رئیس جمهوری:

رشد اقتصادی ۳ ماهه دوم مثبت است

رئیس جمهوری گفت: در شرایطی که بسیاری از کشورها با رشد منفی اقتصادی روبه رو هستند، رشد اقتصادی ما در سه ماهه دوم با نفت یا بی نفت، مثبت بوده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، دکتر حسن روحانی، در نشست هیأت دولت گفت: دنیا با صدای واحد از آمریکا می خواهد به تعهداتش بازگردد و ما نیز پیوسته اعلام کرده ایم هر زمان که شما به تعهداتتان برگردید، ساعتی دیگر ما نیز به همه تعهدهایمان برمی گردیم. وی افزود: امروز از جنبه ای دیگر نیز جشن پیروزی انقلاب اسلامی با چند سال گذشته متفاوت است. امسال کسانی که در چند سال گذشته می خواستند با تروریسم و جنگ اقتصادی، این انقلاب را به زانو درآورند، دیگر نیستند. رئیس جمهوری تصریح کرد: همه، حتی کسانی که با این دولت خوب نیستند، اجازه دهند دولت در این ۶ ماه باقی مانده کار کند. خیلی کار برای انجام دادن داریم و وزیران دولت وقت ندارند که میان قوا گردش کنند. ما وزیر بین قوا نداریم. روحانی گفت: به حجم طرح هایی که در این روزها افتتاح می شوند، نگاه کنید. این طرح ها در سخت ترین شرایط اقتصادی ناشی از تحریم و جنگ اقتصادی تمام عیار و در شرایطی که همه گیری کرونا وضع را سخت تر کرده بود، انجام شده و در حال افتتاح هستند.

وی با اشاره به برخی آمار و اطلاعات از پروژه های افتتاح شده و آماده افتتاح دولت، عنوان کرد: هرچه متحدتر باشیم، دوران تروریسم و جنگ اقتصادی تمام عیار کوتاه تر خواهد شد. در عوض هرچه اختلاف ها بیشتر باشد و بیشتر با حیثیت یکدیگر بازی کنی، سختی های جنگ اقتصادی طولانی تر خواهد بود. درست است که امروز توپ در زمین واشنگتن است؛ اما اگر خودمان در داخل یکصدا نباشیم، زمان پایان یافتن جنگ اقتصادی طولانی تر می شود. رئیس جمهوری اظهار کرد: وزرای دولت باید همزمان با آغاز بررسی لایحه بودجه سال ۹۹ در مجلس شورای اسلامی برای مردم توضیح دهند که چه تغییراتی در لایحه دولت ایجاد شده است. این حق مردم است که از این مسائل اطلاع داشته باشند. اگر شاکله بودجه به هم نخورد، می توانیم با مجلس همکاری کنیم؛ اما اگر به همین شکل جلو برود، ممکن است با مشکلاتی روبه رو شویم که امیدوارم چنین نشود.

 

معاون اول رئیس جمهوری تاکید کرد:

تبدیل پالایشگاه آبادان به پالایشگاهی مدرن

معاون اول رئیس جمهوری گفت: پالایشگاه آبادان به پالایشگاهی مدرن تبدیل می شود که محصولاتش در دنیا مشتری خواهد داشت. اسحاق جهانگیری در افتتاح و بازدید از چند طرح عمرانی و بررسی مشکلات استان خوزستان گفت: خرمشهر و آبادان، در یاد و خاطره ملت ایران به عنوان نماد و اسوه پایداری، استقامت، ایثار، تاب آوری، استقامت و ازخودگذشتگی ثبت شده اند. همه مردم ایران، بویژه مردم خرمشهر و آبادان در روزهای دشوار حمله متجاوزان، ایستادگی و مقاومتی بزرگ کرده اند تا ملت ایران در برابر دشمنان به پیروزی رسیدند. وی با بیان اینکه باید تلاش کنیم تا آثار جنگ با مسائل و مشکلات مرتبط با آن از چهره منطقه زدوده شود، افزود: دولت تلاش کرده است تا به مطالبات بحق مردم آبادان و خرمشهر پاسخ داده شود. معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: یکی از دغدغه های منطقه، مربوط به پالایشگاه آبادان است که گفته می شد غیر اقتصادی و زیان ده است، اعتباری بزرگ و چند میلیاردی برای نوسازی پالایشگاه آبادان اختصاص یافته است. برخی فکر می کنند در دوران تحریم، این گونه کارها متوقف شده؛ اما کار در حال پیشرفت بوده و منابع داخلی و خارجی برای این طرح مشخص شده است.

