#چشم به راهِ دريانوردان
مشعل نگاههاي زيادي بيش از يک هفته است به 158 مايلي سواحل شرقي چين دوخته شده تا ردي، خبري يا نشاني از 30 دريانورد ايراني به سطر اخبار بيايد؛ نقطهاي از جهان که پس از برخورد دو کشتي، شاهد حريق آتش است. «سانچي» با پرچم پاناما و تحت مديريت شرکت ملي نفتکش ايران 25 آذر ماه از عسلويه در ايران براي انتقال 136 هزار تن ميعانات گازي 25 آذر ماه به سمت کره جنوبي در حال حرکت بود که ساعت 20 شامگاه شنبه (16 ديماه) در اثر برخورد با کشتي «سي اف کريستال» حامل غلات در سواحل چين دچار حريق شده و در آتش ميسوزد.
کشتي باري چيني موفق ميشود نفرات و کشتي خود را از محل حادثه خارج کند، اما به دليل وسعت حريق به شعاع 1000 متر، تاکنون عمليات امداد براي يافتن 32 خدمه نفتکش ايراني ناموفق بوده است. از اين تعداد چهار نفر دانشجوي دريانوردي هستند که دوره کارآموزي را در اين نفتکش سپري ميکردند و يک نفر هم از همسران کارکنان روي کشتي و 2 نفر ديگر هم بنگلادشي هستند.
تاکنون تنها پيکر يک دريانورد مجهز به لباس ويژه نجات پيدا شده و اين موضوع بيانگر آن است که خدمه نفتکش احتمالا فرصت استفاده از وسايل نجات را داشتهاند. روزنه اميد براي زنده ماندن اين دريانوردان چقدر است؛ از جمله آنکه اگر با قايقهاي نجات ازکشتي دو يا درموتورخانه محبوس شده باشند. صحبتهاي سخنگوي کميته اضطرار سانحه نفتکش سانچي درباره 2 قايق نجات اين نفتکش نيز اميدوارکننده به نظر ميرسد که گفته است: «با توجه به عکسها بايد گفت قايق نجات سمت چپ سوخته است، اما قايق نجاتي که در سمت راست نفتکش و همان سمتي که نفتکش آتش گرفته قرار داشته است در عکس مشهود نيست و اين احتمال وجود دارد که خدمه از اين قايق استفاده کرده باشند که در اين صورت تا 2 ماه ذخيره غذايي دارند و ميتوانند زنده باشند.» رئيس جمهوري دستور به کارگيري همه توان ملي براي رسيدگي به وضعيت کارکنان نفتکش را صادر کرده و گفته است: مهمترين موضوع در مرحله کنوني، تعيين سرنوشت و رسيدگي به وضعيت کارکنان اين نفتکش و خانوادههاي عزيز آنان است و همزمان نيز بايد پيگيريهاي لازم حقوقي براي جبران خسارتهاي وارده، انجام گيرد. پس از برخورد نفتکش ايراني و کشتي باري چيني، به علت حجم زياد آتش، امکان نزديک شدن به اين نفتکش وجود نداشت و شعله ور بود. با اين حال محسن بهرامي، سخنگوي کميته اضطرار نفتکش «سانچي» روز چهارشنبه(20 دي ماه) اگرچه از آغاز عمليات اطفاي حريق اين نفتکش از 5 بامداد به وقت ايران خبر داد و گفت: به محض کنترل آتش، تيمهاي نجات با هليبورد روي نفتکش انتقال مييابند تا خدمه نفتکش را نجات دهند. اما پس از آن شرايط جوي عمليات مهار آتش را در درياي چين متوقف کرد .
وي گفت: ما به شدت پيگير آغاز دوباره عمليات از سوي چينيها هستيم، اما شرايط هماکنون به اين شکل نيست، ادامه داد: انتظار ما از چينيها اين است که ريسک کار را بپذيرند و با يک انفجار کوچک، آتشخوارها را عقب نبرند. سخنگوي کميته اضطرار نفتکش «سانچي» درباره ورود مستقيم ايران به عمليات خاموش کردن نفتکش هم اظهار کرد: با توجه به اينکه منطقه تحت کنترل چينيهاست و اختيار و حاکميت در دست آنهاست، ما امکان ورود مستقيم به عمليات را نداريم.
بهرامي با بيان اين که آتشخوار ژاپن فردا صبح پنجشنبه( 21 دي ماه) به چين ميرسد، تصريح کرد: ظرفيت اين آتشخوار 80 هزار ليتر است. او از اينکه چينيها در اين حادثه بسيار دست به عصا هستند و اين موضوع، نجات احتمالي خدمه نفتکش را به تاخير مياندازد،انتقاد کرده است. بهرامي در اين زمينه گفته است: «هم اکنون بين ما و چينيها اختلافهايي وجود دارد که سبب تاخير در کار شده است. چينيها در بدو امر، موضوع مواد فرّار را مطرح ميکردند که تا شعاع چندصد متري و حتي چند هزار متري ميرود و ريسک اطفاي حريق را بالا ميبرد.»
يک شرکت آمريکايي نيز پيشنهاد کمک را مطرح کرده، اما پس از بررسي مشخص شد اين شرکت در نزديکي محل وقوع حادثه امکاناتي ندارد. با اين اوصاف قرار است ژاپنيها هم به کمک نفتکش ايراني بيانيد. بهرامي از امضاي قرارداد با ژاپنيها براي اطفاي حريق نفتکش «سانچي» خبر داد و گفت: اين کشور به دليل نزديکي به محل حادثه ميتواند به مهار آتش کمک کند.
حسن قشقاوي، معاون کنسولي، پارلماني و امور ايرانيان خارج از کشور وزارت امورخارجه گفت: حاضريم گروههاي زبدهاي را براي کمک به خاموش کردن نفتکش ايراني حادثهديده در آبهاي چين اعزام کنيم. ما به طرف چيني اعلام کرديم که حاضريم حتي با وجود ريسک نسبتا بالا، گروههاي زبدهاي را براي کمک به خاموش کردن اين نفتکش و نجات خدمه آن اعزام کنيم.
دريانوردان، کشتي و محموله بيمه بودند
سانچي که قرار بود يکشنبه ( 17 دي ماه 96) براي انتقال محموله ايران به کره جنوبي (شرکتها نوا توتال) به عنوان يکي از مشتريان اصلي ميعانات گازي ايران برسد و در نيمه راه بازماند، بيمه بينالمللي خسارت و غرامت دارد که 70 درصد بيمهنامه نفتکش ايراني متعلق به يک شرکت بيمه نروژي و 30 درصد تحت پوشش شرکتها ي بيمه ايراني ( البرز و ملت) است.
سال ساخت اين نفتکش به 2008 بازميگردد که از سوي شرکت هيونداي کره جنوبي ساخته شده و تحت مالکيت شرکت ملي نفتکش ايران بوده و با پرچم کشورهاي مختلف تردد داشته است. در قراردادهاي فوب (FOB) تحويل کالا در عرشه کشتي در مبدا است. فروشنده وقتي کالا را از روي نرده کشتي عبور داد، ريسک خود را خاتمه داده است. هزينه حمل و بيمه، امضاي قرارداد حمل از بندر تحويل و بيمه و بازرسي با خريدار است. به گفته بهرامي، سخنگوي کميته اضطرار سانحه نفتکش سانچي ارزش محموله اين نفتکش حدود 60 ميليون دلار و ارزش نفتکش با توجه به عمر آن 30 تا 35 ميليون دلار برآورد شده است. عبدالرضا همتي، رئيس کل بيمه مرکزي اين نفتکش نيز اعلام کرده که مسئوليت پوشش بيمه فوت و نقص عضو خدمه کشتي و همچنين آلودگي احتمالي دريا با P&I کلوپ بينالمللي است.
علت حادثه در جعبه سياه کشتي
ارتباط با نفتکش سانچي پس از حادثه، قطع شده و عمليات امداد و نجات براي يافتن آنها از همان زمان حادثه تاکنون ادامه دارد. علت حادثه و همچنين ميزان خسارت وارده در حال بررسي است؛ با اين حال شرکت نفتکش اعلام کرده بهطور معمول تصادم در دريا در مسيرهاي پرتردد گاه به دليل اشتباه در محاسبه مسيرها اتفاق ميافتد.
کشتيها داراي جعبه سياه هستند که اطلاعات صوتي، اطلاعات مسيريابي و مذاکرات کاپيتان و همچنين مسير راداري در آن ثبت ميشود. بهرامي گفته تا زماني که جعبه سياه پيدا نشود، نميتوانيم در باره دليل حادثه اظهارنظر کنيم.
در اين ميان شايد حال ناخوش خانوادههاي دريانوردان براي کمتر کسي جز خودشان قابل درک باشد که با فروکش کردن آتش اميدواريشان براي زنده ماندن عزيزانشان در اتاقي امن در سانچي دو چندان شود و يا با خبري ناآگاهانه از سوي برخي رسانهها دلشورههايشان دو برابر شود. آنگونه که خانواده يکي از دريانوردان ميگويد: اين شايعات مثل ليوان داغي است که آب سرد روي آن بريزيد. خب خانوادهها با اين خبرها ميشکنند. يکسري افراد بيمار هستند که بنزين روي آتش ميريزند. اين شايعات براي اين ايجاد ميشود که رسانههاي اصلي ما بهصورت ويژه پيگير اين ماجرا نيستند. شايد کمتر از يک دقيقه از وقت 24ساعته رسانه ملي به اين موضوع اختصاص داده شده است. يکي ديگر از آنان ميگويد: 32 نفر از کارکنان شرکت ملي نفتکش، هزاران کيلومتر دورتر از کشور خودمان دچار حادثه شدهاند. شرکتي که در دوران دفاع مقدس و تحريمها نقشي مهم در حمل نفت صادراتي کشور داشته، اين حقش نيست». بغض ميکند و ادامه ميدهد: «سه روز است در بدترين شرايط روحي قرار داريم... سه روز است از عزيزترين کسانمان خبري نداريم. نميدانيم جگرگوشههايمان زنده هستند يا نه. اين بدترين انتظار است. مدام فکر ميکنيم الان غرق ميشوند، زنده هستند؟ چه شده؟ اصلا جسدشان به دست ما ميرسد؟ نميرسد؟ ما دقيقا به چه فکر کنيم؟ براي چه اتفاقي آماده شويم؟ اينها همه پرسشهايي است که مدام مغز ما را متلاشي ميکند.» .....
تصوير زيبا در اين ميان همان اتاق امن در دل سانچي است که با اطفاي کامل حريق يک به يک دريانوردان از ميان خرابههاي باقي مانده از اين نفتکش بيرون بيايند و دستي به نشان سلامت براي همه ما منتظران بالا ببرند.
اين اسامي را به خاطر بسپاريم
اسامي 32 خدمه کشتي سانچي را که بر اثر اين حادثه مفقود شدهاند:
1- مجيد قصابي عروجي، کاپيتان
2- فريد محبي، سرمهندس
3- مجيد نقيان، افسر اول
4- حسين جهاني هل آباد، افسر دوم
5-احسان ابوالي قاسم آبادي، افسر دوم
6-ميلاد عنايتي، افسر سوم
7--حامد بهاري حشکوايي، مهندس دوم
8- محمدرضا رضازاده ماسوله، مهندس سوم
9- مهدي سادگي، مهندس سوم
10-حسن رومياني، مهندس چهارم
11-محمد کاووسي تکاب، افسر تدارکات
12- بهرام اتحاد، افسر برق
13-عبدالغني سامري، سرملوان
14- ابوذر نظامي، کمک سر ملوان
15-سيدجواد حيدري، ملوان يکم
16-محمد سجيب علي ميريدها، ملوان يکم (تبعه بنگلادش)
17-محمدهارون راشيد، ملوان يکم (تبعه بنگلادش)
18-عليرضا نجفيفر، ملوان دوم
19- علي حيدريه کهن، ملوان دوم
20-بهرام پورياني، تعميرکار
21- ياور افشاري، روغن کار
22-ميلاد اراوي، روغن کار
23-مسلم عليزاده نودهي، روغنکار
24-عبدالکريم بشارتي پور، سرآشپز
25-اميد ضيايي، کمک سرآشپز
26-ايوب مظفري عبدگاه، مهماندار
27-احسان فرجي، مهماندار
28- سعيد دهقاني، دانشجوي عرشه از دانشگاه خارک
29-پوريا عيدي پور،دانشجوي عرشه از دانشگاه خارک
30-سجاد عبداللهي، دانشجوي عرشه از دانشگاه خارک
31-محمد پيريائي، دانشجوي موتور از دانشگاه صنعت نفت محمودآباد
32-ساقي فعال، همسر حسين جهاني هلآباد
گزارش مديرعامل شرکت ملي نفتکش ايران
سيروس کيانارثي، مديرعامل شرکت ملي نفتکش ايران: پس از وقوع اين حادثه کميته اضطراري شرکت ملي نفتکش ايران در اين شرکت تشکيل شد که 24 ساعته عمليات امداد و نجات را تحت کنترل و نظارت دارد. اطلاعرسانيهاي لازم به خانواده دريانوردان، سازمانهاي ذيربط دريانوردي و امداد و نجات بينالمللي و... انجام شد، مقامهاي دفتر شرکت ملي نفتکش در چين با حضور در سازمان امداد و نجات شانگهاي، هماهنگيهاي لازم را به منظور اعزام سريع کشتيهاي تجسس و نجات و عمليات امداد از طريق دريا و هوا انجام دادند. همچنين 2 فروند از نفتکشهاي تحت مديريت شرکت ملي نفتکش ايران عبوري از منطقه نيز براي پيوستن به تيم امداد و نجات به سرعت به محل حادثه اعزام شدند. نمايندگان اين شرکت در سه بخش عمليات دريايي، بيمه و حقوقي به چين براي بررسي حادثه نفتکش تحت مديريت اعزام شدند.
گزارش مديرعامل سازمان بنادر و دريانوردي
محمد راستاد، مديرعامل سازمان بنادر و دريانوردي: کميته بررسي سانحه دريايي در سازمان بنادر و دريانوردي تشکيل شد و رايزني و پيگيري با مراجع داخلي و بينالمللي مرتبط در حال انجام است تا زواياي مختلف اين سانحه بررسي شود، همچنين با مراجع دريايي چين و کشورهاي همجوار مذاکراتي صورت گرفته تا حداکثر تلاش براي امداد و نجات مدنظر قرار گيرد. سازمان بنادر و دريانوردي براساس کنوانسيون ايمني جان اشخاص در دريا، به دليل اينکه خدمه نفتکش اتباع ايراني بودهاند، اين اختيار را دارد که به عنوان مرجع دريايي در فرآيند رسيدگي سانحه حضور داشته باشد.
گزارش کميته اضطرار سانچي
محسن بهرامي، سخنگوي کميته اضطرار سانحه نفتکش سانچي: در ساعات اوليه وقوع اين حادثه در شامگاه شنبه (16 ديماه) کميتههايي براي پيگيري حادثه تصادم نفتکش سانچي با شناور چيني، تشکيل شد که از جمله آنها کميته پاسخگويي به خانوادههاي خدمه بود. پيشبيني نيازها و مشکلات فوري خانوادههاي خدمه در دستور کار مديريت منابع انساني قرار گرفته است، اسکان خانوادههاي اين عزيزان در تهران و پذيرايي شايسته در دستورکار است، همچنين تلاش ميشود به خانوادههايي که در تهران حضور ندارند بهطور مستمر پاسخ داده شود.
وي درباره بيمه اين نفتکش و خدمه آن هم پاسخ داد: بيمه شخص ثالث اين نفتکش، عهده شرکتها ي انگليسي، بيمه بدنه و تجهيزات به عهده شرکتهاي اسکانديناوي و بيمه محموله به عهده خريدار کرهاي بود که به نسبت 30 درصد، شرکتهاي بيمه ايراني نيز در آن سهم داشتند.
پيام دبيرکل سازمان بينالمللي دريانوردي
فکر و دعاي ما همراه دريانوردان است
دبيرکل سازمان بينالمللي دريانوردي با ارسال پيامي ضمن ابراز همدردي با خانوادههاي دريانوردان نفتکش سانحهديده سانچي از آمادگي اين سازمان براي ارائه کمکهاي فني به اين حادثه خبرداد. در پيام «کي تک ليم» آمده است: «فکر و دعاي ما همراه دريانورداني است که در پي سانحه نفتکش سانچي در آبهاي چين همچنان مفقود هستند. مراتب همدردي عميق خود را به خانواده و دوستداران آنها ابراز ميکنيم.
لازم ميدانم از همه افرادي که در عمليات جستجو و نجات در سطح بينالمللي شرکت داشتهاند و همچنين از تلاشهايشان براي اطفاي حريق و پاکسازي آلودگي تشکر کنم.
ما لحظه به لحظه اين سانحه را دنبال و رصد ميکنيم.
سازمان بينالمللي دريانوردي آمادگي دارد تا هرگونه کمک فني نياز باشد را در اختيار بگذارد. در بلند مدت انتظار ميرود بررسي کاملي از سانحه به عمل آيد و نتايج آن و يافتههاي مربوط به آن به اطلاع IMO برسد تا ما بتوانيم هر چه در اختيار داريم بهکار گيريم و وقوع سوانح را به حداقل برسانيم.»
تکاوران نيروي دريايي ارتش براي عمليات هلي بُرن به چين اعزام ميشوند
تيمي از متخصصان و تکاوران نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران، شامگاه چهارشنبه (20 ديماه) براي امداد و نجات خدمه نفتکش «سانچي» عازم چين ميشود.
کاپيتان محسن بهرامي با اعلام اين خبر گفت: تيمي از متخصصان و تکاوران نيروي دريايي ارتش قرار است براي انجام عمليات هلي برن به چين اعزام شود. وي با بيان اين که اين تيم تجهيزات مورد نياز را از چين تامين ميکند، درباره تعداد اعضاي اين تيم هم اظهار کرد: احتمالا حدود 10 تا 12 نفر از تکاوران ارتش اعزام خواهند شد. هلي برن يکي از شاخهها و شيوههاي عمليات متحرک هوايي است که در آن از جابهجايي و ترابري نيروهاي رزمي از طريق هوا بهوسيله بالگرد و پياده کردن آنها در منطقه مورد نظر براي انجام ماموريت بهره گرفته ميشود.
مديرعامل شرکت ملي گاز:
صادرات گاز ايران به گرجستان همچنان در دستورکار است
معاون وزير نفت در امور گاز گفت: قرارداد صادرات گاز ايران به گرجستان منتفي نشده و در صورت نهايي شدن توافقها، بخش خصوصي گاز ايران را از خاک ارمنستان به گرجستان صادر ميکند. حميدرضا عراقي، درباره صادرات گاز ايران به گرجستان به «شانا» گفت: شرايط جغرافيايي ايران به گونهاي است که امکان صادرات گاز به بسياري از کشورها از جمله گرجستان را دارد، اما اين صادرات بايد از خاک ارمنستان انجام شود. صادرات گاز به گرجستان به فراهم شدن شرايط گوناگوني از جمله موافقت ارمنستان نياز دارد، زيرساختهاي صادرات و قيمت مناسب، از ديگر عوامل تحقق اين هدف است. معاون وزير نفت در امور گاز تصريح کرد: در صورتي که ايران، ارمنستان و گرجستان براي صادرات گاز به توافق برسند، لازم است بخش خصوصي گاز را از ايران بخرد و هزينه سوآپ به کشورهاي ايران و ارمنستان را پرداخت کند تا اين گاز وارد گرجستان شود. پيش از اين نيز، يکي از شرکتهاي خصوصي براي انتقال گاز ايران به گرجستان اقدام کرد، اما هنوز هيچ گازي به گرجستان صادر نشده است. عراقي با بيان اينکه هماکنون هيچ قراردادي براي صادرات گاز ايران به گرجستان اجرايي نشده است، گفت: موضوع صادرات گاز از خاک ارمنستان به گرجستان هنوز به طور کامل منتفي نشده است و در صورتي که براي بخش خصوصي به صرفه باشد، احتمال دارد، صادرات گاز انجام شود. دي ماه سال گذشته، حسن روحاني، رئيسجمهوري همراه با هيئت بازرگاني ايران به ايروان سفر کرد و در همايش تجاري ارمنستان و ايران که مسئولان اقتصادي ارمنستان و فعالان بخش خصوصي دو کشور در اين همايش حضور داشتند، طي سخناني با اشاره به توانايي منطقه براي انتقال گاز ايران از طريق گرجستان و درياي سياه به اروپا، بر همکاري دو کشور در زمينه تامين امنيت انرژي تاکيد شد. صادرات گاز به اروپا، از جمله برنامههايي است که ميتواند در افزايش سهم ايران در تجارت جهاني گاز نقش داشته باشد. اتحاديه اروپا هم اکنون حدود 22 تا 23 درصد انرژي موردنياز خود را از گاز طبيعي تامين ميکند و بر اساس مطالعات پارلمان اروپا، امکان صادرات گاز 12 کشور به اين قاره وجود دارد که ايران نيز از جمله اين کشورها و بهترين منبع تامين گاز است. ايران ظرفيت صادرات سالانه 25 تا 30 ميليارد مترمکعب گاز از هشت مسير را به اروپا دارد. مسير ايران- عراق- سوريه، مسير ترکيه که خود شامل چند مسير از جمله درياي سياه از طريق آذربايجان، گرجستان و درياي سياه و ديگري از طريق ارمنستان، گرجستان و درياي سياه است، از مسيرهاي صادرات گاز به اروپاست. ارديبهشت امسال، بنابر اعلام مقامهاي وزارت امورخارجه ايران، مذاکراتي ميان ايران و گرجستان انجام شد که از تفاهمهايي در زمينه افزايش همکاريهاي تجاري اقتصادي ميان دو کشور خبر ميداد، زيرا گرجستان در گذشته محموله گازي از ايران خريداري کرده بود، اما به دليل مشکلاتي که داشتند، آن را حمل نکرده و تفاهم انجام شده را اجرايي نکرده بود، اما بر اساس تفاهم ياد شده، ارسال گاز ايران به گرجستان در بهار امسال بايد به مرحله عمل ميرسيد، اما محقق نشد.
اعلام آمادگي بصره براي دريافت گاز ايران تا پايان امسال
مديرعامل شرکت ملي گاز گفت: گاز صادراتي ايران به بصره در مرز شلمچه آماده است و بصره نيز براي دريافت گاز ايران تا 2 ماه آينده اعلام آمادگي کرده است. حميدرضا عراقي، درباره صادرات گاز ايران به عراق براي تامين خوراک دو نيروگاه برق در بغداد و بصره گفت: پايانه شلمچه براي صادرات گاز به بصره در نظر گرفته شده و تزريق گاز به خط لوله صادراتي اهواز-شلمچه انجام شده است و به محض آمادگي طرف عراقي، صادرات گاز ايران به بصره آغاز ميشود که همانند قرارداد بغداد، قابليت صادرات روزانه 25 ميليون مترمکعب وجود دارد.همه زيرساختهاي صادرات گاز ايران به بصره فراهم شده و حجم گاز مورد نظر در مرز شلمچه آماده ورود به خاک عراق است، اما از آنجا که تاکنون احداث زيرساختهاي لازم در بصره به پايان نرسيده، گاز به بصره صادر نشده است. بصره بايد تعدادي گذر از زير رودخانه احداث کند که اين عمليات و سختي اجراي آن، سبب تاخير در اين زمينه شده، اما بر اساس اعلام مسئولان عراقي، همه اين زيرساختها تا 2 ماه آينده به پايان ميرسد و بصره آماده دريافت گاز از سوي ايران خواهد بود. قراردادي ميان ايران و عراق امضا شده که بر اساس آن، حداقل هفت ميليون و حداکثر تا 35 ميليون مترمکعب براي صادرات گاز از ايران در نظر گرفته شده که اين حجم بنابر مصرف داخلي ايران يا نياز نيروگاههاي بغداد و بصره ميتواند متغير باشد. خرداد ماه امسال، نخستين حجم از گاز ايران به سوي نيروگاه بغداد ارسال شد و تاکنون به صورت روزانه صادرات گاز ايران به بغداد ادامه داشته، اما هنوز گازي به بصره صادر نشده است. صادرات گاز که از اولويتهاي اساسي برنامه ششم توسعه و سند چشمانداز به شمار ميآيد، در چهار سال گذشته با افزايش ظرفيت برداشت از ميدان مشترک پارس جنوبي با شتابي بيشتر در شرکت ملي گاز ايران پيگيري ميشود. يکي از رويکردهاي مهم اقتصاد مقاومتي، صادرات گاز است و بر همين اساس در سند چشمانداز برنامه پنجساله ششم توسعه و برنامههاي سالانه، توجه ويژهاي به صادرات شده است، ضمن اينکه پروژههاي صادراتي نيز مورد توجه قرار گرفته و به طور مشخص صادرات گاز به عراق در اولويت ويژه شرکت ملي گاز ايران قرار دارد. آغاز پروژه صادرات گاز به عراق تا ميزان 14 ميليون مترمکعب در روز تا پايان سال 96 از جمله سياستهاي اقتصاد مقاومتي ابلاغ شده از سوي اسحاق جهانگيري، معاون اول رئيس جمهوري و مهندس بيژن زنگنه، وزير نفت به شمار ميرود که با گشايش اعتبارات اسنادي (LC) و پايان فرآيندهاي قانوني، از 31 خردادماه با ارسال روزانه 7 ميليون مترمکعب اجرايي شد و اکنون حجم صادرات گاز به بغداد به رقم روزانه 14 ميليون مترمکعب رسيده است.
سعيد توکلي، مديرعامل شرکت ملي انتقال گاز آبان ماه امسال گفت: هماکنون از طريق شبکه موجود ايلام و کرمانشاه، روزانه 14 ميليون مترمکعب گاز براي مصارف نيروگاهي به بغداد صادر ميشود که افزايش آن به مصرف گاز داخلي در فصل سرما بستگي دارد.
سفر معاون وزير نفت در امور پتروشيمي به عسلويه
ضرورت سرمايهگذاري بخش خصوصي واقعي در صنعت پتروشيمي
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي، حاشيه سود مطلوب را از مزاياي سرمايهگذاري در صنعت ارزشآفرين پتروشيمي عنوان کرد و گفت: اميدوارم به تدريج بخش خصوصي واقعي به جاي نهادهاي عمومي غيردولتي يا صندوقهاي سرمايهگذاري در اين صنعت سرمايهگذاري کنند. رضا نوروززاده در حاشيه بازديد از طرحها و مجتمعهاي پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، با اشاره به اين که اين صنعت به سوي توسعه گام بر ميدارد، اظهار کرد: در اين مسير و براساس برنامه پنج ساله ششم، بايد توليد محصولات پتروشيمي به 100 ميليون تن برسد. در حال حاضر ظرفيت توليد محصولات پتروشيمي 60 ميليون تن است که براي تحقق برنامههاي پيشبيني شده، بايد از تمامي ظرفيتهاي موجود استفاده کرد.
وي مزيتهاي صنعت پتروشيمي را بالقوه دانست و گفت: اين صنعت با دستان توانمند مديران بالفعل خواهد شد و شرکت ملي صنايع پتروشيمي به عنوان متولي دولتي، تمام سعي خود را براي حمايت از واحدها ميکند.
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي تصريح کرد: شرکتهاي پتروشيمي در سالهاي اخير با وجود تحريمها و نيز برخي مشکلات، نيازهاي خود همچون کاتاليست را خودشان تامين و توليد کردند و نه تنها به ظرفيت اسمي رسيدند، بلکه فراتر از آن نيز توليد داشتند.
نوروززاده ادامه داد: مديريت درست واحدهاي پتروشيمي و توليد با حداکثر ظرفيت، نشاندهنده توان بالاي کشور در تربيت و آموزش نيروي انساني است که با استفاده بهينه از فناوري، محصولي ارزشآفرين استحصال کردهاند.مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي اظهار اميدواري کرد که فضاي مناسب کسبوکار، سرمايهگذاري و توليد در کشور فراهم شود و شاهد دستيابي به اهداف برنامه پنج ساله ششم باشيم. در آن صورت سهم پتروشيمي در توليد و صادرات صنعتي بالاي 60 درصد خواهد بود.
وي حاشيه سود مطلوب را يکي از مزاياي سرمايهگذاري در صنعت پتروشيمي عنوان و تصريح کرد: در حال حاضر سرمايهگذاران اين صنعت در بخش خصوصي نهادهاي عمومي غيردولتي يا صندوقهاي سرمايهگذاري مانند صندوق فرهنگيان، صندوق بازنشستگي کارکنان يا صندوق تامين اجتماعي هستند که اميدواريم به تدريج بخش خصوصي واقعي جايگزين شود و صنايع کشور را اداره کنند. نوروززاده توليد محصولات مياني صنعت پتروشيمي را زمينهساز توسعه صنايع پاييندستي دانست و گفت: سياستگذاري براي تعيين قيمت خوراک نيازمند نگاه دقيقي است، زيرا در گذشته واحدها متعلق به شرکت ملي صنايع پتروشيمي بودند و يک واحد، خوراک واحد پايين دست خود را تأمين مي کرد و در بودجه تلفيق سود و زيان يکديگر را پوشش ميدادند، اما با خصوصيسازيهاي انجام شده مالکيت شرکتها متفاوت شده است.
وزير نفت:
اعضاي اوپک تمايلي به افزايش قيمت نفت
بالاي 60 دلار ندارند
وزير نفت گفت: اوپکيها به دليل شيل اويل، تمايل زيادي به افزايش قيمت نفت برنت بالاتر از 60 دلار براي هر بشکه ندارند. به گزارش خانه ملت، بيژن زنگنه با اشاره به افزايش قيمت نفت در روزهاي اخير گفت: افزايش قيمتها به دليل کاهش توليد نفت ازسوي کشورهاي عضو و غيرعضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) روي داده است. البته در فصل زمستان هستيم و در اين فصل قيمتها به دليل بالا رفتن تقاضا براي فرآوردههاي نفتي افزايش مييابد. وزير نفت افزود: اوپکيها به دليل شيل اويل خيلي مايل نيستند قيمت نفت برنت بالاي 60 دلار براي هر بشکه برود. قيمت نفت در روزهاي اخير روند افزايشي داشت و حتي به بالاي 68 دلار براي هر بشکه هم رسيد.
پرداخت کمکرفاهي کارکنان قراردادي مدت موقت نفت ابلاغ شد
مديرکل تدوين و هماهنگي مقررات اداري و استخدامي وزارت نفت، کمکرفاهي کارکنان قراردادي مدت موقت را ابلاغ کرد.
به گزارش شانا، در متن اين ابلاغيه که به امضاي عليرضا ترابي رسيده، آمده است: «احتراما عطف به مصوبه جلسه شماره 133 مورخ29/ 9/ 1396 شوراي اداري و استخدامي صنعت نفت منضم به ابلاغيه شماره 655-20/2 مورخ 10/ 10/ 1396 وزير محترم نفت در خصوص «پرداخت کمکرفاهي مستقيم کارکنان قراردادي کار مدت موقت» به شرح ذيل مراتب جهت استحضار و صدور دستور اقدام مقتضي و اجرا ارسال ميگردد:
کارکنان قراردادي کار مدت موقت به ميزان 10 درصد (10%) حقوق و مزاياي دريافتي سالانه آنان مشروط به رعايت حداقل بيست و سه ميليون ريال و حداکثر چهل و شش ميليون ريال تحت عنوان کمکرفاهي مستقيم کارکنان قراردادي مدت موقت براي يکبار تا پايان سال جاري 1396 با تصويب در هيئت مديره هر يک از شرکتهاي اصلي از محل منابع و اعتبارات مالي پرداخت گردد». اين مصوبه براي اجرا به مديريت توسعه منابع انساني چهار شرکت اصلي، دانشگاه صنعت نفت، پژوهشگاه صنعت نفت، موسسه مطالعات بينالمللي انرژي، صندوقهاي بازنشستگي، پسانداز و رفاه کارکنان صنعت نفت و منابع انساني ستاد وزارت نفت ابلاغ شده است.
تعيين قيمت حاملهاي انرژي در گرو تصميم مجلس است
رئيس سازمان برنامه و بودجه به موضوع تعيين تکليف نرخ حاملهاي انرژي اشاره کرد و گفت: هرگونه تغيير در قيمت حاملهاي انرژي در گرو نظر مجلس شوراي اسلامي است. محمدباقر نوبخت در نشست خبري با موضوع اشتغال و توليد در بودجه 1397 گفت: همه سياستهاي دولت در بخش اشتغال در چارچوب سياستهاي اقتصاد مقاومتي و دستيابي به برنامه ششم توسعه است. رئيس سازمان برنامه و بودجه درباره تبصره (18) لايحه بودجه سال آينده که در آن درآمد 17 هزار و 400 ميليارد تومان از محل افزايش قيمت حاملهاي انرژي پيشبيني شده، گفت: مجلس اين عدد را به 10 هزار ميليارد تومان کاهش و محل تامين آن را به فروش املاک تمليکي تغيير داد، بنابراين هرگونه تغيير در قيمت حاملهاي انرژي در گرو نظر مجلس شوراي اسلامي است. وي در پاسخ به اين سوال که عملکردها نشان ميدهد فروش اموال قاچاق و ساير املاک تمليکي در سال، به يک هزار ميليارد تومان هم نميرسد، بنابراين چرا اين پيشنهاد تصويب شده است، تصريح کرد: اين پيشنهاد دولت نبوده و بايد استدلال مجلس را درباره اين اقدام پرسيد. نوبخت در ادامه به موضوع خودروهاي برقي و هيبريدي اشاره و عنوان کرد: برنامه دولت براي تحول در حمل و نقل درون و برونشهري به منظور ايجاد شغل و کاهش آلودگي هواست. خودروهاي برقي در اين موضوع نقش مهمي دارند و تعرفه در نظر گرفته شده براي آنها صفر است. رئيس سازمان برنامه و بودجه با بيان اينکه خودروهاي هيبريدي، بنزين هم مصرف ميکنند، گفت: پايين ماندن تعرفه آنها نسبت به ساير خودروها ميتواند موجب ايجاد رانت شود، بنابراين تصميم گرفته شد تعرفه واردات اين خودروها مانند ساير خودروها افزايش يابد.
وي درباره استخدامهاي دولتي نيز قانون خدمات کشوري در بند «ب» و «ج» ماده 24 اين اجازه را به دولت ميدهد که به ازاي خروج سه نفر، يک نفر جذب شود که اين موضوع نيز منع قانوني ندارد.
سخنگوي کميسيون تلفيق مجلس:
سقف درآمدهاي نفتي
در سال آينده 106 هزار ميليارد تومان تعيين شد
سخنگوي کميسيون تلفيق بودجه سال 97 مجلس شوراي اسلامي از تعيين سقف درآمدهاي نفتي در سال آينده در کميسيون متبوع خود خبر داد. علياصغر يوسفنژاد در تشريح نشست عصر روز دوشنبه (18 ديماه) کميسيون تلفيق بودجه سال 97 به موضوع سقف درآمدهاي نفتي در سال 97 اشاره و تصريح کرد: سقف درآمدهاي نفتي در سال 97، 106هزار ميليارد تومان تعيين شد. وي با بيان اينکه بر اساس مصوبات اين کميسيون، سقف درآمد مالياتي 128 هزار ميليارد تومان تعيين شد، گفت: از اين مبلغ، 36 هزار ميليارد تومان به ماليات بر ارزش افزوده مربوط است.سخنگوي کميسيون تلفيق بودجه سال 97 مجلس شوراي اسلامي همچنين با اشاره به ساير مصوبات کميسيون درباره فصل درآمدي بودجه سال آينده اظهار کرد: ماليات شرکتهاي دولتي 12 هزار و 700 ميليارد تومان، حقوق ورودي خودرو و ساير کالاها 22 هزار ميليارد تومان، ماليات شرکتهاي غيردولتي 23 هزار و 400 ميليارد تومان، ماليات فرآوردههاي نفتي 5 هزار ميليارد تومان، ماليات بر سيگار 2 هزار ميليارد تومان و سود سهام شرکتهاي دولتي 16 هزار ميليارد تومان مصوب شد.
بازديد اعضاي کميسيون انرژي مجلس از تاسيسات نفت فلات قاره
اعضاي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي از تاسيسات شرکت نفت فلات قاره ايران در منطقه عملياتي قشم بازديد کردند و در جريان آخرين وضع طرحها و پروژههاي اين منطقه عملياتي قرار گرفتند. پس از بازديد روز دوشنبه (18 ديماه) اعضاي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي از تاسيسات شرکت نفت فلات قاره ايران در منطقه عملياتي قشم، حميد بورد، مديرعامل شرکت نفت فلات قاره، در نشستي مشترک با اعضاي اين کميسيون به تشريح اقدامهاي اين شرکت در مسير اجراي پروژهها و افزايش توليد پرداخت و در اين زمينه به مواردي از جمله تعريف پروژههاي ساخت سکوهاي سرچاهي، تمرکز بر توليد صيانتي و ازدياد برداشت و ايجاد ظرفيت تزريق آب در برخي ميدانها اشاره کرد. وي به تصميمهاي گرفته شده به منظور تنوع بخشي به راهکارهاي تامين منابع مالي در شرکت نفت فلات قاره اشاره کرد و افزود: کميته سرمايهگذاري در اين شرکت تشکيل و بستههاي سرمايهگذاري براي اجرا در قالب EPDF تعريف و تدوين شده است. بورد ضمن قدرداني از همراهي هميشگي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، ابراز اميدواري کرد که اين همکاري مثبت و سازنده ادامه يابد و شرکت نفت فلات قاره بتواند با تامين منابع مالي مورد نياز، در اجراي طرحها و پروژههاي محوله موفق باشد.
فراخوان هجدهمين کنگره ملي «خوردگي» اعلام شد
انجمن خوردگي ايران هجدهمين کنگره ملي خوردگي را در بهمنماه با حضور متخصصان دانش خوردگي برگزار ميکند. به گزارش شانا، هجدهمين کنگره ملي خوردگي به منظور افزايش توان و دانش پژوهشگران و صنعتگران کشور و ايجاد محيطي مناسب براي برقراري ارتباطات علمي و تبادل افکار، از سوم تا پنجم بهمنماه امسال در هتل المپيک تهران برگزار ميشود. انجمن خوردگي ايران هر سال با همکاري دانشگاهها، مؤسسات، مراکز تحقيقاتي کشور و صنايع مرتبط، کنگرههاي ملي و جهاني خوردگي را برگزار ميکند که در آن مباحث، مشکلات و معضلات کشور در مورد خوردگي، با ارائه مقالات، سخنرانيها، کارگاههاي آموزشي، ميزگردهاي علمي، نمايشگاه تخصصي و... به بحث و تبادل نظر گذاشته ميشود. در اين فراخوان محورهاي زير شامل خوردگي در دماي بالا، فناوري نانو و مواد پيشرفته، خوردگي ميکروبي و بيومواد، خوردگي در سامانه آب و فاضلاب، خوردگي در صنايع و تاسيسات دريايي ، خوردگي در صنايع نظامي و تجهيزات، خوردگي در زيرساختهاي حمـل و نقـل، روشهاي جلوگيري از خوردگي، ارزيابي هزينههاي مستقيم و غيرمستقيم خوردگي، خوردگي در صنايع نيروگاهـي و تأسيسات هستـهاي، مديريت خوردگـي در صنايع نفت و گـاز و پتروشيمـي، روشهاي نوين پايش و کنترل خوردگي در واحدهاي عملياتي براي هجدهمين کنگره ملي خوردگي عنوان شده است. انتخاب مواد و کنترل خوردگي در تأسيسات بالا دستي توليد نفت و گاز ،مديريت خوردگي در صنايع نفت و گاز، انتخاب و کاربرد مواد بازدارنده در صنايع استخراج، توليد و انتقال نفت و گاز و ارزيابي سيستمهاي حفاظت کاتدي نيز محورهاي کارگاههاي آموزشي است. در اين فراخوان آمده است: از تمامي فعالان اين حوزه دعوت ميشود با حضور و توصيههاي سازنده خود که دغدغه پديده مخرب خوردگي را دارند، در اين راه ما را ياري کنند. مقالات برتر کنگره در مجله علمي پژوهشي علوم و مهندسي خوردگي چاپ خواهد شد.
كيفيت، سرعت و قيمت ، سه ركن اصلي در ميدان رقابت است
با صدور حکمي از سوي جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت، احمد فرمهيني به سرپرستي معاونت برنامه ريزي پژوهشگاه منصوب شد. در مراسمي به همين مناسبت، لوح تقدير از خدمات ارزنده محمدحميد ايجازي و حكم انتصاب احمد فرمهيني فراهاني، از سوي توفيقي به ايشان اعطا شد. روز سهشنبه، نوزدهم ديماه مراسم معارفه احمد فرمهيني فراهاني و توديع محمد حميد ايجازي، با حضور جعفر توفيقي و جمعي از معاونان، مديران و كاركنان در اين مجموعه برگزار شد. در اين مراسم توفيقي، رييس پژوهشگاه، آرمان مشترك تمامي كاركنان سازمان را تعالي و ارتقاي جايگاه ملي و بينالمللي اين سازمان دانست و افزود: همه کارکنان پژوهشگاه، در مسير پرفراز و نشيبي كه طي کرده تا به يك نشانِ ملي تبديل شود سهيم هستند واين حمايت بايد در جهت بهبود مستمر و ارتقاي جايگاه حقيقي پژوهشگاه، ادامه يابد. ايشان «كيفيت» را عنصري كليدي در حوزه تحقيقات و ارائه خدمات فناورانه دانست و گفت: در صحنه رقابت، كيفيت كالا و خدمات از اهميت بسزايي برخوردار است و دسترسي به بالاترين كيفيت مستلزم يادگيري، آموزش و تعامل گسترده و مداوم با دانشگاهها و مراكز تحقيقاتي معتبر دنيا ست. وي با تاكيد بر اينكه حضور پژوهشگاه در عرصه ملي و بينالمللي بايد با بهرهگيري از تمامي ابزارها و امكانات محيطي صورت پذيرد، تصريح كرد: پژوهشگاه سازماني ماموريتگرا محسوب ميشود و ماموريت اصلي آن تزريق دانش و فناوري به صنعت نفت، گاز، پالايش، پتروشيمي و ساير صنايع مرتبط است. توفيقي، سرعت را از ديگر محورهاي عرصه رقابت خواند و گفت: امروزه دنيا، دنياي سرعت است و تبديل علم به ثروت كه از مسير فناوري ميگذرد بسيار حايز اهميت است و فلسفه اصلي ايجاد شركتهاي دانش بنيان و پاركهاي علم و فناوري، افزايش سرعت در تبديل دانش به فناوري و تجاريسازي ايدههاست.
رييس پژوهشگاه با تاكيد بر اينكه تقليل بوروكراسي، يكي از معيارهاي کاهش زمان در انجام پروژهها است، ادامه داد: ارائه خدمات به بازارهاي هدف با كمترين زمان و قيمت و بالاترين کيفيت، از ارکان ورود به ميدان رقابت است و براي بهره گيري از فرصتها، بايد اصل بوروكراسي زدايي را که در اكثر شركتهاي پيشرو در دنيا اجرا ميشود، را عملي ساخت . توفيقي در خاتمه تصريح كرد: اين مركز تحقيقاتي و بينالمللي از صلاحيت و شايستگي بسياري برخوردار است و ميتواند با ارتقاي جايگاه خود، تكيهگاه مناسبي براي صنعت نفت محسوب شود.
مديرعامل پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس:
حجم محموله بنزين يورو 5 به 100 ميليون ليتر رسيد
مديرعامل پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس گفت: تاکنون يک ميليارد و 500 ميليون ليتر بنزين با اکتان 87 در اين پالايشگاه توليد و تحويل شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي شده و حجم محمولههاي بنزين يورو 5 به 100 ميليون ليتر رسيده است. محمد علي دادور روز چهارشنبه (13 ديماه) در نشست با خبرنگاران گفت: از ابتداي اجراي پروژه پالايشگاه ستاره خليج فارس که به حدود 11 سال پيش باز ميگردد تا به امروز، سه ميليارد و 859 ميليون يورو هزينه شده و پيشبيني ميشود براي تکميل 2 فاز نيز به 240 ميليون يورو نياز باشد، 75 درصد اين پالايشگاه از نظر ارزشي، داخلي و 25 درصد باقيمانده خارجي است، وي افزود: خطوط لوله تامين خوراک پالايشگاه ستاره خليج فارس به منظور تعمير و نگهداري به شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران واگذار ميشود. مديرعامل پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس درباره دريافت خوراک ميعانات گازي از عسلويه تصريح کرد: يک ايستگاه با چهار دستگاه الکتروپمپ به ظرفيت هر کدام 500/12 هزار مترمکعب در ساعت وجود دارد که با فشار 90 بار، ميعانات گازي را به اين پالايشگاه ارسال ميکند، ميعانات با فشار 60 بار وارد پالايشگاه ميشود. خط لوله ارسال ميعانات گازي داراي ظرفيت 360 هزار بشکه در روز است و امکان افزايش به روزانه 500 هزار بشکه را دارد.
تثبيت توليد بنزين يورو 5
مديرعامل پالايشگاه ستاره خليج فارس درباره چگونگي افزايش ظرفيت اين خط لوله گفت: اگر 2 دستگاه پمپ در عسلويه و يک دستگاه در مسير به تاسيسات اين خط لوله اضافه شود، امکان افزايش 500 هزار بشکهاي خط لوله خوراک ميعانات گازي وجود دارد. اين پالايشگاه همچنين داراي پنج مخزن به ظرفيت 500 هزار بشکه است.تاکنون يک ميليارد و 500 ميليون ليتر بنزين با اکتان 87 در اين پالايشگاه توليد و تحويل شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي شده است. وي درباره کاتاليستهاي مصرف شده در اين پالايشگاه تصريح کرد: طراحي اصلي کاتاليستهاي مورد نياز اين پالايشگاه را شرکت فرانسوي اکسنس انجام داده است، اما سرانجام شرکت اکسيرنوين فرآيند آسيا، براي ما کاتاليست توليد کرد. مديرعامل پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس به موضوع مطالبات سازندگان فعال در پروژه احداث پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس اشاره کرد و گفت: در اين باره حدود 45 ميليون يورو پرداخت شده است و براي پرداخت بخش ديگري از اين مطالبات تعهد دادهايم. دادور ادامه داد: پالايشگاه ستاره خليج فارس هم اکنون به طور ميانگين روزانه 12 ميليون ليتر بنزين يورو 5، روزانه سه ميليون و 400 هزار ليتر گازوئيل معمولي و 500 هزار ليتر گاز مايع توليد ميکند.صندوق توسعه ملي براي تکميل پروژه احداث پالايشگاه ستاره خليج فارس وامي به ارزش 260 ميليون يورو تصويب کرده است، اما اصرار داريم از طريق فروش فرآوردههاي پالايشگاه و صادرات، هزينههاي تکميل فازهاي باقيمانده اين پروژه را تامين کنيم.
صادرات 2 محموله نفتاي ترش
مديرعامل پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس اعلام کرد: تا روز هشتم ژانويه، دوشنبه (18 ديماه)، 2 محموله 35 هزار تني نفتاي ترش به بازارهاي جهان صادر ميشود. دادور در باره مسائل زيست محيطي اين پالايشگاه افزود: طبق استانداردهاي محيط زيست، آب دريافتي ما از درياست و هنگامي که بخواهيم اين آب را به دريا بازگردانيم، نبايد دماي آن بالاتر از 2 درجه باشد.به منظور جلوگيري از ورود پسابهاي آلوده شرکت پالايش ميعانات گازي ستاره خليج فارس به دريا، استخري به طول پنج هکتار آماده شده است که مواد افزودني پساب در آن گرفته و همچنين دماي آب متعادل ميشود، سپس به دريا بازميگردد.
مديرعامل پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس عنوان کرد: اين شرکت تاکنون هيچ اخطاري بابت آلودگي محيط زيست دريافت نکرده است.
