پيشنهادهايي براي ديدن فيلم هاي روي پرده و مستندهايي گمنام؛ اما ديدني

دوباره سینما

علي بهرامي   اين هفته با سينما پيشنهادهايي براي شما داريم و حتما خبر داريد که سالن هاي سينمايي با 50 درصد ظرفيتشان بازگشايي شده اند. اگر مطالب هفته گذشته «مشعل» را پيگيري کرده باشيد، باز هم حتما از ماجراي اکران هاي آنلاين و فيلم هاي آن خبر داريد. لازم است بگوييم از ميان فيلم هاي اکران آنلاين، «کشتارگاه»، «مهمان خانه نو»، و «تيغ و ترمه» در سينماها نيز اکران شده اند؛ اما در ادامه فيلم هايي را معرفي و بررسي کرده ايم که در اکران آنلاين حضور نداشتند و اکنون بر پرده سينما اکران مي شوند؛ البته يک بسته مستند ايراني که جذابيت هاي شکلي و محتوايي بسيار خوبي دارند نيز به شما معرفي شده اند. اين مستندها را نيز براحتي مي توانيد در سايت هاي مخصوص تماشاي فيلم پيدا کنيد و ببينيد. فقط کافي است به بخش «مستند» اين سايت ها سري بزنيد.

خوب، بد، جلف 2: ارتش سری

 فیلم «خوب، بد، جلف 2: ارتش سری»، هم در جشنواره فیلم فجر سال گذشته حضور داشت و هم نخستین فیلمی بود که اواخر بهمن سال 98 اکران شد. این فیلم هم گرفتار کرونا شد. فیلمی بسیار مفرح که دو ساعت شما را می خنداند. نه تنها به شما پیشنهاد می کنیم این فیلم را ببینید؛ بلکه اگر «خوب، بد، جلف 1» را هم ندیده اید، حتما ببینید. این فیلم را پیمان قاسم خانی کارگردانی کرده و زوج موفق جمشیدی - درخشانی در آن حضوری بسیار بامزه و طنز دارند. عوامل فیلم درباره آن آورده اند:« گروهی ضد انقلاب به ریاست دکتر مدنی(فرهاد آییش) و زیر نظر دونالد ترامپ، ماموریتی به فربد (حامد کمیلی) در ایران می دهد که تحت عنوان یک گروه فیلمبرداری فعالیت خودشان را شروع کنند. در ایران پژمان جمشیدی و سام درخشانی به عنوان بازیگر های فیلم ارتش سری انتخاب می شوند. فربد سعی در انجام عملیات دارد؛ اما پژمان و سام تقریبا همه چیز را به هم می ریزند و... ». بازیگران اصلی این فیلم عبارتند از: پژمان جمشیدی، سام درخشانی، حامد کمیلی، ریحانه پارسا، گوهر خیراندیش، امیرمهدی ژوله، فرهاد آییش، ستاره پسیانی، مارال فرجاد و شکیب شجره.

شنای پروانه 

خیلی ها و قتی نام فیلم در جشنواره فیلم فجر سال گذشته را شنیدند، هیچگاه فکر نمی کردند محمد کارت، کارگردان آن چنین سینمای خوبی را به نمایش گذاشته باشد. در «شنای پروانه» همه چیز چفت و بست دارد. داستان عالی و بازی ها بسیار درخشان است. احتمال خیلی زیادی وجود دارد که در سال های آینده از کارگردان فیلم «شنای پروانه» کارهای بسیار خوبی ببینیم. این فیلم چند سیمرغ باارزش سینمای ایران را از آن خود کرده و البته سیمرغ بهترین فیلم از نگاه مردم هم به این فیلم رسیده است. از دیگر سیمرغ های «شنای پروانه» می توان به سیمرغ بلورین بهترین صدابرداری و صداگذاری، سیمرغ بلورین بهترین تدوین، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن به طناز طباطبایی و سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد به امیر آقایی اشاره کرد. درباره داستان این فیلم آمده است: «فیلمی از زنی به نام پروانه در حین شنا در فضای مجازی منتشر می شود. حالا هاشم، شوهر پروانه و برادرش حجت، به دنبال انتقام گرفتن از کسی که این فیلم را منتشر کرده، هستند؛ اما ...».

