برنامه ريزي براي ارسال نفت سنتزي به پالايشگاه آبادان

مديريت يکپارچه ميعانات گازي به افزايش پايداري توليد گاز مي انجامد

معاون امور توليد شرکت ملي نفت ايران با اشاره به اجراي برنامه ارسال نفت سنتزي به پالايشگاه هاي شمالي، اين اقدام را دستاورد مديريت يکپارچه ميعانات گازي در اين شرکت و زمينه ساز افزايش پايداري توليد گاز برشمرد و گفت: در گام بعدي، ارسال نفت سنتزي به پالايشگاه آبادان نيز در دستور کار قرار خواهد گرفت.

فرخ عليخاني افزود: ارسال نفت سنتزي پارس جنوبي به پالايشگاه ها برنامه اي است که با هدف استفاده بهينه از مازاد ميعانات گازي تدوين و با همکاري سازنده ميان معاونت توليد شرکت ملي نفت ايران و شرکت هاي ملي مناطق نفت خيز جنوب و نفت فلات قاره ايران به سرانجام رسيده است.

بر اساس اين گزارش، دريافت ميعانات گازي پارس جنوبي از سوي منطقه عملياتي بهرگان شرکت نفت فلات قاره ايران، ارسال آن به واحد بهره برداري مارون 2 و سپس انتقال به پالايشگاه هاي شمالي، براي نخستين بار و با هدف مصرف بهينه ميعانات گازي در صنعت نفت کشور کليد خورده است. به اين منظور، معاون توليد شرکت ملي نفت ايران با همراهي مديران ارشد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب براي بررسي ظرفيت هاي مناطق نفت خيز در زمينه ارسال نفت سنتزي به پالايشگاه هاي کشور، از برخي تأسيسات از جمله تلمبه خانه اميديه و تلمبه خانه مايل 40 ماهشهر بازديدي داشته است.

مطابق اعلام شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، عليخاني در حاشيه اين بازديد با اشاره به سرانجام رسيدن اين کار در کمتر از يک ماه، ابراز اميدواري کرده است که چنين اقدامي براي ارسال به پالايشگاه آبادان نيز در دستور کار شرکت ملي نفت ايران قرار گيرد.

عليخاني در توضيح بيشتر گفت: ميعانات گازي پارس جنوبي براي مصرف پالايشگاه هاي داخلي و پتروشيمي ها توزيع مي شود، اما با توجه به حجم توليدات آنها، مازاد ميعانات بايد مديريت مي شد که يکي از گزينه ها ترکيب ميعانات با نفت خام و توليد نفت سنتزي براي خوراک پالايشگاه ها به ويژه پالايشگاه اصفهان بود. به اين منظور، طي يک ماه گذشته نشست هاي مشترکي بين شرکت ملي نفت ايران و شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران برگزار و ترکيب نوع نفتي که قرار بود خوراک پالايشگاه ها شود مشخص شد. وي ادامه داد: در بخش اجرا هم تيمي متشکل از نظارت بر توليد و امور بين الملل شرکت ملي نفت ايران، شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت نفت فلات قاره ايران تشکيل شد و کار اجرا را به عهده گرفتند که مقرر شد سنتز نفت در منطقه بهرگان انجام و از طريق خطوط لوله مناطق نفت خيز جنوب به پالايشگاه اصفهان ارسال شود. به گفته معاون توليد شرکت ملي نفت ايران، در بازديد ميداني از زيرساخت ها و ظرفيت هاي مناطق نفت خيز جنوب مشخص شد که امکان ارسال نفت سنتزي به پالايشگاه آبادان هم فراهم است و قرار شد اين برنامه نيز در مدت کوتاهي به سرانجام برسد.

 

بومي سازي قطعات کليدي توربين هاي گازي در مناطق نفت خيز جنوب

بخش ديگر از قطعات کليدي و حساس توربين ­هاي گازي به همت کارشناسان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در راستاي حمايت از ساخت داخل و همکاري شرکت­ هاي دانش بنيان داخلي، در سال جهش توليد بومي سازي شد.

سعيد اميني زاده، مدير تدارکات و امور کالاي اين شرکت گفت: ديسک­ هاي پانزده گانه کمپرسور هواي توربين و بدنه اصلي نگهدارنده و هدايت کننده گازهاي داغ توليدي در محفظه­ هاي احتراق توربين از قطعات ساخته شده از سوي شرکت هاي داخلي است که تماما از سوپر آلياژهاي مقاوم در مقابل حرارت و فشار و با دقت بالا ساخته شده اند.

وي افزود: قطعات ساخته شده نوعي از توربين هاي پرکاربرد در مناطق نفت خيز به شمار مي آيند که با تواني افزون بر 14 مگاوات، نيروي محرکه پمپ هاي فرايندي و کمپرسورهاي تزريق گاز را تأمين مي کنند.

اميني زاده با بيان اينکه قيمت تمام شده ديسک هاي بومي سازي شده کمتر از يک سوم نمونه مشابه خارجي است، اظهار کرد: روي ديسک هاي پانزده گانه کمپرسور هواي رولزرويس پره هاي ناحيه سرد نصب مي­ شوند که وظيفه تأمين هواي فشرده براي انجام عمل احتراق در محفظه هاي احتراق را به عهده دارد و قبلاً از سوي سازندگان داخلي بومي سازي شده بود. محفظه هاي شانزده گانه احتراق نيز روي بدنه توربين نصب شده و در واقع واسطه ناحيه سرد و گرم توربين است و جنس آن از سوپر آلياژهاي ويژه تحمل دماهاي بالاي 1800 درجه سانتي گراد است که با توجه به اتصالات متعدد از پيچيدگي بالايي برخوردار است.

وي درباره صرفه جويي حاصل از اين اقدام توضيح داد: قيمت هر ديسک 40 هزار دلار و بدنه يا کيسينگ آن نيز 250 هزار دلار است. بالغ بر 55 دستگاه از اين نوع توربين در مناطق نفت خيز جنوب وجود دارد که سالانه دست کم يک ­پنجم آنها به تعويض ديسک نياز دارند که با رويکرد حمايت حداکثري از ساخت داخل در وزارت نفت و شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، از خروج قابل توجهي ارز از کشور جلوگيري مي شود.

 

آروماتيک هاي سنگين به سبد صادراتي پتروشيمي نوري افزوده مي شود

مديرعامل شرکت پتروشيمي نوري از برنامه ريزي براي اضافه شدن محصولات آروماتيک سنگين به سبد محصولات صادراتي اين شرکت خبر داد. تقي صانعي روز سه شنبه (17 تيرماه) در مجمع عمومي عادي سالانه شرکت پتروشيمي نوري با اشاره به اينکه در سال 98 اين شرکت موفق به توليد بيش از  4 ميليون و 338 هزار تن محصول شد، اظهار کرد: پتروشيمي نوري سال گذشته 97 درصد ظرفيت اسمي و 106 درصد برنامه، توليد داشته است. وي به روند افزايشي فروش شرکت پتروشيمي نوري در سال گذشته اشاره کرد و افزود: رشد قيمت ارز و افزايش توليد محصولات باارزش تر از دلايل روند افزايشي فروش بوده است. مديرعامل شرکت پتروشيمي نوري، پارازايلين، بنزن و ارتوزايلين را سه محصول اصلي اين شرکت دانست و ادامه داد: با اجراي پروژه هاي بهبود توليد که در سال 98 در اين شرکت اجرا شد، 685 هزار تن پارازايلين توليد و رکورد توليد اين محصول شکسته شد. همچنين خوشبختانه در سه ماه نخست سال 99 نيز 10 درصد افزايش توليد پارازايلين نسبت به مدت مشابه پارسال صورت گرفته است. صانعي به توليد 417 هزار تن بنزن در سال گذشته اشاره و تصريح کرد: در سه ماه نخست سال 99 توليد بنزن در پتروشيمي نوري هفت درصد نسبت به مدت مشابه پارسال افزايش داده است. وي با اشاره به اينکه بيش از 3100 قلم از اقلام پيچيده پتروشيمي نوري داخلي سازي شده است، گفت: همه کاتاليست هاي مورد نياز مجتمع به غير از يک کاتاليست که در مرحله پايلوت پلنت قرار دارد با همکاري شرکت هاي دانش بنيان داخلي سازي شده است. مديرعامل شرکت پتروشيمي نوري، تبديل ترکيبات سبک پتروشيمي نوري به الفين، افزايش ظرفيت کوره هاي ريفرمينگ واحد 300، ساخت کاتاليست شيرين سازي برش سنگين، کاهش هدرروي بنزن در جريان رافينت واحد 500، جداسازي اتيل بنزن، Revamp واحد 100، تحليل انرژي اگزرژي و بهينه سازي مصرف انرژي در واحد BTX، بومي سازي و توليد کاتاليست ايزومريزاسيون زايلين، ارزيابي چرخه حيات (LCA) محصولات شرکت پتروشيمي نوري و ساخت دستگاه کاتاليست تست و ارتقاي سردکننده واحد را به عنوان پروژه هاي در حال اجراي واحد تحقيق و پژوهش اين شرکت نام برد. وي، عرضه سهام پتروشيمي نوري به بورس، خريد پتروشيمي هنگام، شروع پروژه شيرين سازي برش سنگين، احداث خط بارگيري آروماتيک هاي سنگين و احداث فاز يک و دوم خط صادراتي HTN را از مهم ترين کارهاي انجام شده در پتروشيمي نوري در سال 98 عنوان کرد.

مديرعامل شرکت پتروشيمي نوري با اشاره به اينکه آروماتيک سنگين يکي از محصولات گران بها با عدد اکتان حدود 133 به منظور توليد بنزين است، گفت: اين محصول در ماه هاي آينده با ظرفيت حدود 3 هزار تن در سال به سبد محصولات پتروشيمي نوري اضافه مي شود. صانعي درباره برنامه هاي آينده شرکت پتروشيمي نوري ادامه داد: اجراي برنامه هاي عملياتي براساس مديريت راهبردي و اهداف مورد انتظار تنظيم شده که شامل تکميل و راه اندازي پروژه هنگام، برگزاري مناقصه پروژه زيروفلرينگ، افزايش سرمايه به ميزان 200 درصد، پياده سازي مديريت فناوري و اضافه شدن محصولات آروماتيک سنگين به سبد فروش محصولات صادراتي است.

 

مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز:

ظرفيت توليد روزانه گاز ايران از مرز يک ميليارد مترمکعب گذشت

مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز گفت: در سالي که از سوي مقام معظم رهبري به سال «جهش توليد» نام گذاري شده است، به همت مديران و کارکنان جهادگر صنعت گاز در شرايط تحريم ظالمانه دشمنان، ضمن ثبت جهش 2.2 درصدي توليد گاز در سه ماه نخست امسال، ظرفيت پالايش گاز کشور هم از مرز يک ميليارد مترمکعب در روز عبور کرد.

مسعود زردويان درباره آخرين وضعيت افزايش توليد گاز ايران در سال «جهش توليد»، گفت: در حال حاضر، ظرفيت فرآورش گاز در پالايشگاه هاي کشور به حدود يک ميليارد و 30 ميليون مترمکعب در روز افزايش يافته است.

مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران با اعلام اينکه در سه ماه نخست امسال، حجم توليد تجمعي گاز کشور با وجود آغاز تعميرات اساسي پالايشگاه ها افزايش داشته، تصريح کرد: توليد تجمعي گاز در سه ماهه نخست امسال در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته، جهشي 2/2 درصدي را تجربه مي کند.

اين مقام مسئول با اشاره به دستورات صريح مديرعامل شرکت ملي گاز ايران براي ايجاد توازن بين توليد و آغاز تعميرات اساسي پالايشگاه هاي گاز کشور، اظهار کرد: در اين راستا، با برنامه ريزي هدفمند در کنار تعميرات اساسي پالايشگاه ها، نياز صنايع، پتروشيمي ها، نيروگاه ها و بازارهاي صادراتي به گاز تامين شده و کوچکترين اختلالي در فرآيند تامين و توزيع گاز با وجود تعميرات پالايشگاه ها وجود ندارد.

وي با اشاره به هماهنگي شرکت ملي نفت و گاز براي افزايش توليد گاز، از آمادگي دريافت گاز بيشتر در پالايشگاه ها خبر داد و افزود: در شرايط فعلي معادل 100 ميليون مترمکعب ظرفيت پالايشي بيشتر در پالايشگاه هاي کشور وجود دارد و در صورت تامين و ارسال خوراک گاز از بالادستي، امکان فرآورش بيشتر گاز وجود دارد.

زردويان همچنين تاکيد کرد: به منظور اندازه گيري کمي و کيفي گاز، تجهيزات پيشرفته اي در پالايشگاه هاي کشور نصب شده و هرگونه گازي که از پالايشگاه ها به مبادي مصرف ارسال مي شود، با هماهنگي معاونت و مديريت هاي ذيربط وزارت نفت، از نظر کمي و کيفي محاسبه و مورد پايش قرار مي گيرد.

وي با بيان اينکه در پالايشگاه ها سبد متنوعي از انواع محصولات ارزشمند گازي شامل اتان، پروپان، بوتان، ميعانات گازي و گوگرد توليد و عرضه مي شود، بيان کرد: در شرکت ملي گاز ايران براي هر محصول، يک بازه مجاز استانداردي وجود دارد و استانداردهاي گاز يکي از سخت گيرانه ترين استانداردهاي موجود در جهان است.

زردويان در ادامه با يادآوري اينکه در هفت ماه نخست سال براي 18 پالايشگاهي که در حال حاضر، عملياتي هستند، يک برنامه فشرده تعميرات اساسي تعريف و اجرا مي شود، تبيين کرد: در اين مدت، تمام بازديدهاي دوره اي براي اطمينان از عملکرد دستگاه ها با توجه به مسايل ايمني صنعت گاز که لزوم آن به شدت توصيه مي شود، انجام شده، ضمن آن که تعميرات لازم هم در همين دوره انجام مي شود.

مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران، افزود: با توجه به تمهيدات و ارزيابي هاي ريسکي که براي تجهيزات انجام و روش هايي که براي اين کار انتخاب شده و انجام بازرسي هاي فني با بهره مندي از تجهيزات روز دنيا و شرايط جديد، اين ميزان طي اين سال ها و در حين عمليات، مدام بهبود يافته و هم اکنون توانسته ايم کمترين زمان ممکن را به آن تخصيص دهيم تا بتوانيم بيشترين ميزان توليد را داشته باشيم.

اين مقام مسئول در پايان، تاکيد کرد: بر اساس برنامه ريزي هاي انجام شده، قرار است در سال 1400 تعداد پالايشگاه هاي گاز کشور از 18 پالايشگاه موجود به 19 پالايشگاه افزايش يابد.