شباهت ها و تفاوت های آنفلونزا و کرونا

زمان زيادي تا آغاز فصل پاييز باقي نمانده، فصلي كه اين روزها با توجه به مهمان ناخوانده، خطرناك و كشنده اي كه كل دنيا را درگير كرده است، امسال تفاوت هاي زيادي با سال هاي گذشته دارد.  با نزديک شدن به فصل پاييز در اين روزهاي كرونايي، چالش ديگري به نام شيوع ويروس آنفلوانزا هم پيش رويمان قرار مي گيرد. ويروسي كه محققان اين روزها درباره تلاقي آن و کوويد 19 در فصل پاييز هشدار داده اند، به خصوص كه اين دو بيماري علائم مشترکي دارند و هر دو ريه ها را درگير مي کنند و قابل سرايت هستند، به همين دليل تشخيص آنها كار دشواري است. از اين رو بالا بردن آگاهي در اين شرايط حساس امري ضروري به نظر مي رسد.

شباهت ها

 هم كوويد 19 و هم آنفلوانزا علائم و نشانه هاي مشترکي دارند كه از جمله آنها مي توان به تب، سرفه، تنگي نفس، احساس خستگي، گلودرد، گرفتگي يا آبريزش بيني، درد عضلاني يا بدن درد، سردرد و... اشاره كرد.

کوويد 19 و آنفلوانزا هر دو مي توانند از فردي به فرد ديگر منتقل شوند، يعني افراد در تماس نزديک با يكديگر (عطسه، سرفه يا حرف زدن) مي توانند هر دو ويروس را انتقال دهند. علاوه بر اين، احتمال اينكه فرد از طريق تماس فيزيکي مثل دست دادن يا لمس كردن شئي آلوده به ويروس مبتلا شود هم بسيار زياد است.

يكي از نكات مهمي كه نبايد آن را ناديده گرفت ، اين است كه هم ويروس آنفلوانزا و هم کرونا مي توانند پيش از شروع علائم در فرد مبتلا، به افرادي ديگري انتقال داده شوند، به طوري كه فرد ناقل دچار علائم خفيفي شود يا اينکه اصلا علامتي نداشته باشد.

از عوارض  ابتلا به هر دو ويروس هم مي توان از نارسايي تنفسي، سندرم ديسترس تنفسي حاد (مايعات در ريه)، آسيب به قلب (حمله قلبي)، نارسايي چندارگاني (تنفسي و کليوي)، تشديد بيماري هاي مزمن (ريه ها، قلب، سيستم عصبي و ديابت)، التهاب قلب، مغز يا بافت هاي عضله، عفونت ثانويه باکتريايي و... نام برد.

افراد مبتلا به کوويد 19يا آنفلوانزا با بحراني شدن شرايط جسمي شان حتما بايد يا در بيمارستان بستري شوند يا تحت مراقبت هاي ويژه پزشكي قرار گيرند.

تفاوت ها

با وجود شباهت هاي زيادی که این دو ويروس با هم دارند، تفاوت هايي نیز بين اين دو بيماري ديده مي شود كه از جمله آنها از دست دادن حس بویایی و چشایی است. پزشکان با توجه به اين علائم می توانند افراد مشکوک به كرونا را شناسایی کنند.

 با این حال به گفته متخصصان، تنها تفاوت کووید19 و آنفلوانزا در زمان بروز علائم است. دیده شدن علائم ابتلا به آنفلوانزا در افراد، یک تا چهار روز پس از ابتلا رخ می دهد. این در حالی است که مبتلایان به کرونا معمولا پنج تا هفت روز پس از ابتلا، علائم بیماری را از خود نشان می دهند.

دانشمندان تاکید دارند علائم ویروس کرونا با سرعت بیشتری فرد را درگیر می کند. با اين حال بسیار سخت است که از میان افراد مبتلا به کرونا و آنفلوانزا از روی زمان بروز علائم بتوان تفاوتي قائل شد. شايد به همين دليل است كه پزشکان فرض اوليه خود را روي اين مي گذارند كه هر کس علائم کرونا را داشت به کووید ۱۹ مبتلا شده است، مگر اينكه با انجام آزمايش، خلاف آن ثابت شود.

بهترين راهكار

تحقيقات نشان داده است   در حال حاضر هیچ راهکار علمی برای تشخیص اينكه فرد آنفلوانزا گرفته يا كرونا وجود ندارد، چراكه ظاهر افراد و علائم آنها نمي تواند به درستي نشان دهد كه فرد مبتلا به آنفلوانزاست يا درگير ويروس كرونا شده است.

بهترين راهكار ارائه شده از سوي متخصصان براي افراد آسيب پذير مانند زنان باردار، سالخوردگان و... زدن واكسن آنفلوانزاست.

اما توصيه هاي اساسي همچنان شستن مرتب دست ها، رعايت فاصله اجتماعی، استفاده از ماسك در اماکن عمومی و مراكز شلوغ است. رعايت مواردي كه با شروع فصل پاييز و حساس تر شدن شرايط به دليل شيوع آنفلوانزا مي تواند بهترين راه مقابله با اين دو بيماري باشد و به حفظ سلامت افراد كمك كند.