تصویب طرح جامع مناطق ویژه اقتصادی ۸ شهر

طرح جامع مناطق ویژه اقتصادی کازرون، بانه، کاوه، شهرکرد، دامغان، سرخس، دوغارون و فرودگاه پیام در جلسه شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی و با حضور معاون اول رئیس جمهوری تصویب شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاون اول ریاست جمهوری، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری، روز دوشنبه (۲۹ دی ماه) در نشست شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی با تأکید بر نقش مناطق آزاد کشور در توسعه به ویژه در دوران سخت تحریم ها اظهار کرد: نقش و جایگاه مناطق آزاد در این برهه حساس برای رفع نیازهای کشور قابل توجه بود و امیدواریم با اصلاحات انجام شده، شاهد توسعه فعالیت ها در مناطق آزاد کشور باشیم.

وی افزود: جهت گیری اصلی فعالیت ها در مناطق آزاد باید به سمت توسعه صادرات در آینده باشد، زیرا این جهت گیری می تواند افزون بر جذب سرمایه، سبب رونق فعالیت ها در این مناطق شود.

معاون اول رئیس جمهوری با قدردانی از دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی و نیز مدیران عامل و اعضای هیئت مدیره مناطق آزاد و مناطق ویژه اقتصادی عنوان کرد: تهیه طرح جامع برای مناطق ویژه اقتصادی می تواند به توسعه سامان یافته مناطق و سرانجام ایجاد اشتغال، جذب سرمایه گذار و توسعه منجر شود.

جهانگیری با تأکید بر توجه به بودجه مصوب و قوانین از سوی مدیران عامل مناطق آزاد، از دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی خواست گزارش عملکرد مبنی بر اجرای تکالیف الزام شده از سوی شورا را در سال های گذشته ارائه دهند.

در این نشست که وزیران امور خارجه، فرهنگ و ارشاد اسلامی، دادگستری، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست حضور داشتند، مرتضی بانک، دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی گزارشی از طرح ها و اقدام های انجام شده در این مناطق ارائه کرد. در این نشست افزون بر تصویب صورت های مالی سال ۱۳۹۸ سازمان های مناطق آزاد کیش، اروند، انزلی، ارس، ماکو و چابهار، اعضا با طرح جامع مناطق ویژه اقتصادی کازرون، بانه، کاوه، شهرکرد، دامغان، سرخس، دوغارون و فرودگاه پیام موافقت کردند.

واگذاری زمین رایگان به اداره ثبت اسناد و املاک کیش برای احداث ساختمان اداری و مجوز پرداخت نقدی از ۲۰ درصد به صورت شناور تا ۵۰ درصد در پروژه ترمینال جدید فرودگاه کیش، از دیگر مصوبه های این نشست بود. شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی اصلاح اساسنامه سازمان های مناطق آزاد، اصلاح محدوده منطقه ویژه اقتصادی لامرد، قصرشیرین و رامشاد و تدقیق محدوده منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در قسمت های ۱ و ۲ را نیز تصویب کرد. تعیین محدوده منطقه آزاد تجاری و منطقه ویژه اقتصادی فرودگاه امام خمینی (ره) و نیز موافقت با انتشار اوراق و صکوک برای مناطق آزاد چابهار، قشم و ارس در چارچوب بودجه مصوب و رعایت مقررات بانک مرکزی از دیگر مصوبات این نشست بود.

در عین حال مقرر شد در صورت دریافت نظر معاونت حقوقی ریاست جمهوری و سازمان برنامه و بودجه، مجوز لازم برای قیمت های جدید و تغییر احجام و مقادیر کار خارج از سقف تعیین شده در ماده ۲۹ شرایط عمومی پیمانی در پروژه ترمینال جدید فرودگاه کیش ارائه شود.

 

وزیر نیرو:

مصرف گاز در کشور باید اصلاح شود

وزیر نیرو گفت: تعلل برای اصلاح روش مصرف، سبب از دست رفتن زمان می شود و ادامه مسیر کنونی، ایران را در ردیف کشورهای واردکننده گاز برای مصارف خود قرار می دهد.

رضا اردکانیان، روز سه شنبه (۳۰ دی ماه) در آیین گشایش طرح های وزارت نیرو در استان های کرمان و یزد که از طریق ویدئوکنفرانس انجام شد، گفت: وظیفه داریم به مرور و به روش های مختلف اطلاع رسانی کنیم تا مصرف کنندگان نسبت به آنچه در حال رخ دادن است، آگاهی یابند و اگر این کار انجام شود، مجموعه جامعه مسیر صحیح را انتخاب می کند و بی شک از این شرایط  به سمت شرایط بهتر منتقل می شویم.

وی با بیان اینکه امروز ۳۷ میلیون مشترک در بخش برق داریم که شامل مشترکان خانگی، تجاری، عمومی، صنعتی، کشاورزی و معدنی هستند، افزود: برای تأمین برق این ۳۷ میلیون مشترک نیروگاه های ما به سوخت نیاز دارند و این سوخت به اشکال مختلف و بیشتر گاز تامین می شود.