شتابگيري روند تکميل پروژه پالايشگاه ستاره خليج فارس
رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اهميت و جايگاه پالايشگاه ستاره خليج فارس در اقتصاد ايران گفت: در نظر داريم با تصويب مصوبههايي، به اين پالايشگاه و به طور کلي وزارت نفت در احقاق حقوقش کمک کنيم. فريدون حسنوند در نشست مشترک شامگاه يکشنبه (17 ديماه) اعضاي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با مديران و مسئولان پالايشگاه ستاره خليج فارس، گفت: اگر تهديدي براي جمهوري اسلامي ايران در حوزه خليج فارس و درياي عمان ايجاد شود، استان هرمزگان در خط مقدم قرار دارد، بنابراين افزون بر شرايط جغرافيايي و موقعيت استان، مباحث اقتصادي آن نيز براي کشور کاملا مهم است. وي با بيان اينکه پالايشگاه ستاره خليج فارس از نظر اقتصادي براي کشور بسيار مهم است، افزود: در نظر داريم با تصويب مصوبههايي، به اين پالايشگاه و به طور کلي وزارت نفت در احقاق حقوقش کمک کنيم. رئيس کميسيون انرژي مجلس با بيان اينکه حق وزارت نفت است که بخشي از درآمدهاي نفتي را در اختيار خود بگيرد، تصريح کرد: بايد سهم وزارت نفت (شرکت ملي نفت ايران) از درآمدهاي نفتي 15 درصد تعيين شود. حسنوند عنوان کرد: علاوه بر اين، 2 بودجه 5/14 درصدي (در مجموع 29 درصد) از محل توليد خالص گاز و فروش توليد داخلي نيز به وزارت نفت تعلق خواهد گرفت.
تصويب وام 260 ميليون يورويي براي تکميل فازهاي پالايشگاه ستاره خليج فارس
معاون وزير نفت در امور پالايش اعلام کرد: اعطاي وام 260 ميليون يورويي، مصوب صندوق توسعه ملي، براي تکميل فازهاي پالايشگاه ستاره خليج فارس تاييد شده است. عليرضا صادقآبادي شامگاه يکشنبه (17 ديماه) در نشست مشترک با اعضاي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي و مديران صنعت پالايش کشور گفت: ظرفيت توليد پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس که هم اکنون يک سوم آن محقق شده است، بايد تا پايان سال 97 تکميل شود، به همين منظور اعطاي يک وام 260 ميليون يورويي تاييد شده که قرار است به اين پالايشگاه اختصاص يابد. وي افزود: پالايشگاه ستاره خليج فارس تنها پالايشگاه دنياست که ظرفيت توليد 36 ميليون ليتر بنزين يورو 5 را دارد. ممکن است پالايشگاهي با ظرفيت خوراک بيشتر از 360 هزار بشکه نفت در دنيا وجود داشته باشد، اما پالايشگاه ستاره خليج فارس به دليل اينکه از خوراک ميعانات گازي استفاده ميکند، 75 درصد اين خوراک به محصول باکيفيت تبديل ميشود که نمونه ندارد. صادقآبادي تصريح کرد: پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس و پالايشگاه نفت بندرعباس در مجموع 50 درصد توليد بنزين کشور را در اختيار دارند. مديرعامل شرکت پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي با بيان اينکه ما از سال آينده براي واردات بنزين رديف بودجهاي نداريم، عنوان کرد: بايد هرچه سريعتر به صادرکننده بنزين تبديل شويم. وي با بيان اينکه به همين منظور و همچنين باهدف پرداخت بدهي پيمانکاران و سازندگان اين پروژه از صندوق توسعه ملي درخواست وام داشتهايم، گفت: رئيس جمهوري نيز با اين درخواست وزارت نفت موافقت کرده، اما براي اينکه اين تقاضا هرچه زودتر عملياتي شود به همکاري و همراهي مجلس نياز است. محمدعلي دادور، مديرعامل پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليجفارس نيز در اين نشست گزارشي از نحوه تثبيت توليد بنزين يورو5 در اين پالايشگاه ارائه داد و گفت: همه تيم مديريتي، عملياتي و کارکنان اين پالايشگاه سعي کردهاند در مدت زمان کوتاهي و بدون صرف هزينه، فاز نخست پالايشگاه ستاره خليج فارس را تکميل و توليد مستمر بنزين يورو 5 را تثبيت کنند. وي به برخي چالشها از جمله مشکلات ترخيص کالاهاي مورد نياز پالايشگاه ستاره خليج فارس از گمرک اشاره کرد و افزود: انتظار داريم اعضاي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي ما را در حل اين مشکلات ياري کنند.
کارگاه آموزشي اچاساي با همکاري ايران و فرانسه
کارگاه آموزشي ايراني-فرانسوي بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچاساي) در صنعت نفت روزهاي نهم و دهم بهمنماه در تهران برگزار ميشود. کارگاه آموزشي ايراني-فرانسوي بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچاساي) در صنعت نفت با حضور و سخنراني متخصصاني از شرکتها ي معتبر و بينالمللي نفت و گاز و حوزه اچاساي فرانسه با هماهنگي معاونت امور بينالملل و بازرگاني و اداره کل اچاساي وزارت نفت برگزار ميشود. جايگاه مسائل اچاساي در طراحي، پيشگيري از خسارت و مديريت داراييهاي فيزيکي، تقويت فرهنگ اچاساي و ايمني مبتني بر رفتار، مديريت ريسک فوران چاههاي نفت و گاز و مسائل جديد محيط زيست در صنعت نفت از محورهاي اصلي اين کارگاه آموزشي است. سخنرانان حاضر در اين کارگاه، مديران ارشد و متخصصان منتخب از شرکتها ي توتال، اکسنس، IFP و ديگر شرکتها ي مطرح در زمينه نفت و گاز هستند و اين کارگاه به زبان انگليسي برگزار خواهد شد.
برگزاري دورههاي آموزشي در جهاد دانشگاهي
مرکز خدمات تخصصي نفت، گاز و پتروشيمي سازمان جهاد دانشگاهي تهران، دورههاي مختلف آموزشي در حوزه نفت و گاز برگزار ميکند. اين دورههاي آموزشي مشتمل بر حقوق قراردادهاي نفت و گاز، قوانين و مقررات نفت و گاز ايران، حقوق بيمه در نفت و گاز، حقوق بانکي و مالي در نفت و گاز، اصول و فنون مذاکرات تجاري در قراردادهاي نفت و گاز، مديريت دعاوي و اختلافها در قراردادهاي نفت و گاز، حقوق بينالملل نفت و گاز، حقوق سرمايهگذاري خارجي و حقوق حاکم بر قراردادهاي بالادستي و پاييندستي نفت و گاز است. مرکز خدمات تخصصي نفت، گاز و پتروشيمي سازمان جهاد دانشگاهي تهران که در سال 1381 با توجه به اهداف بلندمدت پژوهشي اين سازمان و با هدف ارائه خدمات پژوهشي و مهندسي به صنايع نفت، گاز و پتروشيمي در جهاد دانشگاهي دانشکده فني دانشگاه تهران تاسيس شد، با مجموعهاي از متخصصان رشتههاي مختلف مهندسي و با در اختيار داشتن کارشناسان تمام وقت و مشاوران متخصص، همچنين امکانات و نرمافزارهاي تخصصي، خدمات مهندسي، پژوهشهاي کاربردي و توسعهاي و آموزشهاي تخصصي ارائه ميدهد.
مانور نشت گاز و آتش سوزي
در منطقه دو عمليات انتقال گاز
ساعت 8 و45دقيقه صبح روز چهارشنبه ( 13 دي 96 )مانور نشت گاز و آتش سوزي در ايستگاه نايين منطقه دو عمليات انتقال گاز ايران برگزار شد. به گزارش «مشعل»، مجتبي گلستانه، مدير منطقه دو عمليات انتقال گاز ايران با بيان اين که چون اين ايستگاه، برق شبکه سراسري ندارد و از مولدهاي خود تامين ميشود، آن را براي مانور در نظر گرفتهايم، ميگويد: اين ايستگاه چهار دستگاه توربو کمپرسور با توان 25 مگابايت دارد که ظرفيت انتقال هر کمپرسوري 35 تا 40 ميليون متر مکعب گاز است. او ادامه ميدهد: نزديک به چهارصد کيلومتر خط هشتم سراسري در حوزه مسئوليت اين منطقه است. روي خط PSI1305به قطر 56 اينچ، گاز انتقال شده از منطقه 5 را دريافت ميکنيم و از طريق دو ايستگاه تقويت فشار ندوشن يا نايين و کاشان که در 200 کيلومتري از همديگر قرار گرفتهاند، اين گاز تقويت ميشود و به شمال کشور انتقال پيدا ميکند. اين ايستگاه و خط در يک منطقه کاملا کويري و در 50 کيلومتري شرق نايين قرار گرفته است و ظرفيت انتقال 110 کيلومتر مکعب گاز را دارد. به گفته گلستانه، برگزاري اين مانورها باعث شناسايي نقاط قوت و ضعف در قسمتهاي مختلف ميشود که در اين ميان ميتوان نقاط اصلاحي را به روز کرد، با اين روند ميتوان گفت که در چه جايگاهي قرار گرفتهايم و واحدها و مناطق پشتيباني، نيروهاي امدادي، انتظامي و آتشنشاني در چه بازه زماني حضور پيدا ميکنند. مدير منطقه دو عمليات انتقال گاز ايران ميگويد: برگزاري مانور، يکي از نيازها و الزامهاي مناطق عملياتي است که حيات تازهاي به فعاليت واحدهاي علمياتي و امدادي داده و آنها را در آمادگي بالايي قرار ميدهد. اين باعث ميشود از يکنواختي خارج شوند و موضوعات و اشکالاتي که روي سخت افزار کار ما مانند شيرهاي بين راهي و سيستمهاي حفاظتي وجود دارد، با ايجاد مانور شناسايي و براي رفع مشکلات برنامهريزي شود. با توجه به اين که اين مانور در يک منطقه کويري و بد آب و هوا برگزار شده، نتايج خوبي به دست آمده است. او در پايان به اهداف برگزاري اين مانور اشاره ميکند و ادامه ميدهد: تعيين توان آمادگي و واکنش منطقه در مواجهه با بحران نشت گاز و آتش سوزي، بررسي و تطابق عملکرد اعضاي ستاد با کميته بحران منطقه بر اساس روشهاي اجرايي و تمرين سازماني، بررسي تعيين سطح تعامل برون و درون سازماني منطقه، حصول اطمينان از صحت عملکرد سيستمهاي حفاظتي تاسيسات، خطوط و نيروهاي فعال در اين موضوعات، تعيين توان و عملکرد عملياتي کارکنان منطقه و ايستگاه و در نهايت شناخت مسئولان محلي در مواقع امداد و بحران و اينکه خط و ايستگاه در چه موقعيتي قرار گرفته است، مانند هلال احمر، نيروهاي آتش نشان محلي، فرماندار، شهردار و نيروهاي انتظامي از اهداف برگزاري مانور نشت گاز و آتش سوزي بوده است.
حضور 110 نفر
همچنين در ادامه کيانوش شجاعي، رئيس اچاس اي و پدافند غير عامل منطقه دو عمليات انتقال گاز با بيان اينکه مانورها را به سه سطح B،A و C دستهبندي کردهايم، ادامه ميدهد: مانور سطح A با همکاري سازمانهاي خارج از منطقه است و در سال يک بار برگزار ميشود که با توجه به شرايط و موقعيت تاسيسات تعريف ميکنيم که در سطح کشوري باشد يا استاني. مانورهاي سطح B با همکاري واحدهاي منطقه انجام ميشود و مانورهاي سطح C را يک واحد به تنهايي انجام ميدهد. به گفته او، در اين مانور نزديک به 110 نفر حضور داشتند. اعضاي کميته پدافند غير عامل و مديريت بحران تاسيسات و تقويت فشار ايستگاه گاز ندوشن و اعضاي مديريت کميته بحران يارد نايين، ستاد بحران منطقه، واحدهاي امور اچ اساي و پدافند غير عامل، بازرسي فني، مهندسي و خدمات فني، امور هماهنگي و انتقال گاز و واحد حراست در اين مانور شرکت کردند. از شرکتها ي برون سازماني نيز فرمانداري شهرستان نايين، شهرداري نايين، هلال احمر، نيروي انتظامي و مديريت بهداشت و درمان شبکه نايين و استانداري اصفهان درگير اين مانور شدند. همچنين شرکت انتقال گاز، مديريت شرکت انتقال گاز و مديريت ديسپچينگ در اين مانور حضور داشتند.
رئيس اچ اس اي و پدافند غير عامل منطقه دو عمليات انتقال گاز ميگويد: مانور زماني برگزار ميشود که بتوانيم نقاط ضعف خود را شناسايي و براي حل آن برنامهريزي کنيم.
شجاعي در پايان خاطر نشان ميکند: اين رزمايش به نوعي آمادگي کارکنان منطقه، تعامل بين منطقه و سازمانهاي بيروني را نشان ميدهد و هدف کلي، بررسي نقاط قوت و ضعف است. در جلسهاي که بعد از مانور برگزار مي شود، به اين نتيجه ميرسيم که اگر واحدي يک روش اجرايي را به درستي متوجه نشده باشد، دورههاي آموزشي را براي آن واحد در نظر بگيريم.
گزارش «مشعل» از نشست تخصصی «ارتقای مدیریت زنان، موانع و راهکارها»
تندگويان: زنان از پذيرش سمتهاي مديريتي بيم نداشته باشند
شجاعی : موانع فردی، اجتماعی و سیاسی مدیریت زنان حذف شود
مشاور وزير نفت در امور زنان و خانواده در نشست تخصصي «ارتقاي مديريت زنان، موانع و راهکارها» که روز شنبه (16 دي ماه) به همت دفتر امور زنان شرکت ملي نفت با سخنراني زهرا شجاعي، از فعالان حوزه زنان و با حضور فاطمه تندگويان، مشاور وزير در امور زنان و خانواده، نوشين نجار، مشاور امور زنان مديرعامل شرکت ملي نفت و جمعي از مشاوران شرکتهاي اصلي و مديران شرکت ملي نفت در سالن شهيد بهشتي وزارت نفت برگزار شد، گفت: توانمنديهاي زنان از مردان کمتر نيست، تنها فرصت تمرين براي زنان در سمتهاي مديريتي مهيا نشده است و زنان بايد زمينه معرفي توانمنديهاي خود را فراهم کنند و از پذيرش سمتهاي مديريتي بيم نداشته باشند.
فاطمه تندگويان با تاکيد بر اين که تعداد زنان توانمند و متخصص در بدنه صنعت نفت کم نيست، افزود: زنان بايد در اين مسير اعتماد به نفس خود را افزايش دهند و با جسارت، الگوي جديدي از حضور زنان در سازمان را ارائه کنند و البته نظام اسلامي هم بايد سهولت را براي زنان مدير فراهم کند که تعادل بين کار و زندگي آنان در شرايطي بهتر فراهم شود. وي با تاکيد بر اين که بهبود جايگاه سازماني زنان لطف به زنان نيست، بلکه لطف به جامعه و فرآيند توسعه است، گفت: شايستگيهاي زنان بايد برابر با مردان ديده شود و اين موضوع، نيازمند تحولات جدي در ديدگاه مديران و بدنه صنعت نفت است که تلاش کرديم در طول چند سال گذشته اين تحول را به عنوان يک ضرورت در فرآيند توسعه مشارکت زنان در نظر بگيريم و ايجاد کنيم. تندگويان تاکيد کرد: اگر زنان در حوزه مديريت رشد کنند و سهم بيشتري در سياستگذاريها و برنامهريزي و تصميمسازيها داشته باشند، در واقع به نفع سازمانها و به نفع مسير توسعه کشور است. وي با اشاره به اين که زنان از توانايي فوقالعادهاي برخوردار هستند و نيمي از سرمايه اجتماعي و انساني جامعه هستند که قطعا بايد از آنان بهره برد، گفت: با توجه به کوتاهيهايي که در گذشته در اين زمينه اتفاق افتاده است، نيازمند تبعيض مثبت به نفع زنان هستيم و جوامعي که توانستند در زمينه توسعه پيشگام باشند، در همين مسير جايگزيني شايستگي با جنسيت گام برداشته اند. وي افزود: کشورهاي همسايه در طول سالهاي گذشته، رويکردي جديد را در مسير توسعه اتخاذ کردند و توانستند فضاي مناسب تري را براي حضور زنان در پارلمانها، سازمانها و فضاي مشارکت مديريتي فراهم کنند. مشاور وزير در امور زنان و خانواده گفت: با اين که شايستگي زنان محرز است، اما در بسياري از بخشها ديده ميشود که زنان به صرف زن بودن تا ردههاي مشخص سازماني رشد ميکنند و پس از آن مردان هستند که امور را به دست ميگيرند، اما خوشبختانه با اقدامهايي که در طول چند سال گذشته در امور زنان و خانواده صنعت نفت و شرکتهاي اصلي از طريق همکاران من انجام شده است، تحول فرهنگي و نگرشي اتفاق افتاده است. فاطمه تندگويان تاکيد کرد: خوشبختانه با کسب آگاهي بيشتر، دانش گستردهتر و حضور در فرصتهاي علمي، پژوهشي، سطح مطالبات به حق زنان افزايش يافته است و قاعدتا بايد براي فرصتهايي که از زنان سلب شده است، اين فرصتها به شکل مثبت در اختيارشان قرار بگيرد. وي لازمه تحول جدي در اين حوزه در کشور را تحول در فضاي اجتماعي و سازماني و خود زنان دانست و افزود: فعاليت ما نيز در امور زنان در دو حوزه تحقق عدالت جنسيتي و ارتقاي زنان در سطوح سازماني و حوزه خانواده و مبحث تحکيم بنيان خانواده شکل گرفت و تلاش کرديم امکانات و شرايط را به گونهاي متحول کنيم که هر دوي اين رويکردها محقق شود و خوشبختانه در اين مسير تا حدود زيادي موفق بودهايم. وي نظر مثبت و مساعد مهندس زنگنه نسبت به توسعه مشارکت اقتصادي زنان را در موفقيت در اين مسير کليدي دانسته و گفت: حقيقتا هر گامي که برداشته ايم، به واسطه حمايت ايشان بوده است و کماکان هم ادامه دارد؛ البته مديران مرد بسياري نيز همراه و همگام با زنان حرکت کردهاند و من خوشحالم دستاوردهايي که امروز داريم، فضا و دستاوردهاي بهتري را پيش روي زنان قرار داده است. وي دستاوردهايي در حوزه زنان از جمله ابلاغيه وزير نفت مبني بر ادامه خدمت زنان تا 60 سالگي، فرصتسازي براي زنان براي حضور در دورههاي مديريتي ارشد مرکز توسعه مديريت، حساس شدن منابع انساني صنعت نفت نسبت به شاخصهاي جنسيتي، تشکيل بانک اطلاعاتي زنان توانمند در صنعت نفت، دستور عمل جذب، ارتقا و انتصاب زنان در صنعت نفت و... را از جمله اين دستاوردها عنوان کرد و افزود: با توجه به بخشنامه دولت در ارتباط با به کارگيري زنان و جوانان تا پايان برنامه ششم در حد 30 درصد سمتهاي مديريتي، بايد تدابيري انديشيده شود تا اين بخشنامه به طور کامل در صنعت نفت نيز محقق شود و به اين منظور با هماهنگي با وزير مقرر شده است تا فرصت حضور زنان به ويژه زنان جوانتر در دورههاي مديريتي خاص، دورههاي توان افزايي و بازآموزي فراهم شود.
رايزني براي به کارگيري زنان جوان متخصص به عنوان معاون يا دستيار در حوزههاي عالي
وي افزود: با توجه به بخشنامه ديگري که دکتر نهاونديان مبني بر به کارگيري دو جوان متخصص و توانمند به عنوان معاون يا دستيار در حوزههاي عالي سازمانها با پي نوشت رئيس جمهور ابلاغ کردند در حال رايزني با مديران مختلف در صنعت نفت هستيم. فاطمه تندگويان همچنين تاکيد کرد: در جهت افزايش مهارتهاي مديريتي زنان و رويارويي آنان با چالشهاي مديريتي پيشنهاد ديگر ما به وزير حضور جدي تر زنان در هيئت مديرهها و شوراهاي سياست گذاري بود که فکر ميکنم خوشبختانه در اين زمينه مديران متقاعد هستند تا فرصتهاي بهتري را براي حضور زنان در اين شوراها ايجاد کنند. وي با تاکيد بر اين که آنچه که از حضور در مناطق عملياتي و شرکتها برداشت ميکنم اين است که خوشبختانه تحول نگرشي خوبي اتفاق افتاده است، گفت: در زمينه مطالعات جنسيتي در برنامه ريزي پکيجي آماده شده که با موافقت مهندس زنگنه مقرر شده است در دورههاي مديريت عالي در مرکز توسعه مديرت و آموزشهاي ضمن خدمت کارکنان لحاظ شود.
تندگويان همچنين از تشکيل اولين جلسه شبکه مديران زن در بهمن ماه امسال خبر داد و افزود: از همه مديران زن براي عضويت در اين شبکه دعوت ميکنم.
موانع فردي، اجتماعي و سياسي مديريت زنان بايد حذف شود
فعال امور زنان و مديرکل پيشين دفتر امور زنان رياست جمهوري نيز در سمينار «ارتقاي مديريت زنان، موانع و راهکارها» در سخناني گفت: مباحث مربوط به زنان در کشورمان با 10 سال تاخير آغاز شده و اولين نهاد سياستگذار و برنامه ريز در اين حوزه در سال 67 تاسيس شده است.
زهرا شجاعي با طرح اين پرسش که چرا به موضوع زنان ميپردازيم گفت: مهمترين چالش در حوزه زنان، توسعه مشارکت زنان در عرصههاي مديريتي است که به عهده امور زنان وزارتخانهها و شرکتها ست، گفت: تلاش در اين حوزه، آن هم در يک وزارتخانه صنعتي جز با تلاش و اراده خود زنان ميسر نيست. وي جداسازي مسائل زنان، ايجاد شبکههاي جنسيتي و تشکيل دفاتر امور زنان را اقدامهاي علمي خواند که به دنبال شکافهاي جنسيتي که در شاخصهاي مختلف وجود دارد، اجرايي شده است و افزود: اين فاصله و شکاف در حوزههاي مختلف از پوشش تحصيلي دختران واجب التعليم تا بالاترين سطوح وجود دارد.
شجاعي با تاکيد بر اين که ما نيازمند به تبيين، تشريح، آموزش علمي و تئوريزه کردن مسائل زنان هستيم و براي اين کار بايد نگرش ما علمي باشد، تاکيد کرد: زمان شعار دادن و تبليغ گذشته است و بايد با تکيه بر دانش و استدلال به موضوع بپردازيم.وي در تشريح موانع فردي، اجتماعي – فرهنگي و سياسي – حقوقي فراروي مديريت زنان گفت: پايين بودن اعتماد به نفس، کمبود انگيزه، نبود تجربه عملي، ناکافي بودن تخصص علمي و همکاري و همراهي نکردن خانواده از موانع فردي در اين زمينه به شمار ميرود. اين فعال حوزه زنان نبود يک نظريه مورد اجماع درباره مديريت زنان تعارض نقشها، حاکميت نگرش مردسالارانه (سقف شيشهاي)، ضعف نگرش جنسيتي در برنامهريزيها و آموزش و جذب نامناسب نيروي کار را از جمله موانع اجتماعي – فرهنگي و تعدد مراکز تصميمگيري و تصميمسازي، ضعف عملکردي احزاب در حوزه زنان، تفاوت و تعارض ديدگاههاي سياسي، وجود برخي از قوانين و مقررات تبعيضآميز، ضعف عملکردي دستگاههاي نظارتي و نگرش تهديدآميز به نهادهاي مدني را از جمله موانع سياسي – حقوقي فراروي مديريت زنان خواند. زهرا شجاعي تهيه بانک اطلاعات زنان توانمند، تدوين برنامه جامع، عملياتي و واقعگرايانه (جريانسازي جنسيتي)، اصلاح قوانين و مقررات و آييننامههاي تبعيضآميز، اصلاح نگرش عمومي جامعه، رفع شبهات شرعي براساس مقتضيات زمان و مکان توانافزايي زنان مدير بالقوه و بالفعل، ايجاد سازوکارهاي حمايتي و پشتيباني از زنان شاغل، تعيين شاخصهاي مديريتي مبتني بر عدالت جنسيتي، تقويت نقش احزاب در کادرسازي و آموزش و تاکيد بر آموزش و توانمندسازي دختران را از مهمترين راهکارها در حوزه مشارکت بيشتر در عرصههاي مديريتي دانست.
«آواي مهر» به شماره چهلم رسيد
چهلمين شماره نشريه الکترونيکي «آواي مهر» تنها نشريه با موضوع زنان در صنعت نفت منتشر شد. شماره ويژه دي ماه 96 اين نشريه با مطالبي جالب توجه از جمله نويدي براي فرزندان شاغل به قلم نوشين نجار، مشاور امور زنان شرکت ملي نفت، زينب، اسطوره صبوري، مصاحبه با مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران: زنان براي پيشرفت شغلي مسيري دشوار ميپيمايند، زهرا فتاحي چطور معاون امور مالي، بودجه و تامين منابع صندوق بازنشستگي صنعت نفت شد؟ و گزارشي از نشست ارتقاي مديريت زنان، موانع و راهکارها منتشر شد.
ماهنامه الکترونيکي آواي مهر که اولين شماره آن به همت دفتر امور زنان شرکت ملي نفت ايران در مهر ماه سال 93 منتشر شد و تاکنون به صورت منظم و مستمر منتشر شده است، تلاش ميکند تا با جلب توجه و بازتاب ديدگاههاي مديران صنعت نفت از يکسو و معرفي زنان توانمند اين صنعت از سويي ديگر، ضمن فرهنگسازي و بازشناسي هويت زن در ايران اسلامي، به زمينه سازي براي حضور زنان در عرصههاي تصميم گيري و مديريتي براساس شايستگيهايشان به عنوان يک ضرورت کمک شود. اين نشريه الکترونيکي همچنين تلاش ميکند به عنوان پل ارتباطي با زنان شاغل در شرکت ملي نفت ايران احساس تعلق سازماني، روحيه نشاط و اميدواري را در ميان کارکنان افزايش دهد که خوشبختانه در اين مسير موفق بوده و توانسته است با مخاطبان خاص خود در جاي جاي کشور ارتباط برقرار کند و در مسير آموزش و انتقال اطلاعات و تجربيات همکاران شاغل در شرکت ملي نفت ايران گام بردارد.
رئيس اداره ايمني وآتش نشاني شركت نفت گچساران:
خوشحاليم كه جهاد 58 روزه در رگ سفيد نتيجه داد
علي مراد كاظم پور شهبازصفري، رييس اداره ايمني وآتش نشاني شركت بهرهبرداري نفت و گازگچساران گفت: امروز خوشحال هستيم كه جهاد شبانه روزي ما در رگ سفيد نتيجه داد.
در مهار آتش رگ سفيد، تيمهاي عملياتي بسياري از مناطق نفتخيزجنوب حضور داشتند كه دست دردست هم دادند وموفق شدند آتش سركش رگ سفيد را مهاركنند.
در ادامه گفتوگو با مهارگران، اين بار به سراغ شهباز صفري، رييس اداره بهداشت، ايمني و محيط زيست شركت بهرهبردار ي نفت و گاز گچساران رفتيم تا پاي سخنان او بنشينيم.
بيشك شجاعت و البته فروتني او در طول اين مدت مثال زدني بود؛ مردي كه هيچگاه خسته نشد وپا به پاي تيم مهار در خط اول حضور داشت و همين انرژي و روحيه در تيم او مشهود بود، چنان كه شاهد بوديم تيم آتشنشاني كه وظيفه خنك كردن تيم مهار و اتي واگن را داشت، هيچ گاه خسته نشدند و تا آخرين لحظه ايمن سازي چاه در ميدان حضور داشتند.
شهبازصفري ميگويد: امروز خوشحال هستيم كه موفق شديم آتش سركش چاه 147 رگ سفيد را با توكل بر خدا مهار كنيم.
وي ادامه ميدهد: با فوران چاه 147 كه دوتن از مردان متعهد اين صنعت به شهادت رسيدند، ضمن هماهنگي با مديرعامل شركت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران در سريعترين زمان ممكن اداره بهداشت، ايمني ومحيط زيست شركت نفت و گازگچساران آماده انجام وظيفه درمحل شد.
وي تصريح كرد: باتوجه به اينكه نزديكترين ايستگاه آتشنشاني شركت نفت گچساران ايستگاه آتشنشاني پازنان به محل حادثه بود، مسئول اين ايستگاه و گرو ههاي آتش نشاني از پنج ايستگاه همجوار سريعاً خود را به محل حادثه رساندند وموفق شدند پيكر مرحوم سليمي را ازمحل حادثه خارج کنند.
صفري افزود: تيم مهار رگ سفيد گلچيني از بهترين و نخبگان صنعت نفت درجنوب بودند كه با وحدت وهمدلي موفق شدند با فرماندهي مديرعامل مناطق نفتخيزجنوب، عمليات را به خوبي پيش ببرند.
وي اظهار كرد: رگ سفيد تنها مهار آتش نبود بلكه درآنجا ايثار وشجاعت و ازخودگذشتگي دربين نيروها به اوج رسيده بود چرا كه مشاهده كرديم صفي خاني، رييس اچاساي مناطق نفتخيز جنوب درحالي كه دستش درگچ بود، يك لحظه عقب نيامد وتا آخرين لحظه درميدان حضور داشت.
صفري ادامه داد: در همان روزهاي عمليات شاهد بوديم كه دو تن از آتش نشانان، درحالي كه عروسي فرزندشان بود، اما ايستادند وحاضر نبودند مرخصي بگيرند و اين به اين معناست كه در رگ سفيد بچهها عاشقانه دل به آتش زدند.
وي درپاسخ به اين سوال كه درطول عمليات چه تعداد نيرو از ايمني وآتشنشاني گچساران در آنجا حضور داشت افزود: در مجموع 127 نفر از کارکنان به ميزان 1505 نفر روز و 15624 نفرساعت از ايمني بهداشت ومحيط زيست گچساران درمحل حضور داشتند وخالصانه با تمام وجود به صورت شبانهروزي تلاش كردند تا آتش چاه 147 مهار شود.
صفري گفت: باتوجه به تأكيد وزير محترم نفت و فرمانده مهار آتش، تلاش براين بود كه كاربدون حادثه وبا ضريب ايمني بالا انجام شود واز اين نظر نيز موفق بوديم.
وي در پايان تصريح كرد: لازم ميدانم از همه عواملي كه درپشت صحنه، شرايط كار را براي تيم مهار فراهم ميكردند، تقدير و تشكر کنم.
با حکم معاون وزير نفت
مديرعامل شرکت ملي صادرات گاز ايران منصوب شد
مدير عامل شرکت ملي نفت ايران با صدور حکمي، مهران اميرمعيني را به عنوان مديرعامل شرکت ملي صادرات گاز ايران منصوب کرد. در حکم علي کاردر خطاب به اميرمعيني آمده است: «نظر به مراتب تعهد و تجارب جنابعالي و با توجه به تصميم متخذه مجمع عمومي شرکت ملي صادرات گاز ايران در جلسه مورخ 12 آذرماه 1396، به موجب اين حکم به عنوان مديرعامل شرکت صادرات گاز ايران منصوب ميشويد. توفيق جنابعالي را در انجام وظايف و امور محوله از خداوند متعال خواستارم. ضمناً از زحمات جناب آقاي علي اميراني نيز در دوره تصدي ايشان قدرداني مينمايم.»
اجراي 9 ميليارد دلار
طرح پتروشيمي از سوي هلدينگ خليج فارس
مدير برنامهريزي و توسعه شرکت هلدينگ خليج فارس گفت: 9 ميليارد دلار طرح پتروشيمي از سوي شرکت هلدينگ خليج فارس در کشور در حال اجراست. رسول اشرفزاده با اعلام اين خبر اظهار کرد: 10 طرح پتروشيمي با پيشرفت فيزيکي 10 تا 90 درصد ازسوي شرکت هلدينگ خليج فارس در کشور در حال احداث است. وي طرحهاي پتروشيمي بيدبلند بهبهان با 65 درصد پيشرفت فيزيکي، پتروشيمي گچساران با 45 درصد، پتروشيمي ايلام، عسلويه، لردگان و دهدشت را از مهمترين طرحهاي در حال اجرا ازسوي هلدينگ خليج فارس عنوان کرد و افزود: تا سال آينده احداث پتروشيمي بيد بلند، ايلام و لردگان به پايان رسيده و وارد مرحله توليد ميشوند. مدير برنامهريزي و توسعه شرکت هلدينگ خليج فارس ميزان اشتغالزايي هر طرح پتروشيمي را به صورت مستقيم بيش از 300 تا 600 نفر اعلام کرد و يادآور شد: توسعه صنايع پايين دست طرحهاي پتروشيمي با همکاري سرمايهگذاران نيز در اولويت اين شرکت است.
مدير نظارت بر توليد نفت و گاز شرکت ملي نفت منصوب شد
معاون مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در امور توليد با صدور حکمي، فرخ عليخاني را به عنوان مدير نظارت بر توليد نفت و گاز اين شرکت منصوب کرد. در حکم محسن پاکنژاد خطاب به فرخ عليخاني آمده است: «با عنايت به مراتب تعهد، سوابق و توانمنديهاي جنابعالي و با توجه به موافقت مديرعامل محترم شرکت ملي نفت ايران، به موجب اين حکم به عنوان مدير نظارت بر توليد نفت و گاز شرکت ملي نفت ايران منصوب ميشويد. توفيق روزافزون جنابعالي را در انجام وظايف محوله از خداوند متعال خواستارم.» بر اساس اين گزارش، پيش از اين مسعود رحيمي مدير نظارت بر توليد نفت و گاز شرکت ملي نفت ايران بود.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز خبرداد
توسعه گسترده شبکه انتقال گاز در دولت دوازدهم
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز گفت: در دولت دوازدهم زيرساختهاي خطوط نهم و يازدهم انتقال گاز به پايان ميرسد و سالانه هزار تا 1200 کيلومتر خط لوله انتقال گاز در کشور احداث ميشود. حسن منتظر تربتي، درباره چشمانداز شرکت مهندسي و توسعه گاز به ويژه دولت دوازدهم، به «شانا» گفت: در چهار سال آينده بيشتر دستاوردهاي ما آخرينها خواهد بود، مانند متصل کردن آخرين شهرها و روستاها به شبکه گازرساني کشور، بر اين اساس تا پنج سال آينده شبکه توسعه گازرساني در کشور پايان مييابد. وي افزود: در دولت دوازدهم با آخرينها روبهرو هستيم؛ به اين ترتيب که زيرساختهاي خطوط انتقال گاز نهم و يازدهم تکميل ميشوند، در هر سال بايد حدود هزار تا 1200 کيلومتر خط لوله انتقال گاز و حدود هفت ايستگاه تقويت فشار احداث شود تا اين تعداد به 38 ايستگاه تقويت فشار گاز ارتقا يابد. مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز تصريح کرد: براي اجراي اين طرحها به توان و نيروي فراواني در کنار تجربه و منابع مالي کافي نياز داريم، خوشبختانه به سبب اجراي طرحهاي عظيم خطوط انتقال گاز در سراسر کشور و راهاندازي تاسيسات اين خطوط، اکنون در اين زمينه تجربه کافي داريم، با اين حال تامين منابع مالي اهميت بسياري دارد، در صورتي که بودجه مورد نياز در اختيار سازندگان قرار گيرد، اجراي اين پروژهها سخت و پيچيده نيست. تربتي ادامه داد: اجراي پروژههاي شرکت ملي گاز در سراسر کشور، مهمترين رسالت شرکت مهندسي و توسعه گاز است؛ به اين معنا که مسئوليت اجراي زيرساختهاي تامين گاز کشور در بخشهاي پالايشگاهي، خطوط لوله و ايستگاههاي تقويت و تقليل فشار و برخي ديگر از تجهيزات و تاسيسات گاز به عهده اين شرکت است. وي افزود: با راهاندازي شبکه انتقال گاز به همراه تاسيسات مربوط به آن، عمليات انتقال گاز از بخش توليد تا پالايشگاههاي گاز و نيز تا ورودي شهرها به درستي انجام ميشود، احداث شبکه انتقال گاز در داخل شهرها نيز از سوي شرکتهاي گاز استاني انجام ميشود. هم اکنون 36 هزار کيلومتر خط لوله انتقال گاز فشار قوي در کريدورهاي مختلف کشور به بهرهبرداري رسيدهاند که بر اساس چشمانداز شرکت ملي گاز، اين ميزان از خطوط لوله در افق 1404 با 26 درصد افزايش به 45 هزار کيلومتر خواهد رسيد، همچنين تعداد مراکز بهرهبرداري از 40 مرکز کنوني به 74 مرکز و تعداد ايستگاههاي تقويت فشار از 79 ايستگاه کنوني به 130 ايستگاه تقويت فشار ميرسد که همه اين بخشها به همت شرکت مهندسي و توسعه گاز احداث شده است.
سياست دولت گازرساني 100 درصدي به همه شهرهاي ايران است
مطابق سياستهاي دولت، گازرساني به همه شهرهاي کشور به صورت 100 درصدي انجام ميشود. حسن منتظرتربتي، با اعلام اين خبر افزود: سياست دولت اين است که سالهاي آينده به 96 درصد روستاهاي کشور گازرساني کند. وي افزود: توسعه فقط در بهرهمندي از تازهترين دستاوردهاي فناوري نيست، بلکه توسعه فرهنگي نيز در کنار توسعه اقتصادي اهميت ويژه دارد. فرهنگ صرفهجويي در ميان مردم کمرنگ شده و بايد مديران کشور دوباره اين فرهنگ را ترويج کنند؛ زيرا پايداري و افزايش تابآوري در شبکه تأمين گاز کشور براي ما اهميت دارد.اجراي پروژههاي گازرساني بسيار سخت است. در اين طرحها تامين منابع مالي حرف نخست را ميزند که خوشبختانه دولت توانسته منابع آن را فراهم کند. با تمهيداتي که صورت گرفته، در دولت دوازدهم همه شهرها و روستاهاي بالاي 20 هزار خانوار، از نعمت گاز برخوردار ميشوند، همچنين در چند سال آينده با توجه به سياستهاي دولت، 100درصد شهرها و 96 درصد روستاهاي کشور از نعمت گاز بهرهمند خواهند شد. خوشبختانه آخرين شهر شهرستان فيروزه هم به شبکه گاز متصل شد و اميد است در دولت دوازدهم بتوانيم بهترين خدمات را به مردم عرضه کنيم.
ايران آماده گسترش تجارت گاز در سطح جهاني ميشود
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز گفت: با تکميل شبکه انتقال گاز در سراسر کشور، زمينه گسترش تجارت گاز در سطح جهان براي ايران فراهم ميشود. حسن منتظر تربتي درباره روند توسعه شبکه گازرساني و خطوط انتقال گاز در سراسر کشور به «شانا» گفت: زيرساختهاي اساسي شبکه انتقال شرکت ملي گاز ايران شکل گرفته است و ما خطوط لوله فشار قوي گاز را در کل کشور توسعه دادهايم. وي افزود: اکنون پروژههاي مختلفي در حال اجراست که برخي از آنها آماده بهرهبرداري و برخي ديگر در آغاز راه هستند. به عنوان نمونه، خط انتقال گاز ششم سراسري به عنوان راهبرديترين خط انتقال گاز کشور در کريدور غرب، آماده بهرهبرداري است، همچنين خط لوله نهم و خط لوله يازدهم از جمله خطوطي است که پس از خط ششم بايد مراحل احداث و توسعه را طي کنند.در طول برنامه ششم توسعه، شبکه گازرساني و انتقال گاز شرکت ملي گاز از دو بعد کامل خواهد شد، يکي از بعد تامين گاز پايدار و مطمئن در داخل کشور و بعد دوم اينکه با تکميل مراحل احداث شبکه گاز ترسيم شده، صنعت گاز ايران قابليت مرکزيت يافتن (تبديل شدن بههاب) در سطح جهان را پيدا ميکند.از آنجا که ايران داراي بزرگترين مخزن ذخيره گاز جهان و يکي از توليدکنندگان گاز است، همچنين از لحاظ جغرافيايي به کشورهاي توليدکننده و مصرفکننده نزديک است، موقعيت بسيار مناسبي را در اختيار دارد تا بتواند به قطب بزرگ تجارت گاز تبديل شود. وي با بيان اينکه شبکه گاز کشور تا پنج سال آينده تکميل ميشود، اظهار کرد: با اتمام شبکه و خطوط انتقال گاز، فضاي مطلوبي براي فعاليتهاي تجاري گاز کشور فراهم ميشود، اگر لازم باشد با سهولت ميتوانيم از کشورهاي دارنده گاز در اطرافمان مانند ترکمنستان، آذربايجان و قطر گاز دريافت کنيم و در مقابل، امکان صادرات گاز به همه کشورهاي همسايه مثل افغانستان، پاکستان، کويت، عراق و ترکيه و يا صادرات گاز توليدي ايران به اروپا از مسير ترکيه را داريم. هدف از موارد ياد شده، صادرات گاز توليد شده در کشور و تبديل شدن ايران به مرکز تجارت گاز در سطح جهاني است، چه از طريق خريد و فروش و چه از طريق سوآپ، به هر حال زمينه تجارت گاز در کشور فراهم شده است.
عضو هيئت علمي دانشگاه صنعت نفت به عنوان پژوهشگر برتر خوزستان انتخاب شد
محمدرضا خسروي نيکو، عضو هيئت علمي دانشگاه صنعت نفت و رئيس دانشکده نفت آبادان، به عنوان پژوهشگر برتر دانشگاهها و مراکز آموزشي استان خوزستان انتخاب شد. به دنبال انتخاب عضو هيئت علمي دانشگاه صنعت نفت به عنوان پژوهشگر برتر دانشگاهها و مراکز آموزشي استان خوزستان، غلامرضا شريعتي، استاندار خوزستان و رئيس ستاد استاني هفته پژوهش و فناوري در پيامي خطاب به خسروي نيکو اعلام کرده است: «ابتکار، نوآوري و خلاقيت همواره از ويژگيهاي مهم و اساسي توسعه ميباشند آن چنان که راه برونرفت از مشکلات و موانع دارا بودن روحيه پژوهشمحوري و پژوهشانديشي است. کسب عنوان پژوهشگر برتر دانشگاهها و مراکز آموزشي استان در محور فني و مهندسي در هفته پژوهش و فناوري استان خوزستان در سال 96 فرصت ارزندهاي است تا قدردان تلاشهاي بيدريغ شما در راستاي ارتقاي بيش از پيش شاخصهاي علمي استان باشيم.
در پناه الطاف الهي سربلند و پيروز باشيد.»
برداشت 14ميليون متر مکعبي گاز غني از سکوي 14A پارس جنوبي
مجري طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي گفت: با نصب سکوي اصلي 14A تا پايانديماه پيشبيني ميشود برداشت روزانه 14 ميليون مترمکعب گاز غني از طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي تا 22 بهمنماه محقق شود.حميدرضا مسعودي از انجام عمليات بارگيري سازه دريايي 14Aدر طول هفته جاري خبر داد و گفت: به اين ترتيب عمليات نصب نخستين سکوي طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي در تاريخ 20 تا 22 ديماه انجام خواهد شد. وي با اشاره به پايان عمليات حفاري هشت حلقه چاه و امکان برداشت گاز از ميدان مشترک پارس جنوبي در بلوک فاز 14 پارس جنوبي افزود: پيشبيني ميشود تا 22 بهمنماه (کمتر از يک ماه پس از نصب سکوي 14A)، برداشت 14 ميليون مترمکعب در روز (500 ميليون فوت مکعب) آغاز شود. مسعودي اجراي کامل عمليات لولهگذاري خطوط 32 و 5/4 اينچي انتقال گلايکول و خطوط درون ميداني 18 اينچي بين سکوهاي اصلي و فرعي به طول 230 کيلومتر را از اقدامهاي مؤثر به منظور امکان توليد از موقعيت فاز 14 عنوان کرد و افزود: گاز غني برداشت شده از چاههاي سکوي 14A از طريق بخشي از اين خطوط لوله به پالايشگاه فاز 12 براي تصفيه و شيرينسازي منتقل ميشود.
تامين کالاهاي مورد نياز پالايشگاه
مجري طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي همچنين از سفارشگذاري و تأمين همه کالاهاي مورد نياز پالايشگاه اين فاز و رفع مشکلات مهندسي و اجرايي آن خبر داد و گفت: با انتخاب و بهکارگيري پيمانکاران قوي و ذيصلاح از سوي پيمانکار اصلي، ساماندهي مناسبي در مجموعه پيمانکاران اين طرح صورت گرفت و مصالح و کالاهاي موردنياز تأمين و به پالايشگاه حمل شد. مسعودي به تجهيزات ثابت و متغير مورد نياز واحد لختهگير، شيرآلات و اتصالات پالايشگاه هم اشاره کرد و افزود: سازندگان اين کالاها به طور کامل مشخص شدهاند، عمليات نصب بخشي از اين تجهيزات با روند مناسبي در حال اجراست و بخش ديگر تا پايان امسال به پالايشگاه حمل ميشوند.
به گفته وي، عمليات احداث باقيمانده لولهکشي خطوط زيرزميني پالايشگاه فاز 14 با روند مناسبي در حال اجراست و پيشبيني ميشود تا پايان امسال به پيشرفت بيش از 95 درصد برسد، همچنين عمليات اجرايي احداث خطوط لوله 42 اينچي انتقال گاز شيرين از پالايشگاه به خط لوله سراسري (OSBL)، واحد آبگير مستقل پالايشگاه و احداث پست برق نيز با پيشرفت قابل قبولي در حال انجام است. مجري طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي تصريح کرد: طبق تعهدات، روند پيشرفت عمليات اجرايي واحدهاي يوتيليتي پالايشگاه از جمله واحد 121 توليد بخار، واحد 123 و 124 توليد هوا و نيتروژن، واحدهاي 126 و 127 و 128 مربوط به آب پالايشگاه و واحد لختهگير مطابق با برنامه زمانبندي از پيشرفت قابل قبولي برخوردار است.حميدرضا مسعودي شتاببخشي به روند پيشرفت پروژه را نيازمند تامين منابع مالي دانست و گفت: خوشبختانه با پيگيريهاي مستمر مديريت شرکت نفت و گاز پارس، تأمين منابع مالي اين طرح عظيم و پرداخت مطالبات پيمانکاران در زمان مقرر انجام خواهد شد. توليد روزانه 6/56 ميليون متر مکعب گاز غني، 75 هزار بشکه ميعانات گازي و 400 تن گوگرد و توليد سالانه 05/1 ميليون تن گاز مايع «LPG» (پروپان و بوتان) و يک ميليون تن اتان به منظور تأمين خوراک واحدهاي پتروشيمي، از اهداف اجراي فاز 14 پارس جنوبي است.
آغاز عمليات بارگيري سکوي فاز 14A
عمليات بارگيري سکوي فاز 14A روز سهشنبه،( 12 ديماه) از مجتمع کشتي سازي و صنايع فراساحل ايران (ايزوايکو) در بندرعباس آغاز شد. به گزارش «شانا» از بندرعباس، عمليات بارگيري سکوي فاز 14A با وزن 2 هزار و 350 تن با حضور فريدون همتي، استاندار هرمزگان و جمعي از مديران شرکت نفت و گاز پارس و شرکت مجتمع کشتي سازي و صنايع فراساحل ايران (ايزوايکو) با موفقيت آغاز شد. با نصب اين سکو که پيشبيني ميشود تا پايان ديماه انجام شود، برداشت روزانه 14 ميليون مترمکعب گاز غني از طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي تا پايان بهمن ماه محقق خواهد شد. توليد روزانه 6/56 ميليون متر مکعب گاز غني، 75 هزار بشکه ميعانات گازي و 400 تن گوگرد و توليد سالانه 05/1 ميليون تن، گاز مايع «LPG» (پروپان و بوتان) و يک ميليون تن اتان به منظور تأمين خوراک واحدهاي پتروشيمي از اهداف اجراي کامل فاز 14 ميدان گازي پارس جنوبي است.
مديرگازرساني شرکت ملي گاز:
کيفي شدن خدمات؛ چشم انداز آينده امور مشترکان شرکت گاز است
مدير گازرساني شرکت ملي گاز گفت: چشمانداز آينده امور مشترکان شرکتهاي گاز استاني، حرکت به سمت کيفي شدن خدمات است.
