ایران آماده افزایش سریع تولید نفت برای صادرات

رئیس جمهوری گفت: با وجود داشتن ابزارهای عملیاتی و تجربه های ارزنده، آمادگی برای افزایش سریع تولید نفت بیشتر به منظور رسیدن به ظرفیت کامل برای صادرات را داریم.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، دکتر حسن روحانی در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت گفت: بر اساس شرایطی که بودجه سال ۱۴۰۰ تنظیم شده، این بودجه حاوی پیام های روشن، متعدد و بیانگر وضع اقتصادی کشور در سال آینده است و از این نظر هم فعالان اقتصادی و هم عموم مردم می توانند افق روشن اقتصادی سال آینده را از پیام های بودجه دریافت و مسئولان مرتبط با حوزه های مختلف اقتصادی نیز این پیام ها را به طور شفاف برای افکار عمومی بیان کنند. وی افزود: از مهم ترین پیام های بودجه سال آینده حمایت از اقشار کم درآمد با در نظر گرفتن پرداخت های هدفمند معیشتی، جبران تورم در دستمزد کارکنان، کارگران و حقوق بگیران، تأمین کالاهای اساسی مبتنی بر نیازهای مردم، تأمین مواد اولیه برای تولید کارخانه ها و مهم تر از همه سرعت بخشیدن به توسعه زیرساخت های کشور است و دیگر موارد نیز در روزهای آینده برای مردم تشریح می شود. رئیس جمهوری با تاکید بر ضرورت آمادگی برای رساندن تولید نفت کشور به ظرفیت طبیعی برای صادرات تصریح کرد: به دلیل تحریم های قبل از برجام، تولید و فروش نفت با محدودیت هایی روبه رو شد، اما با عملی شدن برجام و رفع تحریم ها، توانستیم در مدت کوتاهی فروش نفت را به بیش از 2 میلیون بشکه برسانیم و با وجود ابزارهای عملیاتی و تجربه های ارزنده، امروز هم این آمادگی برای افزایش سریع تولید نفت بیشتر وجود دارد. روحانی عنوان کرد: جنگ اقتصادی آمریکا موانع متعددی برای صادرات نفت و محصولات پتروشمی کشور ایجاد کرد، اما هیچ وقت آرزوی ترامپ در به صفر رساندن صادرات ایران محقق نشد و آن آرزو را با خود خواهد برد. براساس تصمیم ستاد اقتصادی دولت، وزارت نفت همه اقدام های لازم برای آماده سازی منابع و تجهیزات صنعت نفت برای تولید و فروش متناسب با ظرفیت موجود را ظرف سه ماه آینده به کار می گیرد. در این نشست همچنین نحوه تحقق و اجرای تخصیص آب و گاز رایگان به اقشار کم برخوردار و کم مصرف بحث و بررسی و مقرر شد پس از بررسی دقیق و شفاف در وزارتخانه های نفت و نیرو و تصویب نهایی، اطلاع رسانی دقیق و شفاف برای افکار عمومی انجام شود.

 

  کف صادرات روزانه نفت در بودجه ۱۴۰۰ یک میلیون بشکه 

محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: کف صادرات روزانه نفت در بودجه سال آینده یک میلیون بشکه و سقف آن ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در نظر گرفته شده و طوری برنامه ریزی شده است که چنانچه محقق نشود، بتوان نفت را پیش فروش داخلی کرد.

نوبخت در نشست خبری که برای تشریح لایحه بودجه سال آینده برگزار شد، گفت: سیاست دولت این بود که در برابر منابع محدود، کمتر خرج کنیم و در واقع میزان صرفه جویی را به حقوق و مزایای کارکنان و مردم اختصاص دهیم تا معیشت مردم بهبود یابد.

