آیا بازار نفت با اصلاح قیمت رو به روست؟

 

 

آمارهاي متناقض، قيمت هاي جهاني نفت خام را به سمت و سويي مختلف هدايت کرده، به طوري که در چند هفته گذشته شاهد روند کاهشي دادوستدها در بازارهاي اين کالاي راهبردي بوده ايم، با اين حال برخي فعالان بازار از احتمال در راه بودن يک اصلاح قيمتي سخن مي گويند.

جان کمپ، ستون نويس خبرگزاري رويترز در يادداشت هفتگي خود درباره صندوق هاي پوشش ريسک در بخش معاملات بازارهاي جهاني نفت خام نوشته است که نقل و انتقال ها در بازار بر دادوستدهاي آتي نفت خام بي اثر بوده و اين اوضاع در پي دريافت سيگنال هاي گوناگون و ترکيبي از صنايع و رسانه ها درباره بنيان هاي بازار پديدار شده است.

قيمت در بازار فراورده هاي نفتي اقبال بيشتري در مقايسه با بازارهاي آتي نفت خام داشته است، اما شرايط فراتر از اين نمي رود. به نوعي، احتمال مي رود بحث نوسان قيمت نفت، حداقل برخي معامله گران بازار نفت را نگران کرده باشد، اما هنگامي که از يکسو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و آژانس بين المللي انرژي در برآوردهاي خود از تدوام کاهش روزانه 8 ميليون و 100 هزار بشکه تا 9 ميليون و 100 هزار بشکه نفت خام در سال 2020 ميلادي سخن مي گويند و در طرف ديگر بعضي از داده هاي مثبت نشان از بالا رفتن سطح تقاضا دارد، به راحتي مي توان متوجه شد که نوسان هاي موجود در بازار نفت از کدام سمت است. با اين وجود، از منظري ديگر، ممکن است معامله گران بازار نفت در انتظار يک اصلاح قيمتي باشند و اين موضوعي است که «ناتان بتچلور» از موسسه «کاپيتال دات کام» (Capital.com ) در تحليل اخير خود به آن اشاره دارد. وي در تحليل هاي فني اش آورده که ممکن است قيمت هاي جهاني نفت خام با اصلاح قيمتي بزرگ پيش از آغاز يک دوره افزايشي ديگر همراه باشد. با اين حال، از زاويه ديدي متفاوت، اين احتمال وجود دارد که چنانچه افزايش قيمت نفت محقق نشود که هميشه هم حکم يک احتمال را دارد، در پي ارزان فروشي معامله گران نااميد، قيمت ها دوباره کاهش يابد. قيمت ها در معاملات روز سه شنبه (28 مردادماه) بازارهاي جهاني نفت خام پس از آغاز هفته اي افزايشي، با افت روبه رو بود که اين شرايط از انتشار گزارشي درباره برنامه چين براي خريد بيشتر نفت خام از ايالات متحده آمريکا مطابق توافق تجاري سال گذشته ميلادي پکن و واشينگتن، تاثير پذيرفته است.

در روي ديگر سکه، اداره اطلاعات انرژي آمريکا، زير مجموعه وزارت انرژي ايالات متحده، در تازه ترين گزارش خود درباره فعاليت هاي حفاري اعلام کرده است که شرکت هاي حفاري چند حلقه چاه جديد در حوضه هاي نفتي پرمين و باکن حفر کرده اند.اين در حالي است که انتظاري براي شنيدن خبرهايي مبني بر احياي حفاري در بخش توليد نفت شيل آمريکا وجود ندارد و اين وضع در حالي رخ مي دهد که هم اکنون پيش بيني هاي بدبينانه درباره تقاضا نفت خام فشاري کاهشي بر قيمت ها گذاشته است و از طرفي برآوردها درباره کاهش عرضه نفت شيل، قيمت نفت را تقويت مي کند. تازه ترين گزارش با اين حال و هوا از سوي «بانک آو آمريکا» منتشر شده و برآورد کرده است قيمت نفت خام شاخص برنت درياي شمال در نيمه نخست سال آينده ميلادي به دنبال بهبود شرايط عرضه در بازار نفت به 60 دلار براي هر بشکه مي رسد.

 تحليلگران «بانک آو آمريکا» اعلام کردند که براي ماه ژوئن ما برآورد خود براي نفت خام برنت را پنج دلار افزايش داديم و پيش بيني کرديم که قيمت نفت خام برنت در سال 2020 ميلادي به ميانگين 43 دلار براي هر بشکه و در سال 2021 به رقم 50 دلار به ازاي هر بشکه مي رسد.اما اکنون آنها بر اين باورند که بازارهاي جهاني نفت خام در نيمه دوم سال جاري ميلادي با کسري روزانه 4 ميليون و 900 هزار بشکه اي روبه رو مي شود و اين رقم در سال 2021 ميلادي به يک ميليون و 700 هزار بشکه مي رسد. برخي معترضند که هنوز براي سخن گفتن درباره کسري عرضه نفت خام در بازارهاي جهاني در حالي که اعضاي اوپک به ويژه عربستان سعودي از ماه ژوئيه سال جاري ميلادي توليد خود را افزايش داده اند، بسيار زود است اما چنانچه تقاضا براي نفت خام با افزايشي قابل توجه روبه رو باشد، حداقل مي تواند مازاد عرضه موجود را به سطوحي برساند که در پي آن شرايط بالاتر رفتن قيمت هاي جهاني اين کالاي راهبردي تقويت شود.هم اکنون، همه چشم ها به توليدکنندگان عضو و غيرعضو اوپک موسوم به اوپک پلاس دوخته شده است، نشست ماهانه کميته وزارتي نظارت بر توافق کاهش عرضه اوپک پلاس روز چهارشنبه (29 مردادماه) شرايط چگونگي ادامه توافق خود را بررسي کردند. اگرچه تغيير خاصي در اين توافق رخ نمي دهد، اما چشم معامله گران بازار به تحولات مربوط به اين توافق دوخته مي شود زيرا قرار بوده است آنها توافق کاهش توليد خود را تهسيل کنند و از رقم روزانه 9 ميليون و 700 هزار بشکه به 7 ميليون و 700 هزار بشکه در روز برسانند. بعيد به نظر مي رسد آن گونه که برخي پيش بيني مي کنند فضاي گفت وگوهاي نشست کميته نظارتي اوپک پلاس تاثير خاصي بر روند اصلاح قيمتي داشته باشد، اما تغيير و تحول قابل ملاحظه در سطح ذخيره سازي هاي نفت خام ايالات متحده براساس گزارش اداره اطلاعات انرژي آمريکا که به طور معمول روزهاي چهارشنبه هر هفته منتشر مي شود مي تواند بر روند اصلاح قيمت هاي جهاني نفت خام اثرگذار باشد.اداره اطلاعات انرژي آمريکا در گزارش هاي سه هفته اخير خود از کاهش قابل توجه سطح ذخيره سازي هاي نفت خام اين کشور خبر داده به طوري که در مجموع از 20 ميليون بشکه فراتر رفته است.

 

نويسنده: آيرينا اسلاو

مترجم: امير دشتي

منبع: اويل پرايس