سعيد مؤمني درباره ارتباط شرکتهاي گاز استاني با مشترکان در سراسر کشور، گفت: رؤساي فروش گازهاي استاني بايد با خلاقيت، نوآوري و کسب مجوزهاي لازم، رضايت و خشنودي مشترکان را فراهم آورند در واقع مديران فروش شرکتهاي گاز استاني بايد هنرمند و عالم باشند، براي مثال، نميتوانيم يک شرکت بينالمللي و برتر باشيم اما همان الگوي خدماترساني قديمي را دنبال کنيم، زيرا بايد بپذيريم تفکر قديمي ديگر پاسخگوي نياز مشترکان نيست. مؤمني با تأکيد بر لزوم برقراري ارتباط صحيح با مردم و جامعه گفت: نخستين و بهترين وسيله ارتباطي، گفتار و کردار است و اين مهم بدون آموزشهاي صحيح ايجاد نميشود. مدير گازرساني شرکت ملي گاز با طرح اين پرسش که چه کنيم تا خشنودي در ميان مشترکان ايجاد شود، اظهار کرد: شعار «هميشه حق با مشتري است» بخش قابل توجهي از اين پرسش را حل ميکند. وي با بيان اين که همه بايد تلاش کنيم تا با توسعه رفتاري، ارتقاي کيفي خدمات را ايجاد کنيم، گفت: مشترکان دريافت کننده نهايي زحمات کلان مجموعه صنعت گاز کشور هستند و به همين دليل، بايد نحوه رفتار و گفتار با مشترکان مطابق با حقوق شهروندي ابلاغي رئيسجمهوري باشد.
انبار نفت ري به سکوهاي بارگيري پيشرفته مجهز شد
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي خبر داد: انبار نفت ري که 67 درصد سوخترساني استان تهران را بر عهده دارد، به 16 سکوي بارگيري پيشرفته مجهز شد.
سيدمحمدرضا موسوي خواه صبح روز سهشنبه، (12 دي) در بازديد از انبار نفت ري به همراه هيئت مديره شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي گفت: انبار نفت ري به عنوان يکي از انبارهاي بسيار قديمي کشور، به دليل اهميت و موقعيت راهبردي، تاکنون فرصت اجراي پروژه و استانداردسازي در آن نبود. وي با بيان اينکه بخش عمده سوخت کشور از اين انبار تامين ميشود، ادامه داد: در سالهاي اخير چند پروژه تعريف شد که يکي از آنها تغيير سکوهاي بارگيري دستي به سکوهاي بسيار پيشرفته بوده است. مديرعامل شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي با بيان اينکه هم اکنون 16 سکوي پيشرفته ساخته شده که بارگيري بنزين يورو، بنزين معمولي، نفتگاز و سوخت هوايي را انجام ميدهند، تصريح کرد: اين سکوها هم اکنون به طور آزمايشي راهاندازي شدهاند و قرار است در ايام دهه فجر به بهرهبرداري رسمي برسند. به گفته موسوي خواه، هزينه ساخت اين سکوها حدود 450 ميليارد ريال بوده؛ اين در حالي است که کل هزينهاي که براي طرحهاي نوسازي در نظر گرفته شده بود، 700 ميليارد ريال بوده است. وي با اشاره به اينکه ظرفيت اين انبار در بارگيري بالا بوده و تاکنون مشکلي از اين بابت نيز وجود نداشته است، تصريح کرد: با راهاندازي اين سکوها، قدرت، سرعت و ايمني بارگيريها افزايش مييابد. سيداحد رضوي، معاون نظارت بر امور اجرايي شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي نيز گفت: پروژه بهينهسازي انبار نفت ري شامل 26 نقطه بارگيري است که طبق آن تجهيزات روزآمد ميشود و از بازوها، سامانههاي اندازهگيري و سنجش (ميترها) و سامانههاي جديد استفاده خواهد شد. رضوي افزود: با اجراي اين طرحها، کنترل و ايمني سوختگيري افزايش مييابد و با افزايش نقاط بارگيري، قدرت بارگيري براي استان تهران نيز افزايش خواهد يافت.
به گفته وي، در اين پروژه از تجهيزات روزآمد دنيا و همچنين کالاهاي ساخت داخل استفاده شده و قرارگاه خاتمالانبيا پيمانکار اجراي طرح بوده است. کرامت ويس کرمي، مدير شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي منطقه تهران با بيان اينکه اين انبار نفت بسيار قديمي و داراي ساختمانها و تجهيزات فرسوده است، گفت: هم اکنون 1000 ميليارد ريال پروژه نوسازي و بازسازي تجهيزات و ساختمان در انبار نفت ري تعريف شده و در حال انجام است.برخي از اين پروژهها تکميل شده و برخي ديگر در حال انجام است، همچنين قرار است تعدادي ديگر از پروژههاي نوسازي و بازسازي براي سالهاي آينده نيز تعريف شود. ويس کرمي درباره انبار نفت ري توضيح داد: انبار نفت ري به عنوان يکي از انبارهاي نفت تدارکاتي پايتخت مطرح است که بالاترين درجه اهميت و قدمت (حدود 60 سال) را داراست.انبار نفت ري در زميني به مساحت 60 هکتار در جوار پالايشگاه تهران و مرکز انتقال نفت تاسيس شده و داراي ظرفيت ذخيرهسازي 830 ميليون ليتر انواع فرآورده است. به گفته ويسکرمي، انواع و اقسام فرآوردههاي نفتي از مبدا (پالايشگاه يا خط لوله) دريافت، ذخيره و نگهداشت ميشود، سپس به مقاصد مختلف که شامل جايگاههاي عرضه سوخت و مصرف کنندگان نهايي است، منتقل ميشود.
دانشکده نفت تهران و پژوهشکده بيمه تفاهمنامه همکاري امضا کردند
دانشکده نفت تهران و پژوهشکده بيمه (وابسته به بيمه مرکزي) با هدف ايجاد و گسترش زمينه همکاريهاي پژوهشي و آموزشي در حوزه بيمه صنعت نفت، گاز و پتروشيمي، تفاهمنامه همکاري امضا کردند.
اين تفاهمنامه را 17 دي ماه امسال امير صفري، سرپرست پژوهشکده بيمه و محمدعلي هاتفي، رئيس دانشکده نفت تهران در اين دانشکده امضا کردند.
دانشکده نفت تهران اعلام کرد: با توجه به ضرورت توسعه بيمه نفت و گاز و نيازسنجي اولويتهاي تحقيقات کاربردي و تقاضامحور در اين حوزه، اين تفاهمنامه امضا شد و 2 طرف ميتوانند ضمن بهرهمندي از منابع و امکانات در اختيار، مطابق چارچوبهاي تعيين شده در ارتقاي توانمنديهاي تخصصي صنعت بيمه نفت، گاز و پتروشيمي همکاري داشته باشند. برگزاري دورههاي حرفهاي مورد نياز شاغلان صنعت نفت در حوزه بيمه نفت و گاز از ديگر برنامههاي همکاري خواهد بود.
بر اساس اين گزارش، طرحها و پروژههاى صنعت نفت، گاز و پتروشــيمى به ويژه در بخش بالادســت به خاطر وجود عناصر نامطمئن، نامشــخص و پيچيدگىهــاى خاص اکتشــاف، توســعه و بهرهبردارى و توليد، از ريسکهاى فراوانى برخوردار است. با توجه به اين که صنعت نفت، گاز و پتروشيمى صنعت اصلى کشور به حساب مىآيد، اما توســعه صنعت بيمه در آن به حد کافي رشد نکرده و از اين رو، طراحي و گسترش فعاليتهاي پژوهشي کاربردي و آموزشهاي حرفهاي تقاضامحور در اين حوزه ضروري است.
توليد تجمعي نفت از ميدان آذر به بيش از 7/5 ميليون بشکه رسيد
مجري طرح توسعه ميدان نفتي آذر گفت: از ابتداي بهرهبرداري زودهنگام اين ميدان به صورت تجمعي تاکنون بيش از 7/5 ميليون بشکه نفت توليد شده است.
کيوان ياراحمدي، با بيان اينکه توليد تجمعي نفت در ميدان آذر به بيش از 7/5 ميليون بشکه رسيده است، افزود: بر اساس برنامه زمانبندي به روز شده که در جلسه اخير JMC از سوي پيمانکار بيع متقابل پيشنهاد شد، تا قبل از پايان سال آتي يک رديف فرآورشي نفتي از تأسيسات دائمي ميدان آذر به بهرهبردار ي خواهد رسيد و رديف فرآورشي دوم نيز در بهار 98 در مدار توليد قرار خواهد گرفت.
مديرعامل مجتمع گاز پارس جنوبي:
مجتمع گاز پارس جنوبي بزرگترين تامينکننده خوراک پتروشيميهاست
مديرعامل مجتمع گاز پارس جنوبي گفت: مجتمع گازي پارس جنوبي، بزرگترين تامين کننده خوراک صنايع پاييندستي کشور است.
مسعود حسني درباره تامين خوراک صنايع پاييندستي از سوي مجتمع گازي پارس جنوبي گفت: مجتمع گاز پارس جنوبي، بزرگترين تامين کننده خوراک صنايع پاييندستي در کشور است.
وي افزود: پتروشيميهاي مستقر در منطقه روزانه 8 هزار تن محصول اتان توليد شده در مجتمع گاز پارس جنوبي را به عنوان خوراک مصرف ميکنند، بر اين اساس اين مجتمع به بزرگترين تامين کننده خوراک صنايع پاييندستي در کشور تبديل شده است. مديرعامل مجتمع گاز پارس جنوبي اظهار کرد: پتروشيميهاي جم، پارس، کاويان و مرواريد اين حجم از اتان را استفاده ميکنند که اين رقم به 10هزار تن در روز نيز رسيده است. وي در ادامه با اشاره به توليد ميعانات گازي در مجتمع عظيم گازي کشور گفت: با تلاش متخصصان و کارکنان پرتلاش مجتمع، اکنون روزانه 700 هزار بشکه ميعانات گازي در پالايشگاههاي مجتمع توليد ميشود که اين رقم پس از پايان طرح توسعه فازهاي پارس جنوبي، به بيش از يک ميليون و 40 هزار بشکه در روز ميرسد. به گفته حسني، اين مجتمع اکنون بيش از 70 درصد گاز مورد نياز کشور را تامين ميکند که اين رقم با راهاندازي کامل فازهاي در حال ساخت و تحويل آن به مجتمع گاز پارس جنوبي، به بيش از 82 درصد ميرسد.
شيرين سازي گاز ترش در آينده اي نزديک
مجري طرح توسعه فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي از پيشرفت 91 درصدي عمليات احداث پالايشگاه فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي خبر داد.
فرهاد ايزدجو با بيان اين که 2 سکوي دريايي فازهاي 22 تا 24 تا اسفندماه امسال آماده نصب ميشود، اظهار کرد: سکوهاي 22A و 24A اسفند ماه امسال از يارد صدرا به موقعيت دريايي خود در پارس جنوبي حمل و نصب ميشود. ايزدجو در باره تعهدهاي پيش روي اين طرح گفت: مقرر است بر اساس برنامه زمانبندي تا اواخر اسفندماه امسال يک رديف شيرين سازي از طرح توسعه اين فاز با استفاده از گاز ترش فازهاي 6 تا 8 پارس جنوبي وارد مدار توليد و به شبکه سراسري گاز تزريق شود. وي همچنين از پيشرفت 91 درصدي عمليات احداث پالايشگاه فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي خبر داد و افزود: رديفهاي بعدي اين فازها به ترتيب ارديبهشت، تير و مرداد ماه سال آينده وارد مدار توليد خواهد شد. مجري طرح توسعه فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي، تزريق منابع مالي را سبب تسريع کار و رفع مشکلات پيش روي طرح عنوان کرد و افزود: اميدوارم تا اواخر دي ماه امسال مشکلات مالي اندک اين طرح رفع شود و با تزريق منابع مالي روند پرداخت مطالبات کارگري از سوي پيمانکاران تا قبل از پايان امسال به انجام برسد. توليد روزانه 6/56 ميليون مترمکعب گاز غني، 75 هزار بشکه ميعانات گازي، 400 تن گوگرد و توليد سالانه 05/1 ميليون تن گاز مايع (ال پي جي) و يک ميليون تن اتان به منظور تامين خوراک واحدهاي پتروشيمي، از اهداف اين طرح است.
توليد گاز در سکوهاي فازهاي 20 و 21 پارس جنوبي از ظرفيت اسمي فراتر رفت
برداشت گاز از بخش فراساحل فازهاي 20 و 21 پارس جنوبي با عبور از ظرفيت اسمي توليد و برنامه مصوب، از مرز 56 ميليون مترمکعب در روز (2 ميليارد فوت مکعب) فراتر رفت. عليرضا عبادي، مجري فازهاي 20 و 21 پارس جنوبي توضيح داد: هم اکنون از اين سکوها يک و نيم درصد بيش از ظرفيت تصويب شده، گاز ترش غني برداشت و به بخش خشکي ارسال ميشود.
وي با اشاره به پايان آزمايش عملکرد سکوهاي 20 و 21 پارس جنوبي، از واگذاري سکوي 21 به بخش مديريت توليد و عمليات شرکت نفت و گاز پارس خبر داد و افزود: تحويل سکوي 20 به بهرهبردار هم پس از پايان آزمايش عملکردي تا نيمه ديماه انجام ميشود. به گفته عبادي، با توجه به بهرهبرداري از واحد بازيافت گوگرد در پالايشگاه خشکي، تا 20 ديماه، دانهبندي گوگرد در اين فازها آغاز و گوگرد توليدي آماده صادرات ميشود. عبادي با بيان اين که همه کمپرسورهاي واحد گاز احيا به بهرهبرداري رسيده، گفت: خوشبختانه با بهرهبرداري از کمپرسورهاي يادشده، مقدار قابل توجهي از گاز سوزي در مشعل کاهش يافت و بر توليد گاز شيرين پالايشگاه افزوده شد. مجري فازهاي 20 و21 پارس جنوبي با اشاره به نصب و راهاندازي سه دستگاه توربواکسپندر واحد توليد اتان در اين فازها اظهار کرد: نصب و راهاندازي اين تجهيزات براي رسيدن به ظرفيت اسمي توليد روزانه 2750 تن اتان در اين فازها انجام ميشود. عبادي افزود: اين سه دستگاه به ترتيب يکم، 12 و 30 بهمنماه به بهرهبرداري ميرسد و دستگاه چهارم با ورود به سايت پالايشگاه در هفته آينده، تا پايان سال راهاندازي ميشود.
فازهاي 20 و21 پارس جنوبي شامل دو سکو هر يک با ظرفيت توليد روزانه يک ميليارد فوت مکعب گاز است. منابع گازي توليد شده اين دو سکو، به وسيله دو خط لوله دريايي براي فرآوري و تکميل زنجيره ارزش، به پالايشگاه خشکي اين طرح در عسلويه منتقل ميشود. اين فازها، ارديبهشت ماه امسال به طور رسمي به بهرهبرداري رسيد.
بهرهبرداري از بزرگترين پست فوق توزيع برق GIS خاورميانه
مجري طرحهاي نيروگاهي و خطوط انتقال نيرو شرکت نفت و گاز پارس از عملياتي شدن بزرگترين پست فوق توزيع برق GIS خاورميانه در پارس جنوبي در ارديبهشت ماه سال 97 خبرداد. محمدمهدي توسليپور با اشاره به ساخت پست فوقتوزيع برق منطقه پارس2 در زميني به مساحت هفت هکتار گفت: اين پست فوق توزيع برق شامل 23 بي (Bay) با سطوح ولتاژي 400 و 132 کيلوولت است که در نوع خود بزرگترين پست فوقتوزيع برق GIS در خاورميانه به شمار ميرود. توسليپور به پيشرفت بيش از 80 درصدي اين پست فوق توزيع برق اشاره و درباره عملکرد آن اظهار کرد: با بهرهبردار ي از اين پست، برق دريافتي از خط انتقال400 کيلوولت با ورود به پست ياد شده، پس از تبديل به سطح ولتاژ 132کيلوولت به وسيله هشت دستگاه ترانسفورماتور کاهنده، به وسيله يک خط انتقال چهار مداره 132کيلوولت به طول 14کيلومتر در پالايشگاههاي اين منطقه توزيع خواهد شد. مجري طرحهاي نيروگاهي و خطوط انتقال نيروي شرکت نفت و گاز پارس اظهار کرد: طبق برنامهريزي صورت گرفته، عمليات انتقال برق به فازهاي پارس2 از طريق خط انتقال 2 مداره با ولتاژ 400 کيلوولت ارتباطي نيروگاه متمرکز پارس1 به پست برق GIS پارس2 و به طول 68 کيلومتر صورت ميگيرد. به گفته وي، هم اکنون اين خط400 کيلوولت و خط انتقال 132کيلوولت در منطقه پارس2 تکميل شده و به بهرهبرداري رسيده است. وي با بيان اين که تا زمان راهاندازي پست GIS منطقه پارس2، برق مورد نياز فازهاي پالايشگاهي اين منطقه به طور موقت با تغذيه برق 132کيلوولت روي خط 400 کيلوولت از نيروگاه گازي پارس1 تامين ميشود، تصريح کرد: اين خط 400 کيلوولت داراي دو مدار است و هر مدار قابليت انتقال 1000مگاوات برق را دارد که در صورت اختلال در هر مدار، پايداري توليد برق از طريق مدار ديگر حفظ ميشود.
امضاي تفاهمنامه همکاري ميان نفت و گاز پارس و اکتشاف
شرکت نفت و گاز پارس و مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران در حوزه بالادستي تفاهمنامه همکاري امضا کردند. به گزارش مشعل، اين تفاهمنامه با هدف اجراي استفاده بهينه از امکانات، اطلاعات موجود، تجارب، استعداد و توانمنديهاي طرفين تفاهمنامه در حوزه همکاريهاي عملياتي، علمي و پژوهشي منعقد شده است. در اين مراسم محمد مشکينفام، مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس و سيدصالح هندي، مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران اين تفاهمنامه را همسو با اجراي سياست استفاده بهينه از امکانات، اطلاعات موجود، تجارب، استعداد و توانمنديهاي دو طرف بيان کردند. مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس در حاشيه امضاي اين تفاهمنامه، درباره مهمترين اهداف آن ميگويد: تبادل اطلاعات و دادههاي مربوط به مخازن و ميدانهاي نفت و گاز خليج فارس، از مهمترين اهداف امضاي اين تفاهمنامه است. مشکين فام ادامه ميدهد: با توجه به واگذاري ميدانهاي گازي جديد از سوي هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران به شرکت نفت و گاز پارس اميد ميرود که با همکاري منسجم و استفاده از سوابق موجود و دادههاي مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران، گام موثري در مسير گسترش دامنه فعاليتهاي اکتشافي و توسعهاي ايران در خليج فارس برداشته شود. سيدصالح هندي نيز اين تفاهمنامه را همسو با انجام مطالعات و بررسي مخازن و ميدانهاي در حال توسعه و بهرهبرداري از سوي شرکت نفت و گاز پارس بيان ميکند و ميافزايد: مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران به منظور تبادل تجارب، دادهها، اطلاعات، دانش، توانمندي فني و نظارت بر عملکرد پيمانکاران، طراحي قراردادها و همکاريهاي متقابل با شرکت نفت و گاز پارس آمادگي کامل دارد. مديراکتشاف شرکت ملي نفت ايران، يکي از اولويتهاي اصلي وزارت نفت را انجام عمليات اکتشافي جديد در حوزه خليج فارس عنوان ميکند و ميگويد: اميدوارم همدلي و همراهي ميان مديران و کارشناسان اين دو مجموعه زمينه انتقال اطلاعات، تجارب و توانمنديهاي دو طرف را فراهم کند.
ترغيب سازندگان داخلي به ساخت کالاهاي نفتي وارداتي مورد نياز
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت به موازات واردات برخي کالاهاي مورد نياز اين شرکت، در حال ترغيب سازندگان داخلي به ساخت نمونههاي مشابه در داخل است. ابوالقاسم زماني، مدير کالاي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت به «شانا» گفت: شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران همزمان با ورود برخي کالاهاي مورد نياز از شرکتهاي سازنده خارجي، سازندگان داخلي را به سرمايهگذاري و ساخت اين کالاها ترغيب ميکند. وي با بيان اينکه اين رويکرد شعار امسال و برنامه کلي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت است، ادامه داد: سازندگان داخلي بايد مطمئن شوند که پس از سرمايهگذاري و ساخت يک کالا، سفارشگذاري از سوي شرکتها ادامه داشته باشد تا روند ساخت به طور مستمر ادامه يابد. مدير کالاي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت بر اين باور است که شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت براي بسياري از سازندگان، اين اطمينان را به وجود آورده است و هم اکنون همه لولهها که از اساسيترين کالاهاي مورد نياز اين شرکت به شمار ميآيد، از طريق ساخت داخل تامين ميشود؛ همچنين بخشي از شيرآلات مورد نياز ما را سازندگان ايراني ميسازند. به گفته وي، پيشنهاد ساخت بعضي شيرآلات جديد به سازندگان داخلي داده شده و قرار است نمونههايي که از خارج وارد ميشود، سازندگان داخلي روي آنها مطالعات مهندسي و پژوهشي داشته باشند. زماني با بيان اينکه تعدادي از لوازم جانبي مربوط به شيرها همچون محرکههاي شير (ولو) وجود دارد که قيمت آن از خود شيرآلات گرانتر است، اظهار کرد: سفارش ساخت برخي الگوها را به سازندگان داخلي دادهايم.قرار بر اين است که پس از طراحي و مهندسي اوليه، يک الگو از آن ساخته و آزمايش شود، اگر به اصلاح نياز داشت، انجام و نهايي شده آن را به تعداد مورد نياز شرکت بسازند. مهمترين مسئله اين است که سازندگان داخلي بتوانند مهندسي و علم طراحي ساخت کالا را داشته باشند، در اين صورت است که آنها ميتوانند ساخت را در ابعاد مختلف ادامه دهند. زماني تاکيد کرد: يکي ديگر از رويکردهاي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، افزايش شمار سازندگان داخلي در فهرست شرکتهاي داراي توان ساخت کالاهاي مورد نياز است و به همين منظور تاکنون با چند شرکت، نشستهايي برگزار کردهايم.
تسهيل ورود کالاهاي مورد نياز در پسابرجام
مدير کالاي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت با بيان اينکه پس از برجام توانستيم کالاهاي مورد نياز چند سال گذشته را بسيار سريعتر وارد کنيم، اظهار کرد: هم اکنون اين کالاها را سفارش داده و دريافت کرديم. وي با بيان اينکه در هشت ماه نخست امسال، تقاضاهايي که اين واحد از کل قطعات مورد نياز شرکت دريافت کرده، 141 مورد بوده است، افزود: از اين تعداد 74 مورد خريدهاي داخلي، 51 مورد خريدهاي خارجي و 16 مورد براي ساخت يا تعميرات بوده است.برآورد ما براي قيمت تقاضاي کالاهاي داخلي، 351 ميليارد ريال و براي تقاضاهاي خريد خارجي 788 ميليارد (به دليل تقاضاي توربين سولزر) است. وي با بيان اينکه سفارشهايي که در سال 96 براي خريدهاي داخلي ثبت شده، 85 مورد بوده است، تصريح کرد: بهاي اين سفارشها با تعدادي که مربوط به تقاضاي پارسال بوده، حدود 50 ميليارد ريال است. به گفته وي، سفارشهايي که براي خريد خارجي صادر شده، 26 فقره به ارزش 44 ميليارد ريال است. وي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به اينکه سالهاي پيش از تحريم، تعميرات اساسي توربينها در خارج از کشور انجام ميشد، ادامه داد: در زمان تحريم، محدوديتها به فرصت تبديل و سبب شد که شرکتهاي داخلي روي اين موضوع کار کنند و از عهده تعميرات توربينها به خوبي برآيند. زماني گفت: هم اکنون هيچ توربيني براي تعميرات به خارج از کشور فرستاده نميشود و حتي تعداد سفارش کالاهاي مورد نياز هم روز به روز کمتر ميشود.
صرفهجويي ارزي 13 ميليون دلاري
مدير کالاي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت به طور کلي تعداد تقاضاي ساخت داخل پايان يافته از تاريخ ابتداي سال 95 تا روز 25 آذرماه امسال را 11 فقره به ارزش 45 ميليارد ريال اعلام کرد و گفت: اين ميزان ساخت داخل 2 ميليون دلار صرفهجويي ارزي و 70 ميليون ريال صرفهجويي ريالي به همراه داشته است. به گفته وي، در همين بازه زماني همچنين 12 فقره تعميرات پايان يافته به مبلغ 251 ميليارد ريال وجود دارد که 11 ميليون دلار صرفهجويي ارزي و 365 ميليارد ريال صرفه جويي داخلي داشته است.
تهيه استانداردهاي 10 گروه کالايي اولويت دار صنعت نفت اجرايي ميشود
مديرکل نظام فني و اجرايي و ارزشيابي طرحهاي وزارت نفت گفت: استقرار نظام نوين استانداردسازي در صنعت نفت در دستورکار وزارت نفت قرارگرفت. محمدرضا ابوطالب اعلام کرد: مطابق بند 24 سياستهاي کلي اقتصاد مقاومتي با عنوان افزايش پوشش استاندارد براي همه محصولات داخلي و ترويج آنها، تهيه استانداردهاي 10 گروه کالايي اولويت دار صنعت نفت اجرايي ميشود.بند 3 - الف از ماده 3 قانون وظايف و اختيارات اين وزارتخانه، به تعيين و بازنگري و نظارت بر حسن اجراي استانداردهاي صنعت نفت، گاز، پتروشيمي و پالايش، مکلف شده است. به گفته ابوطالب، براي اجراي سياست يادشده برنامه راهبردي معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت با استناد به عبارت دستگاههاي اجرايي ذيربط مندرج در قانون، بر پايه انعقاد تفاهمنامه با سازمان ملي استاندارد قرار گرفت تا با استفاده از آن امکان مرحلهاي استقرار نظام استانداردسازي صنعت نفت محقق شود. وي گفت: با توجه به سياست کلي وزارت نفت در زمينه به کارگيري امکانات و توانمنديهاي سازندگان داخلي، همسو با اهداف اقتصاد مقاومتي، در رابطه با 10 گروه کالايي اولويت دار صنعت نفت، معاونت استانداردهاي طرحها در اين اداره کل، اقدام به تشکيل کميتههاي مرجع تخصصي براي تعيين سبد استانداردهاي مرجع براي 10 گروه کالايي و تدوين ضوابط و مقررات استفاده از اين سبد استاندارد کرده است. حميدرضا نصرت پوريان، معاون اداره استانداردهاي اداره کل نظام فني و اجرايي و ارزشيابي طرحها نيز، ضمن اشاره به اهميت تصميمهاي گرفته شده در جلسههاي معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وقت براي دستيابي به هدف يادشده، گفت: کميتههاي فني، تخصصي تعيين استانداردهاي جهاني براي 10 قلم گروه کالايي اولويت دار وزارت نفت در محل اداره کل نظام فني و اجرايي و ارزشيابي طرحها و با حضور متخصصان مربوطه از چهار شرکت اصلي وزارت نفت، سازندگان داخلي و تمامي ذينفعان از مهر ماه سال 1395 تشکيل شد. وي افزود: فهرست کميتههاي مرجع تخصصي عبارتند از: تجهيزات سرچاهي، پمپهاي درون چاهي، متههاي حفاري، تجهيزات رشته تکميلي درون چاهي، انواع لولهها، لولههاي جداري و مغزي و لولههاي مغزي سيار، تجهيزات اندازه گيري درون و برون چاهي، شيرهاي ايمني، کنترل و تجهيزات جانبي، الکتروموتورهاي ضد انفجار، ماشينآلات دوار (توربين-پمپ-کمپرسور)، فولادهاي آلياژي و پيگ هوشمند.دستاورد اين کميتهها تعداد 18 استاندارد کد (Code) در مجموعه استانداردهاي IPS است که براي مليسازي با فرمت سازمان ملي استاندارد با عنوان آيين کار، آماده و به آن سازمان ارسال شده است تا فرآيند ملي سازي اين استانداردها در کميتههاي ملي مربوطه انجام شود. نصرت پوريان افزود: فرآيندهاي نيازسنجي مرتبط با بازنگري آيين کارهاي تهيه شده، ريز اقلام مربوط به 10 قلم گروه کالايي و فهرست خبرگان تاييد صلاحيت شده براي ديگر اقلام کالايي آماده شدهاند.
روايت «مشعل» از فعاليتهاي کارکنان بيمارستان فوق تخصصي نفت تهران
قطب بيمارستان هاي نفت
مشعل سميه راهپيما در مرکز پايتخت، بيمارستاني به نام بيمارستان فوق تخصصي مرکزي تهران قرار دارد. اين بيمارستان در سال 1334 و در زميني به مساحت 10 هزار متر مربع و با 120 تخت تأسيس شد. طرح اصلي بيمارستان از سوي شادروان دکتر رايتوس کاراپتيان، جراح بيمارستان آبادان پيشنهاد و در منزل سدان (mr. sedan) آخرين مدير شرکت ملي نفت ايران و انگليس در تهران بنا شد. اين بيمارستان درحال حاضر داراي 255 تخت بستري به صورت داير و 331 تخت بستري به صورت مصوب است. بيمارستان فوق تخصصي مرکزي صنعت نفت تهران، هر ساله از سوي کارشناسان دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي و وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکي از تمامي جهات مورد ارزشيابي قرارمي گيرد که با تلاش و کوشش مديريت و همکاران شاغل، اين مرکز هرساله موفق به کسب ارزشيابي درجه (يک) از سوي اين وزارتخانه شده است. اين بيمارستان داراي بخشهاي تخصصي قلب(CCU)، جراحي قلب، مراقبتهاي ويژه(ICU-NICU)، داخلي، آندوسکوپي، جراحي، اطفال، دي کلينيک، آنکولوژي، آزمايشگاه، پاتولوژي، راديولوژي (MRI-CTSCAN)، سونوگرافي، فيزيوتراپي و توانبخشي قلبي، تله مدسين- زنان و زايمان، اتاق عمل جنرال و قلب، اعصاب و روان زنان و مردان، پزشکي هستهاي، دياليز، داروخانه و کلينيکهاي تخصصي و فوق تخصصي است و همه روزه اين خدمات را به کارمندان نفت ارائه ميکند. بر اساس خدماتي که اين بيمارستان ارائه ميکند، هفتهنامه «مشعل» گزارشي از اقدامها و خدمات ارائه شده از سوي اين مرکز فوق تخصصي تهيه کرده و ميزان رضايتمندي مراجعه کنندگان را جويا شده است که مشروح آن را در ادامه ميخوانيد:
رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت تهران در اين باره ميگويد: بازار کار حرفه پرستاري نسبت به مشاغل ديگر بيشتر است، اما در ميان رشتههاي دانشگاهي، متقاضي کمتري دارد، زيرا فردي که اين رشته را انتخاب ميکند، بايد جزو آن دسته از افرادي باشد که خدمت کردن به مردم را يکي از لذتهاي زندگي ميداند.
علي بهزادي با اشاره به جايگاه شغلي پرستاران ادامه ميدهد: شغل اين افراد به گونهاي است که کس ديگري نميخواهد جاي آنها باشد، يعني پزشک و پرستار به فردي که بيماري عفوني دارد و فلج است يا نميتواند غذا بخورد و فعاليتهاي عادي خود را انجام دهد، خدمات ارائه ميکنند.
ميتوان گفت کمک کردن به چنين افرادي، کار هر کسي نيست و تحمل رنج و درد ديگران برايشان سخت و طاقت فرساست.وي ميافزايد: متاسفانه تفاوتهايي ميان نيروهاي رسمي، قراردادي و پيمانکاري وجود دارد و در بخش نيروهاي اصلي عملياتي گروههاي درماني 50 درصد نيروها، پيمانکاري و 50 درصد رسمي هستند که اين نسبت رفته رفته بيشتر ميشود، يعني تعداد نيروها، پيمانکاري و قراردادي افزايش و در مقابل تعداد نيروهاي رسمي کاهش مييابد. رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت تهران با بيان اينکه کارمندان بيمارستاني در بخش درمان به دليل سختي کار تلاش ميکنند تا خود را کم کم به بخش اداري منتقل کنند، ميافزايد: ما به عنوان مسئولان بيمارستان، بايد تا حدودي از بار سختيهاي کار بکاهيم و جاذبههايي فراهم کنيم تا فشار رواني مضاعف خارج از کار را کاهش دهيم. بر اين اساس سازمان بهداشت و درمان طي 3-2 سال اخير سعي کرده، امکاناتي از جمله حقوق و مزايا را به سمت نيروهاي عملياتي سوق دهد تا با اين رويکرد، تمايل انتقال بخش عملياتي به اداري معکوس شود. وي ادامه ميدهد: شرايطي فراهم ميکنيم تا علاوه بر همکاران رسمي، کارکنان ديگر هم بتوانند از خدمات باشگاهي و مراکز تفريحي سطح کشور استفاده کنند، همچنين براي رفاه حال کارکنان نيروهاي پيمانکاري و قراردادي، بيمه تکميلي ايجاد کردهايم تا اين دسته از همکاران نيز بتوانند از امکانات بيمارستاني استفاده کنند. با اين اقدامها ميتوان وابستگي کارکنان را نسبت به کار افزايش داد.
سامانه 1519
بهزادي در بخش ديگري از صحبتهاي خود به آسان سازي نوبتدهي به بيماران اشاره ميکند و ميگويد: سامانه تلفني 1519 براي نوبت دهي در نظر گرفته شده و سيستمي يکپارچه است که در حال حاضر براي بهداشت و درمان صنعت نفت تهران انجام ميشود و نوبت دهي پلي کلينيک، درمانگاههاي مراکز سلامت خانواده تهران و تصويربرداري از طريق اين سامانه صورت ميگيرد. رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت تهران ميافزايد: در سالهاي اخير، شاهد افزايش بيماريهاي آلرژي در دنيا هستيم. آمارها نشان ميدهد به طور متوسط حدود 15 تا 20 درصد افراد جامعه به نوعي دچار علائم آلرژي هستند.
به گفته وي، آلرژيها ممکن است به شکلهاي مختلفي مانند آلرژي بيني و چشم، بيماري آسم، آلرژيهاي پوستي مانند کهير، اگزما و آلرژيهاي غذايي و دارويي بروز کنند. بر اساس اهميت اين موضوع، کلينيک آلرژي در بيمارستان صنعت نفت تهران ايجاد شده است.
بهزادي ادامه ميدهد: يکي از اهداف اصلي راهاندازي کلينيک آلرژي، تشخيص و درمان مناسب بيماريهاي آلرژي در بزرگسالان و کودکان شامل بيماري آسم، آلرژيهاي بيني و چشم، آلرژيهاي پوستي شامل اگزما و کهير و آلرژيهاي غذايي و دارويي و همچنين تشخيص و پيگيري بيماريهاي نقص ايمني اوليه و ثانويه است.
رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت تهران به کلينيک درد اشاره ميکند و ميافزايد: در اين کلينيک، به افرادي که جراحي شدهاند و هنوز درد با آنها همراه است، کمک ميشود تا دردشان کاهش پيدا کند. همچنين بيماراني که دردشان با اين اقدامهاي درماني قابل کنترل نيست يا کهولت سن دارند و نميتوانند تحت عمل جراحي قرار گيرند، با مراجعه به اين کلينيک و تشخيص پزشک، تحت درمان قرار ميگيرند.
وي در پايان ميگويد: از ديگر رويکردهاي بهداشت و درمان صنعت نفت تهران، توجه بيشتر و ارائه خدمت در بخش پيشگيري در دندانپزشکي است و سهم بيشتري از منابع در اين بخش به پيشگيري تخصيص داده شده است.
رسالتي به نام پرستاري
سختي کار پرستار، سختي جسماني نيست؛ کلنگ زدن و يا کار در فضاي سخت معدن و امثال آن نيست؛ بلکه فشار روحي و عصبي است. بر اين اساس ميتوان گفت که پرستاري، يکي از سختترين کارها از لحاظ وارد آمدن فشار روحي و جسمي است. نشستن کنار بيمار، دائم با بيمار سروکار داشتن، شکوه بيمار را شنيدن، با او به مهرباني رفتار کردن، به او لبخند زدن و او را با عمل، رفتار و پذيرايي خود از رنجهاي فراوان دوره بيماري رهاندن، صبر و تحملِ بالايي ميخواهد که خوشبختانه پرستاران اين روحيه را دارند. بيماري که درد ميکشد، اميد زندگي در او ضعيف ميشود و به هيچ کس و هيچ جا دسترسي ندارد، بخصوص بيماراني که دچار بيماريهاي بسيار سخت شدهاند يا در دوران مراقبتهاي ويژه هستند، به روح، جسم و اعصاب پرستار فشار وارد ميکنند. در اين ميان، سرمايه عظيمي از حلم، تحمل، گذشت، مدارا و اخلاق خوش لازم است تا پرستار بتواند در اين شرايط کار کند.
زهرا نوري نيارکي، مدير امور پرستاري بيمارستان صنعت نفت تهران، يکي از افرادي است که همواره با درجه بالايي از صبر و شکيبايي به بيماران و مراجعه کنندگان در کنار پرستاران ديگر خدمات ارائه ميکند.
به گفته وي، علاقهمندي، يکي از ارکان اصلي حرفه پرستاري است. پرستار با جان انسانها سر و کار دارد.
نوري نيارکي ميافزايد: وقتي بيمار وارد اورژانس ميشود، به دليل نگرانيهايي که دارد، عصبي ميشود و ممکن است گاهي اوقات به پرستاران ما پرخاش کند؛ اما قانون پرستاري اين است که با مريض با سعه صدر برخورد و شرايط بيمار را درک کند.
وي ادامه ميدهد: اين شغل سختيهاي زيادي دارد، به همين دليل بايد عشق و علاقه در آن وجود داشته باشد، زيرا نوبتهاي کاري صبح و شب دارد، تعطيلات و عيد نوروز ندارد و هميشه از خانواده و فرزندانشان دور هستند و نميتوانند در بسياري از مراسم در کنار خانوادههاي خود باشند، اما به دليل عشقي که به اين حرفه دارند، تمام سختيها را به جان ميخرند و وارد اين شغل ميشوند.
مدير امور پرستاري بيمارستان صنعت نفت تهران با بيان اينکه در کنار سختي کار پرستاران، بايد محيطي ايجاد کرد تا رضايتمندي نسبي براي اين افراد فراهم شود، خاطر نشان ميکند: بايد شرايطي از جمله حقوق، دستمزد و امکانات رفاهي پرستاران مورد توجه قرار گيرد تا از اين نظر مشغله فکري نداشته باشند.
نوري نيارکي ادامه ميدهد: اگر ما به عنوان مديران يک سيستم، بتوانيم تا حدي خواستههاي پرستاران را برآورده کنيم، روي کيفيت کارشان و مراقبتهاي بيمار تاثير خواهد داشت، نوع برخورد بهتر خواهد شد و مراقبتها و توضيحاتي که به بيمار ميدهند، خيلي خوب و با رضايتمندي انجام ميشود.
وي ميافزايد: اکنون بيشتر نيروهاي اين بيمارستان پيمانکار هستند و نيروهاي رسمي به سمت بازنشستگي ميروند، از اين رو بهتر است تمهيداتي انديشيده شود تا بتوان قرارداد نيروهاي پيمانکاري را تبديل کرد. با اين کار به دليل امنيت شغلي، عشق و علاقه به شغلشان بيشتر ميشود و با آرامش خاطر بيشتري وظيفه خود را انجام ميدهند.
نوري نيارکي ادامه ميدهد: به منظور رفاه حال کارکنان پيمانکار شاغل در اين بيمارستان قرار شده اين دسته از همکاران با استفاده از بيمه تکميلي، از خدمات رفاهي و درماني بيمارستان نفت بهره ببرند. همچنين سعي ميکنيم به مشکلات کارکنان رسيدگي کنيم. مثلا سطح وسيعي از گروه پيراپزشکي از جمله تکنسين اتاق عمل، کارشناس بيهوشي، کارشناس اتاق عمل، پرستار، ماما و کمک بهيار زير مجموعه من هستند و هر کدام از آنها، مشکلات خاص خود را دارند، از اين رو تا جايي که امکان دارد مشکلات آنها را کاهش ميدهيم.
وي از مديران ارشد تقاضا ميکند تا طرح بهره وري را در بيمارستان نفت پياده کنند، چون بيشتر پرستاران پيمانکار هستند. در مقابل از پرستاران هم ميخواهد که روحيه خوبي داشته باشند و با بيماران و همراه آنان به خوبي برخورد کنند، چون اعتقاد دارد وقتي يک برخورد خوب با مريض و همراه او ميشود، رضايت خاطر خواهد داشت؛ اما اگر بهترين کار را هم براي مريض انجام دهند، بد اخلاقي پرستار که بيشتر از روي خستگي ناشي از فشار کار است، باعث ميشود تمام خدمات ارائه شده، از ذهن بيمار پاک شود.
به گفته نوري نيارکي، 5 درمانگاه امام حسين(ع)، فجر، پاسداران، قدس و آزادي زيرمجموعه بيمارستان نفت هستند و حدود 527 مجموعه پيراپزشکي داريم که در اين درمانگاهها کار ميکنند.
مدير امور پرستاري بيمارستان صنعت نفت تهران در پاسخ به اين سوال که شغل شما بهگونه اي است که همواره با بيماران مختلفي روبه رو هستيد، چگونه توانستهايد روحيه خود را حفظ کنيد؟ ميگويد: يکي از آرزوهاي من تحصيل و کار در رشته پيرا پزشکي بود و اين شغل را از دوران کودکي دوست داشتم و همواره خواستهام به بيماران خدمت کنم و بيماري که با حال عمومي بد وارد بيمارستان ميشود و بعد از معالجه و درمان در کنار خانه و خانوادهاش قرار ميگيرد، بيشترين سطح رضايتمندي را براي من به همراه دارد. ضمن آنکه دعاي خير بيماران، بزرگترين چيزي است که براي هر پرستار و کادر درمان مهم است و اعتقاد دارم همين امر در خيلي از مواقع دستمان را ميگيرد.
نوري نيارکي ادامه ميدهد: چون ما بيمارستاني مرکزي هستيم و بيشتر پذيرشهاي ما از واحدهاي جنوب کشور است و خانوادههاي آنها با مشکلاتي روبه رو هستند، از اين رو نوع برخورد يک پرستار بسيار مهم است؛ زيرا ممکن است پدر و مادر يک خانواده بدون فرزندان خود براي معالجه به اين شهر آمده باشند، به همين دليل نوع برخورد ما و اينکه کارهايشان را سريع تر انجام دهيم تا در کنار خانوادههاي خود باشند، بسيار مهم است.
اورژانس؛ ويترين يک بيمارستان
اورژانس بيمارستان، يکي از قسمتهاي حساس به شمار ميرود؛ زيرا بيماران بد حالي به آنجا مراجعه ميکنند که بايد مراقبتهاي ويژهاي از آنها شود يا در کوتاهترين زمان ممکن، بيماري آنها تشخيص داده شده و دارو
تجويز شود. علي شاه آبادي، متخصص طب اورژانس، يکي از افرادي است که سال 83 وارد نفت شده و اکنون معاونت بيمارستان فوق تخصصي نفت تهران و رياست بخش اورژانس را به عهده دارد.
به اعتقاد او امر درمان و سلامت با يک عنصر بسيار مهم به نام جان انسانها روبهروست، از اين رو حساسيت زيادي وجود دارد و استرس زيادي به پزشکان و پرستاران وارد ميشود؛ زيرا گاهي اوقات جان يک بيمار به دليل خطاي انساني به خطر ميافتد که قابل برگشت هم نيست. شاه آبادي ادامه ميدهد: همچنين محدوديتهاي زماني در درمان بسيار مهم است و افرادي که در بخش اورژانس بيمارستان کار ميکنند، به طور دائم با مريضهاي بد حال روبه رو هستند که در يک محدوده زماني کم، بايد بيشترين خدمات براي حفظ جان آنها انجام شود و هيچ قصوري نيز در اين ميان قابل قبول نيست. از اين رو ميتوان گفت که استرس کاري واحدهاي درمان بسيار بالاست.
وي ميافزايد: راهکار جدي و مستمري براي کاهش سختي کار کادر درمان وجود ندارد؛ البته در اين زمينه قوانين کشوري وجود دارد که شامل حال همکاران صنعت نفت نميشود. بر اين اساس درباره زمان بازنشستگي همکاران ميتوان پيشنهاداتي مطرح کرد و بررسيهايي انجام داد.
رئيس اورژانس بيمارستان فوق تخصصي نفت تهران ميگويد: نوبت کاري، يکي ديگر از مشکلاتي است که کارکنان کادر درمان با آن روبه رو هستند؛ زيرا وقت بسيار کمي براي استراحت، تفريح و تمدد اعصاب دارند. به همين دليل شايد با ارائه راهکارهايي از جمله خدمات رفاهي بتوان سختي کار اين افراد را کاهش داد؛ زيرا سختي کار، با بيمار، همراه او و کيفيت و کميت خدمات درماني ارتباط مستقيم دارد. بنابراين هرچه دقت نظر بيشتري براي کاهش استرس و سختي کارشان به خرج دهيم، به طور قطع نتيجه مثبت تري در درمان بيمار حاصل خواهد شد.
شاه آبادي خاطرنشان ميکند: سعي کردهايم در بخش اورژانس، افرادي را به کار بگيريم که حداکثر کيفيت را براي ما داشته باشند؛ چون اقدامهاي اوليه براي بيمار بدحال، در اورژانس انجام ميشود، از اين رو بايد از افرادي که صبوري، حوصله و توانمندي علمي بيشتر دارند، در اين بخش استفاده کرد تا همکاران ما در بخش اورژانس موفق تر عمل کنند. وي ميگويد: براي اينکه بتوانيم اتفاقات بخش اورژانس و بيمارستان را رصد کنيم، امکان رويت تصاوير بيمارستاني را دارم تا اگر در جايي نياز به کمک بود، با هماهنگي واحد حراست آن را برطرف کنيم.
پرستاري و جنگ تحميلي
بعد از صحبت با علي شاه آبادي، با کامران زياري، پرستار بخش آي سي يو جراحي همصحبت ميشوم. گفت و گو با او رنگ و بوي ديگري دارد و از سختيهاي پرستاري در دوران جنگ تحميلي سخن ميگويد. او سال 1364 در رشته پرستاري فارغالتحصيل شده و دو سال قبل از پايان درس، در يکي از بيمارستانهاي تهران کار خود را شروع کرده است. زياري ميگويد: در دوران جنگ تحميلي با کمبود پرستار رو به رو بوديم، به همين دليل هر بيمارستاني، دانشکده پرستاري داشت تا دانشجويان بعد از فارغ التحصيلي در پشت خاکريزهاي جنگ تحميلي و بيمارستانها، حرفه پرستاري را پيش گيرند، اما بعد از سال 1366 اين رشته متمرکز شد و دانشگاههاي علوم پزشکي و شهيد بهشتي در اين رشته جذب دانشجو داشتند.
او بر اين اعتقاد است که شغل پرستاري بايد با عشق و علاقه همراه باشد، اما متاسفانه مشغله کاري باعث کاهش آن شده و وضعيت اقتصادي نيز مزيد بر علت است.
زياري در ادامه به سختيهاي کار بخش آيسي يو جراحي ميپردازد و ميگويد: بيماراني در اين بخش بستري هستند که به مراقبتهاي ويژه بعد از عمل نياز دارند. سن آنها بالاست يا بيماريهاي زمينهاي دارند که بايد 24 تا 48 ساعت تحت نظر باشند. به همين دليل ديدن درد و رنج يک انسان، در روحيه ما تاثير ميگذارد.
او ادامه ميدهد: وقتي يک بيمار بعد از مراقبتهاي ويژه، سلامت خود را به دست ميآورد و مرخص ميشود، بسيار خوشحال ميشويم، اما گاهي اوقات شرايطي پيش ميآيد و نتيجه عکس ميگيريم و بيمار از دنيا ميرود که اين موضوع، روحيه ما را تضعيف ميکند.
رضايت همراهان بيمار
بعد از بيرون آمدن از بخش آي سي يو جراحي، مرد ميانسالي را ميبينم که با دلنگراني چشم به در دوخته و منتظر يک خبر است. با او هم صحبت ميشوم و دليل نگرانياش را ميپرسم. ميگويد: پسرم 46 سال سن دارد و سکته مغزي کرده و در بخش آي سي يو بستري است. اميدوارم که پزشک معالج او خبر خوشي بدهد.
او ميگويد: بيمارستان صنعت نفت تهران، امکانات بسيار خوبي را در اختيار کارکنان خود ميگذارد و طي يک هفتهاي که پسرم در بيمارستان بستري است، بسيار رسيدگي شد تا حال عمومياش بهبود يابد.
بيمار شيميايي
بيماري را ميبينم که چند کيسه پر از دارو در دست دارد. به سمت او ميروم و ميپرسم دليل استفاده از اين همه دارو چيست؟ ميگويد: اينها داروي اعصاب و ريه است، چون نزديک به 5 سال در دوران جنگ تحميلي در کردستان عراق و حلبچه بودم، شيميايي و موجي شدم. براي مداواي خود از امکانات بيمارستان نفت تهران استفاده ميکنم.
