بورس و خريد نفت سرمايهگذاري مطمئني است
بررسي انتشار اوراق مالي اسلامي براي طرحهاي نفتي در مجلس
از حقوق کارکنان نفت دفاع می کنیم
شعله های آبی گاز همواره روشن است
پایداری تولید در قدیمی ترین پالایشگاه
بهزاد محمدی : طرح های خوراک ترکیبی در راه است
آیا بازار نفت با اصلاح قیمت رو به روست؟
افتتاح رسمي فاز نخست تأسيسات انتقال نفت ميدانهاي غرب کارون
بازسازي آزمايشگاه شيميايي نفت و گاز
ریشه های تاریخی استقلال اکتشاف
بخوانید و ببینید از تاریخ پرستاری تا جعفر گنزالس
تأمین مواد مغذی بدن با مصرف سبزیجات
نفت پتانسیل خوبی برای درخشش در فوتسال آقایان و بانوان دارد
ورزش کردن موجب انگیزه و نشاط کارکنان میشود
رييس جمهوري:
رئيس جمهوري گفت: سکه و دلار جاي سرمايه گذاري نيست، اما بورس و خريد نفت جاي سرمايه گذاري مطمئن است.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، چندي پيش در نشست هيئت دولت گفت: دولت در حال تلاش براي کنترل نقدينگي، مقابله شديد با تحريم نفتي، ايجاد تعادل بودجه اي بين درآمدها و هزينه ها و ايجاد سرمايه مطمئن براي مردم است و اين مجموع مفاد طرحي است که دولت به دنبال آن است و به تصويب رسانده و در نشست سران قوا نيز کليات آن تصويب شده است.
وي افزود: دولت همه توان خود را امروز به کار گرفت تا بتواند فروش نفت را با چارچوبي که در حال نهايي کردن است به فروش برساند. اگر اين طرح ها اجرايي شوند به طور حتم در زندگي مردم تأثيرگذار خواهد بود. ما مي خواهيم بگوييم سکه و دلار جاي سرمايه گذاري نيست، اما بورس و خريد نفت، جاي سرمايه گذاري مطمئن است. رئيس جمهوري با بيان اينکه در سخت ترين شرايط تاريخ کشور و تحت فشار اقتصادي تروريستي دشمنان، در حال اداره کشور هستيم، اظهار کرد: مقايسه شرايط جنگ با شرايط صلح، خطاست. در زمين دشمن بازي نکنيد، زيرا دشمن مي خواهد القا کند از لحاظ اقتصادي، سياسي و اجتماعي به پيروزي و موفقيت رسيده و ما در عمل مي خواهيم اثبات کنيم دشمن شکست خورده است. روحاني تصريح کرد: اگر آمار رشد اقتصادي دولت با نفت را در سال هاي 93، 94، 95 و 96 با هم مقايسه کنيم رشد 14 درصد نيز در يکي از اين سال ها داشته ايم و به طور ميانگين پنج درصد رشد اقتصادي با نفت را شاهد بوديم.
وي عنوان کرد: وقتي از رشد اقتصادي با نفت حرف مي زنيم و نفت تحريم مي شود، رشد اقتصادي به منفي تبديل خواهد شد. اين سال ها را کنار هم قرار دادن درست نيست. اينکه يک روزنامه و مؤسسه اينها را کنار هم مي چيند و مي گويد اين دولت رشد اقتصادي نداشت، بايد گفت دولت کشور را در شرايط رشد اقتصادي منفي تحويل گرفته و با رشد متوسط 5 درصد آن را اداره کرده است.
رئيس جمهوري گفت: اگر نفت را کنار بگذاريم و رشد اقتصادي بدون نفت را محاسبه کنيم، در سال 98 رشد کشور بدون نفت مثبت بود. بايد کاملاً توجه داشته باشيم و در زمين دشمن بازي نکنيم.
رئيس دفتر رئيس جمهوري:
رئيس دفتر رئيس جمهوري گفت: به مردم اطمينان داده مي شود سود آنها در طرح فروش نفت، از سود سالانه بانکي کمتر نشود و تضمين داده مي شود اگر کسي تعدادي بشکه نفت خريداري کرد بتواند نفت را به قيمت روز بفروشد.
به گزارش شانا، محمود واعظي، چندي پيش در حاشيه نشست هيئت دولت درباره طرح گشايش اقتصادي و فروش داخلي نفت، گفت: اين ايده ابتدا در وزارت نفت مطرح شد، پس از آن کميته اي با حضور رئيس سازمان برنامه و بودجه، وزير نفت و وزير اقتصاد و امور دارايي تشکيل شد تا ابعاد اين طرح را بررسي کنند و بعد در ستاد اقتصادي دولت به بحث گذاشته شد.
وي افزود: اين طرح را در دو نشست شوراي عالي هماهنگي اقتصادي با حضور سران سه قوا مفصل بحث کرديم و کليات طرح تصويب شد و آن را خدمت رهبر معظم انقلاب تقديم مي کنيم و پس از آنکه ايشان تأييد و نظرات اصلاحي را ابلاغ کنند، آن را علني مي کنيم.
رئيس دفتر رئيس جمهوري با بيان اينکه تا زماني که رهبر انقلاب مصوبه شوراي هماهنگي اقتصادي قوا را تأييد نکنند، اين موضوع مصوبه تلقي نمي شود، بلکه فقط يک پيشنهاد است، تصريح کرد: نفت کالا و ابزاري براي تقويت اقتصادي کشور است، در بودجه هم فروش روزانه 1.5 ميليون بشکه نفت برآورد شده است، هم اکنون هدف گذاري کرده ايم تا روش هاي جديدي در اين زمينه اتخاذ کنيم که در نشست شوراي هماهنگي، درباره کليات طرح به توافق رسيديم و بعد از تأييد و تصويب کليات، آيين نامه آن تدوين مي شود.
واعظي گفت: رئيس جمهوري دستور داده کميته سازمان برنامه و بودجه و وزيران نفت و اقتصاد به همراه دبير شوراي عالي هماهنگي تا پايان اين هفته آيين نامه را آماده کنند تا به محض دريافت تأييديه يک گام جلوتر باشيم و آن را عملياتي کنيم.
وي با اشاره به نوسان هاي بازار طلا و ارز، عنوان کرد: براساس اهداف اين طرح، اين امکان براي مردم ايجاد مي شود که بتوانند از يک بشکه تا صدهزار بشکه نفت بخرند. همچنين با سازوکاري که براي اين طرح آماده مي شود به مردم اطمينان داده مي شود سود آنها در اين طرح از سود سالانه بانکي کمتر نشود و تضمين داده شود اگر کسي تعدادي بشکه نفت خريداري کرد، سال آينده در زمان فروش اگر قيمت نفت بين المللي که اکنون 38 دلار است به 50 تا 60 دلار رسيد، بتواند نفت را به قيمت روز بفروشد.
رئيس دفتر رئيس جمهوري افزود: ما نمي خواهيم اگر مردم در اين طرح سرمايه گذاري کنند و قيمت نفت به زير قيمت امروز مثلا به بشکه اي 30 دلار کاهش يافت، ضرر کنند. براي همين پيش بيني کرديم براساس نرخ سود بانکي مثلاً 17 تا 18 درصد سالانه باشد که مابه التفاوت آن را شرکت ملي نفت ايران تأمين مي کند.
واعظي با بيان اينکه اجراي طرح اقتصادي دولت تورم زا نيست، گفت: با اين طرح يک کالا معامله مي شود و همچنين براي شرکت هاي خصوصي ايراني انگيزه به وجود مي آورد که وقتي خريد آنها به سقفي رسيد، روي صادرات نفت نيز کار کنند، ضمن اينکه پالايشگاه هايي هم در داخل کشور وجود دارد.
وي اظهار کرد: در اين طرح، نفت به صورت ريالي و بر مبناي ارز نيمايي دلار امروز، خريد و فروش مي شود، در زمان فروش هم اگر فرد مي خواهد نفت را بفروشد به قيمت نفت و ارز نيمايي همان روز پول خود را مي تواند به صورت ريالي پس بگيرد.
واعظي تصريح کرد: مردم مي توانند اوراق نفتي اين طرح را در بورس انرژي خريد و فروش کنند، اما در حقيقت زماني که کسي اين اوراق را خريد و مثلاً به 50 تا 60 هزار بشکه رسيد مي تواند يک کشتي کوچک اجاره و نفت را صادر کند.
عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس اعلام کرد :
عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس گفت: وزير نفت در نشست اين کميسيون از وضع توليد و فروش نفت کشور گزارشي ارائه کرد و مقرر شد کارگروه مشترکي بين کميسيون صنايع و معادن مجلس و وزارت نفت براي رفع برخي مشکلات تشکيل شود.
الله وردي دهقاني در گفت وگو با خبرنگار شانا، با اشاره به نشست ( 21 مردادماه) کميسيون صنايع و معادن مجلس شوراي اسلامي که با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت، گفت: در اين نشست وزير نفت گزارشي از عملکرد وزارتخانه متبوع خود در حوزه هاي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي ارائه کرد.
وي افزود: در اين نشست همچنين درباره فروش نفت در طرح موسوم به گشايش اقتصادي دولت نيز بحث هايي مطرح شد و زنگنه درباره توليد و فروش نفت کشور در شرايط کنوني گزارشي به نمايندگان مجلس ارائه کرد.
عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس تصريح کرد: در نشست امروز اين کميسيون مقرر شد کارگروهي مشترک بين کميسيون صنايع و وزارت نفت تشکيل شود و اين کارگروه انتظارهاي وزارت نفت از مجلس و به ويژه کميسيون صنايع و همچنين انتظارهاي نمايندگان را از وزارت نفت بررسي کند.
نماينده ورزقان در مجلس شوراي اسلامي تأکيد کرد: با تشکيل اين کارگروه مي توانيم مشکلات را به صورت ويژه بررسي و براي رفع آن حرکت کنيم.
نماينده دشت آزادگان و هويزه در مجلس:
نماينده دشت آزادگان و هويزه در مجلس رفع محروميت را يکي از دغدغه هاي وزارت نفت در مناطق نفت خيز برشمرد و گفت: در اين زمينه مطالعات خوبي با استفاده از ظرفيت استادان دانشگاه و افراد صاحب نظر در بخش امور اجتماعي وزارت نفت انجام شده است.
به گزارش خبرنگار شانا، قاسم ساعدي، در نشست سياست ها و نظام نامه نحوه ايفاي مسئوليت هاي اجتماعي غرب کارون که چندي پيش در محل وزارت نفت برگزار شد، گفت: از همه مجريان و شرکت هاي مستقر در غرب کارون قدرداني و تشکر مي کنم، زيرا آنها مشکلات هواي گرم و محروميت منطقه را مي دانند و نيروهاي آنها نيز با اين مشکلات روبه رو هستند.
وي افزود: از شرکت هاي نفتي که در زمينه مسئوليت هاي اجتماعي فعاليت مي کنند مي خواهم تا به مردم منطقه به چشم افراد نيازمند نگاه نکنند، زيرا آنها با محروميتي که دارند مردمي ولايت مدار و مرزدار در طول تاريخ به شمار مي روند.
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه ما براساس قانون مطالبه مي کنيم و دنبال حق و حقوق شهروندي هستيم، تصريح کرد: وقتي مسئوليت هاي اجتماعي به صورت قانون نوشته شده است، بايد همه ملزم به اجراي آن در چارچوب قانون باشند.نماينده دشت آزادگان و هويزه در مجلس شوراي اسلامي از شرکت نفت و گاز پاسارگاد بابت مطالعات ميداني در زمينه نيازمندي هاي مردم منطقه دشت آزادگان و هويزه تشکر کرد و گفت: زماني که شرکت هاي نفتي با مردم بومي منطقه در زمينه مشکلاتشان صحبت مي کنند به نوعي اعتماد به شرکت هاي نفتي ميان آنها ايجاد مي شود.
ساعدي از مجريان منطقه خواست از توانمندي بومي هاي منطقه همسو با مسئوليت اجتماعي استفاده شود.
در اين نشست سيدامير طالبيان، مشاور اجتماعي وزارت نفت و مجريان مسئوليت اجتماعي غرب کارون به بيان ديدگاه هاي خود براي توسعه هرچه بهتر مسئوليت اجتماعي پرداختند.
معاون اول رئيس جمهوري در توئيتي نوشت: مشکل عرضه سهام صنايع پالايشي و پتروشيمي و راه اندازي صندوق ETF دارا دوم در بورس برطرف شد و اين توافق مورد حمايت قاطع دولت است.به گزارش شانا، اسحاق جهانگيري در حساب کاربري توئيتر خود نوشت: «خوشبختانه با توافق وزيران محترم نفت و اقتصاد مشکل عرضه سهام صنايع پالايشي و پتروشيمي و راه اندازي صندوق ETF دارا دوم در بورس برطرف شد، اين توافق مورد حمايت قاطع دولت است و در روزهاي آينده اجرايي مي شود.اعتماد مردم سرمايه دولت است که تحت هيچ شرايطي نبايد آسيب ببيند. اعضاي دولت بايد به قول هايي که به مردم مي دهند عمل کنند، چون مردم فعاليت هايشان را برمبناي تعهدات دولت تنظيم مي کنند. نبايد برخي اختلاف نظرهاي جزيي درون دولت براي زندگي مردم و روند جاري اقتصاد کشور ايجاد مشکل کند» .وي اين توئيت را با هشتگ بورس منتشر کرد.
تا شهريور ماه عرضه مي شود
وزير امور اقتصاد و دارايي از هماهنگي با وزارت نفت و توافق براي عرضه صندوق دارا دوم (ETF) در نخستين چهارشنبه شهريورماه خبر داد.به گزارش شانا، فرهاد دژپسند (21 مردادماه) درباره عرضه سهام پالايشگاه ها در قالب صندوق سرمايه گذاري قابل معامله واسطه گري مالي ( ETFيي تي اف) گفت: وزارت اقتصاد و نفت درباره صندوق ETF دارا دوم و عرضه آن در پنجم شهريورماه توافق کرده اند.وي با اشاره به اينکه در تشکيل صندوق دارا دوم (يي تي اف) مختصر ناهماهنگي ايجاد شده بود، افزود: در وزارت اقتصاد و دارايي قرار بر اين است تا برنامه هاي واگذاري هاي شرکت ها و سهام هاي دولتي با هماهنگي کامل دستگاه هاي اجرايي انجام شود.وزير امور اقتصاد و دارايي تصريح کرد: همه مردم مي توانند سهام صندوق دارا دوم را بخرند، سقف خريد سهام در دارا يکم 2 ميليون تومان، اما در دارا دوم 5 ميليون تومان براي هر نفر با ارائه کارت ملي خواهد بود.
رئيس مجلس با اشاره به بررسي فروش اوراق سلف نفتي در نشست غيرعلني امروز، گفت: مقرر شد کميسيون هاي انرژي، برنامه و بودجه و اقتصادي مجلس به اين موضوع رسيدگي کنند.به گزارش خبرنگار شانا، محمدباقر قاليباف در نشست علني (26 مردادماه) مجلس شوراي اسلامي با اشاره به نشست غيرعلني، گفت: درباره موضوع فروش اوراق سلف نفتي که در شوراي عالي اقتصادي مطرح شده، در نشست غيرعلني مجلس بحث و بررسي شد، زيرا لازم بود نمايندگان مجلس نيز در جريان اين موضوع مهم قرار گيرند.وي افزود: در نشست غيرعلني امروز، رؤساي کميسيون هاي اقتصادي و برنامه و بودجه گزارش دادند و همکاران نيز ديدگاه هاي خود را بيان کردند. اين جمع بندي ها در تصميم گيري نهايي شوراي عالي اقتصادي درباره اين موضع تاثيرگذار است.رئيس مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: مقرر شد که کميسيون هاي انرژي، برنامه و بودجه و اقتصادي مجلس مجزا و در صورت ضرورت مشترک به اين موضوع رسيدگي کنند.
وزير نفت اعلام کرد:
وزير نفت از بررسي موضوع انتشار اوراق مالي اسلامي براي توسعه طرح هاي نفتي در کميسيون برنامه و بودجه مجلس خبر داد. به گزارش شانا بيژن زنگنه (28 مردادماه) پس از شرکت در نشست کميسيون برنامه و بودجه مجلس در جمع خبرنگاران گفت: در اين نشست درباره صدور اوراق مالي اسلامي که براي طرح هاي نفت براساس تبصره 5 قانون بودجه قرار است منتشر شود، توضيح داديم. وي با بيان اينکه در اين نشست افزون بر وزارت نفت، ديوان محاسبات و بورس انرژي نيز توضيحاتي ارائه دادند و نمايندگان مجلس هم به طرح پرسش هاي خود پرداختند، تصريح کرد: برداشت من اين است که همه اعضاي کميسيون دنبال اين بودند به حوزه نفت کمک کنند تا بدون اينکه مشکلي ايجاد شود اين اوراق هرچه زودتر منتشر شود. زنگنه درباره نتيجه اين نشست افزود: کميسيون برنامه و بودجه مجلس نظرات خود را پس از بررسي و مشورت اعلام مي کند، اما من نظر آنها را مثبت ديدم. محموله هاي توقيفي از سوي آمريکا متعلق به ايران نيست وزير نفت در واکنش به ادعاي آمريکا مبني بر توقيف کشتي هاي نفتکش ايراني هم گفت: نه کشتي و نه محموله ها متعلق به ايران نيست، بلکه اين محموله ها شامل بنزين فروخته شده ايران به ونزوئلا بوده است. وي در خصوص ادعاي آمريکا مبني بر توقيف محموله هاي نفتي ايران، گفت: آمريکا به دنبال تهيه يک پيروزي براي خود است، نه کشتي و نه محموله ها متعلق به ايران نبوده است. زنگنه اظهار کرد: اين محموله ها شامل بنزين ايران بوده که به صورت فوب به ونزوئلا فروخته شده بود، لذا آمريکا نه اموال جمهوري اسلامي ايران، بلکه اموال ونزوئلا را توقيف کرده است.
معاون وزير نفت در امور گاز اعلام کرد:
معاون وزير نفت در امور گاز از ثبت رکورد عرضه 26 ميليارد مترمکعب گاز طبيعي به نيروگاه هاي توليد برق در چهار ماه نخست امسال خبر داد. به گزارش شرکت ملي گاز ايران، حسن منتظرتربتي با بيان اينکه گازرساني به نيروگاه ها در مقايسه با مدت مشابه سال 98 جهش حدود 2 ميليارد مترمکعبي داشته است، گفت: در سالي که از سوي مقام معظم رهبري به سال «جهش توليد» نام گذاري شده، شرکت ملي گاز ايران عرضه گاز به نيروگاه ها را با هدف کاهش مصرف سوخت مايع و ايجاد ظرفيت مازاد براي صادرات فراورده هاي نفتي افزايش داده است. وي با بيان اينکه در چهار ماه نخست امسال با وجود آغاز تعميرات اساسي و دوره اي پالايشگاه هاي گاز با مديريت هوشمندانه شبکه توليد، انتقال و توزيع به طور ميانگين روزانه حدود 210 ميليون مترمکعب گاز طبيعي تحويل نيروگاه هاي کشور شده است، تصريح کرد: در چهار ماه نخست سال 98 ميزان عرضه تجمعي گاز به نيروگاه ها حدود 24 ميليارد مترمکعب بود که اين ميزان در چهار ماه نخست امسال به 26 ميليارد مترمکعب رسيده است.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران با اشاره به جهش حدود 2 ميليارد مترمکعبي عرضه گاز طبيعي به نيروگاه ها و به همين نسبت صرفه جويي در مصرف فراورده هاي نفتي به ويژه گازوئيل، اظهار کرد: هر يک ميليارد ليتر فرآورده نفت گاز حدود 500 ميليون دلار در بازار جهاني ارزش دارد و تنها با افزايش 2 ميليارد مترمکعب حجم گازرساني به نيروگاه ها شاهد يک ميليارد دلار درآمد از محل صادرات فرآورده بوديم.
تربتي در ادامه با اشاره به برنامه توسعه گازرساني در استان پهناور سيستان و بلوچستان، يادآور شد: توسعه شبکه گاز در اين استان زمينه ساز صرفه جويي قابل توجه در مصرف فراورده هاي نفتي صنايع بزرگ و نيروگاه هاي برق شده است. وي تأکيد کرد: توسعه شبکه گاز استان سيستان و بلوچستان يکي از برنامه هاي اولويت دار ابلاغي وزير نفت در سال جهش توليد است. در همين راستا پارسال يک ميليارد و 340 ميليون مترمکعب گاز به نيروگاه هاي اين استان عرضه شد که افزايش عرضه گاز افزون بر کاهش قابل توجه مصرف سوخت مايع، دستاوردهاي اقتصادي و زيست محيطي در کاهش انحراف عرضه فراورده هاي نفتي هم داشته است. معاون وزير نفت در امور گاز همچنين با بيان اينکه حدفاصل سال 1392 تا پايان سال 1398 در مجموع بيش از 400 ميليارد مترمکعب گاز طبيعي به نيروگاه هاي برق کشور عرضه شده است، گفت: در صورت مديريت مصرف و رعايت الگوهاي مصرف در بخش خانگي و تجاري به ويژه در چهار ماه پاياني سال، پيش بيني مي شود امسال شاهد ثبت رکوردهاي جديد گازرساني به نيروگاه هاي کشور باشيم که يکي از سياست هاي مهم و اولويت دار وزارت نفت و دولت است.
پژوهشگاه صنعت نفت، وزارت امور خارجه و سازمان ملل متحد درباره پروژه هاي کنوانسيون ايمني شيميايي همکاري مي کنند و پژوهشگاه صنعت نفت در تلاش براي دريافت گرنت هاي پژوهشي از سازمان ملل متحد است. به گزارش پژوهشگاه صنعت نفت، اميرناصر احمدي، نماينده پژوهشگاه در کنوانسيون منع سلاح هاي شيميايي، در نشست کميته راهبري پروژه هاي مربوط به اين کنوانسيون به فعاليت هاي انجام شده در کنوانسيون اشاره کرد و گفت: بيش از دو سال است که با همکاري وزارت امور خارجه و سازمان حفاظت محيط زيست به دليل ماهيت و نوع فعاليت هاي پژوهشگاه به دنبال دريافت اعتبار پژوهشي (گرنت هاي پژوهشي) از سوي سازمان ملل متحد هستيم، زيرا اين گرنت ها از يک سو زمينه مناسب پژوهشي را براي سازمان فراهم مي کنند و از سوي ديگر ارتباطات بين المللي بسياري را براي مجموعه به همراه خواهند آورد. وي با بيان اينکه کنوانسيون ايمني - شيميايي داراي پنج کنوانسيون زيرمجموعه است که در زمينه دريافت گرنت در دو زمينه سايکم و ميناماتا اقدام هايي را انجام داده است، افزود: اين کنوانسيون ها همواره از راهبردهاي مشخصي براي اعطاي اين گرنت ها برخوردارند، از اين رو پژوهشگاه صنعت نفت از سابقه و تجربه خود در اين زمينه استفاده و دو پروپوزال به سازمان برنامه هاي محيط زيست بين المللي (UNEP) ارسال کرد. نماينده رئيس پژوهشگاه صنعت نفت در کنوانسيون منع سلاح هاي شيميايي تصريح کرد: از آنجا که دبيرخانه اجرايي اين کنوانسيون ها همواره بر همکاري هاي درون کشوري و منطقه اي تأکيد دارند، در انجام پروژه هاي تصويب شده با دانشگاه تربيت مدرس، وزارتخانه هاي دفاع، امور خارجه، صنعت و سازمان حفاظت محيط زيست همکاري تنگاتنگي داريم و از سوي ديگر پرديس انرژي و محيط زيست پژوهشگاه در انجام اين پروژه ها فعاليت مي کند. احمدي به پروپوزال هاي ارسالي نيز اشاره کرد و گفت: اجراي کنوانسيون ميناماتا در راستاي مديريت جيوه در واحدهاي کلر آلکالي و توليد محصول پاک دو طرح پيشنهادي ارسالي است که مورد تصويب قرار گرفته اند. وي افزود: در پروژه نخست، در پتروشيمي آبادان به عنوان هدف، قرار است بر روند تغيير فرآيند کلر آلکالي و همين طور ايجاد يک دستورعمل راهنما براي پايش جيوه موجود در آب، خاک و هوا تمرکز شود و در زمينه پروژه دوم که مربوط به توليد محصول پاک در راستاي اجراي کنوانسيون هاي چندجانبه زيست محيطي است، پالايشگاه لاوان را انتخاب کرده ايم و به دنبال ارائه راهکارهاي پيشنهادي براي توليد محصول پاک و سبز با تغيير حلال هاي شيميايي، مواد اوليه و پسماندها هستيم. نماينده رئيس پژوهشگاه صنعت نفت در کنوانسيون منع سلاح هاي شيميايي با تأکيد بر اينکه هم اکنون اين پروپوزال ها منتج به قرارداد نيز شده اند، گفت: هم اکنون قراردادهاي سه جانبه اي ميان پژوهشگاه صنعت نفت، وزارت امور خارجه و سازمان ملل در زمينه اين دو طرح پيشنهادي امضا و ابلاغ شده است که پروژه هاي داخلي آن نيز در حال انجام و پيگيري است. احمدي به هدف برگزاري نشست مشترک در پژوهشگاه نيز اشاره کرد و گفت: يکي از مفاد اين قرارداد تأکيد بر تشکيل کميته راهبري به منظور نظارت بر پروژه هاست، از اين رو نمايندگاني از وزارت امور خارجه، محيط زيست و پژوهشگاه در اين کميته حاضر شدند و گزارشي از پيشرفت انجام فعاليت ها از سوي مجري پروژه ارائه شد که خوشبختانه گزارش ها حاکي از پيشرفت فعاليت ها منطبق با برنامه هاي در نظر گرفته شده بوده است. وي اظهار کرد: انجام اين پروژه ها از يک سو سبب اعتبار جهاني سازمان و از سوي ديگر آموزش نيروهاي داخل کشور مي شود و همچنين مي توانيم به دنيا نشان دهيم که مسائل زيست محيطي اهميت بسيار بالايي براي کشور دارد.
مديرعامل شرکت گاز استان هرمزگان گفت: گازرساني به روستاي ستلو با جمعيت 471 خانوار از توابع ناحيه پارسيان با موفقيت انجام شد. به گزارش شرکت ملي گاز ايران، فواد حمزوي گفت: مردادماه امسال و با تلاش شبانه روزي همکاران ما در شرکت گاز استان هرمزگان، عمليات تزريق گاز و گازرساني به روستاي ستلو از توابع ناحيه پارسيان همسو با توسعه گازرساني به روستاهاي استان با موفقيت انجام شد. وي ادامه داد: مردم ستلو براي دريافت اشتراک گاز و استفاده از اين نعمت الهي مي توانند به امور مشترکان اداره گاز شهرستان پارسيان مراجعه کنند و در صورت بروز هرگونه مشکل در گازرساني با شماره امداد گاز (194) که شبانه روزي پاسخگوي همه مشترکان گاز است، تماس بگيرند. مديرعامل شرکت گاز استان هرمزگان تصريح کرد: با گازرساني به اين روستا صنايع توليدي منطقه از جمله دو واحد مرغداري و يک واحد گلخانه نيز گازدار خواهند شد. هم اکنون نيز عمليات گازرساني به 15 روستاي شهرستان پارسيان ادامه دارد که اين پروژه ها ان شاءالله تا پايان امسال و براي آسايش بيشتر مردم به بهره برداري مي رسند. روستاي ستلو در 2 کيلومتري شهر دشتي شهرستان پارسيان قرار دارد.
با تلاش منطقه 6 عمليات انتقال گاز
سرپرست منطقه 6 عمليات انتقال گاز گفت: با اتصال نهايي خط لوله 30 اينچ ايرانشهر به خط لوله هفتم سراسري، پروژه انتقال گاز ايرانشهر به چابهار سرعت گرفت.به گزارش شانا به نقل از شرکت انتقال گاز ايران، عليرضا عربلو گفت: عمليات اتصال نهايي (Tie-in) خط لوله 30 اينچ ايرانشهر به خط لوله هفتم سراسري (56 اينچ) در مدت 72 ساعت و با رعايت نکات بهداشتي، ايمني و فني با تلاش کارکنان منطقه 6 عمليات انتقال گاز با موفقيت پايان يافت.وي ادامه داد: براي تسريع در پروژه انتقال گاز ايرانشهر به چابهار و ادامه انتقال گاز از ايرانشهر به شهرستان هاي خاش، سروان و ميرجاوه، خط لوله 30 اينچ جديد احداث شده جايگزين خط لوله 56 اينچ بمپور به ايرانشهر شد.سرپرست منطقه 6 عمليات انتقال گاز با بيان اينکه اين عمليات بدون قطع گاز شهرستان ايرانشهر انجام شد، تصريح کرد: چهار سر برشکاري خط 56 اينچ، يک سر برشکاري خط 12 اينچ، يک سر جوشکاري خط 56 اينچ و 6 سر جوشکاري خط 30 اينچ از جمله مراحل اجراي کار در اين عمليات بوده است. عربلو در پايان از تلاش و همکاري مراکز بهره برداري خط لوله ايرانشهر، سرخون، امور اچ اس يي و پدافند غيرعامل، بازرسي فني، ديسپچينگ منطقه و همچنين مجري طرح خط هفتم و يازدهم سراسري و شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان قدرداني کرد.
با بهره برداري از طرح هاي پيشران صنعت پتروشيمي محقق مي شود
معاون مديريت برنامه ريزي و توسعه شرکت ملي صنايع پتروشيمي طرح هاي پيشران صنعت پتروشيمي را مکمل ادامه توسعه اين صنعت دانست و گفت: با بهره برداري از اين طرح ها بخش عمده اي از نياز صنايع پايين دستي در کشور برآورده مي شود. به گزارش شرکت ملي صنايع پتروشيمي، حسن عباس زاده درباره طرح هاي پيشران صنعت پتروشيمي اظهار کرد: اين طرح ها مکمل ادامه توسعه کل صنعت هستند و اهداف طرح هاي پيشران صنعت پتروشيمي به طور کامل تدوين و برنامه ريزي شده است. وي افزود: يکي از برنامه هاي پيش بيني شده تأمين نياز صنايع داخلي (پايين دستي) است که با بهره برداري از طرح هاي پيشران بخش عمده اي از نيازهاي کشور برآورده مي شود. معاون مديريت برنامه ريزي و توسعه شرکت ملي صنايع پتروشيمي ادامه داد: توسعه زنجيره ارزش، کاهش خام فروشي، ارزش افزوده بيشتر با جديت پيگيري مي شود و اميد است با کمک دولت و مجلس و همکاري هلدينگ هاي پتروشيمي بتوانيم اهداف پيش بيني شده را محقق کنيم. عباس زاده درباره نحوه همکاري هلدينگ هاي پتروشيمي در طرح هاي جهش سوم و پيشران صنعت گفت: هلدينگ هاي پتروشيمي نقش کليدي و تعيين کننده اي در طرح هاي توسعه اي صنعت ايفا مي کنند، اين شرکت ها بخشي از درآمد خود را در طرح هاي توسعه اي در مسير تحقق زنجيره ارزش سرمايه گذاري و بعضي از آنها نيز طرح هاي جديد تعريف کرده اند. وي تصريح کرد: در طرح هاي پشيران، هلدينگ نفت و گاز پارسيان يک طرح MTP تعريف کرده، هلدينگ پتروفرهنگ قرار است طرحي مشابه را اجرا کند و هلدينگ خليج فارس نيز به دنبال ساخت يک طرح PDH است؛ البته طرح هايي که اشاره شد افزون بر طرح هاي از پيش برنامه ريزي شده ازسوي اين هلدينگ هاست. معاون مديريت برنامه ريزي و توسعه شرکت ملي صنايع پتروشيمي با تأکيد بر اينکه تکميل زنجيره ارزش و کاهش خام فروشي يکي از برنامه هاي کلان صنعت پتروشيمي است و همسو با اين اهداف در جهش دوم و سوم صنعت اقدام هايي مؤثر در حال اجراست، تصريح کرد: توليد محصولات جديد و راهبردي با هدف تأمين نياز داخل و نيز صادرات هدف گذاري شده است و در آينده ظرفيت توليد محصولات پتروشيمي ايران رشدي قابل توجه را ثبت مي کند.
