ایده توسعه چاه محور

زنگنه با بیان اینکه یکی از آرزوهایم این است که شرکت های استانی تقویت شوند و در لیست شرکت های تأیید صلاحیت شده قرار بگیرند، اظهار کرد: «40 سال تجربه ما به روش امانی در استان خوزستان و مناطق نفت خیز جنوب نشان داد که آن روش غلط است و در این سال ها یک پیمانکار قوی در استان تشکیل نشده و هیچکس هم جوابگو نیست. از اهداف طرح این است که ما حتما از مشاور استفاده و شرکت های خود را تقویت کنیم.» وی با اشاره به ایده تمرکز بر توسعه چاه محور گفت: «در این ایده فکر می کنیم که چاه های معلق یا کم بازده را با اتکای ظرفیت های فناور و استارت آپ احیا کنیم تا استارت آپ ها زنده شوند. در این طرح مهم تر از احیای چاه ها، ایجاد ظرفیت های جدید فناور دانش بنیان برای کشور است.» وی افزود: «این ایده پس از فرمایشات مقام معظم رهبری در نشست سران سه قوه و شورای عالی اقتصادی که عنوان کردند نفت یکی از زمینه های ایجاد اشتغال و توسعه اتکای شرکت های دانش بنیان است، به ذهن دوستان رسید و آن را پیگیری کردند که این ایده با همکاری شرکت های بهره برداری، کامل می شود و انشاءالله آن را به نقطه خوبی می رسانیم. ایده دیگر با موضوع بهینه سازی مصرف انرژی با اتکای شرکت های دانش بنیان و ظرفیت استارت آپ است. ما یکی از کشورهایی هستیم که دانش آموخته های زیادی در این بخش داریم و می توانیم از آنها استفاده کنیم. در واقع ایده می تواند این باشد که به طور ساده انرژی صرفه جویی شده از سوی شرکت های دانش بنیان از سوی دولت خریداری شود. این کار خیلی مهمی است که باید به آن پرداخته شود. از همه دوستان هم در این زمینه کمک فکری می خواهم.»

 مردم فکر می کنند پنجره ها باز باشد کرونا می رود

افزایش بی رویه مصرف گاز بار دیگر در سخنان وزیر نفت مورد اشاره قرار گرفت که در این زمینه یادآوری کرد: «مصرف سوخت های مایع در سال ۹۹ به طور متوسط یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز و میانگین مصرف گاز طبیعی برابر روزانه ۵ میلیون بشکه است که این رقم در زمستان بیشتر می شود.»

زنگنه گفت: «امسال تولید گاز کشور برابر5/2  فاز پارس جنوبی یعنی ۶۴ میلیون مترمکعب افزوده شده است، با این شرایط بازهم ما مشکل تامین گاز داریم. مصرف گاز در بخش خانگی کل کشور نسبت به پارسال ۱۲ درصد و مصرف گاز در تهران نیز در ۴۲ روز اخیر ۱۵ درصد افزایش یافته است. مگر می توان چنین رشدی را تامین کرد؟! تاکید اصلی باید بر بهینه سازی مصرف انرژی باشد؛ اما مردم فکر می کنند اگر پنجره ها باز باشد، کرونا می رود، در حالی که مصرف را افزایش می دهند. برای خانه ها لازم نیست پنجره باز شود و نقشی در کنترل شیوع بیماری کرونا ندارد. اولویت نخست، تامین گاز بخش خانگی است و افزایش مصرف گاز در این بخش، سبب فشار آوردن به صنایع می شود و ما ناچار به استفاده از سوخت مایع هستیم.»

 چرا در کار هم دخالت می کنیم؟

او در ادامه با تاکید بر اینکه در استان های تهران، البرز و قم هیچ مازوتی مصرف نمی شود، گفت: «در قم هم نیروگاهی که مازوت مصرف کند، نداریم.» زنگنه در واکنش به انتقاد  برخی از مسئولان درباره اینکه مصرف مازوت در کشور به دلیل ناتوانی در صادرات این فراورده نفتی است، پاسخ داد: «همین جا اعلام می کنم که اگر ۳۰ میلیون لیتر مازوت هم بدهند، ظرفیت صادرات داریم؛ مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران هم بتازگی اعلام کرده که مخازن خالی است و برای صادرات به مازوت نیاز دارند. پس ما هرچقدر مازوت داشته باشیم، می توانیم صادر کنیم. بعد می گویند حالا که نمی توانید مازوت صادر کنید، ما شرکتی معرفی می کنیم که مازوت ببرد و اتوبوس بدهد. اگر آن کشور که شما می گویید خریدار بود، پول های بلوکه شده ایران را آزاد کند. چرا در کار هم دخالت می کنیم؟»