او با اشاره به تازه ترین آمار رشد اقتصادی منتشر شده ازسوی مرکز آمارافزود: تابستان امسال رشد ناخالص داخلی با نفت ۰.۲ درصد بود و اجزای این رشد به جز بخش خدمات که با توجه به شیوع بیماری کرونا و اعمال محدودیت ها منفی سه درصد بود، در بقیه بخش ها همچون کشاورزی مثبت ۲.۷، صنایع و معادن مثبت چهار و صنایع و معادن بدون نفت مثبت ۴.۲ درصد بود.

رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: امسال ۵۲ هزار میلیارد تومان به طرح های عمرانی پرداخت شده و این برای نخستین بار است که سرمایه گذاری ما مثبت بوده است و با این ۵۲ هزار میلیارد تومان، ۲ میلیون فرصت شغلی در بخش عمرانی تثبیت شد.

نوبخت تأکید کرد: سال آینده کف صادرات نفت، یک میلیون بشکه در نظر گرفته شده و سقف آن ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز است و طوری برنامه ریزی شده که اگر محقق نشد و نتوانستیم این میزان نفت بفروشیم، بتوان پیش فروش داخلی کرد و اگر بیش از رقم پیش بینی شده، محقق شود که یک ریال مازاد در اختیار ما نیست و به ذخایر ارزی اضافه می شود.

حمید پورمحمدی، معاون اقتصادی سازمان برنامه و بودجه نیز در این نشست گفت: درآمد نفتی را برای سال آینده حدود ۱۹۹ هزار میلیارد تومان پیش بینی کردیم که اگر به هر دلیلی محقق نشود، امکان تأمین آن از محل فروش اوراق یا پیش فروش نفت وجود دارد.

 

برگزاری نخستین نشست کمیته کارشناسی مشترک حوزه انرژی

نخستین نشست کمیته کارشناسی مشترک حوزه انرژی با حضور وزیر نفت، رئیس مرکز پژوهش های مجلس و جمعی از نمایندگان مجلس برگزار شد. به گزارش مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، نخستین نشست کمیته کارشناسی مشترک حوزه انرژی روز چهارشنبه (۱۲ آذرماه) به منظور بررسی مسائل و مشکلات حوزه نفت، گاز و تدوین راهبردهای این حوزه با حضور علیرضا زاکانی، رئیس مرکز پژوهش های مجلس، بیژن زنگنه، وزیر نفت و جمعی از اعضای کمیسیون انرژی مجلس، در محل مرکز پژوهش های مجلس برگزار شد. در این نشست هفت محور کاهش خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش در صنایع پایین دستی، توسعه صنعت پالایشی و توسعه صنعت پتروشیمی و پتروپالایشگاهی، توسعه فناوری های دانش بنیان و کسب وکارهای نوپا، اصلاح ساختار و مدیریت دارایی ها در حوزه انرژی، دیپلماسی انرژی، مقابله با تحریم و مبارزه با مفاسد و قاچاق در حوزه نفت و گاز به عنوان محورهای تشکیل کارگروه مشترک میان کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، مرکز پژوهش های مجلس و وزارت نفت، تعیین و مقرر شد با تعیین اعضا و زمان بندی مشخص برای نشست ها، نشست های آن تا حصول به جمع بندی نهایی ادامه یابد.

 زنگنه: توسعه در صنعت نفت باید پایدار و ادامه دار باشد

بیژن زنگنه، وزیر نفت با استقبال از برگزاری این نشست ابراز امیدواری کرد با تشکیل این کارگروه ها و برگزاری نشست های مشترک، ریل گذاری مطلوبی برای آینده صنعت نفت و پتروشیمی کشور انجام شود. وی افزود: سندهایی همچون سند توسعه صنعت پتروشیمی، سند سوخت حمل ونقل کشور، سند بهره گیری بهینه از پالایشگاه های موجود و سند تولید و پالایش نفت برای ریل گذاری تا سال ۱۴۲۰ آماده کرده ایم که امیدواریم براساس آن به ظرفیت تولید ۶.۵ میلیون بشکه نفت تا سال ۱۴۲۰ دست یابیم. وزیر نفت در ادامه تأکید کرد: بهینه سازی در مصرف سوخت حمل و نقل جاده ای و گاز برای کشور یک ضرورت است که باید با سرعت به سمت آن حرکت کنیم. زنگنه با اشاره به اینکه در صنعت نفت بودجه مطلوبی برای کمک به کسب وکارها ی نوپا در نظر گرفته شده است، گفت: توسعه در صنعت نفت باید پایدار و ادامه دار باشد.

