کاروانسراها مکان هایی جذاب و دیدنی

شبنم اعماري     يکي از جذاب ترين و ديدني ترين مکان هايي که هزاران قصه و راز نهفته در دل خود جاي داده اند ، کاروانسراها هستند. هر يک از اين مکان ها، معماري و زيبايي خاص خود را دارند و يادگاري از دوران گذشته  هستند. کاروانسراها، روزگاري رونق فراواني داشتند و مکاني براي استراحت و آسايش مسافران بودند.  در گذشته در مسيرهاي پررفت و آمد ايران کاروانسراهاي زيادي وجود داشت که به دست حکمرانان آن مناطق ساخته شده بودند. مکان هايي که امروز برخي از آنها به کلي از بين رفته اند يا تنها بقايايي از آنها باقي مانده و برخي ديگر نيز مرمت شده اند و مانند گذشته پذيراي مسافران زيادي هستند که در ادامه به معرفي برخي از آنها پرداخته ايم.

قصربهرام

 

کاروانسراي قصر بهرام در جنوب گرمسار واقع شده و با قرارگيري در دل کوير، منظره اي چشم نواز خلق کرده است. بناي اين کاروانسرا، از بيرون به شکل مربع ديده مي شود، نماي آن با سنگ هاي بزرگ آهکي سفيد پوشيده شده و دو دروازه شمالي و جنوبي براي ورود و خروج دارد. چهار برج بلند و نيم دايره آن هم در نوع خود بسيار جالب توجه است. در داخل نيز حياطي هشت ضلعي با حوضي چهارگوش و زيبا مي بينيد که 24 اتاق دورتادور آن قرار گرفته است.

زين الدين

 

کاروانسرا ي زين الدين که در شهر يزد جا خوش کرده، تنها کاروانسراي مدور به جا مانده از دوران صفويان است که به دستور زين الدين، حکمران کرمان در قرن 10 قمري ساخته شد. بناي کاروانسراي زين الدين، يکي از شاهکارهاي معماري آن دوران به شمار مي رود و به دليل وسواس خاصي که در مرمت و بازسازي آن صورت گرفته، جايزه بهترين مرمت ابنيه تاريخي را از آن خود کرده است. اين کاروانسرا در حال حاضر به عنوان اقامتگاهي کويري مورد استفاده قرار مي گيرد و پذيراي مهمانان زيادي است.

ديرگچين

 

دير گچين از قديمي ترين و زيباترين کاروانسراهاي ايران است که قدمتش به دوران ساسانيان باز مي گردد. اين کاروانسرا  که از مهم ترين جاذبه هاي قم به شمار مي رود، پس از تغييرات اساسي در عصر سلجوقي و صفوي، در زمان قاجار بر وسعت آن افزوده شد. بناي ديدني کاروانسرا، بخش هاي مختلفي دارد که از جمله آنها مي توان به مسجد، حمام، هشتي، حجره، اتاق، دکان، چند برج، حياط خلوت، ورودي، ايوان، شترخوان، آسياب سنگي و فضاي اقامتي اشاره کرد. وجود چنين فضاهايي باعث شده از آن به عنوان مادر کاروانسراهاي ايران نام برده شود.

 