جهانگیری افزود: پالایشگاه آبادان به پالایشگاهی مدرن تبدیل می شود که محصولاتش در دنیا مشتری خواهد داشت و بدون شک، فعالیت آن قدرت اقتصادی در منطقه را افزایش می دهد. وی درباره مسائل و مشکلات مطرح شده ازسوی نمایندگان کشاورزان استان خوزستان گفت: هنگامی که می بینم مردم منطقه ای که در نزدیکی کانون های نفت و گاز هستند، درخواست بهره مندی از نعمت گاز را دارند، متأسف می شوم. به طور حتم دستور لازم را به استاندار و وزیر نفت برای رفع دغدغه های مردم منطقه خواهم داد. معاون اول رئیس جمهوری عنوان کرد: از ابتدای دولت تاکنون، تعداد روستاهای برخوردار از نعمت گاز از ۱۴ هزار به ۳۲ هزار روستا رسیده، یعنی نزدیک به دو برابر افزایش یافته است. باید برای روستاییان که با فعالیتشان توسعه برای کشور ایجاد می کنند، تلاش کنیم تا به نحو مطلوب نیازهایشان برآورده شود. جهانگیری با اشاره به مشکلات مطرح شده ازسوی اهالی منطقه ماهشهر نظیر بیکاری، تصریح کرد: یکی از مهم ترین برنامه های در دست اقدام دولت ایجاد اشتغال است. در ماهشهر و بندرامام، با حجم بزرگ سرمایه گذاری که در پتروشیمی این مناطق انجام شده، جفاست که شاهد بیکاری جوانان در این منطقه باشیم. وی با تأکید بر اینکه باید در بخش صنایع پایین دستی پتروشیمی کارخانه های مختلف ایجاد شود، گفت: باید جوانان این منطقه در این کارخانه ها و صنایع پایین دستی فعال شوند؛ زیرا این حجم از سرمایه گذاری تاکنون در هیچ یک از مناطق دیگر کشور انجام نشده و این منطقه، کانون بزرگ توسعه کشور است.

 

رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد:

افزایش وابستگی بودجه به نفت با مصوبه های کمیسیون تلفیق

رئیس سازمان برنامه و بودجه، افزایش وابستگی بودجه به نفت در کمیسیون تلفیق را در تضاد با موضع گیری های انتقادی نمایندگان علیه دولت خواند و گفت: مگر از درآمدهای نفتی خبر ندارید؟ پس چطور وابستگی بودجه به نفت را در کمیسیون تلفیق افزایش دادید؟

محمدباقر نوبخت (سه شنبه، ۱۴ بهمن ماه) با حضور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی با انتقاد از تغییرات در شاکله بودجه سال ۱۴۰۰ خطاب به نمایندگان مجلس گفت: مگر گزارش های به کلی سری و محرمانه را نمی خوانید؟ مگر از درآمدهای نفتی خبر ندارید؟ پس با این حال چطور وابستگی بودجه به نفت را در کمیسیون تلفیق افزایش دادید؟

وی افزایش وابستگی بودجه به نفت در کمیسیون تلفیق را در تضاد با موضع گیری های انتقادی نمایندگان علیه دولت خواند و افزود: گزارش های به کلی سری، برای رئیس قوه مقننه ارسال می شود و ایشان می دانند که درآمد چند صد هزار میلیاردی به چند دلار رسیده است؛ اما با این وضع داریم کشور را اداره می کنیم. افتتاح های روزهای پنجشنبه چشم بندی نیست. ما مقاومت ملت را در برابر فشارهای عظیم اقتصادی به منصه ظهور نشانده ایم.

رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: گزارش های خیلی سری و محرمانه خزانه، هر هفته برای رئیس مجلس ارسال می شود. شهادت دهید که آیا تاکنون بیش از ۷۰ درصد بودجه عمرانی کشور تخصیص یافته است یا خیر؟ آن هم در شرایطی که انتظار داشتند در تابستان امسال ملت ما به ستوه بیاید.

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به نوبخت گفت: شما در سخنان خود به اسناد محرمانه ای درباره نفت اشاره کردید که فقط به دست رؤسای قوا می رسد. اگر می دانید که در صادرات نفت در وضع فروش حداقلی به سر می برید و با سختی و مشکلات روبه رو هستید، چرا در لایحه خود فروش ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه را پیشنهاد دادید؟

پس از سخنان رئیس سازمان برنامه و بودجه، رحیم زارع، سخنگو و الیاس نادران به عنوان رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس، اظهاراتی را درباره بودجه مطرح کردند و سپس کلیات بودجه به رأی گذاشته شد که سرانجام نمایندگان مجلس با کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ مخالفت کردند.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه خبر داد:

مثبت بودن تحولات درباره نفتکش ایرانی توقیف شده در اندونزی

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه تحولات درباره نفتکش توقیف شده ایرانی در اندونزی مثبت است، گفت: دولت اندونزی در این باره همکاری های خوبی با ما داشته که حاکی از فنی بودن مسأله است.

سعید خطیب زاده، در نشست خبری با اصحاب رسانه، درباره بازگشت آمریکا به برجام گفت: منتظر اقدام آمریکا یعنی رفع تحریم مؤثر هستیم. رفع تحریم مؤثر، یعنی تحریم هایی که پس از روی کار آمدن ترامپ با گردن کشی درباره معاهده های بین المللی از جمله قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام رخ داد، به شکل مؤثر لغو شوند.

وی افزود: باید سرمایه این ملت قابل دسترس باشد، نفت براحتی فروخته و پول آن برگشت داده شود. هر وقت آنها این کار را انجام دادند، ما هم پاسخ می دهیم. بازگشت به آمریکا به شکل خودکار و با یک امضا نیست. با یک امضا خارج شدند؛ اما با یک امضا نمی توانند بازگردند.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارنظر مقام های آمریکایی درباره برجام تصریح کرد: تا زمانی که اجرای تمام و کمال و بدون پیش شرط و رفع مؤثر تحریم ها رخ ندهد، آمریکا به عنوان ناقض تعهدهایش ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ معرفی شده و آنچه برای ما شناخته می شود، تعهدات پذیرفته شده آمریکا در برجام و قطعنامه شورای امنیت است. دولت بایدن باید مسیر غلط دولت قبل را جبران کند.

خطیب زاده عنوان کرد: مذاکره دوجانبه با آمریکا نه لازم است و نه خواهیم داشت. آمریکا باید به تعهدهای خود بازگردد و برای این کار نیاز به مذاکره دوجانبه ندارد. اگر این کار انجام شود، درخصوص مسائل برجامی می تواند در کمیسیون مشترک حاضر شود.

وی اظهار کرد: تا چند هفته دیگر به تاریخی که در قانون مجلس مشخص شده، می رسیم و اگر تا آن موقع اقدام مؤثری انجام نشده باشد، دولت موظف به برداشتن اقدام ها و گام دیگری است. فکر می کنیم توپ در زمین کسانی است که چند سال تلاش کردند ایران از برجام و ابعاد رفع تحریمی آن منتفع نشود.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره وضع نفتکش توقیف شده ایران در اندونزی هم گفت: گزارش هایی که دولت اندونزی داشته، حاکی از فنی بودن مسأله است. تحولات در این باره مثبت بوده و ما دسترسی های کنسولی به خدمه کشتی داشته ایم. کاپیتان و معاون وی روز یکشنبه (۱۲ بهمن ماه) به عرشه بازگشتند. امیدواریم این موضوع را با توجه به قوانین اندونزی بزودی حل کنیم.

 

احیای کُند نفت با عرضه واکسن های کرونا

بررسی خبرگزاری رویترز نشان داد که عرضه واکسن کرونا سبب بهبود کُند بازار نفت می شود. به گزارش خبرگزاری رویترز، بررسی این خبرگزاری در روز جمعه (10 بهمن ماه) نشان داد که قیمت های نفت پیش از بهبود آن در اواخر امسال، در بیشتر سال ثابت باقی خواهد ماند. علت بهبود بازار نفت در اواخر امسال عرضه تدریجی واکسن ها خواهد بود.  براساس نظرسنجی رویترز از ۵۰ شرکت کننده، پیش بینی می شود قیمت نفت خام برنت امسال به طور میانگین ۵۴ دلار و ۴۷ سنت برای هر بشکه باشد که نسبت به برآورد ماه پیش (۵۰ دلار و ۶۷ سنت برای هر بشکه) افزایش یافته است. میانگین قیمت نفت خام برنت در ماه ژانویه و تاکنون حدود ۵۴ دلار برای هر بشکه بوده است. تحلیلگران اظهار کردند: افزایش فعالیت های اقتصادی و مسافرتی با عرضه واکسن های کرونا می تواند در نیمه دوم امسال تسریع شود؛ اما بهبود بازار نفت زمان می برد. ظهور انواع جدید ویروس، قرنطینه های دوباره و موانع راهبردی پیش روی واکسن ها نیز آژانس بین المللی انرژی را وادار کرد چشم انداز تقاضای خود برای سال ۲۰۲۱ را کاهش دهد. بر اساس این نظرسنجی برآورد می شود که قیمت نفت خام آمریکا در سال ۲۰۲۱ به طور میانگین ۵۱ دلار و ۴۲ سنت برای هر بشکه باشد. تحلیلگران اظهار کردند: اگر دولت جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا تصمیم به لغو یا تسهیل تحریم ها علیه ایران بگیرد، عرضه نفت می تواند بیشتر شود.

  

 

افزایش قیمت نفت با پایبندی بالا به توافق اوپک پلاس

قیمت شاخص نفت خام برنت ساعت ۵ و ۴ دقیقه روز سه شنبه (۱۴ بهمن ماه) با ۵۱ سنت افزایش به ۵۶ دلار و ۸۶ سنت و قیمت شاخص دبلیوتی آی آمریکا با ۵۳ سنت افزایش به ۵۴ دلار و ۸ سنت برای هر بشکه رسید. به گزارش خبرگزاری رویترز از توکیو، قیمت نهایی شاخص نفت خام برنت روز دوشنبه (۱۳ بهمن ماه)، ۵۶ دلار و ۳۵ سنت و قیمت شاخص دبلیوتی آی آمریکا ۵۳ دلار و ۴۵ سنت بود. قیمت نفت امروز افزایش یافت؛ زیرا تولیدکنندگان عمده نفت خام در توافق کاهش تولید سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) نشان دادند به سهمیه عرضه خود در توافق کاهش تولید این ائتلاف پایبند هستند و از بازار تضعیف شده به دلیل ضعف تقاضا در پی شیوع ویروس کرونا حمایت می کنند. استفان اینز، استراتژیست ارشد بازار مؤسسه آکسی تریدر در این باره گفت: مهم ترین نکته بهبود بازار نفت در روز گذشته این است که به نظر می رسد اعضای اوپک پلاس به تعهد خود در کاهش تولید پایبند هستند.