نام او جهانبخش غفاري است و 52 سال سن دارد و پيش از موعد بازنشسته شده است.
غفاري ميگويد: خدماتي که از بيمارستان نفت تهران ميگيرم، بسيار خوب است و از نظر دارويي و پزشکي عالي است.
مرکز دارو
بعد از صحبت با جهانبخش غفاري، به ســمت داروخــانـه حرکت ميکنم تا از نزديک با خدماتي که به بيماران ارائه ميکند، آشنا شوم. داخل داروخانه قفسههاي زيادي ديده ميشود که داروهاي متعددي را در خود جاي دادهاند. اين سوال برايم پيش ميآيد که آيا اين داروخانه، تنها داروهاي بيماران بيمارستان نفت تهران را تامين ميکند يا اگر مراجعهکنندهاي از شهر ديگري به اينجا بيايد و کارمند نفت نيز باشد، دارو در اختيارش قرار ميگيرد؟ براي رسيدن به پاسخ پرسش خود با مهرداد صنعتي، رئيس داروخانه گفتوگو ميکنم.
او ميگويد: چون بيمارستان نفت تهران مرکزي است، برخي داروهايي که درمانگاههاي ديگر ندارند، اين داروخانه آن را در اختيار بيماران قرار ميدهد.
داروخانه اين بيمارستان به بيماران سرپايي و بيماراني که در بخش، بستري بوده و مرخص شدهاند، خدمات ميدهد. همچنين برخي داروهايي را که در درمانگاههاي ديگر نيست، در اين جا به بيماران داده ميشود.
صنعتي ادامه ميدهد: روزانه بين 1000 تا 1200 مراجعه کننده داريم و به بيماران سرپايي و آنهايي که در بخش بستري بوده و مرخص شدهاند، خدمات داده ميشود.
بيماري لوپوس
به سمت جوابدهي آزمايشگاه بيمارستان ميروم و با دو نفر از مراجعهکنندگان اين قسمت صحبت ميکنم. يکي از اين افراد، خانمي 41 ساله است که همسرش بازنشسته نفت است. او بيماري لوپوس دارد و هر سه ماه يک بار براي آزمايش به بيمارستان نفت تهران ميآيد و مدت چهار سال است که تحت نظر پزشک روماتولوژي است.
او ميگويد: طي اين4 سال خدمات بسيار خوبي گرفتهام و هيچ کم و کاستي وجود نداشته است.
همچنين يوسف زرقان شريفار از شهرستان آغاجاري استان خوزستان که کارمند حراست شرکت نفت و گاز آغاجاري است و 32 سال سابقه کار دارد، علت مراجعه خود به بيمارستان نفت تهران را بيماري قلبي بيان ميکند و ميگويد: نزديک به چهار سال بود که به دليل بيماري قلبي به درمانگاه و بيمارستان محل خدمتم مراجعه ميکردم، اما هميشه با يک جواب که هيچ ناراحتي اي ندارم رو به رو ميشدم تا اينکه به بيمارستان نفت تهران آمدم و تشخيص بيماري قلبي داده شد که آنژيو شدم و مراحل درماني را طي مي کنم.
پاتولوژيست بيمارستان
وقتي با الهام افتخار، پاتولوژيست بيمارستان نفت تهران هم صحبت ميشوم، تا در مورد کار و سختيهايي که دارد برايمان بگويد، دائما بيماران با پرسشهاي گوناگون به او مراجعه ميکنند. او با لبخندي رو به من ميگويد: اين نيز يکي از سختيهاي کار ماست و روزانه با تعداد زيادي ارباب رجوع مواجه هستيم و بايد پاسخگوي هرکدام از آنها باشيم.
او ميگويد: کار تشخيصي و درماني سختيهاي خودش را دارد؛ چون با بيماريهاي مختلفي مواجه هستيم که گاه عفوني و ويروسي هستند و ممکن است همکاران ما ناخواسته در معرض برخي بيماريها قرار بگيرند. افتخار ميافزايد: بار کاري اين آزمايشگاه، با توجه به افراد تحت پوششي که دارد، چند برابر بيشتر از جايي است که به وزارتخانه خاصي وابسته نيستند، يعني جمعيتي را تحت پوشش داريم که مراجعهکنندگان مشخصي هستند و از تمام قسمتهاي مختلف براي ما بيمار ميآيد.
وي ادامه ميدهد: حساسيت جوابدهي آزمايشگاه بسيار بالاست که سختي کار آن به دوش کارکنان اين قسمت است.
اين پاتولوژيست بيمارستان نفت تهران ميافزايد: از آنجا که بيشتر مراجعهکنندگان به اين بيمارستان به صورت دورهاي معاينه ميشوند، بيماري حادي ندارند و دليل مراجعه آنها بيماريهاي مزمن است.
تصويربرداري پيشرفته
يکي ديگر از بخشهاي بيمارستان نفت تهران، تصويربرداري است که در آن قسمتهاي مختلفي مانند راديوگرافي، سونوگرافي، ماموگرافي، سي تي اسکن، سيتيآنژيو، سنگ شکن، تراکم استخوان، پزشکي هستهاي، ام ار آي و آنژيوگرافي فعال هستند. فرشاد اخوان پور، مدير تصويربرداري بيمارستان نفت تهران به ماهيت کار تصويربرداري اشاره ميکند و ادامه ميدهد: بيشتر خدماتي که در اين بخش انجام ميشود، با اشعه ايکس و گاماست و کارکنان ما تمام توان خود را گذاشته اند تا ضوابط حفاظت از بيمار در برابر اشعه را که از سوي سازمان انرژي اتمي به بيمارستان نفت تهران ارجاع داده شده، رعايت کنند. وي از پزشکان درخواست ميکند که به معاينات باليني توجه داشته باشند و اگر راديوگرافي نياز نيست، درخواست نکنند. اخوانپور ميافزايد: هم اکنون در بخش تصويربرداري بيمارستان نفت تهران، سيستمي طراحي شده تا بيماران، براي مراجعه به کلينيکها، پرونده خود را به همراه نياورند؛ زيرا تمام شرح حالها به صورت اتوماتيک قابل رويت است. اين روش به لحاظ اقتصادي به نفع سازمان است، زيرا از بايگاني کردن و گرفتن فضا براي نگهداري پروندهها کاسته ميشود. حتي بيماران ميتوانند در آينده، خارج از سازمان با شماره پرسنلي خود، به اطلاعات پزشکي بخش تصويربرداري دسترسي داشته باشند. مدير تصوير برداري بيمارستان نفت تهران ميگويد: تمامي دستگاههايي که استفاده ميکنيم، به روز است و در سطح کشور حرفي براي گفتن دارند و هيچ گونه کمبودي در بيشتر قسمتها نداريم. همچنين امسال در قسمت راديوگرافي، نخستين دستگاه DDR بيمارستان نفت تهران خريداري شده و دو دستگاه ديگر نيز بايد خريداري کنيم. اخوان پور، يکي از مشکلات تصوير برداري را پراکندگي بيان ميکند و ادامه ميدهد: به دليل پراکندگي بخش تصويربرداري، بيماران سردرگم ميشوند، بنابراين پيشنهاد ميکنم مسئولان تصميمي اتخاذ کنند که بخش تصويربرداري در يک مجموعه قرار گيرد و رضايت بيشتر مراجعهکنندگان را به دنبال داشته باشد.
امور اعزام بيماران
سيد فرهاد نکويي، رئيس امور اعزام بيماران و رئيس پلي کلينيک مرکزي بيمارستان نفت تهران نيز ميگويد: از آنجا که اين بيمارستان، مرکزي است و از تمام ايران مراجعه کننده داريم و خدمات فوق تخصصي در اين مکان ارائه ميشود، اين بيمارستان آخرين مرکز ارجاع است.
وي به تاريخچه روند ارجاع اشاره ميکند و ميافزايد: سطح بندي ارائه خدمات و سيستم ارجاع از ساليان دور در بهداشت و درمان نفت وجود داشته است، به نحوي که ميتوان گفت بهداشت و درمان صنعت نفت در سطحبندي خدمات بهداشتي و درماني، در کشور پيشگام است. با توجه به ارائه خدمات تخصصي و فوق تخصصي در بيمارستان مرکزي نفت تهران، ارجاع بيمار از شهرستانها به تهران اجتنابناپذير است. بيمار پس از بررسي کامل تخصصي در بهداشت و درمان منطقه زندگي خود و با تاييد شوراي پزشکي مستقر در آن، به بهداشت و درمان نفت تهران، واحد امور بيماران اعزامي از شهرستانها معرفي ميشود و با نظارت اين واحد، خدمات درماني لازم را دريافت ميکند و در پايان نيز گواهي پايان معالجات را که شامل شرح کاملي از روند درمان و پروتکل درماني براي چگونگي ادامه درمان در منطقه است، تحويل ميگيرد تا آن را به بهداشت و درمان و پزشک معالج محل سکونت خود ارائه کند و آنها را در جريان کامل اقدامهاي انجام شده قرار دهد.
سختي همراه با رضايتمندي
علي مرودشتي، معاون پلي کلينيک و مسئول پرستاري پلي کلينيک، نزديک به 35 سال سابقه کاري دارد و ميتوان گفت که تعداد زيادي از کارکنان نفت را ميشناسد. او ميگويد: در اين پلي کلينيک 36 دپارتمان وجود دارد و جزو معدود پلي کلينيکها در سطح تهران با اين همه تنوع است، به طوري که در آن کلينيکهاي مختلفي وجود دارد، همچنين انواع فوق تخصصهاي اطفال، عملهاي سرپايي مانند پوست، جراحيهاي عمومي، تزريقهاي ته چشم و... در آن انجام ميشود. مرودشتي ادامه ميدهد: در اين پليکلينيک 150 پزشک متخصص و فوقتخصص در روزهاي مختلف خدمات ارائه ميدهند و به طور متوسط بين 42 تا 52 پزشک در روزهاي مختلف خدمات درماني ارائه ميکنند. او ميافزايد: سختي کار ما اين است که با جان انسانها طرف هستيم، اما وقتي باعث تسکين درد يک انسان ميشويم، تحمل اين سختي برايمان لذتبخش است.
ارزيابي وزارت بهداشت
بعد از اينکه پاي صحبت کارکنان قسمتهاي مختلف بيمارستان نشستم و گفتوگوهايي با مراجعه کنندگان داشتم، به دفتر مدير بيمارستان نفت تهران ميروم و از او درباره اهميت اين بيمارستان و خدماتي که براي رفاه حال کارکنانش ارائه ميکند، ميپرسم. امير يعقوبزاده خويي ميگويد: براساس ارزيابيهايي که از سوي وزارت بهداشت و درمان کشور انجام شده، اين بيمارستان توانسته به دليل ارائه خدمات و داشتن نيروهاي متخصص، فوق تخصص و پرستاران با سابقه کار زياد، رتبه (يک) را کسب کند.
به گفته وي، اين بيمارستان دو مقوله بسيار مهم را در دستور کار قرار داده است که يکي ارتقاي ايمني بيمار و ديگري بهبود کيفيت خدمات درماني و تشخيصي است و به اين سمت حرکت ميکنيم که از تجهيزات پيشرفته مانند سنگ شکن استفاده کنيم.
رئيس بيمارستان نفت تهران ميافزايد: همواره سعي کرده ايم براي جذب پزشکان و پرستاران، سختگيرانهترين ارزيابيها را داشته باشيم؛ زيرا خود را از خانواده نفت ميدانيم و به همين دليل سعي ميکنيم نيروي انساني زبده اي داشته باشيم و از تجهيزات پيشرفته و خوبي استفاده کنيم. وي ادامه ميدهد: امکانات اين بيمارستان در کل کشور زبانزد است و تله مديسيني که در اين بيمارستان با همکاري شرکت خطوط لوله و مخابرات ارائه ميشود، يکي از سيستمهايي است که امکان تشخيص بيماري در مناطق مختلف را فراهم ميکند. با اين روش درمانگاههاي مناطق عملياتي که از خدمات تشخيصي دور هستند نيز ميتوانند از اين سيستم استفاده کنند.
يعقوبزاده خويي در پايان ميگويد: براي رضايتمندي شغلي کارکنان، هر 6 ماه يکبار از آنان در حوزههاي مختلف انگيزشي و امکانات رفاهي، نظر سنجي ميشود. همچنين لوازم ورزشي و استخر نيز در داخل بيمارستان ايجاد کردهايم، ضمن اين که با ساير مراکز درماني نيز صحبتهايي شده تا بتوانيم از مهمانسراهاي آنها استفاده کنيم و هر ماه، يک يا دو کارمند بتوانند از اين خدمات استفاده کنند.
«مشعل» از خدمت رساني کارکنان بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز گزارش مي دهد
اين «فرزند»
ناخواسته نيست
مشعل سميه راهپيما تا سال 1331 در طلاخيزترين خاک ايران و نواحي آن پرستار وجود نداشت و پزشکيار مرد علاوه بر انجام کارهاي درماني از قبيل تزريقات و پانسمان، دارو هم تجويز ميکرد و به امور اداري و ثبت نام بيماران هم ميپرداخت. صحبت از بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز است. سال 1323 خورشيدي (1944 ميلادي) درمانگاهي با دو اتاق کوچک در محل کنوني تعاوني مصرف کارکنان نفت اهواز تاسيس شد. در آن زمان تعداد کارکنان حدود 6 هزار نفر بود. در ناحيه تلمبه خانه کوت عبداله هم درمانگاهي وجود داشت که مسئول آن دکتر مهين، روزانه يکساعت به ويزيت بيماران ميپرداخت. تعداد کارکنان تلمبه خانه کوت عبداله حدود 100 نفر بود و 10 نفر انگليسي نيز در آنجا به صورت نوبت کاري مشغول كار بودند و اداره درمانگاه کوت عبداله به عهده يک پزشکيار بود.در آن زمان تمام شربتهاي دارويي با شماره مشخص ميشدند. مثلا داروي شماره 4، 9 و..... براي بيمار تجويز ميشد. مصرف قرص وآمپول خيلي محدود بود و بيماراني که به عمل جراحي نياز داشتند، به بيمارستان مسجدسليمان اعزام ميشدند.بعد از 56 سال، بيمارستان نفت اهواز در سال 1379 با ظرفيت 350 تختخواب و زير بناي 44 هزار متر مربع تاسيس شد که داراي قسمتهاي مختلفي همچون اورژانس و OPD، بخشهاي بستري(داخلي، جراحي، CCU، ICU، زنان و زايمان و غيره)، راديولوژي، توابخشي (فيزيوتراپي، کاردرماني و گفتار درماني)، کلينيکهاي تخصصي، داروخانه تخصصي و عمومي، اتاق عمل، حوادث و دياليز بود و سپس مجتمع خدمات تشخيصي شبانهروزي سروش ( MRI با قدرت ميدان مغناطيسي 5/1 تسلا، سي تي اسکن اسپايرال، ماموگرافي همراه با استروتاکسي با قدرت نمونهبرداري از تومورهاي سينه در محل عکسبرداري، سنگ شکن و آنژيوگرافي قلب) و به دنبال آن بخشهاي جراحي قلب، اينترونشنال و فوق تخصصي به اين مجموعه اضافه شد و اکنون با حدود 1600 کارمند به ارائه خدمات ميپردازد. اهميت خدمات درماني اين بيمارستان که به همت بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز تاسيس شده است، هفتهنامه «مشعل» را بر آن داشت تا از چگونگي خدمات درماني اين منطقه گزارش تهيه کند. مشروح آن را در ادامه ميخوانيد:
محيط کار انساني به مثابه منزل دوم اوست. چه بسا کساني هستند که بيشتر ساعات شبانهروز خود را در محيط کار به سر ميبرند، بنابراين بديهي است که محيط کار نيز بايد همچون خانه برآورنده حداقل نيازهاي روحي و رواني کارکنان باشد تا ضمن کسب درآمد و ارتقاي سطح دانش و مهارت حرفه اي خود به خدمتي صادقانه و موثر بپردازند، از اين رو لازم است تصميم سازان، عوامل موثر بر رضايتمندي کارکنان را به ترتيب اولويت شناسايي کرده و براي افزايش ميزان رضايتمندي در سازمان خود راهکارهاي عملي اتخاذ و اجرا کنند.
آن دسته از کارکنان و مديراني که در سازمان، از وضعيت خود رضايت دارند، باقي ميمانند و با علاقه و انگيزه بيشتري اهداف شغلي، فردي و سازماني را دنبال ميکنند، از سوي ديگر با توجه به چالشهايي که امروزه سازمانها با آن مواجه هستند، ايجاد سازمان شاد يکي از نيازهاي راهبردي براي دستيابي به موفقيت بلند مدت است. از اين رو مديران هر سازماني بايد براي افزايش شادابي ميان کارکنان خود برنامههايي داشته باشند.
در اين زمينه فرهاد کلانتري، مسئول بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز- ماهشهر ميگويد: بهترين کار براي ايجاد شادابي و نشاط در يک مجموعه کاهش استرس، اضطراب و ناراحتيهاي دروني کارکنان است تا از اين طريق کارمندان به نحو احسن کارشان را انجام دهند و به نوعي، خود اعتمادي در ميان آنها ايجاد شود تا در برخورد با مسائلي که برايشان پيش ميآيد، بهترين تصميمگيريها را داشته باشند.
به گفته او، در برخي مجموعهها به قدري فشار کار زياد است که قدرت تصميمگيري را از کارمندان ميگيرد و نميتوانند کارشان را بخوبي انجام دهند. براي رفع مشکلات بايد راه حلهاي مناسبي در نظر گرفته شود تا بتوانيم به کارمان ادامه دهيم، بهداشت و درمان نيز يکي از سيستمهايي است که اگر مسئولان آن نخواهند در ارتباط با آنچه در جامعه بيرون ميگذرد، اقدامهاي مناسبي انجام دهند، قطعا به در بسته برخورد خواهند کرد. کلانتري ادامه ميدهد: گاهي مقررات به قدري محدود و فشرده ميشوند که وقتي کسي بخواهد براساس قوانين، آيين نامهها و مقرراتي که وجود دارد، کار کند با سختيهاي خاص روبهرو ميشود، ضمن آنکه کارکنان و افرادي که در مجموعههايمان کار ميکنند، آموزشهاي لازم را نديدهاند. تمام اين موارد باعث ميشود تا نتوانيم از ظرفيت بالاي کارمندان بدرستي استفاده کنيم. متاسفانه شاهد هستيم در بين کارکنان خيلي خوبها تنبيه ميشوند و خيلي بدها نه تنها تنبيه بلکه تشويق ميشوند، بنابراين بهجاي اينکه ضوابط را حاکم کند، روابط حاکم ميشود که اين اشکال کار ماست. مسئول بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز- ماهشهر به برخي مشکلات اشاره ميکند و ميگويد: مهمترين مشکلي که در سازمان ما وجود دارد، پرداخت حق الزحمه پزشکان است که کارمندان متخصص و کادر پزشکي از اين مسئله ناراحت هستند.
کلانتري ادامه ميدهد: زماني در وزارت نفت، بهترين حقوق به پزشکان پرداخت ميشد، اما اکنون پايينترين حقوق به آنها تعلق ميگيرد. کارانه نيز شامل محدوديت حقوق ميشود. به عنوان مثال فردي که در اتاق عمل کار ميکند يا کسي که در بخشها کار ميکند، تمام کارانهاي که به او پرداخت ميکنند، اگر محدوديت حقوق داشته باشد، آن کارانه به صورت کسورات کسر ميشود و اين يعني هيچ کاري انجام نشده و باعث سرخوردگي پزشکان ميشود، در حالي که در دانشگاه و تامين اجتماعي کارانه خارج از دريافتي حقوق و دستمزدهاست و مبلغ آن بسيار بالاتر از ماست. اين موارد باعث شده تا در يک رقابت نابرابر، ميان بخش خصوصي و دانشگاه باشيم.
او ميافزايد: چرا بايد با اين همه امکاناتي که در بيمارستانهاي بهداشت و درمان صنعت نفت از جمله در اهواز داريم و سالها تلاش کرده ايم تا بيماران متعددي در بيمارستان و مراکز درماني رفت و آمد کنند، به راحتي به جاهاي ديگر بروند.
به گفته کلانتري، بهتر است تصميمگيري درست و اصولي روي کارانه پزشکان صورت گيرد، زيرا اين يکي از دغدغههايي است که هميشه با آن روبهرو هستيم. نميگويم کارانه مديران را افزايش دهند، بلکه کارانه پزشکان را درست کنند تا بتوانيم جلوي بسياري از بيماراني را که به مراکز ديگر مراجعه ميکنند، بگيريم.
مسئول بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز- ماهشهر ميگويد: به روز کردن بيمارستان، يکي از برنامههاي هرساله ماست؛ اما مهمترين آنها به روز کردن نيروي انساني است و اگر نيروي انساني متخصص به روز نشود، آن سيستم فسيل ميشود و درجا ميزند، متخصصان و پزشکان بايد هرسال خود را به روز کنند و ما نيز بايد شرايط را براي آنها فراهم کنيم. در اين ميان بايد براي دستيابي به فناوري بالا، با مراکز پيشرفته دنيا ارتباط برقرار کنيم.
او ادامه ميدهد: درباره بحث فناوري تا اندازهاي توانستهايم با کمک مدير عامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، تجهيزاتي از جمله سي تي اسکن، ام آر آي و آنژيوگرافي را به روز کنيم. همچنين دستگاههايي در اتاق عمل مانند لاپروسکوپ و سونوگرافي نصب کردهايم و در زمينه فضاي فيزيکي بيمارستان نيز در آينده نزديک اقدامهايي همانند گسترش تختهاي ويژه را در دستور کار داريم، ضمن آنکه پليکلينيکهاي خانواده به نام کوي نفت هم به زودي راهاندازي خواهد شد.
کلانتري ميگويد: همچنين گسترش مراکز طب صنعتي در اهواز را در دستور کار داريم تا از اين طريق مراکزي در ستادها و شرکتهاي مستقر در منطقه ايجاد کنيم تا معاينات طب صنعتي کارکنان شاغل و قرارداد موقت و ديگر کارکنان در ستادهاي شرکتها انجام شود.
مسئول بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز- ماهشهر از مسئولان وزارت نفت درخواست ميکند که بهداشت و درمان را همراه خودشان بدانند و به عنوان بچه ناخواسته به ما نگاه نکنند. هرجايي که عمليات باشد، اين سازمان يک پاي آن است که نمونه بارز آن رگ سفيد بود که همکاران ما در آنجا خدماترساني کردند.
بزرگسالان فردا
فاطمه عبدلي، مسئول واحد توانبخشي زنان، 27 سال سابقه کار در بيمارستان نفت مسجد سليمان، آغاجاري و بيمارستان نفت اهواز دارد. او فردي فعال و کوشا در واحد خود است، به گونهاي که وقتي به اين واحد ميروي، تنها نکته اي که بيش از همه به چشم ميخورد، خوش قلبي اوست؛ زيرا خود را جدا از بيمارانش نميداند و ميگويد: هر کدام از کساني که براي درمان نزد من ميآيند، همانند يکي از اعضاي خانوادهام هستند و تمام تلاش خود را ميکنم تا ناراحتيهايي که بيماران دارند، برطرف شود.
عبدلي حوزه فعاليت خود را توضيح ميدهد و ميگويد: خدماتي که در اين کلينک ارائه ميشود، شامل فيزيوتراپي، گفتار درماني و کاردرماني در واحد خانمها و آقايان است، بيماراني که به ما مراجعه ميکنند، عموما کساني هستند که از دردهاي مزمن ستون فقرات، مفاصل و عضلاتشان شکايت ميکنند. همچنين برخي بيماران نورولوژيک مانند سکته مغزي يا ام اس نيز به اينجا مراجعه ميکنند.
به گفته وي، مراجعان به اين بخش طي يک دوره درماني حداقل 10 جلسه در ماه و گاهـي
پيشينه
در محل پادادشهر اهواز، شرکت نفت يک بيمارستان چند تختخوابي داير کرده بود که بيماران مبتلا به بيماريهاي واگيردار در آن قرنطينه ميشدند. در آنجا يک روز در ميان دکتر و يک نفر پزشکيار به همراه داروهاي مختلف، براي درمان بيماران مستقر ميشدند.دکتر درمانگاه علاوه بر ويزيت بيماران و نوشتن نسخه، دندان هم ميکشيد؛ البته بدون استفاده از داروي بيحسي! در روستاي کوت عبداله يک درمانگاه و يک حمام از طرف شرکت نفت ايجاد شده بود تا کارکنان بتوانند از آن استفاده کنند.اين درمانگاه تا سال 1340 خورشيدي (1961 ميلادي) داير بود. در سال 1324 خورشيدي در اين درمانگاه يک دکتر هندي به نام «سمبواني» مستقر شد و دو سال بعد در «آجرپزي جنگيه» درمانگاهي تاسيس شد که آن را يک پزشکيار اداره ميکرد. اين درمانگاه در سال 1337 خورشيدي به علت نبود بودجه فروخته شد. درمانگاه آجرپزي در سال 1331 از سوي شرکت نفت تعطيل و تخريب شد. سال 1331 درمانگاهي در ساختمان 22 خرمکوشک اهواز داير شد و براي نخستين بار، يک پرستار زن به نام بوريحاني که بعدها به درجه کارمندي ارتقا يافت، در آن درمانگاه مشغول به كار شد. وي اولين پرستار ايراني در منطقه اهواز بود و اين در حالي است که در آن زمان، همه پرستاران، خارجي بودند.نخستين واحد دندانپزشكي نيز در سال 1335 خورشيدي در اهواز داير شد و اولين دندانپزشك در آن زمان، دكتر رضايي (شوهر خواهر دكتر مظفر بقايي) بود. اولين تكنسين دندان سازي ادوارد ساورا بود كه حدود سال1340 در اهواز استخدام شد و بعد از چند سال كار به سبب بيماري، به قسمت امور اداري منتقل شد.بيمارستان كوت عبداله در سال 1332 خورشيدي در كوت عبداله استيشن با 30 تختخواب، جنب باشگاه كنوني نفت داير، اما چهار سال بعد تعطيل شد. در اين دوره، بيماران بد حال منطقه اهواز و دارخوين به اين بيمارستان اعزام و بستري مي شدند.از اين بيمارستان در سال 1334 براي مداوا و بستري كردن كاركنان معتاد استفاده مي شد، ولي با وجود صرف هزينههاي زياد، نتيجه اي حاصل نشد.همچنين در اهواز يك درمانگاه صنعتي وجود داشت. پزشك درمانگاه صنعتي كه دوره طب صنعتي را در پالايشگاه آبادان و مسجد سليمان گذرانده بود، معاينه كاركنان تازه استخدام، تعيين غرامت نقص عضو، معرفي به شوراي صنعتي در تهران، اعلام نظر در گزارش حادثه و تغيير شغل دائم يا موقت و اجازه رانندگي و انجام آزمايشهاي خون را به عهده داشت.همچنين راديولوژيستها و آنهايي كه در محيط پر سر و صدا كار ميكردند، معاينات دورهاي داشتند.
به دليل اينکه تمام دستگاهها را نداريم، برخي بيماران براي ادامه درمان به بيرون از بيمارستان نفت اعزام ميشوند، از اين رو در برنامه داريم تا دستگاههايي مانند بايوفيدبک(دستگاهي که براي بيماران داراي مشکل لگن و سيستم دفع استفاده ميشود)، يک دستگاه ليزر ديگر (اکنون يک دستگاه ليزر در اين بخش داريم؛ اما چون واحد خانمها و آقايان از هم جداست، بايد يک دستگاه ديگر خريداري شود)، دستگاههاي شاکويو و RF را خريداري کنيم. تمامي اين موارد براي قسمت فيزيوتراپي است. مسئول واحد توانبخشي زنان ادامه ميدهد: در زمينه گفتار درماني نيز ميخواهيم فضايي را به بازي درماني کودکان مبتلا به اوتيسم، پيش فعالي يا سندرم داون اختصاص دهيم و وسايل و امکانات بازي درماني را برايشان فراهم کنيم. عبدلي ادامه مي دهد: مراجعان ما اغلب ميانسال و مسن هستند، از اين رو توصيه ميکنم تا آنجايي که ممکن است ورزشهاي طبي خاص خود را که به آنها آموزش ميدهيم، انجام دهند، همچنين سبک زندگيشان را تغيير دهند و به گونهاي زندگي کنند که مشکلات عضلاني و مفصلي شان تشديد نشود. او ميگويد: اگر خانوادهها کودک يا نوجواني دارند که دچار کم فعاليتي در زندگي هستند، در وضعيت بد مينشينند يا ميخوابند و درس ميخوانند، بايد به آنها آموزش دهيم تا در وضعيت نشستن، خوابيدن و غذاخوردن شان اصلاحاتي انجام دهند، زيرا کودکان در دهههاي بعد، بزرگسالان جامعه هستند و اگر مشکلات کمتري در ستون فقرات و مفاصل داشته باشند، به طور قطع نيروهاي توانمندي براي جامعه آينده خواهند بود.
مراجعه کننده به فيزيوتراپي
بعد از صحبت با خانم عبدلي به داخل بخش فيزيو تراپي بانوان ميروم. در آنجا تمامي کساني که از خدمات اين بخش استفاده ميکنند، از نوع برخورد پرستاران بسيار راضي هستند. يکي از اين افراد «مدينه اسکندرپور» است که 64 سال سن دارد و همسرش بازنشسته شرکت ملي حفاري است.
به گفته او، پرستاراني که در اين بخش کار ميکنند، به هيچ عنوان سهل انگاري در کارشان ندارند، او در دو زانوي خود و دست چپ مشکل داشته است که با فيزيوتراپي بسيار بهتر شده است.
حلقه اصلي خدمات درماني
بيمارستان نفت اهواز به دليل ماهيت کاري که دارد، بخشهاي مختلف و مناطق عملياتي مانند بهرهبرداري نفت و گاز مارون، بهرهبردار ي نفت و گاز کارون و درمانگاههاي خارج از اهواز را که شامل تلمبه خانههاي سبزاب، عبدالخان، بيدرويه است، تحت پوشش دارد، از اين رو جايگاه پرستاري در مجموعه اي عظيم بشدت احساس ميشود. يکي از اين افراد فريبا فرامرزي، مدير خدمات پرستاري بيمارستان بزرگ اهواز است. او ميگويد: بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز شامل مجموعههايي از جمله بيمارستاني، بستري و سرپايي، کلينيکهاي تخصصي، مجموعه طب صنعتي و درمانگاههاي خانواده است، علاوه بر آن مجموعه درمانگاههاي عملياتي خارج از شهر را نيز پوشش ميدهيم که شامل شرکت بهرهبرداري نفت و گاز مارون، شرکت بهرهبرداري نفت و گاز کارون و درمانگاههاي خارج از اهواز (تلمبه خانههاي سبزاب، عبدالخان و بيدرويه) به صورت اقماري و شيفتي است.
فرامرزي ادامه ميدهد: واحد پرستاري، يکي از حلقههاي اصلي خدمات درماني است که هميشه به صورت تيمي کارها هدايت ميشود و شامل پزشک متخصص، فوق تخصص، عمومي، پرستار، کمک بهيار و خدمات است؛ البته بايد گفت که پرستاري، يکي از ارکان اصلي اين تيم است و نقش بسيار مهمي دارد و ميتواند به تنهايي نقش آموزشي، حمايتهاي رواني و اجتماعي، درماني و مراقبتي داشته باشد.
مدير خدمات پرستاري بيمارستان بزرگ اهواز ميگويد: از مجموعههايي که گفته شد، بخشهاي بستري به دليل اينکه با بيماران در ارتباط است، حساسيتهاي بيشتري دارد و داراي زير مجموعههاي مختلفي از جمله بخشهاي داخلي، جراحي، اتاق عملها، اورژانس، فوق تخصصي (شيمي درماني و بيماران خاص)، دياليز، کودکان و اطفال، زنان و زايمان، اتاق عمل قلب است. همچنين در بخش اورژانس نيز خدماتي از جمله مراجعه بيماران و تحت نظر گرفتن آنها، اتاق عمل، تختهاي بستري و سرپايي را داريم يا اينکه از درمانگاههاي خانواده و کلينيکها به قسمت اورژانس مراجعه ميکنند و تعيين تکليف ميشوند و اگر نيازي به مراقبت داشته باشند، تحت نظر قرار ميگيرند يا به بخشهاي بستري منتقل ميشوند، به بيان ديگر فرآيند ورود بيمار به بخشهاي بستري از دو طريق بيماران اورژانسي و ارجاع از کلينيکهاي تخصصي است.
او با بيان اينکه بيمار به محض اينکه بستري شد، ارزيابي اوليه و اجراي دستورهاي پزشک از سوي پرستار انجام ميشود، ميگويد: وظيفه پرستار خيلي مهم است، زيرا کسي که 24 ساعته بيمار را مراقبت و مديريت ميکند، از حال او مطلع است و مراقبتهاي ويژه را انجام ميدهد، از اين رو اگر تغييراتي در بيمار ايجاد شود، فورا به پزشک اطلاع ميدهد. همچنين از سوي پرستاران به بيماران آموزشهايي در بدو ورود، زمان بستري و بعد از مرخصي داده ميشود.
به گفته فرامرزي، واحد پرستاري ارتباط تنگاتنگي با ساير واحدهاي بيمارستاني مانند تشخيصي، اقدامهاي پاراکلينيکي، آزمايشگاهها، فيزيوتراپي، راديولوژي، سونوگرافي، اموردارويي و داروسازي در محدوده بيمارستان دارد و به نوعي پشتيبان خدمات بستري است.
او از ديگر اقدامهاي واحد پرستاري را اعزام آمبولانس و پزشکيار در زمان اورهال پالايشگاهها بيان ميکند و ميگويد: اين خدمات با هماهنگي اچ اس اي و واحد پشتيباني داده ميشود و با توجه به اينکه جزو فعاليتهاي ما نيست، اما خدماتي به اسکورتهاي ورزشي، واليبال، ليگ برتر و استخرهاي ورزشي داده ميشود.
مدير خدمات پرستاري بيمارستان بزرگ اهواز ادامه ميدهد: پرستاري يک شغل پراسترس است؛ چون هرجايي مسئوليتپذيري زيادي داشته باشد و با حيات انسانها در ارتباط باشد، از اهميت بسيار بالايي برخوردار بوده و با استرسهاي زيادي همراه است.
فرامرزي ميگويد: پرستاران نوبتکار بخصوص بانوان با مشکلاتي روبهرو هستند؛ زيرا وقتي شيفت هستند، مسئوليت بيشتري در مقابل خانواده خود دارند و هم بايد از بيمار پرستاري کنند و کارهاي مربوط به خانواده خود را پوشش دهند. از آنجا که اين شغل کار زيادي دارد و خيلي توان ميخواهد و شب بيداريهاي زيادي دارد، باعث ميشود تا پرستاران زودتر از افراد معمولي فرسوده شوند.
او پيشنهاد ميدهد: بهتر است براي دلگرمي کساني که در بخشهاي پرستاري مانند اعصاب و روان و بخشهاي خاص فعاليت ميکنند، از سوي مجموعه بالاتر، قوانيني مانند فوقالعادههاي شغلي در نظر گرفته شود.
عشق به کار
بعد از صحبت با مدير خدمات پرستاري بيمارستان بزرگ نفت اهواز، به قسمتهاي مختلف ميروم و با آنها به گفت و گو مينشينم. يکي ازاين افراد شعله بزرکار، سوپروايزر شيفت صبح بيمارستان نفت اهوازاست که شغل پرستاري را از زمان جنگ تحميلي آغاز کرده و از آن زمان که کار پرستاران در تلويزيون و رسيدگي آنها به مجروحان جنگي را ميديده، هميشه دوست داشته به جامعه خود خدمت کند، به همين دليل رشته پرستاري را براي دانشگاه انتخاب کرده است. او ميگويد: کيلومترها از خانواده خود دور شدم زيرا خانوادهام در خوزستان بودند و من براي تحصيل به آذربايجان غربي رفتم که در آنجا جنگ بود. در آن دوران براي تحقق آرزوي خود به واقعيت، در حوزه پرستاري فعاليتهايي را انجام ميدادم و با همان حسي که از طريق تصوير داشتم،امدادرساني ميکردم.
او حدود 31 سال سابقه کار دارد و هميشه با عشق کار کرده است. ميگويد: اولويت من مريض و مشکلات اوست. پرستاري رشتهاي است که بايد همواره با عشق کار کني، چون اگر از شدت علاقه کم شود، در کار نيز نمود پيدا ميکند.
بزرکار ادامه ميدهد: شغل پرستاري با نوبتکاري شروع ميشود و زمانيکه به بيرون از خانه ميآيي، بايد تمام مشکلاتش را در همانجا بگذاري و با روحيه شاداب سرکار بروي. وقتي مريض ما را ميبيند، ميخواهد در کنار ما احساس آرامش داشته باشد و اين بسيار سخت است. همچنين در 8 ساعتي که شيفت هستيم، بايد دائما رو پا باشيم و وقتي مريضي ما را صدا ميزند، با تمام خستگيهايي که داريم، بايد مشکلاتش را حل کنيم. از اين رو علاقه به کار باعث ميشود تا با بسياري از مشکلات براحتي کنار بياييم. هيچ گاه عادت ندارم در نوبت کاري خود بخوابم، اما در يکي از شيفتها يک لحظه چشمم را بستم، بيماران تختهاي 9 و 10 که نياز به اکسيژن داشتند، رو به روي اتاق ما بودند و من خواب ديدم که بيمار تخت 9 زير آب ميرود و نفسهايش بد شده است. از خواب پريدم و وقتي چشم بازکردم، ديدم که نفسهاي بيمار تخت 9 بد است، به همين دليل هيچگاه دستم را زير چانه ام نگذاشتم.
او به يک خاطره از دوران کاري اش اشاره ميکند و ميگويد: زمان جنگ، مجروحي ترک زبان داشتيم که يکي از پاهايش از زير زانو قطع شده است. او از من درخواستي کرد، اما چون زبانش را نميدانستم، به او گفتم برايم بنويس که چه ميخواهي؟ نوشت شما از کجا آمده اي؟ تا حالا مثل من مريض ديده اي؟ در پاسخ گفتم بله، برادر من هم قبلا تير به زانويم خورده بود. او گفت که پس درد من را ميفهمي که چقدر زياد است، حالا برو براي من مسکن بيار. اين برايم بسيار جالب بود که ابتدا ميخواست شدت دردش را تجسم کنم و بعد درخواست مسکن کرد.
تهديد آمبولي
«قدمخير بهرمان»، مسئول بخش جراحي مردان نيز ميگويد: بخش ما به گونه اي است که از بخشهاي ديگر (اورولوژي، گوش و حلق و بيني، چشم پزشکي و... ) بيماراني که نياز به جراحي دارند، به اين قسمت فرستاده ميشوند. مريضها به دو شکل در اين بخش بستري ميشوند؛ يکي بيماراني که قبل از عمل به اينجا ميآيند و ديگر موارد اورژانسي است.
به گفته او، از آنجا که با قشرهاي مختلف مردم و در سنين مختلف بستري ميشوند، حساسيت بخش جراحي بسيار بالاست و زماني که مريض به اتاق عمل ميرود، مراقبت و حساسيتهاي بسيار زيادي دارد؛ چون ريسک عمل بالاست و ممکن است بعد از عمل عوارضي به وجود بيايد.
بهرمان ميگويد: به دليل اينکه ميخواهيم بيماران به سلامت به خانههاي خود بازگردند، به کارکنان خود آموزشهاي قبل و بعد از عمل ميدهيم. به اين صورت که وقتي به اتاق عمل ميرويم، بايد يکسري چک ليست داشته باشيم تا خطري بيمار را تهديد نکند، مثلا، اگر مريض دندان مصنوعي داشته باشد و به اتاق عمل رود، چون بي هوش ميشود و در اين زمان کل بدن او آرام ميشود، ممکن است دندان وارد ريه شود، از اين رو بايد تمام ريزه کاريها را آموزش دهيم و چک نهايي را خودم قبل از راهي شدن بيمار به اتاق عمل انجام ميدهم. بعد از جراحي، بيمار به ريکاوري اتاق عمل ميرود و بعد از اين که پزشک بيهوشي بگويد هوشيار است، بيمار به بخش ميآيد. در بخش هم ممکن است خطرات مختلفي مريض را تهديد کند، از جمله آمبولي که از موارد خطيري است که ممکن است باعث مرگ مريض شود، از اين رو بايد مراقبتهاي لازم را براي او انجام دهيم.
او در ادامه از سختيهاي کارش ميگويد و ادامه ميدهد: بسياري از بيماران از نظر روحي و رواني با مشکلاتي روبه رو هستند که آن را به پرستار نيز منتقل ميکنند، بر اين اساس در ارتباط موثر با بيمار بسيار کار ميکنيم؛ زيرا مريضي که به بخش ميآيد، هميشه استرس دارد و وظيفه داريم از ابتدا که ميآيند، يک ارتباط موثر با آنها داشته باشيم تا اين استرس کاهش پيدا کند.
مسئول بخش جراحي مردان توصيه ميکند، پرستاران آموزشهايي را که به بيماران ميدهند، پذيرا باشند و مقاومت نکنند، زيرا در برخي موارد ممکن است مقاومتي از سوي مريض شاهد باشيم که با صحبت کردن بيشتر سعي ميکنيم اعتماد آنها را جلب کنيم، بايد اين را بدانند تا هر کاري که در بخش برايشان انجام ميدهيم، براي رفاه و آسايش آنهاست.
افزايش سالانه 20 تا 25 درصدي بيمار
همودياليز، رايجترين روش براي درمان نارسايي پيشرفته و دائمي كليه است و براي نخستين بار در سال 1960 ميلادي به صورت يك درمان عملي براي نارسايي كليه استفاده شد و تا امروز نيز درمان با اين شيوه كارآمدتر شده و عوارض جانبي آن به حداقل رسيده است و در تمامي بيمارستانها، بخشي براي اين فرايند در نظر گرفته شده است، از جمله بيمارستان بزرگ نفت اهواز که مسئوليت اين بخش را «حميد سوداني» به عهده دارد.
به گفته او، بخش همودياليز به بيماران مزمن کليوي يا پيوند کليه خدمات ميدهد. اين دسته از بيماران به حمايتهاي دولت، مردمي، خانواده، پزشک و پرستار نياز دارند، يعني تيم کاملي که اين گونه بيماران را حمايتهاي رواني و درماني ميکنند. خوشبختانه اين بخش با توجه به حمايتهاي مديريت بيمارستان از نظر اثر بخشي مالي در حد مطلوب است و از نظر تجهيزات مصرفي مشکلي نداريم.
مسئول بخش همودياليز ميگويد: 45 بيمار دياليز نفتي از خدمات اين بيمارستان استفاده ميکنند و 4 بيمار تحت پوشش مانند بيمه نيروهاي مسلح داريم و سالانه حدود 20 تا 25 درصد به تعداد بيماران افزوده ميشود، زيرا بيماران ديابتي و فشارخوني زياد شدهاند.
روي آتش هستيم
«اکنون که در فصل زمستان قرار داريم، بيشتر مراجعه کنندگان قلبي، تنگي نفس، جيگي(بيماران با حالت اسهال و استفراغ) و تروما هستند، همچنين تصادفيهاي جاده شوشتر و فرودگاه نيز به اورژانس اين بيمارستان اعزام ميشوند.» اين بخشي از صحبتهاي حميد فرشيد، مسئول اورژانس و سرپرستار بيمارستان بزرگ نفت اهواز است.
او ميگويد: اورژانس بيمارستان نفت از بخشهاي مختلفي مانند طب اورژانس تشکيل شده است که به صورت 24 ساعته خدمات ارائه ميکند و حدود 30 نفر کارمند پرستاري و يک اتاق عمل دارد که تمامي بيماران در سطح تخصصي پذيرش ميشوند. 12 تخت که به مانيتورينگ مجهز هستند و دو تخت CPR نيز داريم و به طور متوسط ماهانه به صورت سرپايي و اورژانس 15 تا 16 هزار مراجعه کننده داريم. او کمبود نيرو و فرسوده بودن آنها را از مشکلات کاري اش ميداند و ميگويد: پزشکان و پرستاران دو جا کار ميکنند که به دليل سختي کار زود فرسوده ميشوند و بايد آستانه تحمل زيادي داشته باشند.
مسئول بخش عمليات ميافزايد: چون اين منطقه، عملياتي است و هر لحظه روي آتش هستيم، سعي ميکنيم تا مريضها ظرف 6 ساعت تعيين تکليف شوند تا براي حوادثي که پيش ميآمد، تخت خالي داشته باشيم. همچنين سامانه بحران داريم تا اگر مشکلي پيش آمد، بلافاصله اعلام کنند و اورژانس را خالي و بخشي را آماده کنيم و بيماران اورژانسي را به آنجا بفرستيم.
نمايشگاهي با هنرهاي دستي
«فرخنده رجبعلي پور» سرپرستار بخش روانپزشکي زنان بيمارستان بزرگ نفت اهواز نيز ميگويد: بيشتر بيماراني که به درمان نياز دارند و سلامت روان آنها دچار مشکل شده است، در اين بخش بستري ميشوند که طيف سني آنها از نوجواني تا بزرگسالي است. به گفته وي، رويکرد درمان در اين بخش به صورت تيمي(روانپزشک، دکتر روانشناس و يک روانشناس باليني و گروه پرستاري) است. بيماران هرروز از سوي يک روانپزشک و روانشناس باليني ويزيت ميشوند. همچنين در روزهاي مختلف نيز کار درمان داريم. او ادامه ميدهد: 90 درصد بيماران ما از نوع خدماتي که ارائه ميدهيم، راضي هستند و محيطي است که به قابليتها و استعدادهاي خودشان پي ميبرند. اين خدمات شامل هنر درماني، کاردرماني، بازيها، ورزش و... است و با امکاناتي که داريم، سعي ميکنيم محيط شادي را ايجاد کنيم. رجبعلي پور ميافزايد: اين بخش 14 تخت فعال دارد و به دليل اينکه مريضهاي روانپزشکي مدت زمان طولاني تري نسبت به بقيه مريضها بستري ميشوند، بيشتر اوقات تختهاي ما پر است و برنامههايي براي آنها داريم، مانند اينکه يک روز در ميان حمام ميکنند، به فضاي سبز برده ميشوند و از وسايل ورزشي استفاده ميکنند. سرپرستار بخش روانپزشکي زنان بيمارستان بزرگ نفت اهواز ميگويد: سال گذشته نمايشگاهي از کارهاي دستي بيماران برگزار کرديم. همچنين يکي از بيماران ما نقاش بود و يکي از کارهايش را که در بيمارستان انجام داده بود، به ما هديه کرد. با توجه به اينکه بيماران ما خانم هستند، مواد درست کردن ژله را تهيه کردهايم تا براي خودشان در داخل بخش آماده کنند. برخي ديگر از بيماران ما نيز شاعر هستند.
بررسي دارودهي صحيح
چکاب باليني، ارائه خدمات درست پرستاري، دادن آموزشهاي به روز پرستاري، روند درمان، اعزام و... بيماران به عهده سوپروايزر باليني است. عاطفه بابادي که سوپروايزر باليني بيمارستان بزرگ نفت اهواز است، ميگويد: علاوه بر اينکه کار ما چکاب و روند درمان صحيح است، نظارت بر کار کارکنان و بررسي ميزان رضايتمندي بيماران در سه شيفت صبح، عصر و شب نيز از وظايف ماست. مسئوليت در نوبت کاريهاي عصر و شب زياد است، آنکال، اعزام بيماران، چيدمان پرسنل و.. از جمله آنهاست. در صبح نيز تمامي بيماران را ميبينيم و نحوه دارو دهي صحيح و روند درمان را بررسي ميکنيم و براي همه اين موارد، چک ليست داريم.
بيماران مظلوم
علي فتحعمي، کارشناس پرستاري و سرپرستار اعصاب و روان نفت بيمارستان نفت اهواز 34 سال سابقه کار دارد و بخش اعصاب و روان را از زاويه ديگري نگاه ميکند و ميگويد: بيماران اين بخش بسيار مظلوم هستند و گاهي اوقات توانايي ابراز مشکلات شان را ندارند و چون مشکلات روحي و رواني آنها شناسايي شده، روي اين بيماران برچسب ميخورد.
