نفت در چاه 10 دانان

مشعل  نخستين چاه در اجراي طرح نگهداشت و افزايش توليد در نفت مناطق مرکزي ايران توليدي شد تا شاهد سرانجام خوش ديگري از اين طرحها باشيم.  نخستين حلقه چاه توسعه اي مربوط به چاه شماره 10 ميدان دانان در استان ايلام است با امکان توليد روزانه 2 هزار و 200 بشکه نفت عملياتي شده است.  اين چاه به گفته پرويز صالح وند، مجري طرح نگهداشت و افزايش توليد شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در عمق سه هزار و 620متري حفر و با توليد دو هزار و 200 بشکه در روز به توليد مطلوب رسيده است. خبر خوش آنکه نسبت به پيش بيني ها، افزايشي بيش از دو برابر دارد.

از موقعیت دانان بدانید

میدان نفتی دانان در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی دهلران در استان ایلام و ۸۰ کیلومتری شمال غربی اندیمشک قرار دارد. این میدان نفتی در حوزه عملياتي شركت بهره برداری نفت و گاز غرب از شرکت های زيرمجموعه شركت نفت مناطق مركزي ايران است كه در سال ۱۳۵۰ کشف و تاکنون ۹ حلقه چاه در این میدان حفاری و تکمیل شده است. مخازن اصلی این میدان مخزن آسماری و مخزن بنگستان (شامل سازندهای ایلام و سروک) است. حوزه فعالیت این شركت  در حال حاضر در استان كرمانشاه، ایلام و لرستان است  و  در آینده هر میدان نفت و گازی كه در استان های غربی كشور به مرحله بهره برداری برسد در حیطه فعالیت این شركت قرار خواهد گرفت. ظرفیت تولید شركت بهربرداری غرب در حال حاضر 165000 بشكه نفت خام ( با احتساب میدان نفتی مشترک آذر به 230 هزار بشکه در روز میرسد) و 7 میلیون متر مكعب گاز است.

طرح نگهداشت و افزایش تولید در نفت مناطق مرکزی

شرکت نفت مناطق مرکزی در راستاي اجرای طرح های نگهداشت و افزایش تولید میادین نفتی کشور که از سوی شرکت ملی نفت ایران تدوین شده است پروژه های نفت شهر، دانان و سعادت آباد را در استان های کرمانشاه، ایلام و فارس در دست اجرا دارد. از ویژگی های اجرای طرح های توسعه ای حفظ، نگهداشت و افزایش تولید با استفاده از دانش فنی و توان متخصصان، پیمانکاران و سازندگان قطعات و تجهیزات ساخت داخل است که در شرایط تحریم بااتکا به منابع و توانمندی های کشور اجرا می شود. دی ماه پارسال بود که  نخستین دکل حفاری به منظور اجرای طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت دانان، دی ماه پارسال در این میدان مستقر شد. بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، عمليات حفاری یازده حلقه چاه در میدان نفتی دانان در دستور کار قرار دارد و نفت استحصال شده از چاه های این میدان از طریق خطوط لوله به واحد بهره برداری و نمک زدایی دهلران انتقال خواهد یافت.

