ماسک و دستکش تهدید جدید زمین

مشعل: ويروس کرونا، در شش ماه گذشته تا به امروز شرايط زندگي انسان ها را دچار چالش ها و محدوديت هاي زيادي کرده است. انسان ها در اين مدت براي ادامه زندگي، ترددها و جريان عادي زندگي مجبور به رعايت پروتکل هاي بهداشتي بوده اند و استفاده از ماسک، دستکش و برخي ديگر از لوازم يکبار مصرف يکي از الزامات اين پروتکل هاي بهداشتي است. ماسک، دستکش و پلاستيک هاي يکبار مصرف لوازمي بودند که تا قبل از کرونا بر اساس توصيه هاي زيست محيطي استفاده از آنها مجاز نبود و تا حد امکان مي شد مصرف آنها را کاهش داد، اما حالا و در شرايط کرونايي که جان انسان ها در خطر است، ديگر توصيه هاي محيط زيستي در اولويت نيستند. با وجود اين همچنان توصيه براي رها کردن نکردن ماسک، دستکش و اقلام پلاستيکي در طبيعت مورد تاکيد است. هر فرد ممکن است هر روزي که از خانه بيرون است، حداقل دو تا سه ماسک يکبار مصرف و چندين دستکش استفاده کند و وارد شدن اين اقلام به محيط شهري، کانال هاي آب و فضاي سبز مي تواند دردسرهاي بزرگي را براي جانداران محيط شهري و بيرون از آن محيط ايجاد کند. در همين مدت چند ماهه بارها مسئولان و فعالان محيط زيستي درباره رها شدن اين لوازم بهداشتي در طبيعت و گرفتاري، خطر و تهديد جان حيوانات مختلف و آلودگي هاي محيطي هشدار داده اند و اين مي تواند هشدار خطي مضاعف براي چرخه طبيعت شده است. طبيعت براساس ساختاري که بر مبناي ميليون ها سال شکل گرفته، مجموعه آلاينده هايي را که از سوي بشر توليد مي شود، به روش هاي گوناگون تصفيه مي کند. بسياري از آلاينده ها همچون انواع فاضلاب ها در طبيعت به اشکال مختلف به طور طبيعي برطرف مي شوند و آسيبشان به حداقل مي رسد، اما برخي از اين آلاينده ها به راحتي از بين نمي روند و ساليان سال و چندين نسل مي توانند در چرخه محيط زيست باقي بمانند. جنس و مواد مصرف شده در ماسک و دستکشي که هر روز براي دوري از کرونا استفاده مي کنيم هم از همين مواد پلاستيکي پايدار در طبيعت هستند که ساليان سال در طبيعت باقي مي ماند و رها کردن آنها مي تواند تا سال هاي سال وبال جان طبيعت باشد، از اين رو خوب است که درباره رها کردنشان در طبيعت بازنگري کنيم.

حساب زباله هاي  بيمارستان ها و مراکز درماني جداست

بسياري از بيمارستان ها و مراکز درماني ويژه کرونا يا مراکزي که بيماران عمومي را پذيرش مي کنند، در اين مدت ميزان قابل توجهي ماسک، گان، دستکش و ساير اقلام مصرفي داشته اند که همه آنها تجديدناپذيرند و بايد به شکلي جداگانه از زباله هاي عادي جمع آوردي و دفن شوند، اما در بخش زيادي از کشورها از جمله کشور ما اين روند به طور کامل رعايت نمي شود و اين زباله ها تفکيک جداگانه ندارند و حتي در مواردي نيز رها مي شوند. اين پسماندها به شکل خطرناکي در اطراف ما هستند و لازم است در هر بار مراجعه اجباري به بيمارستان ها از اين زباله ها دور بمانيم و بيمارستان ها هم لازم است درباره اين زباله ها تدابيري خاص و مجزا داشته باشند. فارغ از تمام اينها بايد به کارگران شهرداري و پاکبان هايي که مسوول جمع آوري زباله ها هستند هم رحم کنيم، افرادي که ارتباط مستقيمي با زباله ها دارند و با رعايت پروتکل ها و رها نکردن ماسک و دستکش خطر ابتلاي آنها را کاهش دهيم و از اين طريق کارشان را کمتر کنيم.

