رضا امامی، معاون عمليات ايستگاه های منطقه 3 عملیات انتقال گاز:

كووید 19، تاثيری بر عمليات نداشته است

حيطه فعاليت معاونت عمليات ايستگاه ها منطقه در زمينه تعمير و نگهداری ايستگاه ها، پالايشگاه و ذخيره سازی سراجه است. اغلب فعاليت های عملياتی از ابتدای پاييز شروع می شود و فعاليت تعميرات و نگهداری به نيمه اول سال اختصاص دارد كه عمدتا شامل اورهال و تعميرات تاسيسات است.  بنابراين از آنجا كه بيشتر عمليات انتقال گاز از مهر شروع می شود، بايد در نيمه اول سال به گونه ای فعاليت كنيم كه در 6 ماه دوم پاسخگوی نيازهای انتقال گاز باشيم. در چند سال اخير به دليل عدم دريافت گاز وارداتی و بحث صادرات، علاوه بر نيمه دوم سال، در 6 ماه اول سال نيز 50 درصد تاسيسات فعاليت دارند و همين مسأله باعث شده بحث اورهال بسختی انجام شود. به اين معنا كه زمان تخصيص يافته برای اورهال تاسيسات پارچين، سمنان، خرمدره و قزوين كافی نيست و بايد به صورت فشرده اين عمليات ظرف 2-3 هفته انجام شود.(عملياتی كه در حالت عادی به 3 ماه زمان نیازدارد.) در حوزه ذخيره سازی نيز از آنجا كه در 6 ماه اول سال مصرف كم است، روزانه گاز را از طريق تقويت فشار به چاه های سراجه وارد می كنيم كه اين عمليات معمولا پنج ماه طول می كشد و از مهر ماه كه مصرف گاز رو به فزونی می گذارد، روزانه 10 ميليون متر مكعب گاز به خط پنجم سراسری برای مصرف تزريق می شود.  امسال با وجود شيوع بيماری كوويد 19، تلاش بسياری صورت گرفت تا عمليات تحت الشعاع اين ويروس قرار نگيرد. از آنجا كه قم و سراجه دركانون های اوليه شيوع این ويروس در كشور قرار داشتند، اطلاع رسانی در اواخر بهمن و اوايل اسفند انجام و با اعلام شرايط اضطراری، كميته بحران تشكيل شد. در اين كميته تصميماتی گرفته شد تا در حد امكان از تجمع نفرات در تاسيسات جلوگيری شود. همچنين ماسك و مواد ضدعفونی کننده و گندزدايی مورد نياز تاسيسات تهيه شد و به مقدار لازم در اختيار نفرات مستقر در تاسيسات به ويژه تاسيسات سراجه و قم قرار گرفت. مجموعه اين اقدام ها باعث شد تاسيسات قم و سراجه، تحت الشعاع اين ويروس قرار نگيرد و در روند عمليات خللی وارد نشد.  با توجه به تداوم همه گيری این ویروس در جامعه و نامعلوم بودن زمان پايان اين اپيدمی، ناگزير به سازگاری با اين ويروس هستيم، از اين رو شیوه نامه هایی صادر شده و ماسك و مواد ضدعفونی کننده به صورت ماهانه به تاسيسات تحويل داده می شود. همچنين براي خود مراقبتی و ترویج فرهنگ زندگی با اين ويروس، دستورعمل های بهداشتی به تاسيسات منطقه 3 ابلاغ شده است.

خوشبختانه تاكنون اتفاق خاصی در محدوده تاسيسات منطقه 3 رخ نداده و طبق سال های قبل، برنامه زمان بندی انجام شده و با روحيه سختكوشی كه از همكاران منطقه سراغ داريم، مطمئن هستيم كه هيچ مشكلی از لحاظ انتقال گاز در كشور ايجاد نخواهد شد.

محمد خرمی نیشابور، معاون عملیات خطوط لوله در منطقه سه عملیات انتقال گاز:

اجرای تعمیرات خطوط لوله با تکیه بر فناوری های نوین

متمایز و راهبردی بودن قلمرو منطقه 3 عملیات سبب شده است با توجه به برنامه های سراسری شرکت انتقال، بیش از  1700- 1800 کیلومتر بازرسی داخلی خط لوله، تنها در حوزه منطقه 3 برنامه ریزی شود که این کار نشان از اهمیت خطوط لوله ای دارد که به تهران منتهی می شود و یا از آن انشعاب می گیرد. بیشتر خطوط به وسیله فناوری پیگرانی هوشمند، بازرسی داخلی شده که این موضوع افزایش چشمگیر تعمیرات در منطقه را به دنبال داشته است. در 4-5 سال گذشته، هر سال تعمیر بیش از 600 شاخه لوله با استفاده از منابع داخلی و با تکیه بر تخصص و توان نیروهای شرکتی انجام می شد. برای انجام عملیات تعمیرات، ناچار به کاهش فشار گاز یا قطع گاز خطوط هستیم و از آنجا که منطقه 3، هاب انتقال گاز کشور به شمار می آید، مجوز توقف برای تعمیر و اجازه خروج خطوط از سرویس بسختی از سوی مدیریت دیسپچینگ صادر می شود. از این رو منطقه 3 عملیات انتقال گاز تلاش کرده به سوی فناوری های نوین اجرای تعمیرات خطوط لوله حرکت کرده و تعمیرات را در سرویس انجام دهد. اکنون بیشتر تعمیرات منطقه 3 بدون نیاز به توقف های طولانی انجام می شود و ما آمادگی داریم تجارب خود در این زمینه را به دیگر شرکت ها منتقل کنیم. بدون شک اجرای این حجم از تعمیرات خطوط لوله با استفاده از روش های قدیمی هیچگاه امکانپذیر نبود.

در سال گذشته عملیات پیگرانی هوشمند خط لوله سوم سراسری قطعه ساوه - قزوین به طول 114 کیلومتر برنامه ریزی و انجام شد که طی شش روز،  5 مرحله پیگرانی هوشمند صورت گرفت. برای سال جاری هم تعمیرات بالای 700 شاخه لوله هدف گذاری شده است.

محی الدين مفخمی، معاون مهندسی و خدمات فنی منطقه سه عمليات انتقال گاز:

افزايش بازده توربين در تاسيسات سراجه

اجرای طرح سيستم خنك كننده هوای ورودی توربين در تاسيسات سراجه، از شاخص ترين اقدام های معاونت است كه برای اولين بار در شركت انتقال گاز اجرا می شود. موقعيت تاسيسات ذخيره سازی گاز سراجه بسيار متفاوت است و در گرمای تابستان گاهي دماي تاسيسات به 50 درجه سانتيگراد مي رسد. گاهي اوقات نيز در محيط پيراموني، گرد و خاك زياد است كه همراه با وزش شديد باد، بر كاركرد و بازده توربين تاثير می گذارد. برای غلبه بر اين مشكلات، پروژه ای با كمك يك شركت داخلی تعريف شده كه تاكنون 95 درصد پيشرفت داشته است. با اجرای اين پروژه، علاوه بر كاهش دمای هوای ورودی، از ورود گرد و غبار به توربوكمپرسور جلوگيری می شود كه اين موضوع، كاهش هزينه های تعميراتی و افزايش عمر قطعات و بازده توربين را به دنبال خواهد داشت. در زمينه طراحی خطوط نيز در سال 98، حدود سه كيلومتر تغيير كلاس در خطوط حوالی فيروزكوه را انجام  داده ایم كه اقدامی موثر در حوزه ارتقای ايمنی و پايداری شبكه به شمار می آيد و امسال نيز تغيير كلاس خط شمس آباد را در دست پياده سازی داريم كه كارهای طراحی آن به پایان رسيده است. يكی از ديگر اقدام های ما ارائه طرح های ايمن سازی خطوط است كه اين موضوع با توجه به وقوع سيل های مهيب در سال های اخير اهميت بيشتری پيدا كرده است. در منطقه 3 عمليات چهار سد وجود دارد كه در پايين دست آن خطوط فشار قوی واقع شده اند که با وجود بارندگی های سنگين سال گذشته، خوشبختانه هيچ اختلالی در شبكه انتقال به وجود نيامد. در زمينه مديريت انرژی نيز باید گفت که این منطقه، همسو با اهداف كشور در زمينه استفاده از انرژی های تجديد پذير گام برداشته و در اوايل سال گذشته احداث يك نيروگاه خورشيدی در ستاد در دستور كار قرار گرفت كه  اكنون در دست بهره برداری قرار دارد. با توجه به رشد و توسعه كلانشهر تهران، ناخواسته خيلی از خطوط لوله گاز وارد حوزه شهری شده اند، بنابراین بايد ضریب ايمنی به گونه ای ارتقا يابد كه پايداری شبكه و ايمنی ساكنان مجاور خطوط حفظ شود. به همین منظور ضرورت داشت كه وضعيت فعلی خطوط را شناسايی و در سامانه GIS  ثبت كنيم. در گام اول، نقاط پرتراكم شهری را شناسايی كرديم و در گام دوم، پروژه ای پهبادی تعريف شد تا نقاط، ابنيه و معارضات مجاور خطوط به تصوير كشيده شده و وارد سامانهGIS  شود. اكنون با در اختيار داشتن تصوير دقيق و پايش وضعيت موجود می توانيم برنامه های آينده را با نگرشی بهتر ترسيم كنيم و در دفاعيات و مسائل حقوقی نيز با ديدی جامع وارد عمل شويم. در زمينه حفظ و نگهداشت سيستم های مديريتی نيز در سال گذشته درخواست ارزيابی سرآمدی را برای منطقه ارائه كرديم كه موفق به كسب نشان دو ستاره ارزيابی تعالي سازمانی شديم كه افتخار بزرگی برای منطقه به شمار می رود. براي بهبود نگهداری تعميرات در بخش برنامه ريزی از سال 90 نرم افزار CMS استقرار پيدا كرد كه برخی اشكالات در آن به چشم می خورد، از اين رو ارتقای آن به نرم افزارIPCMS  در دستور كار قرار گرفت كه پس از برداشت اطلاعات خطوط، ايستگاه ها و آموزش بهره برداران، از ابتدای سال جاری در منطقه استقرار پيدا كرد كه اين موضوع به ثبت سوابق و اطلاعات تعميراتی بسيار كمك می كند.  در بخش های پژوهشی نیز برای بسترسازی استفاده از توانمندی شركت های داخلی، نيازهای منطقه را شناسايی کردیم و 25 طرح اوليه تدوين شد که پس از انجام مطالعات نهايی، از اطلاعات انديشمندان برای رفع مشکلات استفاده خواهد شد.