هدفگذاري   ميدان نفتي دانان

قرارداد طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت ميدان دانان اواخر بهمن ماه سال 97 بين شرکت نفت مناطق مرکزي ايران و گروه مپنا امضا شد.  طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت دانان در استان ايلام، که افزايش سقف روزانه 19 هزار  بشکه اي ظرفيت توليد اين ميدان را با حفاري 11 حلقه چاه جديد و طراحي و اجراي عمليات شکافت اسيدي در گروه بنگستان براي 2 حلقه از اين 11 حلقه چاه هدف گذاري کرده است، همچنين در اين پروژه، خدمات فني ژئوفيزيکي شامل طراحي، جمع آوري، انجام مطالعات لرزه نگاري سه بعدي در مساحتي حدود 500 کيلومتر مربع، احداث يک دستگاه پکيج نمک زدايي با ظرفيت 10 هزار بشکه در روز، توسعه چندراهه دانان، احداث جاده هاي دسترسي به چاه ها و اجراي خط لوله 6 اينچ به طول 55 کيلومتر لحاظ شده است. تخصيص 4 درصد از اعتبارهاي کل طرح براي انجام پروژه هاي عام المنفعه و مسئوليت هاي اجتماعي، تامين نزديک به 95 درصد کالاي طرح توسط سازندگان داخلي، اخذ مجوزهاي زيست محيطي و الزام پيمانکاران به رعايت الزام هاي بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچ اس يي) در بالاترين سطح و  بهره گيري از خدمات پيمانکاران بومي از ديگر ويژگي هاي اين طرح است. طبق اعلام رامين حاتمي، مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران،  اين شرکت   طرح افزايش توليد از ميدان هاي نفتي آبان، پايدار غرب، چشمه خوش، دالپري و پايدار شرق را در حال اجرا دارد و همکاري و حمايت از شرکت ها و سازندگان داخلي و مبحث اشتغال نيروهاي بومي در پروژه هاي منطقه اي را به عنوان اولويت کاري خود قرار داده است. به عنوان نمونه، براي اجراي پروژه لرزه نگاري دوبعدي و سه بعدي ميدان تنگ بيجار بيش از 550 نفر و در طرح توسعه سه ميدان نفت شهر، دانان و سعادت آباد نيز حدود 2630 نفر به طور مستقيم و غيرمستقيم مشغول کار هستند

طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت  به دنبال چيست؟

ايده اوليه طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت در سال 95 و در دوران برجام مطرح و اين طرح در آذرماه 96 در هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران تصويب و در خردادماه سال 97 در شوراي اقتصاد مصوب شد.  پيش از اين در مهرماه سال 97، نخستين قرارداد طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت براي پروژه سيري (ميدان هاي سيوند و اسفند) شرکت نفت فلات قاره ايران امضا شد و چندي بعد در بهمن ماه همان سال، 9 قرارداد ديگر اين طرح مشتمل بر 6 بسته کاري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب (پروژه هاي کبود، گچساران خامي، لالي آسماري، نرگسي، منصوري آسماري و رامشير) و سه بسته کاري شرکت نفت مناطق مرکزي ايران (پروژه هاي دانان، سعادت آباد و نفت شهر) امضا شده بود. چندي قبل نيز  با امضاي 13 قرارداد جديد طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت شرکت ملي نفت ايران، تکليف 23 بسته کاري از مجموع 33 بسته کاري اين طرح مشخص شد.  13 قرارداد مشتمل بر 11 قرارداد به کارفرمايي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و 2 قرارداد به کارفرمايي شرکت نفت فلات قاره ايران است و همه پيمانکاران طرف قرارداد مطابق روال جاري بسته هاي قراردادي طرح نگهداشت و افزايش توان توليد نفت، شرکت هاي ايراني بودند که اين بسته هاي قراردادي در پنج استان خوزستان، فارس، کهگيلويه و بوير احمد، بوشهر و هرمزگان تعريف شده است.  عمل به وظايف و مسئوليت هاي اجتماعي نيز از طريق اختصاص 4 درصد از مبلغ هر قرارداد به انجام پروژه هاي عام المنفعه در محدوده اجراي هر پروژه لحاظ شده است که اقدام هاي مربوطه در اين زمينه با هماهنگي مقام هاي استاني انجام مي شود. تاکنون در مجموع، تکليف 23 قرارداد يعني بيش از دوسوم بسته هاي کاري اين طرح مشخص شده است. مجموع ارزش اين 23 قرارداد بيش از 2.2 ميليارد يورو است و در مسير اجراي اين پروژه ها، براي حفاري 165 حلقه چاه جديد، تعمير 71 حلقه چاه، تعمير، توسعه يا احداث واحدهاي سطح الارضي مربوطه و نگهداشت و افزايش 280 هزار بشکه اي ظرفيت توليد نفت برنامه ريزي شده است.