ماسک و دستکش به جاي غذا

بسياري از دامپزشکان و فعالان زيست محيطي در اين مدت از خطر انتقال انواع بيماري و ويروس کرونا از طريق ارتباط حيوانات به انسان ها خبر داده اند. به اين ترتيب علاوه بر خطر براي انسان ها، جان حيوانات هم به خطر افتاده است. بسياري از حيواناتي که در خيابان ها زندگي مي کنند با خوردن دستکش هاي پلاستيکي و ماسک بيمار شده اند، يعني جداي از احتمال بيماري براي حيوانات، خوردن ماسک و دستکش، جان حيوانات را هم به خطر مي اندازد. اين زباله ها ساعات زيادي در طول روز در خيابان رها هستند و حيوانات گرسنه آنها را مي خورند و بعد در سطح شهر تردد مي کنند. همچنين اين زباله ها وارد فاضلاب ها، کانال هاي شهري، رودخانه و دريا ها مي شود و به اين ترتيب ويروس را در همه جا منتشر مي کند. در عين حال همان ماسک و دستکش پلاستيکي ممکن است به جاي غذا توسط انواع آبزيان خورده شود. به عنوان نمونه گفته شده که دستکش هاي يکبار مصرف لاتکس مي توانند لاک پشت ها و ساير پستانداران را در معرض صدمات شديد و مرگ قرار دهند، چراکه ممکن است اين پسماند ها به اشتباه به عنوان جانداري دريايي مصرف شوند. به گفته سازمان ملي اقيانوس‎ها، وجود پلاستيک در اکوسيستم دريا ويران کننده است. زماني که زباله هاي پلاستيکي وارد آب دريا ها و اقيانوس ها مي شوند، پس از گذشت مدتي به قطعات بسيار ريزي که «ميکروپلاستيک» نام دارند، تبديل مي شوند. کارشناسان مي گويند بسياري از گونه هاي آبزيان، ميکروپلاستيک‎هاي شناور در دريا را به اشتباه به عنوان غذا مصرف مي کنند.

جريمه براي رها کردن ماسک و دستکش

از آنجايي که اين رفتار اشتباه را در بسياري از کشورها شاهد هستيم و در اين مدت هم همچنان ادامه داشته است، بسياري از کشورها براي جلوگيري از رها کردن ماسک و دستکش در معابر عمومي و تهديد جان افراد و جانداران ديگر، براي اين رفتار پرخطر جريمه در نظر گرفته اند. به عنوان مثال برون پوارسون، وزير مشاور در امور تغييرات زيست محيطي دولت فرانسه گفته که با تصويب قانون ضدزباله که در ماه فوريه (بهمن 98) منتشر شد، ميزان جريمه از 68 يورو به 135 يورو افزايش يافته است و رقم جريمه حتي مي تواند تا 375 يورو هم افزايش يابد. اين جريمه فقط مختص به ماسک نيست، بلکه شامل دستمال، دستکش و حتي پرتاب قلم، کاغذ و قوطي هم مي شود. دليل اين تاکيد نيز اين است که بسياري از محققان و فعالان محيط زيست در همين مدت رد ماسک و دستکش را حتي در اقيانوس ها هم پيدا کرده اند و رها کردن اين زباله ها مي تواند آسيب هايي بسيار جبران ناپذير براي طبيعت باشد.

 

دریچه

هر آن سري که در سر داري با دوست در ميان منه، چه داني که وقتي دشمن گردد و هر گزندي که تواني، به دشمن مرسان که باشد که وقتي دوست شود. رازي که نهان خواهي، با کس در ميان منه، وگرچه دوست مخلص باشد که مر آن دوست را نيز دوستان مخلص باشد، همچنين مسلسل.

