نماد استواری و استقامت

شبنم اعماري      کوه ها نماد استواري و استقامت هستند، به طوري كه با تماشاي آنها مبهوت عظمت شان خواهيم شد. كشور پنهاورمان ايران، ديدني هاي زيادي دارد كه اين جاذبه ها در آثار تاريخي، مذهبي، جنگل و رود و بيابان خلاصه نمي شوند. کوه ها از مهم ترين بخش هاي طبيعت محسوب مي شوند كه در تعيين اقليم جغرافيايي و آب و هوايي نقش موثري دارند. از اين رو مي توان آنها را جاذبه اي منحصر به فرد دانست كه براي ديدنشان كافي است دل به كوه و كمر بسپاريد تا در پاي قله ها، عظمت كوه ها را به معناي واقعي دريابيد.

قله دماوند

قله دماوند بلند ترين کوه ايران و بزرگ ترين آتشفشان خاورميانه محسوب مي شود. اين كوه اگرچه از لحاظ تقسيمات کشوري جزو رشته کوه هاي البرز است، اما در روزهاي صاف و آفتابي از شهرهاي تهران، قم و ورامين نيز ديده مي شود. قله دماوند به عنوان اولين اثر طبيعي ايران در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده است. نكته قابل توجه اين كوه اينكه در اساطير و کتاب هاي متعددي نام کوه دماوند آورده شده است.

کوه سبلان

 سبلان(در تلفط ترکي ساوالان)، يك کوه مرتفع است كه در شمال غربي کشور جا خوش كرده است. اين كوه، سومين قله بلند ايران است كه آتشفشاني غيرفعال دارد. سبلان به خاطر آب گرم ها و چشمه هاي طبيعي كه در دامنه خود جا داده، طبيعت تابستاني زيبايي دارد. در قسمت غربي اين كوه، قله سلطان و در کنار جان پناه آن، سنگي به شکل عقاب ديده مي شود که در طول زمان به نماد سبلان تبديل شده است.

کوه تفتان

اين كوه تنها آتشفشان فعال كل كشور است كه در منطقه جنوب شرقي ايران قرار گرفته است. تفتان در زبان پارسي به معناي مکان گرماست. از آتشفشان فعال اين كوه همواره غبارهاي گوگردي منتشر مي شود كه قابل رويت است. در ارتفاعات تفتان سه درياچه مشهور به دريا سر ديده مي شود که دو درياچه در بخش شمالي آن واقع شده كه آب آنها کم عمق و شيرين است. درياچه ديگر نيز نسبتا بزرگ است و آب شوري دارد.

 

نادرترين جاذبه طبيعی ايران

درياچه اي در 35 كيلومتري شرق آبدانان استان ايلام خودنمايي مي كند كه يكي از نادرترين پديده هاي طبيعي ايران است. درياچه دوقلوي سياه گاوه كه دشت ها و كوه هاي مرتفعي اطراف آن را فرا گرفته اند، 12 متر عمق و 4500 متر مساحت دارد. چشم اندازهاي زيباي اين درياچه دوقلو گردشگاه قابل توجهي ايجاد كرده كه به عنوان مثال مي توان به کانالي طبيعي اشاره كرد كه به وسيله آن، دو درياچه به هم متصل شده اند. آب اين درياچه به قدري زلال است كه مي توان تا عمق 3 متري ماهي ها را در آن به تماشا نشست، به طوري كه گويي مقابل آكواريومي پر از ماهي نشسته ايد. قدمت درياچه سياه گاو به هزاران سال پيش برمي گردد. در حال حاضر نيز به دليل عواملي چون فرسايش، مساحت آن در حال کم شدن است. علت نامگذاري اين درياچه به دليل ظاهر آن است. اين پديده طبيعي بي نظير، شکلي هلالي شبيه به شاخ گاو دارد، از اين رو به درياچه سياه گاو معروف شده است.

