رييس جمهوري:

ارزش فروش خالص محصولات پتروشيمي ايران به 25 ميليارد دلار مي رسد

رئيس جمهوري با بيان اينکه در هفت سال گذشته توليد کشور در صنعت پتروشيمي تقريباً دو برابر شده است، گفت: ارزش فروش خالص محصولات پتروشيمي ايران از 11 ميليارد دلار به 25 ميليارد دلار در سال 1400 مي رسد و با تکميل جهش سوم صنعت پتروشيمي در سال 1404 اين درآمدها به 37 ميليارد دلار خواهد رسيد. به گزارش شانا، دکتر حسن روحاني، در نشست هيئت دولت که از طريق ويدئوکنفرانس در حضور رهبر معظم انقلاب اسلامي تشکيل شد، تأکيد کرد: دولت تدبير و اميد همواره رهنمودهاي مقام معظم رهبري را وجه همت خود براي رفع مشکلات و عمران و آباداني کشور قرار داده است. وي ارتقاي تاب آوري اقتصاد و اجراي سياست هاي اقتصاد مقاومتي را يکي از مهم ترين و اصلي ترين رهنمودهاي مقام معظم رهبري دانست و افزود: ارتقاي تاب آوري اقتصاد و اجراي سياست هاي اقتصاد مقاومتي سرلوحه و محور همه فعاليت ها و تلاش هاي دولت قرار گرفته که آثار مثبت آن در مواجهه با تکانه هاي بيروني به اقتصاد کشور در سال هاي اخير آشکارا قابل مشاهده است.

 با وجود کاهش قيمت نفت کشور را به خوبي اداره کرده ايم

رئيس جمهوري تصريح کرد: اگرچه سقوط قيمت نفت و به ويژه تحريم هاي بي سابقه و ظالمانه آمريکا مشکلاتي را نيز براي مردم ايجاد کرد، اما دولت در مواجهه با اين مشکلات، کشور را به خوبي اداره کرد و با بهره گيري از تجربه مواجهه موفق با اين دو تکانه، توانست کشور را در برابر مشکلات ناشي از همه گيري کرونا نيز به خوبي مديريت کند. روحاني ادامه داد: البته دولت از پيش و همسو با عمل به تأکيدات حضرت عالي براي کاهش اتکاي بودجه به نفت در طول سال هاي گذشته، اتکاي بودجه به نفت را به 9.9 درصد در سال 98 رسانده بود که امسال اين اتکا از اين هم کمتر شد. وي با اشاره به اينکه دولت تدبير و اميد تنها دولتي بود که پس از انقلاب فعاليت خود را در شرايط رکود تورمي شديد آغاز کرد، اما به فاصله کوتاهي نرخ تورم را کاهش داده و براي نخستين بار پس از 26 سال آن را تک رقمي کرد، گفت: حدود سه سال پس از آغاز فعاليت خود با ثبت نرخ رشد اقتصادي 14 درصدي در جايگاه نخست رشد اقتصادي دنيا قرار گرفت.

 افزايش درآمدهاي کشور از محل صادرات محصولات پتروشيمي

رئيس جمهوري عنوان کرد: در هفت سال گذشته توليد کشور در صنعت پتروشيمي و فولاد تقريباً دو برابر شده است و ارزش فروش خالص محصولات پتروشيمي ايران از 11 ميليارد دلار به 25 ميليارد دلار در سال 1400 و با پايان جهش سوم صنعت پتروشيمي در سال 1404 به 37 ميليارد دلار مي رسد. توليدات کشور در زمينه توليد آلومينيوم، مس، صنعت خودرو و لوازم خانگي و ديگر عرصه ها نيز از افزايش و رشد قابل توجهي برخوردار بوده است.

 تعداد روستاهاي برخوردار از گاز به 31 هزار روستا رسيده است

روحاني با بيان اينکه يکي از مهم ترين اقدام هاي دولت تدبير و اميد تلاش در اجراي عدالت و کمک به معيشت مردم محروم و مستضعف بوده است، گفت: تعداد روستاهاي برخوردار از گاز در اين دولت از 14 هزار به 31 هزار روستا افزايش يافته و تعداد روستاييان برخوردار از آب آشاميدني سالم و پايدار از 900 هزار نفر به 10 ميليون نفر رسيده است. وي با اشاره به تلاش هاي دولت در زمينه استيفاي حقوق ملت ايران در عرصه بين المللي، تصريح کرد: امروز در زمينه بهره برداري از ميدان هاي مشترک گازي و نفتي و ساماندهي آب هاي مرزي گام هاي موفقي برداشته شده و در دو دعواي مهم حقوقي با آمريکا تا به حال در دادگاه لاهه پيروز بوده ايم و افزون بر لغو قطعنامه هاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد عليه جمهوري اسلامي توانستيم پرونده PMD عليه جمهوري اسلامي ايران را نيز ببنديم.