13 قرارداد نفتي با 14 شرکت ايراني امضا شد
وزیر نفت : قدرت در بازار نفت به مخازن نیست به ظرفیت تولید است
مشعل: 13 قرارداد طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت هفته گذشته ميان شرکت نفت فلات قاره ايران و شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب (کارفرما) با 14 شرکت ايراني (پيمانکار) امضا شد. ارزش مجموع اين قراردادها بيش از يک ميليارد و 527 ميليون يورو اعلام شده است و با اجراي اين قراردادها، حدود 185 هزار بشکه به ظرفيت توليد نفت کشور افزوده مي شود. خلاصه اهميت اين قراردادها را بايد در اين سخنان وزير نفت يافت که «قدرت يک کشور در بازار نفت به مخازن آن نيست، بلکه به ظرفيت توليد است. اعتقاد دارم که ايران بايد يک تا 2 ميليون بشکه ظرفيت مازاد براي شرايط ويژه غير از آن که هميشه توليد مي کند، داشته باشد.» اين 13 قرارداد که حوزه اجرايي آن در پنج استان خوزستان، فارس، کهگيلويه و بوير احمد، بوشهر و هرمزگان خواهد بود، مشتمل بر 11 قرارداد به کارفرمايي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و دو قرارداد به کارفرمايي شرکت نفت فلات قاره ايران است و همه پيمانکاران طرف قرارداد مطابق روال جاري بسته هاي قراردادي طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت، شرکت هاي ايراني هستند.پيش از اين در مهرماه سال 97، نخستين قرارداد طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت براي پروژه سيري (ميدان هاي سيوند و اسفند) شرکت نفت فلات قاره ايران امضا شد و چندي بعد در بهمن ماه همان سال، 9 قرارداد ديگر اين طرح مشتمل بر 6 بسته کاري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب (پروژه هاي کبود، گچساران خامي، لالي آسماري، نرگسي، منصوري آسماري و رامشير) و سه بسته کاري شرکت نفت مناطق مرکزي ايران (پروژه هاي دانان، سعادت آباد و نفت شهر) با شرکت هاي ايراني امضا شده بود.با در نظر گرفتن 13 قرارداد طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت که روز دوشنبه (27 مردادماه) امضا شد و با احتساب 10 قرارداد مرحله نخست اين طرح که سال 97 به امضا رسيد، تاکنون در مجموع، تکليف 23 قرارداد يعني بيش از دوسوم بسته هاي کاري اين طرح مشخص شده است. مجموع ارزش اين 23 قرارداد بيش از 2.2 ميليارد يورو است و در مسير اجراي اين پروژه ها، براي حفاري 165 حلقه چاه جديد، تعمير 71 حلقه چاه، تعمير، توسعه يا احداث واحدهاي سطح الارضي مربوطه و نگهداشت و افزايش 280 هزار بشکه اي ظرفيت توليد نفت برنامه ريزي شده است.قراردادهاي پروژه زيلايي و پروژه چلينگر و گرنگان، هر دو با شرکت گلوبال پتروتک کيش، پروژه رامين با شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشيا، پروژه منصورآباد با شرکت توسعه پتروايران، پروژه سياه مکان با شرکت گسترش انرژي پاسارگاد، پروژه مارون 2 و 5 و پروژه مارون 6 با شرکت تنکو، پروژه مارون 1 و 4 با شرکت حفاري شمال (هلدينگ انرژي گستر سينا)، پروژه مارون 3 با شرکت مهندسي و ساخت تأسيسات دريايي ايران، پروژه بالارود با (مشارکت) ملي حفاري ايران و مهندسي و ساختماني جهانپارس و پروژه اهواز 1 و 4 با (مشارکت) صنايع نفت و انرژي قشم و مارون کاران به امضا رسيد. قرارداد پروژه رسالت شرکت نفت فلات قاره ايران نيز با (مشارکت) مهندسي و ساخت تأسيسات دريايي ايران و راهبردهاي هوشمند و پروژه فروزان نيز با (مشارکت) پتروپارس و مبين سازه گستر امضا شد. طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت در قالب 33 بسته کاري در گستره فعاليت سه شرکت تابع شرکت ملي نفت ايران (شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، شرکت نفت فلات قاره ايران و شرکت نفت مناطق مرکزي ايران) در محدوده جغرافيايي هفت استان کرمانشاه، ايلام، خوزستان، کهگيلويه و بوير احمد، بوشهر، فارس و هرمزگان تعريف شده است.منابع مالي مورد نياز اين طرح با اتکا به درآمد حاصل از افزايش توليد نفت در بسته هاي کاري تعريف شده و از طريق انتشار اوراق مشارکت در بازار سرمايه تأمين مي شود.افزون برافزايش ظرفيت توليد نفت، هدف اصلي از تدوين و اجراي اين طرح، حفظ جريان کار و اشتغال در ميان پيمانکاران و سازندگان ايراني صنعت نفت است و به اين منظور، ضمن بهره مندي صرف از توان پيمانکاران ايراني، فهرستي از کالاهاي پرمصرف طرح که امکان ساخت داخل آنها وجود دارد تهيه و در قراردادهاي مربوطه گنجانده شده است و پيمانکاران صرفاً ملزم به سفارش اقلام اين فهرست به شرکت ها و کارخانه هاي داخلي هستند. پيش بيني مي شود در پايان اجراي تمامي بسته هاي کاري اين طرح، سهم ساخت داخل بالغ بر 80 درصد باشد.عمل به وظايف و مسئوليت هاي اجتماعي نيز از طريق اختصاص 4 درصد از مبلغ هر قرارداد به انجام پروژه هاي عام المنفعه در محدوده اجراي هر پروژه لحاظ شده است که اقدام هاي مربوطه در اين زمينه با هماهنگي مقام هاي استاني انجام مي شود.
بيژن زنگنه در مراسم امضاي 13 قرارداد طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت، ضرورت ظرفيت سازي براي توليد نفت در شرايط تحريم را مورد تاکيد قرار داد و گفت : قدرت يک کشور در بازار نفت به مخازن آن نيست، بلکه به ظرفيت توليد است. او گفت: در صنعت جهاني نفت بر سر اين مسئله اجماع است که رکن اصلي همه فعاليت هاي فني در بالادستي نفت افزايش ضريب بازيافت يا ضريب برداشت نفت از ميدان هاي نفتي متناسب با طبيعت و شرايط هر مخزن است. بيشينه کردن ضريب بازيافت نفت از مخزن مهم ترين مأموريت مهندسان نفت در بخش بالادست صنعت نفت است که در طول زمان اين ضريب بازيافت بهبود مي يابد و امري تدريجي، مستمر و ديناميک است که نيازمند کار نظام مند فناورانه در عالي ترين سطح فناوري است. افزايش بازيافت اگر نگوييم مهم تر از موضوع ميدان هاي مشترک است، هم سطح آن قابل توجه است، با يک درصد افزايش ضريب بازيافت، بيش از 7 ميليارد بشکه نفت بدون اکتشاف جديد در کشور اضافه مي شود که اين يعني حدود 300 ميليارد دلار ثروت در کشور.
زنگنه با بيان اينکه توسعه بخش پژوهش به منظور افزايش ضريب بازيافت نفت و مهم تر از آن بخش هاي عملياتي در شرکت هاي خدماتي و نفتي و شرکت هاي اکتشاف و توليد از ارکان توسعه فناوري و موتور محرکه اين کار هستند، گفت: موتور محرکه اصلي انجام اين کار رقابت است؛ همه پژوهش هاي واقعي و توسعه فناورانه با رقابت حاصل مي شود و اگر رقابت نباشد هيچ اتفاقي نمي افتد. اگر رقابت وجود داشته باشد هر روز کيفيت افزايش و قيمت کاهش مي يابد که اين موضوع در دنياي امروز تحول ايجاد کرده است. رقابت در بازار يک انتخاب نيست. اگر شرکتي نتواند در رقابت پيروز شود به معناي نابودي آن شرکت است. بازار رقابت به کسي رحم نمي کند، شرکت هايي هستند که 15 سال پيش در بازار بودند و امروز ديگر اسمي از آنها نيست. براي بقا بايد رقابت داشت و براي رقابت بايد توسعه فناوري داشت، در عمل شرکت هاي نفتي و خدمات نفتي هستند که دانشگاه ها و مراکز پژوهشي را براي توسعه فناوري فعال مي کنند.
زنگنه در ادامه با بيان اينکه براي آغاز کار افزايش ضريب بازيافت در داخل کشور نخستين کار اين بود که دانشگاه ها در بخش نفت دانشجو داشته باشند، افزود: در گذشته دانشگاه هاي ما مهندس نفت در بخش بالادستي تربيت نمي کردند، بنابراين لازم بود با دانشگاه ها کار مي کرديم که قرارداد با آنها امضا شود. اين کار در حد قابل قبولي آغاز شده و پيشرفت خوبي دارد، سامان گرفته است و اميدواريم از نظر کمّي و کيفي ادامه يابد. وي از امضاي قراردادهاي جديدي با دانشگاه ها براي ادامه پژوهش ها در ميدان هاي جديد نفتي کشور در هفته هاي آينده خبر داد و گفت: البته اين موضوع کفايت نمي کند و بايد شرکت هاي خدماتي نفتي و شرکت هاي اکتشاف و توليد (E&P) داخلي تقويت شوند.وزير نفت با بيان اينکه شرکت هاي اکتشاف و توليد يک رکن تقويت توسعه فناوري ملي براي افزايش ضريب بازيافت نفت هم هستند، تصريح کرد: قرار نيست اين شرکت ها تنها پروژه اجرا کنند. شرکت هاي اکتشاف و توليد مي توانند رکن تقويت توسعه فناوري ملي باشند. تجربه نشان داده که اينها يکي از نتايج فعاليتشان افزايش توانمندي در بخش افزايش ضريب بازيافت است.
زنگنه با بيان اينکه براي اجراي طرح هاي بالادستي نفت چند راه براساس قانون، عقل و تجربه داخلي و بين المللي پيش رو داشتيم و داريم، يادآوري کرد: درموضوع تجربه بين المللي نبايد بگوييم با بقيه دنيا فرق داريم. براي مثال بيماري کوويد 19 ايران با کوويد 19 چين يا آمريکا فرقي ندارد و يک بيماري است. تجربه کشورهاي خارجي در واکسن را ما هم مي توانيم استفاده کنيم. وي با اين مثال و با تأکيد بر اينکه ما در صنعت نفت بايد از تجربه جهاني استفاده کنيم، تصريح کرد: براساس اين تجربه چند روش داريم، نخست روشي که ما در گذشته ها عمل مي کرديم و خيلي ابتدايي بود و کار اماني بود. روش ديگر قراردادهاي بيع متقابل سنتي است که هنوز هم ما اجازه داريم از آنها استفاده کنيم و اگر لازم هم شود استفاده مي کنيم. روش بعدي که به کار برديم الگوي جديد قراردادهاي نفتي است. اين قرارداد از لحاظ شکلي مشابه بيع متقابل است و تفاوت آن بهره برداري پيمانکار در بلندمدت و واگذاري مسئوليت عملکرد ميدان به پيمانکار است، يعني اگر عملکردي که پيمانکار تعهد کرده تحقق نيابد در بازپرداخت هاي پيمانکار چه اصل، فرع سرمايه گذاري و چه سودي که بايد ببرد اثر مي گذارد. در اين روش هم با پيمانکاران خارجي قرارداد امضا و تأکيد شد در هر قرارداد خارجي يک پيمانکار ايراني نيز حضور داشته باشد و به طور خالص امضاي قرارداد با پيمانکاران توانمند داخلي از نوع الگوي جديد قراردادهاي نفتي بود که ان شاءالله دنبال مي کنيم. تثبيت شرکت هاي اکتشاف و توليد براي ما مهم است و نمي شود يک کشور نفتي در سطح ايران با نزديک 110 سال سابقه نفتي، يک شرکت نفتي به معناي اکتشاف و توليد E&P نداشته باشد و اين موضوعي است که با الگوي جديد قراردادهاي نفتي آغاز شد و ان شاءالله ادامه مي يابد.
وزير نفت با تأکيد بر اينکه براي توسعه ميدان هاي نفتي تنها از يک روش قراردادي استفاده نمي کنيم، به قراردادهاي EPC و EPD اشاره کرد و با بيان اينکه در اين قرارداد هيچ مسئوليتي از نظر عملکرد مخزن متوجه پيمانکار نيست، گفت: مسئوليت مخزن در اين الگو از قرارداد متوجه کارفرماست، اما نکته مهم اين قرارداد يکپارچگي عمليات مخزن است، اين روش البته مي تواند با تأمين مالي همراه شود. زنگنه به توان پيمانکاران براي تأمين مالي پروژه ها اشاره کرد و با بيان اينکه برخي پيمانکاران براي گرفتن پروژه قيمت هاي انتحاري مي دهند تا برنده شوند و بعد دست کارفرما را در پوست گردو مي گذارند، تأکيد کرد: اگر کسي قيمت بي ربط داد برکنارش مي کنيم و نمي شود نگهش داريم. قصد ما اين است که از همه روش ها به موازات هم براي توسعه ميدان هاي نفتي استفاده کنيم و خودمان را منحصر به هيچ کدام از روش ها نکنيم، تصريح کرد: قراردادهاي EPC و EPD چند مزيت و مشخصه نسبت به روش هاي ديگر دارد: نخست زمان بندي قابل پيگيري و محتمل الوقوع است، دوم کنترل هزينه و سوم امکان بهره گيري از بازار سرمايه براي تأمين منابع طرح. اگر اين طرح ها را نداشتيم اکنون تقريباً کار نفت در بخش نگهداشت و افزايش توليد در ميدان هاي در حال بهره برداري متوقف مي شد، اما با وجود اين پيشنهاد و داشتن مصوبه شوراي اقتصاد ما مي توانيم کارهايمان را ادامه دهيم و دکل هايمان فعال باشد. نزديک 130 تا 140 چاه در اين طرح حفر مي شود، 60 تا 70 چاه ديگر هم تعمير مي شوند، يعني کار براي ده ها دکل که روي هر دکل 300 تا 400 نفر فعاليت مي کنند.
وزير نفت پيام امضاي 13 قرارداد طرح نگهداشت و افزايش توليد در شرايط کنوني را تداوم فعاليت و بقاي صنعت نفت در شرايط تحريم و اميد به آينده عنوان کرد و افزود: برخي به من مي گويند که ظرفيت سازي براي توليد در شرايطي که ظرفيت مازاد داريد و به دليل تحريم نمي توانيد از ظرفيت استفاده کنيد چه ضرورتي دارد؟ من يک حرف دارم؛ تحريم و بانيانش رفتني هستند، اما ايران و ملت ايران ماندني. ما به طور حتم بايد براي ظرفيت سازي کار کنيم. يک کشور زماني در بازار نفت قدرت دارد که ظرفيت توليدش بالا باشد. وي با تأکيد بر اينکه ظرفيت توليد، قدرت ملي يک کشور در بخش نفت است و اگر بخواهيم حرفي هم داشته باشيم با ظرفيت توليدمان است، نه با مخازنمان، تصريح کرد: ممکن است در مقطعي نتوانيم توليد داشته باشيم، اما اين مدت کوتاه خواهد بود و دائمي نيست، ملت ما شرايط بدتر از اين را هم گذرانده و زنده و مقتدر مانده است، بنابراين نخستين کار اين است که ما در شرايط تحريم ظرفيت توليدمان را بالا ببريم. زنگنه با بيان اينکه اگر روزي تحريم برداشته شد ما تازه تعمير چاه ها را آغاز کنيم، دو تا سه سال طول مي کشد و همه سهم ما در اين سال ها از دست مي رود، يادآوري کرد: پس از لغو تحريم گذشته ما ظرف مدت کوتاهي (حداکثر سه ماه) به حداکثر توليد رسيديم و توانستيم به بازار نفت برگرديم. اعتقاد دارم که ايران بايد يک تا 2 ميليون بشکه ظرفيت مازاد براي شرايط ويژه غير از آن که هميشه توليد مي کند، داشته باشد. ظرفيت با توليد فرق دارد.زنگنه اجراي قراردادهاي نگهداشت و افزايش توليد را فرصتي براي کار و اشتغال پيمانکاران ايراني دانست و با بيان اينکه 70 تا 80 درصد خريد کالا و تجهيزات در اين طرح از سازندگان داخلي تأمين مي شود که به معناي اشتغال است، تصريح کرد: در مدت تحريم و در شرايطي که شرکت هاي خارجي کاهش کارگر مي دهند، اخراج مي کنند و تعطيل مي کنند ما يک دکل، يا يک فرد را بيکار نکرديم. اين توجه به اشتغال و صنعتگران محلي است.وي به موضوع مسئوليت اجتماعي در اين طرح ها اشاره کرد و گفت: اين کار از سوي مديريت طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز در شرکت ها اجرا مي شود.
وزير نفت در ادامه با بيان اينکه از مشارکت، همکاري و سرمايه گذاري هر کشور و شرکت خارجي به غير از رژيم صهيونيستي در ايران براي توسعه صنعت نفت به ويژه براي بخش فناوري و افزايش ضريب بازيافت استقبال مي کنم، تأکيد کرد: اما هرگز منتظر خارجي ها نمي شويم که به قولي اگر آنها نيامدند ما رو به قبله دراز بکشيم. شرکت خارجي در هر صورت خارجي است. درست است که شرکت هاي خارجي با هم فرق دارند و بعضي بهتر و بعضي ها بدتر هستند، اما خارجي خارجي است، بيگانه بيگانه است. هر کسي دنبال منافع خودش است و ما هم دنبال منافع خودمان هستيم. ما مي خواهيم با آنها همکاري کنيم اما حدود را بايد رعايت کنيم. نمي شود يک خارجي داشته باشيم که بگوييم هيچ حريمي با آن نداريم. خارجي نامحرم است. برادر ما هم باشد، نامحرم است. مي تواند اين خارجي اهل کتاب باشد يا نه. مي تواند هر کسي باشد. نامحرم است، ما با اين شرط نامحرمي با خارجي و براي منابع خودمان روابط برقرار مي کنيم. او هم براي منافع خودش آمده و ما هم براي منافع خودمان. ما نشان مي دهيم که داريم کارمان را بدون حضور خارجي ها انجام مي دهيم، اگر آنها نيايند اين طور نيست که ما بميريم. اگر آنها آمدند ضريب بازيافت و توسعه فناوري ما تسريع مي شود، اما اگر نيامدند اين طور نيست که متوقف شويم. هيچ چيز به ياري خدا ما را متوقف نمي کند و ما از هر روشي براي توسعه کشور استفاده مي کنيم.
وزير نفت همچنين به ميدان هاي مشترک اشاره کرد و گفت: امروز لازم است به ملتمان که بعضي وقت ها براي مقدار برداشت ما از ميدان هاي مشترک نگران هستند عنوان کنم که هم اکنون ظرفيت توليد ما در همه ميدان هاي مشترک نفت و گاز بزرگ جلوتر از همسايگانمان است. در دسته نخست قراردادهاي EPC و EPD که امضا و نافذ شد، به دليل تغييرهاي پيش آمده در فضاي کسب وکار که خارج از اراده و پيش بيني کارفرما و پيمانکار بود و بر پروژه ها تحميل شد، با مشکلاتي روبه رو شديم، اکنون سعي کرديم با تجربه به دست آمده در تنظيم متن قراردادهاي جديد اين مشکلات را برطرف کنيم. البته لازم است زمان بندي آن قراردادها را روزآمد و مشکلاتي را که در اختيار ماست حل کنيم تا آن قراردادها هم ان شاءالله پيشرفت کنند، روند قراردادهايي که در دل مردم اميد بسياري ايجاد کرده است.وزير نفت از همه عوامل اين کار قدرداني کرد و گفت: کار مهم و دشواري انجام شده است، ان شاءالله با همين قدرت کارشان را جلو ببرند و براي همه آرزوي موفقيت دارم.
مسعود کرباسیان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران: مهندس زنگنه در سال ۹۵ ایده و ابتکار طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت را مطرح کرد و پیگیری آن در دستور کار شرکت ملی نفت ایران قرار گرفت و شورای اقتصاد در سال ۹۷ این طرح را با ارزش ۶.۲ میلیارد دلار تصویب کرد. سهم ساخت داخل در اجرای این قراردادها تاکنون بیش از ۷۰ درصد است و این سهم در پایان اجرای همه بسته های کاری طرح، به بیش از ۸۰ درصد می رسد. تاکنون تکلیف ۲۳ قرارداد این طرح مشخص شده و ۱۰ قرارداد باقیمانده طرح نیز تا پایان سال امضا می شود. این طرح در قالب ۳۳ پروژه دنبال می شود، اهمیت طرح به دلیل نگاه به داخل بوده است، زیرا این طرح در زمان برجام با نگاه به توانمندی های داخلی تدوین شد. در این طرح تاکنون کارهای خوبی انجام شده و لازم است جایی خارج از نفت، این فعالیت ها را مستندسازی کند که چگونه در این شرایط چنین فعالیت هایی به مرحله عمل درآمده است.استفاده حداکثری از کالاهای ساخت داخل و بهره مندی از دستاوردهای طرح بومی سازی کالاهای کاربردی صنعت نفت و اختصاص ۴ درصد از هر قرارداد برای انجام مسئولیت های اجتماعی صنعت نفت از دیگر وجوه قراردادهای طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت است. مهندس زنگنه به تازگی ابلاغیه ای برای تحقق سریع تر مسئولیت های اجتماعی به کارگروه مربوطه داشته اند مبنی بر اینکه اعتبارهای مورد نیاز اختصاص یابد و فعالیت های تعریف شده اجرایی شود.درباره تأمین منابع مالی این طرح بر اساس ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و از طریق اوراق مشارکت اسلامی تأمین می شود؛ یعنی نوعی سرمایه گذاری داخلی که با تضمین شرکت ملی نفت قابلیت اجرا پیدا می کند. امسال هم بقیه این منابع برای قراردادهای جدید طبق مقررات تأمین می شود و مشکل خاصی هم ندارد. وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران همان گونه که نسبت به تأمین ارز متعهد شده اند و تاکنون نیز ارز مورد نیاز را تأمین کرده اند، این رویه را ادامه می دهند.با توجه به ۱۰ قرارداد مرحله نخست این طرح که در بهمن ۹۷ به امضا رسید، ارزش آن قراردادها در مجموع ۷۴۰ میلیون یورو، هدف از اجرای آن افزایش حدود ۷۵ هزار بشکه ای ظرفیت تولید نفت و پیشرفت متوسط آن حدود ۲۵ درصد است. حدود ۱۸ دکل حفاری در این پروژه ها مشغول فعالیت است و فعالیت های در دست اجرا در این ۱۰ قرارداد از طریق سامانه مدیریت پروژه شرکت ملی نفت ایران به طور مستمر رصد می شود. بالغ بر ۸۰ درصد نیروهای به کار گرفته شده در پروژه های این طرح نیز نیروهای بومی هستند. با توجه به سهم بیش از ۷۰ درصدی ساخت داخل در اجرای ۱۰ قرارداد مرحله نخست طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت، این سهم با اجرای کامل همه قراردادهای طرح به بیش از ۸۰ درصد می رسد و حجم پیمان های واگذارشده به پیمانکاران فرعی نیز به ۵ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان خواهد رسید. مرحله سوم قراردادهای طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت هم ان شاءالله تا پایان سال امضا می شود.
رضا دهقان، معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران: هدف اصلی از اجرای طرح نگهداشت و افزایش توان تولید نفت اشتغال زایی مستقیم و غیرمستقیم برای سازندگان و پیمانکاران ایرانی است که با اجرای ۱۳ قرارداد این طرح، ۱۸۵ هزار بشکه به ظرفیت تولید نفت کشور افزوده خواهد شد. ۱۰ قرارداد مرحله اول این طرح که سال ۹۷ امضا شد، به طور میانگین ۲۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و انتظار داریم قراردادهای مرحله سوم هم تا پایان سال امضا شود، ارزش هر یک از قراردادها بین ۱۳۵ میلیون یورو تا ۱۸۹ میلیون یورو متغیر است و ارزش مجموع ۱۳ قرارداد حدود ۱۵۲۷ میلیون یورو است که دو قرارداد به کارفرمایی نفت فلات قاره ایران در استان های هرمزگان و بوشهر و ۱۱ قرارداد به کارفرمایی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در مناطق خشکی اجرایی خواهند شد. زمان پیش بینی شده برای اکثر این قراردادها دو ساله است؛ به جز دو قرارداد مارون ۳ و فروزان که ۲.۵ ساله برآورد شده اند. پیش بینی کرده ایم با اجرای این ۱۳ قرارداد، ۱۸۵ هزار بشکه به ظرفیت تولید نفت کشور افزوده شود. هدف شرکت ملی نفت ایران اجرای پروژه است، ما به واسطه تحریم و تغییراتی که در شرایط کشور داشتیم، اصلاحاتی در قراردادهای این طرح (EPC/EPD) اعمال کردیم، زیرا این طرح در زمان برجام تدوین شد و با وجود تحریم، پیمانکاران با مشکلاتی روبه رو شدند، برای نمونه ابتدا پیش بینی کرده بودیم ۲۰ درصد منابع مالی از سوی پیمانکاران تأمین شود که در قراردادهای امروز این شرط را برداشته ایم، زیرا دسترسی پیمانکاران به منابع مالی سخت شده است، همچنین واحد قرارداد را از ریالی به ارزی بردیم؛ هرچند پرداخت قرارداد همچنان به صورت ریالی براساس نرخ نیماست. در روال گذشته، کارها به صورت قطعه قطعه و جداگانه به پیمانکاران کوچک واگذار می شد و نتیجه آن، مواجهه با عدم یکپارچگی ها بود، اما در نظام اجرای جدید، همه اینها در قالب یک قرارداد یکپارچه شده اند و در اختیار یک پیمانکار قرار گرفته اند. در نظام قبل، طبیعتاً زمان و هزینه بیشتری هم صرف می شد، اما در حال حاضر اولاً به پشتوانه تولید حاصل از اجرای یک قرارداد، می توانیم از بازار سرمایه اعتبار بگیریم و همچنین می توانیم پیمانکاران رتبه یک را وارد کار کنیم و برای پیمانکاران محلی هم فرصت خوبی پیش می آید که با پیمانکاران رتبه یک کار کنند.
فریدون عباسی، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی: توجه به ظرفیت داخل در این فضا راهگشا خواهد بود و وزارت نفت از این فرصت استفاده کرده است. در مراسمی شرکت می کنم که استفاده از ظرفیت های داخلی در آن نقش پررنگی دارد، همان طور که امام خمینی (ره) فرمودند دانشگاه مبدأ همه تحولات است و همان طور که همه می دانیم و به نوعی فارغ التحصیل دانشگاه نیز هستیم عمده کارشناسان و تمامی مدیران کشور در دانشگاه ها رشد می کنند، پس اگر می خواهیم توسعه سریع تری داشته باشیم باید بیش از گذشته به نقش دانشگاه توجه کنیم. وزارت نفت در این زمینه می تواند راهبر و پیشتیان باشد تا بتوانیم از مراحل سختی که پیش رو داریم و آن مرزهای دانش است زودتر عبور کنیم. بحث مسئولیت های اجتماعی وزارت نفت بسیار مهم است، مردم نیز در بسیاری از نقاط کشور این موضوع را مطرح می کنند که کار وزارت نفت را سخت می کند، معتقدم باید به وزارت نفت در این حوزه کمک کرد تا دست وزیر نیز خالی نباشد و بتواند توقع های مردم را به خوبی پاسخ دهد. از وزیر نفت دعوت کردم برای اینکه در آینده برنامه ریزی بهتری داشته باشیم و راهبرد نفت و گاز کشور را به نحو مناسبی ترسیم کنیم، کمیسیون انرژی و وزارت نفت نشست های بیشتری با یکدیگر داشته باشند و حتی وزیران پیشین نفت را نیز به این نشست ها دعوت کنیم تا بتوانیم آینده بهتری برای حوزه انرژی کشور ترسیم کنیم.
سامانه مدیریت پروژه شرکت ملی نفت ایران که با هدف پایش، کنترل عملکرد و مدیریت بهینه و یکپارچه پروژه های «طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت» و همین طور همه پروژه ها و پورتفولیوی این شرکت و شرکت های تابع طراحی و بهره برداری شده است، با حضور وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران رونمایی شد. شرکت ملی نفت ایران از ابتدای سال ۹۸، طراحی و پیاده سازی نظام جدید مدیریت پروژه را با هدف پایش، کنترل عملکرد و مدیریت بهینه و یکپارچه پروژه های «طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت» و سپس همه پروژه ها و پورتفولیوی شرکت ملی نفت ایران و شرکت های تابع در دستور کار قرار داد. به این منظور، با بهره گیری از دانش کارشناسی همکاران شرکت ملی نفت ایران و شرکت های تابع و همچنین مشاوران مدیریت پروژه و پیمانکاران پروژه ها، با تکیه بر خرد جمعی و مشارکت گروهی، نمودار سازمانی مناسب برای مجریان طرح ها در شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، نفت مناطق مرکزی ایران و نفت فلات قاره ایران ایجاد و تصویب، رویه های مدیریت پروژه تدوین و سامانه نرم افزاری و داشبوردهای مدیریتی مربوطه طراحی و پیاده سازی شد. سامانه مدیریت پروژه شرکت ملی نفت ایران تمامی مراحل آزمایشی را با موفقیت سپری کرده و اکنون قریب به یک سال است که برای پروژه های مرحله نخست طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت مورد استفاده قرار گرفته و متعاقباً برای پروژه های مراحل بعدی این طرح و همچنین پروژه های آتی شرکت ملی نفت ایران و شرکت های تابع، استفاده خواهد شد. با بهره مندی از این سامانه، برای نخستین بار اطلاعات عملکردی متمرکز و قابل مقایسه پروژه ها و سبد پروژه ها به صورت برخط و با شفافیت کامل در دسترس تمامی ارکان اجرایی و تمام سطوح مدیریتی تصمیم ساز و تصمیم گیر شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت قرار می گیرد.
بیژن زنگنه در حساب کاربری توئیتر خود نوشت: «با امضای ۱۳ قرارداد به ارزش ۱.۵ میلیارد یورو گام بلندی در عمق بخشیدن به نگهداشت و افزایش تولید نفت از طریق بسیج شرکت های پیمانکاری و مهندسی داخلی برداشته شد. صنعت نفت ایران بالذات پیشران توسعه پایدار اقتصاد کشور است. به بازوان توانمند کارگران و خلاقیت مهندسان ایرانی افتخار می کنم».
بيژن زنگنه، وزير نفت در حاشيه مراسم امضاي 13 قرارداد طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت، در جمع خبرنگاران پاسخگوي سوالات اصحاب رسانه بود. سوالاتي متنوع از سهميه بندي بنزين گرفته تا قيمت نفت در بازارهاي جهاني و طرح گشايش اقتصادي که گزيده اي از آنها در ادامه مي آيد:
تعدادي اعتراض در ميان کارکنان شرکت هاي پيمانکار دست دوم وزارت نفت بوده است. من به عنوان وزير نفت تا جايي که مي توانم اثرگذار باشم از حقوق کارگران نفت دفاع مي کنم. اگر پرداخت دير شود، پيگيري مي کنم. اگر مطالباتي دارند که طبق قانون بايد به آنان تعلق گيرد و نگرفته است، حمايتشان مي کنم، اما براي موضوعاتي فراتر از اينها بايد به وضع کشور هم توجه داشت. من کاملاً طرف کارگر هستم و از او حمايت مي کنم و به طور حتم از کارفرماها مي خواهم در وظايفشان در حق کارکنان کوتاهي نکنند.
افزايش و تثبيت قيمت نفت در بازار جهاني طي ماه هاي اخير: قيمت نفت خام برنت از حدود 16 دلار براي هر بشکه در ارديبهشت ماه به 45 دلار رسيده و تقريباً هم تثبيت شده است؛ اين نشان مي دهد اوپک (سازمان کشورهاي صادرکننده نفت) در اين زمينه موفق عمل کرده است. اينکه در ادامه چگونه عمل مي شود به واکنش هاي بازار بستگي دارد، شيوع ويروس کرونا بر بازار تأثير گذاشته است، اگر شرايط اقتصادي جهان احيا شود و توليد راه بيفتد، نبود تعادل بين عرضه و تقاضا کم مي شود و اين موضوع روي قيمت ها اثر مثبت مي گذارد.
ايده طرح گشايش اقتصادي را وزارت نفت مطرح نکرده است؛ به ما چارچوبي دادند و ما نيز پيشنهادهايي ارائه داديم که اين فرايند در وزارت امور اقتصاد و دارايي تکميل شد و هر وقت تصويب يا ابلاغ شود، ما وظيفه داريم اجرا کنيم.
بين دو طرح به دليل تشابه اسمي، سوءبرداشت هايي رخ داده است؛ طرحي که براي عرضه نفت به صورت پيش فروش قطعي در نشست سران مطرح شده است و اگر قطعي شود، رئيس جمهوري اعلام مي کنند و ديگري، فروش اوراق مالي نفت که براي تامين منابع طرح هايي از جمله طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت استفاده مي شود که با توجه به شبهات پيش آمده، قرار شد ابهام ها در نشست هايي بررسي و رفع شود.
هنوز طرحي به دست ما نرسيده است و هر گاه طرحي ارائه شود، بررسي مي شود تا زماني که طرحي نيست، نمي توانم روي فرضيات نظر بدهم.
اين کار، کاري تجاري است؛ آن را تبديل به رزم سياسي نکنيد. محموله هايي هم که آمريکا گرفته، نه کشتي و نه پرچم متعلق به ايران نبوده است. محموله ها هم به صورت فوب فروخته شده بوده است. حالا آمريکا دلش مي خواهد اعلام پيروزي کند.
تشریح برنامه های ذخیره سازی گاز در گفت و گو با مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران
ذخيره سازي گاز عملياتي زيرزميني است که در ابعاد بسيار بزرگ و با بهره گيري از فناوري هاي پيشرفته انجام مي شود تا با ذخيره انرژي در زيرزمين بتوان از اين گنجينه هاي امنيت بخش در مواقع مورد نياز و هنگام اوج مصرف استفاده كرد. بديهي است كه سرمايه گذاري بر روي اين موضوع و گسترش كانون هاي ذخيره گاز در گستره ميهن براي كشور ما كه بسيار به اين انرژي توسعه بخش متكي است، يك ضرورت انكار ناپذير است. مكانيزم كلي كار در صنعت ذخيره سازي به اين صورت است كه در طول فصول گرم، گاز به مخازن مورد نظر تزريق و در فصل سرد از آن برداشت مي شود. كار در صنعت ذخيره سازي به معناي مواجهه با پيچيدگي هاي فناورانه و چالش هاي مهندسي ، دانشي و به كارگيري تجهيزات خاص است كه با توجه به عدم قطعيت هاي فراوان و غيرقابل پيش بيني بودن رفتار مخزن، يكي از ماموريت هاي حساس شركت ملي گاز محسوب مي شود. كاركنان شاغل در تاسيسات ذخيره سازي گاز طبيعي با فشاري بسيار بالاتر از فشار خطوط لوله سر و كار دارند كه اين مهم ضرورت رعايت موازين ايمني و مجهز شدن به دانش روز دنيا در اين عرصه را دوچندان مي كند.حسن منتظر تربتي معاون وزير نفت و مديرعامل شركت ملي گاز ايران، معتقد است كه ذخيره سازي گاز طبيعي به واسطه ايجاد مزيت هاي اقتصادي، ايمن بودن و دسترسي آسان يک امتياز استراتژيك براي کشور ايجاد مي کند و دستيابي به اين مهم براي کشور ما که تامين بنيادي ترين نيازهاي مردم به اين انرژي پاک و ارزان وابسته است، يک الزام به شمار مي آيد. در ادامه گفتگوي مشعل با مديرعامل شركت ملي گاز ايران را مي خوانيد.
