نگاهی به فیلم های کودکان و نوجوان (بخش چهارم)

بچه ها و درس های سینمایی

 دیگر تقریبا همگی معترفیم که در این اوضاع کرونایی، یکی از اصلی ترین چالش های زندگی مان، برنامه ریزی مفید برای گذراندن اوقات فراغت کودکان در خانواده هاست. با وضعیت آموزش مجازی و بسیاری شرایط دیگر پیش آمده که به دلیل همه گیری ویروس کرونا رخ داده است، کودکان در خانواده ها وقت بسیار بیشتری در اختیار دارند و از این بابت دغدغه های بیشتری را پیش روی والدینشان قرار داده اند. در این شماره از هفته نامه «مشعل» کوشیده ایم تا با معرفی فیلم های سینمایی و انیمیشن های ایرانی که مخصوص کودکان ساخته شده و براحتی در دسترس خانواده ها قرار دارد، کمی از دغدغه خانواده ها کم کنیم.، ضمن اینکه سعی می کنیم فیلم هایی را که عموما در دهه 90 اکران شده اند و در میان فیلم های بزرگسالان به میزان بسیار زیادی مهجور مانده اند، به شما معرفی کنیم. این روزها فرصت خوبی دست داده تا این فیلم ها را که هم سالم هستند و هم پیام های اخلاقی و فرهنگی - اجتماعی بسیار مناسبی دارند، برای کودکانمان پخش کنیم. بخش چهارم   این گزارش را با هم می خوانیم:

افسانه گل آباد

اگر بگوییم صدها سال است که مادران و مربیان می کوشند تا کودکان را به فعالیت و دوری از تنبلی تشویق کنند، سخن بیراهی نگفته ایم. نمونه بارز آن، ریشه دار بودن قصه کودکی است که همیشه تنبلی می کند و مشکلاتی در خانواده و جامعه اش به وجود می آورد. این داستان پر تکرار و جذاب، در قالب یک فیلم سینمایی با نام «افسانه گل آباد» به تصویر در آمده است. قصه ای که هنوز هم کارکردهای تربیتی خاص خودش را دارد. عوامل فیلم «افسانه گل آباد» درباره آن نوشته اند:«داستان این فیلم، قصه زندگی بچه ای است به نام حسنی که در شهر به تنبلی معروفه، اما طی اتفاقاتی مسیر زندگیش عوض می شه...». محمدرضا عباس نژاد این فیلم را در سال 1392 ساخته و بازیگران اصلی آن عبارتند از: فلور نظری، فرهاد بشارتی، سوسن پرور و احمدپور مخبر.

بچگیتو فراموش نکن

جلال فاطمی، کارگردان فیلم «بچگیتو فراموش نکن» است؛ فیلمی مفرح و پر رنگ و لعاب. اگر می خواهید فرزندتان را حسابی سرگرم کنید و به کارهای تان برسید، این فیلم را از دست ندهید. فیلمی که هم بازی های خوبی دارد و هم داستانش تکراری و کسل کننده نیست. عوامل فیلم درباره آن نوشته اند: «زود بزرگ شدن و به آدم بزرگ ها ملحق شدن، آرزوی هر کودکی است... در صورتی که کودکان نمی دانند چقدر دنیای کودکی که در آن هستند، از دنیای آدم بزرگ ها بهتر و زیباتر و معصوم تر است... و افسوس وقتی متوجه این موضوع می شوند که بزرگ شده اند و مجالی برای بازگشت به کودکی ندارند...». اکبر عبدی، فرهاد آئیش، بهاره رهنما و بهنام تشکر از بازیگران اصلی فیلم هستند. فیلم «بچگیتو فراموش نکن» سال 1390 ساخته شده است.

بازگشت لوک خوش شانس

کارتون «لوک خوش شانس» را خیلی ها دیده ایم؛ کوچک و بزرگ هم ندارد. آن اسب و سگ بامزه که هر دو حرف می زدند، از خاطر مان نرفته و البته برادران شرور دالتون ها. حالا چیزی شبیه به آن کارتون بامزه به صورت فیلم سینمایی بسیار مفرحی درآمده که می تواند کودک ما را حسابی سرگرم کند. درباره داستان این فیلم مفرح آمده است: «شهردار شهر بعد از دستگیر شدن دالتون ها، لوک خوش شانس را به یک ایالات دیگر می فرستد تا تبهکارها را دستگیر کند؛ اما بعد از آن زلزله شدیدی رخ می دهد که همه مردم شهر می میرند. لوک که چهل سال بعد به آن شهر بر می گردد، می بیند که همه چیز تغییر کرده و می فهمد که تاریخ آن شهر غلط است. او می خواهد واقعیت را روشن کند؛ وقتی به رستوران لورل و هاردی می رود، دو تا دزد (دزد عروسک ها) و (رشید) به آنجا حمله می کنند. آنها عکس دالتون ها را در لباس لوک پیدا می کنند...». مجید کاشی فروشان این فیلم را در سال 1392 کارگردانی کرده و بازیگرانی چون: فتحعلی اویسی، سیاوش خیرابی و قدرت الله ایزدی در آن ایفای نقش کرده اند.

شهر موش ها ۲

خاطره بسیار زیبا و دلنشین از دوران کودکی پدرها و مادرهای دهه شصتی و پنجاهی، قطعا «شهر موش ها» است. شخصیت های فیلم وسریال «شهر موش ها» به قدری در ذهن و زبان ها نشست که حد و اندازه نداشت. کپل، نارنجی، آقای معلم، سرمایی و چند شخصیت دیگر به علاوه ترانه های بامزه و شیرین آنها، شهر موش ها را حسابی دیدنی کرده بود. حالا فیلم «شهر موش ها 2» ساخته مرضیه برومند، خالق این کودکانه ماندگار را بد نیست برای کودکانتان پخش کنید؛ هم سرگرم کننده است، هم آموزنده و هم بسیار دلنشین و شیوا. لیلی رشیدی، مانی نوری، سیامک صفری، امیررضا میرآقا، آزاده مویدی و امیرحسین صدیق بازیگران اصلی این فیلم هستند. «شهر موش ها 2» در سال 1393 ساخته شده است.

کاغذ خروس نشان

حتما شما هم می خواهید که کودکان تان اهل تلاش و کوشش باشند و سعی کنند در زندگی روی پای خودشان بایستند. خانواده های زیادی را می شناسیم که فرزندانی ناتوان و وابسته به خود بار آورده اند و خیلی دیر به این فکر افتاده اند که راهی برای استقلالشان بیابند. فیلم«کاغذ خروس نشان» در پی این است که به کودکان بیاموزد برای رسیدن به خواسته های خود باید تلاش کنند. عوامل فیلم درباره آن نوشته اند:«سه کودک در دهه ۵۰ با تلاش فراوان سعی در رسیدن به آرزوها و رویاهای شان دارند و برای دست یافتن به این آرزوها، ما بزرگترها باید آنها را یاری دهیم، اما...». مریم میلانی این فیلم را در سال 1390 ساخته و دانیال عبادی، شهرام پور اسد، شایان جلالی، پرنیا علی پناهی، علی صمیمی مقدم، رویا بختیاری، نیما انصافیان، فاطمه عبادی و رویا نیاکان بازیگران اصلی آن هستند.

تنهای تنهای تنها

اگر می خواهید دنیای جدیدی از فیلم کودکانه را تجربه کنید و فرزندتان غیر از آپارتما ن و شهرهای بزرگ و ساختمان ها و پاساژها چیزهای دیگری هم ببیند، فیلم «تنهای تنهای تنها» گزینه بسیار خوبی است. فیلم درباره روابط کودکان از دنیاهای بسیار متفاوت است. کودکان با دیدن این فیلم می آموزند که جهان، بسیار پیچیده و روابط افراد در آن، مبتنی بر عوامل و مولفه های بسیار زیاد و متغیری است. فیلم «تنهای تنهای تنها» خوش ساخت از آب درآمده و همه عوامل آن کوشیده اند تا به بهترین نحو، وارد دنیای کودکان شوند و همه ابعاد دنیای کودکی را بدرستی جدی گرفته اند. عوامل فیلم درباره آن آورده اند:«رنجرو که در محله ای اطراف نیروگاه اتمی زندگی می کند، با «اولگ» پسر روسی رفیق می شود. جهان دستخوش اتفاقاتی است و جریان دوستی این دو حکایت جداگانه ای». احسان عبدی پور، کارگردان فیلم و میثم فرهومند، آرمن هوانسیان و آنا پانوسیان بازیگران اصلی آن هستند. فیلم «تنهای تنهای تنها» سال 1392 ساخته شده است.

فرار از اردو

  با اجتماع بودن و روبه رو شدن با مشکلات اجتماعی، برای رشد کودکان مفید است. کودکان ما در جامعه خودشان را پیدا می کنند، می شناسند و هویت پردازی می کنند. بدون داشتن تعاملات اجتماعی، امکان ندارد کودکان ما شخصیت کامل و پخته ای پیدا کنند. همه اینها را در فیلم بسیار مفرح و آموزنده «فرار از اردو» می توانید پیدا کنید. فیلمی خوش ساخت، با بازی های خوب و کارگردانی حرفه ای. عوامل فیلم درباره آن نوشته اند: «گروه دانش آموزان برای اردوی به شمال آمده اند؛ اما با نظر مسؤولان دبیرستان، ناگهان هدف اردو تغییر می کند. برخی از بچه ها که این بدقولی را نمی پذیرند، از اردو جدا شده تا خود را به دریا برسانند؛ اما در مسیر راه درگیر ماجراهای متفاوت می شوند. آنها با پشت سر گذاشتن حوادث، سعی دارند خود را به قلعه رودخان محل استقرار اردو برسانند...». غلامرضا رمضانی این فیلم را در سال 1393 ساخته و بازیگرانی چون: محمد بحرانی، سیروس همتی و شکرخدا گودرزی در آن ایفای نقش کرده اند.

مامان بهروز منو زد

  بازیگوشی و سر به هوایی کودکان، خیلی از ما پدرها و مادرها را آزار می دهد. یکی از اصلی ترین دلایل این آزار دیدن هم این است که می دانیم بالاخره این وضعیت، کار دستشان می دهد و در زندگی آسیب خواهند دید. فیلم «مامان بهروز منو زد»، نقد سر به هوایی ها و بازیگوشی های بی ثمر بچه هاست. فیلمی که کودک شما با دیدن آن، متوجه بسیاری از نکات کوچک و مهم رفتاری خود خواهد شد. عوامل فیلم درباره داستان آن نوشته اند: «بهروز كودكي 11 ساله است كه در كلاس پنجم درس مي خواند... او در حسرت داشتن یک دوچرخه است كه صبح ها زودتر به مدرسه برسد؛ اما خانواده اش توانايي خريد آن را ندارند. بهروز به قدري شيطنت و مردم آزاري می كند كه پدرش هميشه از دستش شاكي است و حتي يكبار به خاطر دردسرهايي كه درست می كند، او را در انباري زنداني می كند ولي رفتار بهروز تغيير نمي كند...». عباس مرادیان این فیلم را در سال 1390 ساخته و بازیگرانی چون: حمید لولایی، رضا ناجی، فلور نظری، رامین ناصرنصیر، کیانوش گرامی و کاظم افرند نیا در آن ایفای نقش کرده اند.