وزیر نیرو تصریح کرد: با یک محاسبه ساده فرض شود همه سوخت نیروگاه های کشور گاز باشد و ما برای اینکه در هر شبانه روز پاسخگوی نیاز برقی مشترکان در همه بخش ها باشیم، رقمی حدود ۱۸۰ میلیون مترمکعب گاز نیاز داریم، این درحالی است که فقط بخش خانگی حدود چهار برابر این مقدار گاز مصرف می کند تا گرمایش منزل و پخت و پز انجام شود، این عدد بالایی است.

اردکانیان عنوان کرد: بدانید اگر شیوه های مصرف اصلاح نشود، زمان را برای اصلاح از دست خواهیم داد و روزی می رسد که ما برای تأمین گاز روزانه ای که نیاز داریم، ناچار به واردات گاز شویم، از این رو باید به سمتی حرکت کرد که این شیوه اصلاح شود.

 

ارائه گزارش عملکرد نفت فلات قاره به کمیسیون انرژی مجلس

مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران در تشریح اهم فعالیت های این شرکت در سال جاری، به افزایش ظرفیت تولید نفت، نصب چند سکو و پیشرفت جلوتر از برنامه در بخش حفاری اشاره کرد.

علیرضا سلمان زاده در بازدید اخیر اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از تأسیسات این شرکت در منطقه خارک، با بیان اینکه این شرکت در ۶ منطقه عملیاتی پرچم مقدس جمهوری اسلامی را در خلیج فارس به اهتزاز در آورده است، گفت: امروز در یکی از مهم ترین و اصلی ترین مناطق عملیاتی شرکت نفت فلات قاره ایران (خارک) بیش از ۳ هزار کیلومتر خط لوله زیردریایی و ۵ هزار کیلومتر فیبر نوری و کابل به کار رفته و تولید نفت در دریا به عنوان یک راهبرد در اولویت است. وی افزود: در ۶ ماه اخیر با وجود همه محدودیت ها، موفق به افزایش بیش از ۱۰۰ هزار بشکه ای ظرفیت تولید روزانه نفت شده ایم، همچنین در بخش حفاری ۱۱۷ درصد از برنامه جلوتر هستیم و در نیمه اول امسال ۳۲ عملیات حفاری چاه به نتیجه رسیده است. در این مدت چهار تاپ ساید شامل سکوی ۷ و ۸ هندیجان، سکوی سلمان و سکوی مسکونی فروزان نیز نصب شده است.

عباس رجب خانی، رئیس منطقه عملیاتی خارک نیز در این بازدید، در گزارشی مجموعه فعالیت هایی انجام شده از سوی کارکنان، کارشناسان، مهندسان و متخصصان این منطقه را در حوزه های مختلف عملیاتی شامل بخش های طرح افزایش انتقال گاز سکوی ابوذر، طرح زودهنگام انتقال گاز میدان فروزان به پتروشیمی خارک و نیز چالش ها و اقدام های انجام شده در حوزه مسئولیت اجتماعی شرکت ارائه داد.

 

تجارب کارکنان عملیاتی نفت باید به متون درسی تبدیل شود

فریدون عباسی، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در این بازدید گفت: جزیره خارک می تواند اتاق فکر کمیسیون انرژی باشد، به شرط اینکه مشکلات مکتوب با نظر کارشناسی و قابل دفاع و بهنگام ثبت و ضبط شود و این اتاق فکر در بخش صنایع بالادستی می تواند کمک خوبی به کمیسیون کند.

وی افزود: البته امسال که بودجه بسته شده و فرصتی نمانده، اما برای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ وقت خوبی است که می شود از این فرصت استفاده کرد، بنابراین باید نیازها در بخش حقوق و دستمزد و دیگر امور دسته بندی و منعکس شود تا در کمیسیون مطرح و با تعریف ردیف بودجه به نتیجه برسد.

رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: این تجاربی که شما در سکوها و چاه های نفتی دارید، باید به متون درسی تبدیل شود که سرمایه ارزشمندی برای آینده کشور است.

 

مازوت عامل آلایندگی هوای البرز نیست

استاندار البرز با بیان اینکه سوخت نیروگاه منتظرقائم از چند سال پیش تاکنون از مازوت به گاز تبدیل شده است، گفت: سوخت مازوت عامل آلایندگی هوای این استان نیست.

به گزارش ایرنا، عزیزالله شهبازی، روز دوشنبه (۲۹ دی ماه) در حاشیه بازدید از شرکت تجهیزات ایمنی راه ها در فردیس کرج گفت: نیروگاه شهید منتظرقائم فردیس با ظرفیت ۱۶۰۰ مگاوات تولید برق در تأمین برق استان های البرز و تهران نقش بسزایی دارد، اما علت آلودگی هوای استان را باید در عوامل دیگری جست وجو کرد.

وی افزود: افزایش برودت هوا و کاهش دما سبب شد مقدار مصرف برق و گاز در کشور بالا برود و مقرر شد نیروگاه منتظرقائم فقط از گازوئیل و گاز استفاده کند.استاندار البرز تصریح کرد: طبق آخرین گزارش، درصد کمی از سوخت نیروگاه منتظرقائم گازوئیل است و این در حالی است که شاخص کیفی هوای استان بهبود یافته است.

شهبازی با بیان اینکه اکنون ذخایر سوخت مازوت نیروگاه منتظرقائم فردیس پلمب شده است، گفت: این نیروگاه حدود ۲۰ درصد برق استان های البرز و تهران و ۳ درصد برق کشور را تأمین می کند.

 

کاهش تولید نفت لیبی

تولید نفت لیبی در پی بی توجهی به آسیب دیدگی خطوط لوله این کشور در جریان جنگ داخلی کاهش یافت.

به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، تولید نفت لیبی پس از توقف فعالیت یک خط لوله نفتی به دلیل نشت حدود روزانه ۲۰۰ هزار بشکه کاهش یافته است، این مسئله نشان می دهد که پس از حدود یک دهه جنگ داخلی، حفظ تولید برای این کشور دشوار است.

پس از تصمیم شرکت نفت واحه برای تعطیلی خط لوله انتقال نفت خام به پایانه اس سیدر واقع در شرق لیبی، تولید نفت این عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) کاهش یافته و به حدود یک میلیون بشکه در روز رسیده است.

شرکت ملی نفت لیبی (NOC) در این باره اعلام کرد: این خط لوله به دلیل فرسودگی و نشت فراوان دیگر قادر به ادامه فعالیت نیست.

این شرکت ادامه داد: آنچه امروز برای واحه رخ داد، هر روز برای شرکت های دیگری که از کمبود بودجه رنج می برند اتفاق می افتد، آنها همچنین در معرض خطر کاهش تولید و حتی توقف کامل آن قرار دارند.تولید نفت لیبی در ماه جاری میلادی به حدود روزانه یک میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه رسید، در حالی که تولید نفت این کشور در ماه سپتامبر و پس از آتش بس بین نیروهای نظامی رقیب به نزدیک صفر رسیده بود.افزایش تولید نفت لیبی مشکلاتی را برای اوپک و متحدانش (اوپک پلاس) ایجاد کرده است که در پی سقوط قیمت ها به دلیل همه گیری ویروس کرونا عرضه نفت خود را از پارسال و برای بهبود قیمت نفت محدود کرده اند، لیبی به دلیل درگیری های داخلی خود از توافق کاهش تولید نفت اوپک پلاس معاف است.

 

افزایش قیمت نفت روسیه در پی افت عرضه عربستان

کاهش عرضه نفت خام عربستان سبب شده است که قیمت شاخص نفت خام روسیه افزایش یابد.

به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، کاهش غافلگیرکننده تولید نفت خام عربستان سبب شد قیمت شاخص اصلی نفت خام روسیه در اروپا افزایش یابد.

داده های معامله گران ناظر بر قیمت گذاری پلتس نشان داد نفت خام اورال با ۷۰ سنت تخفیف برای هر بشکه به عنوان معیار قیمت نفت برنت در تاریخ ۱۵ ژانویه (۲۶ دی ماه) در شمال غرب اروپا فروخته شد که حدود یک دلار برای هر بشکه بیشتر از  قیمت این شاخص پیش از کریسمس بود.قیمت نفت خام اورال روسیه در ماه دسامبر ۲۰۲۰ به پایین ترین رقم در هشت ماه گذشته رسیده بود.عربستان، بزرگ ترین صادرکننده نفت جهان، اوایل این ماه با اعلام برنامه کاهش تولید دواطلبانه روزانه یک میلیون بشکه خود در ماه های فوریه و مارس بازارهای جهانی نفت را غافلگیر کرد.

محموله های دریافتی بیشتر خریداران اروپایی برای ماه فوریه کاهش یافته است و یک پالایشگاه هیچ نفتی از عربستان دریافت نمی کند.

در مقابل، روسیه تولید نفت خود را در حالی اندکی افزایش می دهد که بیشتر کشورهای عضو ائتلاف سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس) تولید خود را ثابت نگه می دارند.نفت اورال - که دارای ویژگی های مشابه نفت خام سبک عربستان است - در پی تصمیم ریاض برای کاهش عرضه نفت خود، با افزایش تقاضای پالایشگاه های اروپایی روبه رو شده است.

به گفته معامله گران نفت اورال، تنها دو محموله از ۴۸ محموله نفت اورال روسیه که از بندر بالتیک در ژانویه بارگیری شده بودند، هنوز فروش نرفته اند.

بر اساس برنامه بارگیری، نفت اورالی که در پنج روز نخست ماه فوریه از بنادر بالتیک بارگیری می شوند کمی افزایش می یابد و به ۶ محموله می رسد.