***
اغلب مخازن هيدروکربوري ايران در نيمه جنوبي كشور واقع شده اند كه داراي اقليم گرمسيري است. در حالي كه كانون هاي بزرگ جمعيتي كشور در شمال و شمال شرق، در مناطق سردسير و به دوراز منابع توليد واقع شده اند لذا ما براي تامين پايدار انرژي در اين نواحي بايد پشتوانه اي قوي ايجاد كنيم كه براي مردم و صنايع اطمينان بخش و آرامش آفرين باشد.وقايع عبرت آموز زمستان 86 در شمال كشور به روشني به ما آموخت كه ما نبايد به منابع عظيم گازي كه در جنوب كشور قرار دارند دل خوش كنيم بلكه براي پايدارسازي امنيت انرژي در اقصي نقاط كشور، از راهكارهايي مطمئن استفاده كنيم كه در مواقع بروز مشكل، تضمين كننده امنيت انرژي باشند. در اين ميان ذخيره سازي گاز طبيعي علاوه بر برتري اقتصادي در قياس با احداث خطوط لوله، راهي قابل اتكا است كه آسودگي خاطر را در فصل سرد براي مردم به ارمغان مي آورد.ذخيره کردن گاز در مخازن زيرزميني براي اطمينان از تامين انرژي در زمان اوج مصرف يکي از مزيت هاي اصلي صنعت ذخيره سازي است. در زمستان ها که مصارف (خانگي) چند برابر مي شود، نيازمند منابعي مازاد بر ذخاير موجود هستيم تا بتوانيم پاسخگوي نيازهاي مصرف کنندگان در زمان اوج مصرف باشيم. ضمن آنكه اگر خطوط لوله بر اثر حوادث غيرمترقبه و بلاياي طبيعي همچون سيل يا زلزله دچار آسيب شود نمي توان تامين گاز شهرها و کلانشهرها را تا برطرف شدن اساسي مشکل متوقف کرد. ميادين ذخيره سازي که در حوالي شهرهاي بزرگ احداث مي شوند در مواقع بحران به كمك مي آيند و ما با برداشت از اين مخازن مي توانيم گاز شهرها را در بازه کوتاه مدت و تا زمان برطرف شدن قطعي مشکل تامين کنيم.
يکي از برنامه هاي جبران كمبود گاز در شمال شرق کشور، طرح توسعه ذخيره سازي در ميدان شوريجه است. پس از اتمام موفقيت آميز فاز اول ذخيره سازي شوريجه، فاز دوم و توسعه ميدان ذخيره سازي شوريجه در دستور کار قرار گرفت. برخلاف فاز اول که به روش EPC انجام شد، در فاز دوم به روش BOT(ساخت، بهره برداري و انتقال) اجرا خواهد شد. ضمن آنكه حفاري اولين چاه ارزيابي در ميدان گازي قزل تپه در 20 كيلومتري شمال غرب گنبد كاووس آغاز شده است كه اميدواريم گامي بلند در مسير حفظ و تحكيم پايداري گاز ساكنان خوب اين ديار باشد. در اهميت توسعه ميادين ذخيره سازي اين مناطق همين بس که پياده سازي اين پروژه ها، شرکت گاز را از اجراي خطوط لوله جديد، بي نياز و عدم نياز به واردات گاز را بيش از پيش تقويت مي کند.
در غرب كشور مطالعات بر روي ميادين بانکول و باباقير با حفر يك حلقه چاه طبيعي آغاز مي شود. جالب است بدانيد كه ارزيابي هاي اوليه عمليات حفاري اکتشافي روي ميادين بانکول در سال 51 و با هدف برآورد ذخاير نفتي آغاز شد که پس از حفر يک حلقه چاه در ميدان بانکول و دو حلقه چاه در ميدان باباقير به علت گازي بودن مخازن، چاه ها متروکه اعلام شد.مطالعات پيش امکان سنجي ذخيره سازي گاز طبيعي در اين ميادين سال 96 انجام شد. بر اساس نتايج حاصل از اين ارزيابي مقرر شد به منظور بررسي امکان ذخيره سازي گاز در ميدان بانکول، يک حلقه چاه ارزيابي حفر شود و همچنين يک حلقه چاه ارزيابي براي بررسي امکان برداشت گاز و ميعانات گازي در ميدان باباقير(به علت ترش بودن مخزن) حفر شود.عمليات امکان سنجي ذخيره سازي گاز و ارايه طرح توسعه ميدان بانكول از ابتداي سال 98 در دستور كار قرار گرفته و تا اوايل سال 1402 پايان مي يابد. عمليات امكان سنجي و تدوين طرح توسعه ميدان باباقير هم با تلاش دست اندركاران در همين تاريخ به اتمام مي رسد.
ساختار نمکي نصرآباد کاشان در حد فاصل 50 كيلومتري قم - كاشان واقع شده است. با توجه به اقدامات اكتشافي در اين گنبد نمكي، ساختارهايي يافت شد كه قابليت توسعه داشت. در مرحله بعد، حفاري يک حلقه چاه و سپس مغزه گيري از نمک در ساختار نمکي نصرآباد کاشان انجام شد که با تحليل مشخصات شيميايي، ژئومکانيکي و درجه خلوص نمک، مي توانيم قابليت ساختار براي ذخيره سازي گاز طبيعي را ارزيابي کنيم. نتايج اين مطالعات به زودي اعلام مي شود اميدوارم ساختار نمکي نصرآباد کاشان بتواند سهم قابل توجهي در آينده ذخيره سازي کشور داشته باشد.
همانطور كه مي دانيد گزينه هاي ما براي ذخيره سازي گاز در زير زمين شما مخازن هيدروکربوري، سفره هاي آب زيرزميني و گنبدهاي نمکي است. هم اکنون در داخل کشور از توان فناورانه قوي در فعاليت هاي اجرايي چاه ها و ذخيره سازي در مخازن هيدروکربوري برخورداريم اما در موضوع تجهيزات و ذخيره سازي در سفره هاي آب و گنبدهاي نمکي نياز به افزايش دانش و تكنولوژي داريم که در همين زمينه پيمانکاران را ملزم به استفاده از شرکاي خارجي صاحب تکنولوژي کرده ايم.
تامين پايدار گاز شمال شرق ايران با وجود قطع واردات گاز
گاز طبيعي به عنوان يکي از انرژي هاي مهم، نقش برجسته اي را در زندگاني مردم ، توسعه و گسترش چرخه اقتصادي و صنعتي در اقصي نقاط کشور عزيزمان ايفا مي کند. پس از استخراج و استحصال گاز طبيعي و به دنبال آن سياست گذاري هاي توسعه اي دولت، خوشبختانه روند توسعه شبکه ها و خطوط انتقال گاز در سرتاسر کشور به نحو مطلوبي اجرا شده و در جريان است. استان گلستان در شمال شرقي ايران واقع شده که از شمال با کشور ترکمنستان، از جنوب با استان سمنان ، از شرق با استان خراسان شمالي و از غرب با استان مازندران همجوار است. استان گلستان يكي از استان هاي نوبنياد اما با پيشينه تاريخي ايران است كه طبيعت چشم نواز آن، مردماني با زبان و فرهنگ گوناگون را در خود جاي داده است. اين استان تا سال 76 بخشي از استان مازندران بود و در همان سال با تصويب دولت به صورت استاني مستقل به مرکزيت شهرستان گرگان جدا شد. اقوام متعددي در استان گلستان زندگي مي كنند كه شامل تركمن ها، سيستاني ها، بلوچ ها، ترك ها، مازندراني ها و قزاق ها مي شود. شرکت گاز استان گلستان نيز از سال 78 به عنوان يکي از شرکت هاي گاز استاني وظيفه توزيع گاز در محدوده جغرافيايي استان را برعهده دارد و در حال حاضر تمامي 33 شهر و تعداد 880 روستا در اين استان بهره مند از گاز هستند و در بخش گازرساني به صنايع وحمل ونقل ( جايگاه هاي CNG) تعداد 2937 صنايع جز و عمده ، نظير کارخانجات سيمان، نيروگاه برق علي آباد ، کارخانه فولاد گنبد و CNG در سطح استان بهره مند از گاز شده اند که با توجه به درخواست هاي متقاضيان و ظرفيت هاي ايجاد شده در سطح استان روند توسعه کماکان ادامه دارد.
محمدرحيم رحيمي، مديرعامل شرکت گاز استان گلستان، جمعيت کل بهره مند از گاز اين استان را بيش از 1 ميليون و 830 نفر عنوان مي کند و مي گويد: ضريب نفوذ گاز در جمعيت کل استان 98 درصد است که از اين ميزان، سهم جمعيت روستايي، 96 درصد و جمعيت تحت پوشش شهري 100 درصد است. ضمن آنکه در سال 98 گازرساني به 22 روستا و 233 واحد صنعتي با موفقيت به انجام رسيد. وي با بيان اينکه تمامي شهرهاي استان از نعمت گاز طبيعي برخوردارند، ادامه مي دهد: پيش بيني مي شود تعداد 18روستا در سال جاري متصل به شبکه گازرساني شوند و مابقي روستاها نيز باتوجه به بررسي و مطالعه در برنامه گازرساني قرار دارند. در حال حاضر از 976 روستاي استان تعداد 880 روستا گازدار و تعداد 22 روستا نيز در دست اجراست.
او درباره افزايش ميزان گاز مصرفي در سال 98 نسبت به سال قبل مي گويد: حجم مصرف گاز طبيعي در استان گلستان در سالي که گذشت در بخش هاي مختلف، معادل 3 ميليارد و 46 ميليون متر مکعب بوده است که در مقايسه با مصرف سال 97 که معادل 2 ميليارد و 964 ميليون و 800 هزار متر مکعب بوده به ميزان 81 ميليون و 200 هزار متر مکعب افزايش يافته است.
رحيمي درباره اقدامات انجام شده در حوزه افزايش رضايت منابع انساني اظهار داشت: با توجه به نظرسنجي انجام شده در سطح شرکت ملي گاز ايران و ارسال موارد مرتبط با شرکت گاز استان گلستان، موضوع طي چندين جلسه تخصصي بررسي و آسيب شناسي شد. سپس پيشنهاداتي براي افزايش سطح رضايت کارکنان در موارد مختلف ارائه و مقرر شد با هماهنگي واحد پژوهش نسبت به تعريف پروژه اي تحت عنوان «تحليل نظرسنجي و ارائه برنامه هاي اجرايي جهت ارتقاء رضايت شغلي کارکنان اين شرکت» پس از صدور مجوزهاي مربوطه اقدام شود.
مديرعامل شرکت گاز استان گلستان درباره اقدامات اين شرکت در زمينه مسؤوليت اجتماعي افزود: شرکت گاز استان گلستان در سال گذشته به منظور تقويت روحيه همدلي، نشاط، مسؤوليت پذيري و ايجاد انگيزه بين مشترکين و کارکنان زحمتکش و دلسوز، نقشه راهي ترسيم کرده و در سايه عنايت حق تعالي دستاوردهاي مهمي در اين زمينه به دست آورده است که از جمله اين موارد مي توان به مقاوم سازي و تقويت شبکه هاي گاز جهت بالابردن ظرفيت پايداري جريان گاز درسطح استان، همکاري با کميته امداد در طرح محسنين (سرپرستي از کودکان يتيم) و جمع آوري هدايا براي خانواده هاي بي بضاعت، همکاري با ستاد ديه استان در راستاي آزاد سازي زندانيان مالي جرائم غيرعمد، همکاري با ستاد اقامه نماز استان در راستاي ترويج فريضه الهي نماز و دريافت لوح تقدير، همکاري با مرکز انتقال خون استان و اهداء خون به نيازمندان، تهيه و توزيع دماسنج هاي ديجيتالي بر روي شاسي هاي منقش به تصاوير و شعارهاي فرهنگ سازي در بين مساجد و اماکن مذهبي استان، عقد تفاهم نامه با سازمان آموزش و پرورش در راستاي فرهنگ سازي مصرف ايمن و بهينه گاز طبيعي در مدارس و تفاهم نامه با صدا و سيماي مرکز گلستان در راستاي فرهنگ سازي مصرف ايمن و بهينه گاز طبيعي اشاره کرد. به گفته وي اجراي برنامه هاي شاد و موزيکال براي دانش آموزان در مدارس به منظور فرهنگ سازي، ساخت موشن گرافيک با موضوع فرهنگ سازي و انتشار آن در فضاي مجازي، تجهيز دو سالن در سازمان فني و حرفه اي و آموزش کارجويان، اهداي لباس ورزشي با لوگوي 194 به تيم هاي ورزشي پايه در استان، برگزاري برنامه هاي گلگشت و کوهنوردي کارکنان به ارتفاعات و مناطق ديدني استان و استان هاي همجوار، برگزاري اردوي فرهنگي تفريحي با حضور کارکنان و خانواده هاي ايشان، نظارت بر صرفه جويي در انرژي اماکن و تاسيسات شرکت با اصلاح الگوي مصرف واستفاده از شيوه هاي نوين در راستاي کاهش استفاده از تجهيزات مصرفي نيز از ديگر فعاليت ها در زمينه مسؤوليت هاي اجتماعي بوده است.
مديرعامل شرکت گاز استان گلستان با بيان اينکه معاينات دوره اي براي همه کارکنان به منظور حفظ سلامت آنان انجام شده است، افزود: شرکت در مسابقات ورزشي ادارات سطح استان در مناسبت هاي مختلف ، عقد قرارداد با حوزه هنري سازمان تبليغات جهت استفاده از بليط نيم بهاي سينما براي کليه کارکنان در همه ايام هفته، استفاده همکاران و خانواده از مزاياي تخفيف ويژه رستوران ها ، برنامه ريزي و آموزش رشته هاي ورزشي(فوتسال، واليبال، شنا و...) جهت پر کردن اوقات فراغت همکاران و خانواده آنها از ديگر دستاوردهاي اجتماعي اين شرکت بوده است. رحيمي تفکيک زباله ها در محيط کار، تشويق همه کارکنان به مطالعه گروهي با توزيع کتاب هاي انگيزشي و مديريتي را از ديگر مصاديق دستاوردهاي اجتماعي شرکت بيان کرد و گفت : رسيدگي به مشکلات کارکنان در امور درمان و مسائل خانوادگي و ديدار با بازماندگان کارکنان متوفي در حوزه مددکاري، اجراي طرح هاي مختلف معيشتي جهت کارکنان قرارداد مدت موقت و پيمانکاري، استقرار سيستم بهداشت، ايمني و محيط زيست HSE MS و استقرار سيستم مديريت محيط زيستي ISO 14001 و استقرار سيستم مديريت انرژيISO 50001، اندازه گيري تراز صوت زيست محيطي از ايستگاه هاي تقليل فشار TBS و رفع عدم انطباق ها، اندازه گيري گازهاي آلاينده ناشي از احتراق هيترها در ايستگاه تقليل فشار CGS و رفع عدم انطباق ها از جمله فعاليت هاي ارزشمند اجتماعي شرکت بوده است.
مديرعامل شرکت گاز استان گلستان همچنين از تشکيل کميته مديريت سبز و پيگيري جهت مستند سازي و انجام الزامات آنها و کاهش مصارف آب، برق و گاز خبر داد و افزود : گازرساني به روستاهاي حاشيه جنگل با هدف کاهش تخريب اين سرمايه خدادادي، کاهش مصرف سوخت هاي فسيلي و گازهاي گلخانه اي ، گازرساني به صنايع عمده و جزء، تفاهم نامه بين شرکت و بانک رسالت به منظور پرداخت در قالب وام به همکاران متقاضي ( رسمي – قرارداداي و پيمانکاري ) با بهره دو درصد در سال جديد و گازرساني به روستاهاي مرزي که باعث جلوگيري از کوچ و در نهايت افزايش امنيت مرزها مي شود، نيز از ديگر فعاليت هايي است که در زمره مسؤوليت هاي اجتماعي قرار مي گيرد.
رحيمي درباره فعاليت هاي گاز استان گلستان در زمينه خودکفايي ساخت اقلام و تجهيزات خاطرنشان کرد : باتوجه به قيمت بالاي پيشنهاد دهندگان و افزايش نرخ ارز مورد نياز جهت تهيه ايستگاه تقليل فشار و اندازه گيري گاز که هزينه نسبتاً بالايي را به اين شرکت تحميل مي کند، شرکت گاز استان گلستان جهت تامين آن ، تصميم به ساخت 11 مورد ايستگاه گرفت که در اين رابطه با برنامه ريزي صورت گرفته و انتخاب پيمانکار و تهيه لوازم و قطعات مورد نياز، عملاً ساخت ايستگاه ها طي قرارداد سه ماهه انجام شد که بالغ بر 5 ميليارد ريال صرفه جويي در بر داشته است.
گفت و گوي مشعل با مديرعامل شرکت پالايش نفت آبادان
سميه راهپيما: با وجود آنکه ويروس کرونا چرخه اقتصاد جهان را تحت تاثير قرار داده است اما برخي شرکت ها داخلي هستند که کمر همت بسته اند تا چرخه توليد از حرکت نايستد و بتوانند سر افراز همچون گذشته به ارائه خدمات بپردازند، يکي از آنها شرکت پالايش نفت آبادان است که با وجود تحريم هاي ظالمانه و تاثير کرونا توانسته توليد خود را ادامه دهد و بدون در نظر گرفتن شرايط موجود به توليد اين کالاي گران بها بپردازد، براي جويا شدن از روند اين کار با عليرضا امين، مديرعامل شرکت پالايش نفت آبادان به گفت و گو نشسته ايم که در ادامه مي خوانيد:
بنا به فرمايش رهبرمعظم انقلاب، «توليد» ستون فقرات اقتصاد مقاومتي است. اقتصادي که متکي بر ظرفيت ها و توانمندي هاي داخلي است و عملياتي شدن آن در کشور، ضمن به ارمغان آوردن رفاه و رفع مشکلات معيشتي مردم، باعث جلوگيري از خسارت آفريني هاي دشمنان و ضربات آنها بر پيکره اقتصاد ملي مي شود. تبيين شعار امسال توسط مقام معظم رهبري به نام جهش توليد که در واقع لازمه آن پشتکار، تلاش مجدانه، روحيه جهادي و استفاده از توانمندي هاي داخلي و بومي در کار است و شرکت پالايش نفت آبادان نيز از اين قاعده مستثني نبوده و در شرايط کنوني کشور با تمام توان در راستاي عملي شدن اين جهش گام برمي دارد و به پشتوانه نيروهاي جهادي و تلاشگر خود در سخت ترين شرايط اقليمي در خط مقدم توليد کشور سر افرازانه در حال انجام ماموريت خود ( توليد و پالايش) گام بر مي دارد.
از برنامه ها و طرح هاي اين واحد صنعتي در سال 99 مي توان به موارد زير اشاره کرد:
پروژه بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل فاز سوم
بازيابي 5 تن برساعت گازهاي ارسالي به فلر و تزريق به سوخت پالايشگاه و کاهش آلاينده هاي محيط زيستي
تعويض کاتاليست فرسوده در واحد تبديل کاتاليستي
رفع گلوگاه هاي عملياتي و اصلاح محدوديت هاي طراحي واحد 100 و افزايش ظرفيت واحد تا ظرفيت اسمي واحد (دستيابي به ظرفيت پالايش نفت 180 هزار بشکه در روز)
دستيابي به رکورد 450 هزار بشکه در روز پالايش نفت خام در واحدهاي تقطير با اجراي طرح هاي اصلاحي و بهبود شرايط عملياتي
افزايش خوراک پالايشگاه آبادان با استفاده از ظرفيت هاي موجود در پالايشگاه
پروژه افزايش خوراک واحد تقطير300، جهت افزايش ظرفيت پالايش نفت خام پالايشگاه آبادان
پروژه احداث مخازن کروي جديد جهت افزايش ظرفيت ذخيره سازي محصولات گازي پالايشگاه شامل شش دستگاه مخزن کروي, خطوط ارتباطي، تلمبه خانه، ساختمان کنترل جديد و متمرکز جهت راهبري مخازن کروي موجود و جديد پالايشگاه که از سال 1398 در مرحله انجام است و بر اساس برنامه زماني در پايان سال 1399 به اتمام خواهد رسيد و در سال 1400 آماده راه اندازي خواهد شد.
پروژه احداث کليد خانه هاي فرعي برق: اين پروژه شامل طراحي، خريد، ساخت، حمل، بيمه حمل، عوارض و هزينه هاي گمرکي، بارگيري، تخليه، نصب، راه اندازي تجهيزات پنج ايستگاه پست 11 کيلوولت (ايستگاههاي A,G,K,L,X) مربوط به شرکت پالايش نفت آبادان به صورت EPC و بر اساس نقشه هاي تک خطي است که با توجه به فرسودگي کليدخانه هاي موجود و قديمي بودن کليدهاي موجود لزوم جايگزيني آنها جزء الزامات پالايشگاه بوده است. پروژه فوق در سال 1397 آغاز و بر اساس برنامه در سال 1400 به بهره برداري خواهد رسيد.
پروژه احداث کليد خانه اصلي برق پالايشگاه که در سال 1398 مناقصه برگزار و پس از طي مراحل آن، پيمانکار انتخاب شد و در سال 1399 آغاز خواهد شد. هدف از اين پروژه توزيع برق پايدار و مطمئن جهت راهبري پالايشگاه است. با توجه به برنامه زماني در سال 1401 به بهره برداري خواهد رسيد.
احداث دو دستگاه بويلر بازيافت جهت افزايش راندمان نيروگاه سوم و توليد بخار با استفاده از گازهاي خروجي از مولدهاي نيروگاه سوم که در مرحله انجام مناقصه و انتخاب پيمانکار جهت انجام پروژه ميباشد در سال 1399 پيمانکار انتخاب و شروع بکار خواهد کرد.
انجام خدمات مهندسي و طراحي پايه جهت احداث واحد بازيافت اسيد سولفوريک با ظرفيت 300 تن در روز بازيافت اسيد سولفوريک و توليد اسيد سولفوريک 98 درصد جهت استفاده در واحد الکيلاسيون به منظور توليد بنزين است. مناقصه فوق انجام و در مرحله انتخاب مشاور در خصوص انجام خدمات مهندسي و طراحي پايه است. مشاور انتخاب و در سال 1399 شروع بکار خواهد کرد.
احداث پست 132 کيلو ولت و اتصال آن به شبکه سراسري پالايشگاه جهت تامين برق مطمئن و در صورت نياز انتقال برق به شبکه سراسري و يا دريافت برق از شبکه سراسري. پروژه فوق در مرحله اخذ مجوزهاي لازم و انجام فرايند مناقصه است و در سال 1399 مناقصه برگزار خواهد شد.
راه اندازي سيستم کنترل و مانيتورينگ جديد جهت ميترينگ بندرصادراتي ماهشهرکه با توجه به قديمي بودن سيستم کنترل و مانيتورينگ پايانه صادراتي بندر ماهشهر و مهم بودن صادرات واحد اتوماسيون صنعتي پروژه راه اندازي سيستم کنترل و مانيتورينگ اسکيدهاي 5و6 اين بندر را برعهده گرفته است.
جايگزيني سيستم تعويض و تغيير سيستم کنترل هيتاچي نيروگاه شماره سه با سيستم هاي رايج و بروز، شايان ذکر است پالايشگاه آبادان داراي هفت دستگاه مولد برق از نوع گازي مدل H25 شرکت هيتاچي ژاپن است. با توجه به اعمال تحريم هاي ناعادلانه آمريکا ، اين شرکت از دادن خدمات و قطعات يدکي مولدها امتناع مي ورزد. از طرف ديگر با توجه به خاص بودن سيستم کنترل و مانيتورينگ، تامين قطعات اين سيستم از جمله رايانه هاي صنعتي استفاده شده، کارت هاي ورودي-خروجي و CPUهاي سيستم کنترل و.... تقريبا غيرممکن شده است. با توجه به توضيحات داده شده مهندسي ابزار دقيق توجه به موافقت اوليه مديريت، طي چند بار ماموريت به يکي از شرکت هاي دانش بنيان و متخصص در اين خصوص نسبت به مطالعه کليه داکيومنت ها و نقشه اجرايي اقدام کرد و شرح کار اوليه و پيشنهادات تعويض و تغيير سيستم کنترل هيتاچي توسط اين امور انجام شد.
شرکت پالايش نفت آبادان به پشتيباني نيروهاي تلاشگر و متخصص خود به صورت شبانه روزي و بدون وقفه در راستاي توليد انرژي و سوخت در شرايط سخت آب و هوايي و همه گيري بيماري کرونا درحال تلاش و توليد است تا آسايش و امنيت را براي مردم عزيز کشور ايران فراهم سازد. به همين جهت تمامي پروتکل هاي بهداشتي در راستاي حفاظت از کارکنان، کنترل و عدم گسترش کرونا ويروس بر پايه دستورعمل هاي بهداشتي توسط کميته راهبردي سلامت پالايشگاه به تمامي واحدها ابلاغ و پايش مي شود که واحدهاي مختلف ملزم به اجراي مصوبات اين کميته هستند. اين واحد پالايشي کشور همانند تمامي شرکت هاي پالايشي بر اساس برنامه اعلامي از طرف مديريت هماهنگي و نظارت بر توليد نسبت به افزايش يا کاهش (بسته به شرايط مصرف ) خوراک اقدام مي کند و در اين شرايط سخت همه گيري بيماري و وضعيت آب و هوايي تمامي واحدهاي عملياتي بدون مشکل در سرويس عملياتي هستند و از نظر توليد هيچگونه مشکلي وجود ندارد.
شرکت پالايش نفت آبادان در راستاي پيشگيري و حفاظت از کارکنان و خانواده هاي آنها و مسؤوليت هاي اجتماعي، اقدامات پيشگيرانه اي جهت جلوگيري از شيوع و مقابله با ويروس کرونا انجام داده است که اهم اين فعاليت ها و اقدامات به شرح زير:
تشکيل 10 جلسه کميته راهبردي سلامت کارکنان پالايشگاه با حضور مدير عامل به عنوان رئيس کميته و تمامي اعضاي کميته راهبردي سلامت با 64 مصوبه که تمام مصوبات نيز اجرايي شده است . در دو جلسه نيز معاونت محترم بهداشتي و رئيس مرکز بهداشت دانشکده علوم پزشکي آبادان حضور داشته اند.
تشکيل ستاد پيشگيري و مقابله با ويروس کرونا و صدور اطلاعيه جهت اطلاع رساني به همکاران و پيگيري موارد و مشکلات مربوطه از طريق اين ستاد از ديگر اقدام هاي انجام شده مي توان به موارد زير اشاره کرد:
الف) آموزش و فرهنگ سازي
1) برگزاري همايش پياده روي در تاريخ 24/11/98 و ارائه آموزش راههاي پيشگيري از ابتلاء به بيماري هاي ويروسي حاد تنفسي جهت 300 نفر از خانواده هاي کارکنان قبل از اعلام موارد ابتلاء در کشور.
2) برگزاري دوره هاي آموزشي براي تماتمي کارکنان شاغل در رستوران ها، باشگاه هاي غذا خوري، آبدارخانه ها و کارگران نظافتچي و توجيه دستورعمل هاي ضدعفوني ابلاغي اداره بهداشت کار پالايشگاه
3) چاپ بيش از 3000 بروشور آموزشي در خصوص راه هاي پيشگيري از ابتلاء به کرونا ويروس و توزيع آن در بين واحدها و خانواده هاي کارکنان
4) تهيه دستورعمل در 2000 نسخه در خصوص نحوه نظافت و گندزدايي سطوح، ابزار کار و ضد عفوني دست و توزيع آن از طريق اتوماسيون و بين خانواده هاي کارکنان
5) تهيه و چاپ 10 بنر پيام هاي بهداشتي و نصب آنها در بيلبوردها و تابلوها در نقاط مختلف شهري و پالايشگاه با همکاري دانشکده علوم پزشکي آبادان
6) آموزش چهره به چهره به نفرات آبدارچي و نظافتچي در محل انجام کار و نظارت بر فرايند ضد عفوني توسط کارشناسان بهداشت بصورت دوره اي
7) تهيه، تدوين و ارسال موضوعات آموزشي مرتبط با پيشگيري از بيماري هاي حاد تنفسي و تاکيد بر کرونا ويروس از طريق اتوماسيون اداري براي تمامي واحدها
8) اطلاع رساني به کارکنان در جهت آموزش و پيشگيري از بيماري ويروسي کرونا در فضاي مجازي
9) اطلاع رساني به کارکنان و خانواده هاي آنان جهت ثبت اطلاعات خود در سامانه سلامت به نشاني Salamat.gov.ir و حضور کارشناسان بهداشت در ادارات جهت پايش و پيگيري در خصوص ثبت وضعيت سلامت کارکنان در سامانه مذکور
10) فرم مطابق با اطلاعات سامانه طراحي و افرادي که دسترسي به اينترنت ندارند يا آشنايي به ثبت در سامانه ندارند، اطلاعات آنها جمع آوري و توسط کارشناسان بهداشت پالايشگاه در سامانه ثبت مي شوند.
11) براساس بررسي هاي انجام شده بيش از 3700 نفر از کارکنان و خانواده هاي آنها تا اين تاريخ در اين سامانه ثبت نام کرده و پيگيري ها جهت مشارکت بيشتر کارکنان ادامه دارد.
ب ) اقدامات بهداشتي
1) منطقه بندي پالايشگاه و ادارات خارج از پالايشگاه به 8 منطقه جهت انجام دقيق عمليات گند زدايي و ضد عفوني
2) بازرسي منظم و مستمر روزانه کارشناسان بهداشت اچ اس اي از ادارات و اتاق کنترل واحدهاي عملياتي و درب هاي ورودي به پالايشگاه و نظارت بر نظافت- بهداشت محيط و عمليات ضد عفوني
3) خريد 20دستگاه سم پاش20 ليتري جهت ضد عفوني ادارات، اماکن و معابر
4) خريد 10 دستگاه سم پاش 10 ليتري جهت ضد عفوني ادارات
5) خريد 120 دستگاه سم پاش 2 ليتري جهت ضد عفوني داخل ادارات و واحد هاي عملياتي
6) خريد 2 دستگاه سم پاش موتوري100 ليتري جهت ضد عفوني معابر عمومي شرکتي و مناطق مسکوني
7) تامين 4 دستگاه خودرو و 25 نفر نيرو و فراگيري آموزش هاي لازم جهت انجام عمليات گندزدايي و ضدعفوني اتاق هاي کنترل ادارات، اماکن، معابر عمومي پالايشگاه ها، کارگاه ها درب هاي ورود خروج پالايشگاه و مناطق مسکوني شرکتي
8) تهيه و ابلاغ دستورعمل به پيمانکاران جهت تامين اقلام بهداشتي و اقدامات جهت ضد عفوني محيط هاي اداري و کارگاهي تحت پوشش
9) تهيه مواد گندزدا و ضد عفوني کننده سطوح بصورت مستمر از طريق پتروشيمي بندر امام
10) ضد عفوني کردن اتاق هاي کنترل عمليات دفاتر ادارات و اماکن عمومي و معابر عمومي بصورت روزانه
11) استقرار مواد ضد عفوني کننده و نصب دستگاه سمپاش چشمي در درب هاي ورودي حراست
12) ضد عفوني کردن مدارس و اماکن آموزشي و سالن هاي اجتماعات
13) تأمين اقلام بهداشتي مورد نياز نظير (دستمال کاغذي، مايع صابون و شوينده ها و... ) و تحويل به واحد هاي عملياتي و ادارات
14) گندزدايي تمامي وسايل حمل و نقل از جمله اتوبوس، ميني بوس، خودروهاي سواري پالايشگاه بصورت روزانه
15) انجام عمليات گند زدايي مناطق مسکوني کوي قدس، بهار، ولي عصر،کوي 700 واحدي (فلکه فرودگاه ) مناطق مسکوني بريم و بوارده بصورت مستمر توسط بسيج شرکت پالايش نفت آبادان از تاريخ 10/12/98 تا کنون از ساعت 21 الي 24 توسط دستگاه هاي سم پاش پشتي و موتوري
16) تامين و توزيع بيش از 10000 جفت دستکش
17) تامين و توزيع 5000 عدد پد آنتي باکتريال
18) خريد 2000عدد ماسک هاي سوپاپ دار FFP2.
19) توزيع بيش از 7200 ليتر مواد ضد عفوني کننده دست
20) خريد و توزيع 220 ليتر محلول ضدعفوني سطوح
21) انجام تست PCR جهت افراد مشکوک به کرونا با همکاري طب صنعتي
22) تب سنجي کارکنان روز کار و نوبت کار بصورت مستمر و درب هاي ورودي زمان حضور همکاران در محل کار و در اتاق هاي کنترل واحدهاي عملياتي
ج) کاهش ساعت هاي کاري، تعطيلي و دور کاري کارکنان
1) شروع ساعت کاري کارکنان با 2 ساعت تأخير (ساعت حضور 9 صبح) از تاريخ 15/12/98 تا تاريخ 22/12/98 و بعد از بخشنامه فرمانداري تمامي ادارات ستادي و اداري تا اطلاع ثانوي تعطيل شده اند.
2) اعطاي مرخصي به مادران(در صورت نداشتن مرخصي در سال 98 از مرخصي سال 99 استفاده شود)
3) شناسايي و پيگيري کارکناني که دچار مشکلات تنفسي هستند، جهت معرفي به درمانگاه پالايشگاه و در صورت صلاحديد پزشک استعلاجي يا عدم حضور در محل کار آنها توصيه و اجرايي شده است.
4) کنسل شدن تمامي جلسات حضوري
5) کنسل شدن مأموريت هاي اداري به جز شرايط عملياتي و اضطراري
6) ممنوعيت ورود بازديد کننده از پالايشگاه تا اطلاع ثانوي
7) لغو فراخوان معاينات دوره اي کارکنان تا اطلاع ثانوي
8) تعطيلي نمازخانه هاي پالايشگاه
9) تعطيلي سينماها، پارک ها و مراکز تفريحي
10) تعطيلي همايش ها، کلاس هاي آموزشي، اماکن ورزشي، استخرها و باشگاه هاي غذا خوري و مسابقات ورزشي داخلي تا اطلاع ثانوي
11) خودداري از پذيرش مهمان در مهمانسراها تا اطلاع ثانوي
12) جلوگيري از تخليه و جابه جايي منازل کارکنان بازنشسته تا پايان فروردين ماه
13) تعطيلي ادارات ستادي تا 15 فروردين 99 فقط 20 درصد از کارکنان در محل کار تا اطلاع ثانوي حضور داشته باشند.
14) دور کاري کارکنان با توجه بخشنامه وزير نفت در حال اجرا است و به مديران و روساي محترم ادارات طي بخشنامه و دستورعملي جهت اجرا ابلاغ شده است.