 زاکانی: مرکز پژوهش ها به دنبال تعامل با دستگاه های مختلف است

 رئیس مرکز پژوهش های مجلس در این نشست یکی از اهداف برگزاری آن را بررسی و ارائه راهکارهای مشخص در حوزه نفت و گاز دانست و گفت: مرکز پژوهش های مجلس در دوره جدید فعالیت خود به دنبال همکاری با وزارتخانه ها و دستگاه های مختلف است تا با رفع مسائل، افق روشنی به سمت آینده باز کنیم. علیرضا زاکانی با اشاره به محورهای هفت گانه ارائه شده در این نشست برای تشکیل کارگروه های مشخص به منظور رفع مسائل حوزه نفت و گاز کشور، یادآور شد: با تشکیل کارگروه های هفت گانه و زمان بندی مشخص، نشست ها در هفته های آینده با حضور نمایندگان عضو کمیسیون انرژی مجلس، نمایندگان مرکز پژوهش های مجلس و وزارت نفت تشکیل می شود تا سرانجام جمع بندی درباره مسائل حوزه نفت و گاز انجام شود. رئیس مرکز پژوهش های مجلس تصریح کرد: در این کارگروه های مشترک با لحاظ معایب و محاسن، برنامه مدونی در سه بخش کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت برای حوزه نفت و گاز تدوین می شود.

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس: بررسی نظام مدیریت دارایی های وزارت نفت

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس نیز در این نشست با اشاره به محوربندی هفت گانه مرکز پژوهش های مجلس درباره بررسی مسائل حوزه نفت و گاز، تصریح کرد: محورهای مرکز پژوهش های مجلس بیش از ۹۰ درصد با محورها کمیسیون انرژی منطبق است و امیدواریم این اتفاق نظر با همکاری وزارت نفت دستاوردهای خوبی به همراه داشته باشد.

مالک شریعتی افزود: در دو موضع کمک به طرح های زنجیره ارزش در حوزه انرژی و نفت و گاز و قانون حمایت از صنایع پایین دستی این حوزه گزارش کمیسیون انرژی مجلس نهایی شده است که به زودی به صحن مجلس می آید.

 سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس یادآور شد: نظام مدیریت دارایی های وزارت نفت از دیگر موارد در حال بررسی در کمیسیون انرژی است. در ادامه این نشست دیگر نمایندگان دیدگاه ها و پیشنهادهای خود را برای تشکیل کارگروه ها و برگزاری نشست های بررسی مسائل حوزه نفت و گاز ارائه دادند و بنا شد نشست ها مطابق برنامه ریزی ثانویه و بر اساس هر محور به صورت جداگانه و در سطح کارشناسی ادامه یابد.

 

  ابلاغ  اعمال پاداش ۱۵ درصدی مشترکان خوش مصرف گاز

معاون اول رئیس جمهوری مصوبه هیئت دولت درباره تخفیف در گازبهای مشترکان خوش مصرف را برای اجرا ابلاغ کرد. متن این مصوبه که توسط اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری به وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه کشور ابلاغ شده، به شرح زیر است: هیئت وزیران در جلسه ۱۳۹۹/۹/۵ به پیشنهاد وزارت نفت و به استناد اصل ۱۳۸ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تصویب کرد:

۱. مشترکان گاز بخش خانگی که مصرف گاز آنها در دوره زمانی شانزدهم آبان ماه تا پانزدهم اسفند ماه هر سال نسبت به دوره مشابه سال های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ در میانگین دمای یکسان طول دوره صورتحساب بیش از ۱۰ درصد کاهش یابد، مشمول تخفیف پاداش صرفه جویی معادل ۱۵ درصد گازبهای صورتحساب دوره خواهند شد.

