كه مي گويد انسان تنها مي تواند از ۱۰ درصد مغز خود استفاده کند، اما تحقيقات دانشمندان نشان داده كه انسان قادر است از تمام توان مغزش استفاده کند. مغز ما حتي زماني كه در خواب هستيم هم در حال کار و فعالیت است.

امواج فعال مغز در خواب

زماني كه زود به خواب مي رويم، تصور مي كنيم كه مغزمان هم به خواب رفته است، در حالي كه اين ارگان حياتي بدن هنگام خواب از وقتی که بیداریم، حرف می زنیم، می خوریم و فکر می کنیم، بيشتر کار می کند.

 پیش از ۲۵ سالگی

مغز انسان تا قبل از ۲۵ سالگی به بلوغ و تکامل کامل نمی رسد، از اين روست كه در دهه ۲۰ زندگی نمی توان خيلي از کار ها را انجام داد. تحقیقات ثابت کرده افراد در دهه ۲۰ زندگی خود فقط از بخشي که مدیریت احساسات انسان را به عهده دارد، مي توانند استفاده كنند.

 برداشتن نيمي از مغز

شگفت انگيزترين چيزي كه مي توان درباره مغز گفت اين است كه می توان نیمی از مغز را برداشت، بدون اینکه روی حافظه يا شخصيت افراد تاثيرگذار باشد. البته 100 درصد نمي توانيم بگوييم كه بي تاثير است، اما تاثير آن خيلي خيلي كم است.

 اثر انگشت و فعاليت مغز

شايد تعجب كنيد اما فعاليت مغز هم مانند اثر انگشت هر فرد، منحصر به فرد است. مغز انسان با انسان ديگري فرق دارد و نمونه آن را در جهان نمی توان پيدا كرد. براساس تحقيقات دانشمندان فعالیت مغز هر فرد همانند اثر انگشت او منحصر به فرد است.

 ديدن از طريق گوش

توانایی مغز برای سازماندهی و تغییر خودش در طول عمر واقعا شگفت انگیز است. در تحقيقاتي كه روي فعالیت مغز افرادی که نابینا متولد شده اند با کسانی که بینایی عادی داشته اند، مشخص شده بخشی از مغز که به طور طبیعی با چشم ها ارتباط دارد، می تواند خود را با پردازش اطلاعات صوتی به جای درک بصری هماهنگ کند. شايد به همين دليل است كه مي گويند برخی از افراد نابینا می توانند از طریق گوش هایشان ببینند.