نرگس     مست

سید جلال الدین دری، کارگردان فیلم «نرگس مست» است؛ فیلمی با حال و هوایی کلاسیک. این فیلم، داستانی عاشقانه دارد و دو زمان کاملا متفاوت را نشان می دهد. شاید یکی از امتیازهای فیلم «نرگس مست» این باشد که فیلمنامه بسیار متفاوتی دارد، اما همه بازی ها در این فیلم چنان مصنوعی از آب در آمده که آزاردهنده شده است. عوامل فیلم«نرگس مست» درباره آن نوشته اند:«این فیلم، داستان یک سازنده قدیمی تار است که در خانه اش با گروه جوانی که تمرین موسیقی می کنند، مراوده دارد. او در فضای ذهنی خودش، استادان موسیقی ایران را گاه به جای آنها تصور می کند و ما ترانه های ماندگار فارسی را از آن استادان می شنویم». میترا حجار، مهدی پاکدل، سعید پورصمیمی، سیامک صفری، رضا فیاضی، هومن برق نورد، متین ستوده و امیرحسین مدرس از بازیگران اصلی این فیلم هستند.

یادم    تو  را   فراموش

علی عطشانی قبل از «یادم تو را فراموش»، فیلم «کاتیوشا» را اکران کرده بود. پیش از اینها نیز فیلم های «آقای الف»، «پارادایس»، «نقش نگار»، «دموکراسی تو روز روشن» و ... از این کارگردان اکران شده بود. خیلی نمی توان نظر روشنی درباره آثار عطشانی داشت. یک بار قوی، یک بار ضعیف و یک بار هم صرفا فیلمی قابل تحمل می سازد. فقط باید« یادم تو را فراموش» را ببینید تا آن را در یکی از این سه سطح قرار دهید. میترا حجار، حسین یاری، آتیلا پسیانی، ماه چهره خلیلی، رضا ناجی، خشایار راد و مازیار فلاحی از بازیگران اصلی این فیلم هستند.

عطر داغ

فیلم «عطر داغ» را علی ابراهیمی کارگردانی کرده است؛ فیلمی که درون مایه ای بسیار اجتماعی دارد. از فیلمنامه خوب «عطر داغ» نمی توان غافل شد و البته بازیگران آن تلاش خوبی هم برای ارائه بهترین بازی داشته اند. این فیلم علاوه بر نمایش در جشنواره های بین المللی فیلم لندن ۲۰۱۸، در بنگلور هند ۲۰۱۹ و ماربلا اسپانیا ۲۰۱۹ نیز به نمایش درآمده است. این فیلم اگر چه روز 30 بهمن سال گذشته اکران شد؛ اما ویروس کرونا مجالی نداد که ظرفیت های بالای این فیلم در برابر دیدگان مخاطب جلوه کند. عوامل فیلم «عطر داغ» درباره آن نوشته اند:«فیلم سینمایی عطر داغ ، داستان دختری به نام مریم است که مجبور می شود شبی بیرون از خانه بماند. بیرون ماندن او یکسری اتفاقات برای او و خانواده اش رقمی می زند که...». مهرداد صدیقیان، شهرام حقیقت دوست، بهاره کیان افشار، سیما تیرانداز و خاطره اسدی از بازیگران اصلی این فیلم هستند.

 

فیلم های مستند

آسمان چليپا

مستند «آسمان چليپا» روايت زندگي «کاظم چليپا»، نقاش معاصر ايراني است. در اين مستند، بزرگان و استادان هنر نقاشي معاصر همچون «محمد علي رجبي»، «ايرج اسکندري» و «مينو خاني» به توضيح و تفسير شخصيت اين هنرمند پرداخته و آثار «کاظم چليپا» از نقاشي هاي قهوه خانه اي تا نقاشي هاي دفاع مقدس او بررسي مي شود. اين مستند پژوهشي را علي ملاقلي پور کارگرداني کرده و اگر به هنر علاقه مند هستيد، ديدن آن را از دست ندهيد.

خاطرات موتورسيکلت

 مستند «خاطرات موتور سيکلت» در زمان جنگ هشت ساله دفاع مقدس اتفاق مي افتد. جوان هايي در تهران مشغول موتورسواري و خوش گذراني بودند که شهيد «چمران» از آنها مي خواهد با مهارتشان در موتورسواري به ميدان جنگ بيايند و در ستاد جنگ هاي نامنظم حضور داشته باشند. کارگردان به سراغ اين جوانان ديروز که هر کدام امروز به کاري مشغولند، رفته و صحنه هايي بسيار جذاب و تاريخي را رقم زده است. کارگردان «خاطرات موتورسيکلت» اميرحسين نوروزي است.