15) استفاده از کارت ساعت زني به جاي ثبت اثر انگشت تا اطلاع ثانوي
16) تعطيلي رستوران و سالن هاي هاي غذا خوري پالايشگاه و عدم سرو غذا در سالن غذا خوري و توزيع غذا در ظرف يکبار مصرف جهت کارکنان
د )کمک هاي برون سازماني در راستاي مسؤوليت هاي اجتماعي(اقدامات مديريتي)
1) تامين مبلغ20 ميليارد ريال در راستاي مسؤوليت هاي اجتماعي جهت خريد دستگاه هاي وينتيلاتور (دستگاه تنفس مصنوعي) در اختيار دانشکده علوم پزشکي آبادان
2) اهداي تعداد 750 عدد ماسک فيلتر دار N95 و 120 عدد مايع ضدعفوني کننده دست نيم ليتري به بيمارستان آيت ا... طالقاني آبادان به عنوان بيماران بستري کرونايي
3) اهداي 40 ليتر ماده ضدعفوني کننده دست 100 عدد دستکش و 15 عدد محلول نيم ليتري دست به فرمانداري آبادان
4) اهداي تعداد 100 عدد ماسک و 20 ليتر محلول ضدعفوني کننده به اداره راهنمايي و رانندگي
5) اهداي تعداد 100 عدد ماسک فيلتر دار N95 و 45 عدد FFP2و 100عدد مايع ضدعفوني کننده دست نيم ليتري به مرکز بهداشت شهرستان آبادان
6) اهداي تعداد 300 عدد ماسک فيلتر دار FFP2 به بيمارستان امام خميني صنعت نفت
7) اهداي 100 ليتر مايع ضدعفوني کننده دست به فرمانداري آبادان
8) تامين و تحويل دو دستگاه سم پاش موتوري و 4 دستگاه سم پاش 10 ليتري و 300 عدد ماسک N95 و 70 دست لباس ضد مواد شيميايي و40 ليتر مواد ضد عفوني کننده دست و روزانه 400 عد شير پاکتي تک نفره و 200 عدد دستکش جهت ناحيه مقاومت بسيج آبادان جهت ضد عفوني و گند زدايي ناحيه شهري آبادان
9) تهيه و چاپ بنر پيام هاي بهداشتي و نصب آنها در بيلبوردها و تابلوها در نقاط مختلف شهري و پالايشگاه
10) تحويل 1000 عدد ماسک سه لايه پزشکي به آموزش و پرورش شهرستان آبادان جهت برگزاري امتحانات نهايي
با توجه به ساختار فرايند محور واحدهاي مهندسي، بهره برداري و تعمير و نگهداري پالايشگاه و رعايت اصل بهبود مستمر و نظارت پيوسته در واحدهاي عملياتي استفاده از توانمندي هاي کارکنان در بهبود و اصلاح واحدها و ارتقاي عملکرد فعاليت هاي شرکت در قالب دو مسير هم راستا انجام مي شود:
مسير اول؛ از طريق سيستم نظارت پيوسته و پايش عملکردها توسط ادارات مسئول و در قالب وظايف سازماني و سيستم هاي تعيين شده که اصولا بر اساس بررسي ها و تحليل شرايط توسط کارشناسان خبره انجام شده و نتيجه بررسي ها به عنوان يک خروجي به ادارات مسئول منعکس مي شود، اين رويه يک فعاليت سيستماتيک،گروهي و تيمي و با رعايت محدوده مسؤوليتي و اعمال صرفه و صلاح، بهبود فرايند و رعايت ايمني و جوانب زيست محيطي است.
مسير دوم که فرصت برابر براي همه افراد اعم از کارکنان رسمي، پيماني و... در تمام سطوح سازماني و با هر عنوان شغلي فراهم است استفاده از بستر نظام پيشنهادات و ارائه پيشنهادهاي بهبود بوده و همه کارکنان فرصت برابر براي ارائه نظرات خواهند داشت. اين مسير با مشارکت کارکنان آغاز شده و با ورود پيشنهادات به چرخه سيستم نظام مشارکت و ارائه آن به کارشناسان و انجام بررسي و مطالعات و اظهار نظر ادامه يافته و نظرات مورد تاييد پس از موافقت و رعايت مراحل طراحي و... تبديل به کار يا فعاليت اجرايي مي شود. در هر دو حالت برآيند اين مسيرها استفاده حداکثري از دانش پيدا و پنهان همه کارشناسان صاحب ايده و طرح براي ارتقاي فعاليت هاي شرکت است. که به برخي از آنها به شرح ذيل مي توان اشاره کرد؛
افزايش خوراک واحد تقطير 300 که در سال 98 از فرايند غلظت شکن به فرايند تقطير تغيير کاربري داده شده است. مطالعات امکان سنجي تغيير کاربري واحد غلظت شکن پالايشگاه آبادان توسط اداره مهندسي پالايش در سال 1398 انجام و سپس نتايج اين محاسبات در واحد تست ران شده و کارکرد واحد با خوراک 15 هزار بشکه در روز تقطير نفت خام در زمستان سال 1398 انجام شد. در سال 1399 با توجه به نامگذاري سال جهش توليد توسط مقام معظم رهبري، مطالعات افزايش ظرفيت اين واحد در حال انجام، که خروجي اين مطالعات افزودن تجهيزات جديد به اين واحد است که نتيجه اين پروژه تبديل واحد تقطير 300 از خوراک 15هزار بشکه در روز تقطير نفت خام به واحدي با خوراک تقريبي 30 هزار بشکه در روز خواهد بود. با اين افزايش خوراک امکان پالايش تقريبي470 هزار بشکه در روز نفت خام در پالايشگاه آبادان ميسر خواهد شد که اين اقدام بيانگر جهشي بزرگ در صنعت پالايش کشور خواهد بود.
پروژه بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل؛ به منظور بازيابي گازهاي ارسالي به فلر با نصب دو عدد کمپرسور در منطقه يک پالايشي از سوختن مازاد گازهاي ارسالي به مشعل جلوگيري به عمل خواهد آمد.
با توجه به نامگذاري سال 99 به سال جهش توليد، پالايشگاه آبادان قصد برداشتن گامي بزرگ در توليد گازهاي فرايندي و بازيابي مقدار تقريبي 5 تن برساعت گازهاي ارسالي به فلر و تزريق آن به سوخت پالايشگاه يا فروش به - مشتري خريدار گاز توليدي پالايشگاه و کاهش آلاينده هاي محيط زيستي را دارد.
تعويض کاتاليست واحد تبديل کاتاليستي به کاتاليست ارتقا يافته توليد داخل؛ با توجه به شرايط تحريم ظالمانه و نامگذاري امسال به سال جهش توليد، پالايشگاه آبادان بار ديگر جهش بزرگي در جهت اعتماد به توليد داخلي انجام داده که استفاده از کاتاليست ارتقا يافته ساخت شرکت داخلي اکسيرنوين فرايند براي اولين بار در واحد تبديل کاتاليستي پالايشگاه آبادان براي سال 99 برنامه شده است که با اين تعويض، محصول بنزين در اين واحد کليدي با کيفيت بالا توليد خواهد شد.
بررسي امکان جهش در راه اندازي واحدهاي فاز 2؛ با توجه به نامگذاري امسال به سال جهش توليد، پالايشگاه آبادان قصد جهش در راه اندازي واحدهاي تقطير و گازمايع طرح تثبت ظرفيت را دارد که در حال حاضر جلسات و مطالعات و امکان سنجي اين طرح در حال انجام است.
در مجموع 7017 نفر در پالايشگاه آبادان مشغول به کار هستند. از اين تعداد 2931 نفر کارکنان رسمي، پيماني، قراردادي و تعداد 4086 نفر در قالب ارکان ثالث (پيمانکاري ) مشغول به فعاليت هستند.
در زمينه تعداد نيروهاي بومي و غير بومي شاغل در واحدهاي پيمانکاري شرکت پالايش نفت آبادان بايد گفت، 3348 نفر بومي و 738 نفر بومي استان خوزستان در پالايشگاه مشغول به کار هستند.
براي رفاه نيروهاي رسمي، قراردادي و پيماني تابع ضوابط و مقررات و دستور عمل هاي واصله از بررسي طرح ها، روش ها و هماهنگي مقررات اداري پالايش و پخش است و در راستاي رفاه اين عزيزان و حسب مورد مي توان از تسهيلاتي نظير ( کارت خدمات الکترونيک (نفت کارت)، کمک هزينه غذاي نيمروز، هديه ولادت حضرت فاطمه (س) و گراميداشت روز زن ، اجراي دوره هاي آموزشي، استفاده از تسهيلات ورزشي و باشگاهي، سفرهاي زيارتي و سياحتي به مشهد مقدس و محمود آباد) نام برد.
ضمن آنکه تدابير اتخاذ شده در ارتباط با افزايش رفاه و ارتقاي ميزان سطح در آمد نيروهاي پيمانکاري نيز به شرح زير است:
با توجه به سياست هاي وزارت نفت در رابطه با بهبود معيشت نيروهاي زحمتکش در شرکت هاي پيمانکاري طرف قرارداد و با هدف رعايت عدالت در پرداخت ها، اجراي ضوابط جديد براي نيروهاي شاغل در واحد هاي مستمر غير پروژه اي به شرح زير در دستور کار قرار گرفت:
اقدام جهت پياده سازي نظام طبقه بندي مشاغل کارکنان پيمانکاري آغاز شده و با اجراي آن بهبود مناسبي در درآمد آنان ايجاد خواهد شد، پالايشگاه آبادان بعنوان پايلوت اين طرح انتخاب و ظرف مدت کوتاهي (يکماه آينده ) اين سيستم پياده سازي مي شود.
از ديگر اقدام هاي انجام شده عبارتند از:
احصاي مشاغل پيمانکاري براي فعاليت هاي مستمر
احصاي عناوين شغلي
تعيين گروه هاي شغلي
تدوين شناسنامه شغلي و جدول مزدي
فوق العاده ها و پرداخت ها متناسب با تنوع مشاغل
اقدام جهت برقراري و ارائه خدمات بيمه تکميلي درمان به افراد مشمول و نفرات تحت تکفل ايشان، بدين ترتيب که 20 درصد مبلغ سرانه حق بيمه کارگر و افراد تحت تکفلشان بر عهده وي و 80 درصد سرانه در صورت تحويل اسناد عقد قرار داد با شرکت بيمه دانا، توسط شرکت هاي پيمانکاري ذيربط از سوي شرکت پالايش نفت آبادان پرداخت خواهد شد.
تصويب و پرداخت حق الزحمه پاداش بهره وري به کارکنان قراردادهاي پيمانکاري
پرداخت هزينه غذاي نيمروزي نيروي انساني شاغل تحت قرارداد
افتتاح حساب بانکي مشترک في مابين نماينده کارفرما و نماينده پيمانکار در راستاي اعمال کنترل هاي لازم در ارتباط با پرداخت به کارکنان پيمانکار و پرداخت هاي تکليفي
تنظيم و اجراي قراردادهاي داراي برآورد نيروي انساني بر اساس قراردادهاي سهم و هزينه مديريتي با هدف کنترل
پيگيري مصوبات و ابلاغيه هاي اصلاح نظام پرداخت کارکنان و کنترل پرداخت هاي انجام شده مطابق با قانون کار و رعايت عدالت در پرداخت جبران خدمات نيروهاي پيمانکاري متناسب با شرايط کارگاه در قراردادهاي پيمان سپاري به شيوه حجمي و مديريتي توسط مديريت منابع انساني.
رسيدگي و کنترل صحت واريز حق بيمه و اقلام پرداختي به بيمه شدگان از لحاظ شمول بيمه پردازي.
بهزاد محمدی : طرح های خوراک ترکیبی در راه است
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي در ابتداي اين ديدار با بيان اينکه زمان اتفاق يک رويداد تا انتشار آن بسيار ناچيز شده است، افزود: اهميت سايت هاي تخصصي در چنين شرايطي بيش از پيش نمايان مي شود. انتقال صحيح اعداد و ارقام بسيار مهم است و مديران بايد خبرهايي را اعلام کنند که اطلاعات آن به صورت آماري قابل رصد و اندازه گيري باشد.
او در عين حال گفت که بايد روي پررنگ تر کردن تحليل در جريان خبري تاکيد داشت تا اثرگذاري موضوع ها افزايش يابد.
بهزاد محمدي با اشاره به تلاش صنعت پتروشيمي در سال هاي گذشته براي تبديل شدن به صنعت نخست کشور ، گفت: اين صنعت با شيب مناسب و زاويه صحيح به سمت توسعه در حال حرکت است. طرح هاي توسعه صنعت پتروشيمي براي سال 1404 ريل گذاري شده است و طبق برنامه ريزي فعال هستند. براي ما طرح هاي 1404 ايده و آرزو نيست و همه اين طرح ها در موعد زماني مشخص شده محقق مي شوند. وي بر توسعه هوشمندانه صنعت پتروشيمي ، همزمان با توسعه حجمي و متناسب با تحولات اين صنعت در دنيا تأکيد کرد و افزود: توسعه هوشمندانه صنعت پتروشيمي ايران شکل گرفته تا ضمن تحقق ظرفيت 100 ميليون تن برنامه ششم توسعه در سال 1400، صنعتي پايدار و تاب آور در برابر آسيب ها داشته باشيم. وي با اشاره به اينکه ايران جايگاه نخست صنعت پتروشيمي را در منطقه پس از تحقق جهش سوم صنعت پتروشيمي در سال 1404 براساس نقشه توسعه امروز عربستان، خواهد داشت، گفت: افزون بر طرح هاي جهش دوم و سوم صنعت پتروشيمي 34 طرح جديد با حجم سرمايه گذاري 17 ميليارد دلار و با مجموع ظرفيت 19 ميليون تن تعريف شده است که اميدوارم بااجراي اين طرح ها، جايگاه ايران ممتازتر شود.
معاون وزير نفت به رتبه نخست مجموع نفت و گاز ايران در جهان اشاره کرد و ادامه داد: توسعه صنعت پتروشيمي با اين ميزان خوراک يک الزام است که تمرکز بر اجراي طرح هاي پتروشيمي با خوراک ترکيبي و طرح هاي پيشران بخشي از مسير توسعه پايدار صنعت پتروشمي است که در اين صنعت تعريف شده اند. محمدي به عبور از تک محصول بودن مجتمع ها با اجراي طرح هاي پتروشيمي با خوراک ترکيبي اشاره کرد و گفت: 4 طرح عظيم خوراک ترکيبي با مجموع سرمايه گذاري حدود 11 ميليارد دلار تعريف شده است که ظرفيت صنعت پتروشيمي را 11 ميليون تن افزايش خواهند داد.
وي با اشاره به اينکه کلنگ عمليات اجرايي پتروشيمي ارغوان به عنوان نخستين طرح خوراک ترکيبي در 17 مردادماه امسال به سرمايه گذاري صندوق بازنشستگي سازمان صداوسيما در عسلويه زده شد، تصريح کرد: 2 طرح خوراک ترکيبي از سوي هلدينگ خليج فارس در عسلويه و يک طرح نيز از سوي هلدينگ نفت و گاز پارسيان در سيراف اجرا خواهد شد.
محمدي طرح هاي پيشران را شاه کليد توسعه صنعت پتروشيمي به منظور تأمين نياز داخل به محصولات پتروشيمي دانست و گفت: 285 محصول پتروشيمي با مجموع حجم 3/1 ميليون تن مورد نياز کشور است که وارد مي شود که با اجراي طرح هاي پيشران نيمي از اين محصولات که مصرف بالاتري دارند در داخل تأمين خواهند شد.
معاون وزير نفت، خريد و فروش را از اصول تجارت آزاد عنوان کرد و ادامه داد: اين عقيده که بايد همه محصولات در داخل کشور توليد شود، صحيح نيست؛ به عنوان مثال احداث مجتمع و توليد محصولي که سالانه هزار تن در کشور مصرف مي شود، منطقي نيست. مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي با بيان اينکه طرح هاي پيشران در چهار شاخه متانول، پروپيلن، اتيلن و بنزن تعريف شده اند، افزود: 20 طرح هوشمند در بخش طرح هاي پيشران براساس دسته بندي محصولات وارداتي به منظور تأمين نياز داخل در نظر گرفته شده است که هفته آينده به دولت ارائه مي شود. اين طرح ها رونق صنايع پايين دستي و افزايش اشتغالزايي را به دنبال دارد.
وي پروپيلن را خاويار صنعت پتروشيمي و بسيار حائز اهميت دانست و اظهار کرد: در طرح جامع افزايش پروپيلن از مسير متانول، سه طرح در عسلويه با عنوان طرح پارک پروپيلن عسلويه، سه طرح در اميرآباد شمال کشور، يک طرح در منطقه انزلي و يک طرح هم در اسلام آباد تعريف شده است که ظرفيت توليد حدود يک ميليون تني کنوني پروپيلن را به سالانه 4 ميليون تن خواهند رساند.
محمدي حجم سرمايه گذاري و تناژ توليدي در طرح هاي پايين دست زنجيره پروپيلن را کم اما محصول توليد را بسيار کيفي تر عنوان کرد و گفت: افزايش توليد پروپيلن توسعه قابل توجه صنايع پايين دست اين زنجيره را در پي خواهد داشت.
معاون وزير نفت با اشاره به اينکه در يک ماه گذشته سرمايه گذاران جدي براي سرمايه گذاري در اين طرح ها ابراز علاقه کرده اند، تصريح کرد: مشوق هايي در قيمت خوراک، بحث هاي مالياتي و ارائه دانش فني براي سرمايه گذاران طرح هاي پيشران در نظر گرفته شده است.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي خوراک، دانش فني، سرمايه و بازار را چهار رکن توسعه دانست و ادامه داد: در شرايط تحريم که نگاه ها از فروش نفت به سمت صنعت پتروشيمي تغيير کرده است بايد بازار را به سمتي هدايت کنيم که با تنوع محصولات توليدي تنوع در مشتريان نيز ايجاد شود.
معاون وزير نفت در مورد اعتقاد منتقداني که ظرفيت سازي کنوني در صنعت پتروشيمي را حاصل تکميل طرح هاي دولت هاي گذشته مي دانند، تصريح کرد: من حاضرم طرح هاي پتروشيمي با پيشرفت 40 تا 50 درصدي که در دولت يازدهم شروع شده را با طرح هايي که با همين ميزان پيشرفت از دولت دهم به اين دولت رسيد را تاخت بزنم؛ اين نظر بسيار کوتاه فکرانه و عوام گرايانه است.
وي با اشاره به اينکه زمان اجراي يک طرح پتروشيمي 4 تا 5 سال است و هم اکنون در سال هفتم دولت هستيم، ادامه داد: ممکن است برخي از طرح ها براي دولت هاي پيشين بوده و در اين دولت به بهره برداري رسيده است؛ ما هم ارث بزرگي براي آيندگان مي گذاريم که اين يک امر طبيعي است.
محمدي به طرح هاي پتروشيمي که در اين دولت فعال شده اند اشاره کرد و يادآور شد: براي نمونه، عمليات طرح هگمتانه همدان سال 86 آغاز شد و تا سال گذشته با 90 درصد پيشرفت غيرفعال بود.
اما با مذاکراتي که با مهندس زنگنه، وزير نفت به منظور تأمين مالي طرح صورت گرفت، اين طرح امسال با 40 هزار تن پي وي سي مديکال گريد که براي نخستين بار در ايران توليد مي شود، افتتاح خواهد شد.
معاون وزير نفت با اشاره به اينکه فرآيند تعريف طرح هاي پتروشيمي باخوراک ترکيبي و طرح هاي پيشران مبتني بر تفکر، تلاش، مهندسي و محاسبات دقيق بازار است، افزود: اين طرح ها به احتمال زياد در اين دولت کلنگ زني و فعال مي شوند اما روند تکميل آن ها در دولت آتي ادامه خواهد داشت.
محمدي با اشاره به اينکه فضا در شرکت ملي صنايع پتروشيمي شفاف است، افزود: مجوزها براساس شيوه نامه ارائه مي شود و محصولات نيز که از سوي خود هلدينگ ها به فروش مي رسد و مسئله اي براي ايجاد چالش و مطالبه يا مواخذه در آينده وجود ندارد.
محمدي درباره پيشنهاد قرارداد مستقيم فروش بين توليد کننده گان و مصرف کنندگان عمده محصولات پتروشيمي هم گفت: قبلا هم موافقت خود را با اين شيوه اعلام کرده ايم و قبول داريم که با نظارت و شيوه هاي درست اين قراردادها مي تواند کمک بزرگي به صنعت و مصرف کنندگان باشد و تعادل بازار را هم حفظ مي کند. محمدي با بيان اينکه وظيفه ما توسعه ، توليد محصولات راهبردي کشور است و توزيع آن ديگر در دست وزارت صمت است، افزود: همه اتفاقات تاثيرگذار در تعادل بازار هم در همين بخش توزيع مي افتد که با تغييرات نرخ ارز ميزان تقاضا هم افزايش مي يابد و در ادامه کمبود محصول پيش مي آيد و پتروشيمي را متهم مي کنند که نياز بازار را تامين نکرده است. انبارهاي ما خالي است و انبارهاي آنها (مصرف کننده) پر شده است و به عبارتي اقلام مصرفي تبديل به اقلام سرمايه اي شده است و لازم است که اين شرايط اصلاح شود.
آمارهاي متناقض، قيمت هاي جهاني نفت خام را به سمت و سويي مختلف هدايت کرده، به طوري که در چند هفته گذشته شاهد روند کاهشي دادوستدها در بازارهاي اين کالاي راهبردي بوده ايم، با اين حال برخي فعالان بازار از احتمال در راه بودن يک اصلاح قيمتي سخن مي گويند.
جان کمپ، ستون نويس خبرگزاري رويترز در يادداشت هفتگي خود درباره صندوق هاي پوشش ريسک در بخش معاملات بازارهاي جهاني نفت خام نوشته است که نقل و انتقال ها در بازار بر دادوستدهاي آتي نفت خام بي اثر بوده و اين اوضاع در پي دريافت سيگنال هاي گوناگون و ترکيبي از صنايع و رسانه ها درباره بنيان هاي بازار پديدار شده است.
قيمت در بازار فراورده هاي نفتي اقبال بيشتري در مقايسه با بازارهاي آتي نفت خام داشته است، اما شرايط فراتر از اين نمي رود. به نوعي، احتمال مي رود بحث نوسان قيمت نفت، حداقل برخي معامله گران بازار نفت را نگران کرده باشد، اما هنگامي که از يکسو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و آژانس بين المللي انرژي در برآوردهاي خود از تدوام کاهش روزانه 8 ميليون و 100 هزار بشکه تا 9 ميليون و 100 هزار بشکه نفت خام در سال 2020 ميلادي سخن مي گويند و در طرف ديگر بعضي از داده هاي مثبت نشان از بالا رفتن سطح تقاضا دارد، به راحتي مي توان متوجه شد که نوسان هاي موجود در بازار نفت از کدام سمت است. با اين وجود، از منظري ديگر، ممکن است معامله گران بازار نفت در انتظار يک اصلاح قيمتي باشند و اين موضوعي است که «ناتان بتچلور» از موسسه «کاپيتال دات کام» (Capital.com ) در تحليل اخير خود به آن اشاره دارد. وي در تحليل هاي فني اش آورده که ممکن است قيمت هاي جهاني نفت خام با اصلاح قيمتي بزرگ پيش از آغاز يک دوره افزايشي ديگر همراه باشد. با اين حال، از زاويه ديدي متفاوت، اين احتمال وجود دارد که چنانچه افزايش قيمت نفت محقق نشود که هميشه هم حکم يک احتمال را دارد، در پي ارزان فروشي معامله گران نااميد، قيمت ها دوباره کاهش يابد. قيمت ها در معاملات روز سه شنبه (28 مردادماه) بازارهاي جهاني نفت خام پس از آغاز هفته اي افزايشي، با افت روبه رو بود که اين شرايط از انتشار گزارشي درباره برنامه چين براي خريد بيشتر نفت خام از ايالات متحده آمريکا مطابق توافق تجاري سال گذشته ميلادي پکن و واشينگتن، تاثير پذيرفته است.
در روي ديگر سکه، اداره اطلاعات انرژي آمريکا، زير مجموعه وزارت انرژي ايالات متحده، در تازه ترين گزارش خود درباره فعاليت هاي حفاري اعلام کرده است که شرکت هاي حفاري چند حلقه چاه جديد در حوضه هاي نفتي پرمين و باکن حفر کرده اند.اين در حالي است که انتظاري براي شنيدن خبرهايي مبني بر احياي حفاري در بخش توليد نفت شيل آمريکا وجود ندارد و اين وضع در حالي رخ مي دهد که هم اکنون پيش بيني هاي بدبينانه درباره تقاضا نفت خام فشاري کاهشي بر قيمت ها گذاشته است و از طرفي برآوردها درباره کاهش عرضه نفت شيل، قيمت نفت را تقويت مي کند. تازه ترين گزارش با اين حال و هوا از سوي «بانک آو آمريکا» منتشر شده و برآورد کرده است قيمت نفت خام شاخص برنت درياي شمال در نيمه نخست سال آينده ميلادي به دنبال بهبود شرايط عرضه در بازار نفت به 60 دلار براي هر بشکه مي رسد.
تحليلگران «بانک آو آمريکا» اعلام کردند که براي ماه ژوئن ما برآورد خود براي نفت خام برنت را پنج دلار افزايش داديم و پيش بيني کرديم که قيمت نفت خام برنت در سال 2020 ميلادي به ميانگين 43 دلار براي هر بشکه و در سال 2021 به رقم 50 دلار به ازاي هر بشکه مي رسد.اما اکنون آنها بر اين باورند که بازارهاي جهاني نفت خام در نيمه دوم سال جاري ميلادي با کسري روزانه 4 ميليون و 900 هزار بشکه اي روبه رو مي شود و اين رقم در سال 2021 ميلادي به يک ميليون و 700 هزار بشکه مي رسد. برخي معترضند که هنوز براي سخن گفتن درباره کسري عرضه نفت خام در بازارهاي جهاني در حالي که اعضاي اوپک به ويژه عربستان سعودي از ماه ژوئيه سال جاري ميلادي توليد خود را افزايش داده اند، بسيار زود است اما چنانچه تقاضا براي نفت خام با افزايشي قابل توجه روبه رو باشد، حداقل مي تواند مازاد عرضه موجود را به سطوحي برساند که در پي آن شرايط بالاتر رفتن قيمت هاي جهاني اين کالاي راهبردي تقويت شود.هم اکنون، همه چشم ها به توليدکنندگان عضو و غيرعضو اوپک موسوم به اوپک پلاس دوخته شده است، نشست ماهانه کميته وزارتي نظارت بر توافق کاهش عرضه اوپک پلاس روز چهارشنبه (29 مردادماه) شرايط چگونگي ادامه توافق خود را بررسي کردند. اگرچه تغيير خاصي در اين توافق رخ نمي دهد، اما چشم معامله گران بازار به تحولات مربوط به اين توافق دوخته مي شود زيرا قرار بوده است آنها توافق کاهش توليد خود را تهسيل کنند و از رقم روزانه 9 ميليون و 700 هزار بشکه به 7 ميليون و 700 هزار بشکه در روز برسانند. بعيد به نظر مي رسد آن گونه که برخي پيش بيني مي کنند فضاي گفت وگوهاي نشست کميته نظارتي اوپک پلاس تاثير خاصي بر روند اصلاح قيمتي داشته باشد، اما تغيير و تحول قابل ملاحظه در سطح ذخيره سازي هاي نفت خام ايالات متحده براساس گزارش اداره اطلاعات انرژي آمريکا که به طور معمول روزهاي چهارشنبه هر هفته منتشر مي شود مي تواند بر روند اصلاح قيمت هاي جهاني نفت خام اثرگذار باشد.اداره اطلاعات انرژي آمريکا در گزارش هاي سه هفته اخير خود از کاهش قابل توجه سطح ذخيره سازي هاي نفت خام اين کشور خبر داده به طوري که در مجموع از 20 ميليون بشکه فراتر رفته است.
نويسنده: آيرينا اسلاو
مترجم: امير دشتي
منبع: اويل پرايس
شرکت ملي نفت ايران
فازنخست زنجيره انتقال نفت ميدان هاي غرب کارون با ظرفيت انتقال روزانه 460 هزار بشکه نفت خام سنگين و 254 هزار بشکه نفت خام سبک به مبادي صادراتي به طور رسمي افتتاح شد. نقطه ابتداي مسير انتقال دراين طرح، تلمبه خانه غرب کارون و نقطه مياني، تلمبه خانه اميديه است که پايانه هاي بهرگان و جاسک هم در انتهاي زنجيره انتقال قرار دارند. بيش از 90 درصد نيروي انساني شاغل در تکميل اين طرح، نيروهاي بومي استان خوزستان بوده اند. باتوسعه فاز 2 اين طرح نيز که هم اکنون درحال اجراست، براي انتقال بيش از يک ميليون بشکه نفت خام غرب کارون به مبادي صادراتي ظرفيت سازي مي شود. فازنخست زنجيره انتقال نفت ميدان هاي غرب کارون با حضورفرخ عليخاني، معاون امورتوليد شرکت ملي نفت ايران، تورج دهقاني، مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت و جهانگير پورهنگ، مديرعامل شرکت نفت و گاز اروندان به طور رسمي افتتاح شد.
بهره برداري ازتلمبه خانه غرب کارون وخطوط لوله خروجي نفت خام سبک وسنگين (حدفاصل تلمبه خانه تارودخانه کارون)به شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان واگذار شد. فرخ عليخاني، معاون امورتوليد شرکت ملي نفت بامهم برشمردن اين اقدام اظهارکرد: اين روندبا تعامل مطلوب شرکت مهندسي و توسعه نفت(متن) و شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان دنبال مي شود تا ازاين طريق شرکت «متن»، هرچه بيشتر، برتوسعه و«اروندان» نيز بر بهره برداري متمرکز شوند. تورج دهقاني، مديرعامل شرکت مهندسي وتوسعه نفت نيزدرجريان تحويل و تحول اين تاسيسات گفت: تأسيسات انتقال نفت ميدان هاي غرب کارون، گلوگاه مهم صادرات نفت به شمار مي رود وبا توجه به اين که درآينده نيز بخش قابل توجهي ازنفت صادراتي کشوراز ميدان هاي غرب کارون تأمين مي شود، اين تأسيسات بسيارحائز اهميت است. وي گفت: بخش عمده کالاها و تجهيزات استفاده شده در اجراي فاز نخست زنجيره انتقال نفت ميدان هاي غرب کارون ازمحل توليدات داخلي، تأمين و طرح با اتکا به توانمندي پيمانکاران ايراني اجرايي شده است. جهانگيرپورهنگ، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگازاروندان نيز اظهارکرد: انتظار مي رود همکاري با شرکت مهندسي و توسعه نفت در تحو يل و تحول ميدان هاي غرب کارون و تأسيسات مربوط، تداوم يابد.
مجري طرح خطوط لوله وتأسيسات جانبي انتقال نفت خام ميدان هاي غرب کارون از انتخاب پيمانکار در فاز دوم اين طرح خبر داد. سيروس آقاجري با بيان اين که فاز دوم مشتمل براحداث تلمبه خانه جديدي درکنارتلمبه خانه غرب کارون و اميديه است، تصريح کرد: بااجراي اين مرحله، ظرفيت انتقال نفت ميدان ها غرب کارون به يک ميليون بشکه در روز مي رسد. وي افزود: در اين طرح براي ساخت يک تلمبه خانه جديد درگوره «بي» و يک خط لوله 42 اينچ 300 کيلومتري از اين منطقه تا جزيره خارک برنامه ريزي شده است. آقاجري گفت: تلمبه خانه غرب کارون ازمجهزترين تلمبه خانه هاي صنعت نفت است که امکان انتقال روزانه 460 هزار بشکه نفت خام سنگين و 254 هزار بشکه نفت سبک را دارد. مجري طرح خطوط لوله وتأسيسات جانبي انتقال نفت خام ميدان هاي غرب کارون تصريح کرد: در ساختار مهندسي اين طرح، از پمپ هايي با قدرت انتقال بالا واز سيستم برق و کنترل ابزار دقيق مجهزي بهره گرفته شده است که گزارش دهي منظم فرايند عملکردي تلمبه خانه به بهره بردار را فراهم مي کند. وي با بيان اين که اين تأسيسات هم اکنون براي انتقال بيش از روزانه 700 هزاربشکه نفت خام سبک و سنگين ظرفيت دارد، ادامه داد: اين تلمبه خانه و خطوط لوله خارجي اميديه تابهرگان وجزيره خارک، به ديگر بهره بردارها ازجمله شرکت هاي ملي مناطق نفت خيزجنوب ونفت فلات قاره ايران، اين امکان را مي دهد که نفت توليدي خودرابه مبادي صادراتي منتقل کنند.
شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان
فرمانده سپاه خرمشهر ازشرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان براي اقدام هاي انجام شده براي طرح هاي سازندگي و محروميت زدايي از منطقه، قدرداني کرد. سرگرد محمد لويمي، فرمانده سپاه خرمشهر با اشاره به فعاليت جهادي شرکت و بسيج سازندگي شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان در مقابله باشيوع ويروس کرونا، اجراي طرح هاي کمک مومنانه، همچنين اجراي طرح هاي سازندگي ومحروميت زدايي، ازمجموعه اين خدمات تشکروابرازاميدواري کرد: توفيق خدمت به مردم باهمکاري وهمدلي، بيش از پيش فراهم شود. جهانگيرپورهنگ، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان نيز درپاسخ به قدرداني فرمانده سپاه خرمشهرازمجموعه اقدام هاي اين شرکت گفت: اميدوارم در زيرسايه توجهات حضرت ولي عصر (عج) دراين مسئوليت خطير که روزي جايگاه شهيدان بزرگي همچون شهيد سيدمحمد جهان آرا وسيدعبدالرضا موسوي بوده است، توفيقات روزافزون برايتان حاصل شود.