او ادامه ميدهد: فردي که در اين قسمت کار ميکند، بايد احاطه کامل به فنون مراقبتي در تمامي زمينهها شامل مشکلات داخلي، جراحي، قلبي و... داشته باشد و در کنار آن فنون مراقبت و حمايت از بيماران اعصاب و روان در شرايط خاص را نيز کسب کند. بنابر اين پرستار بخش اعصاب و روان بايد يکسري ويژگيها از جمله سازگاري با شرايط و محيط را داشته باشد. فتحعمي درباره خدماتي که در اين بخش به مراجعان داده ميشود، ميگويد: آنها در بخش ما طي مدت زماني که بستري ميشوند، تحت مراقبتهاي پزشکي و روانشناسي قرار ميگيرند که در مراقبتهاي پزشکي تحت درمان دارو هستند، اما حمايت ديگري از بيماران در زمان بستري ميشود که شامل نيازهاي روان درماني فردي براي کسب بازتواني و برگشت به محيط جامعه است. در مرحله بازتواني، آموزشهايي را به بيمار و خانواده او ميدهيم تا بدانند بعد از ترخيص، چگونه با بيمارشان برخورد کنند.
عمل 430 تا 500 بيمار در ماه
«بر اساس آماري که در سال گذشته جمعآوري کردهايم، سال گذشته 430 تا 500 بيمار تحت عمل جراحي قرار گرفتند که بيشتر بيماران شکستگي، سزارين، بيماريهاي چشمي، سنگ کليه و مقعدي بودند. » سهيلا سالري، مسئول بخش اتاق عمل جنرال با بيان اين مطلب ميگويد: 23 کارشناس و تکنسين اتاق عمل، 23 کارشناس و تکنسين بيهوشي و 4 کمک بهيار و 5 خدمات در اين بخش فعاليت ميکنند. به گفته او، در اين بخش اتاق عمل داريم که هر روز تا ساعت 4 بعد از ظهر، عمل جراحي تخصصي و فوق تخصصي (شبکيه، ناي و..) انجام ميشود.
آنژيو گرافي از طريق دست و پا
باورساد، مسئول بخش آنژيوگرافي بيمارستان نفت اهواز است. او ميگويد: بخش آنژيو گرافي سال 1383 در بيمارستان نفت اهواز تاسيس شد و مجهز به دو دستگاه آنژيوگرافي فيليپس و زيمنس است که يکي از دستگاهها کار قلب را انجام ميدهد و دستگاه جديد تر عروق مغزي و عروق اندام تحتاني را تحت پوشش قرار ميدهد. همچنين دستگاهي براي بازکردن عروق داريم. به گفته او، در اين بخش حدود 200 نفر در ماه آنژيو گرافي و آنژيو پلاستي ميشوند و يک تکنسين راديولوژي، 5 پرستار آنژيو گرافي و يک پرستار ريکاوري داريم؛ زيرا اين بخش دو اتاق عمل دارد و يک ريکاوري که مجهز به 4 تخت همراه با مانيتور و تجهيزات پزشکي است.
او به برنامههاي سال آينده اشاره ميکند و ادامه ميدهد: اکنون بيشتر آنژيو گرافيها از طريق پا انجام مي شود و سعي داريم تا از طريق دست نيز اين کار صورت گيرد.
استفاده از ظرفيت 60 تا 70 درصدي
شهين سعدوني، سرپرستار بخش داخلي زنان فارغ التحصيل پرستاري دانشکده نفت است که 27 سال سابقه کار دارد و ميگويد: در اين بخش بيشتر بيماران قلب، نورولوژي، رماتولوژي، داخلي، فوق تخصصي ريه و فوقتخصصي کليه بستري ميشوند و در اين ميان وقتي پزشک دستور بستري ميدهد، کارهاي اوليه درمان مانند سي تي اس کن، ام آر آي و.... را براي بهبود بيماران انجام ميدهيم. او ادامه ميدهد: اين بخش 30 تخت دارد و ضريب اشغال تخت 60 تا 70 درصد است. بيشتر بيماران، ديابتي هستندکه قند آنها کنترل نشده و عوارض ديابت مانند زخم پاها و... دارند، همچنين بيماران فشار خوني هم داريم. سعدوني ميافزايد: بيماران بعد از درمان و بستري، به کلينيک ديابت ارجاع داده ميشوند و در آنجا با آموزشهاي مستمر و مداوم و راهنمايي که ميکنند، کمتر بيماري با عارضه ميآيد.
دادن اطلاعات به بيمار
نپتون پرويزي، سرپرستار بخش داخلي مردان نيز ميگويد: هر خدمتي که در رابطه با درمان بيمار باشد، جزو حيطه کاري بخش ماست و خدمات درماني دراولويت قرار دارند؛ اما خدمات فرهنگي، مددکاري و... نيز تا حدودي به عهده ماست؛ زيرا به عنوان پرستار، بيشترين زمان را با بيمار ميگذرانيم. او ميگويد: بيمار بايد به کاري که ما براي او انجام ميدهيم، اطمينان داشته باشد؛ زيرا اگر اين چنين نباشد، روند درمان تا يک ماه به تاخير ميافتد، از اين رو بايد در جريان روند بيماري، دارودهي و اقدامهايي که براي او انجام ميدهيم، قرار گيرد. همچنين بايد روانشناسي بيمار نيز انجام دهيم و به ميزان شناختي که داريم، به بيمار اطلاعات بدهيم.
سي سي يو، بخشي پوياست
مريمهاروني، سرپرستار بخش سي سي يو نيز ميگويد: اين بخش 8 تخت دارد و بيماران قلبي در آنجا بستري ميشوند. بيماراني که مشکلات قلبي حاد دارند يا بيماراني که آنژيو پلاستي ميشوندو برايشان استند قلبي ميگذارند، به اين بخش منتقل ميشوند و اگر مشکلي برايشان پيش نيايد، يک روز بعد مرخص ميشوند. او در مورد سختيهاي کارش ميگويد: سيسي يو، يک بخش حساس است و مشکلات بيماران شديد است و حساسيتهاي خاص خودش را دارد. پرستاران اين بخش بايد مهارتهاي خاص و ويژگيهاي خاص خود راداشته باشند و مدتي طول ميکشد تا اين مهارتها را کسب کنند. براي همين بايد توجه خاصي به تمام مسائل مريض داشته باشند و به ريتم قلبي بيمار دقت کنند و با ايجاد کوچکترين مشکل، پزشک را در جريان قرار دهند. هاروني ادامه ميدهد: سي سي يو، يک بخش پوياست و پرستاران بايد در حال مطالعه باشند. هر پرستار اين بخش، ويژه کاراست، يعني مسئوليت ويژه اي به عهده دارد و بايد آشنايي کامل با ريتمهاي قلبي مريض داشته باشد، از اين رو بايد آموزش مستمر و مطالعه داشته باشند تا بتوانند در موارد حاد واکنش سريع نشان دهند.
برگزاري کلاس هاي آموزشي شير مادر
«برگزاري کلاسهاي آموزشي شير مادر و آموزش رعايت نکات بهداشتي و آموزش به مادراني که فرزندانشان از بيمارستان مرخص شده اند را در دستور کار داريم. » اين بخشي از صحبتهاي فرناز عباسي لرکي، مسئول بخش اطفال و نوزادان است. به گفته او، در بخش نوزادان، از کودکان تازه متولد شده تا 45 روزه بستري ميشوند و در بخش اطفال نيز از 45 روزه تا قبل از بلوغ را تحت پوشش قرار ميدهيم. عباسي لرکي ميگويد: بيشتر اطفالي که در اين بخش بستري ميشوند، دچار بيماريهاي فصلي هستند. در فصل پاييز اسهال و استفراغ، تا قبل از بارندگيها خروسک و تنگي نفس، در فصل بهار حساسيت به گل باقالي، در تابستان هپاتيت و اسهال و استفراغ و در فصل زمستان نيز آسم و آلرژي بسيار شايع است.
تنها دستگاه راديولوژي در منطقه
بعد از صحبت با سرپرستاران بخشها به سمت راديولوژي ميروم و با غلامحسين حيدري، مسئول بخش راديولوژي گفتوگو ميکنم. او بيش از 28 سال است که در اين بخش فعاليت ميکند. رفت و آمد در محل کار او زياد است، به گونه اي که 4-3 بار با عذرخواهي مصاحبه را قطع ميکند و جواب مراجعه کنندگان را ميدهد. حيدري ميگويد: در اين بخش کار راديوگرافي طبق دستور پزشک انجام ميشود. ما عکس برداريهاي عمومي و تشخيصي را انجام ميدهيم، سعي کردهام از روزي که مسئوليت اين بخش را به عهده گرفتهام، تمام کارها به روز باشد. او ادامه مي دهد: در گذشته چون دستگاههاي ما به روز نبودند، مشکلاتي داشتيم و کيفيت کار پايين بود؛ اما از زماني که دستگاهها مجهز شدهاند، مشکلي در اين بخش نداريم. اکنون در ميان 5 استاني که در کنار ما قرار دارد، تنها اين بيمارستان دستگاه راديولوژي دارد. مسئول بخش راديو لوژي ادامه ميدهد: اين منطقه، صنعتي است و بيشتر افرادي که به ما مراجعه ميکنند، به دليل کار در قسمتهاي حفاري و انجام فعاليتهاي سخت، در قسمت مهرههاي کمري و زانو مشکل پيدا کردهاند. حيدري ميگويد: هميشه سعي ميکنيم تا جايي که امکان دارد، در جهت رفاه حال بيمار اقدام و خود را وقف بيمار کنيم؛ چرا که رضايت بيمار، برايمان مهم است.
وجدان کاري داشته باشيم
محمود صافي با 21 سال سابقه کار،کارشناس ارشد انگل شناسي است و اکنون مسئوليت بيوشيمي آزمايشگاه بيمارستان بزرگ نفت اهواز را به عهده دارد.او ميگويد: در اين قسمت، تستهاي بيوشيميايي شامل اوره، قند، کراتين، چربيها، کبدي و قلبي انجام ميشود. در کنار اين فعاليتها برخي بيماريها مانند هپاتيت و ايدز، ما را تهديد ميکند، زيرا اگر نمونهاي آلوده باشد، با کوچکترين غفلت ممکن است ما را درگير کند، البته براي محافظت از خودمان هميشه از دستکش و روپوش استفاده ميکنيم. در همان اتاقي که با محمود صافي گپ و گفت کوتاهي داشتم، خانم جوادي نيز حضور داشت. او کارشناس ارشد رشته بهداشت محيط است و اکنون مسئوليت بخش هماتولوژي را به عهده دارد. به گفته او اين بخش، وظيفه خون شناسي را به عهده دارد و تمامي ابعاد خون به طور کامل بررسي ميشود، به طور مثال بررسي و اندازهگيري کم خونيها، سرطان خون و... که در زمينه ايمني است، در اين بخش انجام ميشود.جوادي ميگويد: با توجه به اينکه 30 سال سابقه کار دارم، افراد زيادي به اين آزمايشگاه آمده و رفتهاند و از هر کدام از آنها حتي کارآموزان مطالبي آموختهام. به بيان ديگر کارکنان اين بخش در طول مدت کاري خود دائما در حال کسب تجربه هستند و صحت جواب آزمايش برايشان بسيار مهم است. يکي ديگر از همکاران آزمايشگاه، فريبا شير علي است که کارشناس علوم آزمايشگاهي است و 25 سال سابقه کار دارد که در بخش هورمون شناسي مشغول به کار است. او ميگويد: در گذشته جواب آزمايشهاي هورموني 5 تا 7 روز طول ميکشيد؛ اما اکنون با توجه به دستگاهي که در اختيار داريم، روزانه جوابها آماده ميشود و به دست مريض ميرسد.
شيرعلي از سختيهاي کارش صحبت ميکند و ميگويد: با دستگاههاي پيشرفتهاي کار ميکنيم؛ اما دورههاي لازم را براي کار با آنها نديده ايم و در حد اپراتور هستيم.
گام آخر
در پايان ميتوان گفت، بهداشت و درمان صنعت نفت، نه تنها بچه ناخواسته اي نيست، بلکه فرزندي خودخواسته است که خدمات بسيار زيادي را هم به کارکنان صنعت نفت و هم به بوميان مناطق مختلف ارائه ميکند. مصداق اين امر خدمات متعددي از جمله اورژانس براي بوميان منطقه است که به صورت سرپايي ميتوانند از امکانات ايجاد شده بهرهمند شوند. يکي از اين مراکز که به ارائه خدمات بهداشتي و درماني در حوزه نفت ميپردازد، بيمارستان بزرگ نفت اهواز است که با 17 سال قدمت خدماتي چون اطفال، اعصاب و روان، راديولوژي، آزمايشگاه و.... را به ساکنان اين منطقه مي دهد. هر بيمارستان براي اينکه خدمات درماني بيشتري به مراجعهکنندگان خود بدهد، به تجهيزات و امکانات به روز نياز دارد، از اين رو بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، بتازگي اقدام به بازسازي و افزايش ظرفيت بخشهاي مختلف کرده و دستگاههاي مجهز و به روز را خريداري کرده است. بعد از خارج شدن از بيمارستان اين فکر ذهنم را مشغول ميکند که اگر بيمارستاني در اين منطقه از سوي بهداشت و درمان ساخته نميشد، آيا دسترسي به امکانات درماني به حد نياز ساکنان منطقه اهواز فراهم بود؟
از درمان تا مسئوليت اجتماعي
حضور 26ساعته «مشعل »میان کارکنان بهداشت و درمان آغاجاری زاویه ای دیگر از خدمت رسانی اهالی صنعت نفت را روشن کرد
مشعل سميه راهپيما سنگ بناي ساخت شهرستان كنوني اميديه با نخستين كوششها براي اكتشاف نفت، در دوره قاجار در سال 1279 هجري شمسي گذاشته شد و در ابتدا به آن سي برنچ (branch c ) يعني «شاخه C» ميگفتند و پس از آن كه شركت نفت، اقدام به ساخت منازل مسكوني سازماني براي كاركنان خود کرد، ساكنان با خوشحالي به لهجه محلي به هم ميگفتند: اميدي هه (هست)، يعني در اينجا براي سكونت اميدي وجود دارد. شكل نوشتاري اين واژه، قبلا با (ع) بوده و بعدها حرف (ع) به (الف) تبديل شده است (اميديه) كه معناي اميدها و آرزوهاي تحقق نيافته را ميدهد. تاريخچه اقتصادي شهرستان اميديه به عمليات حفاري براي اكتشاف نفت در سال 1305 هجري شمسي برميگردد و چاه شماره (3) در سال 1317 به نفت رسيد. همچنين شركت ملي گاز ايران در 5 كيلومتري اميديه و بين كوههاي مشرف بر منطقه، اقدام به ساخت منازل سازماني کرد كه به ميانكوه معروف است. در حال حاضر شهرستان اميديه با داشتن ذخاير عظيم نفت و گاز و توليد روزانه 783 هزار بشكه نفت و 5/45ميليون متر مكعب گاز، يكي از غني ترين مناطق نفت و گاز ايران و جهان است و با توليد بيش از 20 درصد نفت خام كشور، نقش مهمي در حيات اقتصادي دارد. كرنج پارسي، پازنان، دره ني، رگ سفيد، رامشير و... از مناطق عملياتي و تحت پوشش شركت ملي نفت اين شهرستان هستند. البته نبايد از اين نکته غافل ماند که با توجه به ذخاير عظيم نفت و گاز در شهرستان اميديه، نياز به خدمات درماني احساس ميشود، از اين رو بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاري، اقدام به تاسيس بيمارستان، درمانگاه خانواده و... کرده است که اکنون در شهرستان اميديه قرار دارد. براي جويا شدن از چگونگي خدمات درماني صنعت نفت آغاجاري، خبرنگار هفته نامه «مشعل» به اين شهرستان رفته و گزارشي تهيه کرده است که مشروح آن را در ادامه ميخوانيد:
بيمارستان شهيد منوچهر ايرانپور (اميديه) يکي از واحدهايي است که از سوي بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاري با 64 تخت ثابت تاسيس شده و داراي بخشهاي اورژانس، اطفال، داخلي و تمامي بخشهاي پاراکلينيک و درمانگاهي است. يکي از قسمتهايي که در واحد اورژانس اين بيمارستان در نظر گرفته شده، پزشک معتمد است که کارهاي مختلفي از جمله ارتباط به وسيله تله مديسين، اعزام بيماران به مراکز درماني شهرهاي ديگر، تمديد نوبت بيماران براي مراجعه به پزشکان بيمارستان، تمديد داروهاي بيماراني که به هر دليل داروي آنها تمام شده اما زمان مراجعه بعدي به پزشک معالج فرا نرسيده و.... را به عهده دارد. به اعتقاد آيدا مسعودنيا، پزشک معتمد بيمارستان شهيد ايرانپور اميديه، اين واحد خط نخست در مواجهه با بيماران و کساني است که به بيمارستان مراجعه ميکنند. او ميگويد: سيستم تامين سلامت از راه دور (تله مديسين) يکي از خدماتي است که از سوي پزشک معتمد ارائه ميشود و به اين طريق بيماراني که به ويزيت نياز دارند، با پزشک معالج ارتباط برقرار کرده و تعيين تکليف ميشوند که آيا بايد خدمات درماني را از سوي بيمارستان دريافت کنند يا براي اقدامات وسيعتر به تهران و شهرهاي ديگر اعزام شوند. علاوه براين مورد، در برخي تشخيصهاي پزشکي نيز از اين سيستم استفاده ميشود، به گونه اي که اگر بيماري ناراحتي قلبي داشته باشد، دستگاه نوار قلبي که براي سيستم تله مديسن در نظر گرفته شده است، به بيمار وصل ميشود و پزشک از اين طريق نوار قلب او را مشاهده ميکند، يا به وسيله دستگاه اتوسکوپ اين سيستم، پزشک ميتواند داخل گوش بيمار را مشاهده کرده و نسخه دارويي تجويز کند.
مسعودنيا به ديگر وظايف پزشک معتمد اشاره ميکند و ميافزايد: استراحتهاي پزشکي بيماران، يکي ديگر از وظايفي است که به عهده دارم، به گونهاي که در شوراي استراحت پزشکي که متشکل از مددکار، رئيس بيمارستان و پزشک معتمد است، حضور پيدا ميکنم و وضعيت بيمار را توضيح ميدهم که آيا اين استراحت مورد تاييد است يا خير؟ همچنين استراحتهاي قبلي که بيمار در سالهاي قبل گرفته را نيز از طريق سيستم چک ميکنم که اکنون وضعيت استراحت بيمار به چه شکلي است و آيا صلاحت استراحت پزشکي مجدد را دارد يا خير؟ وي ادامه ميدهد: کساني که به صورت درمان غير مستقيم، جاي ديگر عمل جراحي انجام دادهاند، براي تاييد هزينهها به پزشک معتمد مراجعه ميکنند تا صحت و عدم صحت انجام آن عمل مورد بررسي قرار گيرد. از سوي ديگر اعزام بيمار به تهران، شيراز و اهواز را داريم که با تشخيص پزشک به امور اعزام مراجعه ميکنند و نوبت ميگيرند. همچنين براي بازنشستگاني که بيماري خاص مانند سرطان و... دارند، تمهيداتي از سوي رياست شرکت بهرهبرداري نفت و گاز آغاجاري در نظر گرفته شده است تا بوکينگ در اختيار اين بيماران قرار گيرد، يعني زمان مراجعه فرم اعزام در اختيار آنها قرار ميگيرد و عنوان بيماري خاص بالاي آن ذکر ميشود. اين دسته از بيماران بايد حتما برگه پايان کار از مراجعه قبلي خود به تهران يا شهرهاي ديگر را به همراه داشته باشند. اين پزشک معتمد ميگويد: بيشتر اعزامهاي ما به تهران در بخشهاي ارتوپدي(جراحي زانو، شانه و...) و برخي جراحيهاي مغز و اعصاب است که به امکانات پيشرفته نياز دارد، همچنين برخي اقدامهاي پاراکلينيکي که در اهواز انجام نميشود يا اينکه بيمار از خدماتي که بيمارستان آغاجاري يا اهواز ارائه ميدهد، ناراضي است و ميخواهد ادامه درمان خود را در تهران يا شيراز انجام دهد که با صلاحديد روساي بيمارستان و پزشکان متخصص، آن کار قابل انجام است. معتمد نيا به سختي کارش اشاره ميکند و ادامه ميدهد: به طور متوسط روزانه 85 بيمار را از ساعت 7 صبح تا 15 ميبينم و زماني که به خانه باز ميگردم، ديگر هيچ انرژي ندارم. همچنين پزشک معتمد بايد به تمام آيين نامهها، بخش نامهها و تمام دستورات و ريزهکاريهاي سيستم آشنا باشد.
کارشناس پرستاري
مدينه فولاديوند، يکي از همکاران پزشک معتمد است که 20 سال سابقه کار دارد و به عنوان کارشناس پرستاري خدماتي از جمله تله مديسين، کارهاي پاراکلينيکي بخشهاي تخصصي مانند نوار قلب، تست ريه، تست ورزش، مانيتور قلبي و نوار مغز را انجام ميدهد. او در مورد سختي کارش ميگويد: تعداد بيماراني که در روز براي کارهاي پاراکلينيکي به ما مراجعه ميکنند، زياد است و تست ريه روزانه 30 نفر از بيماران مصداق آن است. همچنين بر اساس دستور پزشک متخصص نوارهاي مغز و اعصاب را انجام ميدهيم و اگر پزشک درخواست کند، بيمار 24 تا 48 ساعت تحت مراقبت با دستگاه قرار ميگيرد. فولادي وند خود را جدا از بيماران نميداند و ميگويد: وقتي مريضي با مشکلاتش به ما مراجعه ميکند، فکر ميکنم خانواده خودم است و سعي ميکنم به بيماران نزديک شوم و تا آنجا که ميتوانم، به آنها رسيدگي ميکنم و پيگير حالشان هستم.
بيماريهاي فصلي
پزشک عمومي، پزشکي است که بيماريهاي حاد و مزمن را درمان و خدمات پيشگيري و آموزش سلامت را به بيماران ارائه ميکند. اين پزشک، انواعي از بيماريها را مديريت ميکند که در مراحل اوليه از شروع شان هستند و گاهي ممکن است به مداخله فوري نياز داشته باشند. هدف يک پزشک عمومي داشتن نگرشي کلي در رسيدگي به عوامل بيولوژيک، روحي و اجتماعي است که بايد براي مراقبت بيمار مورد توجه قرار گيرند. وظايف پزشکان عمومي به ارگان خاصي از بدن محدود نميشود و آنها مهارتهاي نسبي در زمينه درمان اشخاص با مشکلات متعدد سلامت را دارند. آنها آموزش ديدهاند تا بيماران را در هر سن و از هر جنسي تا سطح خاصي از پيچيدگي که بين کشورهاي مختلف، متفاوت است، درمان کنند. يکي از اين پزشکان شفيع رحيمزاده، پزشک عمومي بيمارستان شهيد ايرانپور اميديه است که سال76 فارغالتحصيل شده و سال 77 فعاليت خود را در بهداشت و درمان نفت آغاز کرده است. او ميگويد: بيماران مراجعه کننده به اين قسمت، دچار بيماريهاي فصلي هستند و در 6 ماهه دوم سال، 70 تا 80 درصد مراجعه کنندگان، با بيماري عفوني مانند سرماخوردگيهاي معمولي و ريه به ما مراجعه ميکنند و ساير مراجعهکنندگان به اين کلينيک بيماريهاي مزمني مانند آسم، ديابت، فشار خون، بيماريهاي قلب و عروق و... دارند.
رحيم زاده توصيه ميکند: وقتي يک نفر از اعضاي خانواده سرما خورده است، بايد نکات بهداشتي را رعايت کند تا ديگران از او نگيرند و شستن دستها با صابون و استفاده از ماسکهاي تنفسي را مد نظر داشته باشد. اين پزشک عمومي، کمبود امکانات از جمله کارهاي تشخيصي و درماني را از سختيها و مشکلات کارش بيان ميکند و ميگويد: به بسياري از امکانات دسترسي نداريم و برخي بيماران را بايد براي ادامه درمان به مراکزي مانند بيمارستان نفت اهواز منتقل کنيم. او يکي از خاطرات دوران کاري خود را زماني ميداند که يک بيمار ايست قلبي را از مرگ حتمي نجات ميدهند: به عنوان نمونه سال اولي که به بيمارستان نفت آمده بودم، مريضي 45 ساله داشتم که با درد ناحيه معده مراجعه کرد و بيمار روي تخت بيمارستان دچار ايست قلبي شد که با CPR به موقع نجات پيدا کرد. بعد از مدتها آن بيمار را ديدم و از من تشکر و قدرداني کرد.
ارتقاي کيفيت و ايجاد رضايتمندي
بخشهاي کلينيکي بيمارستان شهيد ايرانپور اميديه، داراي بخشهاي مختلفي همچون درمانگاه ارولوژي، درمانگاه فوق تخصصي ـ داخلي غدد ( اندوکراينولوژي )، درمانگاه ENT، درمانگاه ارتوپدي، درمانگاه اطفال، درمانگاه اعصاب و روان (روانپزشکي)، درمانگاه اورژانس، درمانگاه بيهوشي و درد، درمانگاه پوست، درمانگاه بينايي سنجي، درمانگاه جراحي عمومي، درمانگاه داخلي، درمانگاه داخلي اعصاب (نورولوژي)، درمانگاه دندانپزشکي، درمانگاه زنان و زايمان، درمانگاه شنوايي سنجي، درمانگاه فوق تخصصي ـ اطفال کليه (نفرولوژي)، درمانگاه قلب، درمانگاه گفتار درماني، درمانگاه فيزيوتراپي، روانپزشکي، فوق تخصص ريه، چشم، درمانگاه گوارش، درمانگاه نفرولوژي، مشاور اعصاب و روان، درمانگاه کاردرماني، درمانگاه روانشناسي ، درمانگاه رژيم درماني، مشاور خانواده، درمانگاه روماتولوژي،جراحي مغز و اعصاب و درمانگاه ديابت را در برميگيرد که جعفر زيداني، رئيس کلنيکهاي تخصصي اين بيمارستان است. به گفته او، در اين کلينکهاي تخصصي خدمات به صورت سرپايي و در قالب ويزيت است و فوق تخصص و پزشکان حرفهاي در آن کار ميکنند. زيداني ميگويد: اگر درک صحيحي از حضور بيماران داشته باشيم، ميتوانيم ارتباط موثرتري با آنها داشته باشيم و تواناييهاي خودمان را عرضه کنيم. اگر چنين شرايطي ايجاد شود، ميتوان گفت که به اهداف خود رسيده ايم. بهداري و بهداشت و درمان آغاجاري، ارتقاي کيفيت و ايجاد رضايتمندي را سر لوحه کار قرار داده است، از اين رو وقتي درک صحيحي از حضور بيماران در کلينيکهاي تخصصي داشته باشيم، ميتوانيم در گام بعدي يعني ايجاد رضايتمندي و ارتقاي کيفيت گام برداريم و برنامهريزي کنيم. شهرستان اميديه آغاجاري يک منطقه محروم است و در کنار آن، يک منطقه عملياتي و راهبردي قرار دارد و بايد حواسمان به همه چيز باشد. وي ميافزايد: شاغلان، هسته اصلي پيکره وزارت نفت را تشکيل ميدهند، از اين رو به لحاظ اخلاقي بر گردن ما حق دارند؛ زيرا براي توليد و مصالح ملي کشور کار ميکنند و از سوي ديگر خانوادههاي آنها نبايد دغدغه درمان داشته باشند؛ زيرا وقتي يک نفر از اعضاي خانواده سر چاه نفت و محيطهاي حساس کار ميکند، مساله درمان خانوادههاي آنها نبايد به دغدغههاي آنها بيفزايد؛ بلکه بايد به گونهاي رفتار کنيم که اين مشکلات حل شود. رئيس کلينيکهاي تخصصي بيمارستان شهيد ايرانپور اميديه از اين شهرستان به عنوان منطقهاي حساس و راهبردي نام ميبرد و ادامه ميدهد: به دليل اهميت اين موضوع، کارکنان اين منطقه در گرماي 60 الي 70 درجه فعاليت ميکنند و سختيهاي زيادي را متحمل ميشوند. او از شيرينيهاي دوران کاري خود ياد ميکند و ميگويد: وقتي مادري بچه خود را با تب به اينجا ميآورد و براي درمان او سريع وارد عمل ميشويم و تب کودک فروکش ميکند، از خاطرههاي خوب خدمت ماست. زيداني خاطر نشان ميکند: خدمتگزاري حس خوبي دارد و همواره سعي ميکنيم خدمتگزار خوبي باشيم و بايد اين موضوع را مد نظر داشته باشيم کساني که به ما مراجعه ميکنند، بيمار هستند، از اين رو بايد انتظارات آنها را بدانيم.
کمبود زير ساختها
بيمارستان امام رضا(ع) واقع در استان خوزستان، شهرستان اميديه، بيمارستاني است درماني و وابسته به دانشگاه علوم پزشکي جنديشاپور اهواز با 50 تخت ثابت که در سال 1376 شمسي تأسيس شد و هم اکنون اين بيمارسـتان داراي بخـشهاي اورژانس، اطـفال،
جراحي زنان و زايمان، داخلي، جراحي عمومي، سيسييو، تالاسمي، زايشگاه، اتاق عمل، دياليز و ديگر واحدهاي پاراکلينيکي و درمانگاهي است؛ اما به دليل ايجاد ارائه خدمات درماني بيشتر به مردمان اين منطقه، بهداشت و درمان نفت آغاجاري اقدام به ساخت بيمارستان شهيد ايرانپور کرده است که حدود 64 تخت دارد.
رضا مکطاع زاده، رئيس اين بيمارستان ميگويد: نزديک به 28 هزار نفر شاغل در صنعت نفت تحت پوشش اين بيمارستان قرار دارند و حدود 70 هزار نيروي غير شرکتي داريم که در اورژانس پذيرش ميشوند. رئيس بيمارستان شهيد ايرانپور اميديه به زمان تاسيس اين بيمارستان اشاره ميکند و ميگويد: کلنگ اين بيمارستان در سال 85 زده شد و 64 تختخوابي است و تمامي بخشها را پوشش ميدهد. اين بيمارستان به روز است و تمام امکانات اعتبار بخشي براي بيمارستان در نظر گرفته شده است، ضمن آنکه از نظر سيستم سرمايشي و گرمايشي و سي تي اسکن در ماههاي آينده آماده بهرهبرداري است. در گذشته امکان سنجش تراکم استخوان نبود، اما اکنون شرايط استفاده از آن مهيا شده و دستگاه راديولوژي به نام DDR داريم، همچنين در اين بيمارستان داروخانه تخصصي وجود دارد که تمام داروها از شرکتهاي معتبر خريداري ميشود و کمبودي دراين زمينه نداريم، ضمن اين که تمام تخصصها در رشتههاي مختلف در اين بيمارستان وجود دارد. در سطح استان خوزستان دو دستگاه ماموگرافي ديجيتال داريم که قرار است دستگاه سوم به بيمارستان شهيد ايرانپور اميديه اختصاص داده شود. وي ادامه ميدهد: در آزمايشگاه از دستگاههاي پيشرفته استفاده ميکنيم و از کشورهايي واردات داريم که از نظر جهاني و استانداردهاي ايران مورد اعتبار هستند. مکطاع زاده ميافزايد: اگر نياز بود که بيمار به مراکز مجهز تر ارجاع شود، با بيمارستان نفت اهواز به صورت معين تعامل برقرار کردهايم و بيمار را به اهواز منتقل ميکنيم و گاهي اوقات در صورت کامل نبودن تجهيزات اهواز، بيمار به تهران اعزام خواهد شد. همچنين با شيراز نيز تعامل داريم و بيماران گوارشي، بيماريهاي چشمي و... به آنجا منتقل ميشوند. رئيس بيمارستان شهيد ايرانپور اميديه در ادامه ميگويد: اين بيمارستان از 5-4 سال گذشته تاکنون جزو بيمارستانهاي درجه يک کشور محسوب ميشود، اين در حالي است که قبل از آن رتبه 3 داشتيم. اين اعتبار بخشي هر دو سال يک بار انجام ميشود و از سال 90 تا کنون سه بار رتبه يک را کسب کردهايم. وي به تعداد کارکنان اين بيمارستان اشاره ميکند و ميافزايد: حدود 112 پرستار، دو پزشک در طب سلامت و 25 پزشک عمومي داريم، اما به دليل اينکه برخي زيرساختها مانند فرودگاه و... 24 ساعته نيست، ممکن است پرواز تاخيز داشته باشد يا کنسل شود و پزشک نتواند خود را به موقع برساند و اين باعث نارضايتي بيماران ميشود. ضمن آنکه امکانات رفاهي، آموزشي و... در اين شهر کم است. به همين دليل پزشکان کمتري راضي به آمدن و اقامت ميشوند. مکطاعزاده به يک تجربه و خاطره در طول دوران خدمت خود اشاره ميکند و ميگويد: حرفه ما علاوه بر اينکه علمي است، عاطفي هم است. به عنوان مثال يک سال پيش يکي از همکارانمان را به اورژانس آوردند که علائم حياتي نداشت و با 40 الي 50 دقيقه CPR بازگشت و الان خوشبختانه هيچ علامتي ناشي از مدت زمان زياد احيا همانند عوارض مغزي ندارد و در سلامت کامل، سر کار خودش حاضر ميشود.
قرصي که نبايد استفاده ميشد
يکي از بخشهاي مهم در هر مرکز درماني که بيمار بعد از مراجعه به پزشک به آنجا ميرود، داروخانه است. شيرين علوي 19 سال سابقه کار دارد و کارمند داروخانه بيمارستان شهيد ايرانپور اميديه است. او ميگويد: به طور متوسط روزانه 250 بيمار براي تحويل دارو به اين قسمت مراجعه ميکنند و بيشترين داروهايي که بيماران دريافت ميکنند، تخصصي مانند فشار خون، چربي، قلب، آلرژيهاي فصلي و... است و خوشبختانه تا کنون با کمبود دارو مواجه نشدهايم. علوي ادامه ميدهد: کار در داروخانه بسيار حساس است و نسخه پيچها بايد تمام دقت خود را بکنند تا تجويز پزشک را بدرستي بخوانند و داروي اشتباه به بيمار ندهند. به عنوان نمونه چند سال گذشته که داروخانه سيستمي نبود و نسخهها تک به تک وارد دفتر ميشد، پزشکي قرص دايمتيکون را براي بيمار تجويز کرده بود؛ اما به اين دليل که ميتوان اين قرص را ديگوكسين هم خواند، داروي اشتباه به بيمار داده شد. وقتي که تجويز پزشک را با نسخه مقايسه ميکردم، قرصي که به بيمار داده شده بود همخواني نداشت، زيرا دکتر معالج نوشته بود روزي سه مرتبه استفاده شود و اين در حالي است که قرص ديگوکسين مصرف روزانه بيش از يک بار آن، ايجاد سم ميکند و براي سلامت بيمار ضرر دارد. بر اين اساس هر طور شده بود بيمار را پيدا کرديم و گفتيم که آن دارو را نخورد و قرص دايمتيکون به او داديم.
گام به گام تا تجهيز آزمايشگاه
انساني خاکي است و از ظاهر او نميتوان متوجه شد که رئيس قسمت مهمي از يک بيمارستان باشد. به دليل سن و سال و تجربهاي که دارد، با او در مورد کارش صحبت ميکنم. ميگويد: 1 مرداد 67 در بهداشت و درمان صنعت نفت استخدام شدم و 1 مرداد 97 نيز بازنشسته ميشوم. او رضا کاظمي، رئيس آزمايشگاه بيمارستان ايرانپور اميديه است. کاظمي ميگويد: سال 67 که به منطقه آغاجاري آمدم و در شهرستان اميديه مشغول به کار شدم، به اين بزرگي نبود و کاملا اداري بود. خدمت خود را در بيمارستان قديمي بهداشت و درمان آغاجاري شروع کردم. ابتدا از سوي رئيس امور اداري با تمام قسمتها و کارمندان آشنا شدم، روندي که متاسفانه امروزه کمرنگ شده است. به گفته او، به مدت يک سال از 7 صبح تا ساعت 15 سرکار بودم و بقيه ساعتها نيز آنکال بودم، يعني حالت آماده باش که اگر موردي اورژانسي پيش آمد، بتوانيم خدماترساني کنيم و در طي اين مدت، به دليل خدماتي که ارائه داده بودم، در آبان 68 به عنوان مسئول آزمايشگاه انتخاب شدم. آن زمان اين مجموعه تنها شيفت صبح داشت و در آن 17 کارمند مشغول به کار بودند و از ساعت 16 به بعد نيز آنکال بودند که توانستيم آزمايشگاه را سه شيفت کنيم. رئيس آزمايشگاه ادامه ميدهد: در آن زمان بيشتر آزمايشها به دليل نداشتن کيت، دستي بودند و محلول سازي ميکرديم. اين روند تا 8-7 سال پيش ادامه داشت. با تلاشهاي بسيار توانستيم از دستي به سمت مکانيزه برويم. اوايل شروع به کار، کمبود نيرو داشتيم، اما اکنون اين مشکل حل شده است، همچنين با نوبت کاري شدن آزمايشگاه، دسترسي پزشکان عصر و شب به آزمايشگاه بيشتر شده و آزمايشي براي فردا نميماند. کاظمي ميافزايد: در گذشته آزمايشهاي هورموني نيز دستي انجام ميشد و تمام اين آزمايشها را جمع ميکرديم و هر دو هفته يک بار به بيمارستان اهواز تحويل ميداديم، از اين رو تلاش بسياري کرديم تا اينکه 15 سال پيش دستگاه الايزا دستي خريداري کرديم. اکنون شرايطي فراهم شده که تمامي آزمايشهاي هورموني به صورت روزانه انجام ميشود و با استفاده از دستگاه اتومات، کيفيت و سرعت عمل در کار افزايش پيدا کرده است.
او در ميان صحبت خود به ساخت آزمايشگاهي در زمان جنگ تحميلي در منطقه مهاباد اشاره ميکند که صفر تا 100 آن را با همکاري چند نفر از دوستان خود راهاندازي کرده است.
سيستم مراقبت از خون
زماني که با رئيس آزمايشگاه صحبت ميکردم، عصمت افرابي، کارشناس آزمايشگاه در بخش بيوشيمي و مسئول بانک خون بيمارستان ايرانپور اميديه نيز حضور داشت. او اواخر سال 86 کار خود را شروع کرده است. افرابي ميگويد: در گذشته بيمارستان اميديه، بانک خون براي ذخيره سازي نداشت و خونهايي را که ميگرفتيم، براي ذخيره به سازمان انتقال خون بهبهان که 60 کيلومتري اميديه قرار داد، ميفرستاديم، اما اکنون شرايطي فراهم شده که اين فرايند در داخل بيمارستان انجام ميشود و 5 سال متوالي توانستيم گواهي درجه (يک) سيستم مراقبت از خون را از سوي سازمان انتقال خون دريافت کنيم. به گفته او، افرادي که به بانک خون مراجعه ميکنند، علاوه بر موارد غيراورژانس، بيماران تلاسمي هستند که در اين زمينه ظرفيت محدودي داريم؛ زيرا خون مخصوص به خود را ميگيرند و روزهاي خاصي براي شان در نظر گرفته شده تا بتوانند خونگيري ماهانه داشته باشند.
امکانات زياد، پزشک کم
محدوديتهاي پروازي و شرايط آب و هوايي از جمله مشکلات پيش روي شهر اميديه است. به همين دليل پزشک نميتواند خود را به موقع به محل خدمت خود برساند و اين روند باعث ميشود تا برخي خدمات مانند ارتوپدي و... به طور نامنظم در اختيار بيمار قرار گيرد. براي رفع اين مشکل و ايجاد رضايتمندي ارباب رجوع، واحد امور اعزام در اين بيمارستان ايجاد شده تا بيماراني مانند آنکولوژي که به درمان مستمر نيار دارند، به شهرهاي ديگر از جمله اهواز، تهران و شيراز اعزام شوند. ناصر شيرعلي، مسئول دايره اعزام واحد بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاري در خصوص اهميت اين موضوع ميگويد: خدمات اعزام، به بيماران ارتوپد، آنکولوژي، غدد و... داده ميشود، زيرا به دليل درمان مستمر نبايد هيچ وقفه اي در اعزام آنها باشد و نخست به اهواز و بعد به شيراز و تهران فرستاده ميشوند. او در ادامه به سختيهاي کار خود ميپردازد و ادامه ميدهد: به دليل اينکه استخدامها بسته شده است، تمامي قسمتها با کمبود نيرو مواجه هستند و خودم که به عنوان مسئول امور اعزام هستم، کارهاي کارمندم را انجام ميدهم. همچنين به دليل اينکه فرودگاه ما فعال نيست، پزشک اعزامي کمتر در منطقه ميماند و چون بيمارستاني همجوار ما قرار ندارد، پزشکان نميتوانند در جاهاي ديگر کار کنند و راضي باشند. شير علي به مسافت زياد اشاره ميکند و ميافزايد: نزديکترين شهر به ما اهواز است که يک ساعت و نيم فاصله دارد و با اينکه امکانات زيادي در بيمارستان وجود دارد، پزشکان کمتري به اين منطقه مي آيند.
مددکاري اجتماعي
مددكار اجتماعي، فردي است كه هدف او در حوزه بهداشت و درمان بالا بردن كاركرد اجتماعي افراد و گروههاست. پزشك، درمان مي كند و مددكار در برنامه پيشگيري، درمان و پيگيري بعدي بيماري مشاركت دارد.يکي از اين افراد، فرزانه اميري، کارشناس روانشناسي بهداشت و درمان آغاجاري است که 13 سال در اين واحد مشغول به فعاليت است. به گفته او، بيشتر بيماراني که به ما مراجعه ميکنند، مشکلاتي از لحاظ جسمي و ذهني دارند که براي استفاده از خدمات حمايتي و توانبخشي به ما مراجعه ميکنند. پيگيري کار اين افراد به عهده اين واحد است، ازاين رو نخست به پزشکان متخصص معرفي ميشوند و در صورت تاييد به کميسيون عالي پزشکي ميروند. همچنين تاييد استراحت پزشکي کارکنان نفت و بهداري نيز به عهده اين واحد است. اميري در ادامه به ديگر وظايف اين واحد ميپردازد و ميگويد: شرکت در شوراي پزشکي منطقه براي اعزام بيماران به مراکز درماني کلانشهرها، پيگيري و بررسي موارد خودکشي با هماهنگي سوپروايزر و پزشک معالج، ارائه خدمات مشاورهاي به مبتلايان و بيماران اختلالهاي اجتماعي مانند عقب ماندگان ذهني، ارتباط مستمر با کانون بازنشستگان براي خدمترساني به گروه بازنشسته، مشورت و کمک به بيماران در قالب نوشتن درخواست شخصي و راهنماييهاي آنان، انجام مشاورههاي تلفني با بيماران و نوشتن نامه براي تخفيف هزينههاي درماني از جمله وظايف واحد مددکاري است. وي از ديگر وظايف واحد مددکاري را تاييد فرم رضايتنامه همراه بيماران اعزامي، تنظيم و تکميل فرم مخصوص مددکاري براي درخواست وامهاي اضطراي و بلاعوض و ويزيت بيماران بستري در بخشهاي درماني و پيگيري مشکلات آنها بيان کرد.
تجربه کاري در بخش کودکان
وقتي وارد بخش اطفال ميشويم، طرح و رنگي که براي افزايش روحيه کودکان استفاده شده، بسيار جالب توجه به نظر ميآيد، به گونه اي که کودک حس کند آنجا نيز به راحتي خانه خود است. نگين شرافتمند، سرپرستار بخش اطفال بيمارستان ايرانپور اميديه با 20 سال سابقه است. او ميگويد: در اين بخش دو قسمت نوزادان (30 روز اول تولد) و اطفال(تا سن 13 سالگي) بستري ميشوند و بيشتر آنها مشکلات تنفسي، تبهاي ويروسي يا بيرون روي و... دارند. شرافتمند ادامه ميدهد: به اين دليل که کودکان قادر به بيان بيماري خود نيستند، بايد با علائمي که مادر در فرزند خود ديده و تجربهاي که پرستار دارد، بيماري کودک تشخيص داده شود. همچنين بايد به گونهاي با خانوادهها برخورد کنيم که با رضايت، فرزندان خود را در اختيار ما بگذارند تا بتوانيم کارهاي درماني از جمله رگ گيري را انجام دهيم. او شيريني کارش را زماني ميداند که يک کودک بد حال با دو سه روز بستري در بخش، با سلامت کامل به آغوش گرم خانواده خود باز ميگردد. بعد از صحبت با سرپرستار بخش اطفال، به يکي از اتاقهاي بستري اين واحد ميروم که کودکي حدودا 2 ساله در آن بستري است. از مادر او ميپرسم که فرزند شما به چه دليل بستري است. پاسخ ميدهد: دخترش به دليل تب 41 درجهاي که داشت در بيمارستان بستري شده و اکنون به دليل رسيدگي و تشخيص خوب بيماري و پرستاران آن بخش، حال اش خوب شده و از کارمندان آن بسيار تشکر و قدرداني ميکنم.
نگراني توام با جذابيت
استرس با بخش سي سي يو عجين شده است، به گونهاي که وقتي بيماري در شرايط اضطراري قرار ميگيرد، به پرستار آن بخش شوک وارد ميشود و بايد در کوتاه ترين زمان ممکن، درستترين راه را انتخاب کند. کمند ملکزاده، سرپرستار بخش سيسي يو بيمارستان ايرانپور اميديه، يکي از اين افراد است که سال 81 شروع به کار کرده است و از 9-8 سال پيش تاکنون سرپرستار بخش سي سييوست. او تعداد تختهاي فعال را 5 تا ميداند که از اين تعداد، يک تخت براي ايزوله در نظر گرفته شده است. به گفته ملک زاده، افرادي که در بخش سي سي يو بستري ميشوند، بيماراني هستند که نارسايي قلبي، پرفشاري خون و بي نظمي در ريتمهاي قلبي دارند. همچنين با توجه به اينکه بخش آي سي يو راهاندازي نشده است، بيماران بد حالي که به دلايلي به مراقبت نياز ويژه دارند، به اين سي سي يو منتقل ميشوند تا مقدمات اعزام آنها فراهم شود. او سختي کار خود را استرسهايي ميداند که از سوي بيماران بد حال به آنان وارد ميشود و در آن زمان کادر درمان را دچار اضطراب و نگراني ميکند، زيرا يک موقعيت ويژه است و بايد در لحظه تصميم بگيري و عمل کني. البته اين شرايط ميتواند جذاب هم باشد، زيرا جان يک انسان نجات داده ميشود. ملک زاده خاطر نشان ميکند: هر کدام از بخشهاي درماني، يک تجربه منحصر به فردي دارد و اين تجربه در بخشهاي اطفال، اورژانس و... متفاوت است.
بيمار بستري در سي سي يو
هاشمي، بازنشسته پالايشگاه گاز بيد بلند است و به دليل بيماري قلبي در بخش سي سي يو بستري شده است. سابقه بيماري او به سال 81 باز ميگردد. او ميگويد: رسيدگي در اين بيمارستان خوب است و کادر درماني آن با اخلاق هستند. با توجه به اينکه اين منطقه، صنعتي است و کارکنان زيادي در آن فعاليت ميکنند، خدمات کمي دارد و بهتر است در اين زمينه فکري شود.
تکنسين اتاق عمل
او در اتاق عمل، لباسهاي خاص و استريل شده ميپوشد و بايد ساعات زيادي را ايستاده و در کنار يک گروه پزشکي که معمولا شامل جراحان، پرستاران و متخصصان بيهوشي ميشود، کار کند. وظيفه آماده کردن وسايل جراحي و استريل و اداره اتاق عمل به عهده تکنسين اتاق عمل است. بهزاد قنواتي، يکي از اين افراد است که مسئوليت تکنسين اتاق عمل را به عهده دارد و از سال 71 در بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاري مشغول به کار شده است. نخستين
تجربه کاري او به دوران جنگ تحميلي در سال 66 و در يکي از بيمارستانهاي اهواز برميگردد. قنواتي ميگويد: به طور متوسط ماهانه 100 عمل جراحي و بستري و به همين ميزان عمل سرپايي در بيمارستان شهيد ايرانپور اميديه انجام ميشود. روزانه جراحيهايي از جمله عمومي، زنان، چشم، ارتوپد و گوش و حلق و بيني انجام ميشود که جراحي زنان بيشترين آمار را دارد. او يکي از سختيهاي کاري اش را آنکال بودن ميداند که بايد در کوتاهترين زمان، خود را بالاي سر بيمار براي جراحي برساند. مسئول تکنسين اتاق عمل شهيد ايرانپور اميديه به جواناني که ميخواهند وارد اين رشته شود، توصيه ميکند: اين حرفه را با عشق و علاقه قبول کنند؛ زيرا به مرور زمان تامين مالي صورت ميگيرد؛ اما اگر فرد از شرايط کاري خود راضي نباشد، نميتواند مفيد واقع شود. قنواتي به خاطرهاي از دوران کاري خود اشاره ميکند و ميگويد: حدود يک ماه پيش، بيماري با پارگي شريان گردن به اورژانس منتقل شد که بعد از عمل، عروق او ترميم شد و با حال عمومي خوب نزد خانواده خود بازگشت.