رودخانه سياه گاو پس از گذشتن از ميان صخره ها، دره ها و ارتفاعات کبيرکوه، به دو درياچه تبديل مي شود که درياچه اول با اختلاف سطح اندکي در بالادست درياچه دوم قرار گرفته است. از ويژگي هاي اين جاذبه طبيعي نادر مي توان به وجود ماهيان و آبزيان رنگارنگ، سنگواره ها، پوشش گياهي متنوع، شفافيت و فوران آب از عمق درياچه، خزندگان کمياب ، خنکي شگفت انگيز آن در تابستان و گرماي دل انگيزش در زمستان اشاره كرد. وجود املاح مختلف و گوگردي بودن آب درياچه و چشمه هاي جوشان شيرين داخل آن هم از جمله ويژگي هاي ممتاز درياچه سياه گاو است كه باعث شده آبي شيرين و قابل آشاميدن داشته باشد. بهترين زمان براي سفر به اين تفرجگاه فصل بهار است، اما به دليل شرايط جغرافيايي درياچه سياه گاو، در تمام فصول سال امكان بازديد از آن وجود دارد.

 

كتيبه ها و نقش برجسته های باستانی

تاريخ نگاري در ايران در زمان باستان به اين صورت بود كه پادشاهان ترجيح مي دادند اتفاقات رخ داده در دوران حكومت خود را به شكلي روايت کنند كه از گزند حوادث دور بمانند. از اين رو دستور مي دادند رويدادهاي مهم را بر سينه ستبر کوه ها حك كنند يا به صورت نگاره و در قالب کتيبه درآورند. نقش برجسته ها و كتيبه هايي كه نمونه هاي زيادي از آنها بجا مانده كه بسيار ديدني و قابل توجه هستند.

طاق بستان (کرمانشاه)

در محوطه باستاني طاق بستان در شمال کرمانشاه، مجموعه اي بي نظير از زيباترين نقش برجسته هاي دوران ساساني به يادگار مانده است. قديمي ترين اثر نيز نقش برجسته اي از اردشير دوم است كه در حال گرفتن حلقه قدرت از اهورمزداست. پشت سر اردشير دوم  هم ميترا ايستاده و بَرسَمي (تركه اي از چوب درخت انبار يا سنجد) در دست دارد. زير پاي اردشير دوم، پيکر ژوليانوس امپراتور روم ديده مي شود که در جنگ با سپاه ساساني شکست خورد و کشته شد.

نقش رستم (مرودشت)

 نقش رستم، مشهورترين نقش برجسته ساساني (محوطه آرامگاه شاهان هخامنشي در نزديکي تخت جمشيد) است كه صحنه پيروزي شاپور اول بر والرين، امپراتور روم در سال 262 ميلادي را به تصوير کشيده است. با وجود اينکه پيروزي پادشاه ساساني بر امپراتوري رم در نقش برجسته هاي زيادي به تصوير کشيده شده اند، اما اين نقش برجسته به دليل ظرافت هنري، ترکيب بندي و بيان جزئيات بيشتر و تزئينات خاص از اهميت زيادي برخوردار است.

تنگه چوگان (کازرون)

بيشاپور، شهري در نزديکي کازرون امروزي در اوايل دوران ساساني مد تي پايتخت اين سلسله بود. در تنگه زيبايي که کنار بيشاپور قرار دارد و به تنگه چوگان معروف است، شمار زيادي از مهم ترين کتيبه ها و نقش برجسته هاي دوران ساساني ديده مي شود که بيشتر آنها صحنه پيروزي شاپور اول بر والرين امپراتور رم را به تصوير كشيده اند. روي يکي از اين نقش برجسته هاي بسيار زيبا، تصوير شاپور اول را مي بينيم كه چيرگي خود بر روميان را به رخ كشيده است.

تخت جمشید (شيراز)

بيشترين و زيباترين نقش برجسته هاي عصر هخامنشي را بايد در تخت جمشيد جست وجو كرد. در اين مجموعه به هر سو که بنگيريد، سنگ نوشته يا سنگ نگاره اي از صورت شاهان، سربازان و نمايندگان ملل تابع دولت هخامنشي مي بينيد، اما يکي از زيباترين سنگ نگاره هاي تخت جمشيد، پلکان هاي شمالي و  شرقي کاخ آپاداناست که از آن مي توان اطلاعات قابل توجهي از تاريخ دوره هخامنشي و چگونگي اجراي مراسم نوروز در تخت جمشيد به دست آورد.