طرح نگهداشت و افزایش توان تولید نفت از زبان کرباسیان

مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران: طرح نگهداشت و افزایش توان تولید نفت با ابتکار مهندس زنگنه در دستور کار قرار گرفت؛ شورای اقتصاد در سال ۹۷ آن را تصویب کرد و همان سال قراردادهای مرحله نخست (۱۰ قرارداد) امضا شد، قراردادهای مرحله دوم (۱۳ قرارداد) مرداد سال ۹۷ امضا شد و در مرحله سوم این قراردادها (۸ قرارداد) به ارزش ۱.۲ میلیارد دلار و با هدف افزایش ۹۵ هزار بشکه ای ظرفیت تولید روزانه نفت امضا می شود. با توجه به تأمین منابع مالی طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت از محل انتشار اوراق مشارکت، ۳ هزار میلیارد تومان اوراق در سال ۹۷ منتشر شد و ۲ هزار میلیارد تومان اوراق نیز تا پایان دی امسال منتشر می شود. ۳۳ بسته کاری طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت مشتمل بر ۲۹ پروژه خشکی و چهار پروژه فراساحل است که امیدواریم با اجرای کامل ۳۳ بسته، توان تولید روزانه نفت کشور حدود ۲۸۰ هزار بشکه افزایش یابد. خوشبختانه به برکت قراردادهای جدید نفتی، ۱۷ شرکت اکتشاف و تولید ایرانی، ۱۶ شرکت عملیات حفاری و ۲۲ شرکت رتبه یک EPC، شناسایی شده اند که همه سرمایه های کشور هستند و قطعا در آینده می توانند پروژه های بزرگتری را عهده دار شوند. مجموع ارزش قراردادهای واگذارشده در این ۳۱ پروژه ۳.۷ میلیارد دلار است. با توجه به میانگین ۳۰ درصدی پیشرفت ۱۰ قرارداد مرحله نخست طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت، پیشرفت پروژه ها از طریق سامانه مدیریت پروژه این شرکت به طور دقیق رصد می شود و بتدریج استفاده از ظرفیت های این سامانه برای دیگر طرح ها و پروژه های شرکت ملی نفت هم محقق می شود. مزیت دیگر این طرح، سهم حداکثری ساخت داخل است که به واسطه اجرای طرح بومی سازی ۱۰ گروه کالاهای کاربردی نفت که از سال ۹۳ در وزارت نفت آغاز شد، امکان استفاده از ظرفیت های سازندگان ایرانی در سه بخش تجهیزات سرچاهی، رشته های تکمیلی درون چاهی و لوله های بدون درز فراهم شد تا جایی که سفارش های کالای نفت در برخی زمینه ها گاه به میزانی فراتر از ظرفیت های فعلی سازندگان داخلی رسیده است. سهم ساخت داخل در طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت ۷۲ درصد است و پیش بینی می شود این سهم در پایان اجرای قراردادها به بیش از ۸۰ درصد برسد. همچنین در حال حاضر ۱۸ دکل حفاری در طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت فعال است که با فعال شدن تمام ۳۳ بسته قراردادی، این تعداد به ۵۵ دکل افزایش خواهد یافت. اختصاص ۴ درصد از ارزش قرارداد به ایفای مسؤولیت های اجتماعی از دیگر محاسن این طرح ملی است.

