گزارشی از یک فعالیت راهبردی در صنعت نفت

3   خط لوله مهم انتقال فراورده کشور به بهره برداری رسید

مشعل سه خط لوله مهم انتقال فراورده کشور با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت و علیرضا صادق آبادی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و برخی از مدیران ارشد صنعت نفت از طریق ویدئوکنفرانس به بهره برداری رسید. سه خط لوله ۲۶ اینچ انتقال فراورده شازند - قم - ری به طول ۲۹۳ کیلومتر با ظرفیت انتقال ۳۰۰ هزار بشکه فراورده در روز، ۲۰ اینچ نائین - کاشان – ری به طول ۴۲۰ کیلومتر با ظرفیت انتقال ۲۰۴ هزار بشکه در روز فراورده و ۱۴ اینچ تبریز - خوی – ارومیه به طول ۲۲۰ کیلومتر از تبریز به ارومیه با ظرفیت کل ۶۵ هزار بشکه در روز فراورده،  روز (دوشنبه، چهارم اسفندماه) از طریق ویدئوکنفرانس به بهره برداری رسید. سرمایه گذاری انجام شده در پروژه خط لوله شازند - قم - ری ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال، پروژه خط لوله نائین - کاشان - ری ۵ هزار و ۴۰ میلیارد ریال و ۸۴.۵ میلیون یورو وپروژه تبریز - خوی - ارومیه ۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال بوده است.

 احداث خط لوله از شازند تا ری با ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه در روز

افزایش ظرفیت انتقال فراورده به میزان ۳۰۰ هزار بشکه در روز در مسیر شازند تا ری و ۴.۳ میلیون مترمکعب خاکبرداری از جمله اقدام ها در پروژه خط لوله شازند - قم - ری است. پیمانکار این پروژه که قرارداد آن به صورت EPC بوده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) و مشاور آن مهندسین مشاور طرح اندیشان بوده است.

     افزایش ظرفیت انتقال ۲۰۴ هزار بشکه ای فراورده از جنوب کشور با احداث خط لوله نائین - کاشان - ری

انتقال بخشی از گازوئیل، نفت سفید و بنزین تولیدشده در پالایشگاه های ستاره خلیج فارس، بندرعباس و پالایشگاه آتی هرمز به نائین و کاشان و از آنجا به تهران از جمله اهداف موردنظر احداث خط لوله نائین - کاشان - ری بوده است. احداث ۱۰ مخزن سقف ثابت و متحرک جمعاً به ظرفیت ۳۰۰ هزار مترمکعب در نائین از جمله طرح های جانبی این پروژه به شمار می رود، افزون بر آن در قالب این پروژه تلمبه خانه جدید کاشان احداث شد و تلمبه خانه موجود نائین نیز توسعه یافت. در قالب این پروژه افزون بر احداث ۴۲۰ کیلومتر خط لوله ۲۰ اینچ مجهز به سیستم نشت یاب در حد فاصل نائین، کاشان و ری، توسعه و ارتقای پست برق موجود، ایجاد ۶ کیلومتر خط انتقال برق ۶۳ کیلوولت از کاشان به تلمبه خانه کاشان و توسعه پست برق ۶۳ کیلوولت کاشان و توسعه پایانه ری مدنظر قرار گرفت. در قالب این پروژه ۸ هزار و ۸۰۰ تن عملیات ساخت و نصب مخازن، ۲ هزار و ۸۶۷ مترمربع ساختمان اداری، احداث ابنیه و سازه های صنعتی به مساحت ۵ هزار و ۳۳۰ مترمربع، نصب ۳۰ دستگاه تجهیزات دوار اجرایی شده است. نوع قرارداد این پروژه EPC و پیمانکار آن شرکت مشارکت نصر بوده است.