 

سازمان برنامه و بودجه در گزارشي اعلام کرد:

بومي سازي تجهيزات نفتي با محوريت بخش خصوصي ايراني

دولت تدبير و اميد در جهت بومي سازي تجهيزات صنعت نفت و ارتقاي توان ملي و فني توليدکنندگان بخش خصوصي داخلي گام هاي مؤثري برداشته است. سازمان برنامه و بودجه کشور در گزارشي که با عنوان خلاصه اهم عملکرد دولت يازدهم و دوره سه ساله دولت دوازدهم منتشر شده، به تجاري سازي ساخت و توليد 10 خانواده کالاهاي پرمصرف صنعت نفت در داخل کشور با محوريت بخش خصوصي اشاره و تصريح کرده است: هدف اين پروژه داخلي سازي 10 گروه از کالاهاي مهم و مورد نياز صنعت نفت همسو با رونق توليد داخلي، ايجاد اشتغال، کاهش وابستگي به خارج و ارتقاي توان فني و ساخت و طراحي سازندگان و توليدکنندگان داخلي است.

طبق تازه ترين گزارش دريافتي، 50 قرارداد به ارزش 594.405 ميليون يورو و 4092.9 ميليارد ريال براي پنج گروه از تجهيزات و کالاها شامل تجهيزات سرچاهي و رشته هاي تکميلي درون چاهي، پمپ هاي سرچاهي و درون چاهي، مته هاي حفاري، لوله هاي CRA و حفاري و ابزارهاي اندازه گيري در حفاري امضا شده است. 100 درصد کالا و تجهيزات 25 قرارداد به طور کامل تحويل بهره برداران شده و اهداف فناورانه مطابق نقشه راه توانمندي ساخت محقق شده و زمان تحويل 11 فقره قرارداد پايان سال 1399 است (بيش از 80 درصد اقلام اين قراردادها تحويل بهره بردار شده است). بر اساس اين گزارش، 82 درصد اقلام تجهيزات سرچاهي (307 قلم)، 82.5 درصد اقلام رشته هاي تکميلي درون چاهي (179 قلم)، 13 درصد اقلام پمپ سرچاهي (2 قلم)، 0.5 درصد اقلام مته حفاري (6 قلم) و 34 درصد اقلام لوله CRA (207 کيلومتر لوله) تحويل شده است.

 

رئيس سازمان خصوصي سازي:

صندوق سرمايه گذاري قابل معامله پالايشي به مرحله ثبت رسيد

رئيس سازمان خصوصي سازي از ثبت دومين صندوق ETF دولتي شامل 4 پالايشگاه اصفهان، بندرعباس، تهران و تبريز و پذيرش آن در بورس در چهارشنبه (5 شهريور ) خبر داد. عليرضا صالح در اين باره گفت: مجوزهاي دومين صندوق سرمايه گذاري قابل معامله (ETF) دولتي شامل چهار پالايشگاه اصفهان، بندرعباس، تهران و تبريز دريافت شده است و اين صندوق يکم شهريورماه ثبت و چهارشنبه پنجم شهريورماه در شرکت بورس اوراق بهادار تهران پذيرش مي شود. پس از عرضه نخستين صندوق سرمايه گذاري قابل معامله دولتي مربوط به پنج بانک و بيمه با سقف خريد 2 ميليون تومان براي هر کد معاملاتي، دومين صندوق سرمايه گذاري قابل معامله دولتي شامل 4 پالايشگاه اصفهان، بندرعباس، تهران و تبريز در حالي طبق مصوبه هيئت دولت روانه ميز فروش مي شود که سقف خريد واحدهاي آن از 2 به 5 ميليون تومان افزايش يافته است.  متقاضيان مي توانند با استفاده از کد ملي و از طريق درگاه هاي اينترنتي حدود 15 بانک و تمام شرکت هاي کارگزاري ثبت سفارش کنند.