رهايي از مرگ
بيمارستان شهيد ايرانپور از بخشهاي مختلف بستري تشکيل شده است که يکي از آنها بخش عمومي است. حسين علي سليماني، کارمند بازنشسته حراست شرکت گاز منطقه (يک) يکي از افراد ي است که به دليل ورم پا و عفونت ريه بستري است. او در مورد خدمات ارائه شده از سوي بيمارستان ميگويد: اين بيمارستان قدمتي 60 ساله دارد که به دليل قديمي بودن ساختمان آن، به تازگي بيمارستان جديدي تاسيس شده و خدمات درماني و رفاهي بسيار خوبي دارد.
يکي ديگر از بيماران بستري در اين بخش رضا فرهادي شيني، بازنشسته شرکت گاز آغاجاري است که 63 سال سن دارد. او ميگويد: من به دليل افت قند خون به اين بيمارستان مراجعه کردم و در حال مرگ بودم که با ارائه خدمات خوبي که اين بيمارستان داد، دوباره به زندگي بازگشتم.
ارتباط پيامکي با شاغلان
بر اساس دستور عملي که از سوي وزارت نفت صادر شده است، سلامت کارکنان اين صنعت بايد هر سال مورد سنجش قرار گيرد تا اگر دچار بيماري شده بود، در رفع آن بکوشد. به دليل اهميت اين موضوع، در مراکز 14 گانه بهداشت و درمان صنعت نفت، مرکزي با عنوان سلامت کار در نظر گرفته شده است. يکي از اين مراکز واحد سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاري است که عيسي طاهري، مسئوليت اين واحد را به عهده دارد.
او ميگويد: نزديک به 5 تا 6 شرکت اصلي و فرعي را تحت پوشش داريم. منظور از شرکت اصلي شرکتهايي هستند که تعداد کارکنان بيشتري دارند، مانند شرکت بهرهبردار ي نفت و گاز آغاجاري با حدود 3500 کارمند، پالايشگاه گاز بيد بلند با حدود 600 کارمند، منطقه يک انتقال گاز با حدود 500 کارمند و بهداري آغاجاري با حدود 300 کارمند. شرکتهاي فرعي نيز تعداد کارکنان کمتري دارند مانند شرکتهاي تعميرات اساسي که 20 تا 30 کارمند دارند. طاهري ادامه ميدهد: براساس دستور عمل سازمان مبني بر اينکه سلامت همه نيروهاي وزارت نفت بايد سالانه سنجش شود، سياست ما نيز بر اين است که تا پايان سال تمامي کارکنان قراردادي و غير قراردادي را معاينه کنيم. سياست ما از سال گذشته تا کنون، روي روند کيفي معاينات است و به عنوان بهترين عملکرد در مناطق 15 گانه بهداشت و درمان صنعت نفت از نظر سنجش کيفي و پايش بيماريها تقريبا در رده اول هستيم. رئيس مرکز سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاري ميافزايد: خدماتي که به کارکنان ميدهيم، منحصر به فرد است و شامل ايجاد ارتباط پيامکي با شاغلان در خصوص نتايج معاينات و پايش بيماريهاي مزمن غير واگير است، به گونه اي که پس از پايان معاينات، نتايج آن از طريق پيام کوتاه به تمامي افراد ارسال ميشود، همچنين در اعلام انجام پايشهاي دورهاي علاوه بر ارسال فرم مربوطه، پيامک نيز داده ميشود که اين طرح علاوه بر تسريع در اطلاع رساني، باعث رضايتمندي و ايجاد اعتماد در گروه هدف شده است. به گفته او، حذف مراسلات و مکاتبات فيزيکي شامل تهيه و تدوين فرم اطلاعات پزشکي و پرسنلي در يک برگ ( که قبلا در 12 برگ بوده) و ايجاد فرم اعلام نتايج الکترونيکي ( که قبلا در 4 برگ بوده ) از تمامي شرکتهاي تابعه و حتي شرکتهاي ستادي از ديگر اقدماتي است که انجام دادهايم. طاهري در ادامه به 6 درمانگاه عملياتي اشاره ميکند و ميگويد: 6 درمانگاه عملياتي در اين منطقه داريم که نزديک ترين آن حدود 12 کيلومتر و طولاني ترين آن 60 کيلومتر با ما فاصله دارد، تمام درمانگاهها شامل يک دستگاه آمبولانس، تجهيزات و لوازم احيا و ويزيتهاي اورژانس و سر پايي است که به صورت شبانه روزي هستند و ماهانه پايش و بازديد ميشوند تا اگر نواقصي داشتند، بر طرف کنيم. درمانگاههاي اين منطقه مانند يک اورژانس پيش بيمارستاني فعال و داراي اتاقهاي سوختگي مجهز است.
مراجعهکنندگان به مرکز سلامت کار
بعد از صحبت با رئيس مرکز سلامت کار بهداشت و درمان آغاجاري، با افرادي که در انتظار نشستهاند تا از سوي پزشک ويزيت شوند هم صحبت ميکنم و از چگونگي روند کاري اين مرکز سوال ميپرسم. صاحب ايماني کارمند اداره بازرسي کالاست که براي انجام اين معاينات آمده است. او يک پيشنهاد مطرح ميکند و ميگويد: بهتر است هر دو يا سه سال يکبار معاينات و آزمايشهايي در سطح تخصصي در نظر گرفته شود، زيرا اين رويکرد براي کارکناني که پا به سن گذاشتهاند، بسيار لازم و ضروري است. حسين تير بازاري، تکنسين ارشد تعميرات توربين نيز ميگويد: سيستم پيامکي روشي مفيد است؛ زيرا تلنگري به آنهايي که دچار بيماري هستند، وارد ميکند و بهتر است سنجش رواني کارکنان نيز در معاينات دوره اي طب صنعتي لحاظ شود.
بهداشت محيط کار
«چند ماه پيش گزارشي به دست ما رسيد مبني بر اينکه 60 تا 70 نفر از کارکنان يک شرکت دچار مسموميت غذايي شدهاند. طي بررسيهاي انجام شده مشخص شد که يکي دو نفر از کارمندان آنجا ميخواستند 24 ساعت زودتر به خانههاي خود بروند و خود را به مسموميت غذايي زده بودند و مابقي کارکنان که از اين ترفند آگاه شده بودند، توانستند مرخصي بگيرند و شرکت به مدت يک روز تعطيل شد.» اين يکي از خاطرات دوران کاري صادق خزانه دار، رئيس اداره بهداشت محيط صنعت نفت آغاجاري است که ميتوان به اهميت حضور اين اداره در صنعت نفت پي برد. به گفته او، اداره بهداشت محيط صنعت نفت آغاجاري در گذشته وظايفي از جمله کنترل سگهاي ولگرد و نفت پاشي در مبارزه با بيماري مالاريا را به عهده داشته است، اما کنون برنامههايي در دستور کار دارد که روزانه انجام ميشود، مانند بازرسي بهداشتي از امکانات تحت پوشش کارکنان نفت، کنترل آب شرب و استخرها، نمونهبرداري از فاضلاب بيمارستاني، طعمه گذاري عليه جوندگان به صورت موردي و گندزدايي اماکن و وسايل نقليه را نيز داريم. رئيس اداره بهداشت محيط صنعت نفت آغاجاري ميگويد: شناسنامه بهداشتي تمامي ادارهها و تاسيسات را طي 4 سال گذشته تهيه کردهايم و تمام مشخصات و اطلاعات هر اداره و تاسيسات که در شناسنامه آمده، مشخص و نواقص نيز در نظر گرفته ميشود. خزانه دار ميافزايد: همه ساله از طرف سازمان، يک سري برنامههاي عملياتي به منطقه ما و ساير مناطق اعلام ميشود و تمامي فعاليتها و خدمات بهداشت محيط و عمومي در قالب اين برنامهها اجرا ميشود. در کنار برنامههاي عملياتي، يکسري پيشنهادهاي راهبردي از سوي مناطق به سازمان داده مي شود که موارد کابردي آنها در سازمان مدون و به مناطق به عنوان اقدامهاي راهبردي سال ارائه ميشود.
درمانگاه ميانکوه
در فاصله 5 کيلو متري شهرستان اميديه، شهر ميانکوه قرار دارد که دور تا دور آن را کوه احاطه کرده است و توليد گاز منطقه آغاجاري را به عهده دارد. گروه بيشتري از مردم ميانکوه، کارکنان شرکت ملي گاز ايران هستند. آب و هواي اين شهر در بيشتر ماههاي سال گرم است. ازديگر ويژگيهاي ميانکوه ميتوان به وجود دو شرکت مهم (پالايش گاز بيدبلند وشرکت منطقه يک عمليات انتقال گاز) در حوزه فعاليتهاي نفت وگاز اشاره کرد و به دليل اهميت توليدات اين منطقه، درمانگاه عملياتي براي ارائه خدمات درماني کارکنان نفت ايجاد شده است. شعبان بادفر، رئيس اين درمانگاه عملياتي 20 سال سابقه کار دارد. او ميگويد: بيشتر خدمات اين درمانگاه در حوزه بهداشت خانواده و به صورت سرپايي و اورژانسي است و بيشتر کساني که به اين منطقه مراجعه ميکنند، کارکنان شرکت گاز هستند و در هر نوبت کار 20 تا 30 بيمار ويزيت ميشوند. بادفر ادامه ميدهد: غربالگري بيماران بسيار مهم است و بيماريهاي غير واگير مانند فشار خون، قلبي، عروقي و... را بررسي ميکنيم و براي درمان بيشتر به بيمارستانهاي مجهزتر ارجاع داده ميشوند.
آسم و آلرژي
افسانه وارسته، کارشناس پرستاري است و حدود 4 سال است که در درمانگاه شماره 4 شرکت ملي گاز به کارکنان اين شرکت خدمات خانواده ارائه ميدهد، اما از آنجا که پزشکان در هر نوبت کاري حضور دارند، تجهيزات اورژانس به بيماران
غير شرکتي نيز داده ميشود. به گفته او، تمام بيماراني که تحت پوشش شرکت گاز هستند، پرونده خانوار دارند که شامل تمامي اعضاي خانواده کارکنان ميشود و غربالگريهايي از نظر ديابت، فشار خون و آياچدي انجام ميشود و به تناسب وضعيت بيماران، هر 6 ماه يا يک سال غربالگري صورت ميگيرد. همچنين واکسيناسيون تمام خانوادههايي که صاحب بچه هستند نيز انجام ميشود. وارسته ميگويد: بيشتر بيماراني که به اين درمانگاه مراجعه ميکنند، آسم و آلرژي دارند که اين ناشي از گرد و خاک حاکم بر هواي منطقه است همچنين فشار خون در اين منطقه زياد است. اين کارشناس پرستاري توصيه ميکند، افرادي که فشار خون، مسموميت و ديابت دارند، حتما در برنامه روزانه خود رژيم غذايي و فعاليتهاي بدني داشته باشند و از خوردن فست فود جلوگيري کنند، همچنين کاهش نمک را در برنامه غذايي خود داشته باشند.
کودک و بازي درماني
سيد محمود فاطمي، مسئول سلامت خانواده درمانگاه خانواده امام رضا (ع) بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاري نيز ميگويد: بهداشت و درمان 20 تا 25 هزار نفر را تحت پوشش دارد که شامل شاغلان، بازنشستگان، خانوادههاي آنها و کارکنان ميشود و خدماتي در عرصه پزشک خانواده در صنعت نفت ارائه ميدهد. نوبت صبح 300 نفر و در نوبت عصر نيز 100 نفر ويزيت ميشوند. او ميگويد: بيشتر مراجعه کنندگان بيماريهاي غير واگير مانند ديابت، افزايش قند خون، اختلالات چربي خون، بيماريهاي قلبي، وزن بالا و چاقي دارند که ميتواند هزينههاي زيادي به سيستم بهداشتي و درماني تحميل کند و براي خود فرد نيز مشکلاتي به وجود آورد که گاهي اوقات جبران ناپذير است، از اين روز سعي ميکنيم تا در دراز مدت اين بيماريها را که در افراد به صورت مخفي است، کشف کنيم. فاطمي ادامه ميدهد: بر اساس تحقيقاتي که داشتهايم، مشخص شده از 20 تا 21 هزار نفري که تحت پوشش داريم، 3 هزار نفر ديابت، نزديک به 3700 نفر اختلال چربي، نزديک به 3500 نفر فشار خون بالا و از همه مهمتر 8 هزار نفر اختلال وزن و چاقي دارند، يعني 35 درصد بيماران تحت پوشش ما را بيماران مبتلا به اضافه وزن و چاقي تشکيل ميدهند و بايد به آنها آموزشهايي درباره نوع تغذيهشان بدهيم، ضمن اين که بايد در نوع ارائه غذا از سوي شرکت و باشگاههاي نفت دخالت کنيم؛ زيرا گاهي اوقات تنوع غذايي اين مکانها به نوعي فرهنگ تبديل ميشود و وارد فرهنگ غذايي خانوادهها نيز ميشود. او ميافزايد: آموزش را سرلوحه کار خود قرار دادهايم، به عنوان نمونه آموزشهايي با محور کمکهاي اوليه و احياي قلب و ريه براي کارکنان شرکت نفت داشتهايم تا بتوانند خود مراقبتي داشته باشند، يعني از خود، خانواده و اطرافيان بتوانند مراقبت کنند. همچنين آموزشهاي چهره به چهره براي مراجعه کنندگان داريم و با فردي که مشکلاتي از جمله ديابت دارد، گروههاي کوچک 8-7 نفره تشکيل ميدهيم و در هفته يک روز براي بيماران آموزش ميگذاريم که چه نکاتي را رعايت کنند. مسئول سلامت خانواده درمانگاه خانواده امام رضا (ع) بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاري ميگويد: پرسش نامههايي براي تمامي سنين و مراحل A.S.Q داريم که امکان ارزيابي کودک با اين آزمون فراهم شده و براي هر ماه سوالات متفاوت در نظر گرفته شده است. اکنون به دليل مشغلههاي کاري، پدر و مادرها وقت کمتري براي بازي با کودکان خود دارند و از اين طريق آنها را به سمت بازي درماني سوق ميدهيم.
هدف؛ ارائه خدمات
صنعت نفت ايران به عنوان بزرگترين صنعت کشور، طي عمر بيش از 100 ساله خود، خواه ناخواه با اقدامهايي که ماهيت مسئوليت اجتماعي دارد، همراستا بوده است. تا به امروز اقدامهايي در قالب پروژههاي عمراني، آموزشي، بهداشتي و درماني، محيط زيستي، اشتغالزايي و... در نقاط مختلف کشور به ويژه مناطق عملياتي صنعت نفت به اجرا در آمده است. چهار شرکت اصلي وزارت نفت و شرکتهاي تابعه آن در مناطق مختلف، خدمات مختلفي در زمينه مسئوليت اجتماعي ارائه ميدهند که يکي از آنها بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاري است. رضا رهنده، مسئول بهبود کيفيت بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاري ميگويد: سال 1317 نفت و گاز در منطقه آغاجاري کشف شد و در همان زمان بهداشت و درمان صنعت نفت تشکيل شد و از آن زمان تاکنون خدمات درماني ارائه ميدهد و اکنون نيز بهداشت و درمان اين منطقه به 6 درمانگاه عملياتي، يک بيمارستان مرکزي به نام شهيد ايرانپور اميديه، دو درمانگاه و يک مرکز سلامت کار و مرکز بهداشت کارکنان مجهز است. به گفته او، بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاري در زمينه مسئوليت اجتماعي اقدامهاي زيادي انجام داده است که در ميان ميتوان به پذيرش بيماران بومي منطقه آغاجاري اشاره کرد، همچنين به کاروان راهيان نور خدمات ارائه ميشود، زيرا منطقه آغاجاري گلوگاه ورود به مناطق عملياتي دفاع مقدس است و بيشتر کاروانها و افرادي که از استانهاي شرقي، مرکزي و جنوب وارد خوزستان، مناطق عملياتي آبادان، اهواز و شلمچه ميشوند، از اين محدوده عبور ميکنند. در اين ميان ممکن است کاروانها دچار حوادثي از جمله جاده اي شوند يا برخي افراد در مسير بيمار شده و براي اسکان به ما مراجعه کنند که بهداشت و درمان، به خصوص در ايام نوروز پانسيون در اختيار آنها قرار ميدهد. رهنده ميافزايد: با اعزام تيمهاي پزشکي با تجهيزات کامل مانند آمبولانس، دارو و... در قالب اردوهاي جهادي به مناطق محروم اطراف شهرهاي آغاجاري، اميديه و رامشير، به طبقه کم برخوردار و محروم خدمات سلامت ارائه ميدهيم، اين اقدام نيک در طول سال به طور مداوم و به مناسبتهاي مختلف انجام ميشود،. ضمن آنکه اعزام تيمهاي پزشکي براي ارائه خدمات اورژانسي در مراسم ملي مذهبي است مانند راهپيماييهاي روز قدس، روز 22 بهمن، مراسم نماز جمعه و حضور شخصيتهاي ملي در سطح شهرستان را داريم. همچنين که زائران اربعين حسيني که از شهرستانها به سمت کربلا حرکت ميکنند، در بهداشت و درمان آغاجاري خدمات اورژانسي و سرپايي دريافت ميکنند. علاوه بر آن هر ساله درمانگاه صحرايي در مرز شلمچه ايجاد ميکنيم که 20 روز قبل از اربعين حسيني تا 5 روز بعد از آن، تيم پزشکي ما با پزشک، پزشکيار و دارو و تجهيزات پزشکي و آمبولانس به صورت شبانه روزي مستقر ميشوند و خدمات سلامت ارائه ميدهند. مسئول بهبود کيفيت بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاري ادامه ميدهد: کمک و راهاندازي بانک خون در سطح شهرستان آغاجاري از ديگر اقدامهاي همسو با مسئوليت اجتماعي است و تا کنون تجهيزات پزشکي مورد نياز بانک خون تهيه شده و فضاي فيزيکي نيز براي آن در نظر گرفته ايم و در مرحله اخذ مجوز نهايي از سوي سازمان انتقال خون است تا فعاليت بانک خون شهرستان آغاز شود. خدمت ديگري که ارائه ميدهيم، ارائه خدمات رايگان به خانوادههاي شهدا و جانبازان بخصوص مدافعان حرم است. همچنين به بيماران بي بضاعت و کم بضاعت پس از مراجعه به مديريت و انجام کارهاي مددکاري و تعيين هويت آنها، تخفيفهاي مالي داده ميشود. رهنده ميگويد: هر سال در ايام نوروز و عيد فطر کمکهاي مردمي از سوي پايگاه مقاومت بسيج جمعآوري و با آن مواد غذايي خريداري ميشود و در اختيار نهادهاي مردمي مانند بهزيستي و... قرار ميگيرد تا به دست افراد مستمند برسد. وي در پايان ميگويد: با توجه به اينکه شهرستان اميديه، مرکز صنعت نفت منطقه آغاجاري است و در مسير تلاقي سه استان مهم خوزستان، کهگيلويه و بوير احمد و بوشهر قرار دارد و محل عبور مسافران شهرهاي تورسيتي مانند شهرستان ديلم، گناوه، هنديجان و... است، از اين رو اگر حادثه رانندگي اتفاق بيفتد، به اين افراد خدمات درماني ارائه ميکنيم و به همراهان اين بيماران که سردرگم هستند نيز پانسيون، غذا و پوشاک ميدهيم و مراحل درماني مصدومان را تا مرحلهاي که نياز باشد، انجام ميدهيم و در صورت نياز به بررسيهاي بيشتر آنها را به شهرهاي ديگر اعزام ميکنيم و اگر مشخص شود که برخي از اين افراد درآمد مالي خوبي ندارند، خدمات رايگان دريافت ميکنند.
سخن پاياني
بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاري در شهرستان اميديه واقع شده است که 6 درمانگاه عملياتي، يک بيمارستان مرکزي به نام شهيد ايرانپور اميديه،دو درمانگاه و يک مرکز سلامت کار و مرکز بهداشت کارکنان دارد. با توجه به نبود مراکز درماني، وزارت بهداشت در منطقه آغاجاري، علاوه بر کارکنان صنعت نفت و گاز، به بيماران بومي با جمعيت حدود 100 هزار نفر نيز خدمات درماني ارائه ميکند. اما به دليل نداشتن زيرساختهاي مناسب از جمله باند فرودگاه و 24 ساعته نبودن پروازها و گردو غباري که در منطقه به دليل شرايط آب و هوايي حاکم است، پزشکان نميتوانند به موقع خود را به محل خدمت خود برسانند و خدمات ارائه دهند. از اين رو بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاري با توجه به امکانات پيشرفتهاي که در بيمارستان و مراکز درماني و عملياتي ايجاد کرده است، نميتواند از آنها بدرستي بهرهبردار ي کند و به ناچار برخي بيماران براي انجام فيزيوتراپي، اندوسکپي، راديولوژي و... به شهرهاي ديگر از جمله اهواز به عنوان معين و شيراز و تهران اعزام ميشوند؛ البته برخي بيماريها به رسيدگي بيشتر و جراحيهاي پيشرفتهتر نياز دارند که براي ادامه درمان به اين شهرها اعزام ميشوند. بنابراين بهتر است به برخي مشکلات اين منطقه که به آن اشاره شد، رسيدگي و تمهيداتي از سوي مسئولان انديشيده شود.
اميديه از قديم تا امروز
تاريخچه پيدايش شهرستان اميديه در بخشهاي تابعه اين شهرستان همچون آسياب (شهر تاريخي آسك) به آثار تاريخي با قدمتي بيش از 1500 سال باز ميگردد كه با داشتن آتشكده اي طبيعي (كوه سوخته) از رونق شهرنشيني در روزگاران گذشته حكايت ميكند.
شهرستان اميديه كنوني، آخرين قطعهاي است كه در روزگاران گذشته آباد شده است؛ زيرا تا دو هزار سال پيش شهرهايي همچون هور ماهشهر، پوشيده از مرداب و درياچه بوده است. اين شهرستان به دو قسمت كوهستاني و جلگهاي تقسيم ميشود.
مساحت اين شهرستان 2309 كيلومتر مربع است و در بخش انتهايي دامنه سلسله كوههاي زاگرس و در جنوب شرقي استان خوزستان واقع شده است. بر اساس آمار سرشماري سال 1395 جمعيت آن 92 هزار و 335 نفر اعلام شده است. از اين تعداد 69 هزار و 784 نفر در نقاط شهري و 22 هزار و 551 نفر در نقاط روستايي سکونت دارند.
از نظر موقعيت جغرافيايي بايد گفت که ارتفاع شهرستان اميديه از سطح دريا حدود 26 متر است و تا اهواز تقريبا 125 کيلومتر فاصله دارد. اين منطقه در فصل گرما به يکي از گرمترين نقاط کشور معروف است. شهرستان اميديه از جنوب غربي به ماهشهر و هنديجان، از شمال و مغرب به رامهرمز و اهواز و از مشرق و جنوب شرقي به آغاجاري و بهبهان محدود مي شود. اميديه به همراه بهبهان و هنديجان، ديگر شهرهاي استان خوزستان را به استانهايي چون بوشهر و كهگيلويه و بويراحمد پيوند مي دهد.
گزارش «مشعل » از فعاليت امور مالي و حسابداري در پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد
دغدغههاي حساب و کتاب مردان صنعت نفت
سيد مرتضيهاشمي تا به حال شايد برايتان پيش آمده باشد، به اواخر ماه که ميرسيد، احساس کنيد کفگير به ته ديگ خورده و به اصطلاح دخل و خرجتان با هم جور نيست! اين مسئله از بزرگترين دغدغههاي بسياري از کارکنان و خانوادهها است، اما واقعا براي حل اين مسئله چه چارهاي بايد انديشه کرد؟ اگر سطح درآمد خود را افزايش دهيم و دو شيفته و سه شيفته کار کنيم مشکل بر طرف خواهد شد؟ اگر منطقي به ماجرا نگاه کنيم، بايد گفت که پاسخ منفي است! گاهي هم دوست داريد زندگيتان را مثل برخي آدمهاي اطرافتان بسازيد. گاهي گمان ميکنيد همه راه را اشتباه آمده ايد و حساب و کتاب زندگيتان با هم نميخواند و گاهي هم نااميد ميشويد، يکبار هم بايد به فکر يادداشت کردن يا ثبت مخارج و هزينههاي زندگي باشيم، اگر حساب و کتابها و دخل و خرجها با هم جور نباشد، بايد به فکر چاره بود، در واقع بايد حسابداري را از بين کتابها و واحدهاي درسي آموخت، اما حسابدار بودن در زندگي هنر است که همه افراد از آن بهرهمند نيستند. در دنياي امروز که هر روز شکل تازهاي از ارتباطات اقتصادي به وجود ميآيد، فعاليت افراد، موسسات، شرکتها و سازمانها پيچيدهتر و همه اين عوامل سبب ميشود که نقش حسابداري به عنوان فراهمکنندگان اطلاعات مالي با استفاده از استانداردهاي حسابداري براي استفادهکنندگان بيشتر مشخص شود. در تقويم ملي کشورمان از 14 تا 21 آذرماه، هفته حسابداري و روز 15 آذرماه روز حسابدار نامگذاري شده است؛ به همين مناسبت در جمع کارکنان امور مالي شرکت پالايش گاز شهيد هاشمينژاد به گفت و گو نشستم تا با تخصص آنان آشنا شويم و پاي صحبتهاي آنان بنشينيم. ساختمان اداري را طي ميکنم. بعد از عبور از ورودي حراست اداري، بايد به طبقه دوم که دپارتمان امور مالي است، بروم. در بين مسير کارمندي را ميبينم که با کلي سند و چک به سمت دفتر مديرعامل ميرود تا اسناد امور مالي را مسئولان امضا کنند. از اتاقهاي مالي صداي پرينتر به گوش ميرسد. از هر يک از اتاقها که عبور ميکنم، به کارکنان خداقوت و خسته نباشيد، ميگويم، بدون هماهنگي قبلي براي تهيه گزارش، وارد يکي از اتاقها ميشوم، اما از مسئله خبر ندارند. کلي برگ و سند روي ميز و سرشان حسابي شلوغ است. در حالي که بايد به اسناد رسيدگي کنند، پاي ميز قرار ميگيرم و با يک سلام و تبريک هفته حسابدار، از دوستانم در امور مالي ميخواهم چند دقيقه وقت شان را در اختيار ما بگذارند.
خودتان را معرفي کنيد و بفرماييد از چه سالي در امور مالي مشغول به کار شدهايد؟
امير قرايي وفا، متولد 20 تير 1353 در شهر مشهد هستم. دوران کـودکـي را در مشهدمقدس و شهر زاهدان گذراندهام و در حين خدمت سربازي و پس از اخذ جواب قبولي به دانشگاه رفتم و در رشته حسابداري مشغول به تحصيل شدم. پس از چهار سال کوشش، موفق به اخذ مدرک ليسانس حسابداري در دانشگاه آزاد شدم. قبل از حضور در پالايشگاه گاز شهيد هاشمينژاد در چند شرکت خصوصي، کار حسابداري ميکردم. در سالهاي نه چندان دور و به واسطه اينکه يکي از دوستان در بهداري سرخس فعاليت ميکردند، به من پيشنهاد کار در پالايشگاه را دادند و چون در رشته حسابداري سررشته داشتم و به اين کار علاقهمند بودم، به منطقه عملياتي خانگيران سرخس آمدم و پس از مصاحبه فعاليت کاري ام را از سال 1383 در پالايشگاه آغاز کردم، در آن زمان به صورت پيمانکاري فعاليت داشتم و از سال 1390 به قرارداد مستقيم، تبديل وضعيت شديم و در حال حاضر 13 سال سابقه کاري دارم.
شرايط کار در واحد امور مالي را تشريح بفرماييد.
بسياري از همکاران در ساير واحدهاي پالايشگاه فکر ميکنند فعاليت امور مالي، کنترل حقوق و دستمزد است و هر زمان در راهروهاي اداره يا پالايشگاه ما را از نزديک ميبينند، درباره افزايش حقوق و ساير مسائل ميپرسند؛ در صورتي که من در واحد اسناد و پيمانها هستم و از مسائل واحد حقوق و دستمزد اطلاعاتي ندارم، کار در امور مالي به لحاظ اينکه ما با اعداد و ارقام سر و کار داريم، نيازمند فضاي آرامش و سکوت است، پيگيري اسناد و پيمانها و کنترل آنها کمي سخت است و ما سعي ميکنيم بر اساس اطلاعات و آموزش به روز باشيم تا کارمان را به بهترين نحو ممکن و بدون نقص انجام دهيم.
واحد امور مالي گرايشهاي مختلف دارد آيا در دورههاي آموزشي حضور پيدا ميکنيد؟
بله، ما کارکنان امور مالي تقويم آموزشي داريم و زمان برگزاري اين کلاسها و دورههاي آموزشي اول هر سال به کارکنان اطلاع رساني ميشود و ما بر اساس نيازمندي و علاقه دورهها را انتخاب و در کلاسها و دورههاي آموزشي شرکت ميکنيم.
با توجه به حيطه کاري و فعاليت در منطقه عملياتي آيا در شهر سرخس سکونت داشتهايد؟
شهر سرخس، اولين شهر در ايران اسلامي است که طلوع آفتاب را به خود ميبيند. از نظر قدمت تاريخي شاهد حضور مردمان مرزنشين و مهمان نواز در اين منطقه بودهايم. با توجه به منابع انرژي در شهرستان اين منطقه، ظرفيت زيادي براي سرمايهگذاري دارد، اما مسئولان نگاه ويژه به منطقه نداشته و داراي کمبودهايي است.
از آنجا که فعاليت مردمان اين منطقه از گذشته کشاورزي بوده؛ از اين رو فعاليت علمي انجام نشده، همه افراد براي کار و استخدام به پالايشگاه فشار ميآورند. اين شهرستان جاذبه زيادي ندارد، من به مدت چهار سال به همراه خانواده در سرخس زندگي کردهام و زمان تفريح و گردش ما منتهي به چند نقطه خارج از شهر ميشد که حضور در اين مکانها هم تکراري شده است. از لحاظ بهداشتي و مسائل ديگر هم امکانات کمي دارد و چون در اينجا اقوامي نداشتيم، همسرم به همراه دو فرزند پسرم از سرخس به مشهد نقل مکان و در شهر مشهد سکونت پيدا کردند.
خيلي از همکاران به ما ميگفتند سرخس آرامش دارد ما اينجا ماندگار ميشويم اما با توجه به نبود امکانات، اين آرامش برايمان زياد مفيد نبود و ساکن کلانشهر مشهد شديم.
عبور و مرور در جاده سرخس به مشهد براي کارکنان چه سختيهايي به دنبال دارد؟
با توجه به ترافيک و عبور و مرور تريلرها و کاميونهاي حامل کالاهاي صادراتي به کشورهاي آسياي ميانه، شاهد تصادفات و حوادث زيادي در اين محور هستيم، متاسفانه مسئولان نگاه مثبتي به اين جاده پرتردد و ترانزيت ندارند؛ در حالي که همکاران زيادي از پالايشگاه به همراه خانوادههايشان جان خود را در اين جاده از دست دادهاند، فراغ اين عزيزان براي ما سخت است اما با گذشت زمان فراموش ميشود.
نحوه رسيدگي به يک سند مالي را تشريح بفرماييد.
صورت وضعيتها و اسناد که از سوي واحدها براي پرداخت به امور مالي ارسال ميشود، داراي نواقص مستندات است که ميبايد تمام مستندات هزينه به کارشناسان مالي ارائه شــود، صـــورت وضعيتها و فاکتورها در واحدها پس از اخذ امضاهاي مجاز به امور مالي جهت صدور سند ارسال ميشود و پروسه صدور سند از بخشهاي مختلفي برخوردار است، به عنوان مثال در يک صورت وضعيت ارسالي براي يک پروژه، بحث کنترل اقلام بر اساس استانداردهاي حسابداري، قوانين و مقررات مالي، فهارس بهاي نشريههاي مالي و سپس پروسه صدور سند و امضاهاي مجاز به همراه پيوست آنها انجام و بعد از صدور چک و ارسال به بانک، به حساب مربوطه ميشود.
رسيدگي صورت وضعيتها، پرداخت فاکتورها، عيدي و پاداش کارکنان و پيمانکاران تنها کار ما در واحد امور مالي نيست، جوابگويي به سازمانهاي نظارتي همچون سازمان بازرسي، حسابرسي ديوان محاسبات، حسابرسي تامين اجتماعي و سازمان امور مالياتي و دارايي بخشي از وظايف محوله است، همه همکاران امور مالي دغدغه دارند و خالصانه زحمات زيادي را متقبل ميشوند.
با توجه به استقرار شما در کمپ، آيا از زندگي در کمپها رضايت داريد؟
يک حديث داريم به اين معنا که اگر کسي به مشکل شما اهتمام نورزد، مسلمان نيست. به طور مثال اگر در وسط جادهاي شاهد باشم سنگي افتاده و احساس کنم آن سنگ به کسي خسارت وارد کند. در قبال آن مسئول هستم. مسئوليت من هم انجام کار حسابداري است و از ما خواسته اند بياييم در اين منطقه فعاليت کنيم، با شرايط و مشکلات ساختهايم و با همين حقوق به رضاي خدا راضي هستيم، اما وظيفه من اين است که کارم را به بهترين نحو ممکن انجام دهم. پدرم قبل از فوت به من وصيت کرد در هر سِمتي هستي، وظيفهات را درست انجام بده. من با اين افکار بزرگ شده ام و از کارم شانه خالي نميکنم پاي درد و دل نيروهاي قرارداد مستقيم و پيمانکاري بنشينند، خوبي هيچ زمان از بين نميرود.
***
همانگونه که در آغاز گزارش گفتيم، دخل و خرج بايد با هم بخواند، بايد به فکر يادداشت کردن و يا ثبت مخارج و هزينههاي زندگي باشيم. پالايشگاه گاز شهيد هاشمينژاد هم در بحث دخل و خرج براي خود حساب و کتاب دارد و يکي از زمينههاي درآمدي محصول گوگردي پالايشگاه در بازارهاي داخلي و خارجي است. در اين زمينه به سراغ يکي از کارکنان قراردادمستقيم در واحد امور مالي رفتهايم که با اين حوزه، سر و کار مستقيم دارد.
ضمن معرفي از دليل تان براي انتخاب اين شغل بگوييد.
سيد حامدهاشمي هستم تابستان 1359 در يک خانواده مذهبي در شهر مشهد متولد شدم. پدرم ارتشي بازنشسته است، قبل از ورود به پالايشگاه در يکي از هتلهاي مشهد به کار حسابداري و بعد از آن در سازمان حسابرسي مشغول بودم، بر اساس علاقه و پيش زمينه قبلي با مدرک فوق ديپلم جذب سازمان شدم و در حين کار هم موفق به اخذ مدرک کارشناسي و کارشناسي ارشد حسابداري شدم.
کسي که ميخواهد وارد اين رشته شود، بايد با علم حسابداري آشنايي داشته، هرچند اين موضوع در حال حاضر آکادميک شده و زياد پررنگ نيست اما شغل ما ايجاب ميکند که با اين علم آشنايي داشته باشيم.
صداقت و رو راستي از ديگر معيارهاي يک حسابدار در سازمان است.
بنده در قسمت حسابداري فروش گوگرد مشغول به خدمت هستم، صبح که در محل کار حضور پيدا ميکنيم، چون بحث قيمت گذاري محصول گوگرد پالايشگاههاشمي نژاد مبتني بر بازار بورس است، بايد بازار بورس را بررسي کنم، سپس ميزان عرضه، تقاضا و ميزان خريد متقاضيان محصول گوگرد. قيمتگذاري تابلوي بورس هر روز تا ساعت 12 ظهر امکانپذير است و نرخ هر روز مشخص ميشود. ما محاسبه نرخ گوگرد
بنتونيتي، محصولات گوگرد کلوخه و دانه بندي را آغاز ميکنيم، از ساعت 13 که مبالغ از طرف خريداران واريز ميشود، شروع به صدور حوالههاي فروش و تهيه گزارش و تطبيق گزارشها ميکنيم.
ساعت کاري هم از ساعت 7 صبح تا 19 شب به مدت 12 ساعت کاري است.
بحث نقدينگي در سازمان شما چطور است؟
چون پالايشگاه گاز شهيد هاشمينژاد يک شرکت دولتي است و ما مستلزم رعايت قوانين هستيم که اين قوانين از شرکت مادر به ما ابلاغ ميشود، بنابراين امکان حضور در بازار مثل شرکتهاي خصوصي برايمان فراهم نيست که بتوانيم در زمينه تجارت و بازاريابي ورود پيدا کنيم. ما بر اساس برنامه و بودجه تعيين شده از سوي شرکت بالادستي و نرخ مصوب وزارت نفت و قوانيني که براي ما ملاک تعيين شده است، فعاليت ميکنيم. پالايشگاه گاز شهيدهاشمي نژاد، بزرگترين توليد کننده محصول گوگرد با خلوص بالا در خاورميانه به شمار ميرود، اما از آنجا که اين مجموعه صنعتي در شرق کشور قرار گرفته و بازار هدف محصول گوگرد در غرب کشور است و محصول گوگرد پالايشگاه به سبب هزينه حمل که خريدار متحمل ميشود، نميتواند نياز 100 درصدي بازار داخل را جوابگو باشد، وجود اين دست از مشکلات باعث شده ما نتوانيم بازار را به طور کامل پاسخگو باشيم. به طور مثال يک خريدار محصول گوگرد با توجه به مسافت زياد پالايشگاه ما تا شهر خود، مجبور است از شهر اصفهان به دليل قرار گرفتن در مرکز کشور، محصول درخواستي خود را تامين کند، هرچند خلوص کمتر و ناچيز اما بروز اين قبيل مشکلات در روند بازار فروش ما کمتر شده چون ما مستلزم قوانين بالا دستي هستيم.
با چه نرمافزارهاي کاري آشنايي داريد؟
در گذشته از سيستم تحت فاکس پرو استفاده ميشد، اما در حال حاضر پيگيري اسناد از طريق سيستم نرم افزاري نوين بنام پيوست صورت ميگيرد، به نرم افزارهاي مالي اشراف کاري دارم و بيرون از مجموعه پالايشگاه با شش نرمافزار حوزه امور مالي فعاليت دارم.
از وضعيت اشتغال به کار در سازمان رضايت داريد؟
به عنوان نيروي قرارداد مستقيم در اين مجموعه و در واحدي فعاليت دارم که حيطه کاري من براي سازمان دائمي است، اين موضوع، بزرگترين چالش سيستم است، انگيزه نيروهاي قرارداد مستقيم و پيمانکاري خيلي پايين است زيرا فعاليت در منطقه عملياتي و ميزان حقوق و مزاياي دريافتي در قبال دائمي نبودن کار تعريف نشده است؛ در حالي که نيروهاي رسمي سازمان، تمام مزاياي مناطق محروم را دريافت ميکنند. ما شنبه تا چهارشنبه در محل کار در منطقه عملياتي خانگيران به صورت مجردي حضور داريم و اين بزرگترين معضل خانوادگي نيروها است؛ در حالي که حقوق و مزاياي ما اينقدر کفاف زندگي را نميدهد که هم يک اجاره در سرخس و يک اجاره در مشهد بدهيم، امکانات شهرستان جوابگوي خانواده من نيست که آنان را به اينجا بياورم.
چه انتظاراتي در افق بلند مدت سازمان داريد؟
پالايشگاه هاشمينژاد يکي از شرکتهاي سرآمد وزارت نفت است و شعار مديران هميشه اين بوده که منابع انساني يکي از ارکان اصلي شرکت است، از مسئولان خواهشمنديم در افقي که براي سازمان ديدهاند در سايه اين افق نگاهي به ما داشته باشند، با اين نوع کار تعريف شده من نميتوانم در زندگي افقي براي آينده خودم ترسيم کنم و هيچ تغيير جايگاهي نيست. به نظر ميرسد ما فرزندان ناخوانده اين صنعت هستيم و اگر هم از جانب مسئولان موضوعي مطرح شده است، آنها اعلام کردهاند بر اساس قوانين بالادستي سازمان کاري از دست ما ساخته نيست و نميتوانيم کاري برايتان انجام دهيم. ما در حال حاضر شاهد فعاليت نيروهاي مختلف با چندين ماهيت شغلي و ساختار در سازمان هستيم، مديران بايد بتوانند اين توازن بين نيروهاي رسمي و قرارداد موقت را به نحوي برقرار کنند که حداقل انگيزه در بين نيروهاي شاغل در سازمان ايجاد کند. متاسفانه اين انگيزه خيلي در بين نيروها کم شده که تاثيرش را در کار شاهد هستيم، اين شرايط براي افراد و کسب روزي حلال در زندگي و قبول شرايط سخت کاري باعث شده با حداقلها بسازيم چون بيرون هم هيچ خبري نيست و بازارکار خراب بيرون هم باعث شده نيروها تمام کمبودها و مشکلات را تحمل کنند. اميدوارم از اين دوگانگي نجات پيدا کنم، زيرا ميزان حقوق جوابگوي يک خانواده چند نفره نيست، همانطور که من جوانيام را براي سازمان گذاشته ام و به عنوان فرزندي از شرکت هستم، اين مجموعه هم به فکر رفاه و خانواده من باشد.
هرچند نيروهاي رسمي به افتخار بازنشستگي نائل شدهاند اما هيچ نيرويي جايگزين اين افراد نشده و حتي ميزان حقوق ما هم تغيير پيدا نکرده است، انشاالله به اميد ظهور هرچه زودتر.
در مورد کلمات ذيل يک کلمه بگوييد؟
مشعل: نفس پالايشگاه
نماز اول وقت: سرلوحه کار
خانواده: انگيزه، کار و تلاش
حقوق: رفع نيازمندي
حسابدار: شخص صادق و مورد اعتماد
پس از خروج از حوزه حسابداري فروش گوگرد به سمت اتاق سرپرست حسابداري اسناد و پيمانها ميروم تا بيشتر از اين حوزه اطلاعاتي کسب کنم، گوشه گوشه اتاق پر از اسناد مالي در نسخ دو رنگ سفيد و زرد است، در اين برگها جداول و اعداد به چشم ميخورد، پشت حسابرسي اين اسناد ساعتها زحمت و تلاش صورت گرفته تا منتهي به صدور چک شود، سپس براي واريز به بانک ارسال ميشود.
کارمندي که در اين گزارش به سراغش رفتهايم، به تازگي به سمت سرپرست واحد حسابداري اسناد، هزينه، پيمان و اعلاميه منصوب شده، با تمام دغدغههاي کاري که براي حسابداري اسناد دارد، چند دقيقهاي به مصاحبه به ما رضايت ميدهد. متولد 28 تيرماه 1359 در شهر بجنورد و فرزند دوم خانواده است. پس از گذراندن دورههاي دبستان، راهنمايي و دبيرستان در سال 78 در آزمون دانشگاه شرکت و براي ادامه تحصيل رشته حسابداري را برميگزيند، در سال 81 به خدمت سربازي اعزام و پس از اتمام دوره مقدس سربازي در شرکت گاز استان خراسان شمالي به عنوان نيروي پيمانکار مشغول فعاليت ميشود. سال 86 در آزمون استخدامي شرکت ملي گاز شرکت و پس از قبولي از سال 87 در پالاشگاه هاشمينژاد به عنوان نيروي رسمي مشغول به کار ميشود. آرش وطنخواه متاهل است و از 10 سال تجربه کاري در واحد امور مالي شرکت پالايش گاز شهيد هاشمينژاد برايمان ميگويد.
يک حسابدار بايد از چه مولفههايي برخوردار باشد؟
شرايط استخدامي در دستگاههاي دولتي در کشور ما محدود است، اما پس از جذب در اين حيطه، اولين مولفه صبر، حوصله و تجربه است و پس از اينکه فرد کارش را شروع کرد، بايد اين راه را ادامه دهد. در حال حاضر همکاراني که بازنشسته شدهاند، داراي فرسودگي خيلي زياد در کار و زير تيغ عمل جراحي نيز رفتهاند.
در حالي که همگان فکر ميکنند پشت ميز نشيني کار راحتي است، اما بر خلاف اين اعتقاد به مرور زمان شاهد فرسودگي اعضاي بدن هستيم، زيرا افراد پشت ميز نشين با نگاه کردن به صفحه کامپيوتر سختي کار دوچندان دارند، فعاليت در امور مالي چون تعهدات خاص خودش را دارد. افراد شاغل بايد مورد اعتماد و رازدار باشند و اين تضمين را به سازمان بدهند که از اسرار کاري محافظت و از آن مسائل سو استفاده نميکند، زيرا در امور مالي افراد به هر نحوي ميتوانند افراد سوء استفاده کننده باشند .
افراد شاغل بايد چه مواردي را رعايت کنند؟ فعاليت شما تا چه اندازه با قوانين کشوري مطابقت دارد؟
اصول کار بر اساس استانداردهاي حسابداري است و حسابداري در پالايشگاه نيز از اين امر مستثني نيست، صورتهاي مالي ميبايد حسابرسي شود و مدير امور مالي نيز به عنوان ذي حساب به سازمانهاي نظارتي از جمله ديوان محاسبات پاسخگو باشد. فعاليت حسابداري در شرکتهاي گاز استاني تفکيک شده و هر حوزه داراي رئيس واحد جداگانه، است اما در پالايشگاه، اين موضوع شامل حسابداري طرحهاي عمراني، حسابداري طرحهاي جاري، حسابداري اعلاميه، حسابداري اسناد و هزينه همگي در يک واحد جمع شده است. بنده در طول روز بين 80 تا 90 سند از طريق سيستم و اتوماسيون اداري و 25 تا 30 صورت وضعيت و تنخواه را به صورت دستي بررسي ميکنم، در دو ماه گذشته افزون بر 1610 صورت وضعيت، تنخواه و فاکتور بررسي شده است.
نقش يک حسابدار در جلوگيري از فساد در سيستم چقدر ميتواند مهم باشد؟
عمده هزينهها و سندها در بخش حسابداري پيمانها انجام ميشود و مبالغ بالايي هم دارد، سوءاستفاده خيلي راحت ميتواند صورت بگيرد به عنوان مثال تباني يک حسابدار با پيمانکار ميتواند بزرگترين سوءاستفاده باشد، حتي موارد جزيي مانند اولويت در رسيدگي صورت وضعيتها خارج از نوبت ميتواند سوءاستفاده باشد.
اگر اشتباهي از سوي کارکنان رخ دهد، چه دستورالعملي داريد؟
يک زمان اشتباه محاسباتي و غيرعمد است که شخص ناخواسته آن را انجام ميدهد و قابل چشمپوشي و اصلاح است البته در مواردي اشتباه در واريزي شماره حساب داشته ايم و متاسفانه هيچ کسي حمايت نکرده و آن کارمند تا آخرين مبلغ اشتباه واريزي را مجبور به عودت به حساب مربوطه شده است. بحث دقت و رعايت دستورالعملها در کار توصيه ميشود اما اگر اشتباه عمدي باشد قابل بخشش نيست زيرا بخش مالي حوزهاي نيست که بشود از اشتباهات آن به راحتي گذشت کرد، اينجا جبران ناپذير است. در پايان سال و در آستانه عيد نوروز کارکنان براي پرداخت حقوق و عيدي نگاهشان به امور مالي است. در اين خصوص توضيح بفرماييد. بحث حقوق مربوط به واحد حقوق و دستمزد ميشود. متاسفانه ديد تمامي همکاران غيرمالي به اين واحد پرداخت حقوق است، در صورتي که فعاليت و وسعت کار خيلي گستردهتر است. ما سال مالي را در پايان سال جمعبندي نميکنيم اما با بسته شدن حسابهاي موقت، پايان سال در اسفندماه کار صدچندان ميشود.
حتي بعضي همکاران روز 29 اسفندماه که تعطيل رسمي است، در محل کار حضور پيدا ميکنند تا روند پيگيري صورت وضعيتها و فاکتورهاي مالي به سرانجام برسد، آخرسال هميشه تب و تاب خاص خود و استرس زيادي را به همراه دارد.
در کار امور مالي با چه وضعيت چالش برانگيزي روبهرو بودهايد؟
هر روز کار ما چالش است، ما زماني در ستاد تهران وزارت نفت و يا شرکت گاز براي پيگيري کارهاي اداري حضور پيدا ميکنيم. در آنجا بين کارکنان رسمي يا ارباب رجوع فرقي برايشان ندارد و اجازه ورود نميدهند. ضمن اخذ کارت شناسايي با اتاق مربوطه تماس و اسم افراد مراجعه کننده را بيان ميکنند و زماني که مراجعهکنندگان تاييد شوند، مجوز ورود آنها صادر ميشود در حالي که در پالايشگاه شاهد مراجعات روزانه و مکرر اشخاص بدون هماهنگي با حراست به واحد مالي هستيم، بنابراين ميبايست از لحاظ عبور و مرور مراجعهکنندگان به واحد امور مالي با هماهنگي اين واحد صورت پذيرد. به لحاظ سازماني، وظيفه کارمند امور مالي نيست که با پيمانکار روبهرو شود، اما ما سعي داريم همکاران را راهنمايي کنيم، وظيفه پيگيري صورت وضعيتها بين کارفرما و پيمانکار را بايد ناظر پيمان بررسي کند.
آيا در زمان مرخصي و سفر براي انجام کار با شما تماس گرفته شده است؟
استرس هميشه با کار مالي است حتي در طول سفر و يا مرخصي، حتي بنده در استعلاجي پزشکي بودهام که همکارم با بنده تماس گرفته و براي حضور در محل کار تقاضا داشته است که هرچه سريعتر دستور ترخيص از پزشک معالج گرفته شود. ديد همگان به امور مالي فقط پرداخت حقوق شده است.
چه انتظاري از مديران داريد؟
با توجه به حجم کار، از مديران خواهشمنديم سري به واحد امور مالي بزنند و از نزديک در جريان روند کاري کارکنان واحد قرار بگيرند اگر در واحدهاي عملياتي کاري صورت ميگيرد، اين طرف هم حمايت مالي تا پرداخت وضعيت مالي انجام ميشود؛ بنابراين يک حمايت ميتواند حداقل روحيه بخش باشد. مهمترين مرحله اجراي هر کاري در واحدها تامين اعتبار هزينههاست که تحقق اين موضوع از صفر تا صد هزينهها را امور مالي شرکت عهدهدار است، ايستگاه گفتوگوي بعدي ما اتاق مدير امور مالي پالايشگاه است.
خودتان را معرفي کنيد و از سوابق کاري در صنعت نفت براي مخاطبان نشريه بگوييد.
علي اصغر ساربان مقدم، متولد فروردين 1346 در شهرستان تربت حيدريه و بورسيه دانشکده حسابداري و امور مالي در دانشگاه صنعت نفت هستم، سال 1374 به عنوان کارمند رسمي در شرکت ملي گاز جذب شدم و کارم را در شرکت پالايش گاز شهيد هاشمينژاد شروع کردم. بعد از چند سال فعاليت براي ادامه خدمت به شرکت گاز استان خراسان بزرگ اعزام شدم، سپس بعد از چند سال، دوباره براي خدمت در صنعت گاز به همراه خانواده از مشهد به بيرجند مرکز استان خراسان جنوبي نقل مکان کرديم و به عنوان رئيس امور مالي و پشتيباني گاز خراسان جنوبي مشغول به کار شدم. روند کار در صنعت گاز دوباره بنده را به پالايشگاه گاز شهيد هاشمينژاد کشاند و از سال 92 به عنوان رئيس حسابداري عملياتي، سپس مدير امور مالي تا به امروز مشغول فعاليت هستم.
چه شناختي از وظايف سازماني روابط عمومي داريد؟
روابط عمومي همين طور که از نامش پيداست، ويترين عرضه فعاليتهاي شرکت در جامعه پيرامون بوده و وظيفه اطلاعرساني فعاليتهاي درون سازماني و تعاملات برون سازماني در عرصه فعاليتهاي فرهنگي، مسئوليتهاي اجتماعي، برگزاري اعياد و مناسبتهاي ملي و مذهبي در تقويم کشور را به عهده دارد، همچنين بازوي مديريت پالايشگاه در معرفي خدمات شرکت به ذينفعان است. عرصه کار و فعاليت سازماني روابط عمومي از اتاق فکر شرکت که هيئت مديره و در سطح بالاتر مجمع عمومي شروع ميشود و تا پايينترين لايههاي ساختار سازماني نفوذ دارد و ميبايد با استفاده از دانش و علم روز، نيازهاي سازمان، قبل از اينکه به مشکل يا معضلي تبديل شود، به نحو مطلوب به مديران عالي شرکت منعکس و براي اين موارد راهکاري انديشيده شود. واحد روابط عمومي، همچنين نقطه وصل شرکت به جامعه پيرامون، مشتمل بر ذينفعان و ذي اثران سازمان است و بايد بازخوردهاي جامعه برون سازماني را رصد و به مسئولان عالي رتبه شرکت منعکس کند و متقابلا بازخورد اقدامهاي انجام شده را به خارج سازمان اطلاع رساني کند، بنابراين تاکيد ميکنم که حيطه فعاليت روابط عمومي بسيار گسترده و پر چالش است.
اجراي هر پروژهاي نيازمند تامين اعتبار است، از روند تخصيص منابع، توضيحاتي را بيان بفرماييد.
فعاليت در واحد امور مالي مستند به سند برنامه و بودجه ساليانه بوده و به صورت يک زنجيره به هم پيوسته و معنادار است؛ به نحوي که هر صورت حساب مالي و فرم اجاره پرداخت در امور مالي تعريف و از ابتداي سفارش گذاري خريد خدمت يا کالا عنصر هزينه در واحد بودجه، تامين اعتبار و مجوز مربوطه تا سطح مدير امور مالي امضا سپس به دفتر مديرعامل شرکت ارجاع ميشود، پس از تصويب خواهي و انجام هزينه به طور مجدد اسناد هزينه در دفتر واحد مالي ثبت و در اسناد پيمانها، حسابداري کالا، بودجه، خزانه و در پايان در قسمت بايگاني گردش پيدا ميکند، در حال حاضر بالغ بر 30 کارمند رسمي، قرارداد مستقيم و پيمانکاري در واحد مالي شرکت مشغول انجام خدمت به واحدهاي سازماني هستند.
فرآيند فعاليتهاي تامين مالي و بودجه بر چه اساسي است؟
همان طور که قبلا اعلام کردم ، اساس فعاليت مالي سند ساليانه برنامه و بودجه جاري و موافقتنامه طرحهاي سرمايهاي پالايشگاه است که پس از پيشنهاد و طرح و تصويب در هيئت مديره و مجمع عمومي فرآيند تصويب خواهي در هيئت دولت، مجلس شوراي اسلامي، شوراي نگهبان و نهايتا تصويب نهايي و ابلاغ براي اجرا از ناحيه معاونت برنامه و بودجه دولت تحقق يافته و در طول سال اجرايي و در پايان سال پس از تفريغ در صورتهاي مالي مجددا به تصويب مجمع عمومي مي رسد. بنابراين تامين مالي و نقدينگي وابسته به تحقق درآمدها در سقف بودجههاي مصوب بر اساس فرمول تخصيص ماهيانه انجام مي شود.
مهمترين چالشها و فرصتهاي حوزه مديريت مالي در حال حاضر چيست؟
مهمترين فرصت مديريت مالي در ابعاد نرم افزاري، توانمند سازي واحدهاي مالي در استفاده از نرم افزارهاي نوين حسابداري و در عرصه سخت افزاري ارتقا عملکرد از طريق توانمند سازهاي نوين ميباشد، علاوه بر اين توسعه رويکرد بنگاه اقتصادي در حاکميت شرکتي به عنوان يک فرصت استثنائي مورد توجه اين مديريتي است، مهمترين چالشهاي واحد مديريت مالي نيز مسائل سرمايههاي انساني در ابعاد انگيزشي و البته تطبيق قوانين و مقررات با فضاي کسب و کار جديد به منظور حداکثر بهرهوري از حداقل منابع و سرمايهها است. در پايان ضمن تبريک هفته حسابدار به آحاد جامعه حسابداران به خصوص همکاران معززم در مديريت مالي پالايشگاه، اميدوارم جايگاه حسابداري به عنوان يک فن و علم و البته هنر مورد توجه و عنايت بيش از پيش برنامهريزان و مديران عالي کشور و صنعت نفت قرار گيرد.
روايت «مشعل» ازدل هاي صاف و نيت هاي خالص در سرزمين طلاي سياه
ارزش اينـجا از يونيـت نفتي کمتـر نيست
از همه مديران مناطق نفت خيز جنوب مي خواهيم با حضور در اين موسسه، انسان دوستي کارکنان خود را ببينند
مشعل بهروز بلمه استان زرخيز خوزستان را همه مردم ايران به نفت ميشناسند. نفتي که از زير پاي مردم اين سرزمين بيرون ميزند و کل اقتصاد کشور را ميچرخاند. انتظاري که مردم ايران احتمالا خواهند داشت اين است که در اين سرزمين حداقل آسيبهاي اجتماعي ناشي از مشکلات اقتصادي ديده نشود، اما بعضا ديده ميشود! اين قضيه البته شاخص هاي متنوع و متعددي دارد که در جاي خود بايد بررسي شود. جداي از مديريت شهري، استاني و صنعتي در خوزستان که ميتواند جداگانه بررسي شود، اگر بخواهيم نصف تقصيرهايي را که به نارساييهاي
فرهنگي-اقتصادي در خوزستان منجر ميشود، به گردن مردم بيندازيم بايد مردم خوزستان را با مردم تبريز مقايسه کنيم که طبق آمارهاي اعلام شده و درصد بيکاري و تکديگري در اين شهر نزديک به صفر است. در اينجا تقصيرهاي مديران شهري و استاني خوزستان را کاري نداريم، تقصيرهاي مردم خوزستان را هم کاري نخواهيم داشت. بلکه اتفاقا به کوشش بخشي از همين مردم که اکثر آنها در زيرمجموعههاي وزارت نفت شاغل هستند،ميپردازيم که با هدف درمان درد بزرگ فقر اقتصادي، اجتماعي اين استان به ميدان آمدهاند. لطيفيان يکي از همين مردم است که همراه با اعضاي خانواده و بعضي همکارانش سال به سال خستگيناپذيرتر به اين مهم پرداخته اند. مردان و زنان ايثارگري در قالب موسسه گلشن آل طه کارهاي بزرگي ميکنند که از چشم ما دور مانده، اما زندگي بسياري از کودکان معصوم و زجرکشيده را نجات بخشيده اند. آن هم در اهواز روي دريايي از طلاي سياه. در بازديدي که از اين موسسه داشتيم، لطيفيان قصه شکل گيري موسسه را برايمان تعريف و کلي درد دل کرد که خلاصهاي از آن را در ادامه ميآوريم:
در برهه اي از زمان هستيم که آمار طلاق، فقر، کودکان کار، کودکان بيسرپرست و اعتياد بالا رفته است. اگر فرهنگ نوع دوستي را گسترش دهيم و همه ما بتوانيم گوشه اي از زندگي متمولانه خود را وقف کنيم، مطمئنا بخش عظيمي از اين معضلات را از بين خواهيم برد. ضمنا از شما اصحاب رسانه خواهش ميکنم هدفتان از اطلاعرساني درباره فعاليتهاي امثال ما را فرهنگ سازي قرار دهيد و نه فقط اطلاعرساني. در شهر اهواز حدود 6 مرکز نگهداري ايتام داريم که يکي هم دولتي است. سه تا مربوط به موسسه جواد الائمه و دوتا هم مربوط به موسسه گلشن آل طه است. يعني حدود 40 درصد از ايتام شهر اهواز در مراکز موسسه گلشن نگهداري ميشوند. اين موسسه از سال 91 کار خود را آغاز کرده است. ما يک جمع خانوادگي هستيم که اين کار را آغاز کرده ايم. پس از صدور مجوز در سال 92 مرکز نگه داري از کودکان 3 تا 6 سال را راهاندازي کرديم. به اين صورت که خانهاي را اجاره و به کمک مردم آن را تجهيز کرديم. در ادامه مرکز شماره دو را در سال 93 راهاندازي کرديم که دختران 6 تا دوازده سال را نگهداري و سال 94 رفتيم به سراغ کودکان کار و بازمانده از تحصيل شهر اهواز. فعاليتهاي اين موسسه با هماهنگي واحد آسيبهاي اجتماعي بهزيستي استان خوزستان انجام ميگيرد و يک هيئت مديره خانوادگي دارد. وقتي اين موسسه راهاندازي شد، من به علت اينکه کارمند شرکت نفت هستم، با بعضي از دوستان در شرکت وارد مذاکره شدم. آن زمان برآورد ما اين بود که مرکز با 300 ميليون تومان راهاندازي ميشود. آن زمان صندوق خانوادگي ما بيشتر از دوازده ميليون تومان پول نداشت. ما در يک جلسه قرآن اين موضوع را با همکاران مطرح کرديم که حتي در همان جلسه هم بحث بالاگرفت که نميشود چنين کاري انجام داد. اما با توکل به خدا شروع کرديم. در مهر 92 پيشنهاد داديم. نه خانواده ام ميپذيرفت و نه بهزيستي. آنها هم گفتند کار بسيار سنگيني است و نميتوانيد از پس آن برآييد مگر اينکه چهارنفر بازاري پولدار بياوريد تا حمايتتان کنند. من گفتم به جاي چهار بازاري چهارصد کارمند ميآورم. اينجا بهزيستي به ما مجوز نداد و گفت با اين ترتيب ابتدا شما مرکز را راهاندازي کنيد سپس به شما مجوز ميدهيم.
دقت کنيد که پنجشنبه جلسه قرآن بود. شنبه صبح رفتم بهزيستي، شنبه بعد از ظهر خانه اجاره کرديم و شروع کرديم به تعمير کردن. پيشبيني کرديم تعميرات خانه از برج هفت تا پايان سال و پيش از عيد نوروز تمام ميشود. خانهاي اجاره کرديم که بسيار هم آسيب ديده بود. دو هفته بعد در خانه تعمير شده جلسه قرآن بعدي را برگزار کرديم. باورمان نميشد. براي مثال حداقل هزار قلم کالاهاي مختلف نياز داشتيم براي اين خانه. ظرف اين دو هفته فقط با تلفن زنگ ميزديم به دوستان مختلف و همکاران در شرکت نفت و از هر کسي يک سري کالا تهيه کرديم. بعد از دو هفته وقتي جلسه قرآن برگزار شد، باورشان نميشد از هزار قلم کالا 650 قلم به دستمان رسيده بود. بهزيستي که بازديد کرد، کمي اعتماد پيدا کرد و در ابتدا شش بچه را به اين مرکز فرستاد. من هم ارتباط بيشتري با همکاران در شرکت نفت برقرار کردم و واقعا اين عزيزان کمک بسيار زيادي کردند. واقعا پشتوانه اي که ايجاد شد، به دلگرمي ما و ادامه کارمان منجر شد.
در همينجا از آقاي عاليپور، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب ميخواهم بيايند ببينند که کارکنانشان در کنار خدمتي که در شرکت نفت ميکنند، چه کارهاي ديگري نيز انجام ميدهند. متاسفانه هنوز ايشان فرصت نکرده از اين مرکز بازديد کنند حتي رئيس روابط عمومي مناطق نفت خيز جنوب هم هنوز بازديدي از موسسه نداشته است. چراکه از نظر ما اهميت و ارزش اين موسسه از يک يونيت نفتي کمتر نيست. به نظر ما لازم است مديران نفت بيايند و عملکرد خاموش کارکنان نفت را ببينند. به همين دليل از اين فرصت هم استفاده ميکنم و از همه مديران عزيز که هنوز فرصت بازديد از فعاليتهاي موسسه گلشن آل طه را نداشته اند دعوت ميکنم. همواره دلايلي براي بي سرپرست شدن کودکان وجود خواهد داشت بنابراين مراکز ايتام نيز هميشه بوده و خواهد بود اما غير از ايتام و کودکان بي سرپرست، بسياري از آسيبهاي ديگر اجتماعي اقتصادي مثل کودکان کار و کودکان بدسرپرست و کودکان داراي بيماريهاي خاص به راحتي ميتواند از بين برود و مشکلاتشان مهار شود.
ماجراي عاطفه و عاطفه ها از زبان مربيان
در بازديد« مشعل» از مرکز کودکان سه تا شش سال موسسه گلشن با مربيان اين مرکز گفتوگو کرديم و به داستان بعضي از اين کودکان گوش فرا داديم. کودکاني که به علت شرايط ويژه برخي در ميان کل پرسنل شرکت نفت معروف شده اند و زندگي شان دگرگون شده است.
بيتا لطيفيان، مدير مرکز بچههاي سه تا شش سال در باره اين مرکز ميگويد: در اينجا بچههايي هستند که با حکم قضايي و نامه بهزيستي وارد اين مرکز ميشوند و تعدادي نيز از شيرخوارگاه ميآيند. اين کودکان ويژگيهاي کاملا مختلف و متعددي و هر يک داستان کاملا جدا و متفاوتي دارند.وي در ادامه به شرح حال عاطفه، يکي از کودکان مشهور مرکز ميپردازد: بعضي از بچههايي که اينجا ميآيند، شرايط بسيار ويژه اي دارند. براي مثال از گروه اول بچههايي که وارد مرکز شدند، عاطفه را ميتوانم مثال بزنم که ويژگي بسيار خاصي داشت و در شرايط بسيار بدي بود. بچه اي بود که شنوايي بسيار ضعيفي داشت. درست نميديد و اصلا نميتوانست صحبت کند. در سن حدودا چهارسالگي. ابتدا برايش عينک مناسب توسط چشم پزشک تهيه شد و سمعک مناسب و دوسال تحت تربيت شنيداري قرار گرفت. يعني ياد گرفت که بشنود. بعد از آن گفتار درماني را برايش تدارک ديديم. در ادامه دختر بچه اي که پزشک در ابتدا او را عقب افتاده ذهني ميدانست اندک اندک توانست دوره پيش دبستاني را بگذراند، سپس در مدرسه عادي ثبت نام شد، بعدها ديديم ضريب هوشي اش از هم شاگرديهاي خودش بالاتر است. الان کلاس اول دبستان را گذرانده و در حال حاضر کلاس دوم است و از اين مرکز به مرکز مربوط به دختران 6 تا 12 ساله منتقل شده است. از خانم برومند يکي ديگر از مربيان پرتلاش مرکز ميپرسيم که اگر بخواهيم يک رقم تقريبي براي کل هزينههاي چنين کودکي محاسبه بکنيم به چه عددي ميرسيم.مي گويد: ببينيد کارهاي توان بخشي متعدد هستند و طولاني مدت. مثل يک عمل جراحي پزشکي نيست. براي مثال عاطفه در چهارسالگي براي اولين بار قدرت شنوايي پيدا ميکند. براي اولين بار آواها را ميشنود و بايد برايش مفهوم سازي انجام شود که هر آوايي چه مفهومي دارد. شايد باور نکنيد که يک ماه طول کشيد تا عاطفه توانست مفهوم کلمه آبي را بفهمد. اين يک پروسه است تحت عنوان تربيت شنوايي که هزينه آن هر جلسه اي حدود چهل هزار تومان خواهد بود. دو سال مداوم هفته اي دو جلسه تربيت شنوايي انجام ميشود. در کنار آن گفتار درماني هم بايد انجام شود. اين هم جلسه اي سي-چهل هزار تومان به همان صورت. براي دختري مثل عاطفه که چهار سال است نزد ما در اين موسسه تحت مراقبت و تربيت است تمامي اين پروسهها در حال انجام است و حتي يک جلسه را هم از دست نداده ايم. اين هزينهها را در کنار هزينههاي درماني از جمله عمل جراحي پزشکي و جراحي زيبايي و جراحيهاي ترميمي اش، کالاهاي مورد نيازش و هزينههاي نگهداري در موسسه کنار هم بگذاريد تا به عددي نسبي برسيد. براي يک بچه نرمال در حدود ماهي دو ميليون تومان در اين موسسه هزينه ميشود. براي افرادي مثل عاطفه طبيعتا بسيار بيشتر خواهد بود.
از آنها ميپرسيم بهترين اتفاقي که در اين موسسه ميافتد، از نظر شما چيست؟همه به اتفاق يک پاسخ ميدهند؛ ترخيص بچهها. يعني بچه يک پذيرش خوب توسط يک خانواده خوب داشته باشد. اين اتفاق خستگي از تن ما در ميآورد. مي گوييم آيا خانواده لطيفيان از اين کار خسته نشده است؟ بيتا لطيفيان ميگويد: خيلي جاها آدم خسته ميشود. يه جاهايي اصلا جان به لب ميشويد و ميخواهيد رها کنيد اما همان لحظه يکباره اتفاقي ميافتد که تمام خستگيتان از بين ميرود. مثلا خانواده اي که بچه را به سرپرستي برده اند، بعد از مدتي يک عکس از شرايط زندگي جديد بچه براي ما ميفرستند. با ديدن شرايط جديد کودک، انگار دنيا را به ما داده اند.
در ادامه به وضعيت مالي موسسه ميپردازيم و ميپرسيم که ميزان کمک به موسسه از نظر شما چقدر ايده آل هست؟
برومند پاسخ ميدهد: در اين حد که در يوميه بچهها کم نياورده ايم، اما مشکلات بزرگمان سرجايش است. مثلا مشکل ساختمان هاي اجاره اي و خودروهاي اجاره اي همچنان بزرگترين مشکلات ما است. هر چندسال يک بار مجبوريم به اسباب کشي که بسيار عظيم و سنگين است، تن بدهيم . وي در ادامه ميافزايد: اما در سه سال و نيم از آغاز به کار اين موسسه حدود بيش از هفتاد کودک را ترخيص کرديم. اين بزرگترين موفقيت ما است. تقريبا ده نفر فرزندخواندگي بوده و بقيه برگشت به خانواده خود کودک بوده. در حدود هر سه هفته يک کودک ترخيص شده است.
خانم عسگري ديگر مربي اين مرکز نيز در ادامه ميگويد: بعضي از ترخيصها بسيار موفق بوده اند و اکنون که پيگيري ميکنيم ميبينيم خانوادههاي بد سرپرست به کمک بهزيستي سامان دهي شدهاند و کودکان را به آغوش خانواده بازگردانديم. يا اينکه کودک در شرايط بسيار اسفباري به اينجا آمد و امروز مثل يک شاهزاده در خانواده اي موفق يا متمول و پر احساس دارد زندگي ميکند.
هواپيماي قديمي نفت در اسکله آبادان مي نشيند
هواپيماي قديمي شرکت ملي نفت كه همه پروازهاي اختصاصي مديران اين شركت قبل از انقلاب اسلامي با آن انجام ميشد، به عنوان بخشي از پارک موزه ساحلي نفت، در اسکله تاريخي آبادان جاي ميگيرد.اين هواپيما که از نوع «فوكر 27» است و حدود 55 سال قدمت دارد، مدتها در فرودگاه اهواز نگهداري ميشد و پس از آن که از سوي کارشناسان بخش اشياي مديريت موزههاي نفت شناسايي شد، به آبادان منتقل شد. به گفته ناظر و مجري موزههاي نفت آبادان، هواپيماي مزبور پس از دمونتاژ شدن در فرودگاه اهواز راهي آبادان شد و در حال حاضر با گذراندن بخشي از مراحل مرمت و بازسازي، عمليات مونتاژ و استقرار آن در مکان دائمياش در اسکله موزه آبادان آغاز شده است.ساسان بامداد صوفي ميافزايد: طول اين هواپيما كه تنها چند فروند از نوع مشابه آن در موزههاي هوايي جهان وجود دارد، حدود 30 متر است و هر بال آن نيز حدود 10 متر طول دارد که روي هر كدام از آنها يك ملخ به چشم ميخورد.اولين پرواز اين هواپيما 54 سال قبل از انگلستان به فرودگاه تهران انجام شد و پس از آن كه هواپيما دراختيار شركت ملي نفت قرار گرفت، در نخستين پرواز داخلي خود در فرودگاه آبادان به زمين نشست.پارك موزه ساحلي نفت آبادان محل استقرار جرثقيلهاي اكوان و گوگرد است كه در جابه جايي تجهيزات پالايشگاه آبادان و انتقال تجهيزات جنگي در زمان جنگ جهاني دوم نقش بسزايي داشتهاند.
آغاز مرمت جرثقيل تاريخي اکوان در يارد خرمشهر
صوفي همچنين از آغاز مرمت و بازسازي جرثقيل تاريخي اکوان در يارد شرکت ساخت و تاسيسات دريايي خرمشهر خبر داد.جرثقيل اکوان هفته گذشته براي مرمت به خرمشهر انتقال داده شده بود و به گفته ناظر و مجري موزههاي نفت آبادان براي پيگيري مرمت اين جرثقيل در خرمشهر به سر ميبرد. خوشبختانه يارد خرمشهر با توجه به امکانات و تجهيزات پيشرفته و نيروي انساني متخصص از توانايي لازم براي بازسازي اکوان برخوردار است و انتظار ميرود به زودي اين جرثقيل تاريخي براي قرار گرفتن در پارک موزه نفت، به آبادان بازگردد.
هدايايي ديگر براي موزه نفت از كانون بازنشستگان صنعت نفت اصفهان
تعدادي سند، عكس و شيء قديمي، از سوي رئيس هيئت مديره كانون بازنشستگان صنعت نفت اصفهان، به موزهها و مركز اسناد صنعت نفت، اهدا شد.
اين هدايا، اسناد و مدارك پرسنلي مصطفي مشكلاني رئيس هيئت مديره كانون بازنشستگان صنعت نفت اصفهان و نماينده موزه نفت در اين كانون، همچنين تعدادي شيء قديمي مربوط به صنعت نفت را شامل ميشود.
پيك كانون اصفهان
مشكلاني همچنين تعدادي تصوير مربوط به گذشته صنعت نفت، شمارههاي قديمي مجله پيك نفت و كاتالوگ خلاصه مقررات امور بازنشستگي چاپ 1344 را به زبانهاي فارسي و انگليسي، به موزه نفت اهدا كرده است.
در ميان اشياي اهدايي وي ميتوان به لامپهاي قديمي ميخي 250 ولت كه در صنعت نفت به كار مي رفته، ماشين دوخت ساخت انگلستان و «دال» يا نمره گير تلفنهاي انگليسي اشاره كرد.
لامپ قديمي
مشكلاني متولد 1311 خورشيدي، كار در صنعت نفت را از مسجد سليمان در سال 1327 آغاز كرده و در سال 1359 پس از 32 سال خدمت بازنشسته شده است. او اكنون مدت 21 سال است كه در كانون بازنشستگان نفت اصفهان به فعاليت مشغول است.
جزوه اهدايي
كانون بازنشستگان اصفهان، از جمله فعال ترين كانونهاي صنعت نفت كشور است كه بسياري از پيشكسوتان نفتي، بويژه پيشكسوتاني از شهرهاي جنوبي و نفتخيز كشور كه دوران بازنشستگي را در شهر اصفهان مي گذرانند، در آن عضويت دارند.
اين كانون پيشتر نيز اسناد، مدارك و تصاويري را مربوط به گذشته صنعت نفت، به موزه نفت اهدا كرده بود.
نقشه برداري از كارخانه حلب سازي كرمانشاه آغاز شد
نقشه كشي و نقشه برداري از کارخانه حلب سازي و حلبپر كني كرمانشاه كه قرار است به يكي از موزههاي نفت كشور تبديل شود، پنجشنبه گذشته آغاز شد.
اين نقشهها تمامي محوطه بيروني و چهار سالن اصلي كارخانه قديمي حلب سازي را شامل ميشود.
پروژه نقشهبرداري از كارخانه حلبسازي بخشي از طرح برپايي موزه در اين كارخانه قديمي صنعت نفت با قدمت صد ساله است كه از سوي يك تيم نقشهبرداي هشت نفره زير نظر مديريت موزهها و مرکز اسناد صنعت نفت و با هماهنگي مديريت پالايشگاه نفت كرمانشاه انجام ميگيرد.
کارخانه حلب سازي و حلب پرکني کرمانشاه که از قدمتي يک صد ساله برخوردار است، طي چند دهه نقش مهمي در توزيع فرآوردههاي نفتي در سراسر کشور به عهده داشته است.
اولین ها و نفت
آغاز توليد صنعتي نفت در مسجد سليمان، با برپايي امكانات و تاسيساتي همراه است كه برخي از آنها براي نخستين بار در ايران ظاهر ميشود و پيش از آن در كشور سابقه نداشته است. از جمله اين موارد ميتوان به تله كابين يا ترن هوايي ميان پالايشگاه بيبيان و ايستگاه راه آهن تمبي اشاره كرد.
اين خط هوايي كه طول آن به 10 كيلومتر ميرسيد، گوگرد پالايشگاه بي بيان را به ايستگاه راهآهن تمبي انتقال ميداد تا از آنجا به وسيله قطارهاي باري به اسكله «درخزينه» و از آنجا با دوبه يا يدك كش به آبادان و اهواز انتقال يابد. گوگردي كه به اين طريق به دست ميآمد، براي مصرف در داخل كشور و صادرات مورد استفاده قرار ميگرفت.
برخي چاههاي مسجد سليمان، داراي مقادير زيادي گاز ترش بود. گاز ترش، گازي است كه سولفور آن بسيار بالا است و از اين رو براي هر گونه استفاده بايد سولفور آن جدا ميشد. پالايشگاهي ابتدايي كه اوايل توليد نفت در منطقه بي بيان مسجد سليمان ساخته شده بود، اين وظيفه را به عهده داشت.
اين در زماني بود كه پالايشگاه آبادان، به عنوان نخستين پالايشگاه صنعتي خاورميانه هنوز ساخته و راهاندازي نشده بود و البته پالايشگاه كوچك بي بيان تا سالها پس از راهافتادن پالايشگاه آبادان نيز به كار ادامه داد. به هر حال گاز ترش به پالايشگاه بيبيان منتقل و در آنجا در بخش گوگردسازي، به مايع قرمز رنگي تبديل ميشد. اين مايع از طريق لولههايي به دو حوضچه در بيرون كارخانه هدايت ميشد. دو نفر كارگر با لباس مخصوص و بيلهايي سركج مايه را درون حوضچهها پخش ميكردند؛ به نحوي كه ارتفاع مايع در حوضچهها، حداكثر به 10 سانتيمتر برسد.
مايع قرمز رنگ پس از آن كه به درون حوضچهها ريخته ميشد، ظرف مدت چند دقيقه به دليل تركيب شدن با هوا، به رنگ زرد درميآمد و از مايع به جامد تبديل ميشد. حالا گوگرد جامد با كلنگهايي كه دستههاي كوتاه داشتند، خرد، سپس به وسيله فرقون به داخل انبار سرپوشيدهاي انتقال داده ميشد.
براي انتقال گوگرد توليدي به راه آهن زميني تمبي- درخزينه، از ترن هوايي (سيستمي شبيه تله كابين امروزي) استفاده ميشد. در اين سيستم هر واگن پس از عبور از جلو دريچه انبار، با گوگرد بارگيري ميشد. سپس واگنها به وسيله كابلهايي به بالا كشيده شده و با عبور از روي دكلهاي بلند، مسافتي حدود 10 كيلومتر را تا بندر درخزينه در كنار رود كارون طي ميكردند. در پايان راه واگنها گوگردهايشان را به درون واگنهاي باري تخليه ميكردند و با چرخشي 180 درجه اي به بي بيان باز ميگشتند تا مجددا عمليات حمل و بارگيري را انجام دهند.
جالب توجه اين كه در مسير عبور اين كابينها كه گاه از روي جادههاي اتومبيل رو ميگذشت، توريهاي فلزي محكمي نصب شده بود تا از ريختن گوگردها در حين عبور كابينها به روي جاده و ماشينها جلوگيري به عمل آيد.از ديگر خاطراتي كه شخصا به ياد دارم، گوگرد اندود كردن مجسمههايي بود كه دانشآموزان به عنوان كاردستي ميساختند. به اين صورت كه مجسمههاي گلي به كارگراني كه در حوضچههاي گوگرد يا پالايشگاه بي بيان كار ميكردند، داده ميشد و آنها مجسمهها را در حوضچه گوگرد مذاب فرو ميكردند. به اين ترتيب مجسمههاي ليمويي خوش رنگي، پوشيده از گوگرد، به دست ميآمد. بر اساس روايت ديگري از آن روزها، يك بار تعدادي از كارگران تصميم ميگيرند براي رفتن به تمبي، از تله كابين بي بيان استفاده كنند و به تصور اين كه هنگام رسيدن كابينها به مقصد و موقع دور زدن از آنها به پايين ميپرند، سوار يكي از آنها ميشوند. اما در پايان مسير موفق نمي شوند به موقع پياده شوند و در نتيجه به داخل واگنهاي باري كه براي حمل گوگرد آمده بودند، سقوط ميكنند. در همين حال ساير كابينهاي حامل گوگرد از راه ميرسند و محمولهها را روي سر آنها خالي ميكنند!
البته بعدها گاز ترش مسجد سليمان به وسيله خط لوله به پتروشيمي ماهشهر انتقال يافت و تا آنجا كه ميدانم اكنون از آن مجموعه فقط دو حوضچه باقي مانده است.
نعمت ا.. امام
كارمند بازنشسته نفت
آقاي وزير روايت مي کند ...
* احمد كعبي فلاحيه
علي اکبر معين فر كه پس از پيروزي انقلاب اسلامي سكان وزارتخانه تازه تاسيس نفت ايران را به دست گرفت، نخستين فردي است كه طرف گفت و گوي دست اندركاران تهيه «تاريخ شفاهي وزراي نفت ايران» قرار گرفته و حاصل آن در قالب يك كتابي 80 صفحه اي به تازگي انتشار يافته است.تلاش براي ثبت وقايع از زبان معين فر كه در دوره اي كوتاه، اما حساس، تصدي وزارت نفت ايران را بر عهده داشت، گامي است كه به ابتكار مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت برداشته شده است. اين در حالي است كه متاسفانه اين شخصيت باسابقه در عرصه سياست و صنعت نفت ايران، با گذشت كمتر از يك ماه از انتشار اين كتاب دار فاني را وداع گفت و علاقه مندانش را به سوگ نشاند.معين فر، از اواسط سال 1358 تا مهر ماه سال 1359، يعني نزديك به يک سال، به عنوان وزير نفت در كابينه دولت موقت به رياست مهندس مهدي بازرگان، فعاليت كرد. در واقع وزارت معينفر با استعفاي دولت موقت در آبان ماه 1358 خاتمه نيافت و او بيش از 9 ماه ديگر در اين سمت به فعاليت ادامه داد و در تعيين سياست هاي داخلي و خارجي نفت ايران تاثيرگذار بود.
کتاب «تاريخ شفاهي وزراي نفت ايران/ علي اكبر معين فر» علاوه بر متن مصاحبه اي مفصل با وي، 10 سند مکتوب و بيش از 20 عکس را از دوران وزارت وي شامل مي شود. البته دو سه قطعه از اين تصاوير به سال هاي اخير بازمي گردد، يعني زماني که به ابتکار مهندس زنگنه، وزير كنوني نفت و به رسم پاسداشت وزراي پيشين نفت، جلسه اي با حضور تعدادي از اين وزرا برگزار و در آن از معين فر تقدير شد.
در كتاب حاضر با روايت هاي دست اولي از سوي مسئولي بلندپايه روبهرو هستيم که زماني مسئوليت صنعت نفت کشور را در دست داشته است و جالب توجه اين که در موارد زيادي به طور تلويحي اذعان دارد که تصميم گيري هايش تحت تاثير شرايط و ويژگي هاي آن زمان بوده و اگر امروز در همان موقعيت مي ايستاد، شايد تصميم متفاوتي مي گرفت.چنانچه از متن كتاب برمي آيد وضع مزاجي معين فر نيز در حين انجام اين گفت و گوها در شرايطي نبوده كه بتواند ساعات طولاني را به يادآوري خاطرات گذشته بپردازد، با اين همه دقت معين فر در يادآوري اين رويدادها ستودني است. چرا كه او به عادت هميشه در اين اينجا نيز تلاش دارد تا صحت و درستي مطالب فداي كميت نشود و در مواردي كه مردد است از توضيح بيشتر خودداي مي كند، چنانچه مثلا در مورد دليل بركناري زكي يماني، وزير نفت عربستان كه سابقه دوستي نيز با وي داشته است، متوسل به حدس و گمان نمي شود و صراحتا مي گويد كه در اين زمينه اطلاعاتي ندارد.با اين همه كتاب حاضر به عنوان اثري كه كمتر مشابه آن را در بازار مي توان يافت، خواندني است. از جمله بخش هاي جالب كتاب مي توان به خاطرات معين فر از نظرات شخصي وي و موضع جمهوري اسلامي ايران در آن سال ها در مورد قيمت نفت اشاره كرد؛ آن هم در شرايط حساسي مانند تحريم خريد نفت ايران از سوي آمريكا به دليل ماجراي گروگانگيري در سفارت اين كشور در تهران، يا مباحثات وي در اوپك با ساير اعضا در مورد تعيين ميزان توليد و قيمت نفت.البته خاطرات معين فر از اوضاع و احوال داخلي صنعت نفت در آن دوران نيز شنيدني است؛ زماني كه تحولات در اين وزارتخانه شتاب گرفته بود و همزمان با جابه جايي هايي كه رخ مي داد، انتظارات و توقعاتي، گاه بجا و گاه بي جا، از سوي گروه ها و دستجات مختلف، عرصه را بر مسئولان وزارتخانه و بويژه وزير نفت تنگ مي كرد. ماجراي دستگيري رئيس كل پالايشگاه هاي كشور كه براي سرزدن به پالايشگاه آبادان رفته بود، توسط عده اي از كاركنان اين پالايشگاه، يكي از اين موارد است.بخش هاي پاياني كتاب كه به خاطرات معين فر
از چگونگي اسارت مهندس تندگويان به دست نيروهاي بعثي مربوط مي شود نيز خواندني است. در اين زمان معين فر ديگر وزير نفت نيست، بلكه به عنوان معاون ويز نفت با تندگويان همراه است و هنگام اسارت نيز در ماشين پشت سر وزير نفت حركت مي كند و با اندكي بخت و اقبال مي تواند از مهلكه بگريزد.به هر روي در همه اين موارد با روايتهاي دست اولي مواجه هستيم که از قول مسئولي بلند پايه که زماني مسئوليت صنعت نفت کشور را در دست داشته است روايت مي شود و نکته جالب توجه اين است که راوي در موارد زيادي به طور تلويحي اذعان دارد که تصميم گيري هايش تحت تاثير شرايط و ويژگي هاي آن زمان بوده و اگر امروز در همان موقعيت مي ايستاد، شايد تصميم متفاوتي مي گرفت.البته بخش هايي از كتاب كه به خاطرات معين فر قبل از رسيدن به وزارت نفت، مربوط مي شود، گاه حالت تفسير و تحليل يا بيان نقطه نظرات شخصي وي را پيدا مي كند و از آنجا كه اين ديدگاه ها بعضا در مورد رويدادهايي است كه معين فر شخصا و به طور مستقيم درگير آنها نبوده است، به نظر مي آيد اين بخش ها چندان با محتواي كتاب كه تاريخ شفاهي است، مناسبت نداشته باشد. از اين رو مي شد حجم اين بخش ها را كوتاه كرد و در عوض به همان بخش هايي كه روايت مستقيم او از حوادث هستند، افزود.به هر روي ضرورت پرداختن به شخصيت ها و مسائل تاريخي مرتبط با صنعت نفت، بويژه با توجه به اين حقيقت كه نفت در كشور ما با رويدادها و حوادث تاريخ سياسي معاصر كاملا عجين است، بر كسي پوشيده نيست و انتشار نخستين مجلد از كتاب تاريخ شفاهي وزراي نفت مي تواند گام موثري در اين زمينه باشد.
بقعه
حزقيل نبي (ع) در شهر دزفول
بقعه حزقيل نبي(ع) را مدفن يا قدمگاه حضرت حزقيل از پيامبران بني اسراييل ميدانند كه پدر بزرگوار دانيال نبي(ع) بوده است. در قرآن از او به نام ذوالكفل، ذكري به ميان آمده است. حزقيل، سومين پيامبر بعد از موسى (ع) بود. او پيامبرى بود با خردى تابناك و صبرى شگرف و در رديف ادريس(ع) و اسماعيل (ع). يكي از پيامبران كتاب مقدس كه در روايات اسلامي توصيف ميشود، حزقيل (ع) است. نام حزقيل در قرآن به كار نرفته، اما متون تفسيري، مدعي اشاره قرآن به او در آيه 243 سوره بقره هستند.
احترام به پيران
نميتوانست بلند شود، از بس پير بود. عصايش هم افتاده بود آن طرفتر. نميدانست چه کند. موسيبنجعفر (ع) وسط نماز خم شدند و عصا را دادند دستش و دوباره نمازشان را ادامه دادند. گفتم: «وسط نماز، عصا داديد دست پيرمرد؟» فرمود: «هرکس به پيري به خاطر موي سفيدش احترام بگذارد، از ترس و عذاب روز قيامت در امان است.»
نرم افزار «ساحلي به نام نماز» شامل موضوعاتي از اين دست است:
کتابخانه: از ژرفاي نماز، احکام نماز، پاداش نمازگزاران، پرتوي از اسرار نماز، تاثير نماز، چرا نماز بخوانيم ؟ و....
کتابشناسي: معرفي 19 جلد کتاب درباره نماز
فرهنگ نماز: آثار و اسرار، انبيا و نماز، خواندنيهاي نماز، نماز پيشنهاد دانشمندان و فرزانگان
احاديث: مجموعه احاديث از ائمه اطهار(ع) پيرامون نماز چيست و چگونه است؟ يادگيري مقدمات نماز، نماز جماعت، استقبال از نماز و آنچه ميخوانيم.
احکام: مجموعه کاملي از احکام درباره نماز و نمازگزار.
اشعار نماز: مجموعه اشعار با موضوع نماز و عبادت.
انواع نماز: نوافل و تعقيبات، مجموعه 100 پرسش و پاسخ، خداي فوق العاده من و داستانهايي درباره نماز.
مساجد: جايگاه مساجد در اسلام، مساجد معروف، به همراه آموزش تصويري نماز، وضو، تيمم و غسل.
در انتظار...
پس از نخستين ويرانى شهر «قدس» و به دنبال آن از دست رفتن شوكت و اقتدار اين شهر، يهوديان به اسارت و آوارگى دچار شدند و بنابر پيشگويى و نويد پيامبران و كاهنان، همواره ظهور يك مصلح و منجى الهى را انتظار مىكشيدند تا بتواند اقتدار و شكوه «قوم خدا» را به دوران درخشان داوود(ع) و سليمان (ع) برگرداند. شخصيت مورد انتظار «ما شِيَح» (مسح شده) خوانده مىشد. «ما شِيَح»، لقب پادشاهان بنى اسراييل بود كه بر اساس يك سنت ديرينه، پيامبران بنى اسراييل در حضور جمع اندكى، روغن بر سر آنان «پادشاهان» مىماليدند و به اين گونه نوعى قداست براى آنان پديد مىآمد و به لقب «ماشِيَح» يعنى مسح شده، ملقب مىشدند.
دلهاى بنىاسراييل از عشق به مسيح موعود (ع) لبريز بود و در برابر حاكمان ستمگر، همواره چشم به راه آمدن چنين رهبر رهايىبخشي بودند.
اما با اين وصف، آنگاه كه عيسى مسيح (ع) ظهور و دعوت خويش را آشكار کرد و اساس تعاليم خويش را بر موعظه، اندرز و پرهيز از خشونت و دشمنى استوار ساخت و همگى را به محبت ودوستى فرا خواند، با مخالفت و اعتراض شديد يهوديان مواجه شد، زيرا آنها چنين مسيحى را انتظار نمىكشيدند و چنين انتظارى هم از او نداشتند، بلكه آنها منتظر مسيحى بودند كه وقتى آمد، همچون شاهان گذشته بنىاسراييل، بر تخت شاهى و اريكه قدرت سياسى تكيه بزند و آن اقتدار و سيطره ديرينه آنها را ديگر بار احيا كند. اين بود كه آنان به مواعظ، پندها و اندرزهاى حكيمانه و انسانساز آن پيامبر بزرگ الهى دل نسپردند.
پيدايش صهيونيسم
«صهيونيسم» يا «صهيونيزم» گرفته شده از واژه «صهيون» به معناى كوه خشك يا پرآفتاب، نام تپهاى بلند در جنوب شرقى شهر قدس است كه در كتاب تورات به عنوان شهر داوود تعريف شده است و داراى آثار و اماكن مذهبى و تاريخى گوناگونى بوده است. در بعضى افسانههاى يهوديان آمده است كه منجى قوم يهود، پس از ظهور از اين كوه، قدرت مطلقه آنان را بر تمام اقوام و ملل جهان گسترش داده و مستقر خواهد ساخت.
پديده صهيونيسم با وجود ادعاى برخى منابع با تشكيل نخستين كنگره علنى و رسمى صهيونيستها در شهر «بال» سوييس در سال 1276 ه.ش (1897 م) به وجود نيامده است، بلكه بذرهاى عملى و اوليه آن مدتها پيش از ورود اين واژه به جهان سياست پاشيده شده بود.
از اين رو، اگرچه بعضى نمودها و مظاهر صهيونيسم را در اواخر قرن 19 مىتوان يافت، ولى ريشه اين فعاليت آنان به چند قرن پيش از آن و بلكه به تاريخ كهن و پيشين يهود برمىگردد. توضيح آنكه بنا به نقل برخى منابع تاريخى، آن گاه كه حضرت داوود (ع)، قلعهاى را كه بر تپه صهيون بود، فتح كرد، بنايى را براى صندوق عهد «الواح تورات» در آن برپا ساخت. ولى پس از ويرانى بيت المقدس در سال 70 ميلادى و انقراض دولت و ملت يهود، يهوديان آواره شهرها و نقاط مختلف دنيا كه همواره در آرزوى استقرار مجدد در سرزمين فلسطين بودند، نام «صهيون» را شعار خود قرار داده و براى احياى مجد و عظمت ديرينه يهود، خود را «صهيونى» خواندند.
اما پس از ظهور اسلام در قرن هفتم و پذيرش اسلام از سوى ساكنان فلسطين، شهر قدس، چهره اسلامى به خود گرفت و پس از مدتى و در دوران خليفه دوم، به تصرف كامل مسلمانان در آمد. شهر «قدس» يا بيت المقدّس در اسلام و نزد پيامبر گرامى (ص) از چنان اهميت و قداستى برخوردار است كه در سالهاى نخستين رسالت و بعثت نبى اكرم (ص) به عنوان قبله گاه مسلمانان مطرح بوده و مسلمانان به سمت «مسجد الاقصى» در شهر قدس نماز مىگزاردند، گرچه از آن تاريخ به بعد، اين شهر ميان مسلمانان، مسيحيان و يهوديان از احترام خاصى برخوردار است، ولى در بيشتر دوران تاريخ اسلام تا اين اواخر [ به جز سالهاى ميان 478- 670 ه (1099- 1291 م) كه دوران جنگ صليبى ميان مسلمانان و مسيحيان بر سر تصرف آن بوده است]، مسلمانان فلسطينى كه عمدتا از اعراب بوده و هستند، بر اين شهر تسلط كامل داشتند و اين شهر پس از مكه ومدينه به عنوان اولين قبله گاه مسلمانان، از مهمترين شهرهاى اسلامى به حساب مىآيد و داراى قداست و شرافت بالايى نزد عموم مسلمانان دنياست.
هر چند يهوديان، طى چند مرحله جنگ و كشتار كه عليه آنان صورت گرفته، ناگزير شدند در نقاط ديگر دنيا پراكنده شوند، ولى هرگز از آن آرمان قومى ودينى خود كه بازگشت به موطن اصلى مورد ادعاى خويشتن يعنى «سرزمين فلسطين» به عنوان «ارض موعود» باشد، دست نكشيدند. علاوه بر آن، صهيونيستها با روحيه عصيان گرى ونژاد پرستى كه داشته و دارند و هرگز حاضر نمىشوند از لحاظ قومى و دينى با ديگران بويژه با مسيحيان كه دشمنى ديرينهاى با آنها داشتند، در آميزند و تفاهم همه جانبهاى را ايجاد كنند، اين عوامل موجب شد كه آنها بر آرمان صهيونيستى و نژاد پرستى خود بيشتر پافشارند و براى بازگشت به ارض موعود، به هر وسيلهاى، بويژه حربه «مظلوم نمايى» متوسل شوند كه طرح داستان «يهودى كشى» هيتلر در جنگ جهانى دوم از آن جمله است.