شرکت پايانه هاي نفتي ايران
کارکنان شرکت پايانه نفتي خارک موفق به نجات سرنشينان و محموله يک فروند لنج باري در نزديکي اين جزيره شدند. سيدمحمدجواد موسوي، رئيس پايانه نفتي خارک در توضيح اين خبر گفت: با اعلام مرکز کنترل و ترافيک دريايي اداره بندر و دريانوردي خارک مبني برامدادرساني به يک فروند شناور لنج باري به علت از کارافتادگي موتوروامکان غرق شدن شناور با توجه به طوفاني بودن دريا، کارشناسان و مهندسان فني و دريايي اداره عمليات دريايي پايانه نفتي خارک با قيد فوريت به محل اعزام شدند. وي افزود: شناور«هفت تير»به محل حادثه درجزيره خارک اعزام و پس از دوساعت تلاش وبا وجود مواج بودن دريا وارتفاع 4 فوتي امواج دريا موفق به نجات شناور و سرنشينان آن شدند. رئيس پايانه نفتي خارک تصريح کرد: شناور يادشده، با 6خدمه از آبادان به سمت دوبي درحرکت بود که در نزديکي جزيره خارک به علت خرابي موتور و مواج بودن دريادچار آب گرفتگي شد ودرمعرض خطرغرق شد گي قرار گرفت.
مجتمع گاز پارس جنوبي
مديرپالايشگاه هشتم مجتمع گاز پارس جنوبي از افزايش توليد اتان فازهاي 20و 21اين مجتمع گازي خبر داد. هادي چابوک گفت: همسوبا نامگذاري سال جهش توليد، برنامه هاي لازم براي اجرايي شدن اين شعاردردستور کار واحدهاي مختلف پالايشگاه قرارگرفته واين مهم درباره محصول راهبردي اتان و رسيدن به ظرفيت طراحي توليد آن درحال پيگيري است. وي افزود: با همکاري گروه هاي مختلف پالايشگاه مهندسي، بهره برداري و تعميرات، توليد اتان پالايشگاه با انجام تعميرات اساسي و ديگراقدام هاي اثربخش مانندتعميرات اساسي توربواکسپندرهاي هرچهار رديف تصفيه گازي، رشد چشمگير داشته است. مدير پالايشگاه هشتم مجتمع گاز پارس جنوبي بابيان اين که اين کار براي نخستين بارانجام شده ونقش مهمي درتوليد اتان پالايشگاه هشتم داشته است، بهينه سازي شرايط فرايندي وتغييرسيکل احياي بسترهاي خشک کن رديف هاي گازي را ازديگر اقدام ها درجهت توليد اتان برشمرد.
چابوک اظهارکرد: با انتخاب پالايشگاه هشتم از سوي مديريت هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران به عنوان پايلوت براي تست حذف گاز دي اکسيد کربن با هدف افزايش بازيافت اتان، تست مذکور با برگزاري نشست هاي مقدماتي وبررسي شرايط، همچنين تهيه دستور عمل هاي فرايندي، از26 تيرماه آغازشده وهم اکنون نيز ادامه دارد.
وي يادآورشد: با انجام اين موارد، بدون نياز به تغيير يا افزودن تجهيزات جديد وفقط بابهينه سازي شرايط فرايندي، افزايش محصول اتان محقق مي شود.
مدير منطقه 2 عمليات انتقال گاز اقدام يک شرکت دانش بنيان براي مقابله با تحريم و جلوگيري از خروج ارز از کشور را تشريح کرد.
مجتبي گلستانه دربازديد ازفرايند تعميرات 25هزارساعته دودستگاه توربين DU80 در يک شرکت دانش بنيان ايراني، گفت: تلاش عيني و عملي درشرکت هاي دانش بنيان، مصداق عيني تحقق جهش توليد است.
وي با بيان اين که تعميرات اين نوع توربين ها به دليل پيچيدگي بسيار بالا و فناوري متفاوت با توربين هاي ديگر (داراي سه شافت با سه سرعت گردش متفاوت) پيش از اين در خارج از کشور انجام مي شد، افزود: در سال هاي اخيريک شرکت بزرگ ايراني نيزاقدام به تعمير اين نوع توربين در زمينه تجهيزات دوار مي کرد و امسال براي نخستين بار دو شرکت ايراني ديگر عزم خود رابراي تعميرات اين توربين ها جزم کردند که يکي از آنها، دانش بنيان است.
مديرمنطقه2 عمليات انتقال گازتصريح کرد: با اين اقدام ضمن شکست تحريم وجلوگيري ازخروج ارز از کشور، زمينه رقابت عادلانه دربين شرکت هاي ايراني فراهم شده است.
گلستانه اظهارکرد: نکته قابل توجه دراين فرايند تعميراتي اين است که شرکت هاي ايراني افزون برتعميرات، نسبت به ساخت قطعات اساسي مورد نيازجهت تعويض از جمله پره هاي توربين، کمپرسورهوا وبخش هاي داغ مانندلاينرها و وين ها که فناوري بسيار پيچيده اي دارند، اقدام کرده اند.
وي با بيان اين که حمايت شرکت هاي دانش بنيان از جمله مواردي است که به معرفي، اتصال و رشد آنها درعرصه هاي جهاني مي انجامد، تاکيد کرد: حمايت ازشرکت هاي دانش بينان و تقويت آنها موضوع مهمي است که بايد به آن اهتمام بيشتري داشت.
شرکت نفت و گاز پارس
قائم مقام طرح توسعه فاز 19 پارس جنوبي از تکميل بخش نخست دومين خط لوله صادرات ميعانات گازي فازهاي سايت 2 پارس جنوبي خبر داد. سيدحسين عظيمي بااشاره به برنامه صادرات ميعانات گازي سايت 2 پارس جنوبي بااستفاده از دوسامانه گوي شناور(SPM) گفت: گوي شناورشماره يک به بهره برداري رسيده وباورودگوي شناوردوم به ايران، بنابرشرح قرارداد بخش فراساحل طرح توسعه فاز19پارس جنوبي، نصب گوي مزبور و احداث خط لوله نيزدر دست اجراست. وي ظرفيت بارگيري ميعانات گازي باگوي شناور دوم را هفت هزار متر مکعب درساعت عنوان واظهار کرد: اين سامانه در موقعيت جنوب اسکله آسياي آرام نصب مي شود. قائم مقام فاز 19 پارس جنوبي درباره مشخصات و محل احداث خط لوله دومين گوي شناوربارگيري ميعانات گازي فازهاي پارس 2 گفت: خط لوله 36اينچ مربوط به اين سامانه به طول 7.6 کيلومتر، از ميترينگ مشترک سايت 2 واقع در ضلع جنوب غربي پالايشگاه فاز 12آغاز و پس از تقاطع با خطوط لوله فاز 14 به SPM دوم متصل مي شود. عظيمي با بيان اين که دراين پروژه از روش جديدي براي کشش خط لوله دريا ازساحل (Shore Pulling) استفاده خواهد شد، گفت: در اين روش لوله گذاري در دومرحله انجام مي شود. به گفته وي، مرحله نخست، جوشکاري و لوله گذاري 1300مترخط لوله دربستر درياست که توسط شناور «سي مستر» (متعلق به شرکت تأسيسات دريايي) انجام شد ومرحله دوم که همان ادامه لوله گذاري است، پس از کشيدن لوله ازساحل، انجام مي شود. به گفته وي، مرحله دوم لوله گذاري دومين SPM بارگيري ميعانات گازي فازهاي سايت 2 پارس جنوبي، شهريورماه امسال تکميل مي شود.
شرکت مهندسي و توسعه نفت(متن)
براي نخستين باردرصنعت نفت، ساخت شيرهاي 42اينچ دروازه اي ساز گارباسيال ترش دردستور کارشرکت هاي داخلي قرارگرفته وفرايند ساخت آن به منظوراستفاده درخط لوله انتقال نفت خام گوره- جاسک در دست اجراست. مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت دربازديد از روندساخت شيرهاي دروازه اي(متروکاندوئيت)طرح گوره-جاسک درمجموعه ماشين سازي اراک، گفت: دراين طرح ملي، 83عدد شير «دروازه اي»، «کنترلي» و «قطع کننده اضطراري» به ارزش حدود 9 ميليون يورو استفاده مي شود که همه تلاش ها معطوف به تهيه اين اقلام از داخل کشور است. تورج دهقاني همچنين با اشاره به تأکيد وزير نفت مبني بر بومي سازي و افزايش توان توليد کالا در داخل کشور تصريح کرد: شرکت مهندسي و توسعه نفت به همه مشاوران وپيمانکاران خود، ممنوعيت خريد خارجي کالاهايي را که امکان ساخت آنها در داخل کشور وجود دارد وپيمانکاران داخلي توان توليد آن را دارند، ابلاغ کرده است. وي گفت: براي نخستين باردرکشور، شيرهاي 42 اينچ دروازه اي سازگار با سيال ترش (NACE) ازسوي شرکت هاي داخلي در حال توليد و ساخت شيرهاي کنترلي و قطع اتوماتيک نيز به شرکت هاي داخلي واگذار شده است، در حالي که اين شيرها پيش تر از خارج تأمين مي شد. طرح خط لوله انتقال نفت خام گوره- جاسک، احداث خط لوله اي به طول تقريبي هزارکيلومتر شامل مي شود که دربخش اجرا وساخت آن 6 گستره خط لوله، پنج تلمبه خانه، سه ايستگاه دريافت وارسال توپک وترمينال پاياني، 10پست برق، 400 کيلومتر خطوط انتقال برق، سه گوي شناور، همچنين خطوط لوله زيردريايي، حوضچه آرامش و20مخزن ذخيره سازي نفت خام تعريف شده است.
شرکت نفت فلات قاره ايران
اجراي موفق پروژه انتقال سامانه کنترل مانيتورينگ توربين هاي هلندي اُپرا (OPRA) ازسوي همکاران واحد توليد انرژي، نوسازي و تعميرات توربين منطقه خارک، حدود يک ميليارد ريال صرفه جويي اقتصادي به همراه داشت. بهزاد نبي پور، معاون واحد توليد انرژي منطقه خارک گفت: اجراي طرح مانيتورينگ توربين هاي هلندي اپرا باتوجه به راه اندازي آنها درنيروگاه جديدوضرورت پايش مستمرآنها(کنترل پارامترهاي مهم، مشاهده آلارم ها و...) آنها به منظورانجام اقدام هاي سريع جهت جلوگيري از وقفه در توليد، همچنين باتوجه به بعدمسافت بين محل استقراراپراتورها و توربين ها، به عنوان ضرورتي مهم در دستور کار قرار گرفت. وي بااشاره به برآورد اوليه واستعلام ازچند شرکت مجري، همچنين اعلام هزينه هاي سرسام آوري ازسوي آنها تصريح کرد: ايده اجراي طرح مانيتورينگ توربين هاي هلندي با توجه به حضورنيروهاي خلاق و امکانات موجود درمنطقه خارک شکل گرفت وعمليات با توجه به موجود بودن PANEL، کابل شبکه و ادوات مورد نياز، با کابل کشي حدود 300 مترمربوط به POWER و شبکه براي دو دستگاه توربين اجرايي شد. به گفته وي پس ازنصب ادوات مورد نياز و PANEL مربوط، اشکالات موجود درسيستم باانجام تغييرات نرم افزاري مورد نيازاصلاح، راه اندازي و آزمايش شد. نبي پوراظهارکرد: با انجام اين پروژه امکان انجام همه عمليات مورد نياز اپراتور شامل مانيتورينگ اطلاعات، انجام تغييرات مربوط به بارگذاري (LOAD)، روشن وخاموش کردن الکتروپمپ ها به صورت دستي و... فراهم شده است. وي گفت: براي اجراي اين طرح 400 نفر- ساعت درسطوح کارشناسي وکارشناسي ارشد، کارانجام وبا توجه به محدوديت منابع مالي در شرايط تحريمي کنوني، حدود يک ميليارد ريال صرفه جويي اقتصادي نيز ايجاد شده است.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت
مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت با اشاره به سفيد شدن وضع خوزستان وکاهش مراجعان بيماران کرونايي به بيمارستان نفت تهران، گفت: اين به معناي مهار وکنترل بيماري نيست؛رعايت شيوه نامه هاي بهداشتي الزامي است وهمچنان بايدبر رعايت فاصله گذاري اجتماعي، استفاده از ماسک و شستن چندباره دست ها توجه کردحبيب الله سميع افزود: خوشبختانه روند شيوع ويروس کرونا درخوزستان کاهش يافته است واين استان دروضع سفيد قرار دارد؛ هرچند استان تهران همچنان در وضعيت قرمز وهشدار به سر مي برد، اما روند مراجعان بيماران کرونايي به بيمارستان نفت نسبت به هفته هاي اخير کاهش داشته است. وي افزود: هم اکنون 30 بيمار کرونايي دربيمارستان نفت تهران بستري هستند که اين ميزان ابتلا نسبت به هفته هاي گذشته بالغ بر20 تا 30 درصد کاهش نشان مي دهد. سميع تصريح کرد: روند کاهشي مراجعان بيماران کرونايي به بيمارستان نفت تهران نشان دهنده رعايت الزامات بهداشتي از سوي مردم بوده است که اگرملاحظات و برنامه هاي بهداشتي به شيوه اي اصولي ادامه يابد، مي توان به مهار کامل و کنترل اين بيماري در کشور اميدوار بود. مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، همچنين ايجاد انگيزه لازم براي کادرپزشکي، پيراپزشکي و پرستاري به منظور ادامه فعاليت ها و ارائه خدمات درماني به کارکنان را از اولويت هاي کنوني اين سازمان برشمرد واظهار کرد: وظيفه داريم شرايط سخت حاکم بر بيمارستان ها را تاحدودي برطرف کنيم. مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت گفت: کار کردن به مدت طولاني با لباس هاي ايزوله سخت و آزاردهنده است؛ مضاف بر آن که با وجود اين نوع پوشش، تضميني براي درامان ماندن از ابتلا به اين ويروس وجود نخواهد داشت. وي تاکيدکرد: دراين شرايط بحراني تنها کاري که مي توان براي اين قشر از جامعه انجام داد اين است که با ارائه برخي تسهيلات انگيزه لازم را ايجاد کرد و از مديران ارشد وزارت نفت انتظار حمايت بيشتر داريم. سميع با اشاره به اين که در آستانه روز پزشک و هفته دولت قرار داريم، اظهار کرد: اميدوارم با مساعدت هاي مديرعامل شرکت ملي نفت ايران بتوان تا حدودي از فعاليت هاي اين عزيزان قدرداني کرد.
سميع با اشاره به احتمال شيوع گسترده تر کرونا درماه هاي آتي تاکيد کرد: بايد تمهيدات ويژه اي براي فضاي فيزيکي، تجهيزات پزشکي، سرمايه اي ومصرفي مهيا شود و کمترين لطمه و آسيب متوجه نيروي انساني باشد.
مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت به اثربخشي اقدام هاي پيشگيرانه صنعت نفت براي مقابله باويروس کرونااشاره وتصريح کرد: با وجود شيوع گسترده بيماري کرونا درکشور، توقيفي در فعاليت هاي توليد نفت وگاز درکشورايجاد نشد که نشان مي دهد اقدام هاي پيشگيرانه صنعت نفت براي مقابله با بحران ويروس کرونا موفق عمل کرده است.
سميع با بيان اين که وضع بيمارستان هاي تحت پوشش اين سازمان در زمينه تهيه دارومطلوب است، عنوان کرد: داروي رمدسيوير و فاويپيراوير به ميزان مناسب تهيه شده است در نظر داريم تا دپوي مختصر دارويي نيز براي شرايط حاد و اضطراري که ممکن است درآينده شاهد آن باشيم، پيش بيني کنيم. وي همچنين از تجهيز همه بيمارستان هاي نفت به دستگاه ونتيلاتور جديد درآينده نزديک خبر داد وافزود: ترک تشريفات خريد20 دستگاه ونتيلاتور تصويب شده و فرايند خريد آن در دست پيگيري است. به گفته سميع محدوديت تهيه لوازم مصرفي به ويژه ماسک نيز از آن دست مسائلي است که بايد براي رفع آن اقدام شود.
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با اشاره به بازسازي و نوسازي بيمارستان جم گفت: طرح بازسازي و توسعه اين بيمارستان از سوي پيمانکار مربوط در حال پيگيري است. وي افزود: حمايت هاي مالي شوراي راهبردي پتروشيمي منطقه ماهشهر رقمي افزون بر30ميليارد تومان براي بيمارستان ماهشهر و حمايت هاي مالي شوراي راهبردي پتروشيمي عسلويه معادل هفت ميليارد تومان بوده است که براي تجهيز بيمارستان هاي کنگان، جم و عسلويه در نظر گرفته شده اند.
شرکت بهره برداري نفت و گازمسجدسليمان
ساختمان آزمايشگاه مرکزي اداره شيميايي مسجدسليمان در حال بازسازي است و پيش بيني مي شود اواسط امسال به بهره برداري برسد.اين آزمايشگاه که درمحل موزه نفت با قدمت بيش از 70سال، درحوزه عملياتي شرکت بهره برداري مسجدسليمان احداث شده وخدمات آزمايشگاهي همه حوزه هاي عملياتي آن شرکت را زيرپوشش قرارداده است، بخش عمده اي از آن به واسطه زمين لرزه تيرماه سال 98 تخريب شد. تعميرات اين ساختمان باهدف بازسازي وکارايي بيشترمطابق با استاندارد هاي آزمايشگاهي، بادرنظرگرفتن پروتکل هاي اچ اس اي، دردستورکار معاونت مطالعات شيميايي مديريت امورفني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب قرار گرفته است. ساخت سه سالن مجزا براي انجام آزمايش هاي آب، گاز و نفت، بهسازي خروجي فاضلاب در آزمايشگاه جديد با رعايت استانداردهاي تفکيک ضايعات و مواد شيميايي خطرناک ازپساب شهري، جانمايي بهينه ابزار ودستگاه هاي آزمايشگاه از جمله مواردي به شمار مي روند که در بازسازي آزمايشگاه مذکور به آنها توجه شده است. جانمايي تأسيسات شامل سيستم هاي تهويه مطبوع، سيستم هاي برودتي، خروجي فن ها و انشعاب هاي هوا، گاز وآب درمحل مورد استفاده و انتقال مخزن ذخيره موادزائد و دورريز به زير زمين، همچنين توجه ايمني لازم براي تخليه موادشيميايي وجلوگيري از برگشت بخارهاي شيميايي به محيط باهدف کاهش ريسک بهداشت محيط کار، ديگر مواردي هستند که در بازسازي آزمايشگاه شيميايي نفت و گازمسجد سليمان مورد توجه قرار گرفته اند.
پروژه احداث استخر سرپوشيده شهرستان»لالي»با همت شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان به سرانجام رسيد و تکميل شد. ساخت استخر سرپوشيده درشهر لالي، يکي ازپروژه هاي عمراني و عام المنفعه شرکت بهره برداري نفت وگازمسجدسليمان درحوزه مسؤوليت هاي اجتماعي است. اين پروژه که درمرحله تحويل به کارفرما قراردارد، با برگزاري مراسم رسمي، به اداره کل ورزش وجوانان استان خوزستان واگذار خواهد شد. اين استخر در زميني به مساحت دوهزار و 840 مترمربع و زيربناي سه هزار و 60 مترمربع، با و صرف هزينه 92.5 ميليارد ريال احداث شده است. استخر شهرستان لالي مسجدسليمان، به استخر اصلي وکودکان، جکوزي، سوناي خشک و بخار، سالن بدنسازي، سيستم اعلان آتش سوزي، همچنين سيستم تهويه مطبوع، موتورخانه مجهز وپيشرفته و ديزل ژنراتور(به منظور تأمين برق در صورت قطع شبکه برق اصلي)، مجهز است. اين پروژه که درقالب عمل به مسؤوليت هاي اجتماعي شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان از سوي مديريت مهندسي و ساختمان اين شرکت درشهرستان کم برخوردار لالي احداث شده، تأثير شاياني درافزايش سرانه فضاهاي ورزشي دراين شهرنفتي ايجاد کرده است ومي تواند نقش مهمي درجذب جوانان ورزش دوست وبا استعداد به سمت ورزش مفرح و جذاب شنا ايفا کند. شرکت بهره برداري نفت و گازمسجدسليمان به احداث کتابخانه عمومي در قالب مسؤوليت هاي اجتماعي نيزاقدام کرده واحداث زمين چمن مصنوعي فوتبال پروژه ديگر اين شرکت درشهرستان لالي است.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران
با رفع اِشکال از ياتاقان الکتروموتور شماره 4 تأسيسات کن که سوخت مورد نياز انبار نفت شمال غرب تهران را تأمين مي کند، اين دستگاه دوباره درسرويس قرار گرفت. مهدي مبيني، کارشناس ارشد واحد برق با اشاره به اجراي اين پروژه در مرکز انتقال نفت اقماري ( ري – کن ) گفت: از آنجا که اين تعميرات به دست توانمند نيروهاي داخلي انجام شده، با پيشگيري از ارسال آن به خارج ازشرکت هم در زمان وهم درهزينه تعميرات، کاهش قابل قبولي ايجاد شده است. وي گفت: اين الکتروموتور پس از طي موفق فرايند تعميرات، هم اکنون در مرکز انتقال نفت کن در مدار بهره برداري دوباره قرارگرفته است.
بازسازي ترانس هاي رکتي فاير ايستگاه هاي حفاظت کاتدي، صرفه جويي قابل توجهي را براي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران رقم زد. رئيس واحد نگهداري و تعميرات برق شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران گفت: ترانس هاي سياهلک در محدودة ايوانکي، ايستگاه تازه تأسيس ماهدشت، شريف آباد، عسگرآباد و ايستگاه 330 حسن آباد قم ازجمله مواردي هستند كه بازسازي شده اند. ساسان صمدبين هزينه هريک از ترانس ها را در صورت خريد 20 تا 30 ميليون تومان اعلام و اظهارکرد: بامساعدت همکاران واحد نگهداري و تعميرات برق، اين ترانس ها با مبالغي کمتر از دو ميليون تومان بازسازي شده اند.
وي ادامه داد: اجناس مورد نياز براي بازسازي ترانس ها از انبار و قطعات بدون استفاده اي که از قبل وجود داشت، تهيه، سرهم و پس از تست، دوباره به کار گرفته شده اند.
پالايشگاه تهران
مديرعامل شرکت پالايش نفت تهران گفت: هم اکنون به طورميانگين روزانه هفت ميليون ليتربنزين پاک دراين پالايشگاه توليد مي شود که با راه اندازي واحد CCR به روزانه8.5 ميليون ليتر بنزين يوروافزايش خواهد يافت. حامدآرمان فردرآئين بهره برداري ازپروژه جايگزيني برق نيروگاه شمالي پالايشگاه تهران افزود: با راه اندازي واحد CCR پالايشگاه در قالب طرح توسعه، کيفيت بنزين توليدي نيز به يورو 5 تبديل مي شود. وي با بيان اين که احداث واحد CCR نيازمند حدود 200 ميليون يورو سرمايه گذاري است، تصريح کرد: باراه اندازي اين واحد، کيفيت و کميت محصولات توليدي در پالايشگاه به نحو چشمگيري افزايش مي يابد. آرمان فرهمچنين با اشاره به اين که هم اکنون به طورميانگين روزانه هشت ميليون ليتر گازوئيل با استاندارد يورو دراين پالايشگاه توليد مي شود، گفت: پالايشگاه تهران گازوئيل مورد نياز استان تهران، استان البرز و بخشي از استان خراسان رضوي را نيز تأمين مي کند. وي درباره پروژه جايگزيني برق نيروگاه شمالي پالايشگاه تهران نيز گفت: جايگزيني برق از STG (مولد برق با بخار آب) به GTG (مولد برق با گازطبيعي)، افزايش 9درصدي راندمان واحد توربين هاي گازي، کاهش حدوديک درصدي مصرف انرژي، همچنين کاهش22 ميليون کيلو گرمي گازهاي آلاينده و گلخانه اي وصرفه جويي مستقيم وغيرمستقيم سالانه 210 ميليارد ريال از مهم ترين مزيت هاي اين طرح است. مديرعامل شرکت پالايش نفت تهران گفت: اين پالايشگاه به عنوان يکي از پالايشگاه هاي پيشرو درکشورموفق شده است به تازگي عمليات تعمير و نگهداري پالايشگاه را در شرايط حساس کرونا با رعايت دستورعمل هاي بهداشتي با موفقيت به پايان برساند.
شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران
مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ازاجراي مرحله نخست طرح کهاب در جايگاه هاي عرضه سوخت سراسر کشور خبر داد. کرامت ويس کرمي افزود: جايگاه هاي عرضه سوخت کل کشور به ويژه کلانشهر تهران به مرحله نخست طرح کهاب مجهز شده اند. وي تأکيد کرد: ازسه انبار نفت موجود درسه نقطه کلانشهر تهران، انبار نفت شمال غرب که مجهز به سيستم بازيافت بخار بنزين شده و فعال است، به صورت شبانه روزي فرايند تبديل بخار بنزين به بنزين را انجام مي دهد. به گفته وي دوانبار نفت ديگر يعني انبار نفت ري و انبار نفت شمال شرق تهران نيز تأمين اعتبار انجام شده است و درمرحله طراحي و در پيمان سپاري پروژه بازيافت بخار بنزين هستيم. مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي درباره طولاني شدن روند اين پروژه گفت: قرار بود اين پروژه به بخش خصوصي واگذارشود که به دليل استقبال نشدن ازآن، طرح مزبورازمنابع ديگر شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران عملياتي شد. ويس کرمي اظهار کرد: انتظار مي رود امسال با انتخاب پيمانکار، طرح کهاب در دو انبار نفت ري و شمال شرق تهران نيز اجرايي شود. وي با تأکيد بر اين که تکاليفي که درباره توزيع بنزين و نفت گاز يورو 4به عهده وزارت نفت و شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران بوده به بهترين نحوممکن اجرايي شده است، گفت: طرح کهاب (کاهش، هدايت، انتقال و بازيافت بخارات بنزين) شامل سه بخش ومرحله نخست آن در جايگاه هاي عرضه بنزين سراسر کشوربه ويژه کلانشهر تهران اجرا شده است. مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي با اشاره به اين که طرح کهاب باپيگيري هاي سازمان حفاظت محيط زيست، يک بارديگر در هيئت وزيران مطرح ومصوب شده است، تصريح کرد: اميدواريم با تأمين منابع مالي بتوانيم مراحل دوم وسوم اين پروژه را ازابتداي مهرماه امسال با اولويت کلانشهرها آغاز کنيم.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان از توزيع نفت گاز يورو 4 ميان ناوگان اتوبوس هاي درون شهري اين منطقه خبر داد. امين روستايي گفت: چندي است که خودروهاي شخصي و عمومي، به ويژه ناوگان اتوبوس هاي شهري شرکت واحد در سراسر کشور در رديف عوامل نخست آلودگي هوا شناخته و معرفي مي شوند که اين مهم تأمين و توزيع سوخت با کيفيت بالاتر اين وسايل نقليه را در کاهش آلودگي هوا بيش از پيش ضروري مي کند.
وي افزود: بنابر وظيفه ارائه خدمات مطلوب به هم وطنان وتأکيدهاي مديريت ارشد استان، به همت مسئولان وکارکنان خدمتگزارمنطقه، از اوايل مردادماه امسال، سوخت ناوگان اتوبوسراني شهري، يورو 4 شد. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه همدان بااشاره به همکاري همه جانبه شهرداري درتخصيص مکان، تأمين تجهيزات لازم و زيرساخت مناسب فني والکترونيک گفت: توزيع الکترونيکي نفت گازبا کيفيت و استاندارد جهاني يورو 4 در ميان ناوگان حمل ونقل عمومي جابه جايي مسافر در شهر، آماده و راه اندازي شده است. وي افزود: اکنون نفت گازتوزيعي درجايگاه پايانه بزرگ مسافربري همدان، جايگاه هاي عرضه سوخت مستقر در رينگ دوم شهر همدان و همچنين پمپ بنزين هاي محورهاي اصلي بزرگراه ترانزيت اتصال دهنده شمال و مرکز به جنوب و غرب کشور در مبادي ورودي و خروجي شهرهاي استان، از نوع يورو 4 است. روستايي همچنين با اشاره به توزيع بنزين يورو 4 با اکتان بالاي91 از ابتداي امسال درجايگاه هاي عرضه سوخت استان همدان، گفت: حفظ سلامت محيط زيست و تلاش درتعديل آلاينده هاي هوا، همواره از دغدغه هاي مديريت کلان شرکت ملي پخش و حساسيت هاي اين شرکت در قبال مسئوليت اجتماعي خود بوده است.
پخش فراورده هاي نفتي منطقه يزد
مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه يزد گفت: توزيع الکترونيکي گازمايع (ال پي جي)دراستان يزد از شهريورماه امسال آغاز مي شود. عبدالرضا انتظاري افزود: اين طرح از يکم شهريورماه امسال آغاز و ازاين پس عمليات توزيع سيلندرهاي گازمايع، به صورت الکترونيکي انجام مي شود. وي ساماندهي توزيع سيلندرگاز مايع، شناسايي مصرف کننده واقعي، توسعه خدمات الکترونيک، همچنين سهولت در انجام کار با استفاده از کارت بانکي سرپرست خانوار را از جمله مزاياي اجراي اين طرح برشمرد. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه يزد بااشاره به اين که طرح توزيع الکترونيکي فراورده هاي نفتي(نفت سفيد، نفت گاز و گازمايع) در دستور کاراين شرکت قرار دارد، تصريح کرد: در مرحله نخست توزيع نفت سفيد و نفت گاز با استفاده از زيرساخت بانکي اجرايي شد و از اين پس مصرف کنندگان گازمايع نيز مي توانند با ثبت نام در سامانه NEWTEJARATASAN.NIOPDC.IR سوخت مورد نياز خود را به صورت الکترونيکي را دريافت کنند.
شرکت ملي گاز
سرپرست مديريت ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران اعلام کرد: اين شرکت براي تأمين پايدار گاز در زمستان امسال آماده است.
محمدرضا جولايي گفت: تمهيدات شرکت ملي گاز ايران در بخش توليد، انتقال و توزيع گازازماه ها پيش براي زمستان امسال بسيارمثبت پيش رفته، از اين رو امسال هم هيچ مشکلي در مصرف گاز به ويژه در بخش خانگي نخواهيم داشت. وي با بيان اين که مقدارگاز تحويلي به خطوط در پنج ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال چهاردرصدافزايش داشته است، تصريح کرد: در همين بازه زماني، مصرف گازدربخش هاي خانگي وتجاري وصنايع عمده نيز حدود 10 درصد افزايش داشته اند. سرپرست مديريت ديسپچينگ شرکت ملي گاز مقدار مصرف گاز نيروگاه ها نيز اشاره و تصريح کرد: در همين بازه زماني، ميزان گاز تحويلي به نيروگاه ها هفت درصد افزايش داشته و اين مهم توانست توليد رامطابق با برنامه پيش ببرد وگازدرهمه نقاط کشوربه موقع به مصرف کنندگان برسد. جولايي با اشاره به توسعه هوشمندانه شبکه انتقال گاز ايران در طول پنج سال اخير تصريح کرد: با ساخت و بهره برداري خطوط لوله و تأسيسات تقويت فشار جديد، هم اکنون امکان انتقال و توزيع هرگونه افزايش توليد گاز در جنوب کشور فراهم شده است. وي تأمين پايدار گاز بخش خانگي حتي در دورترين نقاط کشور را اولويت و خط قرمز شرکت ملي گاز ايران عنوان و اظهار کرد: تلاش شبانه روزي همکارانم در صنعت گاز، سبب شده است تاکنون شاهد افت فشار يا قطعي گاز در اين بخش نباشيم و به ياري خدا اين مهم تا پايان سال اولويت ما خواهد بود. سرپرست مديريت ديسپچينگ شرکت ملي گاز تأکيد کرد: با وجود اين، هم وطنان بايد اين نکته را مد نظر داشته باشند که هرچند ما داراي ذخاير عظيم گاز هستيم و مشکلي هم براي تأمين گاز مصرفي بخش خانگي و تجاري نداريم، اما از اين نعمت خدادادي بايد به طور بهينه استفاده کرد و آن را هدر نداد تا براي نسل هاي آينده نيز حفظ شود.
شرکت ملي حفاري ايران
پروژه مديريت دانش باعنوان»پروژه پژوهشي مستندسازي وبه اشتراک گذاري تجارب سازماني» به ميزباني مديريت خدمات ويژه شرکت ملي حفاري ايران وارد فاز اجرا شد. مجري اين طرح که ازسوي مديريت پژوهش، فناوري و مهندسي ساخت شرکت انتخاب شده، دانشگاه شهيد بهشتي است.مدت اجراي پروژه 9ماه تعريف و اکنون مراحل نصب نرم افزار روي ديتابيس شرکت تکميل و وارد فاز اجرا در پايلوت شده است. مهدي عرشيان، مديرپژوهش، فناوري ومهندسي ساخت شرکت ملي حفاري ايران گفت: با توجه به اهميت و رويکرد به مديريت دانش در دنيا، طرح مزبوراز سوي اين مديريت تعريف شده است. به گفته وي «پروژه پژوهشي مستند سازي وبه اشتراک گذاري تجارب سازماني»، پس ازفراخوان وطي مراحل قانوني، باعقد قرارداد پژوهشي با دانشگاه شهيد بهشتي، وارد مرحله اجرا شده است. عرشيان با بيان اين که اين طرح براي نخستين بار ازسوي شرکت ملي حفاري ايران اجرامي شود، کاربرد نرم افزارتعريف شده دراين طرح را براي جمع آوري و انتشار تجارب و دانش فني کارکنان اعلام و اظهار کرد: اين طرح کارکنان فعال راازکارکنان غيرفعال تفکيک مي کند وموجب مي شود انگيزه بيشتري در ميان آنان ايجاد شود. عرشيان تصريح کرد: فاز نخست پروژه، شامل بررسي شرايط و بلوغ سازماني شرکت در زمينه مديريت دانش و نصب نرم افزار، ارديبهشت ماه اجرا شد و در فاز بعدي آن، نياز به تعيين پايلوت براي اجراي پروژه داشت که اين پايلوت با توجه به مواردي مانند هاي تک بودن، ايجاد ارزش افزوده قابل توجه، تحصيلات وتخصص بالا، همچنين مديريت خدمات ويژه حفاري، انتخاب شد واميدواريم شرکت ملي حفاري ايران از نتايج مثبت آن بهره مند شود. علي دقايقي، مديرخدمات ويژه شرکت ملي حفاري ايران نيز گفت: در اين پروژه اطلاعات و دانش کارکنان مستندسازي مي شود و در سال هاي بعد مهندسان و کارکنان جوان مي توانند از اطلاعات کارشناسان پيشکسوت شرکت استفاده کنند. نويد نظافتي، مجري طرح و نماينده دانشگاه شهيد بهشتي هم گفت: در سامانه مديريت دانش، هر شخص توانايي ثبت درس آموخته هاي خود را به نام خود دارد وهمه کاربران يا کارکنان مي توانند از درس آموخته هاي تأييد شده همکاران خود مطلع شوند. وي تصريح کرد: ازطريق اين نرم افزار، مديريت ها مي توانند ظرفيت هاي خود را بررسي کنند و به تجارب کارکنان نيزامتياز تعلق گيرد.
