صنعت پالایش کشور در مرز خودکفایی کامل

علیرضا صادق آبادی، مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران: خوشبختانه ساخت داخل در صنعت نفت به ظرفیت بالایی رسیده است و به جرأت می توانیم بگوییم در صنعت پالایش، همه تجهیزات و کالاهای موردنیاز به جز کمپرسورها و کوره های فرآیندی به طور کامل از داخل تأمین می شود.

هم اکنون تجهیزات مورد نیاز این صنعت یا به طور کامل توسط سازندگان داخلی ساخته می شود، یا سازندگان داخلی بخش کمی از تجهیزات را وارد می کنند و سرانجام با مهندسی، ساخت، نصب و راه اندازی شرکت های داخلی تولید می شود.

ایران بزرگ ترین صادرکننده بنزین در منطقه است و هم اکنون به کشورهایی مانند افغانستان، پاکستان، ارمنستان، آذربایجان و کردستان عراق مستقیم بنزین صادر می کند، در سال های ۹۷ و ۹۸ نه تنها واردات بنزین متوقف شد، بلکه از تیرماه پارسال بازاریابی برای صادرات بنزین آغاز و از شهریورماه صادرات به کشورهای دیگر نیز اجرایی شد، بنابراین باید گفت نه تنها هیچ ارزی برای واردات بنزین از کشور خارج نشد، بلکه کمک قابل توجهی به ارزآوری برای کشور انجام شد.

هم اکنون ۱۲۰ شرکت با ما همکاری می کنند؛ اگر بستر بورس انرژی وجود نداشت، هیچ یک از شرکت های یاد شده با این مجموعه همکاری نمی کردند و این حجم از فروش به کشورهای همسایه اتفاق نمی افتاد. اطلاع رسانی عمومی، شرایط یکسان و فرصت های برابر رقابتی شفاف ایجاد می کند، اگر بستر بورس انرژی وجود نداشت نمی توانستیم به این رقم از صادرات دست یابیم.

 

خودکفایی 100 در بخش پیمانکاری و اجرا

سعید ستاری نائینی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران: امروز ما در بخش پیمانکاری، مشاوره و اجرا 100 درصد خودکفا شده ایم. در بخش کالا نیز زمانی کمتر از ۲۰ تا ۳۰ درصد کالاهای صنعت نفت داخلی بودند، اما اکنون بیش از ۹۰ درصد کالاهای مورد نیاز صنعت تولید داخل است و تولید ۱۰ درصد باقیمانده هم در موارد زیادی صرفه اقتصادی ندارد که خوشبختانه شرکت های داخلی در این بخش ها نیز در حال فعال شدن هستند.

از جمله نیازهای صنعت پالایش در بخش کالا در زمینه تجهیزاتی نظیر بخشی از کمپرسورها، توربین ها، موتورهای الکتریکی، لوله های آلیاژی خاص مانند سی آرای و برخی شیرآلات ویژه است. امیدواریم شرکت های داخلی با فعالیت در این بخش ها صنعت نفت را به طور کامل از تجهیزات خارجی بی نیاز کنند و ما به خودکفایی 100 درصدی در بخش کالا نیز دست یابیم.

 

کاهش ۲۰ میلیون لیتری مصرف نفت گاز با الکترونیکی شدن سیستم توزیع

کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی: تحولات سامانه توزیع فراورده های نفتی کشور در سال های اخیر به منظور الکترونیکی کردن سامانه توزیع مثبت ارزیابی می شود، تنها با اجرای طرح پیمایش در ناوگان حمل ونقل گازوئیل سوز کشور از سال ۹۴، در مصرف روزانه ۲۰ میلیون لیتر نفت گاز در کشور صرفه جویی شده است.هم اکنون به طور میانگین روزانه ۵۰ میلیون لیتر نفت گاز در کشور مصرف می شود و اگر طرح پیمایش در کشور اجرایی نشده بود، امروز این رقم به روزانه حداقل ۷۰ میلیون لیتر می رسید، ضمن آنکه هم اکنون ظرفیت حداقل روزانه ۳۵ میلیون مترمکعب سی ان جی در کشور وجود دارد که این رقم هم اکنون حدود ۲۳ میلیون مترمکعب است و امیدواریم در آینده بتوانیم این رقم را افزایش دهیم و به سمت استفاده هرچه بیشتر این سوخت پاک به جای بنزین حرکت کنیم.