مدیرعامل پتروشیمی اروند  در گفت وگو با مشعل:

بازارهای جدیدی  در تحریم ها  پیدا کردیم

صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از صنایع پیشرو در اقتصاد ایران توانسته است با وجود تحریم های بسیار خارجی و شرایط سخت در محدودیت های اقتصادی به نقطه قوت و امیدی برای صنعت نفت و دولت به خصوص در حوزه ارزآوری تبدیل شود. در عین حال بسیاری از شرکت های پتروشیمی در اوج دوران سخت اقتصادی  و یک سال کرونایی اخیر از تولید و تامین نیاز صنایع داخلی کوتاهی نکردند و توانستند سهم خود را از چرخاندن چرخ صنعت به خوبی ایفا کنند. شرکت های پتروشیمی که حالا سال هاست به عنوان بخش خصوصی و نیمه دولتی تا حد زیادی توانسته اند در جایگاه یک بنگاه اقتصادی موفق در بخش های مختلف مالی و اجرایی و صنعت و مسئولیت های اجتماعی اقدام کنند و حتی در شرایط خاص و بحرانی مثل کرونا و حوادث طبیعی به کمک شهروندان و همسایگان خود بیایند. وزیر نفت در چند سال اخیر بارها زبان به تمجید و تشکر از صنعت پتروشیمی باز کرده و رئیس جمهوری هم مدیران صنعت پتروشیمی  را سربازان و فرماندهانی در جنگ اقتصادی خوانده که توانسته اند با وجود شرایطی سخت، بهترین عملکردها را در تامین نیازهای داخل و صادرات محصولات داشته باشند. حسن نشان زاده، مدیرعامل پتروشیمی اروند، یکی از همین به مدیرانی است که توانسته است در جریان سخت ترین شرایط، بهترین عملکردها را داشته باشد. او در گفت وگو با «مشعل» با اشاره به شرایط اقتصادی و محدودیت های کرونایی در یک سال اخیر تاکید کرد:  با وجود مشکلاتی که شیوع گسترده ویروس کرونا برای اقتصاد جهان و ایران در صنعت پتروشیمی داشته است، به طور مشخص هیچ تاثیری در روند تولید و فروش و بازرگانی و مالی پتروشیمی اروند نداشته و میزان تولید در سال جاری (99) نسبت به سال قبل 5 درصد افزایش داشته است. او با اشاره به اهمیت و راهبردی بودن فعالیت کارخانه کلر این مجموعه گفت:  کارخانه کلر اروند زنجیره کلر واحد  pvc پتروشیمی بندرامام، پتروشیمی اروند، پتروشیمی غدیر، زنجیره ایزوسیانات ها در پتروشیمی کارون و پلی کربنات در پتروشیمی خوزستان را تامین می کند و این کارخانه در سال جاری با وجود شرایط سخت رشد 12 درصدی در تولید محصولات داشته است.  نشان زاده تاکید کرد: این عملکرد جدا از شرایط و نیازهای دوران کرونا بوده و تلاش شده است، رسالت و تکلیف سازمانی در تامین مواد لازم برای واحدهای مختلف اجرا شود. 

 سال 1400 و رسیدن به 100 درصد ظرفیت اسمی در برخی واحدها

مدیرعامل پتروشیمی اروند با بیان اینکه خوراک پتروشیمی اروند تلفیقی از مواد عالی و معدنی (آب نمک و اتیلن) است و هیچ گاه در زمینه تامین خوراک مشکل نداشته ایم، می افزاید: یکی از دلایل اصلی نرسیدن به ظرفیت اسمی، مشکلات فرآیندی و تجهیزاتی بوده است که با برنامه ریزی صورت گرفته و افزایش ظرفیت در سال 99 امیدواریم سال جدید به ظرفیت اسمی نزدیک شویم و یا حداقل در برخی کارخانه ها مثل vcm  و pvc به 100 درصد ظرفیت برسیم.  او می گوید با رسیدن به ظرفیت 100 درصد، سود پتروشیمی اروند از فروش محصولات حداقل 30 درصد رشد خواهد کرد.  نشان زاده با تاکید بر اینکه در چند سال اخیر شرکت پتروشیمی اروند جزو شرکت های پیشرو صنعت پتروشیمی در حوزه ساخت کاتالیست و مواد شیمیایی در داخل و حمایت از ساخت داخل قطعات است، عنوان می کند: در هلدینگ خلیج فارس به عنوان شرکت پیشتاز در تامین نیازها از شرکت های داخلی شناخته شدیم. در حال حاضر بالغ بر 60 درصد مواد شیمیایی و کاتالیست های مورد نیازمان را از صنعت داخلی تامین کرده ایم. این روند از سال های قبل وجود داشته اما از دو سال گذشته و با دستورات مقام معظم رهبری برای جهش تولید این روند جهش قابل توجهی داشته است و به عنوان شرکت شاخص در این عرصه شناخته شده ایم. او اظهار امیدواری می کند که تا دو سال آینده 100 درصد مواد شیمیایی و کاتالیست های مورد نیاز این پتروشیمی داخلی شود و افزود: اعتماد شرکت های بزرگ و اصلی به داخل، زمینه اعتماد سایر شرکت ها را هم فراهم می کند و سازندگان تجهیزات و مواد شیمیایی و کاتالیست ها می توانند از جغرافیای فعلی خود خارج شوند و در منطقه و سایر کشورهای دنیا هم عرض اندام کنند. در عین حال  استفاده از این قطعات در داخل ، صرفه اقتصادی قابل توجهی دارد و از همه مهم تر باعث جلوگیری از خروج ارز از کشور می شود.