 حذف تردد ۵۰۰ دستگاه نفتکش با بهره برداری از خط لوله تبریز - خوی - ارومیه

تهیه و نصب سه دستگاه الکتروپمپ، ساخت یک دستگاه مخزن رلیف ۲۴۰ مترمکعبی، احداث ساختمان های اداری و صنعتی پایانه خوی و ارومیه، اجرای لوله کشی پایانه ۸ اینچ خط قدیم ارومیه، ساخت ۲۴ کیلومتر خط لوله ۱۰ اینچ سلماس - خوی و تأسیسات میان مسیری، اجرای ۲۶۰ کیلومتر کابل فیبر نوری، احداث تأسیسات تکمیلی خط لوله تبریز - خوی - ارومیه از جمله اقدام های انجام شده در اجرای پروژه خط لوله تبریز - خوی - ارومیه بوده است. در این پروژه که نوع قرارداد آن EPC بوده، ۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری شده و از جمله مزایای اجرای آن حذف تردد ۵۰۰ دستگاه نفتکش است که افزون بر صرفه جویی اقتصادی، مزایای زیست محیطی نیز به همراه دارد.

 برای ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس همه زحمت کشیدند

بیژن زنگنه، وزیر نفت در آیین بهره برداری رسمی از طرح های ملی انتقال، توزیع و ذخیره سازی فراورده های نفتی با بیان اینکه به روزهای انتخابات ریاست جمهوری نزدیک می شویم؛ می گویند پیروزی هزار پدر دارد و شکست یتیم است، به ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس اشاره کرد و گفت: تصمیم های ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس سال ۱۳۸۲ طبق اسناد موجود گرفته و موافقت نامه اجرایی آن امضا شد، دوستان دولت بعدی آمدند، دنبال کردند و این پالایشگاه را پیش بردند. همان قدری که زحمت کشیدند ما آن را با جزئیات اعلام کردیم. وی با اشاره به اینکه گفته می شود نبوغ یک نفر پالایشگاه ستاره خلیج فارس را به پایان رسانده است، مگر پالایشگاه با نبوغ ساخته می شود؟ پالایشگاه با همت و مدیریت ساخته می شود، افزود: همه می خواهند بگویند ما پالایشگاه ستاره خلیج فارس را ساختیم و آن را به نام خود تمام کنند. همیشه گفته ایم هرکسی می خواهد این پالایشگاه به نام او باشد اشکالی ندارد و استقبال می کنیم، اما انصاف هم موضوع خوبی است، زحمات دیگران را خراب نکنند. وزیر نفت با اشاره به اینکه واحدهای فرآیندی پالایشگاه ستاره خلیج فارس طبق استناد موجود در سال ۹۲ حدود ۴۱ درصد پیشرفت داشتند، ادامه داد: این پالایشگاه با مدیریت و فداکاری مدیران پیش رفته است.

 ۸ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری برای ساخت خطوط لوله جدید نفتی

زنگنه با قدردانی از شرکت هایی که طرح های ملی انتقال، توزیع و ذخیره سازی فراورده های نفتی را انجام دادند، اظهار کرد: فعالیت های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران زیاد دیده نمی شود، اما جا دارد از زحمات آنها قدردانی شود. ما ۱۳ هزار کیلومتر خطوط لوله اصلی انتقال نفت و فراورده داریم که روزانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت و فراورده نفتی را برای مصارف داخلی انتقال می دهند. وی با اشاره به توسعه فناوری در کشور و با بیان اینکه لوله های کشور همگی در ایران ساخته می شود، گفت: خط لوله گوره - جاسک همانطور که بارها گفتم ایرانی ترین خطوط لوله نفت کشور است. وزیر نفت با اشاره به اینکه با بهره برداری رسمی سه خط لوله مهم انتقال فراورده کشور از تردد هزاران نفتکش جاده پیما جلوگیری می شود، افزود: خوشبختانه همه این طرح ها در این دولت آغاز و در همین دولت تکمیل شد. زنگنه، جلوگیری از قاچاق سوخت و فراورده را که به دلیل یارانه ای بودن آن در ایران رخ می دهد از جمله مزایای اجرای خطوط لوله انتقال نفت و فراورده عنوان کرد. وی اجرای این سه خط لوله را برای تأمین فراورده های شمال از مسیر تهران بسیار با اهمیت دانست و با تأکید بر ضرورت توسعه پالایشگاه ها و خطوط لوله افزود: ما ساخت چند خط لوله را در حال اجرا داریم که مهم ترین آن، خط لوله انتقال فراورده ۲۶ اینچ بندرعباس - سیرجان - رفسنجان است تا بنزین پالایشگاه ستاره خلیج فارس را بتوانیم به مناطق مرکزی بیاوریم. وزیر نفت مجموع هزینه سه خط شازند - قم - ری، نایین - کاشان - ری و تبریز - خوی - ارومیه را بیش از ۸ هزار میلیارد تومان و ۹۸ میلیون یورو عنوان کرد. زنگنه با اشاره به خط لوله گوره – جاسک و بیان اینکه همه تجهیزات این خط لوله در ایران ساخته می شود، گفت: جوشکاری و لوله گذاری این طرح تا پیش از پایان امسال تکمیل می شود، امیدواریم در ماه های نخست سال آینده نخستین بارگیری نفت خام از جاسک را داشته باشیم.

