افزايش سهم موفقيت آميز پتروشيمي ها در بورس و فرابورس

وزن سنگین در سبد سهام عدالت

مشعل    «سهام عدالت» يکي از انواع يارانه است که از طريق شرکت هاي تعاوني عدالت استاني به مشمولان واگذار شده است و از همان ابتدا هدف آن گسترش سهم بخش تعاون در اقتصاد ايران و به نوعي تقسيم دارايي بين همه اقشار مردم بود. طرح اوليه «سهام عدالت» بر اين اساس بود که بخشي از سهام شرکت هاي دولتي مشخص، به قشر هاي کم درآمدتر ارائه و فروخته شود و آيين نامه اجرايي افزايش ثروت خانوار هاي ايراني از طريق گسترش سهم بخش تعاون براساس توزيع سهام عدالت بهمن 84 به تصويب رسيد. در مرحله اول واگذاري سهام عدالت به برخي افراد تحت پوشش کميته امداد، سازمان بهزيستي و رزمندگان فاقد شغل تقسيم و برگه هايي به عنوان برگه سهام عدالت نيز به مشمولان طرح سهام عدالت داده شد. ارزش اين برگه ها در ابتدا 500 هزار تومان بود که بعد به يک ميليون تومان افزايش يافت. با ابلاغيه مستقيم مقام معظم رهبري، اتفاقات جديدي در مورد سهام عدالت در حال وقوع است. 9 ارديبهشت 1399، رهبر معظم انقلاب اسلامي با صدور ابلاغيه اي ضمن موافقت با درخواست رييس جمهور براي آزادسازي سهام عدالت و با اشاره به نقش سهام عدالت در گسترش عدالت اجتماعي و توانمندسازي خانواده هاي کم درآمد، موارد سه گانه اي را به عنوان امور لازم الرعايه در اين واگذاري ها مورد تأکيد قرار دادند و خاطرنشان کردند: «دولت هر چه زودتر اقدامات مقتضي را به عمل آورد تا مردم سريعتر از منافع سهام خود بهره مند شوند».

آزادسازي سهام عدالت و ورود به دنياي جذاب بورس

سبد سهام عدالت در واقع ترکيبي از شرکت هاي بورسي و فرابورسي است و براي هر نفر از مجموع پورتفوي سهام عدالت مبلغ يک ميليون تومان سهام اختصاص داده شده است؛ بنابراين سهام عدالت متعلق به شرکت خاصي نيست و مجموع سبد سهام در درصدي از شرکتهاي دولتي تعريف شده است که سود و زيان شرکت هاي مذکور به صورت علي السويه بين سهامداران تقسيم مي شود. با اين تغييرات و با آزادسازي سهام عدالت، دو روش مستقيم و غيرمستقيم پيش روي سهامداران قرار گرفت. در روش مستقيم سهامداران مديريت سهام خود را برعهده مي گيرند و مي توانند در آينده خريد و فروش سهام را خودشان انجام دهند. در روش غيرمستقيم مديريت سهام خود را به شرکت هاي سرمايه گذاري واگذار مي کنند و متناسب با سود و زياني که دارند، سود سهام را در موعدهاي مشخصي براي افراد واريز مي کنند. اما شرکت هايي که به عنوان سبد سهام عدالت معرفي شده اند، جزو شرکت هاي پرسود، فعال و خوشنام در بورس هستند تا سهامداران بتوانند حداکثر بهره برداري را داشته باشند . به طور کلي 49 شرکت در سبد سهام عدالت قرار دارند که از اين تعداد 13 شرکت غيربورسي و 36 شرکت بورسي بوده و درصدهاي متفاوتي از هر کدام از شرکت ها در سبد سهام عدالت وجود دارد که بر اساس آن سهم هر سهامدار از شرکت ها مشخص مي شود. با ابلاغيه جديد حالا سهامداران عدالت با گرفتن کد بورسي اختيار سهامشان را دارند. اما در ادامه برخي از اين شرکتهاي پر سود که سهامشان را در سبد سهام عدالت گذاشته اند معرفي مي کنيم که از قضا تعداد قابل توجهي از آنها شرکتهاي مرتبط با صنعت پتروشيمي يا اصلا خود پتروشيمي ها هستند.