تقدیر  از  اعتماد   وزارت     نفت    به   توان    داخلی

 جعفر صفری، مدیرعامل شرکت ماشین سازی اراک: این شرکت با بیش از نیم قرن سابقه فعالیت در حوزه های مختلف صنایع نفت و گاز، امروز در مسیر توسعه طرح های میدان محور قرار گرفته و همه تلاش خود را برای به سرانجام رساندن هر چه بهتر آن به کار می بندد. این موفقیت نتیجه همکاری مسؤولان و دست درکاران شرکت های تابع نفتی است و شرکت ماشین سازی در نظر دارد برای اجرای طرح های محول شده، از ظرفیت نخبگان، بویژه نخبگان استان خوزستان نهایت استفاده و بهره را ببرد، بنابراین امیدواریم برای موفقیت روزافزون این هدف، همکاری و تعامل دوجانبه ای میان ما و مسؤولان استانی شکل گیرد. ایده و ابتکار وزارت نفت برای اتکا به توانمندی داخلی در این برهه از زمان را باید به فال نیک گرفت؛ چراکه عدم وابستگی به شرکت های خارجی، زمینه سازی لازم برای اشتغال داخلی و امید به آینده را فراهم ساخته است. حمایت وزارت نفت از توان داخلی، قابل تقدیر است؛ چرا که این امر در بلند مدت، عدم وابستگی به شرکت های خارجی را به همراه دارد و زمینه ساز اشتغال داخلی و امید به آینده است. پیش از این پروژه، در میدان بی بی حکیمه ۱ و ۲ و میدان نرگسی، حفر ۶ حلقه چاه، تعمیرات ترمیمی برخی چاه ها، توسعه ظرفیت واحدهای بهره برداری و شیرین سازی و به روزرسانی آنها به عهده شرکت ماشین سازی اراک بود که این طرح با هزینه کرد ۱۰۴ میلیون دلار در بازه زمانی تعیین شده با موفقیت تکمیل شد. توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی از دیگر طرح های اجراشده از سوی شرکت ماشین سازی اراک است. حال که این فرصت برای ماشین سازی اراک فراهم شده تا از یک سازنده به یک ای پی سی کار در توسعه میادین تبدیل شود و کار جدیدی را آغاز کند، بر خود واجب می دانیم، تمام تلاش خود را به کار ببریم تا بتوانیم این طرح را با موفقیت و در زمان مناسب به سرانجام برسانیم و کاری ارائه کنیم که قابل افتخار برای حال و آینده کشور باشد.

مجلس در کنار دولت

حسین حسین زاده، رئیس کمیته نفت و پتروشیمی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی: سال ۹۶ به دلیل تحریم ها، صادرات نفت ایران دچار چالش شد، بنابراین یکی از این راه های کاهش وابستگی به نفت، صیانت از مخازن نفت و گاز است. با توجه به اهمیت صیانت از مخازن نفت و گاز هرچقدر بیشتر بتوانیم میدان های مشترک با کشورهای همسایه را توسعه دهیم، افزون بر افزایش تولید، دیپلماسی انرژی را هم تقویت می کنیم و قدرت چانه زنی مان در مجامع بین المللی بالا می رود. همچنین استفاده از ظرفیت جوانان و نخبگان در صیانت از مخازن نفت و گاز حائز اهمیت است، ضمن آنکه معتقدیم طرح های جلوگیری از خام فروشی در نفت، گاز و پتروشیمی که مدنظر مقام معظم رهبری است، نیز باید به سمت تکمیل زنجیره ارزش افزوده در بخش پایین دست حرکت کند. ایران باتوجه به دارا بودن ذخایر عظیم انرژی، یکی از کشورهای ثروتمند دنیا در این زمینه محسوب می شود و این موضوع کار ما را بسیار سخت می کند. وابستگی ما به نفت در بیش از ۱۰۰ سال اخیر سبب شده است که بودجه سالانه ما نیز به نفت وابسته باشد. کمیسیون انرژی مجلس از نیروهایی متخصص، باتجربه و جوان شکل گرفته، بنابراین شرایط بخش نفت و انرژی کشور را بخوبی درک می کند و آماده است در بخش های مختلف در حوزه نفت و انرژی با دولت همکاری کند.

 نهادینه         شدن       اتکا      به    توان    داخل

احمد مرادی، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی: خوشحالیم که دستاورد نظام جمهوری اسلامی بعد از ۴۰ سال این است که اتکا به نیروی داخلی و شرکت های دانش بنیان در کشور نهادینه شده است. شاهد امضای قراردادهای بزرگ نفتی هستیم که ۱۰۰ درصد آن از سوی نیروهای داخلی انجام می شود که از وزیر نفت و همکاران پرتلاش او تشکر می کنم.

با تعامل و همکاری می توان کارهای بزرگی در کشور انجام داد. امروز نعمت خدادادی به نام نفت در کشور ما وجود دارد، بنابراین چگونه استفاده کردن و چگونه بهره بردن از این نعمتف بسیار مهم است.

 امروز شاهد آن هستیم که در هفت استان برخوردار کشور در حوزه نفتی، شرکت ها و مجموعه های بزرگی فعالیت می کنند که ۱۰۰ درصد نیروهای آن، داخلی هستند و این مهم، بیانگر توانایی بالای ما در بخش نیروی انسانی است که امروز در قالب قراردادهای بزرگ نفتی نشان داده شده است.