 ۴۴ مجوز ساخت پالایشگاه نفت دادیم

وزیر نفت با بیان اینکه طرح های بهسازی و ارتقای کیفی پالایشگاه ها نیز در این سال ها انجام شد، گفت: بهسازی پالایشگاه های تبریز، بندرعباس و اصفهان با حدود ۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری انجام شده که در نتیجه اجرای این طرح ها، ۷ میلیون لیتر تولید بنزین افزایش یافته و کیفیت ۱۰ میلیون لیتر بنزین و ۱۱ میلیون لیتر گازوئیل به یورو ۴ و ۵ ارتقا یافته است. زنگنه همچنین از دو طرح تثبیت ظرفیت پالایشی پالایشگاه آبادان و واحد تصفیه نفت گاز (GHT) پالایشگاه اصفهان به عنوان دو طرح در حال اجرا نام برد و توضیح داد: با بهره برداری از طرح تثبیت ظرفیت پالایشی پالایشگاه آبادان مازوت تولیدی این پالایشگاه از ۴۵ درصد به ۲۶ درصد می رسد و کیفیت فراورده این پالایشگاه به یورو ۵ ارتقا می یابد. پیشرفت این طرح هم اکنون بیش از ۶۵ درصد است و پیش بینی می شود فاز نخست آن سال ۱۴۰۰ به بهره برداری برسد، همچنین واحد تصفیه نفت گاز (GHT) و ارتقای کیفی تولید پالایشگاه اصفهان نیز در حال اجراست که ان شاء الله واحد تقطیر این پالایشگاه اوایل سال آینده به بهره برداری می رسد. وی با بیان اینکه از سال ۹۲ تاکنون ۴۴ مجوز ساخت پالایشگاه نفت خام و میعانات گازی به ظرفیت روزانه ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه صادر کرده ایم، گفت: آنچه را که سهم مان در قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و پتروپالایشگاه هاست اجرا کردیم.