بر اين اساس، يهوديان صهيونيست در مناطقى مانند اروپا و آمريكاى شمالى، حضور چشمگيرى داشته و توانستند در فعاليتهاى سياسى- اجتماعى و از آن مهمتر، در امور اقتصادى آن نقاط نقش فعالى ايفا كنند. آنان همچنين كوشيدند تا در دستگاههاى دولتى نفوذ كرده و مراكز مهم تصميمگيرىهاى سياسى- اقتصادى را در دست گيرند.
نفوذ رجال صهيونيست در دستگاههاى سياسى- اقتصادى اروپا و آمريكا به حدى گسترده و آشكار بود كه موجب شد موجى از بغض و نفرت در اروپاى غربى عليه آنان به وجود آيد.
سرانجام در سال 1917 م كه بريتانيا درگير جنگ با دولت عثمانى بود، صهيونيستها فرصت را مغتنم شمردند و زمينه صدور اعلاميه «لردبالفور»، وزير خارجه وقت انگلستان را فراهم ساختند. اين اعلاميه به طور اكيد، تأسيس كشور «اسراييل» در سرزمين فلسطينيان را براى يهوديان به رسميت شناخت!
پس از شكست دولت عثمانى در سال 1923 م، فلسطين تحت قيوميت دولت بريتانيا قرار گرفت و هدف عمده اين كار، اجراى مفاد اعلاميه «بالفور» بود. جنگ جهانى و نهضت نازىها در كشتار و شكنجه يهوديان به دست هيتلر، زمينه تأسيس يكدولت مستقل اسراييلى را هموار ساخت. در طي 20 سال، شمار افراد يهودى كه از نقاط دورافتاده جهان به فلسطين آورده شدند، به يك ميليون نفر رسيد.
تا اين كه سازمان ملل متحد در 14 مه 1948 ميلادى بر تجزيه خاك فلسطين رأى داد و اين سرزمين به دو قسمت «اسلامى عربى» و «يهودى صهيونيستى» تقسيم شد و به اين ترتيب، حكومت «اسراييلى» و صهيونيستى در همين تاريخ، همزمان با خروج آخرين سربازان انگليسى از فلسطين شكل گرفت.
مسلمانان جهان از جمله ملل عرب مسلمان با اين تقسيم ظالمانه به مخالفت جدى برخاستند و جنگهايى ميان اعراب بويژه مصر و سوريه با اسراييل روى داد كه از مهمترين آنها جنگ 11 ژوئن 1967 م است كه به جنگ شش روزه اعراب و اسراييل شهرت دارد و اعراب در آن، شكست سختى خوردند. پس از اين شكستها، ملت مسلمان فلسطين از مبارزات آزادى بخش خويش دست نكشيدند و با حمايتهاى همه جانبه سياسى، نظامى، مادى و معنوى دولتهاى انقلابى و امتهاى مسلمان در سراسر جهان اسلام، مبارزات خود را ادامه دادند.
هم اكنون نيز اين جهاد مقدس مردمى، با عنوان قيام «انتفاضه» يا قيام سنگ پرانى كه از 18 آذرماه 1366 ه. ش ( 8 دسامبر 1987 م) آغاز شده است، بشدت ادامه دارد. اميد است كه با عنايات پروردگار عالم و كمكها و حمايتهاى ملتهاى مسلمان و برخى دولتهاى انقلابى- اسلامى ودر رأس آنان ملت و دولت انقلابى و مسلمان ايران، اين قيام به پيروزى نهايى برسد و قدس شريف آزاد شود.
ادامه دارد...
برگزاري بيستمين نشست دبيران ستاد اقامه نماز وزارت نفت
بيستمين جلسه دبيران ستاد اقامه نماز وزارت نفت به ميزباني شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران برگزار شد. در ابتداي اين نشست، سيد محمدرضا موسويخواه، مدير عامل شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران، در خصوص اهميت برپايي نماز و توجه ويژه به اين فريضه الهي گفت: نماز، عاليترين و والاترين جنبه روحاني دين اسلام است که انسان را به معراج ميبرد. وي با تأکيد بر لزوم برپايي باشکوه نمازجماعت در ادارهها و دستگاهها عنوان کرد: اين مهم بايد با تلاش و پيگيري مسئولان در ادارهها انجام شود. موسويخواه با اشاره به آيات و احاديث مربوط به نماز اذعان کرد: نماز، انسان را از بدي و زشتي دور ميکند. وي با اشاره به ساخت نمازخانههاي متعدد در سطح جايگاههاي کشور از سوي شرکت ملي پخش اظهار کرد: يکي از اقدامهاي اين شرکت در بحث توسعه نماز، ساخت نمازخانه در جايگاههاي بين راهي بوده است.مدير عامل شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي، يکي از شاخصهاي طرح درجهبندي جايگاه و پرداخت کارمزد را مناسب بودن نمازخانههاي جايگاهها اعلام کرد و گفت: حدود 116 تن از روحانيون به عنوان ائمه جماعت در نمازخانههاي اين شرکت مشغول برپايي نماز هستند.موسوي خواه ارتباط تنگاتنگ و صميمي روحانيون با کارکنان در شرکت ملي پخش را قابل تقدير دانست و افزود: روحانيون با پشتوانه مردمي و ارتباط تنگاتنگي که با مردم دارند، ميتوانند در زمينه تبليغ نمازموفقتر عمل کنند.وي افزود: در سطح وزارت نفت، شرکت ملي پخش و شرکت گاز، بيشترين ارتباط با مردم را دارند، از اين رو روحانيون شرکت ملي پخش، با ارتباط نزديک با مردم در مجاري عرضه، نواحي و تاسيسات شرکت، بايد مردم را به نماز و برپايي آن تشويق کنند. مدير عامل شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي لازمه برون رفت از مشکلات دنياي امروز رابرپايي و توجه بيش از پيش به مقوله نماز دانست و تصريح کرد: جذب جوانان با اين مقوله مهم، نيازمند برنامهريزي و تلاش همه مسئولان است. ارائه گزارشي از فعاليتهاي شرکت ملي پخش در حوزه نماز از سوي مدير روابط عمومي ودبير شوراي اقامه نماز اين شرکت از ديگر بخشهاي آغازين اين نشست بود. دکتر مجيدي، مشاور فرهنگي و دبير ستاد اقامه نماز وزارت نفت قبل از ورود به دستور جلسه اين نشست، توضيحات مبسوطي درباره موضوع برندينگ که در هفتههاي اخير، سرو صداهاي زيادي به راه انداخته، داد و سپس توضيحاتي درباره دستاوردهاي اولين همايش آشنايي فرهيختگان حوزوي با صنعت نفت ارائه کرد.ارائه طرح اوليه ساختار جديد شوراي فرهنگي وزارت نفت و توضيحاتي درباره آن از سوي باغبان، رئيس کارگروه طرح و برنامه ستاد اقامه نماز، توضيحاتي درباره بودجه و اعتبارات در ستاد اقامه نماز از سوي جمالي، رئيس مالي و پشتيباني ستاد اقامه نماز و ارائه گزارش فعاليتها از طريق رؤساي قرارگاههاي فرهنگي و رابطين 10گانه کشوري، از ديگر برنامههاي نشست بيستم دبيران ستاد اقامه نماز وزارت نفت بود. اين نشست که از ساعات نخست روز چهارشنبه (6 ديماه 96) در سالن جلسات شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي شروع شد، در ساعت 16 و 30 دقيقه عصر به کار خود پايان داد .
100 آيه 100 درس (6)
توسل
يا أَيُّهَا الَّذينَ امَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسيلَه وَ جاهِدُوا فى سَبيلِهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ مائده-35
اى كسانى كه ايمان آوردهايد! تقواى الهى پيشه كنيد و براى تقرب به خدا وسيله بطلبيد و در راه او جهاد كنيد. باشد كه رستگار شويد.
در اين آيه، براى دستيابى به فلاح و رستگارى، سه دستور مهم داده شده است:
تقواى الهى، توسل و جهاد در راه خدا.
وسيله چيست؟
وسيله در لغت بهمعناى چيزى است كه انسان به واسطه آن، به چيز ديگرى نزديك مىشود و منظور از وسيله در آيه شريفه، هر چيزى است كه باعث قرب و نزديكى انسان به خدا شود و آن مىتواند داراى مصداقهاى زيادى باشد. گاهى مراد از وسيله، اعمال صالحى است كه انسان انجام مىدهد. چنانچه در روايتى از امير مؤمنان (ع) نقل شده است كه وسيله عبارت است از: ايمان به خدا و رسول او (ص)، جهاد در راه خدا، كلمه اخلاص (لا اله الا الله)، به پا داشتن نماز، دادن زكات، روزه ماه رمضان، حج عمره، صله رحم، صدقه پنهانى، صدقه آشكار و كارهاى نيك. گاهى نيز منظور از وسيله، دست زدن به دامن اولياى الهى است، يعنى انسان با كسانى كه به مرحله قرب خدا رسيدهاند، ارتباط برقرار كند و با محبت و توسل به آنان، خود را به خدا نزديك سازد. قرآن به اين حقيقت اشاره كرده كه اگر گناهكاران علاوه بر طلب مغفرت از خدا، به دامان پيامبر (ص) نيز متوسل شده و از او بخواهند كه از درگاه خدا برايشان طلب بخشش كند، خداوند آنان را خواهد بخشيد:
«وَ لَوْ انَّهُمْ اذْ ظَلَمُوا انْفُسَهُمْ جاؤُكَ فَاسْتَغْفَرُوا اللَّهَ وَاسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ لَوَجَدُوا اللَّهَ تَوَّاباً رَحيماً» و اگر اين مخالفان به هنگامى كه به خود ستم مىكردند (و فرمانهاى خدا را زير پا مىگذاردند) نزد تو مىآمدند و از خدا طلب آمرزش مىكردند و پيامبر (ص) هم براى آنها استغفار مىكرد، خدا را توبهپذير و مهربان مىيافتند. نمونههايى از توسل به پيامبر اكرم (ص) در زمان حيات ايشان و پس از آن، در كتب شيعه و سنى نقل شده است كه حاكى از وجود يك سنت مستمر حتى در حضور آن حضرت بوده است. بهعنوان مثال نقل شده است كه پيامبر اكرم (ص) تقاضاى مرد بياباننشين را كه با سرودن شعرى از آن حضرت خواست براي باريدن باران دعا کند، اجابت كرد و بر فراز منبر رفت و پس از خواندن خطبه، از خداوند تقاضاى باران کرد و دعاى خود را ادامه داد تا باران فراوانى باريد. يا در ماجراى ديگر، پيامبر اكرم (ص) به نابينايى كه براى شفاى چشمانش به آن حضرت متوسل شده بود، دستور داد كه پس از انجام وضو و خواندن دو ركعت نماز، اينگونه خدا را بخواند: اللَّهُمَّ انّى اسْئَلُكَ وَ اتَوَجَّهُ الَيْكَ بِنَبِيِّنا مُحَمَّدٍ صلى الله عليه و آله نَبِىِّ الرَّحْمَهِ، يا مُحَمَّدُ انّى اتَوَجَّهُ بِكَ الى رَبِّكَ انْ تَقْضِىَ حاجَتى: خدايا، من از تو درخواست مىكنم و به تو روى مىآورم بهوسيله (وساطت) پيامبرمان، حضرت محمد (ص)، پيامبر رحمت. اى محمد (ص)! من بهوسيله تو بهسوى پروردگارت توجه مىكنم كه خواسته مرا برآورى. او نيز چنين كرد و خداوند، بينايي را به چشمان او بازگرداند.
ادامه دارد...
شهيد
قيصر حيدري
شهيد حيدري در عنفوان جواني، پتروشيمي بندر امام(ره) را به عنوان محل خدمت خود انتخاب کرد و با آغاز جنگ تحميلي، بارها راهي جبهههاي نبرد حق عليه باطل شد و به افتخار جانبازي نائل آمد. آثار مجروحيت شيميايي، سالها با او همراه بود تا اين که سرانجام در تير ماه 68 اورا آماده پيوستن به خيل شهيدان کرد و خلعت زيباي شهادت را برتن اين شهيد عزيز، پوشاند. دربارهاش گفتهاند: «به خواهرانش قرآن ميآموخت، نماز يادشان ميداد، برايشان كتاب داستان ميخريد و خودش براي آنها ميخواند و مهربان بود و پرشور.»
استفاده از سيگار مسکر
کاغذ و توتون برخي سيگارها را توي شراب ميخوابانند و بعد از خشک شدن از آن استفاده ميکنند. حکم استفاده از اين سيگارها چيست؟
پاسخ: اگر اين سيگار، مسکر باشد ولو به مقدار کم، استفاده از آن مطلقاً حرام است.
درمان با تزريق الکل
آيا ميتوان براي درمان مسموميت، از الکل (اتانول) يا همان مشروبات الکلي به صورت تزريقي استفاده کرد؟
پاسخ: بنابر احتياط واجب، استفاده از مسکرات به صورت تزريقي، فقط در صورتي که درمان منحصر در آن باشد، به مقدار ضرورت جايز است.
جدش محروم بود
سيدمحمد تدين در شميران، باغ خريده بود و يک روز، نمايندگان مجلس را براي ناهار به باغ خود دعوت کرد. هنگامي که نمايندگان دور مدرس گرد آمده بودند و از هر دري صحبت ميکردند، مستخدم وارد شد و چاي در فنجانهايي که به «گالش نقره» معروف بود، آورد. يکي از حضار سؤال کرد: آقا! استعمال اين ظروف چگونه است؟ آيا اطلاق ظرف بر آنها ميشود؟ مدرس پاسخ داد: وقتي در نجف، در محضر ميرزاي شيرازي بوديم، طلبهاي وارد شد و از ميرزا درخواست يک عبا کرد. ميرزا به ناظرش فرمود: برو بازار و براي سيد يک عبا تهيه کن. به اتفاق به بازار رفتند. وقتي که مستخدم برگشت، گفت: آقا! عبا فروش چند عبا آورد و سيد گرانترين آنها را برداشت.
ميرزا فرمود: جدش که چنين عبايي نداشت، بگذار اولادش داشته باشد. حالا بگذاريد تدين هم اين ظروف را داشته باشد.
خطوط لولهايها
قهرمانان خود را شناختند
مسابقات ورزشي کارکنان و پيشکسوتان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران که به ميزباني منطقه لرستان در رشتههاي تنيس روي ميز، شنا، تيراندازي، آمادگي جسماني و کشتي آزاد و فرنگي برگزار شده بود، با معرفي تيمهاي برتر و نفرات برگزيده به پايان رسيد و قهرمانان خود را شناخت. اکبر ميرزايي، رئيس امور ورزش و تربيت بدني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، هدف از برگزاري اين مسابقات را توسعه ورزش همگاني، افزايش روحيه و سلامت کارکنان عنوان کرد و گفت: ترويج فرهنگ ورزش در ميان خانوادهها و کارکنان، از اهداف اصلي برگزاري مسابقات است تا سلامت خانوادهها با ورزش همگاني تضمين شود. اکبر ميرزايي با اشاره به ميزباني شايسته منطقه لرستان از اين دوره مسابقات، در ادامه گفت: منطقه لرستان با حمايتهاي مدير و روساي واحدهاي روابط عمومي، حراست، امور اداري، امور مالي و امور ورزش شرايطي را فراهم کرد تا اين مسابقات به طور کامل با امکانات شرکتي برگزار شود. در ادامه رضا بيرانوند، مسئول امور ورزش منطقه لرستان نيز به امکانات اين منطقه براي برگزاري مسابقات اشاره کرد و گفت: در مرکز منطقه لرستان امکانات ورزشي همچون سالنهاي ورزشي، سالن تيراندازي، استخر، همچنين محل اسکان فراهم است و به همين دليل، اين دوره از مسابقات با کمترين هزينه ممکن برگزار شد. رضا بيرانوند با اشاره به عملکرد داوران اين مسابقات اظهارکرد: مسابقات کارکنان و پيشکسوتان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران به طور کامل هيئتهاي ورزشي استان لرستان برگزار شد و دخل و تصرفي در داوريها نيز وجود نداشت. در چنين شرايطي شرکتکنندگان در مسابقات از قضاوتهاي داوران مسابقات رضايت کامل داشتند. نفرات برتر نيز به مسابقات ورزشي شرکت پالايش و پخش اعزام ميشوند.
نتايج به دست آمده در مسابقات فوق به شرح زير است:
تير اندازي
در مسابقات تيراندازي کارکنان تيمهاي مناطق شمال، لرستان و مرکزي به ترتيب اول تا سوم شدند و در تيراندازي پيشکسوتان نيز، تيمهاي مناطق مرکزي، ري و اصفهان، مقامهاي برتر را به دست آوردند.
تنيس روي ميز
در مسابقات رشته تنيس روي ميز کارکنان تيم منطقه اصفهان اول شد و تيمهاي مناطق غرب و شمال به ترتيب دوم و سوم شدند و در تنيس روي ميز پيشکسوتان تيمهاي منطقه خليج فارس، مرکزي و فارس، عناوين اول تا سوم مسابقات را به دست آوردند.
کشتي
در مسابقات کشتي که با حضور داوران بينالمللي برگزار شد، تيم منطقه لرستان در هر دو رشته آزاد و فرنگي عنوان قهرماني را به دست آورد و تيم مرکزي نيز در هر دو رشته دوم شد، ضمن اينکه تيمهاي جنوبشرق و غرب به ترتيب در کشتي آزاد و فرنگي مقام سوم را کسب کردند.
شنا
درمسابقات شنا کارکنان که در مواد کرال سينه و پشتو قورباغه و پروانه برگزار شد، تيمهاي مناطق شمال، اصفهان و مرکزي به ترتيب اول تا سوم شدند و در شناي پيشکسوتان تيمهاي منطقه اصفهان، ستاد تهران و منطقه شمال مقامهاي اول تا سوم را کسب کردند.
آمادگي جسماني
در مسابقات آمادگي جسماني در مجموع دو بخش کارکنان و پيشکسوتان تيم منطقه اصفهان قهرمان شدند و تيمهاي خوزستان و لرستان با کسب مقامهاي دوم و سوم به کار خود پايان دادند.
نايب قهرماني فرزند نفتي نينجا کار
سارينا ذاکرزاده، نينجا کار شيرازي عنوان نايب قهرماني مسابقات کشوري ورزش نينجا را کسب کرد.
ورزشکار نينجا کار، سارينا ذاکر زاده، فرزند همکار محمود ذاکرزاده از کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس که در مسابقات قهرماني نينجا بانوان استان فارس در رده سني نونهالان با آمادگي کامل شرکت کرده بود، پس از رويارويي با ديگر حريفان و انجام چند بازي جذاب وديدني موفق شد به مرحله فينال راه يابد و مقام دوم اين دوره از مسابقات را از آن خود کند.
اين مسابقات با حضور 120 شرکت کننده از 12 استان کشور در سه رده سني نوجوانان، جوانان و بزرگسالان در استان فارس برگزار شد.
قهرماني فرزند نفتي در کاراته
اميرمحمد اورنگي، فرزند همکار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس، موفق به کسب مقامهاي قهرماني مسابقات کشوري و استاني رشته کاراته سبک کيوکوشين ماتسوشيما و رتبههاي برتر مسابقات حفظ قرآن کريم شد.
اين نونهال شيرازي در چند مسابقات کشوري و استاني موفق به 6 مدال طلا و 2 مدال نقره شده و مورد تقدير و تشويق روساي کيوکوشين کاراته ماتسوشيما ايران، همچنين استان فارس، استاد شيهان احمد فرهادي قرار گرفته است.
اين ورزشکار موفق شيرازي علاوه بر موفقيت در کاراته، حافظ 5 جزء قرآن کريم است.
قهرماني نونهال نفتي در مسابقات کاراته
فرزند نفتي، قهرمان مسابقات کاراته بانوان استان تهران در رده نونهالان شد. زهرا فراهاني، فرزند مهدي فراهاني، از کارکنان حوزه معاونت امور عمليات غيرصنعتي شرکت ملي نفت ايران در مسابقات کاراته قهرماني استان تهران به مقام اول دست يافت.
اين ورزشکار نونهال در مسابقات کشوري که مردادماه امسال نيز در تهران برگزار شد، در دو سبک کاتا و کوميته حضور يافت و توانست مقام قهرماني ايران را کسب کند.
کوهپيمايي خانوادگي نفتيها درآبعلي
گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ايران به منظور توسعه و ترويج ورزشهاي همگاني به ويژه در ميان کارکنان و نيز به منظور ارج نهادن به خانوادههاي كاركنان و تقويت قواي جسماني و نشاط و سلامت آنان طبق تقويم ورزشي و برنامهريزيهاي صورت گرفته در تاريخ چهاردهم ديماه 96درمجتمع تفريحي ورزشي آموزشي آبعلي - جاده سلامت كوهپيمايي خانوادگي برگزار کرد.
در اين برنامه بيش از 400 نفراز کاركنان و خانوادههاي شركت ملي نفت ايران در کوهگشت خانوادگي در جاده سلامت يک برنامه مفرح خانوادگي در دل طبيعت شرکت کردند.
خانوادههاي کارکنان شاغل درادارات مرکزي و واحدهاي ستادي وزارت نفت پس از گردهمايي در آبعلي، کوه پيمايي را از جاده سلامت شروع کردند و در مسير پس از فراز و فرودهاي جاده بعد از 3 ساعت کوهپيمايي به ايستگاه پيست اسكي و نقطه پاياني جاده سلامت ( تله كابين ) رسيدند.
اين برنامه به همت امور ورزش شرکت ملي نفت ايران و هيئت کوهنوردي اين امور و مديران و مسئولان ورزش شرکت ملي نفت از جمله اميري فر، اسناوندي، قورچيان و صالح وند و معاونان آنها در امور ورزش و نيز پاسباني، رئيس مجتمع آبعلي و معاون او ايرجي و مربيان کوهنوردي اكبر مهديزاده، رحمتالله رزاقي، محمد گلپريان و كادر اجرايي دردينوش، قرباني، مجيد خسرواني، محمد شهابي فر، فريدون ابو قداره، محمد جواد ميرزايي، فرامرزفرجي، حسين باقرزاده ( سرپرست ) برگزار شد.
مسابقات 4 جانبه واليبال و فوتسال شرکتهاي تابعه گاز شمال کشور
با هدف توسعه ورزش همگاني و ايجاد انگيزه و نشاط در ميان کارکنان، يک دوره مسابقه 4 جانبه واليبال وفوتسال ويژه شرکتهاي تابعه گاز شمال کشور با حضور تيمهايي از گلستان، مازندران، خراسان شمالي و منطقه 9 عمليات انتقال گاز درمحل سالن ورزشي شهيد گرزين گازگلستان برگزار شد. در اين دوره ازمسابقات تيمهاي حاضر به صورت دورهاي با هم رقابت کردند که درپايان در رشته فوتسال تيم گاز مازندران با برتري بر حريفان مقام اول را از آن خود کردو تيم فوتسال گاز گلستان مقام دوم و نماينده منطقه 9 عمليات انتقال گازنيز سوم شد. در رشته واليبال نيز، تيم منطقه 9 عمليات انتقال گاز با پيروزي بر تيمهاي حريف، توانست مقام اول را به دست آورد و تيمهاي گاز مازندران و گلستان نيز به ترتيب حائز رتبههاي دوم و سوم شدند و در مراسم اختتاميه اين بازيها که با حضور جمال ليواني، مديرعامل شرکت گاز استان گلستان برگزارشد، از تيمهاي برتر هررشته به صورت جداگانه تجليل شد.
يکه تازي بانوان نفتي در ليگ برتر فوتسال ايران
تيمهاي فوتسال بانوان پالايش نفت آبادان و ملي حفاري اهواز همچنان با قدرت در ليگ برتر فوتسال بانوان باشگاههاي ايران يکه تازي ميکنند و رقابت سختي با يکديگر براي قهرماني دارند.
دختران کويرکرمان 1- 2 پالايش نفت آبادان
پيروزي در ثانيه پاياني
تيم فوتسال بانوان پالايش نفت آبادان در هفته سيزدهم ليگ برتر فوتسال بانوان باشگاههاي ايران در کرمان، مهمان دختران کوير اين شهر بود که موفق شد حريف سر سخت خود را در ديداري نزديک و نفسگير با نتيجه 2 بر يک شکست دهد تا همچنان به پيشتازي در صدر جدول ادامه دهد. شاگردان رز جديدزاده که انتظار بازي سختي را در کرمان نداشتند، در ثانيههاي پاياني موفق شدند گل پيروزي را به ثمر برسانند تا برنده اين ديدار باشند. پالايش نفت آبادان با اين پيروزي 37 امتيازي شد و با اقتدار در صدر جدول باقي ماند.
نفت طلائيه 1 - 5 ملي حفاري اهواز
جشنواره گل در اهواز
تيم فوتسال بانوان شرکت ملي حفاري اهواز در هفته سيزدهم ليگ برتر فوتسال بانوان باشگاههاي ايران در تهران مهمان تيم فوتسال نفت طائيه بود که موفق شد حريف تهراني خود را در ديداري که تيم برتر ميدان بود، با نتيجه پرگل 5 بر 1 شکست دهد تا همچنان جديترين تعقيب کننده پالايش نفت آبادان باشد.شاگردان زيور بابايي که در طول بازي مقابل نفت طائيه تيم برتر ميدان بودند، با کسب اين پيروزي 24 امتيازي شدند و در رتبه دوم جدول باقي ماندند.
قهرماني زودهنگام پتروشيمي در ليگ برترپينگ پنگ
پتروشيمي بندرامام دو هفته مانده تا پايان ليگ برتر تنيس روي ميز، عنوان قهرماني را به دست آورد. هفته هشتم مسابقات ليگ برتر باشگاههاي کشور با پيروزي تيم پتروشيمي بندرامام، مقابل پالايش نفت آبادان همراه بود.پتروشيمي بندرامام در دربي نفتي ها با ارائه يک بازي برتر موفق شد تيم صنعت نفت آبادان را با نتيجه قاطع 5 بر 1 شکست دهد، ضمن پيروزي در اين ديدار، در دو هفته مانده به پايان ليگ برتر، از هم اکنون قهرمان اين بازيها باشد. تيم پتروشيمي بندر امام در پايان هفته هشتم با 5/22 امتياز صدرنشين است و تيم نفت آبادان هم با 13 امتياز در رتبه سوم قرار گرفته و اين شانس را دارد تا با پيروزي در ديدار بعدي به مقام نايب قهرماني برسد.
نتيجه نفر به نفر اين ديدار به شرح زير است:
پتروشيمي بندرامام 5
صنعت نفت نفت آبادان 1
دوبل اول:
نوشاد و نيما عالميان از پتروشيمي 3
سروش اميري نيا و رو کوانگجين از نفت آبادان 1
دوبل دوم:
افشين نوروزي و پاک سين هيوک از پتروشيمي 2
امين احمديان و چو ايل از نفت آبادان 3
انفرادي:
پاک سين هيوک از پتروشيمي 3
چو ايل از نفت آبادان 2
افشين نوروزي از پتروشيمي 3
امين احمديان از نفت آبادان صفر
نوشاد عالميان از پتروشيمي 3
سروش اميري نيا از نفت آبادان صفر
نيما عالميان از پتروشيمي 3
دانيال کبيري از نفت آبادان صفر
قهرماني سيري در مسابقات ورزشي نفت فلات قاره
تيم منطقه سيري در دوازدهمين دوره مسابقات سراسري ورزشي شرکت نفت فلات قاره ايران که در منطقه بهرگان برگزار شد، به مقام قهرماني رسيد و تيمهاي بهرگان و خارک در جايگاههاي دوم و سوم ايستادند.
مراسم باشکوه اختتاميه مسابقات سراسري ورزشي با حضور اسفنديارپور، قائممقام مديرعامل در شوراي عالي ورزش و نريمانيان، رئيس روابط عمومي ستاد تهران با اهداي جوايز در مجتمع فرهنگي ورزشي بهرگان برگزار شد.
در اين مراسم ابتدا رجايي، رئيس امور ورزش ستاد در مورد روند شکلگيري و پيگيري مصوبات شوراي عالي ورزش که با هماهنگي منطقه به نتيجه رسيد، توضيح داد و از پشتيباني اسفنديارپور به دليل حسننظر و همکاري در تامين بودجه مورد نياز و عليآبادي، رئيس منطقه بهرگان براي ميزباني اين دوره از مسابقات تشکر و قدرداني کرد.
سپس اسفنديارپور، قائممقام مديرعامل در شوراي عالي ورزش گفت: در فرصت کوتاهي که در منطقه بودم، توفيق شد دو رشته ورزشي پرش دو و ميداني و فوتسال را که در حال برگزاري بود، از نزديک ببينم که در کمال نظم و دقت انجام شد. در کل هدف از برگزاري چنين رقابتهايي، توسعه ورزش همگاني و موفقيت در ورزش و بالا رفتن راندمان توليد است.
کوهنوردان اکتشاف بر فراز قله پرسون
دوازده نفر از گروه کوهنوردان مديريت اکتشاف در يک صبح سرد زمستاني، به سمت روستاي افجه، واقع در سمت شرق تهران حرکت کرده و طي 6 ساعت کوهپيمايي، بر فراز قله پرسون صعود کردند و قله زيباي دماوند را از دور به تماشا نشستند.
اين کوهپيمايي به ياد تازه درگذشته زنده ياد «فريدون کوهنيم» از بازنشستگان و پيشکسوتان کوهنوردي مديريت اکتشاف برگزار شد.
همنورداني که در اين صعود حضور داشتند، عبارتند از: عليرضا ميقاني نژاد، مهديه زارعي، رحمان ضميري، علي ضميري، ميرعلي واعظي، زهرا بياض، غلامرضا تيموري، مسعود طهراني مجد، محسن مقصودلو، محمدرضا توحيدلو و سميه شمس و محمود مسعودي ( سرپرستان برنامه)
با خواص اعجاب انگيز گردو
آشنا شويد
گردو ميوه مغزدار مغذي است که انواع مختلفي دارد و به دليل طبيعت گرم آن، از دوران کهن در تغذيه بسيار مورد توجه بوده است. به گزارش مشرق، گردو منبع عالي پروتئين، فيبر، ويتامينها، آنتي اکسيدانها و مواد معدني است. مقدار فسفر موجود در آن با ماهي، برنج و حتي تخم مرغ نيز برابري ميکند. يک چهارم فنجان از مغز گردو تقريبا 9/8 درصد نياز روزانه بدن به اين چربي ضروري را تامين ميکند. مصرف 4 عدد مغز گردو در هر روز، موجب افزايش اسيد چرب ضروري امگا 3 ميشود. گردو داراي مقادير زيادي از ويتامينهاي «اي» و آنتياکسيدانهاست که خطر توسعه بيماري آلزايمر را کاهش ميدهند. دانشمندان دانشگاه شيکاگو با بررسي عادت غذايي 6 هزار نفر دريافتهاند که آن دسته از افرادي که دچار مشکلات فراموشي و نظاير آن نيستند، در عادت غذايي خود غذاهاي سرشار از ويتامين «اي» گنجاندهاند. ويتامين «اي»، راديکالهاي آزادي را که احتمالا ميتوانند به سلولهاي مغزي آسيب بزنند، مهار ميکند.
امگا 3 در گردو
گردو را به اسم غذاي مغز نيز ميشناسند و اين فقط به خاطر شباهت آن به مغز نيست، بلکه به دليل وجود امگا 3 فراوان آن است. براي درست عمل کردن مغز، به امگا 3 نياز داريم.
خواص گردو براي قلب
خوردن گردو بعد از غذا ميتواند باعث کاهش آسيبهايي شود که غذاهاي چرب به سرخرگها وارد ميکنند. گردو غني از ترکيباتي است که تا حدودي از سفت شدن سرخرگها جلوگيري و به حفظ انعطاف پذيري آنها کمک ميکند. همچنين حاوي آرژينين، يک آمينو اسيد است که بدن از آن براي توليد اکسيد نيتريک استفاده ميکند. وجود اين ماده براي حفظ خاصيت انعطافپذيري قلب لازم است.
مواد معدني موجود در گردو
اين ميوه داراي منگنز، پتاسيم، روي، کلسيم، آهن، منيزيم، سلنيوم و مس است که نقش بسيار مهمي در افزايش ميزان اسپرم و سنتز اسيدهاي مختلف (مانند آمينو اسيدها و اسيدهاي چرب) دارد.
فوايد گردو و تقويت مو
بيوتين موجود در گردو موجب تقويت مو، بهبود رشد مو و کاهش ريزش مو ميشود.
عوارض احتمالي گردو
بهطور کلي گردو، ماده غذايي بسيار سالمي است، ولي ممکن است عدهاي به آن حساسيت داشته باشند. همچنين گردو ميتواند موجب مختل شدن جذب برخي مواد معدني در بدن شود.
گردو و حساسيت غذايي
گردو در بين 8 ماده غذايي حساسيت زا قرار دارد. نشانههاي حساسيت به گردو ميتواند بسيار شديد باشد، به طوري که ممکن است باعث بروز آنافيلاکسي (بيش دفاعي) در فرد شده و در صورت عدم درمان مناسب، باعث مرگ فرد شود. کساني که به گردو حساسيت دارند، بايد به طور کامل از مصرف آن جلوگيري کنند.
شناسايي هويت افراد با «دي ان اي» در چند دقيقه
پژوهشگران دانشگاه کلمبيا با ابداع يک سيستم نرم افزاري جديد، تعيين دقيق هويت افراد را با استفاده از دي ان اي آنها و تنها در عرض چند دقيقه ممکن کرده اند.
اين سيستم ميتواند در حوزههاي گوناگوني همچون پزشکي، جرم شناسي، باستان شناسي و... کاربردهاي ارزندهاي داشته باشد.
محققان ميگويند از اين نرم افزار ميتوان براي مطالعه دقيقتر سلولهاي سرطاني و افزايش سرعت مداواي اين بيماري کشنده نيز استفاده کرد.
نرم افزار يادشده روي ابزاري موسوم به Minion نصب ميشود که به اندازه يک کارت اعتباري است و سپس رشتههاي دي ان اي از طريق منافذ بسيار کوچک براي بررسي در اختيار آن قرار ميگيرند. اين نرمافزار با بررسي و تحليل توالي نوکلئوتيدها يا حروف دي ان اي به شناسايي هويت مالک دي ان اي ميپردازد.
پژوهشگران ميگويند اين سيستم براي مطالعه باکتريها و ويروسها نيز قابل استفاده است، اما هنوز دقت آن در اين زمينه به اندازه کافي نيست. سيستم مذکور در جريان آزمايشهاي انجام شده در مرکز ژنوم نيويورک دقت بالايي دارد، اما براي تکميل، بايد بررسيهاي بيشتري انجام شود.
سر کودکتان داد نزنيد!
امروزه ديگر والدين براي تنبيه کودکان، کمتر به تنبيه بدني متوسل ميشوند و در واقع به جاي بلند کردن دست، صداي خود را بالا ميبرند. غافل از اين که بعضي از کلمات به کار رفته در فريادها، از صدمات بدني هم بدترند.
راه حل کوتاه مدت و
مشکلات دراز مدت
برخي والدين هميشه در حال فرياد زدن هستند.گويي کودکان صداي آنها را نميشنوند. وقتي کودکان با هم جنگ و دعوا ميکنند، تکاليفشان را انجام نميدهند و والدين مجبور ميشوند، مسئلهاي را براي چندمين بار تذکر دهند، چنان فرياد ميزنند که گويي در اپرا هستند.
گاهي والدين تصور ميکنند فرزندشان آنقدر به فرياد آنها عادت کرده که در صورتي که فريادي را نشنود، هيچ عملي را انجام نخواهد داد.
چرا نبايد سر بچه داد زد؟
البته والدين در سکوت بعد از فرياد، احساس خيلي بدي پيدا ميکنند و در واقع اين احساس با احساس والديني که در برخورد با کودک از کمربند استفاده ميکنند، تفاوتي ندارد. آنها هم بعد از استفاده از کمربند، پشيمان ميشوند و به همين شدت ناراحت خواهند شد.
فرياد جاي کمربند را ميگيرد و هر چه تعداد و نوع کلمات به کار برده شده در هنگام عصبانيت بيشتر باشد، شدت صدمات روحي ايجاد شده در کودک بيشتر و متأسفانه عوارض اين صدمات طولاني مدت خواهد بود. ميتوان با اطمينان گفت که بالا رفتن صدا در بيشتر خانوادههاي امروزي، امري طبيعي است. شايد فرياد زدن بر سر نوپايي که در خطر است، شروع اين رفتار غلط باشد.
وقتي والدين رو در روي کودک با عصبانيت بر سرش فرياد ميزنند، کاملاً کنترل خود را از دست مي دهند و کلمات را به سمت او پرتاب ميکنند و با توهين و تهديد، روح کودک را نشانه ميگيرند؛ البته خيلي سخت است براي بيستمين بار به کودک بگوييد وسايل نقاشيات را از وسط اتاق جمع کن. اما لطفاً به سوال ما پاسخ دهيد.
آيا چنانچه در هنگام خريد از فروشگاه، متوجه شويد که لوازم خريداري شده خوب بستهبندي نشده، بر سر فروشنده فرياد ميزنيد که «چقدر بيعرضهاي؟!» يا وقتي متوجه ميشويد که معلم فرزند شما در آموزش رياضي ضعيف عمل کرده، بر سر او فرياد ميزنيد که «حواست کجاست؟!» پس چطور به خودتان اجازه ميدهيد بر سر کودک خود فرياد بزنيد؟ اين فرياد هم به اندازه فرياد زدن در محل کار و محيط اجتماع زشت است. پس چرا تصور ميکنيم فرياد زدن در خانه کاري قابل قبول است؟ برخي والدين اين مسئله را خوب درک کرده اند و مراقب رفتار خود هستند. آنها به خاطر ميسپارند که حتي اگر فرزندشان (بخصوص در سن نوجواني) بشدت عصباني شده و فريا د ميزند، والدين نبايد با فرياد پاسخ او را بدهند؛ بلکه رفتار آنها بايد الگويي براي فرزندان باشد تا توانايي تسلط بر خود را کسب کنند.
بايد به خاطر سپرد که فرياد زدن براي تصحيح رفتار کودک روش مناسبي نيست؛ بلکه براي اين منظور بايد برنامهريزي بلند مدت داشت؛ اگر چه فرياد ميتواند در کوتاه مدت، خطري را از کودکان دور کند، ولي اثرات منفي بلند مدت آن قابل جبران نخواهد بود.
اگر ميخواهيد به کودک آموزش دهيد که چگونه لباسش را بپوشد، لازم نيست بگوييد «چقدر بي دست و پايي» وقتي با اين کلمات به شخصيت کودک حمله مي کنيد، اعتماد به نفس او را از بين ميبريد و اينجاست که تخريب آغاز ميشود. وقتي کودک يک ساله اشيا را در دهان خود ميگذارد، نبايد بر سرش فرياد زد. او در حال شناخت محيط است. اگر فرزند نوجوان شما تمايل ندارد تعطيلات آخر هفته را با شما باشد، او را درک کنيد؛ چون به دنبال رسيدن به استقلال است. به جاي داد و فرياد، مراحل رشد فرزندان خود را درک کنيد و شيوه صحيح زندگي را به آنها بياموزيد؛ آموزشي همراه با احترام و تکريم و نه توهين و تضعيف.
شناخت شخصيتي آدم ها
ويژگيهاي شخصيتي انسانهاي برونگرا
1) به وقايع پيرامون خود عکسالعمل نشان ميدهند.
2) رو راست و معمولا پرحرف هستند.
3) عقيده خود را با عقايد ديگران مقايسه ميکنند.
4) اهل عمل بوده و در کارها پيشقدم هستند.
5) به سهولت دوستان جديدي يافته و يا با يک گروه خود را وفق ميدهند.
6) افکار خود را بيان ميکنند.
7) به برقراري ارتباط با افراد جديد علاقهمندند.
8) تنهايي براي آنها بسيار آزار دهنده است.
9) از تعامل و ارتباط برقرار کردن با ديگران انرژي ميگيرند.
10) خوش مشرب بوده و اما زياد احساساتي نيستند.
11) ريسک پذيرند، سريع تصميم ميگيرند، اجتماعي هستند، درک آنها آسان است، شخصيت آنها در خلوت و حضور ديگران يکسان است.
12) پس از آنکه حرف خود را زدند، به گفته خود ميانديشند. علاقهمند به کار گروهي هستند. نقل هر مجلساند. شنيدن موسيقي با صداي بلند و انجام فعاليتهاي هيجان انگيز را بيشتر دوست دارند.
13) به استفاده از رنگهاي روشن علاقه بيشتري دارند. بيشتر از اعمال ديگران خشمگين ميشوند تا اعمال خودشان. اطلاعات شخصي خود را به سادگي با ديگران قسمت ميکنند. تنها از روي تجارب زندگي خود درس ميگيرند و نه عبرت گرفتن از ديگران.
14) اين افراد 57 تا 60 درصد از جمعيت زمين را تشکيل ميدهند.
ويژگيهاي شخصيتي انسان هاي درونگرا
1) علاقمند به احساسات و افکار خودشان، کم حرف، ساکت و متفکر هستند و به داشتن قلمرو شخصي نياز دارند.
2) دوستان زيادي ندارند. در ارتباط برقرار کردن با افراد جديد دچار مشکل ميشوند. به سکوت و تمرکز علاقه دارند و از ديد و بازديدهاي غير منتظره و ناگهاني بيزارند.
3) کارايي آنها در تنهايي بيشتر است. بزرگترين وحشت اين افراد از آن است که در يک جمع شلوغ قرار بگيرند. از آنکه فرديت خود را از دست بدهند، ميترسند و از فعاليتهاي انفرادي انرژي ميگيرند.درصد عظيمي از نوابغ را درونگرايان تشکيل ميدهند.
4) در بين انبوه مردم بودن آنها را خسته ميکند. معمولا کمرو هستند. اهل ايده و عقايد نو هستند.
5) شخصيتي متمايز در خلوت خود و در حضور ديگران دارند. مشتاق و احساساتياند. معمولا احساساتشان را بيان نميکنند. در جمع ناآشنا ساکت، اما در جمع دوستان خود راحت هستند. تمرکزشان قوي است. براي تصميمگيري به زمان نياز دارند و پيش از حرف زدن ميانديشند.
6) از در ميان گذاشتن اطلاعات شخصي خود با ديگران ممانعت ميکنند. مايل به رويکرد آهسته، اما دقيقاند. با مشاهده، درس ميآموزند (عبرت از ديگران) و پس از آموختن روش زندگي، زندگي خود را آغاز ميکنند.
7) 25 تا 40 درصد از جمعيت زمين را درونگرايان تشکيل ميدهند.توجه باشيد که اين دو نوع شخصيت، کاملا طبيعي و نرمال هستند. برونگرايان به سمت جهان عيني تمايل دارند و درونگرايان به سوي جهان ذهني و غير عيني.اين خصوصيات هيچ ارتباطي با کمرويي درونگرايان ندارد، بلکه ممکن است آنها خيلي هم با اعتمادبه نفس باشند. تنها از قوانين بيزار و خواهان آزادي هستند.
چهار اثر از فلورانس اسکاول شين
زندگي پيـکار نيست، بـازي است، زيرا آنچه آدمي بکارد، همان را درو خواهد کرد، چه خوب، چه بد. قوه تخيل در بازي زندگي نقشي عمده دارد. براي پيروزي در بازي زندگي، بايد قوه تخيل را طوري آموزش دهيم که تنها نيکي را در ذهن تصوير کند؛ زيرا آنچه آدمي عميقاً در خيال خود احساس يا در تخيلش به روشني مجسم کند، بر ذهن نيمه هوشيار «ضمير ناخودآگاه» اثر ميگذارد و مو به مو در صحنه زندگي اش ظاهر ميشود. تخيل را قيچي ذهن خواندهاند. اين قيچي شبانه روز در حال بريدن تصاوير است. پس بياييد تا تمامي صفحات کهنه و نامطلوب و آن صفحاتي از زندگي را که ميل نداريم نگه داريم، از ذهن نيمه هوشيار خود قيچي کرده و صفحاتي زيبا و نوين بسازيم...!
مترجم: گيتي خوشدل
از سوي معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت :
فراخوان شناسايي و ارزيابي شرکتهاي عمليات حفاري نفت و گاز اعلام شد
فراخوان شناسايي و ارزيابي شرکتهاي عمليات حفاري نفت و گاز براي اجراي طرحهاي نگهداشت سطح توليد ازسوي معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت اعلام شد.
معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت در نظر دارد به منظور تحقق سياستهاي اقتصاد مقاومتي و گسترش استفاده از توان فني-مهندسي شرکتهاي توانمند ايراني در اجراي طرحهاي نگهداشت سطح توليد، شرکتهاي عمليات حفاري نفت و گاز را شناسايي و ارزيابي کند.همسو با اين برنامه، اين معاونت از همه شرکتهاي متقاضي دعوت کرده است بر اساس شيوهنامه ارزيابي صلاحيت که از طريق پايگاه ملي اطلاعرساني مناقصات با شماره فراخوان 3147284 و پايگاه اينترنتي معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري به نشاني www.doert-mop.ir و پايگاه اينترنتي اداره کل نظام فني و اجرايي و ارزشيابي طرحها www.det-mop.ir در دسترس است، پرسشنامه را تکميل و به همراه مستندات ارسال کنند. (شيوهنامه در انتهاي اين خبر نيز قابل دسترس است) حوزه خدمات پيمانکاران عمليات حفاري در اين طرحها شامل انجام خدمات طراحي تفصيلي، تدارک کالا و تجهيزات و انجام عمليات حفاري و خدمات جنبي مربوط به آن است. ماهيت طرحها به صورت ترکيبي از تخصصهاي حفاري، تاسيسات رو زميني، خطوط لوله جرياني و ساخت و نصب سکوهاي دريايي است و اين موضوع در زمان واگذاري طرحها و تعيين ترکيب شرکتهاي مجاز به حضور در هر مناقصه، مدنظر قرار ميگيرد.
بر اساس بند 7-10 نظام فني و اجرايي طرحها و پروژههاي صنعت نفت، پيمانکار عمليات حفاري، شخصيت حقوقي واجد صلاحيتي است که مسئوليت انجام عمليات حفاري با هدف حفر چاه با مشخصات ارائهشده از سوي کارفرما با انجام تعهدهاي اصلي از جمله تامين دستگاه حفاري، تامين نيروي انساني متخصص و ذيصلاح و اجراي کامل عمليات حفاري و تامين يا خريد خدمات تخصصي و جانبي حفاري از جمله خدمات جانبي سيمانکاري، خدمات مغزهگيري، خدمات نمودارگيري، خدمات ماندهيابي، خدمات تکميل چاه، خدمات حفاري انحرافي، خدمات چاه آزمايي و خدمات اسيدکاري را به عهده دارد.
در متن اين فراخوان آمده است: «پرسشنامه تکميلشده و مدارک و مستندات مربوطه، بايد ممهور به مهر و امضاي صاحبان مجاز امضا (حسب آخرين آگهي تغييرات شرکت) و فقط به صورت الکترونيکي (لوح فشرده) و در قالب فايلهاي PDF به نشاني پستي دبيرخانه کارگروه ارزيابي، ارسال و رسيد دريافت شود. دبيرخانه از دريافت هرگونه نسخه کاغذي معذور است و تنها نامه تقاضا به صورت کاغذي دريافت ميشود. مهلت ارسال تقاضا و مدارک و مستندات مربوطه تا پايان وقت اداري روز سهشنبه 26/ 10/ 96 است. اين تاريخ غيرقابل تمديد بوده و دبيرخانه از دريافت هرگونه تقاضا يا مدارک تکميلي پس از انقضاي تاريخ يادشده، معذور است»همچنين در اين فراخوان تاکيد شده است: تکميل و ارائه پرسشنامه، حقي براي متقاضيان ايجاد نميکند. ارزيابي صلاحيت شرکتهاي متقاضي، بر اساس دادههاي اطلاعاتي مندرج در پرسشنامه واصله، توسط کارگروه ارزيابي صلاحيت و مطابق شيوهنامه مربوطه انجام ميگيرد. در صورت ارائه اطلاعات نادرست و خلاف واقع در پرسشنامه، مطابق بند پ ماده 6 آييننامه اجرايي بند الف ماده 26 قانون برگزاري مناقصات، با متخلفان برخورد خواهد شد.»متقاضيان ميتوانند مدارک و مستندات خود را به نشاني تهران، خيابان کريمخان زند، خيابان خردمند شمالي، کوچه چهاردهم، پلاک 17، اداره کل نظام فني و اجرايي و ارزشيابي طرحها، طبقه سوم ارسال کنند يا با شماره تلفن 88810456 تماس حاصل کنند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات