بانک مرکزی بارها تامین ارز سامانه نیمه از سوی صنعت پتروشیمی را تائید کرده است

تکرار تقدیر

 

شاگرد اولی پتروشیمی ها در سامانه نیما زمان زیادی می گذرد و اگرچه در یکسال اخیر تغییرات قیمت ارز فراز و نشیب زیادی داشته است اما باز هم تعهدات صنعت پتروشیمی نسبت به دولت به موقع و کامل تامین شده است و برای اثبات این موضوع کافی است نگاهی بیندازیم به اخباری که این روزها در رسانه های اقتصادی درباره سامانه نیما منتشر می شود و در میان آنها تقدیر از صنعت پتروشیمی بارها و بارها به چشم می خورد. حدود یکسال قبل و در روز گرامیداشت صنعت پتروشیمی بود که مسوولان بانک مرکزی و رئیس جمهور به همراهی و اجرای تعهدات صنعت پتروشیمی برای تامین ارز مورد نیاز کشور اذعان کردند. صنعت پتروشیمی در آخرین آمارهایی که مسئولان این صنعت اعلام کرده اند 22 درصد بیشتر از تعهدات خود به سامانه نیما کمک کرده است؛ یعنی به جای 7.6 میلیارد دلار ارز صادراتی ، 8.2 میلیارد دلار به سامانه ارائه داده است و با توجه به نشانه های رضایت از سوی بانک مرکزی و دولت می توان گفت که همین روند در آمارهای جدید هم تکرار شده است. در آخرین اعلام هم همین هفته گذشته بانک مرکزی از پتروشیمی جم به عنوان صادرکننده برتر در بازگشت ارز به کشور تقدیر کرده است.  طبق این اعلام، پتروشیمی جم به عنوان یکی از منتخبین برتر با ایفای تعهدات ارزی در دو سال اخیر و بازگرداندن منابع ارزی حاصل از صادرات به چرخه رسمی اقتصادی کشور موفق به دریافت لوح تقدیر از سوی رئیس کل بانک مرکزی شده است. عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در آیین تقدیر از 49 شرکت و بنگاه های اقتصادی در تولید و صادرات غیرنفتی گفت: پتروشیمی جم به عنوان یکی از منتخبین برتر در این مراسم با ایفای تعهدات ارزی در دو سال اخیر و بازگرداندن منابع ارزی حاصل از صادرات به چرخه رسمی اقتصادی کشور مفتخر به دریافت لوح تقدیر از سوی رئیس کل بانک مرکزی شد. رئیس کل بانک مرکزی افزود: با توجه به نقش مهم تولید و صادرات غیرنفتی در رشد و توسعه اقتصاد کشور و حضور فعال شرکت های پیشتاز و پیشران در خط مقدم جنگ اقتصادی بسیار حائز اهمیت و قابل تحسین بوده و این ثبات نسبی را مرهون تلاش ها و زحمات این بنگاه های اقتصادی هستیم و امیدواریم همواره در استمرار تولید، ایجاد و حفظ اشتغال، سرمایه گذاری و صادرات غیرنفتی پیروز و سربلند باشید.

  صنعت ارزآور و خوش خبر

واقعیت این است که صنعت پتروشيمي در چند سال اخير بار سنگيني را بر دوش کشيده است و گمان می رفت که با شرایط اقتصادي داخلی و تحریم های ظالمانه پتروشیمی ها عقب نشینی کنند، اما این سربازان جنگ اقتصادی پا پس نکشیده اند و در همين چند سال قوي تر و بزرگتر و برخوردارتر شده اند. برنامه هاي افتتاح و بهره برداري جدید در سال 99 در راه و دروازه هاي صادراتي از مقاصد مختلف فعال و پرتکاپو هستند. این عملکرد در حداقل یکسال اخیر بارها زبان مسئولان رده بالای کشور و رئیس جمهور را به تعریف و تمجید گشوده است. حسن روحاني - رئيس جمهور اولین بار دي ماه 98 و در روز صنعت پتروشيمي، مجتمع هاي پتروشيمي را سرداران جبهه اقتصاد برشمرد که در کنار حضور شجاعانه و هشيارانه مردم هميشه در صحنه، باعث شکست دشمنان شده اند و چند روز قبل در نشست هيات دولت به تلاش اين صنعت براي دو برابر شدن ميزان توليد اشاره کرد و آن را مورد تقدير قرار داد. او چندی قبل هم در جلسه هيات دولت با بيان اينکه توليد محصولات پتروشيمي در هفت سال اخیر 2 برابر شده است، گفت: توليد محصولات پتروشيمي کشور در سال 92، 56 ميليون تن بوده است که پايان امسال (99) به 100 ميليون تن مي رسد.  رئیس جمهور گفت: در اين دو سال و چند ماه روزهاي سختي را پشت سر گذرانديم و براي مردم هم روزهاي راحتي نبود، اما به لطف خدا اساس کشور و نظام و چارچوب اقتصاد کشور و زندگي مردم در حداقل نياز و ضرورت مردم به خوبي اداره شده است. امروز کالاي اساسي به وفور در اختيار مردم است. روحانی با بيان اينکه دشمن در عرصه اقتصادي ما را زمين نزده و نتوانسته صادرات ما را متوقف کند، تصريح کرد: البته مشکلاتي هست که بايد دست به دست هم بدهيم تا قابل حل باشد. بخشي قابل حل است و بخشي هم به خاطر تحريم و کروناست. روحاني با بيان اينکه کاري که توليدکنندگان بزرگ ما انجام دادند، کار بزرگي بوده است، عنوان کرد: مردم بدانند در هفت سال گذشته توليد فولاد در تمام زنجيره نسبت به تاريخ قبل ايران دو برابر شده است. از تمام مراحل يعني از معدن، کنسانتره، گندله، فولاد و آهن اسفنجي دو برابر شده است. در پتروشيمي هم توليدات ما در اين هفت سال دو برابر شده است. توليد ما 56 ميليون در سال 92 بوده که تا آخر سال به 100 ميليون تن مي رسد. رئیس جمهور با تاکید بر اینکه شرکت هاي ما به ويژه شرکت هاي مهم و بزرگ و آنهايي که ارز ما را تامين مي کنند، فعال هستند، گفت: در 10 روز گذشته (منتهی به مرداد 99) صادرکنندگان و شرکت هاي مقيد که عمدتا فولاد و پتروشيمي ها هستند، 2.5 ميليارد دلار ارز را پس داده اند و بسياري از آنها ارز را به درستي به سامانه نيما بازمي گردانند. البته اقليتي هم هستند که متخلف بوده و بايد براساس قانون با آنها برخورد شود.

عملکرد شفاف و کاهش شایعات

مرجع دیگری که حسن روحانی باز هم زبان به تعریف از بخش هایی از صنعت به خصوص صنعت پتروشیمی گشود در نشست با فعالان صنايع پتروشيمي و فولاد کشور بود. او با بیان اینکه در صنعت پتروشیمی از خام فروشي فاصله گرفته ايم گفت: 14 ميليارد دلار براي پيشبرد گام دوم توسعه در بخش پتروشيمي و 8 ميليارد دلار هم تاکنون براي جهش سوم که سال 1404 به نتيجه مي رسد، سرمايه گذاري کرده ايم و مسئله مهم این است که دو بخش فولاد و پتروشيمي به موقع ارز خود را برگردانده اند و اگر دولت افتخار مي کند که در برابر آمريکا، تحريم و فشار خارجي ايستاده است، اين ايستادگي در سايه کمک و تلاش همه توليدکنندگان، سرمايه گذاران و کارآفرينان به ويژه در زنجيره فولاد و پتروشيمي امکان پذير شده است.  اما مسئله قابل توجه درباره این عملکرد پتروشیمی ها در حوزه تامین ارز مورد نیاز برای دولت ، شفافیتی بود که در عملکرد شرکت ها و واریز ارز به سامانه نیما داشتند. این عملکرد هم بارها به شکل جداگانه در مورد شرکت ها و هم به شکل کلی درباره صنعت پتروشیمی از مراجع رسمی مطرح و اعلام شد که پتروشیمی ها به تعهداتشان با شفافیت کامل عمل کرده اند و این اظهارات خط بطلانی بر بسیاری شایعات درباره پتروشیمی ها و ارز مورد نیاز برای دولت بود. احمد مهدوی ابهری - دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی در اواخر سال و طی چند ماه اخیر بارها اعلام کرده است که پتروشیمی ها شاگرد اول عرضه ارز در سامانه نیما هستند و بیش از ۹۰ درصد پتروشیمی ها بیش از تعهد خود در خصوص عرضه ارزهای صادراتی خود در این سامانه عمل کرده اند و این روند ادامه دارد.  مهدوی ابهری با بیان اینکه آمارها نیز تعهد پتروشیمی ها برای عرضه ارزهای صادراتی در سامانه نیما را تایید می کنند، گفت: حتی یک مورد وجود ندارد که واحد پتروشیمی محصولات خود را خارج از بورس عرضه کرده باشد و در این زمینه هر شخصی که ادعایی دارد، مستندات را ارائه کند تا برخورد لازم انجام شود. پیش تر هم مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به عرضه ۸۵ درصدی ارزهای صادراتی پتروشیمی در سال ۹۸ در سامانه نیما، گفته بود که ارزآوری پتروشیمی در سال گذشته از محل صادرات محصولات ۱۰ میلیارد دلار بوده است.