شرکت گاز استان فارس
مديرعامل شرکت گاز استان فارس گفت: استان فارس رتبه نخست اجراي طرح کنترل و نظارت بر مصرف بهينه گاز را از آن خود کرد. غلامعباس حسيني با بيان اين که اين دومين سال پياپي است که شرکت گاز استان فارس به اين رتبه دست دست مي يابد، تشکيل ستاد کنترل و نظارت برمصرف بهينه گازطبيعي، پايش مصرف گازاداره هاو سازمان ها ي استان و بازرسي هاي دقيق را از جمله موارد موثر درکاهش قابل توجه مصرف گاز استان فراس عنوان کرد. وي گفت: با برنامه ريزي هاي دقيق کارشناسان ستاد کنترل ونظارت بر مصرف بهينه گازطبيعي فارس، مقدارمصرف گازدراداره ها و سازمان ها ي دولتي استان رصد شده وبا اعزام گشت هاي پايش مصرف گاز، راهکارهاي مصرف بهينه، صرفه جويي و مديريت انرژي ارائه شده است. حسيني با بيان اين که گشت هاي ستاد کنترل و نظارت بر مصرف بهينه گازطبيعي به صورت مستمر در ساعات کاري وتعطيلات پايان هفته، مصرف گاز و دماي رفاه ادارات وساختمان هاي دولتي استان را پايش کرده اند، ادامه داد: پس ازبازه زماني معين، کارشناسان اين شرکت در بازديد ادواري چک ليست مصرف انرژي را تکميل و بر اساس آن هزار و 818 اخطار کتبي به اداره هاي متخلف ابلاغ کردند. وي تأکيدکرد: به دليل رعايت نشدن اصول مصرف بهينه، فهرست اداره هاي متخلف به استانداري اعلام وباهماهنگي دستگاه قضا، برابر قوانين و مقررات مربوطه 118 حکم قضايي براي آنها صادر شد. مديرعامل شرکت گازاستان فارس انجام 11 هزار و 796 مورد بازرسي از اداره ها ونهادهاي دولتي، تجهيزتيم هاي بازرسي به دماسنج هاي ديجيتال براي افزايش دقت درنظارت، برگزاري دوره هاي آموزشي بهينه سازي و رعايت الگوي مصرف گاز، توزيع بروشور، پوستر و اعزام کارشناسان آموزشي ستادبه اداره ها، مدارس، مصلي و مراکز عمومي باهدف افزايش آگاهي مردم را ازجمله اقدام هاي ستاد کنترل و نظارت بر مصرف بهينه گاز طبيعي در استان فارس اعلام کرد. طرح کنترل ونظارت بر مصرف بهينه گازباهدف پيگيري اجراي بخشنامه معاون اول رئيس جمهوري به وزارتخانه ها، سازمان ها، مؤسسه ها وشرکت هاي دولتي، نهادهاي انقلاب اسلامي، نيروهاي مسلح و استانداري ها مبني بر لزوم رعايت مصرف بهينه و ايمن از گاز اجرا شده است.
گفت وگو با سيدصالح هندي، مديراکتشاف شرکت ملي نفت(بخش دوم و پاياني)
اکتشاف آغاز راه صنعت نفت است و اساسا بدون آن صنعت نفت شکل نخواهد گرفت؛ بنابراين به نوعي اکتشاف را مي توان نقطه آغاز تاريخ صنعت نفت نيز دانست. در شماره پيش و در بخش نخست از گفت وگو با سيدصالح هندي، مدير اکتشاف شرکت ملي نفت، که توسط مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت انجام شده سخن بيشتر از هر چيز بر تاريخ و واکاوي گذشته اکتشاف گذشت. در بخش دوم و پاياني اين گفت وگو تاريخ يک بخش از صنعت عظيم نفت را با اين مدير باتجربه نفتي مرور مي کنيم:
***
در سال 1352 با گسترش فعاليت هاي اکتشافي، مديريتي در شرکت ملي نفت به نام مديريت اکتشاف و توليد شکل گرفت که در حقيقت هسته مرکزي کنترل و نظارت بر فعاليت هاي اکتشاف و توليد در شرکت ملي نفت به عهده داشت و شرکت «اُسکو» نيز تأسيس شد. در همان سال قرارداد کنسرسيوم بعد از 19 سال ملغي و قرارداد جديدي امضا شد که بر اساس آن، اعضاي کنسرسيوم ديگر شريک ما نبودند، بلکه پيمانکار شرکت ملي نفت ايران محسوب مي شدند، در صورتي که بخشي از مالکيت ميدان هايي که در زمان کنسرسيوم کشف شد و در اختيار شرکت هاي خارجي قرار گرفته بود. با امضاي قرارداد جديد، کشور وضع بهتري پيدا کرد، اما اسکو حداقل در مورد اکتشاف خيلي موفق نبود. با اينکه از سال 1352 تا 1357 تعداد زيادي چاه از سوي اسکو حفر شد، اما مي توانيم بگوييم که يک دهه قبل از انقلاب جزو دهه هاي بسيار ناموفق در حوزه اکتشاف بود. بد نيست به اين موضوع هم اشاره کنم که در دنيا اکتشاف را به قماربازي تشبيه مي کنند، يعني با وجود پيشرفت علم و فناوري، اما فعاليت هاي اکتشافي در ميان کسب و کارهاي صنعت نفت پرريسک ترين، پردستاوردترين و پرسودترين بخش محسوب مي شود. بعد از انقلاب اسلامي از هر يک واحد پولي که صرف اکتشاف کرده ايم، 400 برابر بهره گرفته ايم.
بعد از پيروزي انقلاب، تمام کارشناسان خارجي از کشور خارج شدند و عملا صنعت نفت به دست کارشناسان ايراني افتاد. توليد همزمان نفت و انجام فعاليت هاي اکتشاف بسيار سخت بود و به سرعت هم جنگي به ما تحميل شد که از بد حادثه در غرب و جنوب غرب کشور با بيشترين فعاليت هاي نفتي اتفاق افتاد. همچنين در بخش فراساحل بيشترين درگيري ها را روي دريا، در پايانه ها و سکوهاي نفتي داشتيم و عملا صنعت نفت به خط مقدم جنگ تبديل شد. به عنوان مثال در همان اوايل جنگ، نخستين چاهي را که در ميدان «نيرکبير» يا «آزادگان» فعلي حفر مي شد، بعثي ها تصرف کردند و سکو را بردند و آن منطقه که شرق بصره و حدودا منطقه شلمچه امروزي است، تا اواخر جنگ دست عراق بود و ما هيچ فعاليتي نتوانستيم انجام بدهيم. با همه اين اوصاف حتي در زمان جنگ هم فعاليت هاي اکتشافي تعطيل نشد، به خصوص در سال هاي ابتدايي. در سال 1358 مياديني مثل چهاربيشه و زاغه و در سال 1359 ميدان پايدار غرب (مشترک با عراق) کشف شد. در سال 1360 ميدان گنبدلي در کنار خانگيران و ميادين دريايي نصرت و نوروز کشف شد و در دوران جنگ تحميلي، در مجموع 18 ميدان و لايه مخزني جديد نفت و گاز را کشف کرديم و اين نشان مي دهد که هرچند چرخ صنعت نفت در برخي از مقاطع شايد کندتر چرخيد، اما هيچ گاه از حرکت بازنايستاد.
در آن زمان، سيدمهدي حسيني به عنوان نخستين مدير اکتشاف معرفي شد. وي از سال 1372 تا سال 1376 مدير اکتشاف بود، سپس سيدمحمود محدث با رکوردي بي سابقه از سال 1376 تا 1391 مديريت اين شرکت را برعهده داشت. پس از آن، هرمز قلاوند از سال 1391 تا 1394 بر صندلي مديريت اين مجموعه تکيه زد و از اواخر سال 1394 تا امروز هم اين افتخار نصيب من شده تا مديريت اين شرکت را برعهده داشته باشم. لازم است در اينجا از آقايان مشتاقيان، پروينيان، تولايي و پارسي نيز يادي کنيم که پس از انقلاب اسلامي مديريت اکتشاف و توليد را برعهده داشتند و بخشي از دستاورد بزرگ فعلي نيز به تلاش ايشان بازمي گردد. از سال 1372 مديريت اکتشاف مجددا دچار تغيير و تحول شد. مهندس زنگنه در دوره اول وزارت، به دنبال آن بود که شرکت هاي خصوصي بخش خدمات را برعهده بگيرد و به دنبال آن بخش عمليات از مديريت اکتشاف جدا و به شرکت خدمات اکتشاف و بعدها به شرکت عمليات اکتشاف تبديل شد که در حال حاضر به عنوان يکي از شرکت هاي زيرمجموعه اويک، يکي از پيمانکاراني است که براي مديريت اکتشاف و ساير بخش ها فعاليت مي کند. بعد از اين دوران و بعد از جدا شدن مديريت اکتشاف، برنامه ريزي هاي پنج ساله صورت گرفت و الان به ششمين برنامه پنج ساله رسيده ايم. توسعه در برنامه اول و دوم خيلي مطابق برنامه ها پيش نرفت، اما در برنامه هاي سوم، چهارم، پنجم و ششم فعاليت هاي اکتشافي قوام بيشتري گرفت و با برنامه ريزي و طراحي مناسبي پيش رفت و در مجموع در 40 سال بعد از پيروزي انقلاب، مديريت اکتشاف کارنامه بسيار درخشاني دارد که کشف ميدان فوق عظيم آزادگان، ميدان گازي پارس جنوبي به عنوان عظيم ترين ميدان گازي جهان نمونه هايي از آن است. سال گذشته نيز لايه نفتي نام آوران در منطقه اهواز شناسايي شد که دومين کشف بزرگ نفتي تاريخ صنعت نفت ايران بود. البته اکتشافات بزرگ و کوچک ديگر هم بود و در سال هاي اخير حداقل در هر سال، دو تا سه کشف را در لايه هاي مختلف نفت و گاز داشتيم و در مجموع در اين 40 سال، 37 ميدان نفتي؛ 87 ميدان گازي، 33 لايه مخزني و 9 مورد افزايش حجم تحديدي جديد کشف کرده ايم.
باور کنيد بسياري از کارشناسان که فعاليت هاي اکتشافي را با ريسک بسيار بالايي انجام مي دهند، براي رسيدن به موفقيت نذر و نياز مي کنند. در زمان تست گيري از برخي چاه ها من حضور داشتم و آن لحظه اي که همه در انتظار به ثمر نشستن سال ها تلاش هستند، لحظه بسيار پرشوري است. يکي ديگر از ويژگي هاي اکتشاف اين است که هيچ وقت مراسم افتتاحيه ندارد و خيلي زود هم به فراموشي سپرده مي شود. هيچ جا شنيده نمي شود که طرح اکتشافي را افتتاح کنند يا روباني براي اکتشاف پاره شود. کشف ميدان پارس جنوبي يک بار اتفاق مي افتد و تمام، اما هر بار سکويي با سروصدا به آب انداخته مي شود. به تعبير من، کساني که در حوزه اکتشاف فعاليت مي کنند، خط شکنان شب اول عمليات هستند، چراکه در هيچ فيلمي آنها را نمي بينيد، اما همه موفقيت هاي بعدي عمليات، نتيجه تلاش آنان است. ما در کشف ميدان آزادگان دو شهيد داديم. وقتي بلافاصله بعد از اتمام جنگ تحميلي به آنجا رفتيم، راه 5،6 متري پاکسازي شده بود و واقعا در وضعيت سختي به سر برديم.
اگر بتوانيم در موزه اکتشاف، حفاري و توليد نفت مسجدسليمان دو هدف کلان را دنبال کنيم، به خواسته هايمان رسيده ايم. اول اينکه بتوانيم ديدارکننده را با اين صنعت اکتشاف آشنا کنيم. من اين شانس را داشتم که از چند موزه نفت در دنيا بازديد کنم. موزه نفت نروژ واقعا بي نظير بود. تمام مراحل شکل گيري و توليد نفت در اين موزه بازسازي شده و مردم در گروه هاي مختلف از آن ديدن مي کنند. در آنجا کودکان دبستاني را مي بينيد که کف موزه نشسته اند و برايشان مراحل توليد نفت در زيردريا شبيه سازي مي شود. همين جا خاطره اي را برايتان شرح دهم. در آن زمان که حدود 18 سال از تاسيس اين موزه مي گذشت، از مدير مجموعه پرسيدم: «چرا اسم اينجا را گذاشته ايد موزه، در حالي که اشيا و موضوعات به نمايش درآمده قديمي نيستند و مربوط به 20 سال پيش است؟» مي دانيد چه جوابي به من داد؟ گفت: «خواستيم مثل شما نباشيم که بعد از 100 سال، هنوز موزه نفت نداريد!» از همان روز هميشه در ذهنم بود که بايد براي راه اندازي موزه نفت کاري بکنيم و در اين زمينه کم کاري کرده ايم. يکي از دلايل کمبود دانش جامعه درباره نفت، نبود وجود تشکيلاتي مثل موزه صنعت نفت است که فعاليت اين حوزه را به مردم بشناساند. موضوع دوم اين است که بالاخره مردم بدانند اين نفت و گازي که با سهولت مصرف مي کنند، با چه تلاش و زحمتي توليد مي شود. بايد در اين زمينه هزينه شود. هميشه به عنوان عضو هيئت مديره اکتشاف از راه اندازي موزه نفت پشتيباني کرده ام. ممکن است بعضي اين هزينه ها را غيرضروري و زائد بدانند، در حالي که اين طور نيست. در موزه نفت بايد از شيوه ها و فناوري هاي جديد استفاده شود تا نحوه شکل گيري، حفاري، استخراج نفت و ديگر عمليات آن به درستي نمايش داده شود. من از روزي که وارد مديريت اکتشاف شدم، درهاي آن را به روي موزه نفت باز کردم و همه اسنادي را که داشتيم، در اختيار مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت قرار داده ام. مديريت اکتشاف تاکنون حدود 500 قلم از تجهيزات قديمي اش را به موزه هاي صنعت نفت اهدا کرده است. همين طور 50 گزارش ناب زمين شناسي و تاريخي که در مديريت اکتشاف موجود بود را به همراه اولين نقشه اي که براي مسجدسليمان تهيه شده، اولين رکوردهاي ژئوفيزيکي در ايران، اولين عمليات لرزه نگاري در جهان که در ايران انجام شده است، اولين مزايده بلوک هاي اکتشافي و... در اختيار موزه هاي نفت قرار داديم. به خاطر دارم در مراسم امضاي يک قرارداد، يکي از مديران قديمي نفتي که حالا پيمانکارمان در بخش حفاري شده بود، گفت: «مگر شما چيزي هم بعد از انقلاب کشف مي کنيد؟» آن لحظه براي مظلوميت و ناشناخته ماندن فعاليت هاي اکتشافي بسيار افسوس خوردم و همان موقع ايده تهيه اطلس اکتشاف ميادين نفت و گاز در چهار دهه به ذهنم رسيد. کار بسيار سختي بود که براي سال هاي 57 تا 97 خورشيدي به سرانجام رسيد و رونمايي شد. اطلس 40 ساله از اولين کشف نفت تا به امروز، به دو زبان فارسي و انگليسي که اخيرا در مديريت اکتشاف تهيه و تدوين شده، يکي ديگر از مواردي است که در اختيار موزه قرار داديم و عهد کرده ايم که هر کاري از دستمان برمي آيد انجام دهيم، چون معتقديم کشور به موزه نفت نياز دارد و ما هم به اين تشکيلات اعتماد داريم.
با پايان جنگ تحميلي و ورود کشور به مرحله سازندگي، به نظر مي رسيد که بايد طرح جديدي انداخت و بنا بر تصميم شرکت ملي نفت در سال 1372 اکتشاف از توليد جدا شد. آن موقع، بخشي از ساختمان هاي مرکزي هفتم و هشتم در کوچه لاله و يغما به اکتشاف واگذار شد و از آن پس مديريت «اکتشاف و توليد» به سه مديريت «اکتشاف»، «توليد مناطق خشکي» و «توليد مناطق دريايي» تبديل شد که بعدها بخش دريايي به شرکت نفت فلات قاره ايران و مناطق خشکي به شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب تبديل شد.
تحليلي بر بيانات رهبر معظم انقلاب درباره چگونگي برگزاري مراسم عزاداري در شرايط خاص امسال
محرم امسال متفاوت ترين محرمي است که شايد تا به امروز در تاريخ وجود داشته است. درحالي که ويروس کرونا تمامي فعاليت هاي زندگي بشر امروز را تحت تاثير قرار داده، هيچ کس گمان نمي کرد محرم، اين ماه عزيز هم تحت تاثير کرونا قرارگيرد و براي برگزاري آن دستورعمل و پروتکل نوشته شود؛ چرا که محرم با چارچوب و قاعده بيگانه است، محرم دلي است، هرکس به وسعت دلش در آن سهم دارد، چطور مي شود اين شوق و شور را محدود کرد و چگونه دل طاقت دارد بيان عطش عزاي حسيني را محدود کند. اما در دوره آخرالزمان بايد فراگرفت هر آنچه تا به امروز ناشدني بود و بايد تمرين کرد تحمل و صبوري را تا صاحب الامر، خود گره از کار دنيا باز کند. آنچه در ادامه مي خوانيد نگاهي است به بيانات رهبرمعظم انقلاب درباره شرايط خاص محرم امسال.
با اين که در ابتدايي ترين روزهاي شيوع کرونا تصور اين بود که کوويد 19 تنها در فصل سرما جولان خواهد داد و گرماي تابستان حسابش را خواهد رسيد اما نشد آنچه بايد مي شد و تابستان 99 در داغ ترين روزهايش همچنان شاهد جولان اين ويروس در اقصي نقاط جهان است. در اين ايام، ماه مبارک رمضان را با هزار دل سوخته پشت سر گذاشتيم و نتوانستيم آن چنان که بايسته و شايسته بود از برکاتش بهره مند شويم. شب هاي قدر را بافاصله گذاري اجتماعي به پايان برديم و تنها دل خوش به کمک هاي مومنانه شديم تا شايد کمي از غم دوري از مساجد و حسينيه ها و اماکن مقدسه کم شود. اما هيچ گاه تصور نمي کرديم محرم 1442 هجري قمري اين گونه از راه برسد. درحالي که ستاد ملي کرونا برگزاري مراسم ماه محرم امسال را با رعايت دستورعمل هاي بهداشتي مجاز اعلام کرد اما به واسطه قرمز شدن بسياري از مناطق کشور، دل نگراني ها از شيوع کرونا به دليل تجمعات هيئت ها افزايش يافت.
در اين زمينه رهبر فرزانه انقلاب نيز طي سخنان مهم خود در روز عيد قربان بر رعايت دستورات ستاد ملي کرونا تاکيد فرمودند و بيان داشتند: «عزاداري محرم بايد بر اساس ضوابط ستاد ملي مبارزه با کرونا برگزار شود.
در عزاداري ها معيار آن چيزي است که کارشناسان و ستاد ملي کرونا اعلام مي کنند؛ بنده به توصيه اين عزيزان عمل مي کنم.
توصيه من به مردم اين است که ببينيم ستاد ملي کرونا چه مي گويد و در مسئله عزاداري به گفته اين ستاد عمل کنيم. اگر وضعيتي که داريم را شل بگيريم، فاجعه بزرگي رخ خواهد داد.»
سخنان ايشان باعث واکنش هاي بسياري از سوي مداحان و متوليان مذهبي کشور شد و همگي بر اين نکته تاکيد کردند که از منويات رهبري، در برابر تصميمات ستاد ملي مبارزه با کرونا تبعيت خواهند کرد.
سيد مجيد بني فاطمه مداح اهل بيت(ع) در پي سخنان مقام معظم رهبري در خصوص برگزاري جلسات محرم با انتشار پستي در فضاي مجازي گفت: «رهبر عزيزتر از جان ما؛ فرمايش حضرتعالي پيرامون چگونگي پاسداشت عزاي حضرت سيدالشهدا عليه السلام و تعظيم شعائر حسيني، مطابق معمول، فصل الخطاب است».
ميثم مطيعي مداح اهل بيت(ع) نيز با انتشار توييتي در فضاي مجازي اظهار کرد: «سلامت مردم بيش از ديگران، براي هيئتي ها مهم است.
ما تابع تصميمات ستاد ملي کرونا هستيم؛ اما يک حرف بزنيد، نه مثل تجربه روز عرفه که نهاد (آ) صبح يک چيز بگويد، ظهر نهاد (ب) يک چيز، عصر همه خلاف هم! عيد غدير نزديک است. اگر نظري داريد اولا بين خودتان جمع بندي کنيد و ثانيا زودتر اعلام کنيد».
محمدرضا بذري مداح سرشناس شمال کشور نيز در خصوص برگزاري عزاداري محرم و لزوم تبعيت از تصميمات ستاد ملي کرونا با انتشار توييتي اظهار کرد: «بيانات امروز حضرت آقا در مورد عزاداري محرم بار ديگر به ما گوشزد کرد که بچه شيعه امام حسيني، بايد نماد عقلانيت باشد.
هيئت ها مي توانند امسال و در شرايط کرونا با ابتکار خود، الگويي جديد براي برگزاري تجمعات در شرايط بحراني، به جامعه جهاني ارائه کنند».
سيد رضا نريماني مداح اهل بيت(ع) هم اظهار کرد: «سلامت مردم براي ما خيلي خيلي مهم و واجب است، از طرفي ما تابع تصميمات ستاد ملي کرونا هستيم، فقط چند نکته بايد مدنظر قرارگرفته شود.
اولا، در تصميم گيري براي محرم، حتما از متخصصين استفاده شود.
دوما، هرچه زودتر شرايط و پروتکل هاي محرم را اعلام کنيد که ما فرصت فراهم کردن شرايط را داشته باشيم.
سوما، اگر تصميمي گرفته و اعلام شد، به هيچ عنوان تغيير نکند و مثل دعاي عرفه تصميم گرفته و اعلام شده، لغو نگردد».
حاج مهدي سماواتي مداح و ذاکر اهل بيت(ع) نيز در اين زمينه توجه به ضوابط و دستورعمل هاي ستاد ملي کرونا را فصل الخطاب فعاليت هاي هيئت ها در ماه محرم عنوان کرد و گفت: قطعا مداحان و مومنين و مذهبي ها از فرامين رهبري و ستاد ملي مبارزه با کرونا تبعيت خواهند کرد و اجازه نخواهند داد اين ويروس منحوس موجبات آزردگي مردم را فراهم آورد.
وي با اشاره به اين که پيشنهاد ما براي برگزاري مراسم محرم امسال رعايت فاصله گذاري اجتماعي و برگزاري مراسم در محيط ها و فضاهاي باز است، يادآور شد: قبور معطر شهداي گمنام، بوستان ها، ورزشگاه ها، محوطه دانشگاه ها، فضاي بيروني اماکن متبرکه و ساير فضاهاي باز و بزرگ مي توانند با رعايت فاصله اجتماعي، محل مناسبي براي برگزاري مراسم عزاداري محرم امسال باشند ضمن اين که اعتقادداريم متوليان هيئت ها خود در صف نخست رعايت دستورعمل هاي بهداشتي قرار دارند و اين موضوع را در ماه مبارک رمضان در مساجد، هيئت ها و اماکن مذهبي به خوبي به نمايش گذاشتند.
يقين دارم با استعانت از حضرت اباعبدالله الحسين عليه السلام ان شاءالله کرونا از کشور رخت خواهد بست اما بايد در رعايت الزامات برگزاري مراسم نيز حساسيت هاي لازم و دغدغه هاي ستاد ملي مبارزه با کرونا که از متخصصان کشور تشکيل شده نيز لحاظ شود.
اين ذاکر اهل بيت با اشاره به بيانات مقام معظم رهبري در خصوص نحوه برگزاري مراسم ماه محرم امسال گفت: تبعيت از فرامين رهبري، فصل الخطاب همه ماست و توجه به تلاش ها و زحماتي که کادر درمان در اين ايام متحمل شده اند حتما مداحان و ذاکرين اهل بيت نيز تلاش خواهند کرد تا طبق دستورات ستاد ملي کرونا عمل نمايند و در کنار اين عزيزان قرار داشته باشند تا به لطف خدا و توسل به اهل بيت ويروس کرونا از بين برود.
مهدي لساني پژوهشگر و کارشناس فرهنگ و رسانه، بابيان اين که محرم ته نشين شده در دل و روان هر ايراني است و جداشدگي و افتادگي بين آن ها نخواهد بود، در اين ايام کرونايي نکته اي که بايد موردتوجه قرار گيرد نحوه مديريت تبلور احساسات مردم و عطش آن ها در ابراز ارادت به ساحت اباعبدالله الحسين عليه السلام است تا بتوان هم از معارف اين ماه بهره مند شد و اين که بتوان در اين فضا شور حسيني را تداوم بخشيد.
در اين زمينه يک وظيفه مردمي متصور است و وظيفه ديگر بر دوش حاکميت است. اتفاقا در اين ايام کرونايي فرصتي مهيا شده تا مجالس و معارف حسيني از تمرکز در يک نقطه به تمرکز در فضاهاي مختلف توسعه پيداکرده و اين الگو بيش از هميشه توسعه يابد.
يکي از اين اقدامات برپايي هيئت هاي خانگي است که برمبناي آن از تمرکز صرف در هيئت ها به سمت وسوي برپاداشتن هيئت هاي خانگي حرکت کنيم و جلوه هاي عزاداري غيرمتمرکز را در خانه داشته باشيم.
يک تبلور ديگر استفاده از ظرفيت هاي بصري و هنري در جامعه است. يکي همين پوشيدن لباس مشکي مردم در سطح شهر است. يا استفاده از طرح ها و شمايل هاي منتسب به ايام عزاداري؛ حتي طرح هايي بر روي ماسک ها ايجاد شود که حال و هواي محرم را در جامعه نشان دهد.
از سوي ديگر انواع رسانه ها وجود دارند که مي توان از ظرفيت آن ها براي تبليغ پيام عاشورا استفاده کرد. استفاده از تبليغات محيطي نيز يکي از اين راه هاست که وظيفه حاکميت محسوب مي شود تا از آن براي تکثير و ترويج پيام قيام امام حسين(ع) استفاده کند.
ضمن اين که خيلي از اين هيئت ها در فضاي مجازي فعال هستند و مي توانند از اين فرصت در زمينه فراگيري پيام عاشورا استفاده کنند.
رسانه هاي امروزي بخشي رسمي و تحت کنترل حاکميت هستند و بخشي غيررسمي و در اختيار عموم مردم. به همين دليل تاکيددارم که از اين دو ظرفيت مي توان به نحو احسن براي ترويج فرهنگ عاشورا استفاده نمود.
به ويژه در اين ايام کرونايي که اعتقاددارم اگر از اين دو ظرفيت به درستي استفاده شود جاافتادگي بين مردم و فرهنگ عاشورا ايجاد نخواهد شد.
تنها مشکلي که در اين روزها وجود دارد اين است که رابطه حسي عزادار با امام حسين عليه السلام به آن صورتي که در فضاي واقعي وجود دارد به وجود نمي آيد.
به عقيده من هرچه اين عطش دلي افزايش يابد مي تواند حس آفرين باشد و رابطه عاشق و معشوق را تقويت نمايد. اگر اين حس دروني ايجاد شود آن حسي که از محيط بر انسان مستولي مي شود کمتر خواهد شد و به انسان کمک مي کند تا شناخت بهتري از مولايش داشته باشد.
خداوند متعال، رسول خدا(ص) و اهل بيت(ع) او را براي اهل عالم، به ويژه پيروانشان، به عنوان الگو آفريده است. مسلمانان جهان وظيفه دارند در تمام شئونات زندگي اعم از فردي، اجتماعي، سياسي، اخلاقي و غيره به آنان اقتدا نمايند. يکي از نکات قابل توجه در سيره پيشوايان معصوم(ع) نحوه رفتار آنان با خانواده است. در اين نوشتار مختصر برآنيم تا با مراجعه در منابع تاريخي به گوشه هايي از سيره اخلاقي امام حسين(ع) در خانواده بپردازيم؛ هر چند به خاطر طبيعت موضوع و نيز شرايط اجتماعي، حجم شواهد و مواردِ بر جاي مانده در تاريخ، در اين خصوص فراوان نيست؛ همين اندک نيز بسيار ارزشمند و گوياست.
احترام به همسر از عواملي است که در تربيت فرزندان، تأثير فراواني دارد. مادري که در خانه، عزيز باشد و مورد تکريم شوهرش قرار گيرد، با روحي سرشار از عاطفه و آرامش و احساسِ شخصيت، فرزندان را تربيت خواهد کرد. به عکس اگر همسر در خانه مورد آزار و اذيت روحي و جسمي قرار گيرد و شخصيتش در خانه و پيش فرزندان تحقير شود، بديهي است که از روان سالمي برخوردار نخواهد بود و در نتيجه، آرامش خود را از دست داده و اضطراب و نگرانيِ او در فرزندان نيز تأثير خواهد گذاشت. انسان در دوران زندگي با حوادث و مسائلي روبه رو مي شود که او را نگران و متأثر مي سازد. فردي که احساس کند از طرف ديگران مورد ستم واقع شده، اگر براي رسيدن به حق خود تلاش کند و نتواند به آن برسد، دچار نگراني خواهد شد. حال اگر براي زن يا شوهر چنين مشکلي پيش آيد و با حالت تأثر وارد خانه شود، ممکن است گلايه کرده و از همسر انتظار داشته باشد که در اين شرايط به او کمک کند و از او دفاع کند و در نتيجه، هرگونه تصورِ کوتاهي را در اين رابطه دور از انتظار مي داند.
همسر در اين حالت هاي ويژه، بايد سعي کند با مهرباني، احترام و دلجويي چنان رفتار کند که از اندوه و تأثر او بکاهد. در چنين شرايطي، سخنان منطقي و محترمانه همسر مي تواند اثبات کند که: من در دفاع از حق تو کوتاهي نکرده ام و آنچه مصلحت بوده و توان داشتم انجام داده ام.
در تاريخ مي خوانيم: روز عاشورا هنگامي که هلال بن نافع عازم ميدان جنگ بود، همسر جوانش از رفتن او ناراحت شده و به شدت مي گريست. امام حسين(ع) متوجه آن زوج جوان گرديده و به هلال فرمود:
إنَّ أهلک لايطيبُ لَها فِراقُکَ، فَلَو رأيتَ أن تَختارَ سُرُورَها علَي البَراز، همسرت جدايي تو را نمي پسندد، تو آزادي و مي تواني خشنودي او را بر مبارزه با شمشيرها مقدم بداري.
آن امام همام بالاترين حد تکريم را نسبت به فرزند و همسر داشت. حتي آنان را مورد عنايت خاص خود قرار داد و آنان نيز علاقه وافري نسبت به حضرتش ابراز مي داشتند و آنان نيز علاقه وافري نسبت به حضرتش ابراز مي داشتند.
مثلاً رباب علاقه وافري به امام حسين(ع) داشت. او در سفر کربلا همراه امام بود و پس از شهادت آن حضرت نيز وفاداريش را به زبان شعر و نيز در عمل، نشان داد.
دو مرثيه از رباب در دسترس، قرار دارد که هر دو داراي معاني بسيار زيبا بوده و خلوص و ارادت رباب را نسبت به آن حضرت نشان مي دهد:
ترجمه آن چنين است: آن پرتوي که ديگران از درخشش آن بهره مي بردند، در کربلا کشته شده و غير مدفون رها شده است.
اي فرزند پيامبر(ص)! خدا از طرف ما تو را پاداش نيکو داده و در وقت ميزان تو را از هر زياني به دور دارد.
تو آن چنان کوه محکمي بوده که من بدان پناه مي بردم و تو با رحمت و از سر دينداري با ما همنشيني داشتي.
ديگر چه کسي براي يتيمان و فقيران مانده؟ و چه کسي است که مسکينان بدو پناه برده و او بي نيازشان سازد؟
به خدا قسم! ديگر سايه اي بعد از تو بر سرم نخواهم پذيرفت تا در ميان خاک، پنهان شوم.
رباب در بخشي از اين اشعارش ارتباط عميق خود را با امام حسين(ع) تصوير مي کند؛ امام چون کوهي است که پناهگاه آرام بخش رباب بوده و آن حضرت نيز با کمال ملاطفت و از سر دينداري با وي برخورد داشته است.
شعر آئينی
درد دلي با امام و سرور آزادگان حضرت ابا عبدالله الحسين(ع) در روزگاري كه شرايطي تلخ و دشوار را سپري مي كنيم و قرار است محرم متفاوتي را تجربه كنيم:
غم هر چه شد به روي غم آوار بيشتر
شد ساده دركِ حال تو انگار بيشتر
يك شعله از حريق دلت هست اگر چه از
سوز و گداز ما همه، صد بار بيشتر
امروز در برابر چشمانمان شود
غم هاي كربلاي تو تكرار بيشتر
كم مي شد آنچنان كه از اصحاب و سر مدام،
مي گشت روي نيزه پديدار بيشتر،
بستيم اميد بلكه بلا بگذرد ولي
هي مي رسد خبر؛ شده آمار بيشتر
اين حال بد سبب شده در بندِ غربتت
دل گردد از هميشه گرفتار بيشتر
گر چه نمي چشاندمان حبسِ خانگي
غير از جُوي از آن همه خروار بيشتر
ادراك درد خانه نشين گشتن علي
از قبل دارد آه خريدار بيشتر
اين روزها به عشق مرامت فدا شوند
از جمع مان پزشك و پرستار بيشتر
رسم زمانه است و فشار آوَرَد چه سخت
هر چرخشي به سوزن پرگار بيشتر
حس مي شود عجيب در اعماق قلبمان
امروز جاي خالي سردار بيشتر
ما كوه نيستيم كه در قلبمان شود
اين درد از اين كه هست تلمبار بيشتر
هرگز نكرده ايم طلب غيرِ حق ولي
هر روز مي شويم بدهكار بيشتر
هي «بودمان»، «نبود» شد و هي «نبود»، «بود»!