تبصره ١: برای ساختمان هایی که تنها در سال ۱۳۹۸ دارای سابقه مصرف گاز طبیعی باشند، مبنای مقایسه سال ۱۳۹۸ خواهد بود. مشترکان گاز طبیعی که از سال ۱۳۹۹ یا پس از آن گازرسانی می شوند، از سال بعد از گازرسانی بر مبنای مصرف گاز سال قبل مشمول این تصویب نامه خواهند شد.

تبصره ٢: دستورالعمل نحوه اعمال معادل سازی مصرف گاز بر اساس دمای یکسان ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ این تصویب نامه توسط وزیر نفت ابلاغ می شود.

۲. با هدف مدیریت تقاضا و بازدارندگی مصارف غیرضروری بخش خانگی در صورتی که مصرف گاز مشترکان یادشده در بازه زمانی مذکور در بند ۱ این تصویب نامه نسبت به میانگین مصرف آنها در دوره مشابه در سال های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ در میانگین دمای یکسان طول دوره صورتحساب بیش از ۱۵ درصد افزایش یابد، کل مصرف مشترک مشمول افزایش ۱۵ درصدی با رعایت بند ب ماده یک قانون هدفمند کردن یارانه ها (مصوب ۱۳۸۸) و اصلاحات بعدی آن خواهد شد.

۳. در صورتی که مصرف گاز ساختمان های اداری دستگاه های اجرایی موضوع ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری (مصوب ۱۳۸۶) در بازه زمانی مندرج در بند ۱ این تصویب نامه از ۸۰ درصد میانگین مصرف آنها در دوره مشابه در سال های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ در میانگین دمای یکسان طول دوره صورتحساب بیشتر شود، کل مصرف مشترک مشمول افزایش ۵۰ درصدی با رعایت بند ب ماده ۱ قانون هدفمندکردن یارانه ها و اصلاحات بعدی آن خواهد شد.

۴. در صورتی که مشترکان غیر خانگی گاز طبیعی با مصرف ۵٠٠٠ مترمکعب در ساعت و بالاتر با درخواست شرکت ملی گاز ایران در بازه زمانی مذکور در بند ۱ این تصویب نامه حداقل برای ۱۰ روز متوالی مصرف خود را به میزان ۳۰ درصد کاهش دهند، متناسب با میزان کاهش مصرف گاز، مشمول تخفیف معادل ۵ درصد گازبهای صورتحساب دوره خواهند شد.

۵. منابع حاصل از اجرای این تصویب نامه با رعایت قوانین و مقررات مربوط صرفاً برای مدیریت تقاضا، کاهش هدررفت، بهینه سازی مصرف گاز و توسعه گازرسانی هزینه می شود.

۶. مشترکان گاز طبیعی که از تسهیلات مصوبه شماره ۳۸۳۹۸۸ مورخ 3/10/1394شورای اقتصاد و اصلاحات بعدی آن در خصوص بهینه سازی سامانه های گرمایشی/ موتورخانه بهره مند شوند، مشمول مزایای تشویقی این تصویب نامه نخواهند شد.

۷. در اجرای این تصویب نامه شرکت ملی گاز ایران/ شرکت های گاز استانی موظفند از طریق درج در قبوض، پیامک و تعامل مستمر با مشترکان گاز، نسبت به اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به مصرف کنندگان اقدام کنند.

۸. مشترکان مصرف کننده خوراک پتروشیمی مشمول احکام این تصویب نامه به جز بند ۴، نمی شوند.