چقدر در زندگی  تغییر  کرده ایم ؟

مشعل   بسیاری از افراد در سال های زندگی خود تغییرات زیادی را در رفتار و جریان زندگی و انتخاب ها و حتی ظاهر خود دارند، اما بسیاری از این تغییرات آنقدر کوچک هستند و در طول زمان رخ می دهند که افراد متوجه آن نمی شوند. تغییراتی که یکباره می تواند دنیای خودمان، اطرافیان، همسر و فرزندانمان را تغییر دهد؛ تغییر مثبت یا منفی! اگرچه تغییرات همواره می توانند به تحولاتی مثبت در افراد منتهی شوند، اما به شکل جزئی یا کلی تغییراتی هم وجود دارد که فرد را از آنچه پیش از آن بوده، دور یا خیلی دور می کند. شاید همه ما در اطرافمان نمونه های این تغییرات به سمت منفی را در افراد یا خودمان دیده باشیم، حتی بارها در جریان ارائه آمار یا دلایل افزایش طلاق ها و گسست در درون خانواده ها، به همین موضوع تغییر افراد در طول زمان اشاره می شود. بسیاری از زنان یا مردان در سال های ابتدایی جوانی و شروع زندگی اندیشه و اهداف و برنامه هایی را در سر دارند، اما در ادامه با توجه به شرایط و امکانات موجود، به دنبال اهداف و آرزوها و افکاری دیگر می روند و همین تغییرات می تواند شریک زندگی یا اعضای خانواده او را دچار اختلال کند و همین موضوع هم زمینه اختلافات اساسی می شود.  آنچه به عنوان تغییر منفی درباره آن صحبت می کنیم، تغییرات کوچکی نیست که عموم افراد در طول سال های زندگی خود تجربه می کنند؛ تغییراتی مثل تغییر ذائقه در غذا یا تغییر سبک پخت غذا یا شروع ورزش و رژیم یا تغییر در برنامه زندگی روزانه یا ساعت خواب و موارد دیگر به شکل معمول برای همه ما وجود دارند، اما زمانی این تغییرات آسیب زننده می شوند که ما را از قالبی که همیشه داشته ایم، بیرون می آورد. این تجربه جزو مواردی است که کمتر فردی از آن موفق بیرون می آید. به عبارتی بسیاری از افراد در مقطعی از زندگی خود تصمیم به اصلاح و تغییر می گیرند و لازم است همراه با این تغییر بسیاری از عادت ها، لوازم و افراد و برنامه های مهم زندگی خود را تغییر دهند یا حتی کنار بگذارند. حتی گاهی برخی اتفاقات مهم زندگی مثل مهاجرت یا از دست دادن یکی از عزیزان باعث تغییرات بزرگ در افراد می شود و آنها ترجیح می دهند شرایط متفاوتی را بعد از فوت عزیزانشان تجربه کنند. از آنجایی که این تغییرات برای همه ما محتمل و ممکن است در برهه ای از زمان هرکدام از ما این تغییرات کوچک و بزرگ را تجربه کنیم، خوب است با این شرایط تا حدی آشنا شویم. این تغییرات یک لبه نازک دارند که اگر از یک سو یا سوی دیگر بیفتیم، می تواند دنیای ما و اطرافیانمان را با شرایطی متفاوت روبه رو کند.

 تغییر     در میانسالی

 به نظرتان اگر در نوجوانی دختر یا پسری سختکوش، درس خوان و درون گرا باشد همچنان در بزرگسالی و میانسالی هم این خصوصیات را دارد؟ آیا یک مادربزرگ کم حرف، تلخ و تنها از ابتدا اینگونه بوده یا در طول سالیان این خصوصیات را به دست آورده است؟ علم روان شناسی می گوید، شخصیت افراد در دهه های مختلف طول عمر شکل می گیرد و تغییر می کند و به ثبات می رسد. بسیاری از خصوصیات از ابتدا بارز و عیان هستند و برخی دیگر با اتفاقات و شرایط جدید ممکن است در فرد ظهور کند. در واقع روندهای کلی دیگری نیز وجود دارد که نشان می دهد افراد ممکن است با گذشت زمان، میزان برخی خصوصیات را کم یا زیاد کنند.

 تغییر      پس   از   ازدواج

تغییر پس از ازدواج و با آمدن یک فرد دیگر در زندگی، نوع دیگری از تغییر است. عموم افراد ممکن است ابعادی از شخصیت خود را در زندگی همراه با خانواده یا به شکل مجردی بروز نداده باشند و تنها زمانی که زیر یک سقف با فرد دیگری قرار می گیرند با این بعد دیگر شخصیتی روبه رو شوند. بسیاری از ما جریان زندگی را یک نفره برنامه ریزی کرده و جلو می بریم، اما از جایی به بعد باید به تقسیم داشته ها و وظایف عادت کنیم و برخی افراد نمی توانند تعادلی برای این شرایط برقرار کنند. البته در عموم موارد تغییر درست به دلیل پذیرش این شرایط رخ می دهد و زن یا مرد با قبول شرایط جدید تغییر در خود و زندگی را شروع می کند. اینگونه است که بسیاری از افراد پس از ازدواج شبیه به همسرشان می شوند و روی یکدیگر اثر می گذارند. در این مدل از تغییر هم ممکن است زن یا مرد در سال های بعد از زندگی مشترک و در همان حدود میانسالی احساس کنند زندگیشان از دست رفته و به اندازه کافی از زندگیشان لذت نبرده اند و شروع به تغییرات انفرادی به نفع حس و حال خودشان کنند و اطرافیان متوجه این تغییرات شوند.

 تغییر    در دوران    بلوغ

بسیاری از افراد شخصیتشان تا دوران بلوغ و جوانی با توجه به شرایط خانواده و همراهی والدین و شرایطی که در مدرسه و اجتماع دارند، شکل می گیرد و برنامه ریزی و جهت گیری زندگیشان مشخص می شود. به عبارتی می دانند از زندگی چه می خواهند و در همان مسیر قدم برمی دارند. این افراد عموما موفقیت های زودهنگامی در زندگی به دست می آورند و در سن کم در مورد شرایط کلی همچون شغل و ازدواج آمادگی دارند و همین روند را هم ادامه می دهند. اگرچه ممکن است این افراد هم در میانسالی دچار تغییرات اساسی در برنامه زندگی شوند. بسیار شنیده ایم که افراد مجرد و به خصوص متاهل در حدود 40 سالگی دچار تغییرات درونی می شوند و به نوعی با چرایی و چگونگی زندگیشان روبه رو می شوند و ممکن است بخواهند سهم بیشتری برای خودشان به دست بیاورند، به این ترتیب تغییر در شرایط زندگی را در پیش می گیرند.

حواسمان به تغییرات باشد

باید توجه داشت با وجود اینکه خصوصیات شخصیتی در طول زمان از خود پایداری نشان می دهند، اما تغییر شخصیت می تواند اتفاق بیفتد و روان شناسان در حال بررسی این موضوع هستند که چرا، چگونه و چه زمانی این اتفاق رخ می دهد. این تغییرات می تواند به نفع ما و خانواده و اطرافیان باشد، اما در برخی موارد هم فرد در شرایطی قرار می گیرد که احساس می کند با تغییراتی لازم است خود را به رهایی و دوری یا جدایی از شرایط قبلی خود و زندگی قبلی برساند تا احساس رضایت کند. گفته می شود برای تغییرات که قاعدتا باید آگاهانه انجام شود، لازم است مراحلی را طی کنیم. پیش تامل، تامل، آماده سازی، عمل، نگهداری و در نهایت خاتمه تغییرات. به عبارتی اگر قرار است فکر کنیم شغلمان را دوست نداریم و تصمیم بگیریم که آن را عوض کنیم و بخواهیم که شغلی با آزادی عمل و وقت آزاد بیشتری داشته باشیم باید ابتدا به همه دلایل، الزامات و اثرات این تغییر خوب فکر کنیم، اینکه این تغییر فقط روی ما اثر دارد یا روی خانواده و اطرافیان هم اثر می گذارد. در مرحله بعد باید از خودمان بپرسیم چقدر برای این تغییر آمادگی روحی، جسمی، سنی و بعد خانوادگی، مالی و... داریم؟ اگر پشتوانه مالی نداریم، چطور می خواهیم دیگر کارمند نباشیم؟ در مرحله بعد از این مراحل می توان به این مرحله که چطور باید تغییرات را شروع کرد و به راه افتاد، وارد شویم. اگر غیر از این مراحل را طی کنیم و تصمیمی عجولانه بگیریم، ممکن است اثرات منفی تغییر بیشتر از اثرات مثبت آن باشد.

 

شـعر

بر من گذشتی، سر بر نکردی

از عشق گفتم، بـــــاور نکـــ ردی

دل را فــ ــکندم ارزان بــه پــــــایت

سودای مهـرش در ســـــــر نکردی

گفتم گـــــلم را می بویی از لطف

حتی به قهرش پــــرپـــر نـــــکردی

دیدی ســبویی پــــــــر نوش دارم

با تشنگی ها لــــــب تـر نکـردی

آتش گــــــرفتم چــون شاخ نارنج

گفتم نظـر کن سر بر نکــــــردی

*سیمین بهبهانی

 

سِرّعشق

سِرّ عشق یا ماهور، نام آلبوم موسیقی سنتی ایرانی است با صدای محمدرضا شجریان که در سال ۱۳۶۱ اجرا و در سال ۱۳۶۵ منتشر شد. این آلبوم در دستگاه ماهور اجرا شده است. پرویز مشکاتیان از دوستان نزدیک محمدرضا شجریان، نوازنده سه تار و محمد موسوی، نوازنده نی این آلبوم هستند. در این آلبوم از سروده های سعدی، باباطاهر، حافظ و مولوی استفاده شده است. ناشر این اثر نیز مجموعه هنری «دل آواز» بوده است.

 

پولیتزر

این کتاب کم حجم و جذاب، در واقع نگاهی کوتاه به زندگینامه ژوزف پولیتزر، پیشگام روزنامه نگاری حرفه ای در آمریکاست. اریس نوبل، نویسنده این کتاب است که حسین صرافی آن را ترجمه کرده است.  سال هاست که نام پولیتزر با جوایز ژورنالیسم و ادبیات پیوند خورده و نمی توان دنیای روزنامه نگاری و ادبیات را بدون پایه گذار اصلی این جایزه معتبر، یعنی ژوزف پولیتزر به یاد آورد. ژوزف پولیتزر یکی از نمادهای روزنامه نگاری حرفه ای در آمریکاست که تحولی شگرف در صفحه اول مطبوعات پدید آورد و عکس را وارد صفحه اول روزنامه ها کرد. وی همچنین با تاسیس مدرسه روزنامه نگاری به پیشرفت کیفی روزنامه نگاری کمک شایانی کرد. این کتاب زندگینامه و بیوگرافی ژوزف پولیتزر است که به صورت داستانی بیان شده است. در بخشی از این کتاب می خوانیم: پولیتزر به صراحت حرف می زد «چرا احزاب سیاسی باید روزنامه ها را کنترل کنند؟ چرا فقط صفحه ای را برای انتشار اخبار آن ها اختصاص نمی دهیم؟ سردبیر باید فقط در سرمقاله درباره احزاب سیاسی بنویسد. روزنامه باید با خوانندگان صادق باشد، حقایق را منتشر کند و اجازه بدهد خوانندگان خودشان تصمیم بگیرند. روزنامه باید به مردم خدمت کند و نه به احزاب سیاسی.» این کتاب را انتشارات شمعدونی منتشر کرده است.

 

آقای سانسور

این فیلم جزو فیلم های اکران نشده در سال های گذشته بوده که از سال 96 باقی مانده و حالا شرایط اکران را پیدا کرده است. علی جبارزاده کارگردان و مهدی علی میرزایی نویسنده این فیلم است. محمدرضا فروتن، بهرام افشاری، بهاره رهنما و بهنوش بختیاری از بازیگران اصلی این فیلم هستند که رویکردی طنز به مقوله سانسور دارد. اگرچه سینماها این روزهای کرونایی تعطیل هستند، اما امکان دانلود این فیلم در سراچه های اکران فیلم وجود دارد.