 

عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي:

تکميل زنجيره توليد در صنعت پتروشيمي راه دور زدن تحريم هاست

 عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس با بيان اينکه صنعت پتروشيمي پيشران توسعه کشور است، گفت: در شرايط کنوني که تحريم هاي اقتصادي مشکلاتي براي فروش نفت ايجاد کرده، تکميل زنجيره توليد در صنعت پتروشيمي راه دور زدن تحريم هاست. الله وردي دهقاني در گفت وگو با خبرنگار شانا، به سفر چندي پيش برخي اعضاي کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي به منطقه اقتصادي پتروشيمي ماهشهر اشاره کرد و افزود: در اين بازديد به خوبي مشاهده شد که صنعت پتروشيمي داراي ظرفيت عظيمي است که بايد از چنين توانايي براي ارزآوري کشور استفاده شود. وي با اشاره به اينکه امروز ايران ذخاير عظيم نفت و گاز را در اختيار دارد، ادامه داد: زماني که صحبت از جلوگيري از خام فروشي مطرح مي شود يکي از راهکارهاي رسيدن به چنين هدفي توسعه و پيشرفت صنعت پتروشيمي است، اين صنعت يک منبع درآمدي بزرگ است که بيشترين صادرات غيرنفتي را به خود اختصاص داده است و مي تواند پشتوانه اقتصادي کشور باشد. عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: پتروشيمي صنعتي سودآور و ارزآورست، از اين رو جايگزيني صادرات غيرنفتي به منظور افزايش درآمدهاي کشور بايد به عنوان يک اصل، مدنظر قرار گيرد. البته استفاده از فناوري هاي روزآمد در اين صنعت نيز روند توسعه آن را شتاب مي دهد. دهقاني با تاکيد بر اينکه کميسيون صنايع و معادن مجلس در همه حال آماده کمک به صنعت پتروشيمي کشور و يا رفع مشکلات آن است، عنوان کرد: پتروشيمي را مي توان زيربناي صنعت کشور و پيشران توسعه دانست، اين صنعت در ايران امکانات و ظرفيت هاي خوبي دارد بايد از آن به نحو احسن استفاده کرد.

 

معاون وزير نفت در امور گاز در جمع خبرنگاران:

تجارت گاز با ترکمنستان  همچنان در دستور کار است

معاون وزير نفت در امور گاز گفت: اکنون نيازي به موازنه شبکه خود به گاز ترکمستان نداريم، اما بحث ما با ترکمستان و همکاري با کشورهاي گازي همسايه تجارت گاز است. حسن منتظرتربتي، در حاشيه آيين بهره برداري رسمي از طرح هاي ملي وزارت نفت در بخش گاز (طرح توسعه مرکز ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران، آغاز عمليات بهره برداري رسمي از هزار و 850 کيلومتر خطوط لوله ششم و نهم سراسري انتقال و پنج ايستگاه تقويت فشار گاز) در جمع خبرنگاران گفت: خوشبختانه امروز پروژه هاي بسيار خوبي افتتاح شدند که تأثيري بسزا بر شبکه، نقل و انتقالات و پايداري گاز دارد. وي ادامه داد: صنعت گاز کشور هم اکنون در نقطه اوج قرار دارد، زيرا به پشتوانه ذخاير عظيم گازي کشور در سال هاي اخير رخدادهاي مطلوبي در افزايش توليد گاز شاهد بوده ايم؛ توليد در پارس جنوبي افزايش يافته است، همچنين در هفت سال گذشته بيش از 5 هزار کيلومتر خط لوله اجرا کرديم که سبب شد از شبکه خطي به شبکه اي گسترده در کل کشور برسيم و در عين حال شاهد حبس گاز در جنوب کشور نباشيم و نقاط ضعف شبکه را نيز برطرف کنيم.

