گشتی در آثار آهنگسازان فیلم و سریال ایرانی و مستندهای جذاب و دیدنی

دریچه ها و نغمه هایی رو به دنیای تصویر

علي بهرامي      نحوه ارائه محصولات فرهنگي - هنري در کشورمان روز به روز به سمت و سوي ديجيتالي شدن هر چه بيشتر پيش مي رود. اينترنت محيط پرکاربردي است که خدمات زيادي به فرهنگ و هنر ارائه کرده است. اين مهم زماني بيشتر خودنمايي کرد که همه گيري ويروس کرونا پيش آمد. حالا و پس از چهارماه و اندي که از ورود اين ويروس به کشورمان مي گذرد، نحوه ارائه محصولات فرهنگي - هنري به کلي تغيير کرده و چهره اي ديگر به خود گرفته است. در اين هفته هم با شما هستيم تا بخش ديگري از آمار فرهنگي - هنري را معرفي کنيم که پيش از اين روزهاي کرونايي، کمتر مورد توجه تان بوده است. اين هفته هم سري به مستندهاي بسيار جذابي مي زنيم که براحتي در سايت هاي ديدن فيلم و سريال  آنلاين قابل دسترسي هستند. همچنين تلاش مي کنيم بهترين آلبوم هاي موسيقي فيلم و سريال را هم به شما معرفي کنيم؛ آلبوم هايي که اگر چه براي تصاوير خاصي ساخته شده اند؛ اما به عنوان يک اثر مستقل شنيداري مي توانند مخاطبان خاص خود را داشته باشند. با مطالعه اين صفحه، حتما مطالب خوبي دستگيرتان مي شود.

چگونه از شيوع جلوگيري کنيم؟:

 اين روزها و در بحبوحه يکي از عجيب ترين همه گيري هاي جهاني، به نظر مي رسد ديدن مستند «همه گيري جهاني» خيلي آموزنده باشد. بخصوص اينکه در ادامه نام اين مستند يک پرسش جالب توجه هم مطرح شده است«چگونه از شيوع جلوگيري کنيم؟». اين مستند، محصول کشور آمريکاست و داگ شوتس آن را در قالبي علمي- پژوهشي کارگرداني کرده است. احتمال خيلي زيادي دارد که ديدن اين مستند علمي، نکات بسيار مفيدي را براي مقابله با ويروس کرونا در اختيار شما بگذارد.

دريبل

 دنياي فوتبال، دنيايي بسيار پيچيده و جذاب است. امروزه علاوه بر ميليون ها و بلکه ميلياردها بيننده اي که اين ورزش را به طرق مختلف دنبال مي کنند، بسياري از چرخ دنده هاي اقتصاد جهان نيز بر مدار فوتبال مي چرخد. خيلي ها معتقدند که فوتبال، ديگر فقط يک ورزش نيست؛ بلکه ابعاد مختلف، فرهنگي، سياسي، بين المللي، اجتماعي و اقتصادي بسيار زيادي دارد.عوامل مستند «دريبل» درباره آن نوشته اند:«در اين مستند نگاهي به اقتصاد، سياست و روابط پنهان موجود در مستطيل سبز مي شود...». دريبل به کارگرداني پدرام بهرامي در سال 1397 ساخته شده است.

پول به عنوان قرض

همه ما ضرب المثل هاي زيادي درباره پول شنيده ايم؛ مثل معروف ترين آنها، يعني «پول چرک کف دست است». به نظر مي رسد غير ممکن باشد که مستند «پول به عنوان قرض» توجه تان را جلب نکند. اين مستند با دقت تمام و با کيفيتي بسيار بالا کوشيده است يک بار ديگر مشخص کند که «پول» چه بود و براي چه چيز وارد چرخه زندگي بشر شد و به کجا مي رود؟ پژوهش بسيار دقيق اقتصادي و بين المللي اين مستند، يکي از بهترين پژوهش هايي است که در اين باره انجام شده است. اين مستند را پل گرينيون کارگردان کانادايي در سال 2005 ساخته است. 