 ظرفیت پالایش نفت ایران در شرایط کرونا کاهش نیافت

علیرضا صادق آبادی مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در آیین بهره برداری رسمی طرح های ملی انتقال، توزیع و ذخیره سازی فراورده های نفتی گفت: با اجرای پروژه خط لوله نائین - کاشان - ری و انبار ارومیه ظرفیت ذخیره سازی فراورده در سخت ترین شرایط تحریم و کرونا بیش از ۵۰۰ میلیون لیتر در کشور افزایش یافت که با احتساب افزایش ظرفیت ذخیره سازی به وسیله تکمیل مخازن دیگر در مجموع یک میلیارد لیتر به ظرفیت ذخیره سازی فراورده کشور افزوده شد. صادق آبادی تصریح کرد: اجرای سه پروژه خط لوله نائین - کاشان - ری، شازند - قم - ری و تبریز - خوی - ارومیه به همراه تلمبه خانه ها و مخازن تعادلی که امروز به بهره برداری رسمی رسید، در مجموع سالانه ۳ هزار و ۵۰۰ تا ۴ هزار میلیارد تومان در کشور صرفه جویی می شود. وی تأکید کرد: پروژه خط لوله شازند - قم - ری ظرفیت انتقال روزانه ۳۰۰ هزار بشکه را دارد. این ۳۰۰ هزار بشکه را اگر بخواهیم با نفتکش ها جاده پیما حمل کنیم، هزینه اش ۲۰۰ تومان به ازای هر تن کیلومتر خواهد بود؛ در صورتی که هزینه انتقال با خط لوله ۱۸ تومان به ازای هر لیتر است که از این محل فقط روزانه حدود ۱.۶ میلیارد تومان برای مجموعه شرکت ملی پالاش و پخش فراورده های نفتی صرفه جویی به همراه دارد که معادل صرفه جویی سالانه ۶۰۰ میلیارد تومان برای کشور است. معاون وزیر نفت در پالایش و پخش صرفه جویی محقق شده از محل هرکدام از این پروژه ها برای مجموعه وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی را ۶۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: در مجموع با اجرای این سه پروژه از هزینه کرد حدود ۲ هزار میلیارد تومان بودجه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی برای انتقال فراورده در کشور جلوگیری شده است. صادق آبادی افزود: از محل اختلاف قیمت نفت گاز و گاز طبیعی نیز که برای انتقال با خط لوله به ازای هر تن کیلومتر، ۲۰۰ تومان و برای انتقال با نفتکش (نفت گاز) ۳۰۰ تومان به ازای هر لیتر است در هرکدام از این پروژه ها حدود ۶۰۰ میلیارد تومان صرفه جویی برای کشور محقق شده که در مجموع معادل صرفه جویی سالانه حدود ۴ هزار میلیارد تومان است.

 انتقال فراورده های نفتی به شمال و شمال شرق ایران شتاب می گیرد

قاسم عرب یارمحمدی مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در آیین بهره برداری رسمی طرح های ملی انتقال، توزیع و ذخیره سازی فراورده های نفتی گفت: خط لوله نائین - کاشان - ری با ظرفیت ۱۰۵ هزار بشکه در روز، فراورده های نفتی را به سمت ری منتقل می کند و این کار نقش مهمی در تسریع انتقال فراورده با کمترین هزینه از جنوب به سمت شمال و شمال شرق کشور دارد. وی افزود: در ابتدای دهه ۷۰ شمسی با راه اندازی پالایشگاه بندرعباس یکی از شاهراه های اصلی انتقال فراورده های نفتی، مسیر خط لوله ۲۶ اینچ بندرعباس – رفسنجان بود که پس از آن با راه اندازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس، ظرفیت این خط توسعه یافت و افزون بر آن خط لوله ۲۰ اینچ زنجان – نائین و خط لوله ۲۰ اینچ نائین - اصفهان نیز برای انتقال فراورده های تولیدی این پالایشگاه اجرایی شد. عرب یارمحمدی افزود: این خط لوله در فاز نخست یعنی ساخت مخازن ذخیره و مخازن تعادلی تکمیل شده و تلمبه خانه نائین نیز با ظرفیت انتقال روزانه ۲۰۰ هزار بشکه به بهره برداری کامل رسیده است.

 ظرفیت ذخیره سازی فراورده در شمال غرب ایران به ۳۳۰ میلیون لیتر رسید

کرامت ویس کرمی مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران گفت: با بهره برداری از خط لوله جدید تبریز - خوی - ارومیه و تأسیسات آن از جمله انبار نفت جدید ارومیه، ظرفیت ذخیره سازی فراورده در استان آذربایجان غربی از روزانه ۲۱۰ میلیون لیتر به ۳۳۰ میلیون لیتر رسید. وی افزود: با راه اندازی این خط جدید، ظرفیت انتقال فراورده در این منطقه از ۳۵ هزار بشکه در روز به حداقل ۱۰۰ هزار بشکه در روز رسید که این رقم تا روزانه ۱۴۰ هزار بشکه نیز قابل افزایش است. ویس کرمی تصریح کرد: انبار نفت جدید ارومیه که در قالب این پروژه احداث و اجرایی شده، در زمینی به مساحت ۵۰ هکتار در ۲۲ کیلومتری شهر ارومیه واقع شده و ظرفیت ذخیره سازی آن ۱۲۰ میلیون لیتر است.