22 استان سبز هستند

مديرعامل شرکت ملي گاز ايران با بيان اينکه حدود 17 هزار روستا در دولت هاي يازدهم و دوازدهم گازدار شدند، افزود: برنامه ما اين است که تا پايان امسال 3 هزار روستاي ديگر به شبکه گاز کشور متصل شوند و همين حالا هم حدود 900 پروژه آماده بهره برداري است که اين موضوع به عنوان «پويش استان سبز» دنبال مي شود، اگر مبنا اين باشد که 95 درصد گازرساني در کشور نقطه قوت خوبي باشد، مي توان گفت با احتساب پروژه هاي آمادهشده، حدود 22 استان سبز هستند و ما اکنون در کل کشور به بيش از 95 درصد پوشش گازرساني رسيده ايم. تربتي با اشاره به برنامه هاي شرکت ملي گاز ايران در سال 1399 گفت: افزيش توليد در پارس جنوبي همچنان دنبال مي شود و با توجه به شرايطي که در پارس جنوبي است، خود را آماده مي کنيم تا هيچ حبس گازي نداشته باشيم. بخشي در توسعه خط لوله به موازات کريدور غرب و ايستگاه هاي تقويت فشار صرف مي شود و ان شاءالله اين روند توليد گاز ادامه دارد که پيش بيني مي کنيم حداقل 50 ميليون مترمکعب افزايش داشته باشد.

معاون وزير نفت در امور گاز پاسخ به پرسشي درباره نتيجه داوري پرونده گازي ايران و ترکمنستان و اينکه آيا نيازي به واردات گاز براي استان هاي شمالي کشور وجود دارد يا خير، اظهار کرد: آقاي زنگنه در اين سال ها وقت زيادي براي افزايش توليد در پارس جنوبي گذاشتند و در عين حال به مدد توسعه شبکه گازرساني اکنون نيازي به موازنه شبکه خود به گاز ترکمنستان نداريم، اما بحث ما با ترکمنستان و همکاري با کشورهاي گازي، تجارت گاز است. تربتي در اين باره توضيح داد: ما همچنان از ارتباط با ترکمنستان در زمينه تجارت گاز استقبال مي کنيم و حتي در دوران داوري چند بار به ترکمنستان اعلام کرديم که ايران مانعي براي دريافت گاز ندارد و نشست هايي با آنها داشتيم که همچنان پيگيري مي شود و اميدواريم بتوانيم مطابق روال پيشين در قالب تجارت گاز، جريان گاز ترکمنستان به کشور را داشته باشيم؛ نه تنها با ترکمنستان، بلکه همه کشورهاي همجوار، زيرا بخشي از اهداف سند چشم انداز 10 درصد تجارت جهاني گاز است. وي تأکيد کرد: با اين تفاسير ما به دنبال آن هستيم که چه در قالب قراردادهاي پيشين چه قراردادهاي جديد، چه بخش دولتي و چه خصوصي، بتوانيم رابطه گازي خود را با ترکمنستان ادامه دهيم.

 تحويل گاز به پتروشيمي اولويت دارد

مديرعامل شرکت ملي گاز ايران اظهار کرد: بخشي هم مربوط به صادرات گاز به پاکستان بوده که اين کشور استقبال نکرده است، اما بحث اصلي در موضوع صادرات گاز تخصيص مناسب است؛ مقاديري گاز غير از مصارف داخلي در اختيار داريم که شايد تصميم بهتر اين باشد که ما بررسي کنيم که اين مقدار گاز را به چه بخش هايي اختصاص دهيم بهتر است. بخشي از آن مي تواند به صادرات اختصاص يابد که ارز مستقيم وارد مي کند و بخشي هم به پتروشيمي ها مي دهيم، اما من فکر مي کنم تحويل گاز به پتروشيمي نسبت به صادرات در اولويت است، زيرا پتروشيمي هم با فروش محصولات به بازارهاي بين المللي ارز آوري دارد، با اين تفاوت که براي ما ارزش افزوده داخلي هم ايجاد مي کند و سبب اشتغال زايي مي شود.

 به نهايي شدن پروژه صادرات گاز به پاکستان اميدواريم

وي تصريح کرد: به نظر مي رسد رويکرد وزارت نفت با توجه به جهش سومي که در پتروشيمي مطرح است و در صحبت هاي مقام معظم رهبري هم بود که نشان مي دهد پتروشيمي در کشور اهميت ويژه اي دارد، من فکر مي کنم صنعت گاز ايران و نوع تخصيص گاز مسير خوبي را رفته است و اولويتي به پتروشيمي داده شده که مي تواند ارزآوري داشته باشد، البته ما در کنار تامين گاز پتروشيمي ها، موضوع صادرات به اروپا را دنبال مي کينم و در عين حال اميدواريم صادرات گاز به پاکستان نيز اجرايي شود.