خامشي به که ضمير دل خويش

با کسي گفتن و گفتن که مگوي

اي سليم آب ز سرچشمه ببند

که چو پر شد نتوان بستن جوي

سخني در نهان نبايد گفت

که بر انجمن نشايد گفت

*سعدي / گلستان/ باب هشتم در آداب صحبت

 

ماه هفتم

مازيار فلاحي خواننده، آهنگساز و نوازنده ايراني است. ساخت موسيقي متن، ترانه ها و خوانندگي فيلم هاي «دو راه حل براي يک مسئله»، «مدرسه اي براي ديگران»، «نبش قلب»، «ققنوس»، تيتراژ سريال «لحظه ديدار»، فيلم هاي «به دنبال خوشبختي»، «دلواپسي»، «بي ستاره»، «سرسپرده»، تيتراژ فيلم سينمايي «دختران»، «سريال قلب يخي» و فيلم سينمايي «پروانگي» از جمله کارهاي هنري اوست. آلبوم «قلب يخي»، اولين آلبوم رسمي موسيقي مازيار فلاحي است. او در سال 1392 دومين آلبوم رسمي خود با نام «لعنت به من» را روانه بازار کرد و سومين آلبومش نيز با نام «ماه هفتم» در سال 1393 منتشر شد. آخرين آلبوم فلاحي هم «يادم تو را فراموش» نام دارد.

 

 

بارون درخت نشین 

 

کتاب «بارون درخت نشین» از مهم ترین آثار ایتالو کالوینوست که شخصیت اصلی آن جهانی تازه را به تصویر می کشد؛ جهانی بر بالای درختان. در این رمان، نویسنده با بهره گیری از زبان طنز به مسائل سیاسی – اجتماعی می پردازد و تلاش می کند با فاصله گرفتن از موضوعات مختلف، دید بهتری به دست آورد. شخصیت اصلی این رمان از سنت های کهنه و قید و بند زندگی اجتماعی فرار می کند و شیوه ای خاص برای زندگی برمی گزیند. شخصیت اصلی این رمان «کوزیمو لاورس دو روندو» است که 15 ژوئن سال ۱۷۶۷ آخرین روزی بود که همراه خانواده اش سر سفره حاضر شد. بعد از این روز، کوزیمو به شکل تمام قد در برابر خانواده خود می ایستد و حاضر نیست که شیوه زندگی آنها را ادامه دهد. در ابتدای کتاب ما با فضای خشک، رسمی و مقرراتی خانواده بارون آشنا می شویم و می بینیم که پدر خانواده – که یکی از اشراف محلی بود و مادر خانواده – که دختر یکی از ژنرال های معروف جنگی بود و بعدها خود نیز ژنرال لقب گرفت – چه انتظاراتی از کوزیمو و برادر کوچکترش، یعنی «بیاجو» دارند. این کتاب را مهدی سحابی ترجمه و انتشارات نگاه آن را منتشر کرده است.

قسمتی از متن کتاب:

... بعدازظهر انگار پایان نداشت. گهگاه صدای ضربه گنگی، از آنگونه صداها که اغلب در باغ شنیده می شود، به گوش می رسید. به دو خودمان را به باغ می رساندیم، به این امید که او بر آن شده باشد که پایین بیاید. سرانجام چشمم به نوک درخت ماگنولیا افتاد که تکان می خورد و کوزیمو از آن سوی دیوار سر کشید و بالا آمد. از درخت توت بالا رفتم تا خودم را به او برسانم. با دیدن من انگار روترش کرد: هنوز از دستم خشمگین بود.

 

یک حبه قند

«يک حبه قند» ساخته رضا ميرکريمي، محصول سال 1390 است. نگار جواهريان، رضا کيانيان، فرهاد اصلاني، سعيد پورصميمي، ريما رامين فر، هدايت هاشمي و پريوش نظريه از جمله بازيگران اين فيلم هستند که نمايي از زندگي سنتي در شهر يزد را نشان مي دهد. داستان با مهماني ازدواج خواهر کوچکتر و دور هم جمع شدن خواهرها و باجناق ها و حواشي آنها شروع مي شود، اما در ادامه اتفاقات ديگري رقم مي خورد. موسيقي اين فيلم نيز يکي از موسيقي هاي تحسين شده و شنيدني است. در اين روزهاي کرونايي که شرايط حضور در سينما وجود ندارد، مي توانيد اين فيلم را از سراچه هاي خريد آنلاين مشاهده کنيد.