وارونه وضعمان زده شد جار بيشتر
گفتيم دائماً به در از سفره هايمان
تا بشنوند هيأت ديوار بيشتر
باور نمي كنند خطر دارد اين ستم
از هر چه سرفه و تنِ تبدار بيشتر
ويروسِ جهل بس كه پراكنده گشت آه
عقلِ سليم كم شد و بيمار بيشتر
اي كاش اين جهان اسيرِ سكوت داشت
در خود صداي ميثم تمّار بيشتر
كي مي رسد زمان ظهور آه يا حسين؟
بايد كنيم صبر چه مقدار بيشتر؟
دست از دعا براي جهان برندار آه
بيچاره ايم، دست نگه دار. . . بيشتر
ديگر ذليل تر شده از اين نخواهمان
با خود ببر... اگر شده... نَگْذار بيشتر...
شعر از: مهدي ناصريان؛
شرکت پالایش نفت بندر عباس
نگاهی به مستندهایی جذاب و چند کتاب تاریخی خواندنی
علي بهرامي حالا که فعلا کرونا هست و گويا قرار نيست به اين زودي ها از کره خاکي محو شود. ما هم نمي توانيم خودمان را از ديدن تصاوير جذاب و خواندن صفحات آگاهي بخش در دو قالب مستند و کتاب هاي تاريخي، محروم کنيم. اين روزها با وجود اپليکيشن ها و سايت هاي پخش آنلاين فيلم و سريال، به راحتي مي توانيم بدون کوچکترين ريسک پذيري درباره ابتلا به ويروس کرونا که با رفتن به سينما و يا حضور در کتاب خانه و کتابفروشي ايجاد مي شود، از محصولات فرهنگي استفاده کنيم. اين هفته هم با شما خواهيم بود تا چند فيلم مستند جذاب معرفي کنيم و چند کتاب تاريخي و خواندني که از خواندنشان لذت بسيار زيادي خواهيد برد را به شما بشناسانيم. با ما همراه باشيد.
تا پيش از اينکه در دهه هشتاد خورشيدي برجي به نام «ميلاد» متولد شود و چشم تهراني ها تقريبا از هر جاي اين شهر آن را ببيند، «برج آزادي» نماد تام و تمام پايتخت بود. حالا اما «برج ميلاد» براي «برج آزادي» شاخ و شانه مي کشد و حسابي توي چشم ها رفته است. بد نيست اگر نمي رسيد يا نمي توانيد با اين سازه عظيم آشنا شويد، مستندي درباره آن ببينيد. اين برج تا اين لحظه چهارمين برج مرتفع دنيا شناخته شده و نکات ريز و درشت بسيار زيادي دارد. مستند«در ارتفاع 437» روايت گر ساخته شدن اين برج است. ديدن اين مستند مي تواند شما را با دنياي مهندسان و معماران اين سازه بين المللي آشنا کند. مستند «ارتفاع 437» را محسن خان جهاني در سال 1385 کارگرداني کرده است.
شيريني پا فيلي، پف فيل، ضرب المثل هايي که فيل در آنها نقش دارد و سپاه هندي ها در برابر نادرشاه که فيل هاي زيادي داشت يا کارتون دامبو فيلِ پرنده و ... خلاصه هزار نماد و نمود ديگر در ذهن داريم که رد پايي از «فيل ها» در آن هست. البته احتمالا شما هم از آن بچه هايي باشيد که در سال هاي دور روي خرطوم فيل هاي باغ وحش وکيل آباد مشهد مقدس عکس داشته باشيد. به هر حال مي خواهيم از پس اين همه «فيل» شما را با مستند بسيار زيبايي به نام «بازتاب فيل ها» آشنا کنيم. مستندي بسيار جذاب که زندگي اين حيوان عظيم الجثه را در دل جنگل هاي آفريقا دنبال کرده است. پس اگر دوست داريد کمي بيشتر درباره زندگي اين حيوان دوست داشتني بدانيد، حتما اين مستند را ببينيد. مستند «بازتاب فيل ها» را درک ژوبرت در سال 1994 ساخته است.
شايد تصورش کمي سخت باشد و البته به نظر محال برسد که کسي در ايران بدون شناسنامه زندگي کند. شناسنامه که نداشته باشي يعني هويتي نداري و به مشکلات شهروندي بسيار زيادي بر خواهي خورد. با اينکه تصورش هم واقعا سخت است اما اين اتفاق در شرق کشورمان به تعداد بسيار بالايي پيش آمده است. مستند «بي شناسنامه ها» مي کوشد تا روايت گر بي شناسنامه هايي باشد که در استان سيستان و بلوچستان ايران زندگي مي کنند. عوامل اين مستند درباره آن نوشته اند:«اين مستند روايتي است از ساکنان بي شناسنامه شرق کشور که بيشتر در منطقه بلوچستان مرکزي زندگي مي کنند و به دليل دور بودن محل زندگي خود از مراکز دولتي، زندگي در کوهستان، نبود امکانات براي جابه جايي و همچنين تامين نيازهاي روزانه توسط خودشان، شناسنامه نگرفته اند؛ حالا پس از گذشت سال ها و بروز خشکسالي، نيازمند يارانه و کمک دولتي، اما شناسنامه اي براي ارائه ندارند». مستند بي شناسنامه ها به کارگرداني فرهاد ورهرام در سال 1394 ساخته شده است.
نارنجي رنگ قشنگي است نه؟ خيلي ها اين رنگ را دوست دارند و البته خيلي آدم را به ياد ميوه هاي نارنجي رنگ مي اندازد. ميوه هايي خوشمزه که خيلي هم براي بدن مقوي هستند. اما همه ماهيت رنگ نارنجي در همين چيزها خلاصه نمي شود. ويتنام و جنگ بيست ساله عجيب و غريب اش که از سال 1955 تا 1975 ميلادي طول کشيد، به رنگ نارنجي معناي ديگري داده است. اگر مي خواهيد در اين باره بيشتر بدانيد، مستند «نسل سوم» را ببينيد مستندي که نشان مي دهد چگونه کودکان و نسل هاي مختلف ويتنامي قرباني يک نوع سلاح بسيار دهشتناک شيميايي به نام «عامل نارنجي» شدند. سلاحي مرگ بار که توسط آمريکايي ها در جنگ بيست ساله اين کشور استفاده شد. عوامل اين مستند درباره آن نوشته اند:«اين فيلم به نمايش زندگي کودکان و نوجوانان نسل سوم و قرباني سلاح هاي شيميايي امريکا، موسوم به عامل نارنجي مي پردازد که در موسسه خانه صلح در شهر هوشي مين ويتنام زندگي مي کنند». اين مستند را محمدعلي رخشاني در سال 1394 در ژانر سياسي – تاريخي کارگرداني کرده است.
خوب که دقت کنيد و اطرفتان را ببينيد، متوجه مي شويد که خانواده ها کم جمعيت تر شده اند و خيلي کمتر پيش مي آيد که صداي بوق شادي کاروان عروسي را در خيابان هاي شهرمان بشنويم. يادتان هست که از کنار اين کاروان هاي شادي مي گذشتيم، کمي در ترافيک معطل مي شديم اما حتما لخندي مي زديم و شايد ما هم دستي براي عروس و داماد تکان مي داديم و در شادي شان شريک مي شديم. خلاصه خبري از فرزندآوري هاي متعدد و عروسي هاي شلوغ و شاد نيست. اينها همه دلائلي دارد که اگر مستند«عکس العمل» را ببينيد شايد به برخي از آنها پي ببريد. اين مستند کوشيده است تا بحران جمعيتي ايران را بررسي کند و بحران کاهش ازدواج در ايران را مورد واکاوي قراردهد. نکته جالب اينجاست که اين مستند در سال 1393 خورشيدي کارگرداني شده و با اينکه شش سال از زمان کنوني مان عقب تر است اما انگار که امروز ساخته شده است. کارگردان مستند«عکس العمل» مهدي محمودي است.
اگر مي خواهيد يک مستند جذاب و عجيب و غريب درباره يک شخصيت بسيار جالب ببنيد مستند «جعفر گنزالس» پيشنهاد اصلي ماست. مردي سياسي که سالها کمونيست بود و فعاليت جدي داشت. او عليه حکومت فاشيستي اسپانيا مبارزه هاي طولاني داشت. گنزالس بعد از مدت ها فعاليت سياسي تسميم مي گيرد که براي کشف و شهود به دل طبيعت و جنگل برود. در آنجا طي تحولات روحي که برايش پيش مي اورد به دين اسلام مشرف شده و نام خود را از رائول به جعفر تغيير مي دهد. تلاش او در جهت کسب معارف اسلامي به جايي مي رسد که قرآن را به زبان اسپانيايي ترجمه مي کند و... مستند جذاب و ديدني «جعفر گنزالس» توسط مرکز مستند سوره هنري در سال 1393 ساخته شده است.
کتاب ها
اين روزها که کمي فوتبال در ايران و جهان کم رنگ تر شده و کمتر از هر زمان ديگري ديده مي شود، بهتر است اگر به فوتبال علاقه مند هستيد، درباره آن مطالعه کنيد. براي اين منظور کتاب بسيار خوب «حميدرضا صدر» با نام «روزي روزگاري فوتبال» که سال 1379 منتشر شده، مي تواند خيلي مناسب باشد. پشت جلد اين کتاب نوشته شده:« اين کتاب نگاهي تاريخي و جامعه شناسانه نسبت به بازي فوتبال دارد. اين کتاب تأثير فوتبال در مختصات جغرافيايي مختلف را پوشش مي دهد و نگاه مشتاق طرفداران بازي فوتبال از زمين هاي خاکي تهران تا ترکيه، از ايتاليا و اسپانيا تا آلمان و انگليس، از برزيل و آرژانتين تا مکزيک را به تصوير مي کشد. «حميدرضا صدر»، بر اساس سال ها تجربه اش از ميدان هاي ورزشي و حضور در برنامه هاي تلويزيوني اين کتاب را با تحليل و ريزبيني هاي دقيق در طول سه سال نوشت. اين کتاب زنجيره اي از فرهنگ هاي مختلف است که بازي نفس گير و جنجالي فوتبال آن ها را به يکديگر وصل کرده است ».
کسي نمي تواند منکر شود که در اين دوران کرونايي پرستاران چه زحمات طاقت فرسايي را متحمل شدند و چه شهداي عزيزي را در راه سلامت کشورمان تقديم اين آب و خاک کردند. البته که پرستاران هميشه زحمت کش بوده اند و مردم همواره قدردان آنها، اما حالا که به اهميت کار اين بخش از کادر درمان کشور بيشتر پي برده ايم بد نيست کمي درباره پرستاري مطالعه کنيم. براي اين منظور ما کتاب «تاريخ پرستاري» را به شما معرفي مي کنيم. در پشت جلد اين کتاب آمده است:«پرستاري هنر است و اگر هنر است، پرستار مثل هر هنرمند ديگري، از جمله نقاشان و پيکرتراشان، بايد با تعهدي همه جانبه براي دوره هاي دشوار آمادگي داشته باشد؛ اما سروکار داشتن با بوم هاي نقاشي يا سنگ مرمر بي جان را چطور مي توان با مراقبت از بدن هاي زنده اي که معبدي براي روح خداوندي هستند، مقايسه کرد؟ من همواره گفته ام: پرستاري يکي از هنرهاي ظريف است؛ و ظريف ترينِ آن ها. اين جملات را فلورانس نايتينگل (1820-1910)، يکي از معروف ترين و تأثيرگذارترين پرستاران جهان، گفته است. تاريخچه پرستاري داستاني طولاني، رنگارنگ و معمولاً سرشار از احساسات مهيج است. پرستاري به شکلي که ما امروزه آن را مي شناسيم ــ حرفه اي براي افراد آموزش ديده و مستقل از پزشکان ــ در قرن نوزدهم ميلادي شکل رسمي به خود گرفت و سرانجام با تلاش هاي مستمر خانم نايتينگل اين حرفه رسميت يافت. اما نقش مراقبت از بيماران، افراد زخمي، فقرا و بينوايان همواره بخشي از زندگي انساني از زمان پيدايش جوامع انساني اوليه بوده است» .
خيلي از ما با جنبش هاي گاه و بي گاه سياهپوستان و رنگين پوستان در امريکا و اروپا، آشنا هستيم و بالاخره به هر شکلي که شده صدايي از آنها به گوشمان مي رسد. نمونه اش همين جنبش اخير نژادي در آمريکا. به هر حال مي خواهيم به شما يک کتاب معرفي کنيم تا که ريشه هاي نژاد پرستي و برده داري را بهتر بشناسيد. کتابي که با خواندن آن از بسياري زواياي تاريک تاريخ جهان، اطلاع پيدا کنيد. پشت جلد کتاب «تاريخ برده داري» نوشته شده است: «کتاب تاريخ برده داري» اثر مشترک نورمن ال. ماخت و مري هال در سال 1997 به زبان انگليسي منتشر شد. اين کتاب با نگاهي همه جانبه، ظهور و علت برده داري در سراسر تاريخ را بررسي مي کند و از آن به عنوان يک پديده همه گير ياد مي کند. برده داري از جمله ناعدالتي هاي رخ داده در طول تاريخ است که وابسته به نژاد يا جغرافياي خاصي نيست و جوامع مختلف از چين تا اروپا، سرخ پوستان و سفيدپوستان از آن استفاده کرده اند. کتاب تاريخ برده داري عمل برده داري را آن گونه که در تمدن هاي مديترانه ي قديم، قرون وسطا، آفريقا و بين سرخپوستان در قاره آمريکا و ايالات متحده وجود داشته، بررسي مي کند».
چیزکیک تـک نـفره آ لـبالـو
آتينا عالي
چيزکيک يا کيک پنير، نوعي دسر شيرين است که به واسطه ظاهر جذابش نمي توان به آن نه گفت. چيز کيک که از آن به عنوان يکي از قديمي ترين و محبوب ترين دسرهاي دنيا ياد مي شود، ريشه در آشپزي يوناني دارد. نکته جالب توجه در خصوص اين دسر خوشمزه 4 هزار ساله با برش هاي مشهور مثلثي اش، اين است که يکي از مقوي ترين و سالم ترين خوراکي هاي زمان خودش محسوب مي شد. چيزکيک را مي توان با ميوه ها و مواد مختلفي درست کرد که يکي از اين ميوه ها مي تواند آلبالو باشد. چيزکيک آلبالو يکي از خوشمزه ترين چيزکيک هايي است که در فصل تابستان مي توان آن را تهيه کرد و از خوردنش لذت برد.
مواد لازم
بيسکوييت ساقه طلايي: 2 بسته (400 گرم)
کره: 200 گرم
مواد مياني
خامه قنادي يا خامه پاکت صورتي: 200 گرم
پنير ماسکارپونه: 200 گرم (از پنير خامه اي کم نمک هم مي توان استفاده کرد)
ژله آلوورا: يک بسته
آب جوش: يک ليوان
مواد روي چيز کيک
ژله آلبالو: يک بسته
آب جوش: يک و نيم ليوان
آلبالو هسته گرفته براي تزيين: به ميزان لازم
طرز تهیه
بیسکویت را آسیاب می کنیم و با کره داخل تابه می گذاریم تا کره آب شود و بیسکویت ها کمی تفت بخورد و خمیری شود (مثل حلوا). سپس داخل قالب مافین کپسول می گذاریم و داخل هر کدام مخلوط بیسکوییت و کره را می ریزیم و خوب فشرده می کنیم و به مدت نیم ساعت تا یک ساعت داخل یخچال قرار می دهیم.
تهيه مواد مياني :
ژله را با آب جوش حل مي کنيم يا روي حرارت ملايم قرار مي دهيم تا شفاف شود. پنير و خامه را هم مي زنيم و زماني که ژله خنک شد به آن اضافه مي کنيم. وقتي قسمت بيسکويتي سفت شد، مواد مياني را روي آن مي ريزيم و دوباره داخل يخچال قرار مي دهيم. زماني که نيم بند شد، آلبالوها را قرار مي دهيم و وقتي کامل بست، ژله بن ماري شده را مي ريزيم و صبر مي کنيم تا ببندد.
محيا اترک
مواد لازم
نان باگت يا نان تست: يک عدد
زيتون: 100 گرم
گوجه: 2 عدد
ريحان: به ميزان لازم
سير: يک حبه
روغن زيتون: 5 قاشق
سرکه بالزاميک: 5 قاشق
نمک فلفل سياه: به مقدار لازم
پنير پيتزا: 200 گرم
پنير ماتزارلا: به ميزان لازم
طرز تهيه
ابتدا نان باگت يا نان تست را برش مي زنيم و به مدت دو تا سه دقيقه داخل فر خشک و کريسپي مي کنيم. سپس روغن زيتون، سرکه بالزاميک، سير له شده، نمک و فلفل را مخلوط مي کنيم و روي نان هاي کريسپي شده مي ريزيم. ريحان، گوجه و زيتون را خرد کرده و خوب مخلوط مي کنيم. يک قاشق از آن را روي نان مي ريزيم و در پايان هم پنير پيتزا را داخل فر مي گذاريم تا پنير طلايي شود. در آخر چند قطعه پنير ماتزارلا روي بروسکتاها مي گذاريم.
مواد لازم
آلبالو: يک کيلو
زرشک: يک پيمانه
آب: يک پيمانه
نمک: يک قاشق چايخوري
شکر (در صورت تمايل): 2 تا 3 قاشق غذاخوري
طرز تهيه
آلبالو و زرشک را شسته و اجازه مي دهيم که آب آنها کامل برود. سپس آلبالوها را در قابلمه اي مناسب مي ريزيم و زرشکمان را هم اضافه مي کنيم و در ظرف را مي گذاريم و آن را روي حرارت قرار مي دهيم تا بجوشد. هر 5 دقيقه اي يکبار مواد داخل قابلمه را زيرورو مي کنيم تا کاملا پخته شود. وقتي آلبالو و زرشک کاملا پخته و له شدند و هسته آلبالوها جدا شد، زير شعله را خاموش مي کنيم و اجازه مي دهيم موادمان به دماي اتاق برسد. بعد از خنک شدن، مواد لواشک را از يک صافي رد مي کنيم تا مايعي غليظ و يکدست به دست آيد. در اين مرحله نمک را اضافه مي کنيم و در صورت تمايل براي داشتن مزه ملس، شکر را مي افزاييم. يک سيني با اندازه مناسب انتخاب مي کنيم، آن را با دو، سه قطره روغن چرب کرده (زياد روغن نزنيد که لواشک مزه روغن بگيرد) و مايع آماده را در سيني پخش مي کنيم. سيني لواشک را در آفتاب(يک توري تميز روي آن مي اندازيم) يا در محيط خانه قرار مي دهيم. دو تا سه روز طول مي کشد تا لواشک خانگي مان کاملا خشک شود.
علائمی که توجه به آنها ضروری است
گاهي اوقات در بدن علائمي ايجاد مي شود كه نشان مي دهد بدن كمبود مواد مغذي دارد. علائمي که با توجه به آنها مي توان جلوي پيشرفت کمبودرا گرفت و مانع از بروز مشکلات بعدي شد. عملكرد صحيح اندام ها و ارگان هاي بدن و همچنين پيشگيري از ابتلا به بيماري هاي مزمن را مي توان با مصرف سبزيجات تضمين كرد. انواع سبزيها علاوه بر تامين آنتي اکسيدانها، بهترين منبع تامين فيبر مورد نياز بدن هستند که مي توانند به هضم غذا کمک كنند. متاسفانه بسياري از افراد به دلايل مختلف (تميز کردن و شست وشوي دشوار) تمايلي به مصرف سبزيجات ندارند، مساله اي كه باعث محروم شدن بدن از منابع غني مواد مغذي مي شود. از طرفي کمبود مواد مغذي در بدن با علائمي همراه است که با توجه به آنها مي توان جلوي پيشرفت کمبود را گرفت و مانع از بروز مشکلات بعدي شد كه در اين مطلب به بررسي برخي از اين موارد پرداخته ايم.
مصرف ناکافي سبزيجات و خوراکي هاي مفيدي كه سرشار از مواد غذايي فرآوري شده هستند، در بيشتر مواقع باعث احساس خستگي مي شود و به مرور زمان از دست دادن حافظه و نوسانات خلق و خو و در نهايت نيز افسردگي را به دنبال دارند. براي جلوگيري از بروز اين مشكلات مي توان با مصرف سبزيجاتي كه منبع مهمي از ويتامين ها و مواد معدني هستند، به بدن براي داشتن عملکرد بهتر كمك كرد.
مصرف سبزیجات كافي به ما کمک می کند مدت زمان بیشتری احساس سیری داشته باشيم. از طرفی تمایلمان به مصرف غذاهای سالم بیشتر از خوردن مواد غذایی ناسالم مي شود. عكس اين اتفاق زماني هم كه به ميزان كافي سبزیجات مصرف نمي كنيم، صادق است.
همان طور که مي دانيد، آنتي اکسيدان ها در مقابل راديکال آزاد مانند يك سپر عمل مي كنند و مانع آسيب آن به بدن مي شوند. پوست يکي از مهم ترين نقاطي است که راديکال هاي آزاد مي توانند به آن آسيب برساند، اما مصرف کافي سبزيجات از پيري و چروک شدن پوست پيشگيري مي كند.
عضلات براي رفع انقباض و گرفتگي به پتاسيم نياز دارند كه سطح پايين اين ماده معدني در خون باعث گرفتگي عضلات خواهد شد. سبزيجات منبع غني پتاسيم هستند كه از جمله آنها مي توان به سيب زميني، اسفناج و سبزيجات تيره اشاره كرد. با مصرف اين منابع گياهي مي توان به راحتي جلوي بروز اين مشکل را گرفت.
سبزيجات هم مانند ميوه ها مقدار زيادي فيبر خوراکي در خود نهفته دارند که با مصرف آنها مي توان مانع از بروز يبوست شد. بنابراين كساني كه دچار کم کاري روده ها هستند بايد مصرف سبزيجات را در برنامه غذايي خود قرار دهند تا به راحتي از شر اين مشكل خلاص شوند.
خارش و قرمزي پوست سر و تغيير شكل ناخن از علائم كمبود ويتامين بيوتين است. ويتاميني كه در طراوت و شادابي مو و ناخن نقش مهمي دارد. افرادي که تمايلي به مصرف منابع حيواني اين ويتامين ندارند يا به دلايل مختلف منابع گياهي را ترجيح مي دهند، بايد به ميزان کافي از سبزيجاتي مثل گل کلم، توت، برگ چغندر، قارچ، بادام و ... كه منبع غني ويتامين بيوتين هستند، استفاده كنند.
خون مردگی زماني اتفاق مي افتد كه بدن با کمبود ویتامین C مواجه شود، ويتاميني كه سبزيجاتي مثل فلفل سبز، جعفري تازه و كلم بروكلي منبع غني آن هستند.
کاهش وزن
بیشتر میوه ها و سبزیجات کالری کمی دارند. از اين رو گنجاندن سبزيجات در وعده هاي غذايي مي تواند براي افرادي كه به دنبال كاهش وزن هستند گزينه خوبي باشد، چراكه با مصرف آنها هم ويتامين هاي مورد نياز بدن را دريافت مي كنند و هم كالري كمتري به بدنشان مي رسانند.
هر فرد در روز بايد چهار تا پنج نوع مختلف از سبزیجات را در برنامه غذايي خود قرار دهد. به اين ترتيب روزانه باید به میزان سه تا پنج واحد سبزيجات مصرف شود که مي تواند یک گوجه فرنگی یا خیار متوسط باشد يا اينكه یک لیوان سبزی خام مثل کاهو یا نصف لیوان سبزی پخته. برای پخت سبزیجات، بهتر است آنها را بخارپز یا با روغن زیتون و روغن هاي بي ضرر طبخ کنید. افزودن چربی های سالم به سبزیجاتي كه منبع غني ويتامين هستند، جذب مواد معدنی موجود در آنها در بدن را چند برابر می کند.
قهرمان ملي فوتسال نفت در گفت وگو با مشعل:
مثل همه پسربچه هاي جنوب شهر فوتبال را از کوچه پس کوچه ها شروع کرد. روياي فوتباليست شدن او خيلي زود محقق شد و از 14 سالگي با حضور در تيم هاي پايه راه آهن دوران حرفه اي خود را شروع کرد و بعد از چند سال به تيم ملي رسيد، اما در رشته فوتسال و موفق شد که قهرمان آسيا شود و حضور در جام جهاني را تجربه کند. مسابقات جام رمضان و بازي تکنيکي مسير زندگي او را تغيير داد و باعث شد که او از فوتبال به فوتسال روي بياورد تا در زمره قهرمانان ملي قرار بگيرد. احمد پري آذر فوتباليستي که فوتساليست شد، از کارکنان شرکت ملي نفت ايران به شمار مي رود. او که در امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي نفت مشغول به کار است، هنوز هم از فوتسال جدا نشده و در عرصه مربيگري تجربيات خود را در اختيار بازيکنان جوياي نام اين رشته و نيز فرزندان و کارکنان نفت قرار مي دهد. به همين منظور با احمد پري آذر گفت وگويي داشتيم که باهم مي خوانيم.
احمد پري آذر هستم. بيست ويک تير سال 54 در تهران و جنوب شهر به دنيا آمدم. من هم مثل تمام پسربچه ها که عاشق توپ گرد و فوتبال بودند، در کوچه پس کوچه ها با توپ پلاستيکي دنبال روياهايم بودم. البته پدر و مادر من هم مثل همه پدر و مادرها مخالف فوتبال بازي کردن من بودند و تأکيد داشتند که درس بخوانم و من هم آن ها را نااميد نکردم و در کنار فوتبال درس را هم ادامه دادم و موفق شدم که ليسانس تربيت بدني را از دانشگاه تهران بگيرم.
من عاشق فوتبال بودم و به غيراز اينکه توي کوچه فوتبال بازي مي کردم در زمين هاي خاکي محل هم دنبال فوتبال بودم تا اينکه به طور رسمي از سال 1370 از باشگاه راه آهن شروع کردم. 16 سالم بود که در مسابقات نوجوان و جوانان تهران با تيم راه آهن بازي مي کردم و تا سال 82 در فوتبال حضور داشتم و در تيم هايي چون فتح هم بازي کردم.
اگر خاطرتان باشد و اگر اشتباه نکنم طي سال هاي 75تا 80 جام رمضان در تهران برگزار مي شد و رونق خيلي خوبي داشت. آن موقع ها فوتبال در ماه رمضان تعطيل مي شد، مسابقات فوتسال به مناسبت ماه رمضان و به نام جام رمضان برگزار مي شد و بيشتر فوتباليست ها هم در جام رمضان شرکت مي کردند. من هم مستثني از اين قاعده نبودم و در جام رمضان با تيم راه آهن فوتسال بازي مي کردم . آن موقع مي گفتند فوتبال سالني و هنوز اسم فوتسال نگرفته بود. همين باعث شد که در ادامه من فوتساليست شوم.
اگر اشتباه نکنم سال 82 بود. من آن موقع با تيم راه آهن هم فوتبال بازي مي کردم و هم فوتسال و در مسابقات هميشه يکي از تيم هايي بوديم که خوب مقام مي آورديم و يک پاي چهار تيم نيمه نهايي بوديم. براي همين من به تيم ملي فوتسال ايران دعوت مي شدم. در ادامه مربيان آن موقع به من گفتند اگر مي خواهي بازهم به تيم ملي فوتسال دعوت شوي وبتواني در تيم ملي بازي کني، بايد فوتبال را کنار بگذاري و فوتساليست شوي و براي همين من فوتبال را کنار گذاشتم و فوتسال را انتخاب کردم. همين شد که من رسماً فوتساليست شدم و تيم شن سا نخستين تيم رسمي من در فوتسال بود و به نوعي اين رشته را حرفه اي شروع کردم.
من کلاً اگر اشتباه نکنم 30 سال است که در ورزش هستم اما از سال 82 رسماً فوتساليست شدم و تا به الان هم در فوتسال حضور دارم که گاهي اوقات هم به عنوان مربي بازيکن حضور دارم.
و اينکه سابقه عضويت در تيم هايي همچون شن سا ساوه، علم و ادب مشهد، شهيد منصوري قرچک و تأسيسات دريايي را در کارنامه دارم.
در بحث ملي بايد بگويم من همراه تيم ملي فوتسال ايران 5 قهرماني در مسابقات آسيايي را در کارنامه دارم. تجربه حضور در جام جهاني را هم در کارنامه دارم. در مسابقات داخلي هم مقام هاي قهرماني و نايب قهرماني زيادي دارم . حداقل در 20 تورنمنت مختلف با راه آهن ، فتح، شن سا و تأسيسات دريايي و نيز جام رمضان شرکت داشتم که قهرمان و نايب قهرمان شدم.
سال 83 بود که به عنوان قهرمان ملي به استخدام شرکت ملي نفت ايران درآمدم. البته آن موقع من در تيم ملي حضور داشتم و بازي مي کردم. ما چند بازيکن ملي پوش بوديم که به استخدام نفت درآمديم و در حال بازي کردن هم بوديم. شرکت ملي نفت مي توانست آن زمان يک تيم خوب با حداقل 5 ملي پوش داشته باشد تا باعث افتخارآفريني نام نفت شود، آن هم بدون هيچ هزينه اي و يا با کمترين هزينه که متأسفانه از پتانسيل بچه ها استفاده نکردند. آن موقع از ما در پست هاي اداري استفاده کردند. البته مشکلي براي کار کردن در پست اداري نداشتيم اما مي شد از ما بهتر استفاده کنند که فکر مي کنم سياست مديران آن موقع بود، نگذاشت بهره وري بهتري از ما داشته باشند.
همان طور که گفتم در شروع کار به ما بهاداده نشد اما در ادامه رفته رفته از پتانسيل بچه ها در امر آموزش خصوصاً به فرزندان استفاده کردند. من هم به نوبه خودم هرچه تجربه داشتم در اختيار فرزندان و کارکنان گذاشتم. به طور مثال با حضور در المپيادها و مسابقات داخلي نفت کارکنان و فرزندان را به بهترين شکل براي مسابقات آماده مي کرديم.
بله. من به شما گفتم ما چند فوتساليست ملي پوش بوديم که به نفت آمديم و مي توانستيم بهترين تيم را تا چند سال داشته باشيم که متأسفانه نشد، درحالي که تيم فوتبال داشتند. اما در سال هاي بعد ما شاهد حضور تيم هاي فوتسال خوبي مثل نفت اميديه ، ملي حفاري اهواز و تأسيسات دريايي در فوتسال ايران بوديم که قهرمان باشگاه هاي ايران و حتي آسيا شدند. شما اگر دقت کرده باشيد در فوتسال بانوان نفت هم پتانسيل خوبي داريم مثل ملي حفاري يا پالايش نفت آبادان که قهرمان ايران هم شده اند.
من در حال حاضر به عنوان کارشناس و مربي مشغول به کار هستم. البته به دليل ويروس کرونا فعلاً مربيگري نمي کنيم چون مدارس فوتبال و آکادمي هاي نفت که مختص آموزش فرزندان بود، تعطيل هستند.
مسلماً مربيگري سخت تر از بازي کردن است. شما زماني که بازيکن هستي فقط يک مسئوليت داري و آن هم بازي کردن به بهترين شکل است تا به تيمت کمک کني برنده شود. اما در مربيگري مسئوليت يک تيم و تمام بازيکنان با شماست. مربي بايد هم کوچ کند و هم مديريت و اگر نتيجه نگيرد، بايد به همه جواب بدهد.
من سابقه مربيگري در تيم هاي ليگ برتري تأسيسات دريايي، دانشگاه آزاد رادارم. درتيم دانشگاه تهران هم مربيگري کردم. البته درنفت هم در مسابقات داخلي و المپيادها مربي بودم. در کويت هم هدايت يک تيم را به عهده داشتم.
بله من چند سال در کويت بازي و مربيگري کردم. البته حضورم در کويت بيشتر به زمان ماه رمضان برمي گردد، يا درزماني که ليگ ايران تعطيل است، به آنجا مي روم.
هفته ماقبل پاياني ليگ دسته دوم فوتبال باشگاه هاي ايران، براي تيم هاي نفتي حاضر در اين رقابت ها با يک پيروزي و دو تساوي همراه بود تا دوتيم بقاي خود در ليگ دسته دوم را تثبيت کنند و يک تيم هم به بقا اميدوار شود. تيم فوتبال نفت و گاز گچساران، ملي حفاري اهواز و نفت اميديه که در گروه دوم ليگ دسته دوم فوتبال باشگاه هاي ايران قرار داشتند، فصل پرفراز نشيبي را پشت سر گذاشتند. تيم هايي که داعيه صعود در سر داشتند و حتي در مقاطعي چهر قهرمان به خود گرفتند ولي در ادامه با عملکرد سينوسي وار به جايي رسيدند که فقط به بقا راضي شدند!
تيم ملي حفاري اهوازدرهفته بيست پنجم در خانه ميزبان تيم ايرانجوان بوشهر بود. نفتي ها در يک بازي خانگي با يک گل مقابل ايرانجوان بوشهر به پيروزي دست يافتند تا با کسب اين سه امتياز به فرار از سقوط اميدوارتر شوند. تک گل تيم ملي حفاري را بهنام بنيادزاده به ثمر رساند. ملي حفاري اهواز در هفته آخر هم بايد مقابل تيم شهدا رزکان کرج 3 امتياز کامل را کسب کند تا در ليگ دسته دوم باقي بماند.
تيم نفت اميديه که اوضاع به مراتب بهتري نسبت به ملي حفاري داشت، در بم به يک تساوي باارزش دست پيدا کرد تا خاطرش از بقا تقريباً راحت شود. البته هنوز خطر سقوط شاگردان جهانبخش جعفري را تهديد مي کند اما اين تيم شانس دارد تا هفته آخر در خانه با يک تساوي هم در ليگ باقي بماند . تيم فوتبال نفت اميديه در بم موفق شد با تساوي 2 بر 2 مقابل تيم شهرداري اين شهر يک امتياز حساس را کسب کند. گل هاي تيم نفت اميديه را در اين ديدار ياسر چکاره و احمد فدعمي به ثمر رساندند.