کوله نارنجي

شايد عادت کرده ايم که وقتي صحبتي از مستند هاي حيات وحش مي شود، ياد سرزمين ها و مستندهاي غير ايراني بيفتيم. اين عادت ذهني را عوامل خوش ذوق مستند«کوله نارنجي» از بين برده اند. اين مستند چيزي از مستندهاي مشابه خارجي کم ندارد و به زيبايي و مهارت به دل حيات وحش ايران زده است. شايد باورتان نشود که بگوييم وقتي اين مستند را مي بينيد متوجه مي شويد که چقدر ايران را نمي شناسيد. پس اگر دوست داريد کمي ايران گردي کنيد، حتما اين مستند جذاب را ببينيد. مستند «کوله نارنجي» را پدرام بهرامي در سال 1397 کارگرداني کرده است. 

جاذبه هاي آفريقاي جنوبي

  کشور عجيب و پر تلاطم آفريقاي جنوبي را با نلسون ماندلا مي شناسيم؛ اما اگر فکر مي کنيد اين مقدار شناخت کافي است، بايد با قطعيت بگوييم که به هيچ وجه؛ زيرا آفريقاي جنوبي يکي از بکرترين سرزمين هاي قاره آفريقاست و يک دريا جذابيت و ديدني هاي عجيب و غريب دارد. بي راه نيست اگر گفته شود که کشور آفريقاي جنوبي، عصاره و چکيده اي است از قاره پر رمز و راز آفريقا. اگر دوست داشتيد سري به آفريقاي جنوبي بزنيد و زيبايي هاي آن را درک کنيد، حتما مستند «جاذبه هاي آفريقاي جنوبي» به کارگرداني اريک باکوس را ببينيد.

آن ده ثانيه

 باز هم يک مستند فوتبالي ديگر را مي خواهيم معرفي کنيم؛ مستندي ديدني و بسيار جذاب که اگرچه درباره اسطوره ورزش فوتبال جهان، ديگو مارادونا ساخته شده است؛ اما به بهانه يک بازي او در برابر انگلستان، دوربين مستند به جاهايي مي رود و روايت هايي مي کند که امکان ندارد به همين راحتي ها آنها را جاي ديگري ديده يا شنيده باشيد. عوامل مستند«آن ده ثانيه» درباره آن نوشته اند: «اين مستند بررسي مي کند که با حضور ديکتاتوري نظامي در آرژانتين بين دهه هاي 50 تا 80 و همچنين درگيري سياسي آرژانتين با انگلستان ، چگونه فوتبال بشدت با سياست در اين کشور گره خورد...». اين مستند را عدل انيسي در سال1396 کارگرداني کرده است.

برداشت هاي ابراهيم

اگر به سينماي ابراهيم حاتمي کيا، کارگردان مشهور ايراني علاقه داريد، خيلي خلاصه بگوييم که حتما مستند«برداشت هاي ابراهيم» را ببينيد. حاتمي کيا نقش بسيار مهمي در حوزه هنر سينما بعد از انقلاب اسلامي داشته و توانسته با نوع روايت پردازي ها و چيدمان تصاويرش رد پايي از يک سينماي ملي را نشان دهد؛ ردپايي که اگر چه زمان هايي پر رنگ تر مي شود و گاهي کم رنگ تر؛ اما به هر حال حکايت گر حضور پر رنگ و تاثيرگذار او در سينماي ايران است. عوامل اين مستند درباره آن نوشته اند:«مستند برداشت هاي ابراهيم، روايتي است از پشت صحنه آثار سينمايي ابراهيم حاتمي کيا، کارگردان صاحب نام کشورمان که تاکنون فيلم هاي سينمايي موفقي را روانه پرده سينما کرده است. در اين مستند علاوه بر حاتمي کيا با عوامل و برخي بازيگران فيلم هاي او نيز گفت وگو شده است...». بنياد سينمايي فارابي اين مستند را تهيه  کرده است.

 

موسیقی فیلم ها

مجيد انتظامي: اين آهنگساز در عين پر کاري، يکي از بهترين آهنگسازان موسيقي فيلم ايران محسوب مي شود. نمي توان به يک مورد يا حتي چند مورد از آثار درخشان او اکتفا کرد. اگر به شما بگوييم حتما تصديق مي کنيد که مثل انتظامي در دنياي موسيقي بسيار کم داريم. ارکستراسيون بديع انتظامي و تک نوازي هاي ويژه او در سکانس هاي حساس فيلم ها را نمي توان جز از يک ذهن بي نهايت خلاق انتظار داشت؛ کافي است فقط سري به آلبوم هاي موسيقي فيلم هاي او بزنيد: از کرخه تا راين، بوي پيراهن يوسف، دوئل، روز واقعه و...

محمدرضا عليقلي: محال است ايراني باشيد و اثري از محمدرضا عليقلي نشنيده باشيد. به احتمال زياد نمي دانستيد اثري را که شنيده ايد عليقلي آن را ساخته است. کافي است تيتراژ سريال «خاک سرخ» ساخته ابراهيم حاتمي کيا را به ياد بياوريد. اين آهنگ مشهور را محمدرضا عليقلي ساخته است. آهنگسازي مدرن که از قضا و به طرز بسيار جالبي، سنتي است و موسيقي هاي او به طور باورنکردني ايراني. عليقلي، شايد يکي از آن نوابغي باشد که هر چند دهه يک بار در هنر ايران رخ مي نمايد. از آلبوم هاي موسيقي فيلم و سريال او مي توان به خيلي دور خيلي نزديک، شوق پرواز، سيمرغ، خاک سرخ، جزيره قشم، ماه کولي و ... اشاره کرد.

کارن همايون فر: اين آهنگساز اگرچه از نسل دوم آهنگسازان موسيقي فيلم پس از انقلاب محسوب مي شود؛ اما کارهاي درخشانش به قدري است که مي توان او را يکي از برجسته ترين سازندگان موسيقي فيلم معاصر ايران دانست. بتازگي آلبوم «بي سرانجام» که مجموعه قطعاتي از فيلم هاي اوست نيز منتشر شده است. همايونفر تا کنون سه بار سيمرغ بلورين بهترين موسيقي فيلم را نيز به خانه برده است؛ البته به غير از «سرانجام» آلبوم هاي موسيقي فيلم و سريال ديگري به نام هاي به وقت شام، باديگارد و همه اين روزها از او منتشر شده است.

فرهاد فخرالديني: او مرد خوشرو و خلاق ايراني موسيقي فيلم و سريال ايراني است که سال هاي سال رهبري ارکسترهاي مهمي از جمله ارکستر ملي را به عهده داشته است. باز هم بايد گفت محال است ايراني باشيد و اثري از استاد فرهاد فخرالديني نشنيده باشيد. نمونه روشن و بارزش، موسيقي سريال امام علي(ع) است. ماجرا به همين جا ختم نمي شود، موسيقي سريال ها و فيلم هايي چون ابن سينا، مسافر ري، سربداران، کيف انگليسي و ... که به صورت آلبوم به بازار آمده اند نيز از ساخته هاي فخرالديني است.  شنيدن آلبوم هاي موسيقي فيلم و سريال فخرالديني به قدري جذاب است که پيشنهاد مي کنيم قبل از هر کس ديگري سراغ آثار اين هنرمند موسيقي برويد.

کامبيز روشن روان: هيچ بخشي از خاطرات سينمايي و تلويزيوني دهه هاي 60، 70 و 80 را نمي توان کاويد و در آن صدا و نغمه اي از کامبيز  روشن روان نشنيد. روشن روان ارکسترهاي بسيار زيادي را رهبري کرده و حضور پررنگ او در موسيقي ملي ايراني نيز بسيار جالب توجه است. اگر سري به آلبوم هاي اين هنرمند موسيقي ايراني که آنها را در قالب فيلم و سريال ساخته است، بزنيد، مطمئن هستيم يکي از خاطره انگيز ترين لحظات خود را سپري خواهيد کرد. براي نمونه حتما آلبوم هايي چون ايراندخت، گل هاي داوودي، پدربزرگ، اميرکبير، وزير مختار و... را بشنويد.