در حوزه روزآمد کردن تجهیزات و نرم افزارهای کاربردی منطقه چه فعالیت هایی انجام شده است؟

در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات سعی شده از تكنولوژی های روز دنيا در ايجاد زير ساخت مناسبICT استفاده شود و مركز داده و زيرساخت شبكه منطقه از به روزترين مراكز داده و شبكه در سطح شركت ملی گاز است. از جمله اقدام های انجام شده در اين حوزه، می توان به استقرار كامل سيستم مكانيزه مديريت و نگهداری تعميرات IPCMMS در بخش های مختلف تاسيسات تقويت فشار گاز و مراكز بهره برداری خطوط لوله، استقرار و راه اندازی سرورهای GIS در مراكز بهره برداری خطوط لوله و ستاد منطقه به صورت 100 درصدی، طراحی و راه اندازی شبكه های مبتنی بر نرم افزار sdn و طراحی نرم افزارهایtsr ،help desk و مديريت اموال در سامانه bpms و تهيه زيرساخت های لازم به منظور ارتباط ويدئو كنفرانسی 12 مركز و تاسيسات منطقه با ستاد منطقه اشاره کرد. شايان ذكر است، با استفاده از سرويس apn برای اولين بار در سطح شركت انتقال گاز، علاوه بر افزايش ميزان پايداری ارتباطات و كاهش هزينه های مخابراتی بالغ بر 7500 ميليون ريال صرفه جويی شده است.

    آیا به طور اختصاصی با شرکت های دانش بنیان و پارک های علم و فناوری همکاری دارید؟

بله. ارتباطات مفیدی با مراکز علمی و پژوهشی برقرار کرده ایم، بویژه در زمینه امور پژوهشی با پارک علم و فناوری همدان در ارتباط هستیم، با مراکز علمی مانند دانشگاه بوعلی سينا، دانشگاه صنعتی همدان، دانشگاه علوم پزشكی همدان و دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان ارتباطات علمی مناسبی داریم. همچنين طی برنامه ریزی های صورت گرفته، در آینده با دانشگاه علم وصنعت وشركت های دانش بنيانی كه شركت انتقال گاز با آنها همكاری داشته و از نتايج فعالیت آنها رضايت كامل دارد، تعاملات موثری انجام خواهد شد.

    فصل جديدی از خودكفايی در شركت انتقال گاز ايران رقم خورده است. در منطقه 7 عمليات انتقال گاز شاهد بومی سازی و خودكفايی در چه بخش هايی هستيم؟

منطقه 7 عمليات انتقال گاز با همكاری كميته خودكفايی شركت انتقال گاز ايران بيش از 150 قلم (شامل بيش از 700 قطعه) از قطعات يدكی مورد نياز توربين های گازی را در داخل كشور بومی سازی كرده است. بيشتر اين اقلام مربوط به قطعات يدكی توربين MAN است كه تا قبل از اين در كشورهای اروپايی و با صرف هزينه های بالای ارزی تامين می شد. همچنين اين منطقه در نظر دارد برای قطعات مورد نياز توربين زاريا، ايستگاه های اندازه گيری گاز و كمپرسورهای گاز موجود در سطح منطقه نيز از توليدكنندگان داخلی استفاده کند. فيلترها و ابزارآلات كارگاهی نيز از جمله كالاهای پرمصرفی هستند كه با كمك سازندگان داخلی بومی سازی شده اند. همچنين كارت های الكترونيكی، وسايل و تجهيزات ابزار دقيق مورد نياز نيز از سوی شركت های دانش بنيان با همكاری كارشناسان و تكنیسين های منطقه تعمير يا بازسازی شده است. لازم است اشاره کنم، در این زمینه اختراعات، ابتكارات و دستاوردهای فنی و خودكفايی همكاران متخصص، متعهد و خلاق منطقه در نمايشگاه دستاوردهای 40 ساله بسيج استان همدان در معرض ديد متخصصان و علاقمندان قرار گرفته كه نشان دهنده عزم جدی متخصصان منطقه برای مقابله با تحريم ها و بروز توانمندی های فنی آنان است.

    درباره برنامه های تعميرات اساسی سال 99 توضيح دهيد. چه حجم از فعاليت و دستور كار رقم خواهد خورد؟

تعميرات اساسی منطقه در سال 99 در دو بخش تاسيسات تقويت فشار و خطوط لوله شامل اورهال دو دستگاه كمپرسور گاز، يك دستگاه توربين گاز، تعويض پوشش و تعويض لوله خطوط و تعميرات گسترده خطوط لوله است. به طور كلی برنامه تعميرات اساسی منطقه تا پايان مهرماه به ميزان70 درصد پيشرفت واقعی داشته كه مطابق برنامه زمان بندی درحال انجام است.

    علاوه بر نرم افزارIPCMMS، از نرم افزارهای كاربردی ديگر در حوزه تعميرات اساسی بهره می بريد؟

بله، علاوه بر این نرم افزار، از نرم افزاركاربردی MFP نيز استفاده می شود.

    در پايان اگر نكته ای باقي مانده، بيان فرماييد.

ما در ابتدای سال جاری «افزايش بهره وری در خدمات» را به عنوان يكی از مصاديق جهش توليد در دستور كار قرار داديم كه می توانم به افزايش 50 درصدی صادرات، تعمير و بازسازی 24 دستگاه از شيرآلات سايز بالا، كاهش قابل توجه و مصرف بهينه انرژی الكتريكی در سطح منطقه، رفع 75 درصد از نشتی های منطقه، راه اندازی طرح هدفمند پاسخگويی به ذينفعان، راه اندازی طرح ابتكاری حفاظت و حراست از ايستگاه های بدون نگهبان، صرفه جويی 15 ميليارد ريالی در پروژه های رنگ آميزی صنعتی تاسيسات و تجهيزات خطوط لوله شامل لانچرها، رسيورها و ايستگاه های شير بين راهی، برگزاری بيش از 2500 نفر_ ساعت آموزش برخط، اصلاح و بهينه سازی موتورخانه های سطح منطقه برای سياست های كلان شركت ملی گاز و در نهايت، توسعه مدل كمی ارزيابی شاخص پسماند صفر برای نخستين بار در سطح شركت انتقال گاز ايران، اشاره کنم.

در پايان شايسته است اشاره کنم که منطقه 7 عمليات انتقال گاز، دارای نيروی انسانی كارآمدی است كه عاشقانه در خدمت به هم ميهنان عزيز در تلاشند. همكاران بنده در واحدهای عملياتی و پشتيبانی با استفاده از تخصص و تجارب خود، متعهدانه می كوشند تا در انجام ماموريت اصلی خود، يعنی انتقال گاز پايدار به استان های غرب كشور سرافراز باشند. 

 منطقه 7 عملیات انتقال گاز دارای بالاترین نرخ رشد و توسعه

منطقه 7 عمليات انتقال گاز با حدود 5 هزار کيلومتر خط لوله در اندازه های 2 تا 56 (اينچ) بیش از 13 درصد از خطوط لوله درحال بهره برداری كشور را تحت پوشش دارد. این منطقه، به عنوان یکی از مناطق راهبردی در شرکت انتقال گاز ایران، دارای بالاترین نرخ رشد و توسعه در چند سال گذشته بوده است.

این منطقه، به مركزيت شهر همدان مسؤوليت دريافت، تقويت فشار و انتقال گاز به استان هاي مركزي، لرستان، كردستان، كرمانشاه، ايلام و همدان و بخشی از استان های آذربایجان غربی، قزوین و زنجان را به عهده دارد. گستردگی خطوط در مساحتی به میزان 150 هزار كيلومتر مربع همراه با انتقال گاز به بیشترین تعداد ایستگاه های CGS کشور بین مناطق 10گانه، از ویژگی های مهم منطقه 7 عملیات انتقال گاز به شمار می رود و خطوط لوله ششم و نهم سراسری و به عبارتی كريدور انتقال گاز غرب كشور در اين منطقه واقع شده است. هم اکنون در اين منطقه برای نگهداری، تعميرات، پايش و استمرار انتقال گاز، بيشترين تعداد مراكز بهره برداری خطوط لوله بين مناطق 10گانه به تعداد هشت مركز در شهرهای همدان، كرمانشاه، اراك، بيجار، خرم آباد، سنندج، ایلام و کوهدشت فعال هستند كه سرويس دهی به 280 ايستگاه شير خودكار و 132ايستگاه حفاظت از زنگ، بخشی از خدمات اين مراكز بهره برداری است. همچنين این منطقه، داراي يك تأسيسات تقويت فشار گاز درشهر اراك روي خطوط30 و36 اينچ غرب كشور، دو تأسيسات تقويت فشار در شهرهاي همدان و بيجار روي خط 48 اينچ سوم آذربايجان و یک تاسیسات تقویت فشاردر شهرکوهدشت روی خط 56 اینچ ششم سراسری بوده و برای برداشت گاز از خطوط ششم و نهم سراسری، دارای 4 ایستگاه کنترل فشار است. 9 تاسيسات تقويت فشار گاز نیز به صورت دوگانه روی خطوط ششم و نهم سراسری در شهرهاي پلدختر، كوهدشت، صحنه، دهگلان و ديواندره احداث خواهد شد.

 در این منطقه عملیاتی، تاسيسات صادرات گاز به كشورهاي همسايه در حال فعالیت است و بيش از يك سوم صادرات گاز كشور از طریق اين منطقه انجام مي شود.

منطقه 7 عملیات انتقال گاز، سال 98 نشان سه ستاره تعالي سازماني در سطح منطقه مستقر کرده و بيش از 3 ميليون نفر_ساعت كار بدون حادثه را پشت سر گذاشته و براي سومين سال پياپي، مقام ممتاز سلامت اداري را بين مناطق 10گانه انتقال گاز كشور كسب کرده است.

در ادامه، گپ وگفت با چند تن از همکاران منطقه 7 عملیات انتقال گاز را می خوانیم.

به کاشانه هموطنان گرما و نور می بخشیم

سعید ده حقی، متولد56 و دارای مدرک فوق لیسانس مهندسی مکانیک هستم. از سال 80 وارد صنعت نفت و در سال 83 جذب شرکت ملی گاز شدم. هم اینک رئیس بهره برداری تاسیسات تقویت فشار گاز اراک بوده و در این سمت انجام وظیفه می کنم. خانواده بزرگ شرکت انتقال گاز به سختی های کار عملیاتی آگاه هستند.  کار در تاسیسات تقویت فشار به سبب حیاتی بودن مرکز، با سختی و دشواری ویژه ای همراه است؛ چگونگی کارکردن تاسیسات تقویت فشار در تحقق ماموریت چهارگانه شرکت انتقال گاز، بسیار اثرگذار بوده و این امر، حساسیت و اهمیت تاسیسات را نمایان می سازد. با این شرح، از عوامل مشترک سختی کار در همه تاسیسات تقویت فشار، «عملیاتی بودن و الزام به آماده به کاری»، «وجود تاسیسات گازدار و مخازن تحت فشار»، «کار با تجهیزات دوار» و «برق ولتاژبالا» را می توان برشمرد. ساختار شرکت انتقال گاز به گونه ای است که «پراکندگی مراکز» و« بعد مسافت بین ستاد منطقه (پشتیبانی) با واحدهای صف» نیز کار را دشوارتر کرده و به طور خاص برای تاسیسات اراک، دوری از شهر و مراکز امدادی هم به سختی های این کار می افزاید. 

خدمت رسانی رضايت بخش است

اميد باشنگ، داراي مدرك تحصيلي فوق ليسانس مكانيك گرايش طراحي كاربردي هستم. در سال 84 به عنوان نوبت كار ارشد بهره برداري تاسيسات تقويت فشار گاز كنگان به استخدام شركت انتقال گاز ايران درآمدم و در حال حاضر به عنوان رئيس تعميرات تاسيسات تقويت فشار گاز فامنين در منطقه 7 عمليات انتقال گاز مشغول به كار هستم.  چون با علاقه وارد شركت انتقال گاز شدم، از شغلم راضي هستم و همين كه به عنوان عضو كوچكي از شركت گاز مي توانم كمك كنم تا انتقال مستمر و ايمن گاز گرمابخش منازل هموطنانم در سراسر كشور باشد. برايم خيلي رضايت بخش و زيباست. صنعت گاز، صنعتی پرخطر است و مي توان پتانسيل بروز خطر در عمليات بهره برداري و تعميرات در تاسيسات گاز را از سختي هاي كار در شركت گاز عنوان كرد.

تاسیسات همانند یک دانشگاه است

حسین عبدی، متولد 62 و دارای مدرک کارشناسی ارشد مهندسی برق هستم. از شهریور 88 وارد شرکت انتقال گاز شدم و در حال حاضر با سمت رئیس تعمیرات در تأسیسات تقویت فشار گاز بیجار مشغول به خدمت هستم. از زیبایی های کار ما این است که تأسیسات مانند یک دانشگاه است، یعنی هر روز یک چیز جدید برای یادگیری وجود دارد. بیشترین سختی کارکردن در تأسیسات با توجه به حساس بودن، استرس زا بودن آن است.

کار عملیاتی پویایی دارد

حمید رضا میرزایی، کارشناس ارشد برق کنترل، استخدام سال 86 و رئیس تعمیرات تاسیسات صادرات گاز نفت شهر هستم.

زیبایی کار ما، پویایی واحد تعمیرات، یکنواخت نبودن کار، نیاز به کار و مطالعه همیشگی است، به نحوی که مانند یک دانشجو برای به روز و پاسخگو بودن، باید دائم در همه عرصه های کاری پویا باشیم. سختی کار شرایط اقماری، تکمیل نبودن چارت نیروی انسانی، حساسیت ویژه کار در تاسیسات صادراتی و تعمیرات و نگهداری تجهیزات با توجه به شرایط ویژه کنونی است.