شرکت هاي بورسي سهام عدالتتان را بشناسيد

مگا موتور، مشانير، شهر صنعتي کاوه، شهر صنعتي رشت، شهر صنعتي البرز، ساختمان سد و تاسيسات آبياري سايبر، دخانيات ايران، پتروشيمي خوزستان، پتروشيمي تبريز، پتروشيمي بيستون، پتروشيمي بوعلي سينا، پتروشيمي بندر امام و پتروشيمي اروميه 13 شرکت غيربورسي سهام عدالت هستند که سهم آنها در سبد سهام عدالت به ترتيب 0.5 درصد، 42 درصد، 21 درصد، 58 درصد، 23 درصد، 49 درصد، 28 درصد، 30 درصد، 10 درصد، 30 درصد، 30 درصد، 30 درصد و شش درصد است و فعلا به صورت استاني فعاليت مي کنند.  در عين حال 36 شرکت بورسي نيز در دسترس براي خريد و فروش سهام هستند که شامل آلومينيوم ايران – ايرالکو با 30 درصد، ايران خودرو با يک درصد، بانک تجارت با 40 درصد، بانک صادرات ايران با 40 درصد، بانک ملت با 30 درصد، پارس سوئيچ با 46 درصد، پالايش نفت بندرعباس با 20 درصد، پالايش نفت تهران با 70 درصد، پالايش نفت شيراز با 20 درصد، پالايش نفت اصفهان با 20 درصد، پالايش نفت تبريز با 20 درصد، پتروشيمي مارون با 30 درصد و پست بانک با 25 درصد مي شود. همچنين چادرملو با 21 درصد، حمل و نقل پتروشيمي با 29 درصد، سايپا با يک درصد، سرمايه گذاري توسعه صنعتي ايران با 23 درصد، سرمايه گذاري رنا با دو درصد، سيمان داراب با 50 درصد، سيمان دشتستان با 34 درصد، فولاد آلياژي ايران با 39 درصد، فولاد خوزستان با 30 درصد و فولاد مبارکه اصفهان با 30 درصد از ديگر شرکت هاي بورسي موجود در سبد سهام عدالت هستند. همچنين، کارخانجات مخابراتي ايران با 35 درصد، کشتيراني جمهوري اسلامي ايران با 24 درصد، گلگهر با 11 درصد، مخابرات ايران با 20 درصد، مديريت پروژه هاي نيروگاهي ايران – مپنا با 26 درصد، ملي صنايع مس ايران با 37 درصد، نيروترانس با 31 درصد، بيمه دانا با 55 درصد، پالايش نفت لاوان با 20 درصد، پتروشيمي شهيد تندگويان با 10 درصد، فجر انرژي خليج فارس با 30 درصد، پتروشيمي جم با 15 درصد و صنايع پتروشيمي خليج فارس (هلدينگ) با 40 درصد نيز در سبد سهام عدالت حضور دارند.

پنج شرکتي که نيمي از سهم سبد سهام عدالت را دارند

اما از ميان 36 شرکت بورسي 5 شرکت با بيشترين وزن در سبد سهام عدالت قرار دارند و جمعا نزديک به 50 درصد از کل سبد سهام عدالت مشمولان را به خود اختصاص داده اند. اين شرکتها شامل صنايع پتروشيمي خليج فارس، فولاد مبارکه اصفهان، ملي صنايع مس ايران، پالايش نفت تهران، بانک ملت مي شوند. شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس را در حال حاضر يکي از با ارزش ترين شرکت هاي کشور معرفي کرده اند که شرکت هاي پتروشيمي زيادي به عنوان زير مجموعه هاي آن فعال هستند. اين مجموعه با تجميع سهام شـرکتهاي پتروشـيمي ره آوران، مبيـن، نـوري (برزويـه)، بندر امـام، بوعلـي سـينا، فجـر، عمليـات غيرصنعتي، بازرگاني پتروشـيمي، مديريت توسـعه، پتروشـيمي بين الملل، خوزسـتان، پـارس، عمليات غير صنعتي پاسارگاد، اروند، شـهيد تندگويان شروع به کار کرد.  45 درصد از سهام هلدينگ خليج فارس براي سهام عدالت اختصاص يافته و پس از آن شرکت ملي صنايع پتروشيمي، سازمان بازنشستگي کارکنان نفت، گروه تابان فردا، تاپيکو و ساير موارد از ديگر سهامداران اين مجموعه هستند. سوددهي عملياتي اين شرکت در 5 سال اخير افزايشي دارد و با چند مجموعه جديد همچون پالايشگاه گازي بيد بلند که در نوبت افتتاح است، چشم انداز مثبتي براي سود آوري بيشتر دارد.

پتروشيمي هاي پرسود و فعال را بشناسيد

شرکتهاي بورسي پتروشيمي زيادي همانند، شبصير، شغدير، پارس، مارون، جم پيلن، جم، شاراک، نوري، زاگرس، شفن، شخارک، خراسان، شيراز، کرماشا و ... مي شود اما در حال حاضر تنها پتروشيمي مارون، حمل و نقل پتروشيمي، پتروشيمي تندگويان، پتروشيمي جم و صنايع پتروشيمي خليج فارس در ليست شرکت هاي بورسي هستند که اگر سهامدار عدالت هستيد، خوب است ببينيد چه سهمي از اين سهام در سبد سهام عدالتتان قرار دارد. در مورد اين شرکت ها هم بايد گفت که صنايع پتروشيمي خليج فارس با نماد «فارس» در بازار سرمايه قابل معامله است؛ سهام اين شرکت از ابتداي سال داراي رشد بيش از 100 درصدي بوده است. پتروشيمي شهيد تندگويان جز عرضه اولي هاي سال گذشته است که با نماد «شگويا» در بازار فرابورس قابل معامله است و از زمان عرضه رشد بيش از 100 درصدي داشته است. پتروشيمي جم نيز با نماد «جم» در بازار بورس قابل معامله است و از ابتداي سال شاهد رشد بيش از يکهزار توماني روي هر سهم بوده است. همچنين حمل و نقل پتروشيمي با نماد «حپترو» در بورس است و نماد اين شرکت از ابتداي سال رشد بيش از 1100 توماني داشته است. هر سهم پتروشيمي مارون هم با نماد «مارون» از ابتداي سال رشد بيش از 300 توماني داشته است. البته دو نکته در مورد سهم سبد پتروشيمي ها در سهام عدالت گفتني است. اول اينکه پتروشيمي هاي اروميه، بندر امام، بوعلي سينا، بيستون، تبريز، خوزستان و فجر نيز شرکت هاي پتروشيمي فعلا غير بورسي هستند که هنوز عرضه نشده اند. نکته دوم هم اينکه عرضه هاي اوليه شرکت هاي پتروشيمي، عرضه هاي پرسود و موفقي بوده اند و تجربه خوبي را براي بازار سرمايه داشته اند و به عبارتي شرکت هايي همچون پتروشيمي نوري که عرضه اوليه داشته اند، سبب رونق بازار بورس هستند.