تپه های باستانی ،گنجینه های تاریخی ارزشمند

تپه هاي باستاني، محوطه هاي تاريخي باارزشي هستند که در گوشه و کنار ايران به وفور يافت مي شوند. گنجينه هاي ارزشمندي که آثار باستاني زيادي از دل آنها کشف شده است، آثاري که بيشتر آنها را مي توان در موزه هاي کشور ديد.  يکي از تپه هاي باستاني ايران که در استان گلستان جا خوش کرده، تورنگ تپه است. منطقه اي که در مجاورت آن استخر آبي طبيعي را مي بينيد که شکوه و عظمت اين منطقه را دوچندان کرده است. اين مجموعه تاريخي از چند تپه با برجستگي هايي بسيار نزديک تشکيل شده است، به همين دليل يکي از بزرگ ترين تپه هاي باستاني کشور به شمار مي رود. به گفته کارشناسان، قدمت اين تپه به هزاره سوم و چهارم قبل از ميلاد و حدود 5 هزار سال پيش مي رسد. يکي از نکات قابل اشاره درباره تورنگ تپه اينکه در اولين دوره کاوش ها در اين منطقه، باستان شناس خارجي اشياي ارزشمندي از جنس طلا، نقره و برنز کشف کردند.  در تورنگ تپه که در 20 کيلومتري گرگان قرار گرفته، آثاري از دوره هاي برنز، عصر آهن، هخامنشيان، اشکانيان، ساسانيان و دوران اسلامي تا ايلخانيان در سده هفتم کشف شده است. علاوه بر اين، بقايايي از دژ خشتي تورنگ تپه، بقايايي از يک چهار طاقي دوران ساساني و آثاري از دوران مختلف اسلامي از لايه هاي مختلف اين تپه بيرون کشيده شده است. حضور در اين منطقه شما را به دوران گذشته مي برد، به طوري که زمان از دستتان در مي رود؛ اما بهترين فصل براي رفتن به تورنگ تپه، بهار است، به اين دليل که طبيعت اطراف، طراوت و زيبايي خاصي دارد. با اين حال در تمامي فصول سال مي توان راهي اين منطقه شد و از اين تپه باستاني ديدن کرد.

 

گذران اوقات فراغت در  پارک های جنگلی

 

در ايران پارک هاي جنگلي زيادي داريم که توانسته اند فضاي مناسبي براي گردش و تفريح مردم فراهم کنند. وجود اين پارک ها در گوشه و کنار کشور نعمت بزرگي است که بايد قدرشان را دانست و در حفظ و نگهداري آنها کوشيد. با حضور در اين مکان ها مي توانيد اوقات فراغت به يادماني را براي خود و خانواده تان رقم بزنيد.

میرزا کوچک خان آمل

پارک ميرزاکوچک خان که در نزديکي شهر آمل قرار گرفته، يکي از بزرگترين پارک هاي جنگلي خاورميانه است و به عنوان دومين پارک جنگلي استان مازندران شناخته مي شود. پارک جنگلي ميرزا کوچک خان امکانات رفاهي زيادي دارد که مي توان به آلاچيق، آب آشاميدني، سرويس بهداشتي، اجاق، ميز و نيمکت، رستوران، سکوي چادر، وسايل بازي کودکان، سه راه ورودي و... اشاره کرد. اطراف اين پارک هم جاذبه هاي زيادي از جمله جاده جنگلي، آبشار ماهان، هزارپله، چشمه آب سرد و... دارد که مي توان از آنها نيز ديدن کرد.

بی بی یانلو  آستارا

پارک بي بي يانلو که در ضلع جنوب غربي آستارا قرار گرفته، وسعتي 1512 هکتاري دارد و جزو جنگل هاي هيرکاني غربي محسوب مي شود. جاذبه هاي طبيعي بي بي يانلو زيبايي خاصي به آن داده و جلوه هاي بي نظيري را ايجاد کرده است. در اين پارک علاوه بر تنوع گونه هاي جانوري، تعدادي دره با دامنه هاي پوشيده از جنگل و چند قله نيز ديده مي شود که چشم انداز منحصر به فرد و قابل توجهي خلق کرده است.

پارک جنگلی  ماسوله

شهر ماسوله به خودي خود، جلوه هاي طبيعي و خاص زيادي دارد، به طوري که در گذشته از ماسوله به نام شهر صخره ها نام مي بردند.

 پارک جنگلي ماسوله که 2041 هکتار وسعت دارد، قسمت اعظمي از آن کوهستاني و ميانبند است. اين پارک با توجه به ويژگي هاي تاريخي، ژئومورفولوژي و اقليم خزري توام با کوهستاني، در حال حاضر يکي از مهم ترين مناطق گردشگري ايران به شمار مي رود که سالانه ميزبان مهمانان زيادي است.