چيه اين فوتبال

مستند «چيه اين فوتبال» درمورد جذاب ترين اتفاقات فوتبال ساخته شده است. اين مستند اتفاقات عجيب و غريب و هيجان انگيز فوتبال به همراه بازيکنان اسطوره اي را به نمايش مي گذارد. از نکات برجسته و بارز اين مستند، توجه به ابعاد و سويه هايي است که اين ورزش در روح و روان و سبک زندگي مردم جهان گذاشته است. اين مستند را عادل انيسي کارگرداني کرده است.

صفر تا سکو

 مستند«صفر تا سکو» روايت زندگي پر پيچ و خم و پر فراز و نشيب خواهران وشوکار منصوريان است. سه خواهري که با سختي و مشقت بسيار زيادي توانستند از سميرم، شهري در استان اصفهان خودشان را به سکوهاي برتر مسابقات  آسيايي و بين المللي برسانند. اين مستند ورزشي را سحر مصيبي کارگرداني کرده است.

باشگاه شهرت  

شهرت بر جهان ما اثر مي گذارد و آدم ها مدام از خود مي پرسند چرا مثل ستاره ها نمي توانند معروف باشند. هميشه افراد، عاشق آدم هاي مشهور مي شوند و سخنان آنها را قبول مي کنند. مستند «باشگاه شهرت» روايتي از چگونگي به شهرت رسيدن سلبريتي ها از جمله: اليزابت تيلور، چارلي چاپلين، مرلين مونرو، جرج بست، ديويد بکهام و... در زمان هاي مختلف، همچنين تاثيرهاي مختلف سياسي، اجتماعي، فرهنگي و ورزشي هر سلبريتي را در دوره هاي مختلف روي جامعه بررسي مي کند. محمد حسن يادگاري اين مستند اجتماعي- فرهنگي را کارگرداني کرده است.

صرافي نيکسون و شرکا

 مستند «صرافي نيکسون و شرکا» به موضوع منافع کشور آمريکا در دنيا، نقض عهد آمريکا در نگاه نداشتن نسبت طلا و دلار، ايجاد بحران هاي اقتصادي و… مي پردازد. آمريکا بعد از جنگ جهاني دوم توانسته بود، در راس اقتصاد جهان قرار بگيرد و هم دلار و سياست هايش را به ساير کشور هاي دنيا تحميل کند. آمريکا همچنين تضمين داده بود که دلار را به ميزان مشخص معادل طلا چاپ کند؛ اما 12 برابر بيشتر دلار چاپ مي کند و کشور هايي مانند فرانسه شک مي کنند. اين مستند اقتصادي- سياسي را محمد فريدوني کارگرداني کرده است.

ترور سرچشمه

يکي از حوادث بسيار دردناک و تاثيرگذار بر تحولات انقلاب اسلامي، حادثه هفتم تير است. حادثه اي غمبار که در آن شهيد بهشتي و بسياري از ياران انقلاب رخت شهادت پوشيدند و دست از دنيا کشيدند. اين بار محمد حسين مهدويان، مستندي در اين باره ساخته به نام«ترور سرچشمه». عوامل اين مستند درباره آن نوشته اند: «هفتم تير 1360 تروري در سرچشمه اتفاق افتاد. اين فيلم داستاني است که از بازخواني اين پرونده شکل گرفته است».

اسرار زندان ابوسليم

داستان مستند «اسرار زندان ابوسليم» از شروع انقلاب «17 فوريه» در ليبي است. در اين زمان نام مکاني بر سر زبان ها افتاد؛مکاني که اسرار مخوفي را در خود محبوس داشت. «زندان ابوسليم» نمادي از حبس يک ملت در زنداني به وسعت مرز هاي ليبي بود. اين مستند سعي دارد بخشي از وقايع هولناکي را که در اين زندان رخ داده است، از سوي افرادي که دهه ها در آنجا محبوس بودند، روايت کند. اين مستند سياسي-  بين المللي را محسن اسلام زاده کارگرداني کرده است.