 ایران در ساخت و اجرای پروژه های خطوط لوله 100درصد خودکفا شد

سعید ستاری نائینی مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران گفت: سه پروژه خط لوله نائین - کاشان - ری، شازند - قم - ری و تبریز - خوی - ارومیه به همراه تلمبه خانه ها و مخازن تعادلی ازسوی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با حمایت های مدیریتی و مادی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و با همکاری و هماهنگی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی و با حمایت های ملی و مدیریتی شرکت ملی پالایش و پخش به ثمر رسیده است. وی افزود: با حمایت های وزارت نفت ارزش ساخت داخل این پروژه ها هم اکنون ۱۰۰ درصد است که این رقم در طول اجرا اندکی کمتر بوده است، اما با اطمینان می گویم که اگر امروز بخواهیم پروژه خط لوله جدیدی در کشور بسازیم، این کار به طور کامل و صددرصدی با توان داخلی اجرایی می شود. مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران تأکید کرد: این نوید را می دهیم که بهره برداری رسمی از این طرح ها ابتدای توسعه و آغاز کار است و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران بیش از یک هزار کیلومتر خط لوله و ۱۵ ایستگاه و تلمبه خانه در حال ساخت دارد و بزرگ ترین طرح پالایشگاهی کشور (طرح توسعه پالایشگاه آبادان) نیز در شرایط تحریم و بیماری کرونا توسط این شرکت در حال اجرا و توسعه و پیشرفت است. ستاری درباره جزئیات این پروژه ها گفت: پروژه خط لوله شازند – قم - ری ۹۳ کیلومتر خط لوله ۲۶ اینچ با ظرفیت انتقال روزانه ۳۰۰ هزار بشکه به همراه ایستگاه حفاظت کاتدیک و توسعه تلمبه خانه های شازند، قم و ری دارای ارزش سرمایه گذاری ۷۷ میلیون یوروست و میزان اشتغال زایی آن در دوران ساخت ۵۰۰ نفر و در زمان بهره برداری ۷۰ نفر بوده است. وی افزود: برای اجرای این پروژه ۹۰۰ هکتار تحصیل اراضی و تملک اراضی انجام شده که با چالش های بسیاری همراه بوده است. مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران اظهار کرد: طرح نائین – کاشان – ری نیز شامل احداث ۴۲۰ کیلومتر خط لوله ۲۶ اینچ به ظرفیت انتقال ۲۰۰ هزار بشکه در روز به همراه مخازن تعادلی نائین و توسعه تلمبه خانه نائین و احداث تلمبه خانه کاشان بوده است.نائینی اظهار کرد: سومین پروژه که سهم اشتغال زایی و ساخت داخل بسیار بالایی داشته، شامل ساخت خط لوله تبریز - خوی - ارومیه با ۲۲۰ کیلومتر خط لوله ۱۴ اینچ و ظرفیت انتقال روزانه حدود ۱۰۰ هزار بشکه به همراه اجرای تعدادی انشعاب به سمت شهرستان های سلماس و خوی است.

 اجرای پروژه های نفتی زیرساخت های استانی را توسعه می دهد

الهام آزاد، نماینده نائین، خور و بیابانک در مجلس شورای اسلامی گفت: حوزه انتخابیه بنده (نایین، خور و بیابانک) تنها شهرستانی است که در استان اصفهان به گاز سراسری متصل نیست، افزود: این شهرستان صنعتی و معدن خیز است و به دلیل متصل نبودن به شبکه گاز سراسری، بیشتر سوختش از فراورده های نفتی تأمین می شود. عضو هیئت رئیسه کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: بی شک اجرای پروژه خط لوله نائین - کاشان - ری می تواند به توسعه زیرساخت های نایین، خور و بیابانک منجر شود.