 دوران تحریم بازارهای جدیدی برای صنعت پتروشیمی باز کرد

نشان زاده تصریح می کند: در حال حاضر بیش از 70 محصولات به دلیل نیاز در داخل کشور توزیع و عرضه می شود و حدود 30درصد برای بازارهای خارجی اختصاص می یابد و می توان گفت که با وجود تحریم ها در سه سال گذشته بازارهای جدیدی برای صنعت پتروشیمی باز شده است.  او با اذعان به اینکه تحریم ها بالاخره شرایطی غیرنرمال را به همراه دارد و مجبوریم تدابیری متفاوت در بخش منابع مالی، اجرایی، انسانی و تجهیزاتی داشته باشیم، می افزاید: در این شرایط نیاز به انرژی بیشتر، خلاقیت و نوآوری و فکری متفاوت از گذشته داریم تا از این مرحله عدم اطمینان گذر کنیم. او می گوید یکی از رمزهای موفقیت صنعت پتروشیمی در این دوران تحریم های سخت، وجود مدیران و کارکنان و افرادی است که تلاش بسیاری داشته اند و در عین حال باور داشته اند که می توانند. او با اشاره به واحدهای پتروشیمی که در همین دو سال اخیر به بهره برداری و تولید رسیده است، گفت: تحریم را می توان ضمن توجه و توسعه داخل کشور به فرصت تبدیل کرد و با ایجاد و استفاده از متدهای جدید و خلاقانه در تولید و فروش محصولات می توانیم از سد تحریم بگذریم. تحریم در این سال ها تبدیل به شرایطی اجتناب ناپذیر شده اما مهم است که در همین شرایط سخت مدیریت درست داشته باشیم که در صنعت پتروشیمی واقعا مدیریت شد و نمره خوبی گرفتند و امروز یکی از صنایع پیشرو در اقتصاد ایران است. نشان زاده با اشاره به اینکه در همین شرایط تحریمی و کرونایی آنها طرح توسعه هم دارند، می افزاید: در حال گرفتن مجوز برای یک واحد الفین و پلی الفین با همکاری پتروشیمی بندر امام و هلدینگ خلیج فارس هستیم. طرح های توسعه داخلی مجتمع هم از 1400 شروع می شود و در حال حاضر کارهای مطالعاتی را شروع کرده ایم. 

 تا 1400 صنعت سبز می شویم

مدیرعامل پتروشیمی اروند با اشاره به تلاش های این شرکت در حوزه مسئولیت اجتماعی طی سال های گذشته، همچنین اقدامات اختصاصی در یک سال کرونایی اخیر می گوید: از همان ابتدای شروع کرونا در کشور یکی از اقدامات اصلی ما افزایش تامین خوراک کلر مورد نیاز پتروشیمی کارون برای تهیه آب ژاول بود که به عنوان یک محصول مورد نیاز در سطح پتروشیمی ها و سطح کشور ضروری بود. در عین حال به طور همزمان تولید محصول کاستیک (مورد استفاده در صنایع مختلف) را در بورس کالا افزایش دادیم تا نیاز داخلی به این محصول هم تامین شود.نشان زاده به عضویت در شورای راهبردی منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر اشاره و عنوان می کند: همه شرکت های فعال در منطقه در این شورا عضو هستند و حدود 80 میلیارد تومان در سال 99 در حوزه مبارزه با کرونا و موارد مرتبط با آن و سایر حوزه های مسئولیت اجتماعی اختصاص یافته است و ما هم یکی از شرکت های دخیل در این عملیات هستیم.وی در ادامه می گوید: در موضوع حوادث غیرمترقبه مثل سیل و آبگرفتگی و ... نیز، یکی از صنایع پیشرو و حامی پتروشیمی ها بوده ایم. به عنوان مثال در سیل بندر امام ، شرکت های پتروشیمی حاضر در منطقه ماهشهر بالغ بر 40 میلیارد تومان را اختصاص دادند تا مسئله آبگرفتگی در این منطقه برطرف شود. نشان زاده می افزاید: در طرح توانمندسازی، تمام دانش آموزان نیازمند و مستعد منطقه تا مقطع دبیرستان با اولویت مناطق آسیب پذیر و حاشیه نشین، شناسایی و تحت حمایت قرار گرفته اند و تا زمان ورود به دانشگاه تحت پوشش هستند. همچنین برای اشتغال زایی خانواده های تحت پوشش با محوریت معرفی شدگان از سوی کمیته امداد و بهزیستی و خانواده های زندانیان نیز طرح هایی اجرا شده و در حوزه معیشتی بالغ بر 5 هزار خانواده تحت پوشش هستند.  مدیرعامل پتروشیمی اروند با اشاره به تلاش های این شرکت در حوزه اقدامات محیط زیستی تصریح می کند: دو تا سه پروژه زیست محیطی در حوزه پساب های صنعتی  آلودگی آب وخاک و هوا و پسماندها و امحا در دستور اجراست که طبق برنامه تا شهریور 1400 اجرا می شود و می توانیم تبدیل به صنعت سبز شویم.