تيم فوتبال نفت و گاز گچساران هم که به بندرعباس رفته بود، موفق شد تيم شهرداري اين شهر را متوقف کند تا بقاي خود را مسجل کند. شاگردان يوسف نادريان با ارائه يک بازي منطقي موفق شدند حريف خود را در خانه با نتيجه يک بريک متوقف کنند. محمد بختياري تک گل تيم فوتبال نفت و گاز گچساران را به ثمر رساند تا اين تيم 32 امتيازي شود و در ليگ باقي بماند.
تنها يک هفته ديگر به پايان فصل جاري ليگ دسته دوم فوتبال ايران باقي مانده است و با انجام بازي هاي هفته آينده تکليف تيم هاي صعودکننده به ليگ يک و تيم هاي سقوط کننده به ليگ سه مشخص خواهد شد. در پايان فصل، تيم اول هر گروه مستقيماً به ليگ يک راه پيدا مي کند و تيم دوم گروه به بازي پلي آف خواهد رفت تا در صورت پيروزي در بازي پلي آف به دسته اول صعود کند.
فوتبالیست پیشکسوت نفتی در گفت وگو با مشعل:
کار کردن در مناطق عملياتي استان خوزستان خصوصا در آفتاب سوزان، بسيار سخت است ولي کارکنان زحمت کش نفت در راستاي پايداري توليد و نيز بهره وري بيشتر مشغول فعاليت هستند. در اين بين ورزش کردن مي تواند روحيه و انگيزه کارکنان را افزايش دهد. کيانوش ميرعالي از کارکنان حراست که ورزشکار بوده و بعد از دوران ورزشي به مربيگري روي آورده است عقيده دارد ورزش کردن مي تواند باعث ايجاد انگيزه و نشاط بين کارکنان شود. به همين منظور با مير عالي که از پيشکسوتان فوتبال شهرستان انديمشک و از نيروهاي بومي شاغل در مرکز انتقال شهيد يوسف زاده باغبان( تلمبه خانه بيدرويه) به حساب مي آيد در خصوص نحوه کار و فعاليت، امکانات و برنامه هاي ورزشي اين مرکز گفت وگويي داشتيم که باهم مي خوانيم.
کيانوش ميرعالي، متولد 1354 از شهر بيدرويه از توابع شهرستان انديمشک هستم . 16 سال است که در مرکز انتقال نفت شهيد يوسف زاده باغبان(تلمبه خانه بيدرويه) کارمي کنم. در کنار کار از ورزش کردن غافل نشدم و از آنجايي که به فوتبال علاقه داشتم در سطح استان به اين ورزش پرداختم.
من هم مانند تمام جواناني که به فوتبال علاقه داشتند، از همان سنين نوجواني فوتبال را از زمين هاي خاکي محلات، مدرسه و دبيرستان شروع کردم. سپس در رده هاي پايه در تيم هاي نوجوانان و جوانان در خوزستان بازي کردم و پس از آن زماني که به قول معروف حرفه اي تر شدم در تيم هاي فوتبال خيبر و پيام الوار در ليگ دسته يک و دسته دو فوتبال شهرستان و استان بازي کردم. بعد از اينکه بازيگري را کنار گذاشتم، به مربيگري روي آوردم و سابقه چهار سال مربيگري را هم به کارنامه ورزشي و فوتبال خود اضافه کردم.
امکانات مرکز تلمبه خانه بيدرويه براي اينکه شما بتوانيد ورزش کنيد خوب و قابل قبول است. اين امکانات شامل زمين واليبال، سالن پرورش اندام، فوتسال، بدمينتون و تنيس روي ميز است که کارکنان و فرزندان آنان از آنها براي سلامت و تندرستي خود استفاده مي کنند.
با توجه به مسووليت هاي اجتماعي که وزارت نفت در سرلوحه کارهاي خود قرار داده، تلاش دارد نسبت به جوامع پيراموني تاسيسات نفتي خدماتي ارائه دهد، به همين منظور اهالي روستاهاي اطراف مرکز انتقال نفت شهر بيدرويه نيز از امکانات ورزشي اين مرکز استفاده مي کنند که اين امر تعهد وزارت نفت به مسووليت هاي اجتماعي را به اثبات مي رساند که اميدواريم با افزايش امکانات و زيرساخت هاي لازم، گام هاي موثري در جهت خدمات رساني به مناطق محروم ازجمله بخش الوار گرمسيري که واحد بهره برداري قلعه نار و مرکز انتقال بيدرويه در اين بخش مستقر هستند، برداشته شود تا شاهد عمران و آباداني منطقه الوار گرمسيري و شهر بيدرويه باشيم.
بله، فرزندان کارکنان از امکانات موجود ورزشي استفاده مي کنند و افراد مستعد پس از شناسايي در تيم هاي منتخب شهرستان انديمشک به کار گرفته مي شوند و به همراه اين تيم ها در مسابقات مختلف استاني و کشوري حضور پيدا مي کنند.
کارکنان در طول ايام هفته يک يا دو روز در رشته هاي موردعلاقه تمرين مي کنند. بتازگي نيز تيم فوتسال تلمبه خانه بيدرويه به همت بازيکنان و کادر فني توانست عنوان قهرماني مسابقات خطوط لوله و مخابرات نفتي استان خوزستان را به خود اختصاص دهد که جا دارد، همين جا از زحمات و تلاش هاي مهندس طافي، مدير ورزش دوست مرکز انتقال شهيد يوسف زاده باغبان بيدرويه تشکر و قدرداني کنم.
در اين مرکز مانند تمام نقاط ورزشي نفت، مسابقات به صورت دوره اي و به مناسبت هاي مختلف برگزار مي شود که همين موضوع انگيزه و روحيه کارکنان را افزايش مي دهد.
بله، مسلما همين طور است، اما درعين حال بايد بگويم براي بهتر شدن و پيشرفت کمبودهايي وجود دارد که بايد برطرف شود. به همين منظور نياز است که مسوولان و دست درکاران توجه و اهتمام ويژه اي به ورزش داشته باشند تا کارکنان اوقات فراغت خود را با ورزش و سلامتي سپري کنند تا روحيه نشاط و شادابي در بين کارکنان همچنان تداوم يابد.
مهدي تارتار، سرمربي تيم فوتبال نفت مسجدسليمان پس از ديدار تيمش مقابل سايپا گفت: تقسيم امتيازات تقريبا عادلانه بود. هرچند سايپا در نيمه دوم با توپ هاي مستقيم روي دروازه ما بيشتر فشار آورد، اما اين تيم من بود که توانست بازي را کنترل کند و به خواسته خودش در زمين حريف برسد. سرمربي نفت مسجدسليمان در خصوص قضاوت حسين زياري در اين مسابقه عنوان کرد: داور در نيمه اول تحت تاثير صداي بازيکنان بود و اشتباهاتي داشت، اما در نيمه دوم به کارش مسلط شد. زياري را مانند ساير داوران ما، داوري پاک و سالم ديدم. سايپا در اين مسابقه نياز مبرمي به 3 امتياز داشت، اما قاضي ميدان، داوري خوب و سالمي انجام داد.تارتار در مورد اينکه تيمش در خطر سقوط قرار ندارد و از ديدارهاي پاياني ليگ برتر به عنوان ديدارهاي تدارکاتي براي جام حذفي استفاده مي کند، خاطرنشان کرد: هفته هاي قبل اعلام کردم با بازي ها، خود را براي ديدار جام حذفي آماده نگه مي داريم. سرمربي نفت مسجدسليمان درباره قرعه کشي مرحله نيمه نهايي جام حذفي و رويارويي تيمش با تراکتور گفت: فرقي نمي کند، چون هر سه تيم از تيم هاي مدعي هستند. پرسپوليس قهرمان شده و دو تيم ديگر مدعي کسب سهميه ليگ قهرمانان آسيا هستند. ما از قرعه خود استقبال مي کنيم و مشکلي از اين بابت نداريم.
بهنام سراج، سرمربي جوان صنعت نفت آبادان پس از برتري تيمش با سه گل مقابل شاهين بوشهر گفت: بازي خوبي بود، اگر موقعيت هاي ما وارد دروازه مي شد، شش يا هفت گل مي زديم. ما نبايد با شکم سيري بازي کنيم. سيستم من هجومي است، والا ما هم مي توانيم 11 نفره دفاع کنيم. من هم مي دانم که به بازي خوب امتياز نمي دهند و بايد گل بزنيد. بايد براي فصل بعد بازيکنان خوبي را جذب کنيم تا نتايج بهتري بگيريم. اين را هم بايد اضافه کنم که شاهين هم خيلي خوب کارکرد، ولي تيم ما بهتر بود. سراج با اشاره به فرصت سوزي هاي فراوان تيمش گفت: 41 امتياز گرفته ايم که نفت تاکنون به اين امتياز نرسيده بود، با بازيکن و مربي خارجي؛ من هيچ کاري نکردم و تمام امتيازات را اسکوچيچ گرفت، اما افتخارش براي نفت است. سرمربي تيم صنعت نفت آبادان در بخش پاياني صحبت هاي خود درباره فصل آينده عنوان کرد: اين کار کلان است و باشگاه بايد تصميم بگيرد و راهکاري پيدا و آن را اجرا کنند تا صنعت نفت قوي تري داشته باشيم. مهم بودن يا نبودن من نيست.
مرحله رفت از گروه اول رقابت هاي ليگ برتر فوتبال ساحلي باشگاه هاي ايران با برتري تيم فوتبال ساحلي پارس جنوبي جم مقابل تيم منطقه آزاد چابهار به پايان رسيد تا تيم پارس جنوبي جم با 9 امتياز در صدر جدول قرار بگيرد. تيم فوتبال ساحلي پارس جنوبي ليگ برتر را بسيار مقتدرانه شروع کرده تا بتواند از عناوين قهرماني خود در چند سال گذشته دفاع کند. تيم فوتبال پارس جنوبي اين فصل را با تغييرات زيادي شروع کرد، از بازيکنان گرفته تا کادر فني کاملا تغيير کردند. استفاده از بازيکنان جوان و بومي و جوياي نام که پرورش يافته آکادمي خود باشگاه پارس جنوبي هستند تا تغيير سرمربي که هدايت اين تيم را در فصل جديد مهين دوست به عهده دارد. تيم فوتبال پارس جنوبي ليگ را با پيروزي مقابل شاهين خزر رودسر شروع کرد. شاگردان مهين دوست در ديداري سخت نفسگير با نتيجه نزديک 4 بر3 موفق شدند حريف شمالي خود را شکست دهند. تيم فوتبال ساحلي پارس جنوبي در دومين ديدار خود به مصاف تيم شهرداري بندرعباس رفت و موفق شد، اين تيم را با نتيجه پرگل 6 بر 4 شکست دهد. شاگردان مهين دوست در آخرين ديدار دور رفت از گروه اول رقابت هاي ليگ برتر فوتبال ساحلي کشور که با ميزباني منطقه آزاد انزلي در مجموعه ورزشي سيروس قايقران برگزار شد، موفق شدند با ارائه يک بازي برتر در ديداري پرگل تيم منطقه آزاد چابهار را با نتيجه 8 بر 3 شکست دهند تا با 9 امتياز مقتدرانه در صدر جدول قرار بگيرند. در پايان دور رفت گروه اول نيز تيم پارس جنوبي جم با 9 امتياز در صدر جدول قرار گرفت، شهرداري بندرعباس با 4 امتياز در رده دوم ايستاد و تيم هاي شاهين خزر رودسر و منطقه آزاد چابهار به ترتيب با 3 و صفر امتياز در رده سوم و چهارم قرار گرفتند.
سرمربي تيم فوتبال ساحلي پارس جنوبي عقيده دارد هنوز ابتداي کار هستند و تا قهرماني راه زيادي باقيمانده است، اما هدفشان قهرماني است.
محمد مهين دوست، سرمربي تيم فوتبال ساحلي پارس جنوبي دوست بعد از اينکه تيمش موفق شد در دور رفت مسابقات ساحلي صدرنشين شود در خصوص وضعيت تيمش و ادامه راه گفت: امسال با تغييرات زيادي وارد مسابقات شديم. از سوي ديگر مشکل درگيري با کرونا هم وجود داشت، براي همين با هر سختي بود کار را شروع کرديم و وارد مسابقات شديم. در ديدار اول کمي به زحمت افتاديم، اما خدا را شکر در نهايت پيروز شديم. در بازي دوم و سوم رفته رفته بهتر شديم و نتايج گوياي همين موضوع است. مهين دوست در ادامه در خصوص اينکه امسال پارس جنوبي مي تواند قهرمان شود، عنوان کرد: هنوز راه زيادي تا پايان مسابقات باقي مانده است. ما تازه اول راه هستيم، مسابقات را خوب شروع کرديم و قصد داريم به همين شکل هم ادامه دهيم. تيم هاي خوبي در ليگ حضور دارند، به همين دليل نه تنها راه سختي داريم، بلکه بايد با تمرين و تلاش بيشتر رقبا را يکي پس از ديگري شکست دهيم تا به قهرماني برسيم. او در ادامه با ابراز رضايت از عملکرد شاگردانش گفت: شاگردانم شروع خوبي داشتند و دقيقا همان چيزي را که مي خواستيم در زمين پياده کردند. البته نقص هايي هم داشتيم که مطمئنا در ديدارهاي بعدي برطرف خواهد شد. ما سعي مي کنيم همين نتايج را در دور برگشت تکرار کنيم تا با اقتدار از گروه صعود کنيم.
ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران در روزهاي پاياني خود قرار دارد و در بين نمايندگان نفتي حاضر در اين رقابت ها، دو تيم نفت مسجدسليمان و صنعت نفت آبادان با کسب نتايج قابل قبول در اين فصل موفق شدند ضمن بقا در اين مسابقات براي نخستين بار در جمع تيم هاي ميانه بالاي جدولي قرار بگيرند.صنعت نفت آبادان براي نخستي بار در ليگ برتر 41 امتياز کسب کرده و اين شانس را دارد تا با پيروزي در هفته پاياني 44 امتيازي شود تا رکوردي جديد را در طول حضورش در سطح اول فوتبال ايران به دست بياورد. البته نفتي هاي آبادان اين فرصت را داشتند که در اين فصل حتي سهميه آسيا را براي نخستين بار کسب کنند، ولي چند نتيجه ضعيف در ميانه راه باعث شد به آرزوي خود نرسند.نفت مسجدسليمان هم برخلاف سال هاي گذشته که هميشه براي بقا مي جنگيد و در روزهاي آخر ماندن خود را تضمين مي کرد، امسال با مهدي تارتار دگرگون شد و در نيمه فصل نخست به هيچ تيمي نباخت تا در تاريخ اين باشگاه يک رکورد جديد خلق کرده باشد. نفت مسجدسليمان هم با کسب نتايج قابل قبول توانست در ميانه جدول قرار بگيرد و نيز بعد از سال ها هفته هاي پاياني را با خاطري آسوده و بدون دغدغه سقوط پشت سر بگذارد. اما پارس جنوبي جم برعکس دو تيم نفتي ديگر سال خوبي را پشت سر نگذاشت و حالا در روزهاي پاياني دغدغه سقوط دارد. در هفته بيست و نهم ليگ برتر نفت آبادان موفق شد در خانه با سه گل از سد شاهين بوشهر بگذرد تا يک پيروزي شيرين و خانگي را کسب کرده باشد. نفت مسجدسليمان هم که به اصفهان رفته بود، موفق شد تيم اصفهاني را با نتيجه بدون گل متوقف کند. پارس جنوبي هم در روزي که به پيروزي نياز داشت در خانه با تساوي بدون گل مقابل فولاد متوقف شد. به اين ترتيب بايد گفت نفتي ها يک هفته بدون شکست را پشت سر گذاشتند تا عملکرد خوب آنها ادامه دار باشد.
درباره راز تاریک کیهان
تمام اجزاي کيهان از 10 اتم هيدروژن، هليوم، اکسيژن، کربن، نئون، نيتروژن، منيزيم، سيليسيوم، آهن و سولفور تشکيل شده اند که البته هنوز ابعاد آنها به طور کامل شناخته نشده و سوال اينجاست که 10 عنصر که روي زمين ما و درکل کيهان وجود دارند، از کجا آمده اند؟ بسياري از دانشمندان بر اين باورند که ترکيب کيهان فقط از ميلياردها کهکشان تشکيل نشده است بلکه ماده اي نامرئي به نام ماده تاريک نيز بخش بزرگي از ترکيب کيهان را تشکيل مي دهد. ماده تاريک يکي از اسرارآميزترين چيزهاي کيهان است. اين ماده برخلاف تمامي چيزهايي که مي شناسيم، نور را به خود جذب نمي کند. گفته مي شود که حدود 83 درصد کيهان از اين ماده تشکيل شده است. چيزهاي کمي در اين مورد اين ماده مي دانيم و ابهامات ما در مورد چنين چيزي بسيار زياد است. بايد توجه داشت که انسان ها، زمين، تمام سيارات، خورشيد و هر چيزي که در کيهان وجود دارد و نور را ساطع يا جذب مي کند؛ يک ششم جرم کيهان و پنج ششم باقي مانده از کيهان را ماده سياه تشکيل مي دهد. برخي مطالعات مي گويند که ماده تاريک ممکن است از پيش از بيگ بنگ نيز وجود داشته باشد.
بر پايه يکي از نظريه هاي ارائه شده در اين زمينه، گفته مي شود ماده اي تاريک بايد به صورت ساختارهاي رشته اي از مواد اتصال دهنده کهکشان ها وجود داشته باشد. دانشمندان دانشگاه واترلو در حال حاضر توانسته اند براي اولين بار يکي از رشته هاي يادشده ماده تاريک را به تصوير بکشند. شما اين تصوير را در قسمت بالاي مقاله مشاهده مي کنيد. اين تصوير با رنگ هاي غيرواقعي و ملموس به نمايش درآمده و در آن، رنگ هاي سفيد نشان دهنده دو کهکشان و فضاي قرمز بين آنها نشانگر ماده تاريک پيونددهنده آنهاست. دو دانشمند به نام هاي سث دي. اپس و مايکل جي. هادسن، نتايج خود را در قالب يک مقاله ارائه داده اند. نظريه آنها پيش بيني مي کند که رشته هاي ماده تاريک مي توانند کهکشان ها را به هم متصل کنند و اين رويداد با رسيدن از يک هاله ماده تاريک در يک کهکشان به هاله اي در کهکشان ديگر رخ مي دهد. محققان ديگر پيش از اين پي برده بودند که رشته هاي ماده تاريک، همه خوشه هاي کهکشاني را به هم پيوند مي دهند، اما اين اولين باري است که از رشته هاي ماده تاريک بين کهکشان ها تصويربرداري شده است. اخترشناسان در عين حال با دسترسي هايي که از کهکشان راه شيري دارند، به دنبال نمونه يابي از کل کيهان هستند. آنها معتقدند برخوردهاي انرژي بالا در اطراف سياه چاله مركز كهكشان راه شيري ممكن است مدارک غيرقابل انکاري از ماده تاريك باشد كه دوسوم كهكشان را تشكيل داده است. كريستف ونيگر از موسسه فيزيك مكس پلانك در مونيخ بر اين باور است كه احتمالا براي نخستين بار موفق به كشف اولين نشانه محكم براي اين ماده شده است. به گفته محققان، يك جفت حباب منتشرکننده پرتو عظيم گاما كه از صفحه كهكشان راه شيري به بيرون گسترده شده، مي توانند كليد اين كشف باشند. ونيگر با انجام تحليل هاي آماري با ارزش 3.5 سال داده هاي تلسكوپ فضايي فرمي، احتمالا موفق به كشف اين نشانه در كهكشان شده است. به ادعاي وي، در صورت اثبات اين موضوع، اين خط پرتو گاما مي تواند نشانه مستدلي براي ماده تاريك باشد. كارشناسان متفق القول هستند كه ابرسياه چاله هايي مانند نمونه حاضر در مركز كهكشان راه شيري، به انتشار انفجارهايي مي پردازد كه با ماده تاريك اطراف آنها تعامل دارند.
ماده تاريک (Dark Matter)، نوعي از ماده است که فرضيه وجود آن در اخترشناسي و کيهان شناسي ارائه شده است تا پديده هايي را توضيح دهد که به نظر مي رسد ناشي از وجود ميزان خاصي از جرم باشند که از جرم موجود مشاهده شده در جهان ما بيشتر است. اين ماده به طور مستقيم با استفاده از تلسکوپ قابل مشاهده نيست و نور يا ساير امواج الکترومغناطيسي را به ميزان قابل توجهي جذب يا منتشر نمي کند و حتي گفته شده که واکنشي نسبت به نور نشان نمي دهد و در عوض، وجود و ويژگي هاي آن را مي توان به طور غيرمستقيم و از طريق تاثيرات گرانش روي ماده مرئي، تابش و ساختار بزرگ مقياس جهان نتيجه گرفت. مي توان گفت که ماده تاريک و انرژي تاريک دو موضوع مرموز و ناشناخته در کيهان براي ذهن بشر هستند که سوالات بي پاسخي درباره آنها مطرح است و علم هنوز نتوانسته است براي آنها پاسخ مناسبي ارائه دهد. کيهان شناسان توافق نظر دارند که ماده تاريک عمدتا از نوعي ذره زيراتمي ناشناخته تشکيل شده است. در دهه 1930 يک ستاره شناس سوئيسي به نام «فريتز زوييکي» متوجه شد کهکشان ها در يک خوشه دوردست خيلي سريع تر از آنچه مقدار جرم قابل مشاهده آنها بايد اجازه دهد، به دور يکديگر مي چرخند. وي اين فرضيه را مطرح کرد که يک ماده غيبي که او نام آن را ماده تاريک گذاشت، روي اين کهکشان ها تاثير مي گذارد. از آن زمان، محققان تاييد کردند که اين ماده مرموز را مي توان در کيهان يافت و اينکه مقدار آن شش برابر بيشتر از ماده معمولي در جهان است که چيزهاي معمولي مانند ستاره ها و انسان را تشکيل مي دهد. به همين دليل هنوز هم سوالات بي پاسخ زيادي درباره ماده تاريک مطرح است. سوالاتي همچون اينکه اصولا ماده تاريک چيست؟ آيا مي توانيم ماده تاريک را تشخيص دهيم؟ آيا نيروهاي تاريک وجود دارند؟ خواص ماده تاريک چيست؟ آيا ماده تاريک در هر کهکشاني وجود دارد؟ آيا ماده تاريک مي تواند بار الکتريکي داشته باشد؟ و در نهايت همچنان اين سوال که اصلا ماده تاريک وجود دارد؟
موج پوشيد روي دريا را
پرده اسم شد مسما را
نيست بي بال اسم پروازش
کس نديد آشيان عنقا را
عصمت حسن يوسفي زد چاک
پرده طاقت زليخا را
مي کشد پنبه هر سحر خورشيد
تا دهد جلوه داغ دل ها را
جاده هرسو گشاده است آغوش
که دريده ست جيب صحرا را
شعله دل ز چشم تر ننشست
ابر ننشاند جوش دريا را
آگهي مي زند چو آيينه
مُهر بر لب زبان گويا را
قفل گنج زر است خاموشي
از صدف پرس اين معما را
بيدل ار واقفي ز سرّ يقين
ترک کن قصه من و ما را
*بيدل دهلوي
علي زندوکيلي، خواننده و نوازنده شيرازي کشورمان است که در دو حوزه ساز و آواز کلاسيک و پاپ شناخته شده و طرفداران خود را دارد. او فعاليت هنري خود را با نوازندگي شروع کرد و با گروه هاي مختلفي از جمله «دنگ شو» در شروع کارش همکاري داشت. در ابتداي فعاليت کاري خود با چند تک آهنگ براي مجموعه هاي تلويزيوني شروع کرد و در ادامه جُنگ هاي خود را منتشر کرد. او در زمستان 1392 آلبومي را تحت عنوان عبور از مه در سبک سنتي با اشعاري از حافظ، زهرا پناهي، حسين منزوي و وحشي بافقي در 14 قطعه منتشر کرد. آهنگساز اين آلبوم هم هامون بهرامي مقدم است.
کتاب در باب اعتماد به نفس اثر آلن دوباتن، نویسنده و فیلسوف سوئیسی است که دوره دکترای فلسفه در دانشگاه هاروارد را رها کرد تا کتاب های فلسفی قابل فهمی به زبان ساده بنویسد. در این کتاب دوباتن به سراغ موضوعی رفته که به احتمال زیاد هر فردی در طول زندگی اش با آن دست و پنجه نرم کرده است. به عقیده آلن دوباتن این یک موضوع پیش پاافتاده است که بسیاری از دستاوردها نتیجه نبوغ یا مهارت بالا نیست و به نوعی سرزندگی روحی ربط دارد که البته آن را اعتماد به نفس می نامد. دوباتن فکر می کند هر فردی لازم است روحیه ای را در خود پرورش دهد که در موقعیت های مختلف حتی اگر شده، به شکل ناخودآگاه به او کمک کند. اما آیا کسب اعتماد به نفس به همین راحتی است؟ میزان چالشی که پیشروی هر فرد در این مسیر قرار دارد به شخصیت و جایگاه خود فرد بستگی دارد، اما خبر خوب این است که اعتماد به نفس نوعی مهارت است و نه موهبتی الهی. ضمن اینکه در کتاب در باب اعتماد به نفس آلن دوباتن هم تلاش می کند در این مسیر به ما کمک کند. اعتماد به نفس مهارتی است که به تمرین نیاز دارد و بعید می دانم کسی صرفا با خواندن کتاب به اعتماد به نفس برسد. از این رو کتاب های این زمینه معمولا تمرینات مختلفی به خواننده پیشنهاد می کنند، اما آلن دوبان در کتابش بیشتر به خواننده «هشدار» می دهد که وقت را تلف نکند و بی خود و بی جهت به مسائلی که در واقع اصلا مساله نیستند فکر نکند. از نظر نویسنده انجام کارهای اشتباه بدون کوچک ترین اعتماد به نفسی بهتر از آن است که مثلا در دوران پیری به گذشته نگاه کنیم و احساس کنیم زندگیمان را هدر داده ایم. این کتاب را محمد کریمی ترجمه و انتشارات کتابسرای نیک نیز منتشر کرده است.
فيلم لتيان به کارگرداني علي تيموري، يکي از فيلم هاي توليد شده در سال 97 است که در اين روزهاي کرونايي در برنامه اکران آنلاين قرار گرفته است. اين فيلم با عنوان استعاري سد لتيان به روابط انساني مي پردازد و اينکه چطور اين روابط مي توانند پشت يک سد گرفتار شوند. امير جديدي، پريناز ايزديار، سارا بهرامي، حسن معجوني، ستاره پسياني، عليرضا ثاني بازيگران اين فيلم هستند.
گفت و گو با همسر نخبه نفتی که کرونا فرصت ادامه زندگی را از او گرفت
مشعل ويروس کرونا در اين چند ماه نه تنها جريان زندگي عادي همه آدمها روي اين کره خاکي را بر هم زده ، بلکه بسياري از زندگي ها را گرفته و بسياري ديگر را تحت تاثير مرگ و مير و ابتلا به بيماري دگرگون کرده است. درکشورمان هم تا به حال بيش از 340 هزار بيمار مبتلا به کوويد 19 شناسايي شده اند و نزديک به 20 هزار نفر نيز جان باخته اند. افرادي که تا چند روز قبل در کنار خانواده و همسر و فرزندان خود سر بر بالين مي گذاشتند و در فاصله چند روز يکباره بيماريشان شدت گرفت و در نهايت جان عزيزشان از دست رفت. افرادي که سالهاي عمر خود را به تلاش و فعاليتهاي بسياري پرداختند تا براي خود ، خانواده و کشور و مردم خود ارزشمند و مفيد باشند اما دست روزگار بنا را بر رفتن و نيمه تمام ماندن اين تلاش ها گذاشت. خانواده نفت در اين ماه ها در موارد زيادي داغدار عزيزان خود بوده است که کرونا مهلت ادامه زندگي را به آنها نداد ؛ عزيزاني که در عمر کوتاه خود رد و نشاني ارزشمند از خود به جا گذاشته اند.
يکي از نخبگان خانواده بزرگ نفت بود که متاسفانه چندي است کرونا او را از همسر و خانواده و خانواده بزرگتر خود يعني شرکت ملي حفاري گرفته است. نازيلا صادقي، همسر مرحوم محمدي هنوز اين ضايعه را باور نکرده است و در اين روزها شرايط روحي قبل را ندارد و مي گويد هنوز نمي تواند به شرايط کار قبلي خود که پرستاري در بيمارستان شفاي اهواز است برگردد. خانم صادقي مي گويد که همسرش در فاصله چند روز مبتلا و شرايط بيماري اش حاد شد و مي افزايد: فاصله شروع بيماري و تب کردن اميد تا بستري و فوت او يک هفته طول کشيد و براي ما واقعا شوکه کننده بود. او سالم بود و بيماري زمينه اي نداشت و در اين چند ماه هم به خاطر خودش و خانواده و دخترمان بسيار رعايت مي کرد و در همه ترددهاي خود از ماسک استفاده مي کرد و ما نمي دانيم از کجا و چطور به اين بيماري مبتلا شد.
او مي گويد اميد در سالهاي عمر خود تلاش و تاکيد زيادي براي تحقق روياها و تلاش هاي علمي خود داشته است و مي افزايد: اميد براي هدف هايش به تنهايي تلاش کرد و جنگيد و براي ما واقعا سخت است که اين فرد با ارزش را که براي خانواده و کار و کشور خود اين اندازه ارزش قائل بود، از دست بدهيم.
صادقي به دعوت نامه هاي متعددي که براي همسرش از کشورهاي ديگر مي آمده اشاره کرد و گفت: بسياري از کشورها براي مسابقات دعوت مي کردند که اميد به دليل برخي محدوديت ها امکان حضور نداشت و در عين حال بسياري از کشورها براي کار و ادامه تحصيل از همسرم دعوت مي کردند اما او توجهي به اين دعوت ها و موقعيت هاي تحصيلي و کاري نداشت و دوست داشت همه اين تلاش ها در کشور خودش نتيجه داشته باشد.
همسر اين نخبه خانواده شرکت ملي حفاري ايران به مدالهاي طلا و نقره متعددي که اميد محمدي از کشورهاي امريکا، آلمان، کره جنوبي و کويت کسب کرده است اشاره کرد و گفت: علاوه بر اين مدال هاي جهاني، اميد مدال ها و موفقيت هاي زيادي را در سطح کشوري کسب کرده بود و اختراعات زيادي را به ثبت رساند که بيشتر در حوزه حفاري نفت بوده اند.
او افزود: همسرم فوق ليسانس مکاترونيک داشت و تحقيقات و اختراعات او بيشتر در حوزه حفاري نفت بود اما اين اواخر بيشتر روي انرژي هاي نوين و ربات هاي زيردريايي بررسي و تحقيق مي کرد.
صادقي با اشاره به حضور و زندگيشان از 6 سال قبل در اهواز گفت: همسرم اهل ايذه بود اما از سال 93 که ازدواج کرديم ، ساکن اهواز بوديم و به عنوان کارشناس اقماري نمودارگيري در شرکت ملي حفاري مشغول به کار بود. او حدود 11 سال سابقه فعاليت در شرکت ملي حفاري را داشت و با علاقه زيادي به اين حوزه کارهاي علمي خود را دنبال مي کرد. او که به همراه دختر دو ساله خود هنوز در سوگ همسر جوان است، به روحيه شاد همسرش اشاره کرد و گفت: اميد هميشه خنده بر لب داشت و تلاش مي کرد در حوزه کاري خود بهترين باشد و زماني را بيکار نمي ماند. يکي از فعاليتهايش که با جديت دنبال مي کرد، مسابقات رباتيک «کارون کاپ» بود که سه دوره آن در اهواز برگزار شد و اميد جزو دبيران و داوران آن بود و تلاش مي کرد در اين حوزه با جديت حضور داشته باشد.
* نشريه مشعل، درگذشت اميد محمدي را به همسر ، خانواده و خانواده بزرگ شرکت ملي حفاري ايران تسليت مي گويد.
يکي از رويدادهاي نجومي مهم در مردادماه بارش شهابي برساووشي است که فرصت يک هفته اي رصد را براي علاقه مندان به نجوم فراهم مي آورد. اين بارش شهابي ناشي از عبور سياره زمين از ميان توده ذرات به جامانده از دنباله دار سوئيفت تاتل (که هر 133 سال يک بار کنار خورشيد عبور مي کند) است. اين تصاوير در کاروانسراي قصر بهرام در گرمسار استان سمنان ثبت شده است.
SkyView
SkyView اپليکيشن ساده و سرراستي است. فقط لازم است موبايل تان را به سمت ستاره ها بگيريد تا کارهاي سخت را خودش انجام بدهد. تشخيص کهکشان ها، ستاره ها، صور فلکي، سيارات، قمرها و حتي موقعيت تلسکوپ هابل و ايستگاه فضايي بين المللي از جمله مواردي است که با اين برنامه پيدا مي کنيد. همه اينها در محيطي بسيار زيبا و دلنشين انجام مي شود و مي توانيد با لمس هر کدام از آيتم هاي روي صفحه به اطلاعات علمي و نسبتا کاملي در مورد سيارات و اجرام آسماني برسيد. يک قابليت جالب برنامه هم تعيين يادآور براي رويدادهاي نجومي است که مي تواند براي علاقه مندان پيگير اين اتفاقات بسيار جالب و کارآمد باشد.
يک اپ انحصاري آي او اس که قابليت هاي فوق العاده اي در اختيار کاربران اين پلتفرم قرار مي دهد. قابليت “Grand Orrery” با اتکا به قدرت ARKit مي تواند نمونه واقعيت افزوده منظومه شمسي را به اتاق خواب خانه تان بياورد. در اين حالت مي توانيد آزادانه دور منظومه شمسي کوچک تان قدم بزنيد و با لمس ستاره ها در موردشان اطلاعات کسب کنيد.
قديمي، اما هميشه به روز؛ اين بهترين توصيفي است که مي توانيم در مورد Star Chart داشته باشيم. محصول تيم اسکيپيست گيمز يکي از اولين اپليکيشن هاي ستاره شناسي روي موبايل است و به نايت اسکاي شباهت زيادي دارد. اين اپليکيشن ترکيب ساده اي است از تکنولوژي هاي جي پي اس و واقعيت افزوده که مثل بقيه اپ هاي اين ليست با همان سيستم نشانه روي دوربين به سمت آسمان کار مي کند. اين اپليکيشن داراي تور مجازي هم هست و با فرمان هاي صوتي قادر به اجراي دستورات خود هستيد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات